Hoe kun je een gratis woordenwolk maken of Wordcloud maken? Een Woordenwolk, Word cloud of tagcloud maken en online delen, geeft impact aan je Powerpoint presentatie, rapport of onderzoek. Ik heb de beste 7 Wordle tools voor je op rij gezet. Zo lees je eerst over de online woordenwolk maken tools met alleen woorden (zoals tagcrowd) en daarna over woordwolk makers die mooie vormen genereren.

Kortom, dit artikel helpt je om visueel overzicht te brengen in complexe data via een woordenwolk of wordcloud. Maak een keuze uit de 7 beste woordenwolk maken tools. En nog gratis ook :-)

Wat is een Woordenwolk of Wordcloud?

Een Woordenwolk (Wordle, Wordle, tagcloud of Wordcloud maken) is een visuele weergave van een verzameling woorden. Hoe vaker een woord in de onderliggende data voorkomt, hoe groter het woord wordt afgebeeld. De onderlinge verhoudingen tussen het aantal keren dat specifieke woorden en termen zijn gebruikt, wordt op slag duidelijk. Het oog werkt daarbij sneller dan het brein: plaatjes vallen meer op en de betekenis dringt snel door.

Een Word cloud brengt je boodschap effectief over

Onderzoekers, journalisten, marketeers, HBO/WO docenten en managers scheppen via een word cloud overzicht in complexe data. De communicatie wordt nog effectiever door de woorden in een vorm te zetten die inspireert en ook schoonheid heeft. Mensen delen deze Woordenwolken gretig online. In de wereld van contentmarketing is breed bekend dat content met woordenwolken en infographics vaker gedeeld worden.

Zorg ervoor dat je woordenwolk de juiste woordfrequenties weergeeft

Een woordenwolk geeft weer hoe vaak bepaalde woorden voorkomen in een lange tekst. Zorgvuldig omgaan met data is een belangrijke aandachtspunt bij een woordenwolk maken. Woorden met dezelfde betekenis zou je vooraf kunnen samenvoegen. Stel dat een respondent in één reactie heel vaak hetzelfde woord gebruikt, dan moet je deze extra woorden schrappen, zodat de weergave van alle reacties in een Wordle of Word cloud een juist overzicht geeft van alle antwoorden die gegeven zijn.

Welke Woordenwolk maken, Wordle maken of Word cloud maken, generators zijn er?

Als het gaat om gratis online tools, dan heb ik een keuze gemaakt uit deze Word Cloud maken generators: Tagcrowd, WordItout, Wordclouds, Mentimeter, Wordle, Woordenwolk en Tagxedo. Naar de tools:

 

Wordle-woordenwolk-maken-woordwolk-tagcloud-woordweb-maken-of-ontwerpen

Maak een fraaie Woordenwolk, Wordle, Word Cloud of Woordspin via één van de beste woordwolk maken tools van dit moment:

7 manieren voor woordenwolk maken, Wordcloud maken, Wordle maken

Ga nu naar één van 7  Wordle maken tools (en mijn tip voor een leuk alternatief) die hieronder zijn opgesomd. Als je eerst meer over de Woordenwolk makers wilt weten, lees dan dit gehele artikel. Van elke woordenwolk genarator toon ik je een voorbeeld. Als je je woordwolk, tagcloud, Wordle of wordcloud gemaakt hebt, dan kun je deze downloaden, dan kun je deze nog bijsnijden in andere maten, om te delen in Powerpoint en/of op sociale media. Ook de maten heb ik op rij gezet in dit artikel. Ga nu naar één van de tools, of lees het gehele artikel (aanbevolen).

1. Wordle via Tagcrowd gratis woordenwolk, tagcloud maken (alleen tekst, simpel, snel)

2. Wordle via WordItOut woordweb maken, wordcloud maken (simpel in gebruik, snel)

3. Wordclouds Wordle maken tool, wordcloud generator (uitgebreide vormgeving, korte leercurve)

4. Mentimeter woordenwolk (interactieve word cloud)

5. Wordle.net: de originele Wordle tool voor woordenwolk maken, bestaat niet meer… Zie 2.

6. Woordwolk.nl: gratis word cloud of woordenwolk tool (www.woordwolk.nl, lange leercurve)

7. Tagxedo tag cloud / Tagxedo woordenwolk maken (installeer Silverlight)

8. PicMonkey als woordenwolk alternatief: maak plaatje met een quote erin (= foto met quote maken)

 

Bespreking van de 7 beste Wordle maken, woordenwolk maken tools

Lees nu meer over de 7 gratis woordenwolk maken, Wordle maken tools om kies met welke online software je je Woordwolk of Wordcloud wilt ontwerpen:

 

 

1. Wordle maken, maak een wordcloud met Tagcrowd.com (eenvoudig, alleen blauwe tekst)

Ga naar Tagcrowd.com. Selecteer alle tekst uit je rapport en plak deze in Tagcrowd. (Tagcrowd.com is voor veel tekst erg handig). Deze woordenwolk tool is ook handig om te bepalen welke woorden vaak gebruikt zijn in een tekst. Dit  is een voorbeeld van een Tagcrowd wordle of woordenwolk:

Woordenwolk maken met tagcrowd wordle Tagcrowd woordenwolk (alleen tekst)

2. Tagcloud maken of Wordcloud maken met WordItOut (eenvoudig, tekst en kleur)

Je kunt een woordwolk maken (tagcloud) en deze openbaar publiceren via WordItOut. Na plakken van tekst via ‘create’ krijg je via de mail een PNG plaatje van 800 bij 400 pixcels. De word cloud of tagcloud die je hebt gemaakt, kun je in je WordPress media uploaden en schalen naar bijvoorbeeld 60%. De standaardgrootte op 550 pixels breed zetten. Wit als achtergrondkleur, is natuurlijk ook mogelijk. Wel moet je je e-mailadres prijsgeven om de woordenwolk te kunnen downloaden. Deze tool werkt intuïtief, voor als u eenmalig een wordle wilt maken. Als u dit vaak gaat doen, kunt u beter optie 3 leren gebruiken. Deze werkt dus eenvoudig, het enige wat jammer is, is dat je je emailadres moet geven om de tagcloud te kunnen downloaden. Voorbeeld:

Woordenwolk maken of tagcloud maken met Word-it-out Word-it-out word cloud (tekst en kleur)

P.s. De layouts die WordItOut maakt kun je wisselen, druk steeds op de knop (linksboven) ‘random settings’. Gebruik de woordenwolk die je het meeste aanspreekt.

3. Wordcloud generator via Wordclouds.com (tekst, kleur én vorm)(korte leercurve vereist)

Deze Wordclouds tool heeft als extra’s dat je een Wordle voor Facebook en Twitter kunt maken, waarbij jouw woordwolk meteen de juiste maat heeft. Verder kun je een Word, Powerpoint en PDF document uploaden, maar ook zelf tekst inplakken is mogelijk. Naast standaard lettertypes, kun je ook lettertypen vanuit Google Fonts gebruiken in je tagcloud. Een woordenwolk in een bepaalde vorm gieten, kan ook. Daarbij werkt de maat 1024 x 768 het beste. Zet daarbij wel het schuifje voor de ‘woorddichtheid’ meer naar rechts, zoals te zien op dit voorbeeld:

Wordcloud-generator-Woordenwolk-Wordle-maken-Word-cloud-maken-Woordweb-maken

4. Wordcloud maken met publiek (interactieve woordenwolk)

Mentimeter is een online app voor de mobiele telefoon waarmee je met de zaal een interactieve woordenwolk kunt maken, dus een wordcloud die vanuit inbreng van publiek wordt samengesteld. Het publiek geeft 3 woorden op die in verband staan met het onderwerp van de presentatie. Leuk bij de interactieve woordenwolk is het element van tijdsdruk. Mentimeter.com is, na aanmaken van account, gratis.

Mentimeter.com: Interactieve woordenwolk op basis inbreng publiek

5. Wordle woordenwolk maken, ga naar Wordle.

Wordle als woordenwolk maker is verouderd. Je hebt op je laptop een “Java (TM) runtime environment (64-bit JRE)” nodig om deze te installeren voor Windows of voor een MAC. Een Wordle zonder Java maken, is helaas niet mogelijk. Tenzij, je Mozilla Firefox als browser gebruikt, dan kun je de online versie van Wordle.net proberen. Kies op deze pagina een andere Wordle generator uit…Wordle woordenwolk - Wordle software installeren windows mac

 

 

6. (Klikbare) wordcloud maken via Woordwolk.nl (Wordle generator)

Een alternatief voor Wordle maken Nederlands, is de website ‘Woord Wolk’ (Wordcloud maken) voor gratis online woordenwolken maken. (dus typ niet ‘Word Wolk’).

Woordwolk.nl De Woordenwolk generator oogt erg technisch, maar ondersteunt wel ALLE vormen van woordenwolken. Ook HD formaten (voor print) en kekke vormen, zoals een ruit of vliegtuig. Je kunt kleuren verversen om de beste wordle uit te kiezen. Gaaf is dat je ook woorden een link kunt meegeven (klikbare Worldle). Dit kan door in de ‘woordenlijst’ achter een woord vier spaties leeg te laten en dan de url plakken. Het is misschien niet de beste woordenwolk tool, maar wel erg veelzijdig. De optie ‘tekst inplakken’ is niet meteen zichtbaar; die moet je even vinden :-). Hier als voorbeeld de Wilhelmus tekst in een wordcloud!

Klikbare woordenwolk

Klikbare woordenwolk via Woordwolk.nl

7. Wordcloud maken of woordenwolk maken met Tagxedo.com (Werkt bij Windows 7/8 als Silverlight is geïnstalleerd)

Wat je eerst via de Wordle tool deed, kan nu bij http://www.tagxedo.com. Voordeel is dat je kunt opslaan in allerlei formaten. Wat leuk is hieraan is dat je in de vorm van een letter, woord of symbool een tagcloud kunt maken. Probeert het uit!

 

 

Woordenwolk maken in alle stijlen en shapes Tagxedo.com woordenwolk

8. PicMonkey, geen Wordle of woordenwolk, maar een quote

Een quote is natuurlijk net zo verrassend als een woordenwolk. Gebruik de tool PicMonkey Free editor. Je kunt via Shutterstock een foto kopen als achtergrond afbeelding en deze uploaden, of alleen een tekst samenstellen. Als je de foto wilt exporteren, vraagt de tool of je lid wordt, voorkom dit en gebruik het knipprogramma van Windows om je werk uit te knippen en op te slaan. Een voorbeeld van gebruik van een quote in bijvoorbeeld een presentatie:

Geen woordenwolk, maar een quote

Hoe kan ik een Woordenwolk, Wordcloud of tagcloud online delen?

Een Woordenwolk, Word cloud of tagcloud maken en online delen, geeft je extra (visuele) marketing kracht om je Powerpoint presentatie, rapport of onderzoek aan de man te brengen. Als je de Woordenwolken of Wordclouds wilt printen via Word, verkrijg dan een bestand van minimaal 1,2 MB. Voor online delen zijn dit de juiste maten voor juist bijsnijden van je Word cloud bestanden:

  • Powerpoint Wordle maken: 2400 x 1350 px
  • Facebook Wordle maken: 1200 x 530 px
  • LinkedIn Wordle maken: 1200 x 410 px
  • Twitter Wordle maken: 1200 x 600 px
  • Instagram Wordle maken: 1200 x 1200 px
  • Youtube Wordle maken: 1280 x 720 px
  • Pinterest Wordle maken: 1200 x 1800 px

N.b. een tip bij Powerpoint, is om na afloop van de presentatie de presentatie te delen via Slideshare. Zo kunnen nog meer mensen uw presentatie met de woordenwolk tegenkomen op het internet. Meer over Powerpoint en het gebruiken van een Woordenwolk of Wordcloud:

Hoe kun je een Woordenwolk, Worlde of Wordcloud maken in Powerpoint?

Hoe je een Woordenwolk, Worldle of Wordcloud maakt in Powerpoint, leg ik je graag uit. Dit artikel laat je snel kiezen uit de beste Woordwolk of Wordcloud tools van dit moment.

Wordcloud maken in Powerpoint, de stappen

  1. Je maakt een Woordwolk met één van de Word cloud tools op deze pagina, dus buiten Powerpoint.
  2. Exporteer je Wordle of Wordcloud naar een .png of jpg bestand
  3. Upload je Woordweb, tagcloud of Wordle naar je Powerpoint presentatie.

N.B. Mocht je rechtenvrije foto’s nodig hebben, bekijk dan ook mijn overzicht van bronnen voor gratis foto’s.

 

 

Boeken met de beste quote’s voor je woordenwolk, Woordweb maken of Wordcloud

‘Tegeltjeswijsheden’ kun je online nog vinden, maar voor echte naslagwerken met quote’s moet je bij de boekhandel aankloppen:

Conclusie van dit artikel artikel

Waarom Wordle of woordwolk maken voor je website?

Een woordenwolk maken, wordcloud of woordwolk maken, is een mooie manier om trefwoorden  uit een lange tekst speels vorm te geven, zonder dat je daar Woordenwolk software voor nodig hebt. De woordenwolk of tagcloud geeft je webbezoekers direct inzicht in waar je website of tekst over gaat. Een woordenwolk maakt je webpagina aantrekkelijker, geeft leespauze en zet mensen eerder aan tot lezen! Samengevat: Kies één van de gratis Woordenwolk diensten uit het rijtje hieronder Succes.

De 7 beste woordenwolk tools, Wordle maken tools, Wordclouds maken tools:

Kortom, hier zijn de zes beste tools voor gratis Woord wolk, Wordle maken, wordcloud maken of tagcloud maken.

1. Tagcrowd gratis woordenwolk, tagcloud maken (alleen tekst)

2. WordItOut woordweb maken, wordcloud maken (simpele vormgeving)

3. Wordclouds Wordle maken generator, wordcloud generator (uitgebreide vormgeving)

4. Mentimeter woordenwolk (interactieve word cloud)

5. Wordle.net: deze Wordle tool voor woordspin maken online bestaat niet meer… Zie 2.

6. Woordwolk.nl: gratis woordenwolk tool (www.woordwolk.nl)

7. Tagxedo tag cloud / Tagxedo woordenwolk maken (installeer Silverlight)

8. PicMonkey als woordenwolk alternatief: maak plaatje met een quote erin

Boektips voor gebruik foto’s en plaatjes:

Bedankt voor lezen! Tof als je 50 cent doneert als dank voor dit artikel (via Paypall)!

Succes bij kiezen juiste gratis Woordenwolk tool , Wordcloud generator. Lees al mijn blogberichten! (zoals over Hoog komen in Google SEO tutorial)
Succes in ieder geval met het Woordweb maken, Wordle maken en delen van je woordenwolk! En ook succes met WordPress gewenst, natuurlijk.

Gerben G van Dijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *