word cloud maken wordle maken woordenwolk maken wordwolk

Een woordwolk maken? Word cloud maken? Wordle maken? Gebruik 1 van deze 9 eenvoudige gratis of Free Wordle generator, word cloud maker of woordwolk  creator.

Maak impact en kies uit 9 tools om mee aan de slag te gaan! De woordenwolk of tagcloud laat zien welke woorden het meeste voorkomen in een verzameling van tekst.

Ontwerp eenvoudig je eigen woordenwolk

Ontdek de meest gebruiksvriendelijke word cloud generatoren van dit moment. Een woordenwolk, word cloud of Wordle maak je zo: verzamel eerst zelf een lijstje woorden. Deze lap tekst vormt de input.

Gebruik knippen (Ctrl+C) en plakken (Ctrl+V) om je woordenlijst in het venster van de tool te zetten. Daarop genereert de tool een woordenwolk. Pas deze naar je wens aan door vorm, lettertypes en kleuren te veranderen. Probeer het uit, van alles is mogelijk. Soms kun je een stap terug (omkeer pijltje) als het niet mooi is. Tot jouw unieke woordenwolk er is.

Kies nu uit één van de 9 beste Word cloud generatoren en ontwerp je fraaiste woordwolk of woordweb ooit. Na downloaden van je creatie heb je een uniek, informatief en prikkelend plaatje dat je overal voor kunt gebruiken. Zonder dat je te maken hebt met copyrights, dus rechtenvrij! Aan de slag!

Quicklinks naar 9 Word cloud generatoren voor Wordle of wordcloud maken 2023

 1. Tagcrowd (plain) gratis woordenwolk, tagcloud maken (alleen tekst, simpel, snel). Simpele Wordle generator voor woorden tellen en ook meteen duidelijk te krijgen welke woorden de hoofdlijn vormen.
 2. WordItOut (visueel): woordweb maken, word cloud maken (simpel in gebruik, snel, mooi)
 3. Kahoot.com (interactief): Breek het ijs met het publiek door plenaire vragen te stellen en meet hun voorkennis en vragen. Vraag deelnemers bijvoorbeeld wat ze verwachten, of welke woorden hun te binnen schiet rondom een bepaald thema. Een alternatief voor Kahoot is Slido.co.
 4. Wordclouds (visueel): Wordle maken tool, word cloud generator (uitgebreide vormgeving, korte leercurve, woordweb maken), create word cloud.
 5. Mentimeter (Interactief) woordenwolk tool, live voor publiek.
 6. Woordwolk.nl: gratis wordcloud of woordenwolk tool, zie ook de handleiding voor woordenwolk.nl
 7. WordArt.com (artistieke Wordle) genereert een unieke grafisch en creatieve woordenwolk in een handomdraai. Make a word cloud in an artistic way.
 8. Wordle.net: de originele Wordle tool voor woordenwolk maken, deze tool bestaat helaas niet meer…. Gebruik WordItOut.
 9. PicMonkey (foto met quote) als woordenwolk alternatief: maak plaatje met een quote erin

Uitleg per woordenwolk tool of Word cloud generator

Lees meer informatie over de 9 gratis woordenwolk maken tools (of Word cloud maker). Of kies hierboven één van de word cloud generators.

Tagcrowd.com Wordle maken (plain, blauwe woorden)

Ga naar Tagcrowd.com. Selecteer alle tekst uit je rapport en plak deze in Tagcrowd. (Tagcrowd.com is voor veel tekst erg handig). Deze woordenwolk tool is ook handig om te bepalen welke woorden vaak gebruikt zijn in een tekst. Dit  is een voorbeeld van een Tagcrowd wordle of woordenwolk:

Woordenwolk maken met tagcrowd wordle

Tagcrowd woordenwolk (alleen tekst)

Terug naar overzicht woordenwolk tools

WordItOut (visueel)

Je kunt een woordwolk maken (tagcloud) en deze openbaar publiceren via WordItOut. Na plakken van tekst via ‘create’ krijg je via de mail een PNG plaatje van 800 bij 400 pixels. Het is ook mogelijk om een woordenwolk te maken met gehele zinnen, of een gedachtenwolk te maken dat vroeger nog via Wordle.net kon gaan. Maar nu dus met Word it Out. Voor~hele~zinnen~werk~je~met~tussentekens.

De wordcloud of tagcloud die je hebt gemaakt, kun je in je WordPress media uploaden en schalen naar bijvoorbeeld 60%. De standaardgrootte op 550 pixels breed zetten.

Wit als achtergrondkleur, is natuurlijk ook mogelijk. Wel moet je je e-mailadres prijsgeven om de woordenwolk te kunnen downloaden. Deze tool werkt intuïtief, voor als u eenmalig een wordle wilt maken.

Als u dit vaak gaat doen, kunt u beter optie 3 leren gebruiken. Deze werkt dus eenvoudig, het enige wat jammer is, is dat je je emailadres moet geven om de tagcloud te kunnen downloaden. Voorbeeld:

Woordenwolk maken of tagcloud maken met Word-it-out

Word-it-out wordcloud (tekst en kleur)

P.s. De layouts die WordItOut maakt kun je wisselen, druk steeds op de knop (linksboven) ‘random settings’. Gebruik de woordenwolk die je het meeste aanspreekt.

Terug naar overzicht woordenwolk tools

Kahoot interactieve word cloud maken

Maak een interactieve Woordwolk op basis van open vragen. Dit kan met Kahoot.com. Je toehoorders typen hun antwoord van maximaal 20 tekens.

Deze antwoorden verschijnen plenair op het digibord of centrale scherm. Vraag in de plenaire poll wat de stemming is of welke uitdagingen men zoal heeft. Voorbeeld:

kahoot word cloud generator interactive

Kahoot als Word cloud generator voor maken van interactieve polls.

Terug naar overzicht woordenwolk tools

Wordclouds.com (visueel)

Deze Word cloud generator heeft als extra’s dat je een Wordle voor Facebook en Twitter kunt maken, waarbij jouw woordwolk meteen de juiste maat heeft. Verder kun je een Word, PowerPoint en PDF document uploaden, maar ook zelf tekst inplakken is mogelijk.

Naast standaard lettertypes, kun je ook lettertypen vanuit Google Fonts gebruiken in je tagcloud. Een woorden cloud in een bepaalde vorm gieten, kan ook. Daarbij werkt de maat 1024 x 768 het beste.

Zet daarbij wel het schuifje voor de ‘woorddichtheid’ meer naar rechts, zoals te zien op dit woordweb (of woordspin) voorbeeld:

Wordcloud-generator-Woordenwolk-Wordle-maken-Word-cloud-maken-Woordweb-maken

Terug naar overzicht woordenwolk tools

Word cloud maken met publiek (interactieve woordenwolk)

Mentimeter is een online app voor de mobiele telefoon waarmee je met de zaal een interactieve woordenwolk kunt maken, dus een word cloud die vanuit inbreng van publiek wordt samengesteld.

Het publiek geeft 3 woorden op die in verband staan met het onderwerp van de presentatie. Leuk bij de interactieve woordenwolk is het element van tijdsdruk. Mentimeter.com is, na aanmaken van account, gratis.

Mentimeter.com: Interactieve woordenwolk op basis inbreng publiek

Terug naar overzicht woordenwolk tools

Mentimeter (interactief)

Maak interactieve presentaties zonder leercurve. Voeg tekst, vragen, polls, quizzen, dia’s, afbeeldingen, gifs toe aan je presentatievorm.

Bevraag je publiek en zij antwoorden via hun smartphone. Allemaal realtime. Achteraf kun je de gegeven antwoorden nog analyseren en visueel weergeven. Voorbeeld Mentimeter terugkoppeling:

Interactieve poll en terugkoppeling via woordenwolk vcia Mentimeter

Interactieve poll en terugkoppeling via een woordenwolk. Eén van de opties van interactieve app Mentimeter.

Terug naar overzicht woordenwolk tools

Woordwolk.nl (Visueel)

Een alternatief voor Wordle maken Nederlands, is de website ‘Woord Wolk’ (Wordcloud maken) voor gratis online woordenwolken maken. (dus typ niet ‘Word Wolk’).

Woordwolk.nl

De word cloud generator oogt erg technisch, maar ondersteunt wel ALLE vormen van woorden clouds. Ook HD formaten (voor print) en kekke vormen, zoals een ruit of vliegtuig. Je kunt kleuren verversen om de beste wordle uit te kiezen.

Gaaf is dat je ook woorden een link kunt meegeven (klikbare Worldle). Dit kan door in de ‘woordenlijst’ achter een woord vier spaties leeg te laten en dan de url plakken.

Het is misschien niet de beste woordenwolk tool, maar wel erg veelzijdig. De optie ’tekst inplakken’ is niet meteen zichtbaar; die moet je even vinden :-). Hier als voorbeeld de Wilhelmus tekst in een wordcloud!

Klikbare woordenwolk

Klikbare woordenwolk via Woordwolk.nl

Terug naar overzicht woordenwolk tools

WordArt.com (artistiek)

Deze online app genereert een unieke grafisch en creatieve woordenwolk in een handomdraai. Dit kon vroeger nog met Tagxedo.com als Wordle maker. Maar die word cloud generator bestaat niet meer.

Word Art Wordclouds generator

Word Art woordenwolk.

Terug naar overzicht woordenwolk tools

Wordle.net alternative / alternatief (tool is ter ziele…)

Wordle.net als woordenwolk maker is verouderd en kun je niet meer gebruiken. Kies een andere Wordle generator uit deze lijst.

Terug naar overzicht woordenwolk tools

PicMonkey, geen Wordle of woordenwolk, maar een quote

Een quote is natuurlijk net zo verrassend als een woordenwolk. Gebruik de tool PicMonkey Free editor.

Je kunt ook via gratis fotobanken een achtergrondfoto vinden en deze uploaden, of alleen een tekst samenstellen.

Als je de foto wilt exporteren, vraagt de tool of je lid wordt, voorkom dit en gebruik het knipprogramma van Windows om je werk uit te knippen en op te slaan. Een voorbeeld:

Geen woordenwolk, maar een quote

Foto met quote als snel te maken beeld in PowerPoint presentatie.

Terug naar overzicht woordenwolk tools

Wat is een Word cloud of Wordle?

Een Word cloud of Wordle (ook wel bekend als Woordwolk, Woordencollage en Tag cloud) visualiseert en rangschikt woorden in verschillende grootten. Woorden die vaker voorkomen, krijgen meer aandacht doordat ze groter worden afgebeeld in de woordenverzameling.

Waarom Wordle of woordenwolk maken?

Een woordenwolk maken via een word cloud generator, is een mooie manier om trefwoorden  uit een lange tekst speels vorm te geven, zonder dat je daar Woordenwolk software voor nodig hebt.

Waarvoor Wordle gebruiken?

Een Wordle gebruik je online, offline en/of in live interactie.

Wordle online gebruiken

Een woordenwolk maakt je webpagina aantrekkelijker, geeft leespauze en zet mensen eerder aan tot lezen! Zie maten verderop.

Wordle offline gebruiken

Een word cloud brengt printuitingen tot leven. Download plaatjes met voldoende resolutie. Bijvoorbeeld van 1 mb voor een heel A4.

Wordle interactief gebruiken

Docenten en presentatoren kunnen publiek interactief betrekken via het samen maken van een woordenwolk poll (of wordcloud poll). Live Wordle generators hiervoor zijn Kahoot en Mentimeter.

In welke online maten Wordle downloaden (dimensions)?

Een Woordenwolk, Word cloud of tagcloud maken en online delen, geeft je extra (visuele) marketing kracht om je PowerPoint presentatie, rapport of onderzoek aan de man te brengen.

Als je de Woordenwolken of Word clouds wilt printen via Word, verkrijg dan een bestand van minimaal 1,2 MB. Voor online delen zijn dit de juiste maten voor juist bijsnijden van je Word cloud bestanden:

 • PowerPoint Wordle maken: 2400 x 1350 px
 • Facebook Wordle maken: 1200 x 530 px
 • LinkedIn Wordle maken: 1200 x 410 px
 • Twitter Wordle maken: 1200 x 600 px
 • Instagram Wordle maken: 1200 x 1200 px
 • Youtube Wordle maken: 1280 x 720 px
 • Pinterest Wordle maken: 1200 x 1800 px

N.b.1 Weet je niet hoe je een woorden cloud kunt bijsnijden? Bekijk dan deze instructie voor plaatjes bijsnijden.

N.b.2 een tip bij PowerPoint, is om na afloop van de presentatie de presentatie te delen via Slideshare. Zo kunnen nog meer mensen uw presentatie met de woordenwolk tegenkomen op het internet.

>> Terug naar overzicht

Hoe kun je een Woordenwolk, Worlde of Word cloud maken in PowerPoint?

Hoe je een Woordenwolk, Worldle of Wordcloud maakt in PowerPoint, leg ik je graag uit. Dit artikel laat je snel kiezen uit de beste Woordwolk of Word cloud tools van dit moment.

Word cloud genereren in PowerPoint, de stappen

 1. Je maakt een Woordwolk met één van de Wordcloud tools op deze pagina, dus buiten PowerPoint.
 2. Exporteer je Wordle of Woorden cloud naar een .png of jpg bestand
 3. Upload je Woordweb, tagcloud of Wordle naar je PowerPoint presentatie.

N.B. Mocht je rechtenvrije foto’s nodig hebben, bekijk dan ook mijn overzicht van bronnen voor gratis foto’s.

Terug naar overzicht woordenwolk tools

 

Ps. Met de Google zoekterm ‘Wordle maken‘ kun je deze pagina altijd weer terugvinden. Handig!

Groet en succes met de woordwolk generators!

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk
Volg hem