Gratis woordenwolk maken, Wordcloud maken of Wordle maken. Een tag cloud is een mooie manier om een woordenverzameling zichtbaar te maken. Dit artikel geeft je 6 gratis tools voor het genereren van een woordwolk, Wordle, tag cloud, woordweb, tagcloud of wordcloud…

Waarom woordenwolk maken, Wordcloud maken, Wordle maken, tag cloud maken, woordweb maken?

Hoe kun je een Woordenwolk, Worlde of Wordcloud maken in Powerpoint? Je maakt een Woordwolk eerst buiten Powerpoint zodat je presentatie extra aantrekkelijk wordt door de woordenwolk, tag cloud of Wordle toe te voegen, nadat je deze hebt gegeneert via een Word cloud tool. Bekijk nu de zes beste woordenwolk of Wordle maken tools, en verras je publiek.

Wordle-woordenwolk-maken-woordwolk-tagcloud-woordweb-maken-of-ontwerpen

Maak een fraaie woordenverzameling via één van de tools voor Wordle, Wordcloud of Woordenwolk of Woordweb maken.
Gratis woordwolk maken (Wordle maken, Woordel, Woordweb maken)

Ga naar één van zes onderstaande Wordle maken tools of lees eerst op deze pagina de beschrijving. En bekijk de voorbeeld Woordenwolk van elke ‘Wordle generator’ of ‘word cloud generator’. Elke woordwolk, tag cloud, Woordweb maken, Woordel, of word cloud, kun je nu maken en op je WordPress website embedden of in je Powerpoint presentatie gebruiken.

De 4+2 beste woordenwolk / Wordle tools:

Kortom, hier zijn de zes beste tools voor gratis Woord wolk, Wordle maken, wordcloud maken of tagcloud maken.

1. Tagcrowd gratis woordenwolk, tagcloud maken

2. WordItOut woordweb maken, wordcloud maken

3. Tagxedo tag cloud / Tagxedo woordenwolk maken

4. Mentimeter woordenwolk (interactieve word cloud)

5. Wordle.net: deze Wordle tool voor woordspin maken online bestaat niet meer… Zie 2.

6. Woordwolk.nl: gratis woordenwolk tool (www.woordwolk.nl)

7. PicMonkey als woordenwolk alternatief: maak plaatje met een quote erin
Toelichting op de Wordle / woordenwolk tools

Bekijk nu de 6 gratis woordenwolk maken, Wordle maken, tools om snel je Woordwolk te ontwerpen:

1. Wordle maken / Wordcloud maken of woordenwolk maken met Tagcrowd.com

Ga naar Tagcrowd.com. Selecteer alle tekst uit je rapport en plak deze in Tagcrowd. (Tagcrowd.com is voor veel tekst erg handig). Dit  is een voorbeeld van een Tagcrowd woordenwolk maken:

Woordenwolk maken met tagcrowd wordle Tagcrowd woordenwolk

2. Tagcloud maken of woordwolk maken met WordItOut

Je kunt een woordwolk maken (tagcloud) en deze openbaar publiceren via WordItOut. Na plakken van tekst via ‘create’ krijg je via de mail een PNG plaatje van 800 bij 400 pixcels. De word cloud of tagcloud die je hebt gemaakt, kun je in je WordPress media uploaden en schalen naar bijvoorbeeld 60%. De standaardgrootte op 550 pixels breed zetten. Wel moet je je e-mailadres prijsgeven om de woordenwolk te kunnen downloaden. Wat een extra stap is.

Woordenwolk maken of tagcloud maken met Word-it-out Word-it-out word cloud

P.s. De layouts die WordItOut maakt kun je wisselen, druk steeds op de knop (linksboven) ‘random settings’. Gebruik de woordenwolk die je het meeste aanspreekt.

3. Wordcloud maken of woordenwolk maken met Tagxedo.com (Werkt bij Windows 7/8 als Silverlight is geïnstalleerd)

Wat je eerst via de Wordle tool deed, kan nu bij http://www.tagxedo.com. Voordeel is dat je kunt opslaan in allerlei formaten. Wat leuk is hieraan is dat je in de vorm van een letter, woord of symbool een tagcloud kunt maken. Probeert het uit!

Woordenwolk maken in alle stijlen en shapes Tagxedo.com woordenwolk

4. Wordcloud maken met publiek (interactieve woordenwolk)

Mentimeter is een online app voor de mobiele telefoon waarmee je met de zaal een interactieve woordenwolk kunt maken, dus een wordcloud die vanuit inbreng van publiek wordt samengesteld. Het publiek geeft 3 woorden op die in verband staan met het onderwerp van de presentatie. Leuk bij de interactieve woordenwolk is het element van tijdsdruk. Mentimeter.com is, na aanmaken van account, gratis.

Mentimeter.com: Interactieve woordenwolk op basis inbreng publiek

5. Wordle maken, ga naar Wordle.

Wordle als woordenwolk maker is verouderd. Je hebt op je laptop een “Java (TM) runtime environment (64-bit JRE)” nodig om deze te installeren voor Windows of voor een MAC. Een Wordle zonder Java maken, is helaas niet mogelijk. Tenzij, je Mozilla Firefox als browser gebruikt, dan kun je de online versie van Wordle.net proberen. Kies op deze pagina een andere Wordle generator uit…

Wordle woordenwolk - Wordle software installeren windows mac

6. (Klikbare) word cloud maken via Woordwolk.nl (Wordle)

Een alternatief voor Wordle maken Nederlands, is de website ‘Woord Wolk’ voor gratis online woordenwolken maken. (dus niet ‘Word Wolk’).

Woordwolk.nl oogt erg technisch, maar ondersteunt ALLE vormen van woordenwolken. Ook HD formaten (voor print) en kekke vormen, zoals een ruit of vliegtuig. Je kunt kleuren verversen om de beste wordle uit te kiezen. Gaaf is dat je ook woorden een link kunt meegeven. Dit kan door in de ‘woordenlijst’ achter een woord vier spaties leeg te laten en dan de url plakken.

Het is misschien niet de beste woordenwolk tool, maar wel erg veelzijdig. De optie ‘tekst inplakken’ is niet meteen zichtbaar; die moet je even vinden :-). Hier als voorbeeld de Wilhelmus tekst in een wordcloud!

 

Klikbare woordenwolk

Klikbare woordenwolk via Woordwolk.nl

7. PicMonkey, geen woordenwolk, maar een quote

Een quote is natuurlijk net zo verrassend als een woordenwolk. Gebruik de tool PicMonkey Free editor. Je kunt een foto als achtergrond uploaden, of alleen een tekst samenstellen. Als je de foto wilt exporteren, vraagt de tool of je lid wordt, voorkom dit en gebruik het knipprogramma van Windows om je werk uit te knippen en op te slaan.

Zie dit voorbeeld van een quote. taat hier. En ook de bekendste boeken voor goede quote’s:

Geen woordenwolk, maar een quote

Boek Beeldtaal kopen van Jos van den Broek Jaap de JongBoek over Beeldtaal van Jos van den Broek en Jaap de Jong is nu beschikbaar bij Bol.com.

Boeken met de beste quote’s voor je woordenwolk

‘Tegeltjeswijsheden’ kun je online nog vinden, maar voor echte naslagwerken met quote’s moet je bij de boekhandel aankloppen:

Waarom Wordle of woordwolk maken voor je website?

Een woordenwolk maken, wordcloud of woordwolk maken, is een mooie manier om trefwoorden  uit een lange tekst speels vorm te geven, zonder dat je daar Woordenwolk software voor nodig hebt. De woordenwolk of tagcloud geeft je webbezoekers direct inzicht in waar je website of tekst over gaat. Een woordenwolk maakt je webpagina aantrekkelijker, geeft leespauze en zet mensen eerder aan tot lezen! Samengevat: Kies één van de gratis Woordenwolk diensten uit het rijtje hieronder Succes.
De 4+2 beste Wordle / woordenwolk tools:

Nogmaals, dit zijn de zes beste online tools voor gratis Woord wolk, Wordle maken, wordcloud maken of tagcloud maken. Zie de bovenstaande toelichtingen over de beste woordenwolk tools:

1. Tagcrowd woordenwolk (tagcloud)

2. WordItOut woordenwolk

3. Tagxedo tag cloud / woordenwolk

4. Mentimeter woordenwolk (interactieve word cloud)

5. Wordle.net: deze Wordle tool voor woordspin maken online, generator bestaat niet meer … Zie 2.

6. Woordwolk.nl: technische, veelzijdige word cloud tool (www.woordwolk.nl)

7. PicMonkey als woordenwolk alternatief: maak plaatje met een quote erin
Tot slot: boektips voor zelf foto’s maken

Boek Beeldtaal kopen van Jos van den Broek Jaap de JongBoek over Beeldtaal van Jos van den Broek en Jaap de Jong is nu beschikbaar bij Bol.com.

Goede boeken voor fotografie en Photoshop leren, zijn:
Bedankt voor lezen! Tof als je 50 cent doneert als dank!

Succes bij kiezen juiste gratis Woordenwolk tool / Woord wolk generator voor WordPress. Lees al mijn blogberichten! (zoals over Hoog komen in Google SEO tutorial)

Succes met het maken en delen van je woordenwolk!

 

Gerben G van Dijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *