Wat is een Tilda website? Simon, een ontwerper die ik sprak, werkt met het Tilda CMS. Volgens hem het beste CMS-systeem 2022 dat er is, in navolging van Weebly, WordPress en Squarespace. Inderdaad, Tilda zorgt voor heel wat visueel spektakel. Bekijk het portfolio van Tilda.cc of bekijk deze deze awards. In ieder geval, lees in deze review wat Tilda is.

Tilda website

Met Tilda.cc kan (bijna) iedereen ontwerper zijn. Je maakt snel een nieuwe website, online winkel, landingspagina of blog, zonder iets te hoeven weten van HTML en CSS. De website laadt snel en heeft de juiste instellingen voor Google vindbaarheid (SEO). Als je kijkt naar Tilda vs WordPress, dan is de overeenkomst dat je in beide gevallen  met intuïtieve blokken werkt om pagina’s te ontwerpen. De bibliotheek voor het samenstellen van een Tilda website bevat meer dan 500 designblokken. Dit gaat van fotogalerijen tot nieuwsbrief inschrijfformulieren.

Wat is Tilda CMS?

Een Tilda website laat alle ruimte voor creativiteit. Dit cms-systeem werkt als Adobe Illustrator en biedt ontwerpers vrijheid en creativiteit.

Tilda website eervolle vermelding 2021

Tilda website cms – Eervolle vermelding 2021

Visuele website ontwerpen met Tilda website builder

Je ontwerpt binnen  het Tilda website CMS voor alle mediaformaten. Dus zowel voor smartphone, tablet en laptop. De Tilda composer bevat elementen waarin de typografie al optimaal is neergezet en uitgelijnd. Dus je hoeft geen zorg te besteden aan regellengte, spatiëring en lettergrootte. Het wijst zich vanzelf. Eigen blokken maken kan trouwens wel. Je kunt dus een visuele website bouwen met pre-ontworpen elementen. Zoals een goede weergave van foto- en videocollecties. Via het Zero Block kun je aangepaste ontwerpen maken, wanneer je wel bedreven bent in ontwerpen via een webeditor.

Tilda en third parties

Je kunt Tilda formulieren laten aansluiten bij 12 andere software partijen. Ook inrichten van webwinkel kan binnen de Tilda website builder. Dus als je fotograaf bent, bijvoorbeeld, kun je goed een portfolio invoegen. Ook een eenvoudige online winkel kun je kwijt in het Tilda CMS.

Tilda website & SEO

Een Tilda website is zeer geschikt voor Google zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoals je onder kunt zien, kun je alle meta-data voor SEO kwijt bij je content.

Verder werkt de Tilda website met WebP plaatjes, zodat het aantal mb per afbeelding veel lager ligt. De site laadt veel sneller dan een site met JPEG-plaatjes of PNG-plaatjes. Afbeeldingen behouden hoge kwaliteit en schalen naar de grootte van de lay-out container.

Ook uploaden van je SVG-plaatjes is mogelijk. SVG bestandsformaten zijn klein, maar deze afbeeldingen schalen scherp naar elke schermresolutie.

Tot slot biedt Tilda per branche ook gratis iconen aan voor je website ontwerp.

tilda website seo

Tilda website seo elementen zoals invullen van pagina en meta-descripties.

Voordelen Tilda website builder

Een Tilda website heeft een aantal belangrijke voordelen.

  • Je hebt een visuele website die goed kan scoren in Google. Een reden hiervoor is de snelle laadtijd, ondanks soms ‘heavy design’. Bovendien heeft een Tilda website functies die optimaal zijn voor een betere SEO.
  • Gebruikers kunnen de Tilda website zelf onderhouden, waarbij Tilda.cc de support levert.
  • Pagina’s die met Tilda zijn gemaakt, zien er op alle apparaten goed uit. Zo kun je het voor ieder device (smartphone, tablet of desktop) aanpassen tot in de puntjes. Ook in het geval je iets wel wilt tonen op een smartphone, maar weer niet binnen de desktop versie. Je kunt zover gaan dat je per device net wat anders ontwerpt. Dus creatief gezien, kun je met de Tilda website builder alle kanten op.
  • Je kunt pagina’s en landingspagina’s aantrekkelijk vormgeven. Qua webdesign zijn er bijna geen restricties. De Tilda blokken zijn design based, dus via een soort Adobe Illustrator interface kun je alle elementen plaatsen en fine-tunen, zonder dat je daarbij codekennis (zoals van HTML code, CSS of Javascript daarbij nodig hebt.
  • Een interactieve website maken, is mogelijk omdat het Tilda CMS beschikt over mooie animatie- en interactievormen. Je kan animaties vormgeven zoals je wilt. Bijvoorbeeld via embedden van Lottie files animaties. Je website trekt daardoor meer aandacht (waar het functioneel is) en springt eruit.
  • Je kan ieder lettertype inladen om te gebruiken. Zoals dat ook kan, binnen het vormgeefprogramma voor sociale media: canva.pro.
  • Ook kun je met eigen logo en/of SVG-afbeeldingen werken die er strak uitzien.

Tilda Pricing

De kosten van Tilda.cc zijn €8,25 wanneer je voor jaarlijks betalen kiest. Je kunt zelf aan de slag en je kunt dus kijken hoe ver je komt.

Tilda website laten ontwerpen?

Wil je een Tilda website laten ontwerpen? Heb je een grafisch ontwerper nodig voor zowel drukwerk als voor je Tilda website? Neem dan contact op met Simon van SW designs. Simon is al meer dan 10 jaar gepassioneerd en grensverleggend bezig op het terrein van grafisch design.

SW designs is gevestigd in het Limburgse Venray. Eigenaar Simon heeft tal van andere cms-systemen geprobeerd om na 10 jaar bij Tilda websites te zweren! Mijn dank gaat uit naar zijn uitleg over deze visuele website builder. En schakel hem gerust in!

Gerben G van Dijk
Volg hem