Gratis woordenwolk maken, woordwolk maken, of word cloud maken. Een woordwolk, Wordle of tag cloud toont woorden visueel in een woordenverzameling. Een tag cloud is een mooie manier om een woordenverzameling zichtbaar te maken en lees hier welke Woordwolk tools het beste zijn.

Waarom een Woordenwolk, tag cloud of Wordle maken?

Je maakt een Powerpoint presentatie of website extra aantrekkelijk door een woordenwolk, tag cloud of Wordle te genereren. Bekijk de vijf beste woordenwolk of Wordle maken tools, en verras je publiek. Maak een fraaie woordenverzameling! En  gebruik daarnaast de gratis fotobanken op het internet voor leuke plaatjes.

woordenwolk-maken-woordwolk-tagcloud-rad

Gratis woordwolk maken (Wordle maken)

Ga naar één van vier onderstaande Wordle maken tools of lees eerst op deze pagina de beschrijving en bekijk de voorbeeld Woordenwolk van elke ‘Wordle generator’. Elke woordwolk, tag cloud of word cloud, kun je nu maken en op je WordPress website embedden of in je Powerpoint presentatie gebruiken.

Kortom, hier zijn de vijf beste tools voor gratis Woord wolk, Wordle maken, wordcloud maken of tagcloud maken.

1. Tagcrowd woordenwolk

2. WordItOut woordenwolk

3. Woordwolk.nl

4. Tagxedo woordenwolk (tag cloud)

5. Wordle maken: deze tool bestaat niet meer, gebruik anno 2018 één van bovenstaande Woordenwolk tools!

6. PicMonkey als woordenwolk alternatief: maak plaatje met een quote

 

1. Word cloud maken of woordenwolk maken met alleen woorden op rij, of zinnen, kan met Tagcrowd.com

Ga naar Tagcrowd.com. Selecteer alle tekst uit je rapport en plak deze in Tagcrowd. (Tagcrowd.com is voor veel tekst erg handig). Dit  is een voorbeeld van een Tagcrowd woordenwolk maken:

Woordenwolk maken met tagcrowd wordle

2. Tag cloud maken of woordwolk maken met WordItOut

Je kunt een woordwolk maken (tag cloud) en deze openbaar publiceren via WordItOut. Na plakken van tekst via ‘create’ krijg je via de mail een PNG plaatje van 800 bij 400 pixcels. De word cloud die je hebt gemaakt, kun je in je WordPress media uploaden en schalen naar bijvoorbeeld 60%. De standaardgrootte op 550 pixels breed zetten. Wel moet je je e-mailadres prijsgeven om de woordenwolk te kunnen downloaden. Wat een extra stap is.

Woordenwolk maken of tagcloud maken met Word-it-out

P.s. De layouts die WordItOut maakt kun je wisselen, druk steeds op de knop (linksboven) ‘random settings’. Gebruik de woordenwolk die je het meeste aanspreekt.

 

3. (Klikbare) word cloud maken via Woordwolk.nl

Een alternatief voor Wordle maken Nederlands is de site ‘Woord Wolk’ (dus niet ‘Word Wolk’). Woordwolk.nl oogt erg technisch, maar ondersteunt ALLE vormen van woordenwolken. Ook HD formaten (voor print) en kekke vormen, zoals een ruit of vliegtuig. Je kunt kleuren verversen om de beste wordle uit te kiezen. Gaaf is dat je ook woorden een link kunt meegeven. Dit kan door in de ‘woordenlijst’ achter een woord vier spaties leeg te laten en dan de url plakken. Het is misschien niet de beste woordenwolk tool, maar wel erg veelzijdig. De optie ‘tekst inplakken’ is niet meteen zichtbaar; die moet je even vinden :-). Hier als voorbeeld de Wilhelmus tekst in een wordcloud!

 

Klikbare woordenwolk

4. Word cloud maken of woordenwolk maken met Tagxedo.com (Werkt bij Windows 7/8 als Silverlight is geïnstalleerd)

Wat je eerst via Wordle deed, kan nu bij http://www.tagxedo.com. Voordeel is dat je kunt opslaan in allerlei formaten. Wat leuk is hieraan is dat je in de vorm van een letter, woord of symbool een tagcloud kunt maken. Probeert het uit!

Woordenwolk maken in alle stijlen en shapes

5. Wordle maken, ga naar Wordle.

 

6. PicMonkey, geen woordenwolk, maar een quote

Een quote is natuurlijk net zo verrassend als een woordenwolk. Gebruik de tool PicMonkey Free editor. Je kunt een foto als achtergrond uploaden, of alleen een tekst samenstellen. Als je de foto wilt exporteren, vraagt de tool of je lid wordt, voorkom dit en gebruik het knipprogramma van Windows om je werk uit te knippen en op te slaan. Zie dit voorbeeld van een quote. taat hier. En ook de bekendste boeken voor goede quote’s:

Geen woordenwolk, maar een quote

Boeken met de beste quote’s vindt:

‘Tegeltjeswijsheden’ kun je online nog vinden, maar voor echte naslagwerken met quote’s moet je bij de boekhandel aankloppen:

Waarom woordwolk maken voor je website?

Een woordenwolk maken, word cloud of woordwolk maken, is een mooie manier om trefwoorden  uit een lange tekst speels vorm te geven, zonder dat je daar Woordenwolk software voor nodig hebt. De woordenwolk of tagcloud geeft je webbezoekers direct inzicht in waar je website of tekst over gaat. Een woordenwolk maakt je webpagina aantrekkelijker, geeft leespauze en zet mensen eerder aan tot lezen! Samengevat: Kies één van de gratis Woordenwolk diensten uit het rijtje hieronder Succes.

1. Tagcrowd woordenwolk (tijdelijk in onderhoud) (Windows 10)

2. WordItOut woordenwolk (Windows 10)

3. Woordwolk.nl (Windows 10)

4. Tagxedo woordenwolk / tag cloud (Windows 7/8)

5. Wordle maken, de tool werkt niet meer sinds 2014…

6. PicMonkey geen woordenwolk, maar een quote

Tot slot: boektips voor zelf foto’s maken

Goede boeken voor fotografie en Photoshop leren, zijn:

Bedankt voor lezen! En deel de link als je Woordenwolk online is!

Succes bij kiezen juiste gratis Woordenwolk tool / Woord wolk generator voor WordPress. Lees al mijn blogberichten! (zoals over Hoog komen in Google SEO tutorial)

Succes.

Gerben G van Dijk.

19 antwoorden
 1. Ilva
  Ilva zegt:

  Dank voor deze handige info. Ik gebruik woordwolken tijdens trainingen. Wat me trouwens opviel is dat Tagxedo aangeeft niet te werken op Google Chrome. Ik heb het uitgeprobeerd en inderdaad: niets! Wel op Safari trouwens.

  Beantwoorden
 2. Errie
  Errie zegt:

  Mooi overzicht van tagcloud mogelijkheden, maar kun je woordwolken ook met cijfers maken? En : hoe maak ik vrijstaande kolommen van letters of cijfers naast elkaar?

  Beantwoorden
  • Gerben G van Dijk
   Gerben G van Dijk zegt:

   Goede vraag! Ik raad u aan de tool van Woordenwolk.nl te proberen, je kunt in die tagcloud tool een woordenlijst samenstellen, kies geen woorden, maar cijfers. Hoe vaker het cijfer hoe groter te zien is de Woordenwolk. Dat is de eerste woordenwolk.

   Vervolgens maakt u een tweede tagcloud. Die slaat u ook op. De plaatjes zet u naast elkaar in Word. (Als plaatje ingevoegd is in Word, via rechtermuisknop ‘afbeelding opmaken’ zetten op ‘contour’). Plaatjes kunt u vrij plaatsen ten opzichte van elkaar. Via Windows knipprogramma kunt u een plaatje uit het document knippen en er 1 plaatje van maken. Handig om eerst met Ctrl+ scrollwieltje in de zoomen op Word document. zet bijv. Links de Woordenwolk met woorden, recht die met cijfers. Dit is een mogelijke werkwijze!

   Gerben G van Dijk
   http://Www.gerbengvandijk.nl

   Beantwoorden
 3. Stijn
  Stijn zegt:

  Bruikbare info en goed visuele voorbeelden. Weet jij of er een verband is met een goede tagclouds en SEO of is het puur bedoelt om de usability te verbeteren?

  Beantwoorden
  • Gerben G van Dijk
   Gerben G van Dijk zegt:

   Ik moet een wat dubbel antwoord geven. Op zich helpen plaatjes om de aantrekkelijkheid te vergroten van je content en helpt het hebben van plaatjes ook bij SEO (google vindbaarheid). Een Woordenwolk / tagcloud op een plaatje afgebeeld, is ‘gewoon een plaatje’. Niet anders dan een ander plaatje. Alleen bij klikbare woordenwolken kun je beweren dat je daarmee het aantal interne links vergroot. Maar die omgang met woordenwolken is echt iets uit het verleden.

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] vertelde je al waar je gratis foto’s en woordenwolken kunt vinden. Maar…. Wat zijn goede foto formaten voor web? Algemene richtlijnen voor […]

 2. […] Infographic maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk maken […]

 3. […] Gratis woordenwolk maken of word cloud maken | Kies tool […]

 4. […] Infographic maken Gratis WP foto’s vinden Geo-kaart embedden Woordenwolk maken […]

 5. […] Infographic maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk maken […]

 6. […] Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk maken […]

 7. […] Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk maken […]

 8. […] Infographic maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk maken […]

 9. […] Infographic maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk maken […]

 10. […] Infographic maken Gratis foto’s vinden Woordenwolk maken […]

 11. […] Houd je een WordPress website bij? Check dan nu de meest populaire post van mijn blog. En deel het via Twitter of […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *