Een podcast maken kan, is een goede strategie om vertrouwen te winnen bij potentiële klanten. Een podcast maken, vraagt om de juiste voorbereiding. Bedenk over welk onderwerp je wilt podcasten en wat de ideale lengte is van jouw podcast. Stel je voor dat jij straks zo te horen bent: “Je luistert naar de podcast van…” Begin vandaag nog met podcast maken! In deze podcast handleiding vind je de juiste tools en tips om snel on-air te gaan.

Podcast maken handleiding, inhoud:

Zelf podcast maken boek

Boek over podcast maken kopen bij Bol.com

In dit artikel leg ik uit welke microfoon en software je nodig hebt voor podcast maken.

  • podcast opnemen via gratis podcast software
  • Starten met podcasten: de juiste microfoon voor podcast opnemen
  • gemaakte Podcast verspreiden via Soundcloud, Itunes en Google Play store.
  • Voorbeelden van geluidsfragmenten en effecten in podcasts
  • Links naar Engelstalige artikelen over podcasting.

Zelf een podcast maken

Een tip vooraf bij zelf een podcast maken, is om eerst te kijken of een podcast een geschikt middel is voor jouw doelgroep en om te kijken of regelmatig publiceren lukt, qua content. Maak dus eerst een contentplanning om te zien of je genoeg onderwerpen kan bedenken. Als je steeds een gast uitnodigt, is het handig om een standaard vragenlijstje te hebben en een duidelijk format voor elke podcast aflevering.

Podcast-maken-van analoog-radio-maken-naar-internetradio-maken

Benodigde apparatuur om een podcast te maken

Gebruik bij podcast maken altijd een microfoon met een batterij. Ik heb aan audio technici gevraagd welke podcast microfoon het meeste geschikt is. Hun advies: gebruik voor een podcast maken een dynamische microfoon zoals die ook voor zang gebruikt wordt, omdat je dan geen last hebt van achtergrondgeluiden (zoals je wel kunt hebben bij microfoons Zoom H1 of Zoom H3, waarmee je concerten kunt opnemen bijvoorbeeld). Zoals je misschien weet, is het goed om in een kleine ruimte je stem op te nemen. Het liefst een ruimte met een aantal gordijnen, zodat het stemgeluid gedempt wordt en goed tot zijn recht komt.

Podcast maken met USB microfoon of analoge microfoon?

Er is keuze tussen USB microfoons en analoge microfoons die je aansluit (met een snoer). Ik bemerk dat de USB microfoon ook door professionele podcasters wordt gebruikt. Zie de podcast kit met een USB microfoon (Bax-shop).

 

Microfoon voor podcast maken kopen

Shure-SM-58-Microfoon (Bol.com) voor stemgeluid opnemen en/of podcast maken.

Een microfoon met snoer (analoog) is ook mogelijk. Een tip die ik kreeg van een audio expert is: SM 58 microfoon. Het gaat om een dynamische zangmicrofoon, die is namelijk geschikt voor podcasting. Wel moet je dan een geluidskaart hebben voor je pc met een analoge aansluiting. Dus niet met een kleine, standaard microfoon jack (3,5mm). Laat je even adviseren, zie link. PS. De link is niet gesponsord. Bax-shop is mij aangeraden.

Kies je format voor podcast maken

Bij podcast maken, geeft een format veel houvast.  Dit helpt je luisteraars om afwisseling en herkenbaarheid te ervaren aan je podcast uitzending. Denk bij een format aan verschillende onderdelen in je uitzending. De tune, de introductie van het onderwerp en een aantal leuke nieuwsfeitjes of Tweetteksten bijvoorbeeld, een persoonlijke introductie van iemand die je interviewt, een vraag en antwoord gesprek, een break in de vorm van een quiz, een andersoortig gesprek en een verdiepende vraag en een slot. Beluister ook de podcast geluidsvoorbeelden in dit bericht voor ideeën hoe je de opbouw doet bij podcast maken.

Podcast maken software: Zoom.us

Zandloper voor juiste lengte podcast maken

Deze zandloper (Bol.com) helpt je om je podcast niet langer te maken dan nodig is. Probeer het.

 

 

Als je een podcast maakt, kun je tegelijkertijd een video maken, zodat je de podcast opname ook kunt delen op Youtube. Dat kan een strategie zijn voor meer zichtbaarheid. Een programma voor het betrouwbaar opnemen van een podcast is Zoom.us. Het is gratis software voor 1-op-1 gesprekken op te nemen. Zorg er wel voor dat je allebei in een goed afgesloten ruimte zit, zodat bijgeluiden (piepende deuren) e.d. niet in je opname terecht komen.

Gebruik een aparte microfoon (of plak een oortje-snoer van je mobieltje met een plakband op je kleren en laat je gesprekspartner dit ook doen). De microfoon van een laptop staat vaak zo ‘open’ dat er veel meer ruis in je opname komt dan nodig is. Zet een zandloper neer, zie de tips verderop over keuze van doelgroep en juiste lengte van een podcast e.d. :-)

Alleen podcast maken of tegelijkertijd ook een video produceren?

Je kunt een ingesproken video ook benutten als podcast. Gebruik daarvoor de (niet gratis: Euro 175) ) software Camtasia, dit is betaalbare, schermopname en video productie software. In Camtasia kun je ook geluidsfragmenten importeren en editen. Zoals gezegd kun je audio bewerken via Audacity, maar als het geluid vanuit video’s moet komen, is Camtasia de weg. Veel duurdere software is Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro, tenzij je vanuit het onderwijs korting geniet. Je kunt met Camtasia dus ook video’s maken en er ondertiteling aan toevoegen. Dat kun je dan ook.

Podcast maken en software voor een podcast bewerken (free download)

Zoek je een podcast software free download? Een podcast opnemen kun je met gratis podcast software: free download Audacity van Windows. Dit programma is een virtuele geluidsstudio voor Windows Pc’s. Je hebt daarmee geen betaalde podcast software meer nodig. Je kunt de stukjes die je nodig hebt aan elkaar plakken. Ook audio effecten of tunes die je in je podcast gebruikt, kun je aan je podcast toevoegen. Zie ook mijn tip voor een audio designer die je in de arm kan nemen. Zorg ervoor dat je het volume van je podcast hoog zet. Goede verstaanbaarheid is een succesfactor voor je podcast. En het feit dat deze goed te volgen is en ook aansluit bij de voorkennis van je publiek. Je kunt vaktermen nog extra toelichten.

Podcast audio engineer voor toevoegen tune of audio effecten

Wil je je podcast laten starten met een tune? Ik ken een audio engineer in Utrecht (Peter Fokkema) kost 45 euro per uur. Hij kan deze audio-effecten voor je podcast verzorgen. Dat verhoogt natuurlijk wel de professionaliteit. Een aantal geluidseffecten kunnen het format van de podcast accentueren. Dit zijn geluidsfragmenten uit een podcast van David Bain uit de USA.

Gemaakte podcast exporteren als .mp3 of .wav audiobestand

Je kunt je podcast exporteren als mp3. Sowieso kun je deze podcast, zonder extra installaties, toevoegen aan content op je WordPress website. WordPress heeft een ingebouwde audio-player, de weergave is zoals hieronder (meer uitleg over deze en andere manieren van audio publiceren op WordPress lees je in dit bericht: mp3 publiceren op je WordPress website.

Podcast audio voorbeelden als inspiratie

Podcast intro van David Bain:

Overgang in Podcast naar deel 2, na eerste 10 minuten interview:

Podcast quiz als afwisseling:

Persoonlijke “College tour” vraag:

Slotwoord in de podcast:

Podcast maken, dan hosten en publiceren op Itunes en Google Play

Je kunt je podcast publiceren op Itunes, Soundcloud en de Google Play store. Als je het professioneel wilt aanpakken, kun je de podcast automatisch laten publiceren op allerlei podcast platformen. De software Podbean is hier geschikt voor en kost zo’n 30 Euro het jaar. Nadat je de podcast hebt geedit, kun je het dus alsnog op Podbean zetten. Je hebt daar een eigen podcast subscribe pagina, waarop deze te downloaden is, en ook een embedcode heeft. Zie bijvoorbeeld de podcast pagina van DGOC internetmarketing. Je kunt natuurlijk ook op Youtube publiceren. Je zult dan bijvoorbeeld in een video editting programma een plaatje kunnen zetten, met daaronder de mp3 geluidsband. Ook met stilstaand beeld, kun je immers een ‘video’ maken op Youtube.

Je podcast marketing afwegingen

Podcast doelgroep

Een podcast maken, past goed bij de vakgebieden consultancy en management. De doelgroep heeft weinig tijd, maar zoekt via internetradio wel online kanalen om gemaakte podcasts te beluisteren.

 

 

Podcast onderwerpen

Het is slim om vooraf een contentplanning te maken, om te zien of er genoeg onderwerpen te bedenken zijn om regelmatig radio over te maken. Bedenk een format. Dit kan ook zijn dat je steeds iemand uit de branche interviewt. Criterium: is het dan ook interessant om te downloaden?

Ideale Podcast lengte

Denk aan uitzendingen van 10 tot maximaal 30 minuten. Dat lijkt mij een ideale lengte. Een geruisloze manier om de tijd visueel bij te houden, is via een zandloper. (de zandloper is trouwens te bestellen bij Bol.com voor E 11,90)

Podcast maken volgens een uitzendschema

Het is een open deur, maar je bouwt pas een publiek op als je regelmatig online radio maakt. Dus ga bij podcast maken uit van een uitzendschema met voldoende (interessante!) onderwerpen!

Podcast afzetkanalen

Je kunt je geluidsopnamen kwijt op Itunes, Soundcloud, je website(!) en op Youtube bijvoorbeeld, als aparte geluidsband onder je video’s. Denk ook aan ‘Whiteboard video’s’ die nu vaker gemaakt worden. Je zou één foto van een Whiteboard al als ‘video’ kunnen neerzetten, als het om de online audio gaat. Er zijn vast meer kanalen, maar dit zijn de kanalen waarover ik heb gehoord.

 

 

Podcast reacties beheren

Denk vooraf na hoe mensen kunnen reageren en welke ‘call-to-actions’ je dus moet opnemen in de  podcast afleveringen die je maakt. Bedank mensen altijd voor luisteren en vraag hen om de podcast te delen via sociale media. Benoem ook je site, en de specifieke acties die daar te vinden zijn. Bijvoorbeeld ook het nalezen van aantekeningen en links die jij in de podcast hebt genoemd.

Podcast boektips

Zelf podcast maken boek
Boek over zelf podcast maken (E 17,99 Bol.com)

podcast ebook bol.com how to create your own podcast
E-book over zelf podcast maken (E 8,49 Bol.com)

Succes met podcasten!

Kortom, dit waren de onderwerpen bij podcast maken. Het begint natuurlijk bij de apparatuur en software voor opnemen van je podcast. Je kunt ook proef online uitzendingen maken met een gewone headset van 5 Euro. Dan kun je bemerken of je het wat lijkt om te gaan podcasten! Succes met je eerste podcast maken. Bedankt voor lezen, verpreid mijn blog en tips gerust.

Podcast en video apparatuur om aan te schaffen:

Radio foto credit: CapCase via Compfight cc

 

 

Succes met podcast maken,

Groet van Gerben G van Dijk,

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *