Leer een Free Wordle maken of woordwolk maken. Een Wordcloud rangschikt woorden in verschillende grootten. Zo kun je met een Woordenwolk onderwerpen verkennen en woorden tellen. Kies nu uit het overzicht van de 9 beste Woordenwolk maken tools. Creëer voortaan gemakkelijk je Wordle, Woordenwolk, WordArt, Woordweb, Tagcloud of Wordclouds in 2021.

werkplek inrichten gadgets main gerbengvandijk nl 768x274 1

Welke gratis Wordle maken, Wordcloud of Woordwolk maken tools zijn er?
Maak impact door woorden in hun samenhang weer te geven en overtuig daarmee je publiek. Als input heb je een flinke lap tekst of woordenlijst nodig. Deze plak je gewoon in één van de 9 online Wordle tools die ik je hieronder aanraadt.

Kies nu één van de 7 beste Wordle generatoren en ontwerp je fraaiste woordenverzameling of woordweb ooit. Voor alle 7 Wordle generatoren tools geldt dat je de gemaakte Wordle altijd gratis kunt downloaden. Van alle Wordle tools die ik heb getest, heb ik de 7 beste woordenwolk generatoren van dit moment op rij gezet.

De beste, gratis Wordle maken tools online, zijn: Tagcrowd, WordItout, Word clouds, Mentimeter, Wordle, Woordenwolk, Woordweb en Tagxedo. Heb je zelf een Woordwolk gemaakt? Download dan het plaatje voor Word, Powerpoint, sociale media of je WordPress website.

De 9 beste Wordle of woordwolk generatoren op rij 2021

Een woordenwolk maakt je webpagina aantrekkelijker, geeft leespauze en zet mensen eerder aan tot lezen! Kies nu één van de free wordcloud generators uit het rijtje hieronder. Veel succes!

1. Tagcrowd gratis woordenwolk, tagcloud maken (alleen tekst, simpel, snel)

2. WordItOut woordweb maken, word cloud maken (simpel in gebruik, snel)

3. Wordcloud Wordle maken tool, wordcloud generator (uitgebreide vormgeving, korte leercurve, woordweb maken)

4. Mentimeter woordenwolk (interactieve wordcloud)

5. Wordle.net: de originele Wordle tool voor woordenwolk maken, deze tool bestaat niet meer… Gebruik 2, WordItOut.

6. Woordwolk.nl: gratis wordcloud of woordenwolk tool, zie ook de handleiding voor woordenwolk.nl

7. Tagxedo tag cloud / Tagxedo woordweb maken of woordwolk maken (installeer Silverlight)

8. WordArt.com genereert een unieke grafisch en creatieve woordenwolk in een handomdraai.

9. PicMonkey als woordenwolk alternatief: maak plaatje met een quote erin (= foto met quote maken)
Nu volgt uitleg per woordenwolk tool of Wordle generator

Meer informatie over de 7 gratis woordenwolk maken tools / Wordle maken. Zie boven de lijst met de 7 beste woordenwolk ontwerptools van dit moment.

1. Wordle maken, maak een wordcloud met Tagcrowd.com (eenvoudig, alleen blauwe tekst)

Ga naar Tagcrowd.com. Selecteer alle tekst uit je rapport en plak deze in Tagcrowd. (Tagcrowd.com is voor veel tekst erg handig). Deze woordenwolk tool is ook handig om te bepalen welke woorden vaak gebruikt zijn in een tekst. Dit  is een voorbeeld van een Tagcrowd wordle of woordenwolk:

Woordenwolk maken met tagcrowd wordle Tagcrowd woordenwolk (alleen tekst)

2. Tagcloud maken of Wordcloud maken met WordItOut (eenvoudig, tekst en kleur)

Je kunt een woordwolk maken (tagcloud) en deze openbaar publiceren via WordItOut. Na plakken van tekst via ‘create’ krijg je via de mail een PNG plaatje van 800 bij 400 pixcels. De wordcloud of tagcloud die je hebt gemaakt, kun je in je WordPress media uploaden en schalen naar bijvoorbeeld 60%. De standaardgrootte op 550 pixels breed zetten.

Wit als achtergrondkleur, is natuurlijk ook mogelijk. Wel moet je je e-mailadres prijsgeven om de woordenwolk te kunnen downloaden. Deze tool werkt intuïtief, voor als u eenmalig een wordle wilt maken. Als u dit vaak gaat doen, kunt u beter optie 3 leren gebruiken. Deze werkt dus eenvoudig, het enige wat jammer is, is dat je je emailadres moet geven om de tagcloud te kunnen downloaden. Voorbeeld:

Woordenwolk maken of tagcloud maken met Word-it-out Word-it-out wordcloud (tekst en kleur)

P.s. De layouts die WordItOut maakt kun je wisselen, druk steeds op de knop (linksboven) ‘random settings’. Gebruik de woordenwolk die je het meeste aanspreekt.

3. Wordcloud generator via Wordclouds.com (tekst, kleur én vorm)(korte leercurve vereist)

Deze Wordclouds tool heeft als extra’s dat je een Wordle voor Facebook en Twitter kunt maken, waarbij jouw woordwolk meteen de juiste maat heeft. Verder kun je een Word, Powerpoint en PDF document uploaden, maar ook zelf tekst inplakken is mogelijk.

Naast standaard lettertypes, kun je ook lettertypen vanuit Google Fonts gebruiken in je tagcloud. Een woorden cloud in een bepaalde vorm gieten, kan ook. Daarbij werkt de maat 1024 x 768 het beste. Zet daarbij wel het schuifje voor de ‘woorddichtheid’ meer naar rechts, zoals te zien op dit woordweb voorbeeld:Wordcloud-generator-Woordenwolk-Wordle-maken-Word-cloud-maken-Woordweb-maken

4. Word cloud maken met publiek (interactieve woordenwolk)

Mentimeter is een online app voor de mobiele telefoon waarmee je met de zaal een interactieve woordenwolk kunt maken, dus een word cloud die vanuit inbreng van publiek wordt samengesteld. Het publiek geeft 3 woorden op die in verband staan met het onderwerp van de presentatie. Leuk bij de interactieve woordenwolk is het element van tijdsdruk. Mentimeter.com is, na aanmaken van account, gratis.

Mentimeter.com: Interactieve woordenwolk op basis inbreng publiek

5. Woordenwolk maken? Wordle.net is ter ziele…

Wordle.net als woordenwolk maker is verouderd en kun je niet meer gebruiken, helaas. Dus kies een andere Wordle generator uit deze lijst. Bijv. 1 (tekst) of 3 (+beeld).Wordle woordenwolk - Wordle software installeren windows mac

6. (Klikbare) wordcloud maken via Woordwolk.nl (Wordle generator)

Een alternatief voor Wordle maken Nederlands, is de website ‘Woord Wolk’ (Wordcloud maken) voor gratis online woordenwolken maken. (dus typ niet ‘Word Wolk’).

Woordwolk.nl De woordenwolk generator oogt erg technisch, maar ondersteunt wel ALLE vormen van woorden clouds. Ook HD formaten (voor print) en kekke vormen, zoals een ruit of vliegtuig. Je kunt kleuren verversen om de beste wordle uit te kiezen.

Gaaf is dat je ook woorden een link kunt meegeven (klikbare Worldle). Dit kan door in de ‘woordenlijst’ achter een woord vier spaties leeg te laten en dan de url plakken. Het is misschien niet de beste woordenwolk tool, maar wel erg veelzijdig. De optie ‘tekst inplakken’ is niet meteen zichtbaar; die moet je even vinden :-). Hier als voorbeeld de Wilhelmus tekst in een wordcloud!

Klikbare woordenwolk

Klikbare woordenwolk via Woordwolk.nl

7. Wordcloud maken of woordenwolk maken met Tagxedo.com (Werkt bij Windows 7/8 als Silverlight is geïnstalleerd)

Wat je eerst via de Wordle tool deed, kan nu bij https://www.tagxedo.com. Voordeel is dat je kunt opslaan in allerlei formaten. Wat leuk is hieraan is dat je in de vorm van een letter, woord of symbool een tagcloud kunt maken. Probeert het uit!

Woordenwolk maken in alle stijlen en shapes Tagxedo.com woordenwolk

8. WordArt.com genereert een unieke grafisch en creatieve woordenwolk in een handomdraai.

Word Art Wordclouds generator

9. PicMonkey, geen Wordle of woordenwolk, maar een quote

Een quote is natuurlijk net zo verrassend als een woordenwolk. Gebruik de tool PicMonkey Free editor. Je kunt ook via gratis fotobanken een achtergrondfoto vinden en deze uploaden, of alleen een tekst samenstellen. Als je de foto wilt exporteren, vraagt de tool of je lid wordt, voorkom dit en gebruik het knipprogramma van Windows om je werk uit te knippen en op te slaan.

Een voorbeeld van gebruik van een quote in bijvoorbeeld een presentatie:

Geen woordenwolk, maar een quote

 

>> Terug naar het overzicht

Hoe kan ik een Woordwolk maken, Wordcloud of tagcloud online delen?

Een Woordenwolk, Wordcloud of tagcloud maken en online delen, geeft je extra (visuele) marketing kracht om je Powerpoint presentatie, rapport of onderzoek aan de man te brengen. Als je de Woordenwolken of Wordclouds wilt printen via Word, verkrijg dan een bestand van minimaal 1,2 MB. Voor online delen zijn dit de juiste maten voor juist bijsnijden van je Wordcloud bestanden:

  • Powerpoint Wordle maken: 2400 x 1350 px
  • Facebook Wordle maken: 1200 x 530 px
  • LinkedIn Wordle maken: 1200 x 410 px
  • Twitter Wordle maken: 1200 x 600 px
  • Instagram Wordle maken: 1200 x 1200 px
  • Youtube Wordle maken: 1280 x 720 px
  • Pinterest Wordle maken: 1200 x 1800 px

N.b.1 Weet je niet hoe je een woorden cloud kunt bijsnijden? Bekijk dan deze instructie voor plaatjes bijsnijden.

N.b.2 een tip bij Powerpoint, is om na afloop van de presentatie de presentatie te delen via Slideshare. Zo kunnen nog meer mensen uw presentatie met de woordenwolk tegenkomen op het internet. Meer over Powerpoint en het maken en gebruiken van een Woordenwolk, Woordweb of Wordcloud:

>> Terug naar overzicht

Hoe kun je een Woordenwolk, Worlde of Wordcloud maken in Powerpoint?

Hoe je een Woordenwolk, Worldle of Wordcloud maakt in Powerpoint, leg ik je graag uit. Dit artikel laat je snel kiezen uit de beste Woordwolk of Word cloud tools van dit moment.

Wordcloud maken in Powerpoint, de stappen

  1. Je maakt een Woordwolk met één van de Wordcloud tools op deze pagina, dus buiten Powerpoint.
  2. Exporteer je Wordle of Woorden cloud naar een .png of jpg bestand
  3. Upload je Woordweb, tagcloud of Wordle naar je Powerpoint presentatie.

N.B. Mocht je rechtenvrije foto’s nodig hebben, bekijk dan ook mijn overzicht van bronnen voor gratis foto’s.

Waarom Wordle of woordenwolk maken voor je website?

Een woordenwolk maken, wordcloud of woordwolk maken, is een mooie manier om trefwoorden  uit een lange tekst speels vorm te geven, zonder dat je daar Woordenwolk software voor nodig hebt. De woordenwolk of tagcloud geeft je webbezoekers direct inzicht in waar je website of tekst over gaat. Een woordenwolk maakt je webpagina aantrekkelijker, geeft leespauze en zet mensen eerder aan tot lezen! Samengevat: Kies één van de free wordcloud generators uit het rijtje hieronder; Succes.

Nogmaals de 7 beste woordenwolk tools, Wordle maken tools, Word clouds maken tools:

Kortom, hier zijn de zes beste tools voor gratis Woord wolk, Wordle maken, word cloud maken of tagcloud maken.

1. Tagcrowd gratis woordenwolk, wordle maken, tagcloud maken (alleen tekst)

2. WordItOut woordweb maken, wordle cloud maken (simpele vormgeving)

3. Wordclouds Wordle maken generator, wordcloud generator (uitgebreide vormgeving)

4. Mentimeter woordenwolk (interactieve word cloud)

5. Wordle.net: deze woordwolk of woordspin maken tool online bestaat niet meer… Gebruik andere tool, bijv. 1 (tekst) of 3 (+beeld).

6. Woordwolk.nl: gratis woordenwolk tool en handleiding voor woordenwolk maken

7. Tagxedo tag cloud / Tagxedo woordenwolk maken (installeer Silverlight)

8. WordArt.com genereert een unieke grafisch en creatieve woordenwolk in een handomdraai.

9. PicMonkey als wordwolk alternatief: maak plaatje met een quote erin

Meer lezen via Webredactie blog?

Wordle gemaakt? Bekijk ook andere handleidingen op Webredactie blog.

Groet en succes met de woordwolk generators!

Gerben G van Dijk

Ps. Met de Google zoekterm ‘Wordle maken‘ kun je deze pagina altijd weer terugvinden. Handig!