vlog maken of video maken met je mobiel app

Ga aan de slag en maak een vlog. Hierbij de tips voor de juiste Video bewerken app | Vlog maken app. En alle tips om meteen goed te filmen. Houd je mobiel horizontaal! Dit artikel legt uit wat je nodig hebt, als je besluit om alleen te gaan filmen én ook te editen met je mobiel of smartphone.

Inhoud van deze pagina op Webredactie blog: Toon artikel index

Video bewerken app | Vlog maken app | Android & IOS

Maak zelf professionele video content voor je WordPress website, voor Facebook of voor je Instagram. Leer van mij hoe je voor goed beeld en geluid zorgt en zelfs voor automatische ondertiteling. Een goede Iphone 8, Iphone 11 of Iphone SE volstaat voor filmen. Het kan natuurlijk ook met Android of Samsung smartphone.

Lees alle video tips en welke gratis mobiele video bewerken app je moet hebben en welke gratis software verder handig is voor mobiel filmen met je Android smartphone. Je kunt met gratis software leuke filmpjes maken. Hoe gaaf wordt dat??!

Waarom video vlogs maken?

Creatie van video content is belangrijk. Mensen zijn gemaakt om verhalen op te nemen via gezichten en lichaamstaal. Video verhoogt de betrokkenheid en door dingen te horen en te zien, onthoudt je publiek je boodschap veel beter. Vlogs maken, stelt je in staat om een persoonlijke band op te bouwen met je publiek. De hoeveelheid content neemt sterk toe; video is dan een aantrekkelijk vorm voor mensen om te beslissen om toch ’te beginnen’ aan jouw boodschap. Een video verlaagt de ‘leesdrempel’. Wie weet, lezen mensen uiteindelijk wel je tekst. Daarbij komt, beelden zeggen meer dan woorden. Video, teveeel werk? Denk ook aan foto-collages delen , zie formats verder. Bekijk nu de video:

Video uitleg over de kracht van video voor de non-profit:

Valkuilen vlogs maken volgens Linkedin (wat je even moet weten…)

Bedrijfsvideo maken linkedin over ons video of vlog maken app mobiel Android Ios

Gratis video software voor filmen en bewerken met je smartphone.

Een video of vlog maken kan volledig via je Android vs Apple IOS smartphone! Dat scheelt een hoop tijd in videobewerking. Tegenwoordig heb je alleen je mobiel nodig voor video’s maken.

Gratis video editing software Android 

Je kunt video’s opnemen met je Android telefoon en daarna automatisch ondertitelen, video apps Android:

 • Als je gaat editen met een pc, dan kun je verderop kijken welke tools daarvoor zijn.
 • FilmoraGo (Android). Video’s editen, gratis muziek, titels en overgangen toevoegen.
 • Kinemaster (Android, betaald). In de App store van Google Play en Itunes heb je ook de video bewerken app
 • Ripl. Ripl is geschikt voor het snel produceren van mobiele video’s
 • Autocap. Nadat een video is gemaakt, kun je automatisch ondertiteling toevoegen.

Ps. Android: Gebruik voor foto-collages de mobiele tool: Photo Grid en als je een foto-reeks met tekst en animatie wilt, pak dan gratis software: Lumen5 als manier om dit te maken. Zie voorbeeld bericht.

Gratis video editing software Apple 

In alle gevallen raad ik voor de Iphone 6, Iphone 7, Iphone 8 of Iphone 11 altijd Imovie aan voor video editting. Daarnaast kun je automatisch ondertiteling toevoegen via de app MixCaptions.

 • Imovie (Iphone). Video’s editen, gratis muziek, titels en overgangen toevoegen.
 • MixCaptions. Iphone app voor toevoegen van ondertiteling aan opgenomen video’s.

Tips bij video maken met je mobiel (technische gear)

Vlogs maken met je mobiel, dit is wat je nodig hebt:

  1. Bij voorkeur smartphone van Apple: Iphone 8, 11 of Iphone SE, daarbij gebruik je de video bewerken app Imovie. Deze is gratis professioneel; zeker bij goed geluid.
  2. Kies anders een Android toestel, met daarbij de vlog app Kinemaster (betaald!) of (Adobe) Premiere Pro Clip (gratis, maar werkt maar met één filmlaag om te editen). Ga je eenmalig een vlog maken? Dan is dit een tip: betaal Kinemaster voor 1 maand: 6 Euro.
  3. Telefoonoortjes en tape. De situatie met corona maakt filmen anders. Je moet anderhalf meter afstand bewaren ook bij filmen van interview of tweegesprek. Dit stelt hogere. Het gaat om het microfoontje dicht bij de spreker te hebben, zonder zelf dichtbij te komen. Met een langer snoer plak je wat gemakkelijker een oortje/microfoontje (van je carkit) op de jas/rever/boord van je spreker. Je kunt simpel oortje kopen. Of gaan voor 2 bluetooth microfoontjes. Aan de prijs 2 microfoon voor anderhalfmeter afstand. Wel goed.
  4. Eventueel deze selfiestick voor je smartphone (met bluetooth afstandsbediening, zie daarvoor de website: https://www.pixigo.nl/nl/ ) of een Ipad statief.
dual microfoon bluetooth voor interview op 15 meter opnemen

Tijdens Corona wil je niet in iemand persoonlijke ruimte komen, maar blijf je op anderhalf meter afstand. Deze dual microfoon doen mensen zelf op Jij houdt voldoende afstand voor goed geluid opnemen bij interview filmen.

Video spullen nodig bij interviewen op straat

Koop een microfoontje voor smartphone en een Go Pro Selfiestick. De microfoon bevestig je op de selfiestick en een harde flyer met evt logo klem je eronder.
Je kan nu makkelijk(er) een interview afnemen waar je zelf ook goed te horen bent. Als je alleen te tekst van de geïnterviewde wilt opnemen dan kun je ook alleen bij die persoon een microfoondasspelt om doen. De vragen die je stelde hoef je niet te laten zien in de video. Of kan alsnog als titel tussendoor, bijvoorbeeld.

Video apparatuur voor podcast studio

Lees met welke apparatuur je naast podcast opnemen ook een video kunt produceren, waarbij camera automatisch scherpstelt op jou.

Tik Tok of YouTube vlog camera met auto gezicht object tracking

Telesin kastje, dit is een simpele manier om zelf een vlog op te nemen, zonder dat je de videocamera hoeft scherp te stellen. Je kunt bij je telefoon dit kastje kopen, deze regelt dan de auto-focus functie zodat de camera automatisch scherpstelt op je gezicht. En je overal volgt. Ten eerste dus het kastje kopen, zie onder ook mijn tips voor kopen van vlog statief en vlog lamp voor extra studiolicht binnenshuis. De Tripod op de afbeelding zit hier niet bij. Dat koop je gratis bij het vlog statief dat ik zo laat zien.

vlog camera auto tracking auto focus gezichtsherkenning

vlog camera auto tracking auto focus gezichtsherkenning, startersset vlog camera houder van Telesin. Je kunt filmen met je eigen Iphone of Samsung smartphone.

Betaalbaar vlog statief en bijbehorende Tripod, geschikt voor smartphone (Samsung, Iphone)

Je kunt zonder cameraman of cameravrouw een podcast scherp opnemen, door te filmen vanuit de juiste hoogte. Waarbij het Telesin apparaatje zorgt voor automatisch scherp stellen op gezicht tijdens filmen (vloggen met auto focus)

telefoon standaard vloggen kopen tripod award 2022

Telefoon vlog standaard of vlog statief voor persoonlijke vlog. Winnaar Tripod award 2022. Betaalbaar product voor podcast video opname. Vibrix Jmary serie statief hoog voor telefoon.

Vlog lamp Tik Tok en YouTube

Als je binnen opneemt, zul je moeten bijlichten. Video lamp voor vlog opnemen.

Vlog lamp tik tok

Vlog lamp tik tok, studio licht voor belichten één persoon tijdens vloggen.

Professionele vlog camera 4K

Een professionele vlog camera is te koop bij Bax-shop. Dit is een Obsbot tiny 4k ptz camera. Dit is het duurste en ook het beste.

auto tracking vlog camera professioneel automatische focus

auto tracking vlog camera 4K professioneel, video camera met automatische focus /  auto gezichtsherkenning.

Video formaten geschikt voor YouTube

 • Juiste lengte voor vlog: een populaire vloglengte voor zakelijke video’s is 1,5 minuut (al hangt het ook af van je onderwerp en je doelgroep hoe lang het interessant is).
 • Video format: Codec: H264, MP4, MOV
 • Grootte van de stills of opnameframe en afleverformaat: 1080p: 1920 x 1080 of 720p: 1280 x 720

Android vs IOS video of vlog maken in vier processtappen, film maken proces:

1. Video voorbereiding

 • Opnamespullen: Telefoon, selfie-stick, oortjes, microfoon voor opnemen op zekere afstand (1,5 meter) en ducktape. Zie kooplinks boven.
 • Voordat je gaat filmen… De kern is allereerst het verhaal. Bedenk wat je vertellen wilt en wat je kunt vertellen in één minuut. Het verhaal heb je dan eerst op papier gezet (niet meer dan op een half A4) en via een storyboard met anderen hebt besproken. Dit doorspreken helpt je video vlog echt verder!
 • Je verhaal begint met ‘waarom, dan het hoe, tenslotte het wat’. Kortom; de persoonlijke drijfveren komen altijd als eerste aan bod, op het eind pas de zakelijke boodschappen, vermijd jargon en praat natuurlijk; het is niet interessant voor anderen te horen wat de eigenschappen van je product zijn, vertel meer over amibities, wat je wilt, wat je drijft enzovoort. En ook zo dat je oma het nog begrijpt. Durf het simpel te maken!). Mensen maken contact met mensen, zoals jij!
 • Zorg voor juiste filminstellingen voor je smartphone. Check je vlog maken app. Zet de instellingen op HD voordat je gaat filmen!
 • Plak bij interview een ander een microfoontje op (die van je oortjes, met stukje ducktape bijvoorbeeld).
 • Loopshot: een loopshot mag best wiebelen, maar zorg ook hier voor niet al te jumpy bewegingen.

2. Video uitvoering

 • Hou je telefoon HORIZONTAAL
 • Maak één lange shot (1 maximaal 2 minuten) waarin je het verhaal vertelt. Dit is de basis voor je video vlog die je gaat maken.
 • Neem vele, korte shots, van 3 seconden ongeveer; van verschillende hoeken, details en overzichten. Maak voldoende shots, stoep, deur, deurbel, door het raam. De lucht etc…
 • Spreek namen van bedrijven en websites héééél duidelijk en langszaam uit! Pas dan onthouden je kijkers het.
 • Een bewegend shot (pennen) is mooier als het niet te veel wiebelt. Ellenbogen in je zijde als je zo’n shot maakt. Of sla een dasje om de nek en houd met twee handen eraan vast, en ook de camera goed vasthouden intussen.
 • Let op passerende brommers en vliegrtuigen.; Let altijd op omgevingsgeluid als je in publieke ruimte of ergens op locatie. Staat ergens een radio in de buurt te schallen, is er veel verkeer of een verbouwing bezig. Dat hoor je ALTIJD in je opname. Ga bij herrie naar een andere locatie/ruimte, of wacht even. Een gaderobe met jassen heeft vaak perfect gedempt geluid.
 • Bekijk NU verderop in dit artikel over vlog maken app en tips de twee video’s.Een zonder en één met tussenshots! Wat een wauw verschil! Scroll door.

3. Editing via video bewerken app van Android of IOS

 • Zet je basisfilm (het verhaal) als eerste laagje in je editting app, zet in andere lagen de andere fragmenten. Hoe dit gaat verschilt van je mobiele app voor video maken. Te weten:
 • De video bewerken app, Apple Apps Store (Apple), haalt het geluid er standaard uit en dat is goed. Stel na het maken van de film het geluidsniveau wat hoger in voor elk stukje footage. Zet geluid luid, zodat bij afkijken (in de trein bijvoorbeeld) het toch goed te horen is voor de kijker van je vlog.
 • De video bewerken app Kinemaster app Google Play (Android) (of Adobe Premiere Clip voor enkellaags filmpje monteren). In deze betaalde app, kun je de basisfilm in een eerste laag zetten; dit doe je tijdens de installatiestapjes waar de app je doorheen loodst, waarin ook de titel e.d. wordt gevraagd. Pas na deze stappen, klik je op een roterend schijfje; op het woord Layer. In deze nieuwe laag zet je al je tussenshots, als tweede laag. Nu heb je alles bij de hand. Speel er maar mee. Zet de filmpjes over elkaar. Raadpleeg de Help functie, die is prima.

4. Video publiceren / vlog publiceren

 • En… Klaar! Bespreek de Android of Iphone 6 video montage altijd met iemand, maak daarna de video pas definitief!
 • Ga naar Youtube (of Vimeo) en kies voor de knop Uploaden. Kies voor openbaar of verborgen filmpje. Een besloten filmpje kun je altijd nog openbaar zetten. En de link geeft al toegang voor kijkers.
 • Na de eerste, offline reacties, ga je delen via Sociale media e.d.

Via editing via PC of laptop

Wil je toch liever op een pc of laptop editen. En zoek je gratis software waarmee eenvoudige editing mogelijk is. Ga dan voor Shotcut. Zie links:

Video bewerkingsoftware voor Windows 10 of MAC computer,  gratis —> Shotcut (zie ook: ZEER GOEDE instructievideo op YouTube),

Inspiratie voor bedrijfsvideo of vlog met snel resultaat

Bedrijfsvideo maken ideeën

 • Filmpje ‘PR-video: Waarom is jouw bedrijf/project eigenlijk opgericht?‘ 1 shot: Spreek 50 seconden film in. Doe dit paar keer, kies beste shot uit. Gebruik rustige plek of aparte kamer met licht.
 • Filmpje ‘Ontmoeting terugkoppelen’: 3 shots, 50 seconden hoofdpersoon, 3 keer langzame shots van bedrijfsgebouw, terrein en bedrijfsnaam (geen passanten herkenbaar filmen), slotfoto van de ontmoeting, samen(!!!), vraag iemand ter plekke om die foto nog te maken.
 • Filmpje ‘Bijeenkomst terugkoppelen‘: 3 shots: 50 seconden de spreker, 10 seconden (pan)shot van de zaal vol publiek, 30 seconden reactie deelnemer(s) (spreker en deelnemer via e-mail om toestemming vragen na afloop, als je jezelf wilt indekken voor claims, klachten).

Snelle editing tips voor snel publiceren:

 • Tool: Imovie (Iphone) of Adobe Premiere Rush (Android). Het werkt simpel: toevoegen titel,  inkorten en plakken scene’s, achter elkaar schuiven.

Foto-impressie maken (collage app)

 • Tip is veel foto’s maken: foto spreker(s), foto’s van zaal, foto van kleurrijke details, foto’s topsheets, foto’s van ontmoetingen(!!!), foto van geïnteresseerde luisteraar(s). Qua toestemming portretten, zie AVG-praktijk.

Editting en publiceren van foto-collages op sociale media

Extra filmtips bij vlog maken of video maken

Veel camerastandpunten | variatie in shots

Hoe meer momenten, omgevingen en dingen je filmt hoe beter het is. Zowel voor als na de happening kies je bewust plekken uit om vanuit te filmen. Houd je camera horizontaal en stil (mogelijk met statief of selfie-stick) en film in alle rust. Beweeg voor gevarieerde shots van links naar rechts, of van boven naar beneden. Doe dit subtiel en gecontroleerd. Gebruik eventueel een rijdende camera; op een skateboard bijvoorbeeld. De ena belangrijkste tip volgt nu: wissel beelden af tussen large shots, medium shots en close-ups. Zie plaatje en volgende tip!

vlog maken video standpunten full shot medium shot close up

Je ziet verschillende uitsnedes van het videobeeld. De kleine zwarte telefoon toont een close up. De paarse smartphone een Medium shot. En de buitenste, zwarte telefoon toont een full shot. Dus de omgeving is goed te zien. Een goede video productie wisselt deze shots af in de eindmontage.

Veel korte shots = gouden tip bij vlog maken

De belangrijkste tip is om heel veel korte shots te maken. Dit zijn fragmenten met bewegende video van 2 á 4 seconden. Juist die korte shots maken straks je mobiele montage levendig. Om dit duidelijk te maken, toon ik je een correcte basisfilm. In de zin dat de lengte goed is: niet meer dan 80 seconden. Maar het is maar één shot. Dus niet erg levendig. Bekijk de verschillen tussen deze twee filmpjes, waarbij de basisfilm, de vlog zelf, steeds hetzelfde is.

Het grote belang van tussenshots maken

Wat je absoluut moet onthouden bij een vlog maken of video maken, is het belang van tussenshots. Ontdek het verschil van zonder en met:

Vlog voorbeeld A: Enkel shot als basis voor de vlog (1 minuut), bekijk video:

Vlog voorbeeld B: bewerkte vlog met extra’s titel, shots en muziek (1 minuut), bekijk video:

De les: Tussenshots maken je mobiel gemaakte video gewoon leuker.

Tips video bewerken (voor Android en Apple Iphone 11)

 • Film altijd landscape (je telefoon liggend op tafel, in de stick en op iemands schouder bijv.)
 • Houd je camera stil als je een video of vlog opneemt. Plaats je smartphone op de zijkant op tafel of in de selfiestick. Zorg voor stabiliteit; gebruik twee armen of laat de selfiestick op iemand’s schouder rusten. Of hang tegen de muur (= gouden tip van Thomas Lappere van Bloeise).
 • Film niet alleen het gezicht, maar ook eromheen (gebruik evt. selfiestick!). Let op dat het licht op het gezicht valt, film dus vooral overdag! Zoek plek met veel licht uit. En film mensen niet van achteren…
 • Let op dat het licht op het gezicht valt, film vooral overdag!
 • Let op geluid: geen holle ruimte en houd microfoontje dichtbij (plak hem op je kleding met zware tape.) Blijf weg van grommende (koffie) automaten e.d. Ga liever bij de kapstok zitten; jassen dempen het geluid.
 • Neem heel veel korte shots, van 3 seconden ongeveer
 • Maak één lange shot (1 max 2 minuten) waarin je het verhaal vertelt. Het verhaal dat je op papier hebt (half A4) en via een storyboard hebt besproken met iemand.
 • Je verhaal begint met ‘waarom, dan het hoe, tenslotte het wat’ (kortom; je persoonlijke drijfveren komen altijd als eerste aan bod, op het eind pas de zakelijke boodschappen, vermijd jargon en praat natuurlijk)
 • Spreek namen van bedrijven en websites heel duidelijk en langszaam uit!
 • Zet je basisfilm (het verhaal) als eerste laagje in Imovie, zet daar alle andere fragmenten (zonder geluid) bovenop. Stel het geluidsniveau wat hoger in
 • En… Klaar! Bespreek de montage met iemand, maak daarna pas definitief!

Extra apparatuur kopen voor geluid en video maken en bewerken:

Dit was het. Heb je zelf video maken of vlog maken tips of leuke links? Laat me weten. Succes en leuk als je deelt. Gerben G van Dijk. Ps. Een filmbedrijf dat op deze manier werkt, heet Broerz videobedrijf en zij gaven mij een aantal van deze vlog tips mee. En succes met de video bewerken apps voor mobiel: Kinemaster en Imovie.

Succes met je vlog of video maken. Deel dit artikel gerust met je netwerk! Dank je wel!

Groet van Gerben G van Dijk.

Gerben G van Dijk
Volg hem