Zelf podcast maken zonder poespas benodigdheden microfoon

Hoe maak je een podcast anno 2023? Leer alles over zelf podcast maken zonder poespas. Ontdek de tools en volg de praktische tips om de inhoud te bepalen. Kies een betaalbare en goede microfoon voor podcast opnemen. Publiceer je podcast op je WordPress site en platformen, zoals Soundcloud, en laat van je horen!

Inhoud van deze pagina op Webredactie blog: Toon artikel index

Hoe start ik met podcasten via WordPress?

Installeer de plugin: Seriously Simple Podcasting (gratis) en voor de statistieken neem je de WordPress plugin: eenvoudige statistieken voor de cijfers van podcasts luisteraars per aflevering. Zoals ik in dit artikel aanraad. Kun je Soundcloud.com nemen als plek waar je de podcast host. Alternatieven: Podbean (mijn tip), LibSyn, Buzzsprout en Simplecast.

In dit artikel Podcast zonder poespas, gaan we de diepte in over podcasten. Lees alle tips voor starten met podcasten, experttips voor een betaalbare podcast microfoon en podcast apparatuur.

Waarom een podcast maken?

Een podcast maken of podcast opnemen, is een goede strategie om je kennis of passie te delen met je doelgroep. Het unieke voordeel van podcasten is dat je een vertrouwensband opbouwt met mensen die je nu nog niet kent. Dat biedt dus mogelijkheid om veel volgers te krijgen en ook meer klanten.

Private podcasting grote trend, ook na Corona

Ook na de Coronacrisis blijven podcasts populair. Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen voor private podcasting. Waarbij ze de podcasts willen beheren vanuit het WordPress dashboard. Zo maken ze ook content dat geen interactie, of lezen van een scherm, vereist. En zo bereik je meer mensen laagdrempelig via audio. Kenmerkend aan podcasts zijn de persoonlijke (live)interacties. Een leuk en spannend medium.

Live podcasting en spontane dialoog zijn de kracht van podcasting

Webredactie blog sprak met audio engineer Peter Fokkema die veel leaders verzorgd voor personen en bedrijven met een eigen podcast. We zien voor podcasting een uitdagend toekomstbeeld:

Podcast intro maken met Peter Fokkema Utrecht

Een onderscheidend podcast muziekje, maak je met hulp van Peter Fokkema uit Utrecht. Zijn visie op podcasten is dat het levendig en vooral live zou moeten zijn. Lees zijn verhaal:

Een podcast is een levendige en echte dialoog tussen 2 of 3 personen. Bij voorkeur live en niet met de bedoeling om het later nog te editen.

Je moet het zien alsof je in gesprek bent, zoals in een café, met een vriend of kennis. Dan maak je je ook niet druk over waar het gesprek heen zal gaan. Je bent nieuwsgierig naar een onderwerp waar je beiden wat van afweet.

Het is erg leuk en spannend dat het (live) uitgezonden wordt. De luisteraar hoort het zoals het gezegd is en beleeft het gesprek zoals het ging. Dit is dus wat anders dan een informatief verhaal over bijvoorbeeld een organisatieverandering. Dat doe je dan liever met video.

beste podcast microfoon voor thuisopname volgens experts

WordPress Handleiding Podcasten (Nederlands)

Hoe maak je een podcast? In dit artikel leg ik uit welke microfoon en software je nodig hebt om zelf een podcast te maken en hoe je deze online kunt promoten.

De onderwerpen:

 • podcast opname en bewerkingssoftware: Riverside.fm, Zoom.us en Audacity, zie verder
 • goede podcast microfoon kopen: zie mijn 4 USB podcast microfoon kooptips (40 tot 100+ Euro) en pro-tips voor aankoop.
 • podcast platformen: Soundcloud, Podbean Itunes en Google Play store (zie verder)
 • beste podcast plugin voor WordPress: seriously simpel podcasting
 • inspiratie: geluidsfragmenten en effecten voor in je podcast
 • verder lezen: boeken en artikelen over podcasting.

Podcast luisteren via gratis app tip: Pocket Casts

Een goede start is om zelf te luisteren naar podcasts binnen je vakgebied. Bijvoorbeeld via de app Pocket Casts (gratis ). Je kunt deze vinden in de Google Play Store of de Apple App store.  Eventueel nog een JBL speaker kopen en klaar ben je. Luister naar je favoriete podcasts.

Zelf een podcast opnemen, ja of nee?

Als je eigen podcast gaat maken of opnemen, zijn er een aantal dingen om vooraf over na te denken:

 • Gaat je doelgroep naar een podcast luisteren: pols eerst een paar mensen uit je doelgroep
 • Maak een contentplanning van x aantal afleveringen en bedenk de onderwerpen, kun je inschatten of je voldoende inspiratie houdt om voldoende uitzendingen te vullen?
 • Heb je een standaard vragenlijstje of duidelijk format voor ogen van elk van je podcast afleveringen.
 • Als je een format bedenkt waarin je een gast interviewt, is deze inzet houdbaar op de lange termijn?
 • Heb je tijd voor de editing, of kun je beter meteen iemand zoeken die dat voor je doet? (Kijk op Fivrr.com)
 • Denk na over de ruimte: een afgesloten ruimte met voldoende gordijnen/demping. Dat geeft kwaliteit.
 • Op welke plekken wil je afleveringen online delen en welk beeldmateriaal heb je daarbij nodig (en titel).
 • Heb je professioneel materiaal? Zie verder

Wat heb je nodig voor podcast maken?

Welke spullen heb je nodig om een podcast te maken? Wat je nodig hebt om een podcast te maken, is een goede microfoon. En de mogelijkheid om het geluid te editen. Qua benodigde apparatuur heb je genoeg aan een laptop en een dynamische microfoon. Je geluidsband editen kan gratis via het programma Audacity voor Windows 10 (als je alleen een mp3 maakt). Wil je ook video maken, denk dan aan software voor een podcast opname op afstand met een goede beeldkwaliteit, zoals Riverside.fm. Je kunt nog nadenken over een softwaredienst om je podcasten mee te promoten (zie verder). Als je gaat starten met podcasten, is voor veel mensen de aanschaf van een goede podcast microfoon het startpunt. Over het type microfoon voor podcasten die je nodig hebt, kun je kiezen uit deze, betaalbare mic opties die ik schets:

Goede podcast microfoon kopen, dit zeggen experts:

Podcast microfoon met beweegbare arm en pop filter set

De klassieke podcast set.

Gebruik bij podcast maken altijd een goede microfoon, dus één met een ingebouwde batterij die het geluid versterkt. Ik heb aan audio technici gevraagd welke microfoon het meeste geschikt is.

Hun advies: gebruik een dynamische microfoon zoals die ook voor zang gebruikt wordt, omdat je dan weinig last hebt van achtergrondgeluiden.

Geluid opnemen kan op kantoor, in de studio, of (eerst) thuis gemaakt worden, mits een goede (USB) microfoon gebruikt wordt, zoals Devine USB mic voor laptop en Shure SM57 voor studio. Dit is het primaire podcast microfoon advies, maar meer opties, zie verder in dit artikel.

Let op: De bekende microfoons Zoom H1 en Zoom H3 voor 360 graden audio capture zijn GEEN dynamische microfoons, dus niet als microfoon geschikt voor podcast opname. Deze microfoons zijn wel weer goed voor opnemen van bands en/of concerten.

Welke podcast microfoon kopen?

Hierbij tips voor semi-professionele microfoons, dus lage instap qua kosten. Als je het beste wilt hebben, moet je even doorscrollen. :-)

Semi-professionele USB podcast microfoon tip

In de categorie USB-podcast microfoons, geef ik je drie goede kooptips. Kijk bij microfoons Type 1 (het al eerder gegeven advies). Check ook even Type 2 en Type 3.

Type 1: Laptop Podcast microfoon met USB aansluiting:

 1. De beste podcast microfoon die écht heel betaalbaar is, kost 50 euro en heeft een USB-aansluiting, zodat je zeker weet dat hij op je computer of laptop aansluit. Een goede microfoon voor podcast maken is de Devine microfoon (tip). Ik heb deze mic uitgekozen omdat een kleine statief bij de koop in zit. De microfoon volstaat, zeker als je opneemt in een, bij voorkeur kleine, ruimte met voldoende demping of gordijnen.

 2. De Auna MIC-900 RD is een meer professionele USB podcast microfoon of studiomicrofoon om te kopen en kost je 99 Euro. (Een leek hoort geen verschil).
 3. Voor het ‘professionele gevoel’ kan je letten op een podcast microfoon met een beweegbare arm. De Maono AU-A04 heeft dit voor zo’n 80 euro (tezamen). Je hoeft dus niet duurder te gaan dan deze opties. Natuurlijk kun je menig microfoon gewoon met duck-tapen op dit handige HARTE IKEA lampje plakken. Je kunt dan in goed licht een tekst inspreken. Als je dat doet, schrijf het dan precies op zoals je het echt zou zeggen. (=timesaver).

Type 2: Simpele Podcast microfoon via 3,5 mm jack / aansluiting:

Type 3: Podcast microfoon voor stemopname kan ook via audio XLR snoer voor DJ-mixer, versterker of muziekinstallatie (externe apparatuur).

 • NB: snoer heeft een 3-punt XLR aansluiting: Heb je een geluidsstudio, geluidsmixer met een XLR-microfoon aansluiting? Koop dan een: SM 58 microfoon. Met 10 meter XLR Kabel (dus speciaal voor audio-randapparatuur) en koop eventueel de 2-in-1 aanbieding: mic+standaard (statief). Het gaat hier om een dynamische zangmicrofoon waarvan elk verhuurbedrijf van video- en audio apparatuur er wel een paar van heeft liggen, want zeer degelijk.

Professionele podcast microfoon kopen

Denk je aan een bedrag van boven de 100 euro voor een microfoon? En aan een mengpaneel van pakweg 500 euro. Dat kan ook, hoor.

Podcast pro mic

Zelfs bij persconferenties bij het Witte Huis zie je deze microfoons in gebruik! Ook bijgaand mengpaneel maakt het mogelijk om live podcasts te maken. Dit zijn de beste podcast microfoons, waarbij je dus speciale studio apparatuur nodig hebt om deze professionele microfoons voor stemopname te kunnen gebruiken.

Mengpaneel pro 

De Røde Roadcaster Pro, voor opname op locatie, heeft knoppen voor (live) invoegen van de intro- en outro tunes. Optimalisatie van de stemmen kun je vooraf instellen. Het is een leuk apparaat. Je kunt live uitzenden naar Soudcloud (of Facebook). Of je bewerkt de .WAV-opname vanaf de SD-kaart voor verder (.mp3) gebruik. Vanaf Soundcloud kan je dan podcast uitzenden via je WordPress website. Als je er ook bij filmpt, kun je gelijk live op YouTube gaan. Dus in alle gevallen stelt dit podcast apparaat je in staat om zonder editing uit te zenden, dus met de juiste geluidseffecten (8) onder de knoppen.

Hoe maak je een podcast? Bedenk je podcast format

Zorg voor een herkenbaar podcast format. Dit helpt je luisteraars om afwisseling en herkenbaarheid te ervaren aan je uitzending. Ze keren bij je terug daarom! Een MBK format en een format voor interne communicatie.

Simpel MKB format voor podcast uitzending (extern gerichte podcast)

Je kunt beginnen met dit standaard format. Het beginnen met podcasten, is natuurlijk belangrijker dan “perfect” beginnen…

 1. Enkele weetjes vanuit de branch (3 minuten)
 2. Een interview met een specialist (10 minuten, na editen)
 3. Persoonlijke vraag: “Wat is jouw beginnersfout?, wat heb je onlangs geleerd van een klant?, welke software kun je niet zonder?”
 4. Afsluitende tip voor lezen van aansluitend artikel, te volgen partij of te bezoeken online bijeenkomst (link in de ‘shownotes’).

Simpel interne communicatie podcast format (intern gerichte podcast)

Of dit format voor een interne podcast voor bedrijven (duur: 7-10 minuten):

 1. Prikkelende quote/stelling (20 sec)
 2. Intro tune (leader), denk gewoon aan een muziekje van 6-8 seconden (zonder spraak of voiceover eroverheen) (8 sec)
 3. Begroeting en intro onderwerp (40 seconden)
 4. Bespreken thema (dialoog) (7 minuten)
 5. Luchtig slot, Bedanken (30 seconden)
 6. Outro Tune (leader), [muziekje] + “Blijf je ons volgen? Tot de volgende podcast!” (20 seconden)

Beluister ook de mp3 geluidsvoorbeelden in dit bericht voor ideeën hoe je de opbouw doet als je een podcast gaat maken met een terugkerend format. Tip daarbij is: keep it simpel.

Podcast bewerken met Audacity (free / gratis software)

Free / gratis podcast software voor podcast audio bewerken, is het gratis edit programma Audacity: download Audacity (voor Windows 10 of MAC). Als alternatief voor Adobe gebruikers (Photoshop, Premiere Pro) die Adobe Audition als betaalde software voor geluidsbewerking kunnen gebruiken.

Audacity is een virtuele geluidsstudio voor Windows Pc’s. Wie thuis iets maakt, kan dus gratis via Audacity (gratis software voor Windows en Mac) het geluid verbeteren (als nodig). Te kiezen effecten: volume, normaliseren en ruis reductie. Eventueel ook: Equalizer, Treble Boost en Bass Boost. Zie voor meer uitleg over het gebruik van Audacity mijn bericht over stem of audio opnemen.

Podcast interview houden op afstand

Ik hoor in de markt dat de software Riverside.fm ideaal is voor podcast opnemen op afstand. De kwaliteit van de video is namenlijk erg hoog, zodat je de podcast ook als video kunt delen.

Als je iemand interviewt, probeer dan een autoriteit uit te nodigen vanuit een bepaald vakgebied. Vraag vooraf of je zijn naam mag verspreiden in de titel van je podcast. Ook wil je graag een recente foto van deze persoon. Zeker als je iemand op afstand interviewt, is het handig om de foto van de ander in een foto van jou te monteren met Photoshop. Als iemand ermee instemt ivm portretrechten.

Zandloper voor juiste lengte podcast maken

Altijd de podcast met de juiste lengte via visuele tijdmeting via een zandloper (bol.com).

Als je een podcast maakt, kun je tegelijkertijd een video maken, zodat je de opname ook kunt delen op Youtube. Dat kan een strategie zijn voor meer zichtbaarheid. Een programma voor het betrouwbaar opnemen van een podcast is Zoom.us. Binnen Zoom zit een knop voor video-opnemen. Mocht je video en audio willen splitsen, kun je gratis videosoftware erbij gebruiken. Ik denk dan aan Shotcut.

Het is gratis software voor 1-op-1 gesprekken op te nemen. Zorg er wel voor dat je allebei in een goed afgesloten ruimte zit, zodat bijgeluiden (piepende deuren) e.d. niet in je opname terecht komen.

Podcast live opnemen | 4 praktische tips

 1. Gebruik een staande whiteboard of flipover om daarop de onderwerpen op rij te zetten.
 2. Gebruik een aparte microfoon voor je gesprekspartner, je kunt ook de mic op een mobieltje aansluiten, als volgt: plak een oortje-snoer van je mobieltje met een plakband op de kleding (kraag) van je gesprekspartner. Dit geeft een goede geluidskwaliteit.
 3. Zet een zandloper neer, zodat je de lengte van je opname visueel kunt bewaken.
 4. Denk vooraf na hoe je het persoonlijk maakt; vertel hoe je erbij zit, waarom de podcast belangrijk is, vraag de gast wat hem het meest heeft geraakt en gebruik herkenbare voorbeelden.

Podcast gebruiken als video en andere vormen van contentmarketing

Je kunt een ingesproken video ook benutten als podcast. Gebruik daarvoor de (niet gratis: Euro 175) ) software Camtasia, dit is betaalbare, schermopname en video productie software. In Camtasia kun je ook geluidsfragmenten importeren en editen. Zoals gezegd kun je audio bewerken via Audacity, maar als het geluid vanuit video’s moet komen, is Camtasia de weg. Veel duurdere software is Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro, tenzij je vanuit het onderwijs korting geniet. Je kunt met Camtasia dus ook video’s maken en er ondertiteling aan toevoegen. Dat kun je dan ook.

Auto tracking vlog camera bij podcast opnemen

Het is lastig om met twee personen een podcast op te nemen, waarbij de podcast met video opgenomen wordt. Vaak werkt automatische gezichtsherkenning niet goed. En vereist het een investering in een podcast studio voor video-opname van een podcast. Voor vloggen met één persoon, bestaat er wel een vlog camera met auto tracking. Je koopt dan een vlog videocamera met auto gezicht object tracking. Dit zijn betaalbare of populaire vlog camera’s of starterskits om te kopen:

Video apparatuur voor podcast studio

Lees met welke apparatuur je naast podcast opnemen ook een video kunt produceren, waarbij camera automatisch scherpstelt op jou.

Tik Tok of YouTube vlog camera met auto gezicht object tracking

Telesin kastje, dit is een simpele manier om zelf een vlog op te nemen, zonder dat je de videocamera hoeft scherp te stellen. Je kunt bij je telefoon dit kastje kopen, deze regelt dan de auto-focus functie zodat de camera automatisch scherpstelt op je gezicht. En je overal volgt. Ten eerste dus het kastje kopen, zie onder ook mijn tips voor kopen van vlog statief en vlog lamp voor extra studiolicht binnenshuis. De Tripod op de afbeelding zit hier niet bij. Dat koop je gratis bij het vlog statief dat ik zo laat zien.

vlog camera auto tracking auto focus gezichtsherkenning

vlog camera auto tracking auto focus gezichtsherkenning, startersset vlog camera houder van Telesin. Je kunt filmen met je eigen Iphone of Samsung smartphone.

Betaalbaar vlog statief en bijbehorende Tripod, geschikt voor smartphone (Samsung, Iphone)

Je kunt zonder cameraman of cameravrouw een podcast scherp opnemen, door te filmen vanuit de juiste hoogte. Waarbij het Telesin apparaatje zorgt voor automatisch scherp stellen op gezicht tijdens filmen (vloggen met auto focus)

telefoon standaard vloggen kopen tripod award 2022

Telefoon vlog standaard of vlog statief voor persoonlijke vlog. Winnaar Tripod award 2022. Betaalbaar product voor podcast video opname. Vibrix Jmary serie statief hoog voor telefoon.

Vlog lamp Tik Tok en YouTube

Als je binnen opneemt, zul je moeten bijlichten. Video lamp voor vlog opnemen.

Vlog lamp tik tok

Vlog lamp tik tok, studio licht voor belichten één persoon tijdens vloggen.

Professionele vlog camera 4K

Een professionele vlog camera is te koop bij Bax-shop. Dit is een Obsbot tiny 4k ptz camera. Dit is het duurste en ook het beste.

auto tracking vlog camera professioneel automatische focus

auto tracking vlog camera 4K professioneel, video camera met automatische focus /  auto gezichtsherkenning.

Podcast tune laten maken via audio engineer uit Utrecht

Wil je je podcast laten starten met een tune? Ik ken een audio engineer in Utrecht (Peter Fokkema). Hij rekent 70 euro per uur. Een tune maken, kost 3 uur werk. Het advies is om gewoon een herkenbaar melodietje te hebben van 6 tot 8 seconden. Dus geen reden om niet zo’n melodietje te ontwikkelen. Dus niets ingewikkelds met voice-overs en merknaam erin. Dat hoeft dus niet!

Peter Fokkoma kan alle  audio-effecten voor je podcast verzorgen. Dat verhoogt je professionele uitstraling.

Podcast geluidseffecten (voorbeelden)

Via dit artikel kun je je geluidsfragmenten uit een podcast van David Bain horen. Zie verder. Het maakt de podcast heel cool. Inmiddels is hij gestopt. Ik denk zelfs dat hij gestopt is, omdat hij zijn relatienetwerk heeft opgebouwd via zijn podcast. In de eindfase van zijn uitzendingen, organiseerde hij bijeenkomsten met de echte experts. Zijn podcast heeft hij niet meer nodig om voldoende werk te creëren. Zo kan het gaan (in de VS). Beluister de podcast mp3’s verderop in dit artikel.

Podcast opname exporteren als .mp3 of .wav audiobestand

Je kunt je audio-opname exporteren als mp3. Sowieso kun je mp3 bestanden gemakkelijk toevoegen aan de content op je WordPress website. WordPress heeft een ingebouwde audio-player, je kunt de mp3 gewoon in je WordPress media zetten. Als je deze in je content zet, is de weergave zoals hieronder, wil je het mooier / anders? Zie dan mijn bericht over: mp3 publiceren op WordPress website. Je kunt je podcast verder verspreiden door aan te sluiten bij allerlei podcast diensten, zie verder.

Podcast hosten

Bij voorkeur altijd de .MP3 file op twee plekken opslaan en ontsluiten:

Intern uitgezonden podcast

 • Soundcloud.com (via secret link)* (evt met behulp van WordPress plugin voor podcasten: seriously simple podcasting)
 • Spotify (via private playlist)
 • YouTube (verborgen link) (in geval live beelden en audio zijn gemaakt)
 • Facebook (besloten groep) (in geval live beelden en audio zijn gemaakt)

Extern uitgezonden podcast

 • Soundcloud (openbare link)(evt met behulp van WordPress plugin voor podcasten: seriously simple podcasting)
 • Spotify (openbare playlist)
 • YouTube (in geval live beelden en audio zijn gemaakt)
 • Facebook (in geval live beelden en audio zijn gemaakt)

AD * Denk aan het maken en delen van een verkorte bit.ly link.

Podcast verspreiden

Dit zijn podcast diensten die jouw podcast verhaal kunnen verspreiden. Als je je podcast hebt aangemeld bij verschillende platformen. Dan kun je op je WordPress website podcast iconen weergeven via deze plugin. Eerst je podcast verspreiden via één van deze services:

Wijze van podcast promoten

Podcast promoten

Audio intern promoten

We bereiken doelgroepen via (bit.ly) link in Nieuwsflits (optioneel) en ontsluiting podcast/video binnen het intranet op Sharepoint Nieuws en (eventueel) daarbij ook op Yammer.

Audio extern promoten

We bereiken hen via (bit.ly) link op onze website, sociale media, externe nieuwsbrieven, via reacties online, andere (gekochte) mediaruimte etc. Zelfs huis-aan-huis kan.

NB. Ook naast andere content, kun je mensen attenderen op een podcast. Via een blokje/ankeiler.

Podcast geluidseffecten in actie: inspirerende voorbeelden (mp3)

Intro van David Bain:

Overgang audio-effect na eerste 10 minuten interview:

Korte quiz als afwisseling binnen de aflevering:

Persoonlijke “College tour” vraag tussendoor:

Slotwoordje in je aflevering:

 

Podcast publiceren op Soundcloud, Itunes en Google Play

Als je het professioneel wilt aanpakken, kun je de podcast automatisch laten publiceren op allerlei platformen. De software Podbean publiceert de podcast voor je op allerlei bekende podcast platformen. De SAAS-software kost zo’n 30 Euro het jaar. Je kunt je podcast publiceren op Itunes, Soundcloud en op Google Play store. Op Podbean heb je ook een speciale subscribe pagina, waarop je luisteraars de aflevering kunnen downloaden, en ook geeft Podbean je een embedcode van elke podcast aflevering voor plaatsen op je website. Een losse mp3 op je website plaatsen, is het meest simpele om te doen. Dat is verder helemaal gratis. Je kunt ernaar verwijzen via LinkedIn bijv.

Voorbeeld podcast landingspagina op Podbean

Zie als voorbeeld deze Podbean pagina van DGOC internetmarketing. Je kunt je podcast ook nog op Youtube publiceren. Je zult dan bijvoorbeeld in een video editing programma een plaatje kunnen zetten, met daaronder het mp3 geluidsband. Het is geen probleem voor Youtube om een video met stilstaand beeld te hebben. Vergeet niet dat YouTube, naast Google, de tweede, grootste zoekmachine is in de wereld.

Je podcast marketing afwegingen

Doelgroep keuze

Een podcast in je marketingmix past goed bij de vakgebieden van consultancy en management. De doelgroep heeft weinig tijd, maar zit bijvoorbeeld wel vaker in de auto. Of… in geval van corona thuiswerken, zoeken ze toch manieren om kennis en inspiratie op te doen.

Onderwerp keuze

Het is slim om vooraf een contentplanning te maken, om te zien of er genoeg onderwerpen te bedenken zijn om regelmatig radio over te maken. Bedenk een format. Dit kan ook zijn dat je steeds iemand uit de branche interviewt. Criterium: is het dan ook interessant om te downloaden?

Podcast lengte

Denk aan uitzendingen van 10 tot maximaal 30 minuten. Dat lijkt mij een ideale lengte. Een geruisloze manier om de tijd visueel bij te houden, is via een zandloper. (de zandloper is trouwens te bestellen bij Bol.com voor E 11,90)

Uitzendschema / contentplanning

Het is een open deur, maar je bouwt pas een publiek op als je regelmatig online radio maakt. Dus ga bij podcast maken uit van een uitzendschema met voldoende (interessante!) onderwerpen!

Verspreiding / afzetkanalen

Je kunt je geluidsopnamen kwijt op Itunes, Soundcloud, je website(!) en op Youtube bijvoorbeeld, als aparte geluidsband onder je video’s. Denk ook aan ‘Whiteboard video’s’ die nu vaker gemaakt worden. Je zou één foto van een Whiteboard al als ‘video’ kunnen neerzetten, als het om de online audio gaat. Er zijn vast meer kanalen, maar dit zijn de kanalen waarover ik heb gehoord.

Omgaan met reacties op je podcast opname

Denk vooraf na hoe mensen kunnen reageren en welke ‘call-to-actions’ je dus moet opnemen in je afleveringen die je maakt. Bedank mensen altijd voor luisteren en vraag hen om je audio-uitzending te delen via sociale media. Benoem ook je site, en de specifieke acties die daar te vinden zijn. Bijvoorbeeld ook het nalezen van aantekeningen en links die jij in de podcast hebt genoemd. Ook wel ‘shownotes’ genoemd.

Twee Engelse Podcast boektips

Ik kwam 2 boeken tegen die je op weg kunnen helpen bij het echt gaan produceren van eigen podcast afleveringen.

Zelf podcast maken boek
Boek over zelf podcasten (E 17,99 Bol.com)

podcast ebook bol.com how to create your own podcast
E-book over zelf podcast maken (E 8,49 Bol.com)

Podcast apparatuur om aan te schaffen:

Succes met podcasten

Bedankt voor lezen, verpreid mijn blog en tips gerust.

Groet van,

Gerben G van Dijk

 

Gerben G van Dijk
Volg hem