Nieuwsbrief software tips tools enieuwsbrief versturen

Wat is de beste nieuwsbrief software 2023, of het beste nieuwsbrief programma, om een Nederlandstalige nieuwsbrief te maken en te versturen volgens de privacyrichtlijnen? Webredactie blog toont je de beste email marketing programma’s. Gratis en betaald. Dit bericht biedt keuze uit verschillende nieuwsbrief programma’s om je email campagnes mee te verzenden. Of ze nu informatief zijn en/of voor e-commerce.

Bekijk de opsomming. Zie ook de pagina met andere tools voor je online marketing en contentmarketing.

Beste nieuwsbrief programma voor Nederland

Je leest in dit bericht over de verschillende gratis tools en gratis nieuwsbrief software of beste nieuwsbrief programma. Het gebruik van sociale media is ook erg belangrijk. En ook persberichten versturen kan je veel lezers geven. Lees welke apps en webapps er zijn voor nieuwsbrieven maken en samenstellen. Denk ook aan plaatsen van content in LinkedIn groepen. Er bestaan meerdere e-mailmarketingtools; ik noem de tools die al een tijd bestaan en een zekere naam hebben binnen de Marketing en Communicatie.

Wat is de beste nieuwsbrief software / email marketing software 2023?

Welke software wil jij gebruiken voor je eigen nieuwsbrieven en in combinatie met WordPress of je webshop CMS? Lees mijn tips voor de beste nieuwsbrieven software. Zie verderop de 50 tips voor email marketing. Schakel eventueel een email marketing bureau in als je dit werk toch wilt uitbesteden. Steeds een digitale nieuwsbrief maken kan tegenvallen in tijd; los van welk beste email programma je ook kiest. Het samenstellen en goed controleren van je online mailing kost echt tijd. TIP: Print alles eerst uit en lees voordat je verstuurt.

Gratis nieuwsbrieven software / email marketing software 2023

 • Laposta is een Nederlands bedrijf die zowel veel klanten heeft in de non-profit als in de profitsector. Het is 100% zeker dat alle data binnen Europa blijft, zodat je organisatie voldoet aan de AVG. Het is handig als je een nieuwsbrieventool hebt waarbij lezers zichzelf kunnen inschrijven via een (corporate) webpagina. Je kunt gratis e-mails versturen tot aan 2000 ontvangers. Laposta is de beste nieuwsbrieven software voor relatiebeheer / nieuwsbrieven versturen aan contacten. Wat deze emailsoftware als beste doet, is de online nieuwsbrieven ook echt in de inbox van je ontvangers te laten landen. Dit voorkomt dat  je contactenlijst je nieuwsbrieven gaat bouncen. Je post krijgt niet het label ‘spam’, omdat ook deze techniek, net zoals het gebruikersgemak, goed is geregeld.
 • Mailchimp nieuwsbrieven tool (gratis tot 2000 inschrijvers). Je kunt een inschrijfformulier voor je eigen nieuwsbrief vanuit Mailchimp embedden op je website. Een combinatie is mogelijk met de Thrive Leads plugin om meer inschrijvingen te genereren via pop-ups, bijvoorbeeld als de bezoeker vertrekt vanaf je website. Je kunt dan nog de nieuwsbrief inschrijving aanbieden, zie bericht)
 • Mailerlite e-mailmarketing tool, gratis nieuwsbrieven tool aan 100o ontvangers. Dus je gaat eerder moeten betalen dan bij Laposta.
 • PHP List Nieuwsbrieven tool tot 300 inschrijvers, gratis. Zie ook ‘Pricing’.

Betaalde nieuwsbrieven software / nieuwsbrieven programma’s (gratis en betaalde) 2023

Dit zijn opties voor non-profit organisaties en daaronder duurdere opties voor meer marketing en ecommerce doelstellingen:

 • Laposta is een Nederlands bedrijf. Dus je houdt je data binnen Europa voor de AVG.
 • Mailchimp nieuwsbrieven tool Amerikaans. (10$ de maand bij meer dan 2000 mailinschrijvingen)(ook te combineren met Hootsuite social media monitoring), tool voorziet alleen niet in blokje op je site voor inschrijven op de nieuwsbrief; het feitelijk inschrijven op de nieuwsbrief gaat op domein van Mailchimp, zie verder. Eventueel kun je wel content kado geven, na afgeven e-mailadres via de bedankpagina vanuit Mailchimp. Dit is dan bijvoorbeeld de link naar de beloofde video (op Youtube, of verstopt op Vimeo). Het leren begrijpen van Mailchimp kan je twee dagdelen kosten. (Combinatie mogelijk met Thrive Leads plugin om meer inschrijvingen te genereren, zie bericht)
 • MailerLite Amerikaans. Marketinggericht. Dit is de beste e-mailmarketing software qua marketingdashboards. Via drag & drop maak je nieuwsbrieven op basis van bestaande designs en heeft het mooie inschrijfformulieren. Autorespondermails zijn gemakkelijk in te stellen. A/B tests zijn ook mogelijk en de statistieken, clickmaps en survey opties zijn toegankelijk in het beheer dashboard. De servers zijn gehost in de EU.
 • GetResponse (Nederlandstalig bedrijf, voor automatische e-mails, landingpagina’s en marketing, vanaf 13 Euro de maand, vanaf 1000 klanten).
 • Reloadify. Voor online winkels. Webshop eigenaren zoeken vaker naar speciale e-mail software, met extra functies (zie uitleg in webbinar/demo). Zoals de mailing software van Reloadify die integreert met de meest populaire webshop CMS’en: Lightspeed, Magento, Woocommerce of Shopify. Reloadify profileert zich als een winstgevende mailingservice; dit klopt natuurlijk alleen als je de mogelijkheden benut om je omzet als webshop te verhogen. Naast  algemene, informatieve nieuwsbrieven, kun je (segmenten) klanten ook specifieke aanbiedingen doen, A/B testen uitvoeren en afgehaakte klanten proberen terug te halen. Het komt voor dat klanten hun winkelmandje vol achterlaten zonder goede reden. Hen daarop attenderen, kan dan hogere omzet en herhaalaankopen opleveren. Je betaalt per klant hetzelfde. Duidelijk. Ze staan in deze lijst omdat ze in Groningen zitten (Nederland). Dus een Nederlandse helpdesk. Internationaal heb je ook Klaviyo.com (niet de Lightspeed integratie) en Copernica als alternatief. Zie ook artikel over vertalen van je website (mbt. Woocommerce).
 • Aweber (vanaf 19$) p.m. in combinatie met WordPress, handig voor internetbusiness. Duurder, maar betere statistiek. (Combinatie mogelijk met Thrive Leads plugin om meer inschrijvingen te genereren, zie bericht)
 • Convertkit, (vanaf 29 Dollar, 1000 gesegmenteerde ontvangers) E-mailmarketing automatiseringstool om specifieke doelgroepen te benaderen op juiste moment en met juiste onderwerp. Goede combinatie met WordPress).
 • Drip, email tool waarbij je ook een CRM opbouwt en diepgaande analyses kunt maken van hoe nieuwsbrieven gelezen worden. Tot 2500 gebruikers kost deze tool 49 dollar per maand.
 • Mailmerge Google Docs en Gmail. Aweber is ingewikkeld in gebruik, Mailchimp is wel iets gemakkelijker, maar als je er niet vaak mee werkt, werkt low tech ook. Zonder opmaak, kan een keuze zijn. Gewoon e-mail. Afmelden met één klik zal niet gaan, maar iemand die je post niet wil ontvangen, stuurt gewoon een mailtje retour: haal me uit de lijst.
 • Campaign Monitor ($9 per maand bij < 300 ontvangers), gevestigde naam voor professionele organisaties (Combinatie mogelijk met Thrive Leads plugin om meer inschrijvingen te genereren, zie bericht)
 • YMLP plugin om mensen set aan standaard mails te sturen na inschrijven op je website (‘autoresponders’). Dit vertrouwde emailsysteem kost Euro 3,75 per maand zonder maximum aan emailadressen, en is zelfs gratis voor 1000 mails per maand… Geen buil aan vallen. Ook geschikt dus voor opmaak van je Nieuwsbrieven. Als je Euro 5 betaald, krijg je ook de statistieken erbij. Zodat je weet hoe het openingspercentage is en wat goed gelezen wordt.
 • Yourzine, dit is een groot email marketingbureau aan wie je nieuwsbrieven maken en versturen aan kunt uitbesteden.
beste nieuwsbrieven software webredactieblog Laposta Mailerlite mailschip tools nieuwsbrief versturen

Nieuwsbrief software om je enieuwsbrief professioneel mee te versturen

Hoe maak ik een email nieuwsbrief?

In het kort een procedure voor nieuwsbrief samenstellen en versturen (zonder fouten). Verder vind je op YouTube een tutorial La Posta en Mailchimp over hoe maak ik een nieuwsbrief.

Hoe maak ik een nieuwsbrief in La Posta? (nieuwsbrieven email programma)

Bekijk deze video op YouTube:

Hoe maak ik een nieuwsbrief in Mailchimp?

Bekijk deze video op YouTube.

Procedure over hoe nieuwsbrief samenstellen zonder fouten

Nieuwsbrieven samenstellen kan meer tijd kosten dan je denkt. Met passen en met meten, wordt de meeste tijd versleten. Op het politieke proces kun je al tijd besparen. Zorg dat één iemand verantwoordelijk is voor goedkeuring van je eindversie.

In het kort: begin op tijd met kopij verzamelen. Beperk een nieuwsbrief tot 5 berichten. Ouderwetse woorden mijden? Herschrijf dan alleen de eerste alinea, zet er ‘Lees meer’ onder. Plak de rest van de tekst in een PDF-bijlage waar je vanuit de digitale nieuwsbrief naartoe linkt. En dan beginnen de checks waar je geen haast bij moet hebben.

Nieuwsbrief checken

Als de inhoud akkoord is:

 • check je alle links vanuit de preview.
 • Lees alles nogmaals.
 • Check of je de juiste verzendlijst koos.
 • En dan de nieuwsbrief inplannen.

Een goed verzendtijdstip is naar mijn inzichten maandag en donderdag om 12.15 uur. Ook een zaterdag kan goed uitpakken!

Wat levert een nieuwsbrieven programma je op?

Naast gemak, biedt een professionele nieuwsbrief tool je een juist proces van inschrijvingen en afmeldingen.

Of is Linkedin de beste nieuwsbrief software?

Een eigen nieuwsbrief is een beproefd middel om in gedachten te blijven bij je doelgroep, maar je kunt het concept nieuwsbrief ook moderniseren: door met regelmaat updates te plaatsen op eigen sociale mediaplatformen, zoals je Linkedin bedrijfspagina. Je verzamelt dan volgers die met regelmaat nieuws over je lezen.

Het voordeel is dat je ‘e-mailadressen lijst’ altijd up-to-date blijft, omdat je ontvangers er op Linkedin al voor zorgen. Je kunt de Linkedin bedrijfspagina gratis maken door naar ‘interesses’ te gaan binnen je eigen Linkedin profiel.

Online nieuwsbrief afwegingen

Waarom een eigen online nieuwsbrief maken?

Een eigen nieuwsbrief is een vorm van klantenbinding. Introductie van nieuwe producten en toepassingen brengen je klanten op het idee om weer eens naar jou toe te komen. De kunst is om op te vallen, relevant en persoonlijk te zijn. Ik krijg in één week al diverse nieuwsbrieven per e-mail binnen. En ik lees ze zeker niet allemaal. Dus je moet ook wat te melden hebben…

nieuwsbrieven-per-email

Is jouw nieuwsbrief de beste tussen deze set die ik in 1 week al binnen krijg? Ik lees er steeds maar 1…

Los van de nieuwsbrief software, hoe kom je tot de beste nieuwsbrieven?

Thomas Lappere, mijn sparringpartner voor sociale mediainzet, beantwoordt op zijn blog al de vraag hoe je doelgericht en planmatig nieuwsbrieven inzet voor meer omzet. Het lezen van dit praktische artikel over aanpak van je online nieuwsbrief raad ik je dus aan.

Scoren met eigen nieuwsbrieven gaat niet vanzelf

Een goede nieuwsbrief sluit aan op de interesse van je specifieke doelgroep. Dus daar moet je kennis van krijgen. Mogelijk door ze eerst te vragen welke artikelen ze van jou willen ontvangen. Vraag het ze eens! In mijn ervaring is het (ook) veel werk om vervolgens goede content samen te stellen. Het invoeren op de juiste manier kan tijdrovend zijn. Een nieuwbrieven tool moet je eerst leren gebruiken en de witruimten vallen altijd net verkeerd… Grrr..

Ook zul je altijd een test naar jezelf en iemand anders moeten sturen, zodat je eerst feedback ontvangt, alvorens je alle klanten iets stuurt. Verder is gebruik van nieuwsbrieven software nuttig om ongeldige emailadressen uit je bestand te halen (na de eerste zending) en een goede afmeldprocedure voor je eigen nieuwsbrief paraat te hebben. Zodat ontvangers zich met 1 klik kunnen afmelden.

Of afzien van nieuwsbrief software?

Gezien de nadelen, ontstaat bij mij het idee om sociale media updates als nieuwsbrief te zien. Je spreid je moeite en kunt allerlei momenten kiezen om even op te vallen.

Heb je tips voor eigen nieuwsbrieven software?

Enfin, wat is jouw ervaring of idee hierover? Nieuwsbrieven tips zijn welkom! Voorbeeld van een tip van  http://bloei.se

Share on Twitter tekstlink opnemen in je nieuwsbrief

Een handige tip die ik vandaag tegen kwam: je kunt in een nieuwsbrief een link zetten waarmee mensen je bijdrage kunnen delen op Twitter. De link opent het scherm waarin mensen een tweet kunnen opstellen. De link heeft de code/opmaak: URL en TEXT en ziet er bijvoorbeeld zo uit: http://www.twitter.com/share?url=http://bloei.se/nieuwsbrief&text=25+handige+tips+voor+je+website. Vervang URL en TEXT met je eigen input. Heel handig. De ontvanger van je nieuwsbrief komt via de link op dit scherm:

Via Twitter share een link delen scherm

Laat zo anderen over je nieuwsbrief Tweeten!

50 tips voor emailmarketing campagnes (Engelstalig)

Als je de beste nieuwsbrieven software gekozen hebt, kun je hier 50 tips lezen voor email marketing:

Nieuwsbrieven tool en tips bij email marketing

50 tips bij email marketing. Bron: Hubspot Academy.

Gerben G. van Dijk.