gratis tools voor AI afbeeldingen maken webredactie blog pvv poster alternatief

Hoe kun je gratis AI-foto maken die politiek correct zijn? In deze blogpost van Webredactie blog krijg je de beschikking over een aantal gratis tools waarmee je naar hartelust realistische AÍ foto’s kunt genereren. En gratis. Ontdek deze free AI-foto’s software en apps.

Maak een gratis AI foto met één van deze geweldige 6 tools

De tools voor gratis foto’s genereren bespreek ik onder de volgende h2 titel, verderop.

Als je gratis AI foto’s wilt maken, is het de kunst om heel precies te formuleren wat je eruit wilt krijgen. Een hulpmiddel is om de stijl te noemen, denk daarbij aan de stijl “foto” of aan “hyperrealistische foto”, dan de voorgrond te beschrijven en vervolgens per element in de foto een volzin te maken met de eigenschappen ervan. En dan iets te zeggen over de achtergrond en de gewenste belichting. En of het Clean moet zijn, of juist rommelig.

Om je een voorbeeld te geven van een AI prompt voor een afbeelding, laat ik je zien welke foto ik heb gemaakt als ‘alternatief campagnemateriaal’ voor de PVV, voor als ze daar behoefte aan zouden hebben…. Gebaseerd op deze tweet van die partij. Je ziet onder de foto mijn prompt voorbeeld om een realistische afbeelding te krijgen.

Pvv poster 2024 2025 2026

AI afbeelding prompt voorbeeld: Hyperrealistische glamourfoto met lachende moslima met hoofddoek en in houthakkersblouse , close-up, achter haar blij gezin met witte, blanke mensen en hun kinderen. Ook blanke vrouw die een zwarte man in rolstoel met regenboogvlag omhelst. Zomer. Wild grasland met horizontale bosrand. Red… Deze foto geeft weer dat onze maatschappij bestaat uit een veelheid van verschillende mensen met verschillende achtergronden. In Photoshop heb ik mijn beeld in een andere foto geplakt. Ook heb ik via “Generatief vullen” wat vergelijkbaar gras op de voorgrond laten zetten…red….

Gratis tools voor AI foto genereren

1. Dall-E binnen ChatGPT (betaald)(altijd aanbevolen)

Het gemakkelijkste is, als je al ChatGPT betaald gebruikt, is om Dall-E GPT te benutten binnen je ChatGPT 4.0 abonnement.

2. Poe app Android en Apple (aanbevolen voor mobiel)

De tweede tool die ik aanbeveel, is een Android-app en Iphone App genaamd POE. Ga met je Android-smartphone naar deze link. Gebruik je een iPhone van Apple, dan kun je via deze link deze gratis AI-foto-generator app downloaden. Met deze apps kun je dagelijks wel tien foto’s per dag genereren zonder kosten. Bovendien kun je verschillende fotogeneratoren gebruiken, zoals Stable Diffusion en Playground.

3. Leonardo.ai (aanbevolen voor laptop)

Je kunt met Leonardo.ai gratis foto’s creëren, of meer opties hebben voor 10 Euro de maand. Dus dat is heel bescheiden en minder kostbaar dan Dall-E apart moeten betalen.

4. AI image generator free

Wil je net een iets hogere kwaliteit,  maar zonder abonnement? Bezoek dan aiimagegenerator.nl. Hier kun je afbeeldingen maken met Midjourney. De eerste twintig afbeeldingen zijn gratis, daarna kun je via iDeal alsnog betalen.

5. Adobe Firefly: AI foto maken

Een andere tool die ik aanbeveel om een A.I. foto te maken, is Adobe Firefly. Dit is een gratis tool die je kunt vinden in de nieuwe Photoshop onder de naam ‘generatief vullen’. Hoewel Midjourney op dit moment een van de beste AI-image generators is, is deze niet gratis. Daarom valt Midjourney buiten mijn tips voor gratis AI-fotogeneratie. Ik raad je aan om AI Art Generator van Adobe Firefly te gebruiken.

Firefly is eenvoudig in gebruik, gratis en levert een redelijke output. De gegenereerde foto’s zijn van goede kwaliteit, zeker voor een gratis tool. Je kunt veel aanpassen in stijl en prompt, wat resulteert in diverse uitkomsten. Deze tool werkt momenteel alleen in het Engels.

Hoe gebruik je Adobe Firefly?

Hieronder leg ik uit hoe je AI-afbeeldingen kunt genereren met Adobe Firefly in een paar eenvoudige stappen.

  • Open Firefly: Ga naar firefly.adobe.com en log in op je Adobe-account. Als je nog geen account hebt, kun je er snel een gratis aanmaken. Kies op de homepage voor de optie ‘Text to Image’ om de werkruimte te openen.
  • Schrijf een tekstprompt: Typ een beschrijving van wat je wilt zien in het promptveld. Wees specifiek. Bijvoorbeeld: “Kleurrijk tropisch paradijs met gouden waterlelies, roze bloemen en vuurvliegjes, levendige kleuren, graffiti.” Voor inspiratie kun je over de afbeeldingen op de pagina scrollen en de prompts lezen die ze hebben gegenereerd.
  • Genereer je afbeelding: Klik op ‘Generate’ zodra je tevreden bent met je prompt. De resultaten verschijnen binnen enkele seconden. Als je een van de vier gegenereerde afbeeldingen mooi vindt, kun je deze downloaden als JPEG of opslaan bij je favorieten.
  • Verfijn, herzie en regenereer: Speel met de instellingen om verschillende variaties te verkennen. In het paneel aan de rechterkant kun je alles aanpassen, van beeldverhouding tot camerahoek. Voeg meer details toe aan je tekstprompt om nieuwe afbeeldingen te genereren. Vergeet niet je favoriete afbeeldingen op te slaan voordat je nieuwe maakt.

6. Foto genereren binnen Google Search / Google Zoeken

Dit is nog niet uitgerold voor de Nederlandse markt, maar als je via een VPN verbinding naar het Amerikaanse, Japanse of Indiaase Google Zoeken gaat, kun  je ook een AI generatie prompt intypen in het Google zoekveld. Dus “Create …..”. Meer informatie op de blog van Google.

Wat zijn de beste AI fotogeneratoren van dit moment?

Welke de beste AI fotogeneratoren zijn in Nederland en België, heb je net al in het overzicht van 1. t/m 6. kunnen lezen. Toch is het leuk om te weten hoe elke A.I. fotogenerator scoort als je ze met elkaar vergelijkt. YouTubber Matt Wolfe heeft alle bekende image generator tools in oktober 2023 grondig vergeleken (30 minuten video) met elkaar. En ik vind zijn bevinden zijn nog steeds actueel in 2024. Lees onder het plaatje verder. Of bekijk de scores via het plaatje.

beste AI image generation tools YouTube Matt Wolfe comparison

Beste AI image generation tools volgens YouTuber Matt Wolfe, comparison en alternatives for Midjourney en Dall-E.

Matt Wolfe heeft alle goede AI beeldgeneratie software met elkaar vergeleken. En intussen zijn er geen noemenswaardige AI foto generatoren bij gekomen. Hij vindt Midjourney goed (maar duur), Dell-E is ook erg goed, zeker als je deze dienst niet gratis binnen de browser Bing gebruikt (Microsoft account vereist), maar vooral  binnen een betaald abonnement van ChatGPT-4.0.

Binnen ChatGPT kun je Dell-E zonder extra kosten gebruiken. Voor wie best wel iets per maand wil betalen, is SDXL van Leonardo.ai wellicht de beste optie. Deze tool kost 10 euro per maand en heeft mooie beelden. Zie de scores die Matt Wolfe gaf:

YouTubber Matt Wolfe heeft in oktober 2023 de verschillende modellen voor AI beeldgeneratie naast elkaar gezet en beoordeeld. Dell-E is erg goed en als je betaald voor ChatGPT-4.0 kun je daarin Dell-E verder gratis gebruiken. Voor wat minder kosten is SDXL van Leonardo. ai een optie voor 10 euro per maand, al kun je ook gratis aan de slag.

Succes met foto’s genereren met free A.I. tools

Ik hoop dat je hiermee aan de slag kunt om AI-foto’s te maken. Vergeet niet dat je ook fotobanken kunt bezoeken, zoals Pexels. Bekijk bijvoorbeeld eens deze fotobank voor rechtenvrije afbeeldingen.

Succes met het creëren van jouw perfecte AI-foto!

Gerben G van Dijk
Volg hem