Squarespace website laten maken in 2021? Als je fotograaf of beeldend kunstenaar bent, en geen webshop wilt, maar wel een nieuwe website, dan is een Squarespace website laten inrichten een goed idee. In korte tijd maak je zelf een prachtige portfolio website.
Squarespace kosten: het kost 130 euro per jaar. Kortom, in enkele dagdelen ontwerp je zelf een website die wel duur oogt, maar weinig kost.
Benieuwd naar alternatief voor WordPress? Bekijk ook andere, populaire CMS-systemen.
Squarespace website laten maken: beste portfolio website
Squarespace biedt de beste portfolio website als je vooral beleving wilt uitdragen. Dus ben je fotograaf, muzikant of videomaker overweeg dan Squarespace als website builder voor je portfolio website. Het is hosting, domein en online CMS ineen voor 130 Euro per jaar. Je kunt zo een ‘dure portfolio website’ maken met een geweldig design. Bovendien kun je werken onder een eigen url / webadres, wat een professionele website oplevert.
Squarespace website bouwer
Als eigenaar van deze blog ben ik vooral betrokken bij websitebouw voor WordPress; zie ook het artikel Waarom WordPress. Ik zoek verder nog mensen die een Squarespace website willen inrichten, graag een mailtje sturen naar mij als je dit werk aanbiedt. Voor alle duidelijkheid. Ik bouw geen Squarespace websites… Maar Squarespace kan wel een goede keuze voor jou zijn!
Website builder met klikken en slepen; geen kennis van code nodig
Squarespace is een portfolio website builder; vergelijkbaar met Wix. Je kiest uit 40 templates een ontwerp. Je bouwt je portfolio website in enkele dagdelen. Dat doe je helemaal zelf, je hebt geen developer nodig. Al kun je een Squarespace website laten maken door een webmaster (door mij :-)). Hoe dit gaat: Je sleept elementen in je ontwerp; het werkt intuïtief en je hoeft dus niets (bij) te leren over HTML of CSS. Een nieuwsbrief toevoegen kan weer met behulp van de gratis software van Mailchimp.
Alternatief voor WordPress
Squarespace is een alternatief voor WordPress websites. In een paar uur tijd heb je een website. Het werkt met een flexibel drag-and-drop systeem. Blogs, video’s, galeries, podcast’s, nieuwsbrief inschrijfmodules. Je kunt dat alles inpassen, zonder HTML of CSS te hoeven schrijven. Dit werkt goed voor een-pitters met weinig tijd. Het resultaat is goed. Je website is mooi en responsive (toont ook goed op mobiel). En is betaalbaar! Squarespace heeft wel een bescheiden ‘marktaandeel’:
Squarespace website met jouw content
Het is mogelijk om content vanuit Squarespace te exporteren naar WordPress, maar het kan ook andersom, dat Squarspace content vanuit WordPress importeert. Het is dus mogelijk om een bedrijf te starten in Squarespace en later te verplaatsen naar WordPress.
Squarespace abonnement
Voor 11 Euro de maand heb je de beste portfolio website, als het aankomt op design. Een persoonlijk abonnement voorziet in 20 vaste pagina’s en in een oneindig aantal blogpagina’s. Deze opzet kost zo’n 130 Euro per jaar. En daar komen de kosten van Mailchimp nog bij als je een publiek wilt opbouwen via nieuwsbrieven. Binnen Squarespace kun je foto’s aankopen via Getty Images. Squarespace werkt samen met Mailchimp en ook met een betaalsysteem (voor credit cards). Je ziet alle mogelijkheden onder Pricing (onder Producten). Een adertje onder het gras is dat Squarspace commissie vraagt van 2 of 3 procent als het gaat om online betalingen die via hen verlopen. (zie verder). Zonder een shop, ben je dus betaalbaar uit voor ongeveer 130 euro per jaar.
Portfolio website en online shop
Wil je dingen verkopen, dan is Squarespace met name geschikt voor Engelstalige landen waar men een creditcard gebruikt. Maar het is niet erg geschikt voor de Nederlandse markt. PayPall en Ideal worden namelijk niet ondersteund door Squarespace op dit moment. Al kan dit nog veranderen natuurlijk.
Blog en SEO? Kies WordPress
WordPress is een betere keuze als je wilt gaan bloggen. Dit heeft te maken met mogelijkheden om je website te optimaliseren. Ondermeer met hulp van de Yoast Seo plugin. De SEO mogelijkheden van Squarespace zijn standaard te noemen, zeker niet optimaal.
Squarespace NIET geschikt voor Adwords
Voor adwords campagnes is een Squarespace website ook minder geschikt, dit omdat je geen diepere navigatie niveau’s kunt maken. Het is een ondiepe site met maximaal 20 vaste pagina’s (exclusief blogpagina). Dit maakt Squarespace onaantrekkelijk voor promotie van je website via Adwords, omdat je de bezoekers niet het aanbod kunt doen dat goed aansluit op de ingkochte advertentietekst. Dit geeft dan teveel afhakers.
Squarespace website: voordelen en nadelen
Je hoeft dus geen WordPress te gebruiken als het je om een portfolio website gaat. De sitebuilder van Squarespace volstaat voor eenpitters die zich weinig willen bezighouden met techniek. Je hebt een mooi design en je bent kostenbewust bezig zijn. Squarespace als de beste portfolio website kun je maken met en kost zo’n 11 Euro de maand inclusief hosting. Als je een simpele, platte website wilt, is Squarespace prima. Wanneer je toch afhankelijk bent van mond-op-mond reclame, is het een goede oplossing. Maar als online vinden van klanten doorslaggevend is voor je business, dan is Squarespace niet zo’n goed idee.
Maar zoals ook geldt voor Wix vs WordPress, voor Weebly vs WordPress en voor Jimdo vs WordPress: een standaard sitebuilder zoals Squarespace of Tilda beperkt je in online marketing en flexibiliteit. Als je Adwords bijvoorbeeld gaat gebruiken, wil je specifieke webpagina’s (landingspagina’s) kunnen aanpassen. Ook is conversieoptimalisatie heel belangrijk en verhogen van vindbaarheid. Op al die gebieden is WordPress dan een betere optie. Als online conversie zeer belangrijk is als verdienmodel, kun je ook het cms Phoenix bekijken.
Voor heel veel gemak, is het handig een Squarespace website te laten maken, of zelf te bouwen….