Start je een nieuw project en heb je daar een betaalbare en professionele website voor nodig? 40% van alle websites in de wereld werkt op basis van WordPress. Voor één enkel project, of voor een blog, is dit een uitstekende keuze.
Via dit bericht krijg je het gehele stappenplan mee om zelf een projectwebsite te maken in WordPress. Download deze PDF met de stappen en lees het artikel. Alle stappen zijn uitvoerbaar. Hosting, template en plugins zijn al geadviseerd.
Regel via dit artikel van Webredactie blog sneller dan ooit een Website in WordPress met de best mogelijke en goedkoopste hosting.
Stappen projectwebsite maken in WordPress
Je kunt tegenwoordig als projectleider of (zzp’er) een project website in WordPress maken, zonder concessies te doen aan een professionele uitstraling. En met betrouwbare hosting.
Deze handleiding laat je een WordPress website ontwikkelen, zodat het project snel van start kan gaan. Gewoon een paar tientjes erin stoppen. Het pad naar de website toe heb ik al voor je uitgestippeld. En is een invuloefening geworden. Natuurlijk valt nog genoeg te beslissen. Over het thema binnen de verzameling die ik geef. Maar alle thema’s en plugins zijn supergoed!
Ja deze WordPress bouwen handleiding Nederlands gaat je een hoop tijd opleveren! En veel websitebezoekers.
Jouw site gaat snel komen! De stappen zijn ook in checklist vorm downloadbaar voor lezen voor later.
Squarespace vs WordPress
WordPress website maken of toch Squarespace als CMS?. Goede vraag om toch even tussendoor te stellen… Welke #website tool is geschikt voor jouw project of zzp situatie? Ben je niet echt technisch en wil je alleen maar een soort visitekaartje online, dan zijn Squarespace en Weebly.com al cool genoeg. Wil je een website die snel laadt, waarmee je kunt bloggen en waarmee je in contact wilt komen met nieuwe nieuwsbrief volgers voor leads? Kies dan WordPress (lees mijn bericht: Waarom WordPress).
Stappen voor nieuwe project website maken 2022
Bij WordPress kun je kiezen of je publiceert op het WordPress platform (via WordPress.com) of dat je zelf de software betrekt voor je eigen domein. (via wordpress.org). Dit artikel gaat uit van het laatste: een website via je eigen url.
WordPress met eigen domein
Je kunt je eigen websitenaam claimen (url) en op die ‘webstek’ je WordPress website installeren. Dit artikel helpt jou om een hosted WordPress website te maken.
WordPress website maken zonder domein?
Wil je een WordPress website maken zonder domein? Via WordPress.com kun je gratis een blog starten. Zoals ook vele (niet-commerciële) bloggers doen. Voor zo’n 13 euro per jaar is een unieke url wel mogelijk, trouwens.
Snelle SEO WordPress hosting tip
Als je geen standaard WordPress hosting wilt, maar specifiek snelle hosting, dan is Cloud86 uit Drachten een goede hostingpartij. Je hoeft dus echt niet naar Kinsta of GoDaddy voor goede hosting. Zie ook apart artikel op Webredactie blog over het kiezen van een WordPress hostingpartij. Je kunt ook voor 13 Euro per jaar iets standaards kiezen, lees verder onder de banner van Cloud86 hosting.
Goedkope WordPress hosting
Goedkope hosting voor WordPress kan ook door een simpele WordPress site aan te maken WordPress.com, voor 13 euro per jaar kun je deze koppelen aan je domeinnaam op transip.nl. In dat geval werk je dus niet met het thema dat ik hier aanraadt (generatepress), maar met een standaard thema van WordPress. Kan ook prima oplossing zijn, zeker als je website min of meer alleen de rol heeft van een online visitekaartje. Dan heb je verder geen bijzondere hostingpartij nodig. Zelf heb ik een eigen domein. Deze site www.gerbengvandijk.nl, deze host ik bij neostrada.nl. Als je daar meteen betaalt voor 3 jaar, krijg je een forse korting. Mooi meegenomen, dat Neostrada. Google vind hosting niet doorslaggevend, maar een snelle laadtijd van de site is natuurlijk wel een factor voor gebruiksvriendelijkheid. Bij mijn/deze site is dat punt in orde.
Domeinnaam vastleggen goedkoop 2022
Je kunt een domeinnaam goedkoop vastleggen. Registreer deze via de Neostrada domeinregistratie pagina. Je kunt zo je domeinnaam vastleggen. Je betaalt je domein per jaar, kost maximaal 15 Euro het jaar. Voor de Nederlandse markt kies je een .nl domein. Voor Europa een .eu domein en voor de wereld een .com domein.
WordPress downloaden
Je gaat naar WordPress.org om de gratis software te downloaden. Volg deze link:
Project website maken, welk WordPress thema?
Er zijn wel 10.000 WordPress thema’s, maar ik geef je keuze uit één platform om een thema uit te kiezen. Omdat deze websites snel laden, wat nodig is om te winnen van je concurrenten, onder je en boven je, in de pagina met Google Zoekresultaten. Neem een WordPress theme waar je standaard hoger mee uitkomt. Kies uit de verzameling van Generate Press. Zelfs als je geen geld hebt, raad ik je toch aan om een thema te kopen. :-). Voor weinig geld, volg je deze video cursus bij Udemy over Generate Press.
Webdesign en content indelen
Binnen de world of WordPress heb je allerlei tools om je website mee vorm te geven. Deze tools heten website builders. De meest populaire site builders heb ik al eens beschreven. Ik raad Elementor aan, schrik niet, maar zo’n 3 miljoen sites gebruiken deze plugin om een WordPress website te bouwen. Amazing. Ga ermee bezig. Via Youtube kun je alles leren over Elementor klik-en-sleep sitebouwer plugin, zelfs in de Nederlandse taal. Je hebt geen WordPress cursus of WordPress training nodig dus. Je hoeft met Elementor dus geen WordPress theme te kopen.
Functionaliteiten website 2020
Welke website functionaliteiten heeft mijn zzp of project website nodig? Het verschilt per website wat je nodig heb. Mogelijk wil je dat mensen afspraken kunnen plannen via een Google Agenda. Het kan allemaal, en je komt daar best uit. Maar doe mij een lol en begin gewoon simpel, zodat je tenminste een website hebt. Ook als de website er is, kun je doorgaan met dromen. Start met dit menu, het is aanpasbaar! Home, Aanbod, Over mij/ons/het project, Contact. Klaar. En… Uiteindelijk zijn er 20.000 website functies waar je uit kunt kiezen. We spreken binnen de WordPress community en op het WordPress forum niet over website functionaliteiten maar over plugins. Dit zijn de beste plugins 2020.
Hoe kom ik aan gratis website foto’s?
Mijn bericht over lijst gratis fotobanken is al jaren erg populair. Iedereen wil alles graag gratis, maar overweeg ook een fotograaf (staat ook in dat bericht, een naam van een goeie in de stad Utrecht). Kijk eerst naar gratis foto’s. Logisch. De gouden tips zijn Pixabay.com en Flickr.com (wel op gratis foto’s filteren: Creative Commons filteren). Het voordeel van Flickr is dat het echte foto’s zijn en niet nep overkomen, zoals stockfoto’s.
En hoe kom ik tot goede teksten
Onthoud van mij dat elke tekst, gemeten over een webpagina heen, minimaal 500 woorden moet zijn. Dus het kan ook zijn dat je lang kunt scrollen over een website met allemaal korte en gevatte teksten. Dat kan ook. Is geen probleem. Wat je moet weten, is dat je korte alinea’s moet maken en tussenkoppen moet gebruiken. Deze tussenkoppen moet je niet ‘vet’ (Bold) maken, maar echt instellen als kop. In de praktijk: hoofdtitel (h1 kop), sectietitel (h2 kop), alineatitel (h3 kop). Ik heb al eerder geschreven over het contentcreatie proces. Verder moet je een tekst natuurlijk leesbaar zien te krijgen. Dus gaan vaktaal of moeilijke woorden. Korte zinnen vanwege je lezers die via een mobiel je content lezen.
Durf ook spreektaal aan te gaan. Zet als voorbereiding vragen van je toekomstige lezers op papier. En schrijf de antwoorden. En volg deze B1-schrijftips en deze tips voor keigoede titels. Niet meer dan 65 tekens lang. Tja, webcopy schrijven, is een vak op zich. In Google vindbaarheid zou ik mij pas later verdiepen als ik jou was. Als je website nu echt staat. Dus talm niet zo en just-do-it .
Hoe promoot ik mijn nieuwe projectwebsite met goedkope hosting?
Mijn tips voor business-to-business (B2B): op LinkedIn en in specifieke LinkedIn groepen. En op Twitter. En op Slideshare (whitepapers en presentaties zet je daar).
Mijn tips voor business-to-consumer (B2C): Probeer: Weer LinkedIn! Maar ook Facebook en stop dan ook per bericht een paar centen in “Lead Advertenties”. Het kenmerk van Lead advertising op Facebook is dat je bij deze berichten een whitepaper kunt doen, die mensen kunnen downloaden. Gewoon eens paar tientjes instoppen. Dan krijg je eindelijk telefoontjes. Dankzij je advertentie én dankzij je professionele website waar mensen hun vertrouwen in jou op baseren!
ZZP website of project website: zelf bouwen maar
Weet je zo genoeg? Gewoon gaan bouwen die WordPress website voor je project. Tips voor webdesign en content:
- Maak direct duidelijk wat je aanbiedt, dus zorg voor een menu dat eigenlijk al vertelt waar het om gaat. Kom dus meteen terzake. Iedereen die je site ziet, moet na 5 seconden kijken, kunnen zeggen wat het aanbiedt.
- Zorg dat teksten op elke pagina minimaal 250 woorden hebben als het erom gaat dat Google de pagina ook echt kan indexeren. Een ideale tekstlengte voor Google is een webpagina tussen de 400 en 1000 woorden.
- Call-to-action. Maak heel duidelijk, voor elke webpagina, welke hoofdactie voorop staat. Laat een knop of actie zien, zowel boven de pagefold (vouw) als eronder. Dus geef de optie voor een actie na een inleidende tekst van 1 of 2 alinea’s. En ook een actie helemaal onderaan. Zo’n actie kan van alles zijn. Het kan zoal gaan om bellen, bestellen, e-mailen of downloaden. Kies één actie, en vraag mensen het NU te doen. Wees daarin ook duidelijk.
- Vraag je jezelf af welke foto’s het goed doen online? Het antwoord is: foto’s met mensen. Zet foto’s met mensen erop, dat spreekt vrijwel altijd het meeste aan. Denk wel aan de geloofwaardigheid. Alleen maar stockfoto’s van nepwerelden, nepmensen en te mooie omgevingen, dat is (vaak) weinig realistisch.
- Gebruik ook kanalen naast je website voor meer zichtbaarheid. Denk dan ook aan Google My Business (GMD). Denk erover na dat foto’s (net zoals bij Instagram), vaak zelfstandig over het internet gaan. Zijn de foto’s helder genoeg over wat jij aanbiedt. Denk daarover na. Zorg voor foto’s die duidelijk maken wat jij aanbiedt.
- De UX van je website. Het zou eigenlijk niet als laatste punt hier moeten staan. Maar kijk hier dus goed naar. Is je website prettig leesbaar? Zorg tegenwoordig voor redelijk grote letters en een regelafstand die bijna twee regels hoog is. Bijvoorbeeld 1.8. Dat leest lekker. Qua lettergrootte kun je kiezen voor 14, 15 of zelfs 16 punten.
Ik zeg, website bouwen?, doen! :-)
Succes met je uitdaging om je zzp of projectwebsite in WordPress te bouwen in het jaar 2020 (and beyond). :-)
Groet,
Gerben G van Dijk