Podcast maken zonder poespas goede podcast microfoon kopen bol

Leer alles over eigen podcast maken zonder poespas. Ontdek de tools en volg de praktische tips om de inhoud te bepalen. Kies een betaalbare en goede microfoon voor podcast opnemen. Publiceer je podcast op je WordPress site en platformen, zoals Soundcloud. Alle tips in één artikel op rij.

Waarom zelf een podcast maken / podcast opnemen?

Een podcast maken of podcast opnemen, is een goede strategie om je kennis of passie te delen met je doelgroep.

Het unieke voordeel van podcasten is dat je een vertrouwensband opbouwt met mensen die je nu nog niet kent.

Dat biedt dus mogelijkheid om veel volgers te krijgen en ook meer klanten.

Podcast maken handleiding, inhoud:

In dit artikel leg ik uit welke microfoon en software je nodig hebt om zelf een podcast te maken en hoe je deze online kunt promoten. De onderwerpen:

 • podcast software: Zoom.us en Audacity, zie verder
 • goede podcast microfoon kopen: zie 3 tips verder
 • podcast platformen: Soundcloud, Itunes en Google Play store (zie verder)
 • inspiratie: geluidsfragmenten en effecten voor in je podcast
 • verder lezen: boeken en artikelen over podcasting.

Podcast luisteren, gratis app tip: Pocket Casts

Een goede start is om zelf te luisteren naar podcasts binnen je vakgebied. Hoe? In 2019 is de app Pocket Casts gratis geworden, je kunt deze op je mobiel zetten via de Google Play Store of de Apple App store.  Een leuke nieuwspodcast om mee te starten, is de NU.nl podcast . Zelf zet ik mijn smartphone op Bleutooth en speel ik de podcast af via mijn JBL speaker. Dan klinkt het goed!

Zelf een podcast maken / podcast opnemen, ja of nee?

Als je eigen podcast gaat maken of opnemen, zijn er een aantal dingen om vooraf over na te denken:

 • Gaat je doelgroep naar een podcast luisteren: pols eerst een paar mensen uit je doelgroep
 • Maak een contentplanning van x aantal afleveringen en bedenk de onderwerpen, kun je inschatten of je voldoende inspiratie houdt om voldoende uitzendingen te vullen?
 • Heb je een standaard vragenlijstje of duidelijk format voor ogen van elk van je podcast afleveringen.
 • Als je een format bedenkt waarin je een gast interviewt, is deze inzet houdbaar op de lange termijn?
 • Heb je tijd voor de editing, of kun je beter meteen iemand zoeken die dat voor je doet? (Kijk op Fivrr.com)
 • Denk na over de ruimte: een afgesloten ruimte met voldoende gordijnen/demping. Dat geeft kwaliteit.
 • Op welke plekken wil je afleveringen online delen en welk beeldmateriaal heb je daarbij nodig (en titel).
 • Heb je professioneel materiaal? Zie verder

Goede podcast microfoon kopen, 3 tips

Gebruik bij podcast maken altijd een goede microfoon, dus één met een ingebouwde batterij die het geluid versterkt. Ik heb aan audio technici gevraagd welke microfoon het meeste geschikt is. Hun advies: gebruik voor een podcast maken een dynamische microfoon zoals die ook voor zang gebruikt wordt, omdat je dan weinig last hebt van achtergrondgeluiden. De bekende microfoons Zoom H1 of Zoom H3 zijn geen dynamische microfoons omdat zij ook geluid van ver af (goed) opnemen; deze zijn wel geschikt om concerten op te nemen, bijvoorbeeld. Qua goede podcast microfoon kan ik je drie kooptips geven:

 

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

 

 • Via USB aansluiting: Ik raad je een podcast microfoon aan van 58 euro met een USB aansluiting, zodat je zeker weet dat hij op je computer of laptop aansluit. Een goede microfoon voor podcast maken is de Devine microfoon (tip). Ik heb deze mic uitgekozen omdat een kleine statief bij de koop in zit. De microfoon volstaat, zeker als je opneemt in een ruimte met voldoende demping of gordijnen. De Auna MIC-900 RD is een wat duurdere USB podcast microfoon of studiomicrofoon om te kopen en kost je 99 Euro.
 • Via 3,5 mm jack / aansluiting: Zoek je een microfoon die ook op je videocamera (of smartphone) past? Ga voor professionele opnameapparatuur met een 3,5 mm Jack: profi microfoon van het merk Rode NB: Dit is voor het professionele werk: kan een dure grap zijn als je niet verder gaat met podcasten. Dus overweeg ook optie 1: 58 euro. :-)
 • Via audio XLR snoer voor DJ-mixer, versterker of muziekinstallatie (NB: snoer heeft een 3-punt XLR aansluiting): Heb je een geluidsstudio, geluidsmixer met een XLR-microfoon aansluiting? Koop dan een: SM 58 microfoon. Met 10 meter XLR Kabel (dus speciaal voor audio-randapparatuur) en koop eventueel de 2-in-1 aanbieding: mic+standaard (statief). Het gaat hier om een dynamische zangmicrofoon waarvan elk verhuurbedrijf van video- en audio apparatuur er wel een paar van heeft liggen, want zeer degelijk.

Wat is de opbouw (format) van je podcast?

Bij podcast maken, geeft een format veel houvast. Dit helpt je luisteraars om afwisseling en herkenbaarheid te ervaren aan je uitzending. Denk bij een format aan verschillende onderdelen in je uitzending. De tune, de introductie van het onderwerp en een aantal leuke nieuwsfeitjes of Tweetteksten bijvoorbeeld, een persoonlijke introductie van iemand die je interviewt, een vraag en antwoord gesprek, een break in de vorm van een quiz, een andersoortig gesprek en een verdiepende vraag en een slot. Beluister ook de geluidsvoorbeelden in dit bericht voor ideeën hoe je de opbouw doet als je een podcast gaat maken met een terugkerend format. Tip daarbij is: keep it simpel.

format voor podcast aflevering opnemen:

 1. Enkele weetjes vanuit de branch (3 minuten)
 2. Een interview met een specialist (10 minuten, na editen)
 3. Tip voor een aansluitend te lezen artikel of te bezoeken congres bijvoorbeeld (en link in de shownotes).

Podcast opnemen en zelf bewerken met Audacity (free / gratis software)

Gratis podcast software is het gratis (Windows 10 programma) Audacity: download Audacity. Zie voor meer uitleg over het gebruik van Audacity mijn bericht over stem of audio opnemen. Dit programma is een virtuele geluidsstudio voor Windows Pc’s. Je hebt daarmee geen betaalde opname software meer nodig. Je kunt de stukjes die je nodig hebt aan elkaar plakken. Ook audio effecten of tunes kun je later nog toevoegen. Zie ook mijn tip voor een audio designer die je in de arm kan nemen. Zorg ervoor dat je opname met voldoende volume afspeelt, want goede verstaanbaarheid is een succesfactor. En het feit dat deze goed te volgen is en ook aansluit bij de voorkennis van je publiek. Je kunt vaktermen nog extra toelichten. Als je een interview wilt toevoegen aan je podcast, dan heb je nog deze software nodig:

Podcast maken | interview op afstand opnemen

Als je iemand interviewt, probeer dan een autoriteit uit te nodigen vanuit een bepaald vakgebied. Vraag vooraf of je zijn naam mag verspreiden in de titel van je podcast. Ook wil je graag een recente foto van deze persoon. Zeker als je iemand op afstand interviewt, is het handig om de foto van de ander in een foto van jou te monteren.

 

 

Zandloper voor juiste lengte podcast maken

Altijd de podcast met de juiste lengte via visuele tijdmeting via deze zandloper (bol.com).

Als je een podcast maakt, kun je tegelijkertijd een video maken, zodat je de opname ook kunt delen op Youtube. Dat kan een strategie zijn voor meer zichtbaarheid. Een programma voor het betrouwbaar opnemen van een podcast is Zoom.us. Binnen Zoom zit een knop voor video-opnemen. Mocht je video en audio willen splitsen, kun je gratis videosoftware erbij gebruiken. Ik denk dan aan Shotcut.

Het is gratis software voor 1-op-1 gesprekken op te nemen. Zorg er wel voor dat je allebei in een goed afgesloten ruimte zit, zodat bijgeluiden (piepende deuren) e.d. niet in je opname terecht komen.

 

 

Live opnemen van een Podcast | 4 praktische tips

 1. Gebruik een staande whiteboard of flipover om daarop de onderwerpen op rij te zetten.
 2. Gebruik een aparte microfoon voor je gesprekspartner, je kunt ook de mic op een mobieltje aansluiten, als volgt: plak een oortje-snoer van je mobieltje met een plakband op de kleding (kraag) van je gesprekspartner. Dit geeft een goede geluidskwaliteit.
 3. Zet een zandloper neer, zodat je de lengte van je opname visueel kunt bewaken.
 4. Denk vooraf na hoe je het persoonlijk maakt; vertel hoe je erbij zit, waarom de podcast belangrijk is, vraag de gast wat hem het meest heeft geraakt en gebruik herkenbare voorbeelden.

Alleen podcast maken of tegelijkertijd ook een video produceren?

Je kunt een ingesproken video ook benutten als podcast. Gebruik daarvoor de (niet gratis: Euro 175) ) software Camtasia, dit is betaalbare, schermopname en video productie software. In Camtasia kun je ook geluidsfragmenten importeren en editen. Zoals gezegd kun je audio bewerken via Audacity, maar als het geluid vanuit video’s moet komen, is Camtasia de weg. Veel duurdere software is Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro, tenzij je vanuit het onderwijs korting geniet. Je kunt met Camtasia dus ook video’s maken en er ondertiteling aan toevoegen. Dat kun je dan ook.

Podcast audio engineer voor toevoegen tune of audio effecten

Wil je je podcast laten starten met een tune? Ik ken een audio engineer in Utrecht (Peter Fokkema) kost 45 euro per uur. Hij kan deze audio-effecten voor je podcast verzorgen. Dat verhoogt de professionaliteit. Als voorbeeld laat ik je geluidsfragmenten uit een podcast van David Bain horen. Inmiddels is hij gestopt, maar zijn afleveringen waren succesvol. Ter inspiratie, zie verder de mp3’s van David Bain.

Gemaakte podcast opname exporteren als .mp3 of .wav audiobestand

Je kunt je audio-opname exporteren als mp3. Sowieso kun je mp3 bestanden gemakkelijk toevoegen aan de content op je WordPress website. WordPress heeft een ingebouwde audio-player, je kunt de mp3 gewoon in je WordPress media zetten. Als je deze in je content zet, is de weergave zoals hieronder, wil je het mooier / anders? Zie dan mijn bericht over: mp3 publiceren op WordPress website. Je kunt je podcast verder verspreiden door aan te sluiten bij allerlei podcast diensten, deze lees je hieronder.

 

 

Podcast verspreiden via deze podcast diensten

Dit zijn podcast diensten die jouw podcast verhaal verder brengen.

Je hebt meer bereik als je op de grote platformen te vinden bent. Tegenwoordig zijn dat er meerdere. Als je een dienst gebruikt. Podcast vindbaar maken, kan via delen op:

Podcast opnemen: voorbeelden ter inspiratie

Intro van David Bain:

Overgang audio-effect na eerste 10 minuten interview:

Korte quiz als afwisseling binnen de aflevering:

Persoonlijke “College tour” vraag tussendoor:

Slotwoordje in je aflevering:

Podcast maken, hosten en publiceren op Itunes en Google Play

Als je het professioneel wilt aanpakken, kun je de podcast automatisch laten publiceren op allerlei platformen. De software Podbean is hier geschikt voor en kost zo’n 30 Euro het jaar. Je kunt je podcast publiceren op Itunes, Soundcloud en de Google Play store. Op Podbean open je dan een subscribe pagina, waarop je luisteraars de aflevering kunnen downloaden, en ook maakt Podbean een embedcode voor je website.

 

Zie als voorbeeld de Podbean pagina van DGOC internetmarketing. Je kunt je podcast ook nog op Youtube publiceren. Je zult dan bijvoorbeeld in een video editing programma een plaatje kunnen zetten, met daaronder het mp3 geluidsband. Het is geen probleem voor Youtube om een video met stilstaand beeld te hebben. Vergeet niet dat YouTube, naast Google, de tweede, grootste zoekmachine is in de wereld.

Je podcast marketing afwegingen

Doelgroep keuze

Een podcast maken, past goed bij de vakgebieden consultancy en management. De doelgroep heeft weinig tijd, maar zit bijvoorbeeld wel vaak in de auto.

Onderwerp keuze

Het is slim om vooraf een contentplanning te maken, om te zien of er genoeg onderwerpen te bedenken zijn om regelmatig radio over te maken. Bedenk een format. Dit kan ook zijn dat je steeds iemand uit de branche interviewt. Criterium: is het dan ook interessant om te downloaden?

Podcast lengte

Denk aan uitzendingen van 10 tot maximaal 30 minuten. Dat lijkt mij een ideale lengte. Een geruisloze manier om de tijd visueel bij te houden, is via een zandloper. (de zandloper is trouwens te bestellen bij Bol.com voor E 11,90)

 

 

Uitzendschema / contentplanning

Het is een open deur, maar je bouwt pas een publiek op als je regelmatig online radio maakt. Dus ga bij podcast maken uit van een uitzendschema met voldoende (interessante!) onderwerpen!

Verspreiding / afzetkanalen

Je kunt je geluidsopnamen kwijt op Itunes, Soundcloud, je website(!) en op Youtube bijvoorbeeld, als aparte geluidsband onder je video’s. Denk ook aan ‘Whiteboard video’s’ die nu vaker gemaakt worden. Je zou één foto van een Whiteboard al als ‘video’ kunnen neerzetten, als het om de online audio gaat. Er zijn vast meer kanalen, maar dit zijn de kanalen waarover ik heb gehoord.

Omgaan met reacties op je podcast opname

Denk vooraf na hoe mensen kunnen reageren en welke ‘call-to-actions’ je dus moet opnemen in je afleveringen die je maakt. Bedank mensen altijd voor luisteren en vraag hen om je audio-uitzending te delen via sociale media. Benoem ook je site, en de specifieke acties die daar te vinden zijn. Bijvoorbeeld ook het nalezen van aantekeningen en links die jij in de podcast hebt genoemd. Ook wel ‘shownotes’ genoemd.

Twee Engelse Podcast boektips

Ik kwam 2 boeken tegen die je op weg kunnen helpen bij het echt gaan produceren van eigen podcast afleveringen.

Zelf podcast maken boek
Boek over zelf podcast maken (E 17,99 Bol.com)

podcast ebook bol.com how to create your own podcast
E-book over zelf podcast maken (E 8,49 Bol.com)

Podcast en video apparatuur om aan te schaffen:

Radio foto credit: CapCase via Compfight cc

Succes met podcasten

Bedankt voor lezen, verpreid mijn blog en tips gerust.

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

Groet van,

Gerben G van Dijk