Hoe kun je een gratis woordenwolk maken, Wordle maken of Word cloud maken die je publiek aanspreekt? Dit artikel zet de beste 7 Word cloud of Woordwolk tools voor je op rij. Maak impact door woorden en begrippen in hun samenhang weer te geven.

Een Woordenwolk, Wordle, Word cloud of Tagcloud kun je maken voor je website of je Powerpoint presentatie. Bekijk welke Word cloud generator jou past. Zie ook de maten voor bijsnijden voor Woordenwolk of Wordle maken en delen op sociale media.

Welke gratis Woordenwolk maken of Wordle maken tools zijn er?

Dit artikel leidt je naar de nieuwste en beste Wordcloud generators om gratis te gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, is een lap tekst of flinke lijst met woorden om je tagcloud of woordenwolk mee te vullen. Van alle online Wordle tools die ik heb onderzocht, heb ik de 7 beste woordenwolk generatoren van dit moment op rij gezet. De beste, gratis Wordle maken tools online, zijn: Tagcrowd, WordItout, Wordclouds, Mentimeter, Wordle, Woordenwolk en Tagxedo. Zie hieronder de links en check deze tools meteen!

Wordle-woordenwolk-maken-woordwolk-tagcloud-woordweb-maken-of-ontwerpen

Maak een fraaie Woordenwolk, Wordle, Word Cloud of Woordspin via één van de beste woordwolk maken tools van dit moment:

7 manieren voor woordenwolk maken, Word cloud maken, Wordle maken

Voor alle geselecteerde woordenwolk generatoren geldt dat je het eindresultaat zonder problemen kunt downloaden, je hoeft geen lid te worden of emailadres te geven! Dus je creëert gemakkelijk je Wordle, Woordenwolk, tagcloud of Word cloud :-)

De 7 woordwolk generatoren op rij:

1. Wordle via Tagcrowd gratis woordenwolk, tagcloud maken (alleen tekst, simpel, snel)

2. Wordle via WordItOut woordweb maken, word cloud maken (simpel in gebruik, snel)

3. Wordclouds Wordle maken tool, word cloud generator (uitgebreide vormgeving, korte leercurve)

4. Mentimeter woordenwolk (interactieve word cloud)

5. Wordle.net: de originele Wordle tool voor woordenwolk maken, bestaat niet meer… Zie 2.

6. Woordwolk.nl: gratis word cloud of woordenwolk tool, zie ook de handleiding voor woordenwolk.nl

7. Tagxedo tag cloud / Tagxedo woordenwolk maken (installeer Silverlight)

8. PicMonkey als woordenwolk alternatief: maak plaatje met een quote erin (= foto met quote maken)

 

 

Uitleg bovenstaande 7 beste Wordle maken, woordenwolk maken tools

Meer informatie over de 7 gratis woordenwolk maken tools / Wordle maken. Zie boven de lijst met de 7 beste woordenwolk ontwerptools van dit moment.

1. Wordle maken, maak een word cloud met Tagcrowd.com (eenvoudig, alleen blauwe tekst)

Ga naar Tagcrowd.com. Selecteer alle tekst uit je rapport en plak deze in Tagcrowd. (Tagcrowd.com is voor veel tekst erg handig). Deze woordenwolk tool is ook handig om te bepalen welke woorden vaak gebruikt zijn in een tekst. Dit  is een voorbeeld van een Tagcrowd wordle of woordenwolk:

Woordenwolk maken met tagcrowd wordle Tagcrowd woordenwolk (alleen tekst)

2. Tagcloud maken of Word cloud maken met WordItOut (eenvoudig, tekst en kleur)

Je kunt een woordwolk maken (tagcloud) en deze openbaar publiceren via WordItOut. Na plakken van tekst via ‘create’ krijg je via de mail een PNG plaatje van 800 bij 400 pixcels. De word cloud of tagcloud die je hebt gemaakt, kun je in je WordPress media uploaden en schalen naar bijvoorbeeld 60%. De standaardgrootte op 550 pixels breed zetten. Wit als achtergrondkleur, is natuurlijk ook mogelijk. Wel moet je je e-mailadres prijsgeven om de woordenwolk te kunnen downloaden. Deze tool werkt intuïtief, voor als u eenmalig een wordle wilt maken. Als u dit vaak gaat doen, kunt u beter optie 3 leren gebruiken. Deze werkt dus eenvoudig, het enige wat jammer is, is dat je je emailadres moet geven om de tagcloud te kunnen downloaden. Voorbeeld:

Woordenwolk maken of tagcloud maken met Word-it-out Word-it-out word cloud (tekst en kleur)

P.s. De layouts die WordItOut maakt kun je wisselen, druk steeds op de knop (linksboven) ‘random settings’. Gebruik de woordenwolk die je het meeste aanspreekt.

3. Word cloud generator via Wordclouds.com (tekst, kleur én vorm)(korte leercurve vereist)

Deze Word clouds tool heeft als extra’s dat je een Wordle voor Facebook en Twitter kunt maken, waarbij jouw woordwolk meteen de juiste maat heeft. Verder kun je een Word, Powerpoint en PDF document uploaden, maar ook zelf tekst inplakken is mogelijk. Naast standaard lettertypes, kun je ook lettertypen vanuit Google Fonts gebruiken in je tagcloud. Een woorden cloud in een bepaalde vorm gieten, kan ook. Daarbij werkt de maat 1024 x 768 het beste. Zet daarbij wel het schuifje voor de ‘woorddichtheid’ meer naar rechts, zoals te zien op dit voorbeeld:

 

 

Wordcloud-generator-Woordenwolk-Wordle-maken-Word-cloud-maken-Woordweb-maken

4. Word cloud maken met publiek (interactieve woordenwolk)

Mentimeter is een online app voor de mobiele telefoon waarmee je met de zaal een interactieve woordenwolk kunt maken, dus een word cloud die vanuit inbreng van publiek wordt samengesteld. Het publiek geeft 3 woorden op die in verband staan met het onderwerp van de presentatie. Leuk bij de interactieve woordenwolk is het element van tijdsdruk. Mentimeter.com is, na aanmaken van account, gratis.

Mentimeter.com: Interactieve woordenwolk op basis inbreng publiek

5. Wordle woordenwolk maken, ga naar Wordle.

Wordle als woordenwolk maker is verouderd. Je hebt op je laptop een “Java (TM) runtime environment (64-bit JRE)” nodig om deze te installeren voor Windows of voor een MAC. Een Wordle zonder Java maken, is helaas niet mogelijk. Tenzij, je Mozilla Firefox als browser gebruikt, dan kun je de online versie van Wordle.net proberen. Kies iiever op deze pagina een andere Wordle generator uit…Wordle woordenwolk - Wordle software installeren windows mac

 

 

6. (Klikbare) word cloud maken via Woordwolk.nl (Wordle generator)

Een alternatief voor Wordle maken Nederlands, is de website ‘Woord Wolk’ (Word cloud maken) voor gratis online woordenwolken maken. (dus typ niet ‘Word Wolk’).

Woordwolk.nl De woordenwolk generator oogt erg technisch, maar ondersteunt wel ALLE vormen van woorden clouds. Ook HD formaten (voor print) en kekke vormen, zoals een ruit of vliegtuig. Je kunt kleuren verversen om de beste wordle uit te kiezen. Gaaf is dat je ook woorden een link kunt meegeven (klikbare Worldle). Dit kan door in de ‘woordenlijst’ achter een woord vier spaties leeg te laten en dan de url plakken. Het is misschien niet de beste woordenwolk tool, maar wel erg veelzijdig. De optie ‘tekst inplakken’ is niet meteen zichtbaar; die moet je even vinden :-). Hier als voorbeeld de Wilhelmus tekst in een wordcloud!

Klikbare woordenwolk

Klikbare woordenwolk via Woordwolk.nl

7. Word cloud maken of woordenwolk maken met Tagxedo.com (Werkt bij Windows 7/8 als Silverlight is geïnstalleerd)

Wat je eerst via de Wordle tool deed, kan nu bij http://www.tagxedo.com. Voordeel is dat je kunt opslaan in allerlei formaten. Wat leuk is hieraan is dat je in de vorm van een letter, woord of symbool een tagcloud kunt maken. Probeert het uit!

 

 

Woordenwolk maken in alle stijlen en shapes Tagxedo.com woordenwolk

8. PicMonkey, geen Wordle of woordenwolk, maar een quote

Een quote is natuurlijk net zo verrassend als een woordenwolk. Gebruik de tool PicMonkey Free editor. Je kunt via Shutterstock een foto kopen als achtergrond afbeelding en deze uploaden, of alleen een tekst samenstellen. Als je de foto wilt exporteren, vraagt de tool of je lid wordt, voorkom dit en gebruik het knipprogramma van Windows om je werk uit te knippen en op te slaan. Een voorbeeld van gebruik van een quote in bijvoorbeeld een presentatie:

Geen woordenwolk, maar een quote

>> Terug naar overzicht van de 7 Woordenwolk of Wordle tools.

Hoe kan ik een Woordenwolk, Word cloud of tagcloud online delen?

Een Woordenwolk, Word cloud of tagcloud maken en online delen, geeft je extra (visuele) marketing kracht om je Powerpoint presentatie, rapport of onderzoek aan de man te brengen. Als je de Woordenwolken of Word clouds wilt printen via Word, verkrijg dan een bestand van minimaal 1,2 MB. Voor online delen zijn dit de juiste maten voor juist bijsnijden van je Word cloud bestanden:

 

 

  • Powerpoint Wordle maken: 2400 x 1350 px
  • Facebook Wordle maken: 1200 x 530 px
  • LinkedIn Wordle maken: 1200 x 410 px
  • Twitter Wordle maken: 1200 x 600 px
  • Instagram Wordle maken: 1200 x 1200 px
  • Youtube Wordle maken: 1280 x 720 px
  • Pinterest Wordle maken: 1200 x 1800 px

N.b.1 Weet je niet hoe je een woorden cloud kunt bijsnijden? Bekijk dan deze instructie voor plaatjes bijsnijden.

N.b.2 een tip bij Powerpoint, is om na afloop van de presentatie de presentatie te delen via Slideshare. Zo kunnen nog meer mensen uw presentatie met de woordenwolk tegenkomen op het internet. Meer over Powerpoint en het gebruiken van een Woordenwolk of Wordcloud:

>> Terug naar overzicht van de 7 Woordenwolk of Wordle tools.

Hoe kun je een Woordenwolk, Worlde of Word cloud maken in Powerpoint?

Hoe je een Woordenwolk, Worldle of Word cloud maakt in Powerpoint, leg ik je graag uit. Dit artikel laat je snel kiezen uit de beste Woordwolk of Word cloud tools van dit moment.

 

 

Word cloud maken in Powerpoint, de stappen

  1. Je maakt een Woordwolk met één van de Word cloud tools op deze pagina, dus buiten Powerpoint.
  2. Exporteer je Wordle of Woorden cloud naar een .png of jpg bestand
  3. Upload je Woordweb, tagcloud of Wordle naar je Powerpoint presentatie.

N.B. Mocht je rechtenvrije foto’s nodig hebben, bekijk dan ook mijn overzicht van bronnen voor gratis foto’s.

Boeken met de beste quote’s voor je woordenwolk, Woordweb maken of Wordcloud

‘Tegeltjeswijsheden’ kun je online nog vinden, maar voor echte naslagwerken met quote’s moet je bij de boekhandel aankloppen:

Conclusie van dit artikel artikel

Waarom Wordle of woordwolk maken voor je website?

Een woordenwolk maken, word cloud of woordwolk maken, is een mooie manier om trefwoorden  uit een lange tekst speels vorm te geven, zonder dat je daar Woordenwolk software voor nodig hebt. De woordenwolk of tagcloud geeft je webbezoekers direct inzicht in waar je website of tekst over gaat. Een woordenwolk maakt je webpagina aantrekkelijker, geeft leespauze en zet mensen eerder aan tot lezen! Samengevat: Kies één van de free word cloud generators uit het rijtje hieronder; Succes.

De 7 beste woordenwolk tools, Wordle maken tools, Wordclouds maken tools:

Kortom, hier zijn de zes beste tools voor gratis Woord wolk, Wordle maken, word cloud maken of tagcloud maken.

1. Tagcrowd gratis woordenwolk, tagcloud maken (alleen tekst)

2. WordItOut woordweb maken, word cloud maken (simpele vormgeving)

3. Wordclouds Wordle maken generator, wordc loud generator (uitgebreide vormgeving)

4. Mentimeter woordenwolk (interactieve word cloud)

5. Wordle.net: deze Wordle tool voor woordspin maken online bestaat niet meer… Zie 2.

6. Woordwolk.nl: gratis woordenwolk tool en handleiding voor woordenwolk maken

7. Tagxedo tag cloud / Tagxedo woordenwolk maken (installeer Silverlight)

8. PicMonkey als wordwolk alternatief: maak plaatje met een quote erin

Boektips voor gebruik foto’s en plaatjes:

Bedankt voor lezen! Tof als je 50 cent doneert als dank voor dit artikel (via Paypall)!

Succes bij kiezen juiste gratis Woordenwolk tool , Word cloud generator. Lees al mijn blogberichten! (zoals over Hoog komen in Google SEO tutorial)

Groet,

Gerben G van Dijk