Zelf video’s maken en bewerken voor sociale media. Versterk je WordPress site en maak professionele video’s met handige video bewerken apps voor Android en IOS (Iphone). Ga snel aan de slag met één video bewerken app (Android of IOS) voor je vlog of zelfgemaakte video:

vlog maken en video bewerken apps

Video bewerken apps, mobiele apps voor video:

Een video of vlog maken kan volledig via je Android vs IOS smartphone! Dat scheelt een hoop tijd in videobewerking. De video apps of vlog apps die ik bespreek, zijn:  Voor IOS: Imovie (Iphone, gratis) en voor Android: Kinemaster (Android, betaald). In de App store van Google Play en Itunes heb je ook de video bewerken app / tool Ripl. Ripl is geschikt voor het snel produceren van video’s.

Of toch een foto-overzicht of foto animatie maken?

Gebruik voor foto-collages de mobiele tool: Photo Grid en als je een foto met tekst animatie wilt: Lumen5.

Video bewerken app voor Android, IOS of Ipad
Vlogs maken met je mobiel, dit is wat je nodig hebt:

 1. Bij voorkeur smartphone van Apple: Iphone 6, daarbij de video bewerken app Imovie.
 2. En anders een Android toestel, met daarbij de vlog app Kinemaster (betaald) of (Adobe) Premiere Pro Clip (gratis, maar werkt maar met één filmlaag om te editen). Ga je eenmalig een vlog maken? Dan is dit een tip: betaal Kinemaster voor 1 maand: 6 Euro.
 3. Telefoonoortjes en tape. Het gaat om het microfoontje dicht bij de spreker te hebben. Plak microfoontje (gewoon je oortje van je carkit) op de borst van de spreker.
 4. Eventueel selfiestick (met bluetooth afstandsbediening, site: http://www.pixigo.nl/nl/ )
 5. Eventueel reserve batterij, of oplader mee om bij te laden.

Video bewerken app tbv mobiel, welke? Android vs IOS kiezen?

Het kan allebei!

 • Apple spullen werken wel prettiger. Voor Iphone 6 is Imovie de beste video app. Naast deze vlog maken app is een selfiestick uitgerust met bluetooth handig om te gebruiken. De oortjes van je telefoon gebruik je verder als microfoon. Plak het opnamedeel voor spraak op iemands borst. Klaar.
 • voor Android telefoons is de video app Kinemaster erg geschikt. Daarmee kun je met meerdere lagen monteren; in tegenstelling tot Android Video App ‘Adobe premiere clip’, daarmee kun je wel losse filmpjes achter elkaar zetten, maar niet shot-over-shot plaatsen zoals met video app Kinemaster wel weer kan. Werkt echt prima!

Waarom video vlogs maken?

Creatie van video content is belangrijk. Mensen zijn gemaakt om verhalen op te nemen via gezichten en lichaamstaal. Video verhoogt de betrokkenheid en door dingen te horen en te zien, onthoudt je publiek je boodschap veel beter. Vlogs maken, stelt je in staat om een persoonlijke band op te bouwen met je publiek. De hoeveelheid content neemt sterk toe; video is dan een aantrekkelijk vorm voor mensen om te beslissen om toch ‘te beginnen’ aan jouw boodschap. Een video verlaagt de ‘leesdrempel’. Wie weet, lezen mensen uiteindelijk wel je tekst. Daarbij komt, beelden zeggen meer dan woorden. Video, teveeel werk? Denk ook aan foto-collages delen , zie formats verder. Bekijk nu de video:

 

Valkuilen vlogs maken volgens Linkedin (wat je even moet weten…)

Android vs IOS video of vlog maken in vier processtappen:

1. Video voorbereiding

 • Opnamespullen: Telefoon, selfie-stick, oortjes en ducktape
 • Voordat je gaat filmen… De kern is allereerst het verhaal. Bedenk wat je vertellen wilt en wat je kunt vertellen in één minuut. Het verhaal heb je dan eerst op papier gezet (niet meer dan op een half A4) en via een storyboard met anderen hebt besproken. Dit doorspreken helpt je video vlog echt verder!
 • Je verhaal begint met ‘waarom, dan het hoe, tenslotte het wat’. Kortom; de persoonlijke drijfveren komen altijd als eerste aan bod, op het eind pas de zakelijke boodschappen, vermijd jargon en praat natuurlijk; het is niet interessant voor anderen te horen wat de eigenschappen van je product zijn, vertel meer over amibities, wat je wilt, wat je drijft enzovoort. En ook zo dat je oma het nog begrijpt. Durf het simpel te maken!). Mensen maken contact met mensen, zoals jij!
 • Plak bij interview een ander een microfoontje op (die van je oortjes, met stukje ducktape bijvoorbeeld).
2. Video uitvoering

 • Maak één lange shot (1 maximaal 2 minuten) waarin je het verhaal vertelt. Dit is de basis voor je video vlog die je gaat maken.
 • Neem vele, korte shots, van 3 seconden ongeveer; van verschillende hoeken, details en overzichten.
 • Spreek namen van bedrijven en websites héééél duidelijk en langszaam uit! Pas dan onthouden je kijkers het.
 • Bekijk verderop de twee video’s zonder en met tussenshots!

3. Editing via video bewerken app van Android of IOS

 • Zet je basisfilm (het verhaal) als eerste laagje in je editting app, zet in andere lagen de andere fragmenten. Hoe dit gaat verschilt van je mobiele app voor video maken. Te weten:
 • De video bewerken app Imovie Itunes store (Apple) haalt het geluid er standaard uit en dat is goed. Stel na het maken van de film het geluidsniveau wat hoger in voor elk stukje footage. Zet geluid luid, zodat bij afkijken (in de trein bijvoorbeeld) het toch goed te horen is voor de kijker van je vlog.
 • De video bewerken app Kinemaster app Google Play (Android) (of Adobe Premiere Clip voor enkellaags filmpje monteren). In deze betaalde app, kun je de basisfilm in een eerste laag zetten; dit doe je tijdens de installatiestapjes waar de app je doorheen loodst, waarin ook de titel e.d. wordt gevraagd. Pas na deze stappen, klik je op een roterend schijfje; op het woord Layer. In deze nieuwe laag zet je al je tussenshots, als tweede laag. Nu heb je alles bij de hand. Speel er maar mee. Zet de filmpjes over elkaar. Raadpleeg de Help functie, die is prima.
4. Video publiceren / vlog publiceren

 • En… Klaar! Bespreek de Android of Iphone 6 video montage altijd met iemand, maak daarna de video pas definitief!
 • Ga naar Youtube (of Vimeo) en kies voor de knop Uploaden. Kies voor openbaar of verborgen filmpje. Een besloten filmpje kun je altijd nog openbaar zetten. En de link geeft al toegang voor kijkers.
 • Na de eerste, offline reacties, ga je delen via Sociale media e.d.

Boeken die blij maken (skip ads gerust)

Inspiratie voor bedrijfsvideo of vlog met snel resultaat

Bedrijfsvideo maken ideeën

 • Filmpje ‘PR-video: Waarom is jouw bedrijf/project eigenlijk opgericht?‘ 1 shot: Spreek 50 seconden film in. Doe dit paar keer, kies beste shot uit. Gebruik rustige plek of aparte kamer met licht.
 • Filmpje ‘Ontmoeting terugkoppelen’: 3 shots, 50 seconden hoofdpersoon, 3 keer langzame shots van bedrijfsgebouw, terrein en bedrijfsnaam (geen passanten herkenbaar filmen), slotfoto van de ontmoeting, samen(!!!), vraag iemand ter plekke om die foto nog te maken.
 • Filmpje ‘Bijeenkomst terugkoppelen‘: 3 shots: 50 seconden de spreker, 10 seconden (pan)shot van de zaal vol publiek, 30 seconden reactie deelnemer(s) (spreker en deelnemer via e-mail om toestemming vragen na afloop, als je jezelf wilt indekken voor claims, klachten).

Snelle editting tips voor snel publiceren:

 • Tool: Imovie (Iphone) of Adobe Premiere clip (Android)
 • Toevoegen titel
 • Inkorten en plakken scene’s, achter elkaar schuiven

Foto-impressie maken (collage app)

 • Veel foto’s maken: foto spreker(s), foto’s van zaal, foto van kleurrijke details, foto’s topsheets, foto’s van ontmoetingen(!!!), foto van geinteresseerde luisteraar(s) (+ mondeling toestemming vragen, is afdoende, impressie gaat kort mee.)

Editting en publiceren van foto collages op sociale media

 • Tool: Photogrid (Iphone, Android)
 • Gebruik alleen professioneel ogende foto’s, maak er dus voldoende(!)

Extra filmtips bij vlog maken of video maken

Veel camerastandpunten | variatie in shots

Hoe meer momenten, omgevingen en dingen je filmt hoe beter het is. Zowel voor als na de happening kies je bewust plekken uit om vanuit te filmen. Houd je camera horizontaal en stil (mogelijk met statief of selfie-stick) en film in alle rust. Beweeg voor gevarieerde shots van links naar rechts, of van boven naar beneden. Doe dit subtiel en gecontroleerd. Gebruik eventueel een rijdende camera; op een skateboard bijvoorbeeld. De ena belangrijkste tip volgt nu: wissel beelden af tussen large shots, medium shots en close-ups. Zie plaatje en volgende tip!

vlog maken video standpunten

 

 

Veel korte shots = gouden tip bij vlog maken

De belangrijkste tip is om heel veel korte shots te maken. Dit zijn fragmenten met bewegende video van 2 á 4 seconden. Juist die korte shots maken straks je mobiele montage levendig. Om dit duidelijk te maken, toon ik je een correcte basisfilm. In de zin dat de lengte goed is: niet meer dan 80 seconden. Maar het is maar één shot. Dus niet erg levendig. Bekijk de verschillen tussen deze twee filmpjes, waarbij de basisfilm, de vlog zelf, steeds hetzelfde is.

Vlog maken voorbeeld A: Enkel shot als basis voor de vlog (1 minuut)

Vlog maken voorbeeld B: Bewerkte vlog met extra’s titel, shots en muziek (1 minuut)

Tussenshots maken je mobiel gemaakte video gewoon leuker.Nog meer vlogs maken tips

 • Film altijd landscape (je telefoon liggend op tafel, in de stick en op iemands schouder bijv.)
 • Houd je camera stil als je een video of vlog opneemt. Plaats je smartphone op de zijkant op tafel of in de selfiestick. Zorg voor stabiliteit; gebruik twee armen of laat de selfiestick op iemand’s schouder rusten. Of hang tegen de muur (= gouden tip van Thomas Lappere van Bloeise).
 • Film niet alleen het gezicht, maar ook eromheen (gebruik evt. selfiestick!). Let op dat het licht op het gezicht valt, film dus vooral overdag! Zoek plek met veel licht uit. En film mensen niet van achteren…
 • Let op dat het licht op het gezicht valt, film vooral overdag!
 • Let op geluid: geen holle ruimte en houd microfoontje dichtbij (plak hem op je kleding met zware tape.) Blijf weg van grommende (koffie) automaten e.d. Ga liever bij de kapstok zitten; jassen dempen het geluid.
 • Neem heel veel korte shots, van 3 seconden ongeveer
 • Maak één lange shot (1 max 2 minuten) waarin je het verhaal vertelt. Het verhaal dat je op papier hebt (half A4) en via een storyboard hebt besproken met iemand.
 • Je verhaal begint met ‘waarom, dan het hoe, tenslotte het wat’ (kortom; je persoonlijke drijfveren komen altijd als eerste aan bod, op het eind pas de zakelijke boodschappen, vermijd jargon en praat natuurlijk)
 • Spreek namen van bedrijven en websites heel duidelijk en langszaam uit!
 • Zet je basisfilm (het verhaal) als eerste laagje in Imovie, zet daar alle andere fragmenten (zonder geluid) bovenop. Stel het geluidsniveau wat hoger in
 • En… Klaar! Bespreek de montage met iemand, maak daarna pas definitief!

Apparatuur voor geluid en video maken en bewerken:

Dit was het. Heb je zelf video maken of vlog maken tips of leuke links? Laat me weten. Succes en leuk als je deelt. Gerben G van Dijk. Ps. Een filmbedrijf dat op deze manier werkt, heet Broerz videobedrijf en zij gaven mij een aantal van deze vlog tips mee. En succes met de video bewerken apps voor mobiel: Kinemaster en Imovie.

Delen / reageren / een vraag? Graag!

Groet van Gerben G van Dijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *