Wat is het meestgebruikte Content Management Systeem (CMS) voor gemeentelijke websites in Nederland? Tegenwoordig gaan twee type content management systemen (CMS-en) op kop, te weten: Typo3 CMS en Drupal. Bekijk ook andere populaire CMS-systemen.

In beide gevallen gaat het om open source software die gemeenten vrij kunnen gebruiken, wat handig is voor het delen van gebouwde website functionaliteiten met andere gemeenten. Dit bespaart kosten voor website development.

Lees meer over de belangrijkste leveranciers voor websitesystemen of websystemen bij de lokale overheid. De gemeenten.

Het Content Management Systeem (CMS) bij Nederlandse gemeenten

Typo3 CMS en Drupal zijn de meestgebruikte CMS systemen bij gemeenten in Nederland.

Typo 3 CMS opengemeenten.nlContent management systeem typo3 cms

Het grootste voordeel van het TYPO3 CMS is dat de software open source is. Voor een gemeente betekent dit dat er geen licentiekosten zijn en dat men zelf controle heeft op de (door)ontwikkeling van (extra) functionaliteiten.

Een website die is gebouwd met TYPO3, is niet gebonden aan één dienstverlener. Iedere gemeente is vrij om te kiezen voor welke diensten ze een TYPO3-dienstverlener in de arm neemt. Aan het TYPO3 CMS worden steeds weer nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Als gemeente kun je het potentieel hiervan benutten via deelname aan opengemeenten.nl.

Meer lezen over het Typo3 content management systeem (CMS): https://www.typo3gem.nl/

Drupal CMS voor gemeentenContent management systeem Drupal CMS

Het Drupal CMS is eveneens open source en geschikt voor krachtige platformen. Met Drupal kunnen gemeenten hands-on tools realiseren en digitale transformatie en online ambities dichterbij brengen. De internationale Drupal gemeenschap deelt haar ervaringen en inzichten met klanten en (potentiële) gebruikers.

Meer lezen over het Drupal content management systeem (CMS): https://www.drupal.nl/over-stichting-drupal-nederland

Simgroep CMS voor gemeenten

Ook de Simgroep gebruikt tegenwoordig het Drupal CMS. Wat maakt het Drupal CMS van SIM speciaal? Het voorziet in de behoefte van veel lokale overheden om een ??nieuwe website te bouwen die de online dienstverlening enorm verbetert, met een beperkt budget en in een korte ontwikkeltijd. Naast websites verzorgt SIMgroep ook het (sociale) intranet. Meer over het Simgroep CMS: https://www.simgroep.nl/simklanten/gemeenten_42686/

Welk Content Management Systeem (CMS) wordt gebruikt door welke gemeente?

Je kunt eenvoudig achterhalen welk content management systeem CMS in gebruik is bij welke gemeente. Op deze website wordt bijgehouden welke websysteem gebruikt wordt per gemeente: https://www.200ok.nl/cms-gemeenten/

Welk Content management systeem (CMS) systeem is het beste voor een gemeente?

Het beste advies om te geven, is om advies in te winnen bij de gemeenten die hetzelfde zaaksysteem gebruiken en te vragen hoe het CMS voor hun website hen bevalt. Vergelijking van diverse offerten, is daarbij een goede manier om een website CMS aantrekkelijk in te kopen. Een apart toptaken onderzoek is niet nodig, omdat je de juiste volgorde van de 6 toptaken prima kunt ontlenen aan de homepages van gemeentelijke websites, zoals bijvoorbeeld www.debilt.nl.

Succes met Typo3 CMS of Drupal, voor een gemeente is WordPress als CMS niet geschikt, omdat dit systeem voor website beheer heel breed gebruikt wordt en daarmee kwetsbaar is voor hacking.
Zie ook mijn bericht: Waarom WordPress?

Groet,

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk
Volg hem