gratis muziek maken via AI Suno en Zen meditatie lied als voorbeeld

Een Nederlandstalig liedje maken via een gratis artificiële intelligentie tool. Dat kan je prima lukken met Suno.com als jouw free AI music generator. In deze Suno.com handleiding helpt Webredactie blog je op weg zelf AI muziek te maken met gratis of betaalde versie van Suno.com.

Door lid te worden van Suno, en meteen weer op te zeggen, kun je voor 10 Euro een maand lang, lange liedjes maken (3 min.)

Inhoud van deze pagina op Webredactie blog: Toon artikel index

Een AI-muziekhit voor 10 Euro? Lees hoe het kan.

In deze blogpost ontdek je hoe je via Suno.com muziek creëert.  Ik kies anno 2024 voor Suno vanwege het eenvoudige gebruik en de levensechte vocals of stemmen in de muziek. Trouwens, ook in de taal Nederlands lukt dit! Je kunt ook je licht opsteken bij Udio.com als je meer mogelijkheden zoekt om intro en outro apart te componeren, of op basis van een eigen demo (upload) een langer lied wilt creëren.

ai muziek genereren met Suno

AI muziek genereren met Suno en andere A.I. tools.

AI muziek maken met Suno.com free music generator (handleiding)

AI heeft al veel sectoren getransformeerd, en de muziekindustrie is nu aan de beurt. Het is verbazendwekkend hoe snel Suno een lied kan maken op basis van jouw tekst.

Suno.com biedt ongelooflijke mogelijkheden voor contentcreators die rechtenvrije muziek nodig hebben.

Je kunt goed klinkende muziek maken van hoogwaardige “radio kwaliteit”, zonder kennis te hoeven hebben van muziek. Feitelijk kan nu iedereen AI muziek generatoren zoals Suno gebruiken en kan iedereen zich een songwriter wanen.

Wat is Suno?

Suno is een muziek generatieplatform die gebruik maakt van AI om muzikale soundscapes en teksten te creëren op basis van jouw (creatieve) inbreng. Suno maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om muziek te produceren die zowel professioneel als meeslepend klinkt. Zoals alle A.I. tools is Suno gevoed met een bulk van uiteenlopende muzieksoorten en brengt deze A.I. tool muziek voort op basis van alles dat ooit is gemaakt in het genre dat je opgeeft in je prompt. Elke song is een mix van alles dat al bekend is. Een unieke song, gevangen in een stijl.

Waarom zou je Suno gebruiken als je muzikant bent?

Muziek is een professie en je kunt je afvragen waarom je als muzikant Suno zou moeten gebruiken. Ik denk: juist wel. Ook voor muzikanten die professioneel met muziek bezig zijn, kan A.I. hun werk verrijken. Het is voor hen heel eenvoudig om hun teksten te laten uitvoeren in verschillende stijlen, om zo tot de beste keuzen te komen aangaande de eigen muziek en melodieën.

Het is goed mogelijk dat een muzikant zich sterk laat inspireren door een muzikale uitwerking van zijn of haar tekst waar Suno.com mee komt. En dat hij of zij (of de band) ermee verder gaat om het universele liedje weer authentiek, artistiek en persoonlijk te gaan invullen in de eindversie. Zo leidt het gebruik van AI tools voor muziek maken tot een beter eindproduct of een rijker muzikaal product.

En de copyrights dan?

Echter, er zijn wel terechte zorgen over de impact van deze technologie op de muziekindustrie, met name op het gebied van auteursrechten en de individualiteit van creatieve werken. Het grootste twistpunt op dit moment is hoe AI muziek wel of niet inbreuk maakt op de auteursrechten van zangeres en muzikanten. AI-modellen worden getraind op bestaande muziek, wat kan leiden tot onbedoelde schendingen van auteursrechten.

Maar hoe toon je dit aan?

Kortom, muziek met AI roept ethische vragen op over het gebruik van beschermde werken en de rechten van artiesten. Los daarvan kunnen sowieso inkomsten aangetast worden van iedereen die muziek componeert in opdracht.

Suno gratis vs Suno betaald?

Het is in dit kader wel belangrijk om te weten dat je voor het downloaden van rechtenvrije audiofragmenten een betaalde account van Suno nodig hebt, want alleen met een betaald account kun je de muziek vrijelijk gebruiken voor je eigen uitingen of muziek inkomsten online.

Zelf ben ik lid geworden voor 10 euro en heb ik mij daarop meteen weer afgemeld voor het lidmaatschap. Dit resulteert in één maand lidmaatschap. Alleen met een betaald account van Suno.com kun je de muziek die je samenstelt ook vrijelijk gebruiken voor je eigen uitingen of inkomsten online.

Als je een rechtenvrij audiofragment wilt downloaden van bijvoorbeeld 30 seconden, moet je Suno premium nemen.

AI blurt onherroepelijk de menselijke uniciteit

Het is te verwachten dat AI muziek nog beter wordt, en dat ook grote bedrijven zoals OpenAI, Google en Facebook er diensten voor gaan aanbieden, waarbij zij Suno.com, Udio.com en andere AI muziek tools gaan voorbij streven.

Het resultaat is steeds dat de scheidslijn tussen mens en machine meer en meer geblurred wordt. Feitelijk steelt AI de individualiteit van de artiest door het werk algemeen te maken. Vandaar ook mijn oproep om AI producten altijd als halffabrikaat te zien.

Desondanks, is het toch mogelijk dat meer mensen muziek gaan maken en dat door vraag en aanbod de inkomsten van (minder bekende artiesten) kan verminderen. Dus dan treft musici hetzelfde lot als fotografen na de komst van de smartphone. Professioneel muziek maken, is dan meer aantrekkelijk voor muzikanten die steengoed zijn in iets specifieks.

Gouden AI componeer tip: zie AI muziek vooral als een creatief tussenresultaat!

Het is fantastisch om in de conceptfase van muziek creatie A.I. te gebruiken. Ik benadruk nogmaals dat dat menselijke input essentieel blijft om AI-geproduceerde muziek uiteindelijk (weer) te personaliseren en uniek te laten klinken. Het is daarbij mijn tip om 30 tot 40 AI-liedjes te maken om daar één versie uit te kiezen die je bijzonder aanspreekt.

Het is de moeite waard om 10 Euro in Suno te stoppen om nummers van 3 minuten te creëren. Het daagt uit door steeds aan de instructies en genres te sleutelen. Zo vergroot je de kans dat je een mooi uitgevoerd nummer ’toevalt’. Een nummer dat heel dicht bij je bedoeling uitkomt. Dit zal je echt motiveren om een prachtige eindversie te maken.

Is AI muziek in zichzelf vlak en zielloos? Het antwoord is helaas ‘Ja’

Automatisch gegenereerde muziek van tekst naar muziek kan zielloos aanvoelen. Ik merk duidelijk dat alle muzikale ideeën voortkomen uit bedachte tekstinvoer. Veel ritmes komen eruit als een ‘stampende locomotief’, zonder enige hapering. Het blijkt moeilijk om via Suno instructies (prompts) er toch meer gevoel in te leggen of bijvoorbeeld speciale stiltes of afwijkende intervallen in te bouwen. Dit is duidelijk een verarming ten opzichte van echte mensen die muziek maken op hún manier.

De muziek die uit Suno en andere muziek generatie tools komt, is vaak vlak en niet meer dan muzikale invulling. Echte creativiteit, wat iets ‘nieuws’ maken is, ontbreekt en emotionele diepgang ontbreekt, laat staan ervaringen die echt autobiografisch zijn. Dat zal Suno niet kunnen maken. Toch kan de verzameling van stijlen en stemmen binnen Suno bijdragen aan creatief zijn, wat een maker of muzikant kan stimuleren om deze effecten te gebruiken. Suno biedt richting, een rijkdom aan ideeën en suggesties voor stijlen en manieren van zingen. Dat is toch tof?

Suno AI handleiding: zo maak je een eigen muzieknummer via AI

Hieronder geef ik een stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen met Suno AI:

1. Open de site van Suno en klik op ‘Make a song’.

2. Druk in de zijbalk links op ‘Create’ en log in met je Discord-, Google- of Microsoft-account.

3. Voer nu onder ‘Song Description’ in wat voor nummer je wilt horen. Zet de schakelaar bij ‘Instrumental’ aan als je geen zang wilt horen.

4. Zorg ervoor dat ‘v3’ als versie is geselecteerd en druk op ‘Create’.

5. Na ongeveer een halve minuut verschijnt je creatie met bijpassende albumhoes in de lijst rechts. Je krijgt twee versies te horen, en je kunt ze delen met de deelknop. Ik raad aan om 10 Euro te betalen voor de eerste maand, en daarna meteen Suno op te zeggen. Je hebt dan een maand om de tool te proberen.

Je kunt nummers privé houden of direct publiceren (op YouTube). Zowel in het gratis als betaalde Suno account is het mogelijk om een track te downloaden als mp3 of WAV file. Zoals al gezegd, kun je langere nummers (met copyrights) maken als je betaalt voor Suno.com.

YouTube handleiding Suno.com

Wil je liever een filmpje zien met uitleg over Suno. Daarvoor verwijs ik je naar deze YouTube creator om jezelf meer te verdiepen in Suno en hoe je precieze instructies geeft om de muziek te krijgen waarop je hoopt. Onderin deze pagina kun je mijn prompt-wijze nog bekijken.

5 Tips voor het schrijven van originele songteksten met AI

1. Vind je inspiratie: Denk na over wat je wilt zeggen met je muziek. Zoek naar inspiratie in je eigen leven en de wereld om je heen. Maak het niet ingewikkeld, spreek zinnen hardop voor je uit, zoek onderwerpen dichtbij en doe gewoon dingen die voor de hand liggen. Gebruik ChatGPT om met 10 ideeën aan te komen.

2. Kies een onderwerp: Bepaal waar je liedje over gaat. Kies iets waar je passie voor hebt en waar je veel over kunt schrijven. Vraag je af wat jij kunt vertellen wat een ander niet kan vertellen, omdat jij dit hebt ervaren en meegemaakt. Zet sommige teksten in ChatGPT en vraag hem om er een lied omheen te schrijven. Kies uit alle outputs de dingen die bij jou resoneren.

3. Schrijf je tekst: Begin met het schrijven van je songtekst. Experimenteer met verschillende rijmschema’s en maak je teksten persoonlijk. Het hoeft niet allemaal te rijmen. En hoe zou je dingen zeggen tegen een vriend of vriendin. Gooi overbodige woorden weg. Laat ChatGPT je helpen om te rijmen, of voorstellen te doen die rijmen. Vraag ChatGPT om woorden die twee betekenissen hebben als het om jouw thema gaat. Zo kun je unieke woorden ontdekken die passen in jouw AI lied.

4. Werk aan de lied structuur: Denk na over de structuur van je liedje. Experimenteer met dynamiek en tempo. Denk na over bridges, chorus en versus en de samenstelling van stemmen. Check hoe ik mijn liedje heb opgezet als prompt. Zie verder. Ook als je het lied gewoon leest, zou er een ritme in moeten zitten. Qua afwisseling tussen zinlengtes en kreten over het lied heen. (Yeah, Yeah). Kijk verderop bij de FAQ welke tags je allemaal kunt gebruiken binnen Suno.com (betaald).

5. Probeer 30 a 40 versies uit in Suno en kies het beste idee, of de beste vipe. Kijk hoe je het weer individueel kunt maken!!! Kijk met welke tools je er verder aan kunt werken. Of voeg dingen toe die ervoor zorgen dat het weer jouw werk is, jouw taal en jouw manier.

Veelgestelde vragen (FAQ) over AI muziek maken

Kan AI muziek maken?

Ja, tegenwoordig kan een AI taalmodel ook muziek genereren. Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds vaker toegepast op artistieke gebieden zoals muziek, film en andere vormen van kunst.

Welke metatags zijn populair binnen Suno?

Welke tags binnen Suno bieden variatie en verrassing in je AI song? Dat is een belangrijke vraag. Ik raad niet-muzikanten aan om te beginnen met deze tags en te luisteren wat er gebeurt: [intro], [verse 1], [chorus], [female voice], [male voice], [instrumental],[interlude] (instrumenteel stukje tussen tekstregels),  [bridge], [pre-chorus] [chorus], [solo], [guitar riff],[choir], [hook],[different key], [repeat and fade out], [end]. Volgens Suno kun je veel met metatags experimenteren, maar het irritante is wel dat tags vaak niet lijken te pakken.

Zelf heb ik gemerkt dat je niet meer dan drie woorden moet gebruiken (bijvoorbeeld: sad male voice). Daarbij geldt ook dat meerdere metatags onder elkaar kan leiden tot ongewenste herhalingen van verses of chorus. Het lijkt er ook op dat Suno altijd maximaal 4 minuten kan vullen en dat het raadzaam is om de hoeveel tekst (bijna) maximaal te maken om herhalingen in gebruikte liedteksten te voorkomen. Hier zit meteen al een grote tekortkoming voor iedereen die originele muziek wil maken.

De tool is tekstgebaseerd;  wat je niet ‘bedenkt’, komt er ook nooit zomaar uit…. Suno biedt je een compleet overzicht van alle instructies (tags, metatags) om in je liedtekst te verwerken.

Kan ChatGPT muziek componeren?

Ja, bij ChatGPT kun je nu zelfs een melodietje fluiten of neuriën, en dan tovert de AI het om tot een nummer, inclusief instrumenten. Ook Google heeft een reeks aan indrukwekkende voorbeelden online gezet. Dus blijf in Google News zoeken naar “A.I. music”.

Hoe kun je een stem isoleren of instrumenteel deel splitsen van de zang?

Een stem of vocaal gedeelte uit de muziek halen (splitsen) is mogelijk op verschillende manieren. Te weten via een website of via een app. Voor de website ga naar de site vocalremover.org. Je kunt via AI zangstemmen scheiden van de muziek, waarna je kunt kiezen wat je download; de gesplitste muziek, dan wel de gesplitste vocals. De muziek kan er gemankeerd uitkomen, maar een betere tool heb ik niet gevonden. Al kun je nog wel anders proberen om via Audicatie het effect “Vocals isoleren” toe te passen. Voor wat de app betreft: de Lalal.ai app, is beschikbaar op Google Play.

Hoe kan ik Suno tracks aan elkaar plakken?

Ga naar de website vocalremover.org. Het is een gratis website. Je kunt ook de functie kiezen om audio aan elkaar te plakken (te joinen).

Hoe kan ik een Suno track opnieuw inzingen?

Ja, je kunt de vocals weghalen uit een Suno track en zelf iets inzingen. Ga naar de website vocalremover.org.

Hoe kan ik aan Suno muziek een fade out toevoegen?

Ik raad Audacity aan. Je kunt stukjes op het eind weggooien en de laatste 5 seconden selecteren voor een Fade Out Effect.

Kan ik bepaalde stemmen kiezen in Suno?

Stemmen zelf kiezen, dat kan niet in Suno of Udio, maar wel via externe, andere apps. Twee mogelijkheden:

De app iMyFone VoxBox. Deze app kan tekst omzetten in liedjes met verschillende zanglijnen: iMyFone VoxBox. Waarschijnlijk zul je daar nog muziek bij moeten zoeken, maken of laten genereren. Nog een andere workaround is deze:

Je kunt de  stemmen in een Suno AI-track ook wijzigen via Musicfy. Eerst moet je dan de instrumentale van de vocale tracks scheiden, vervolgens kun je dan de  vocale track apart uploaden naar Musicfy.lol  en daar een alternatieve stem selecteren.  Dan zul je deze stem moeten exporteren. Via Audacity zou je dan vocal(s) en muziek weer als aparte tracks samen kunnen brengen.

Hoe kun je muziek editen binnen Windows 11?

Een gratis programma om muziek te editen binnen Windows 11 is Audacity (artikel) (. (Druk op de link om algemene effecten te leren kennen om opgenomen tracks te verbeteren). Deze software kun je gratis downloaden en gebruiken om je muziek te bewerken. Check de komende tijd ook duurdere abonnementen bij Suno.com en Udio.com voor speciale edit software.

Zijn er ook andere AI muziek apps dan Suno?

Ja, er zijn verschillende andere AI muziek apps beschikbaar. Udio is een voorbeeld van een andere waardevolle tool voor AI-muziekproductie. Een populaire app uit de Google Play Store is de AI Music Generator met momenteel 100.000 gebruikers. Probeer het zelf: AI Music Generator. Canva Pro heeft ook een tool genaamd Soundraw, speciaal voor soundtracks en songs (niet gratis). Voor geluidseffecten is Hydra II een andere AI-tool: Hydra II.

Voorbeeld van Nederlandstalige Suno AI muziek

Ik heb een lied en videoclip gemaakt op basis van een Nederlandstalige tekst. Mijn videoclip, die je hieronder vindt, heeft als visueel concept dat de grens tussen mens en machine door artificiële intelligentie (o.a. AI muziek) steeds vager wordt. Dit verbeeld ik door met wolken de mensen in de video steeds uit te wissen.

By the way, de zangeres en rapper in de muziek bestaan niet echt. En hebben dit nooit ingezongen. Suno heeft het lied dus gemaakt en via Pexels heb ik videofootage gevonden van muzikanten, zodat ik het AI lied menselijker kan tonen.

Klik op de video om het Suno lied over mediteren te horen.

Gebruikte AI tools en werkproces bij Suno videoclip productie

Lees over de gebruikte A.I. tools en gevolgde processen om bovenstaande AI muziekvideo te maken:

Inspiratie: de inspiratie komt uit mijn zenmeditatie groep waarin ik deelneem. Dit geeft mij een andere blik op het leven. En doordat ik sterk analytisch ben en ICT en AI wel leuk vindt, kan ik überhaupt iets halen uit de mogelijkheden die AI nu biedt. Het is tekstgebaseerd.

Tekst:  ik schreef een gedicht over mijn mediteer ervaringen. Dit gedicht is online te vinden. Deze vorm/inhoud kon ik hergebruiken.

Tijd: je hebt bakken met tijd nodig voor AI,  ondanks de belofte dat het 50 x sneller is. Leer eerst je communicatiewerk te organiseren.

Suno.com ontdekking: Toen ik via een uitzending van Arjen Lubach (2024) ontdekte dat je leuke dingen kon doen met Suno, trok dit mijn interesse. Ik heb talloze liedjes geschreven, maar ik was technisch nooit in staat om die radiowaardig te maken. Dit kan voortaan wel, dankzij Suno A.I.

Udio.com: ik kwam er achter dat er meer tools zijn zoals Suno. Udio had de belofte om vanuit bestaande liedjes te kunnen achterhalen welke genre dit precies was. Ook kan Udio, intro’s en outro’s apart maken, wat muzikanten mogelijk meer aanspreekt. Mijn basisidee was om uit te gaan van deze wereldhit: “You Give Love A Bad Name” van Bon Jovi (zie hun clip). Ik had het idee dat ik boosheid en frustratie kwijt moest, en dat lied lijkt er helemaal geknipt voor.

Uiteindelijk was het gemakkelijker om via ChatGPT te achterhalen wat het genre was en de opbouw van hun liedje. Zo kwam ik op het idee om [guitar riff] te gebruiken binnen mijn metatag opzet. Het genre bleek Rock, maar ook wel Arena Rock. Hoe specifieker je het genre (als stijl) benoemt, hoe beter het resultaat. Maar je moet wel de instrumenten kiezen binnen die gekozen stijl.

En na zo’n 40 versies wel moe van Rock en heb ik Rai als stijl toegevoegd. Dat maakte het nummer totaal anders. Beter. Als je erover nadenkt, slaat het nergens op om Algarijnse/Marokkaanse muziek te kiezen bij Japanse Zen.

Suno.com pro gebruiken: voor 10 euro per maand, kon ik dit wel eens proberen, want een Suno A.I. popnummer vraagt om 3 á 4 minuten AI muziek. Ik had achteraf meer tijd kunnen besteden aan luisteren naar succesvolle, gepubliceerde songs binnen Suno. Dan had ik sneller geleerd over de mogelijkheden, want je kunt de gebruikte ‘Suno recepten’ gewoon inkijken. Ik merk nu wel dat Suno liederen, alles bij elkaar, toch ook weer een soort eenheidsworst vormen. Suno muziek is alleen geschikt voor onder filmpjes, zou ik nu denken.

Het blijkt dat je wel 40 á 50 versies moet maken totdat je blind wordt voor alle tekortkomingen van Suno en iets echt mooi gaat vinden. Dit lange proces is nodig om je liedjes en stijlen steeds bij te schaven, omdat Suno steeds niet doet waarop je hoopt. Je denkt bijvoorbeeld een vrouwenstem en een kinderkoor toe te voegen, maar dan pakt Suno maar één van twee. En kinderkoren kunnen weer niet. Het is een gok-en-win spelletje.

Kaiber.ai en Pika.art: Het leek me wel een uitdaging om Kaiber.ai alleen gratis te gebruiken, wat betekende dat ik maar 9 clips van 6 seconden kon maken. Achteraf had ik ervoor moeten betalen, misschien. Maar door de beperking op te leggen, vind ik wel dat ik veel verder heb gekeken om ook andere footage te vinden en niet alleen te leunen op deze techniek. Waarbij je een plaatje kunt  uploaden (van de grot) en dan vraagt om daarop door te borduren met animaties.

AI animaties waarbij alles tegelijk verandert. Dat past bij boedhisme, want alles gaat voorbij. Natuurlijk is het verder nietszeggend als alles in het beeld verandert, omdat je in een verhaal een bepaalde ontwikkeling wilt tonen van een hoofdpersoon die dingen doormaakt. Dus je kunt hier zeggen: wat zegt een animatie waarin alles tegelijk verandert? Helemaal niets! Door de clips te versnellen of te vertragen binnen Adobe Première Pro. Kon ik er meer mee doen en er toch meer mee zeggen.

Adobe Première Pro. Toen de song er was en ik op YouTube mensen zag die er meteen een A.I. videoclip bij maakte, raakte ik enthousiast over dat idee. Ik wist toen niet dat als je zo’n videoclip twee keer zou zien, je hem echt nooit meer zou willen zien. En weet je waarom? Omdat AI gegenereerde beelden visueel wel imponeren, maar eigenlijk niks zeggen over HET VERHAAL DAT JIJ WIL VERTELLEN.

Dus eigenlijk is het pure beeldvulling en zijn willekeurige beelden achter elkaar nog echt geen verhaal. Het is dus aan de mens om honderden beelden te maken, om daar dingen uit te kiezen. Dat heb ik zeker ook gedaan. En dan nog kan AI het niet allemaal maken, wat je zelf denkt.

Adobe premiere screenshot 2024 met 9 videolagen waaronder adjustmentlayer voor harmonisatie en 1 Suno audiotrack stereo

Adobe Première screenshot 2024 met 9 videolagen waaronder een Adjustmentlayer voor harmonisatie van alle beelden. Eén Suno audiotrack in stereo.

Pexels.com: Ik kwam erachter dat foto’s in video’s niet werken. Dit weet ik al 10 jaar, maar toch kwam ik er weer achter. Ik kreeg behoefte aan gratis video footage. En uiteindelijk vond ik Pexels.com als gemakkelijkste site daarvoor (zie andere fotobanken). Ik kwam erachter dat er ook wat zangeressen en muzikanten in levend beeld waren.

In mijn editing ontdekte ik direct hoeveel meer connectie je krijgt met een lied als je de uitvoerende artiesten ziet (al zijn ze helemaal nep!). Dus al die video’s op YouTube met de onpersoonlijke videoclips blijken in de prullebak te kunnen. Wij zijn mensen en we willen mensen zien. Dus geen robots of wolven met neon-ogen. Het is best lachwekkend dat bekende tech YouTubers, zoals deze, opscheppen over video’s die ze in 1 uur gemaakt hebben. Dat moet je niet eens willen! Wat een crap.

Enfin, het was een heel gepiel in de editing om de video’s in een tempo zo af te spelen, dat de zangeres echt lijkt te ‘playbacken’. Het idee wekken dat er echte mensen achter de productie zitten, is al beter dan overduidelijke nepmensen toe te voegen.

App Poe. Via deze Google Play app Poe had ik toegang tot Stable Diffusion voor gratis AI beeldgeneratie. Ik heb 250 beelden gemaakt, maar een zeer klein deel ervan gebruikt in de video. Ik denk ook dat het zo moet werken. Ideeën uit je hoofd gooien en doen. Daarna selectieve keuzen. Soms was het nodig om via Wetransfer.com alle beelden vanaf mijn mobiel ineens naar mijn Gmail te krijgen.

Canva.pro: Canva Pro betaal ik al een paar jaar. En ik betaal Canva graag. Al was het alleen maar voor de mogelijkheid om achtergronden snel weg te halen bij zowel foto’s als video’s. Zo kon ik een stukje beeldmateriaal van een balletdanseres zo isoleren dat ik alleen de ballerina zie dansen. En van dat beeld vond ik haar tenen en benen interessant om in mijn video te gebruiken. Dit kwam eigenlijk omdat ik de beelden van Kaiber, met daarin vier mensen die allemaal langszaam veranderden, steeds saaier begon te vinden om naar te kijken.

Photoshop generatief vullen. Gelukkig kun je via Photoshop ook AI gebruiken om beelden te toveren. Dit is dus ideaal als je beelden uit AI hebt gekregen waar je maar half tevreden mee bent. Het belangrijkste element, voor je eigen verhaal, ontbreekt bijvoorbeeld. Kloterige, vierkante beelden kun je naar 16:9 beelden omzetten. (Gebruik nooit CoPilot Designer, wat zijn die beelden a-creatief zeg…red…. Installeer app Poe op je telefoon.) Photoshop verzint dan de rest van de omgeving.

Ook kun je een vorm aangeven op een foto en via generatief vullen daar iets anders laten creëren. Photoshop het onderwerp laten kiezen, en dan de Selectie Omkeren, kan ook helpen.

YouTube.com: YouTube is onmisbaar als mijn opleider om te achterhalen welke tools op dit moment interessant zijn. Het is gemakkelijk om te filteren op filmpjes die de afgelopen maand zijn gemaakt, om te weten welke AI tool nu weer hip is en hoe je deze zou kunnen inzetten. Zo kwam ik erachter dat je stemmen en muziek kunt scheiden van elkaar via vocalremover.org of dat je dan een andere stem kunt toevoegen aan de muziek, al heb ik deze ingrepen in deze productie niet gedaan. Ik heb doorgezocht naar de ‘minst slechte Suno versie’.

AI whisper: Het kostte mij weinig tijd om de AI video naar 10 talen te ondertitelen met AI Whisper, uitleg hier op Webredactie blog.

YouTube/LinkedIn/X/Whatsapp: Jij leest dit artikel mogelijk omdat ik mijn werk heb gedeeld op sociale media. Omdat deze tools ook AI gebaseerd zijn, heb ik gekeken welke hashtags (#) ik  moet gebruiken en welke beelden lezers ‘interessant’ vinden om te liken. Natuurlijk had ik al op YouTube gemerkt dat: ‘Suno AI music’ en ‘AI music Suno’ belangrijke SEO termen zijn om te gebruiken.

Tot zover wat je kunt weten over mijn werkproces om een AI muziekvideo te laten genereren met Suno en andere AI tools. Wat ik, onder de streep, baanbrekend vindt, is dat alles achter het toetsenbord is ontstaan. Geen auditie, Geen muzikanten, Geen studio, Geen artiestenbureau, Geen moeilijke gesprekken met producers. Maar alles voor 10 Euro en een week eigen tijd. Zie verder de lyrics onderin deze post en ook de metatags (of tags) die ik binnen Suno heb aangeroepen om nog enige verrassing te brengen in de muziek.

Mijn output uit Suno.com (karaoke versie)

Dit liedje heb ik gemaakt via Suno A.I. Dit is de output die Suno geeft als je een nummer publiceert. Dus Suno bedenkt een plaatje en je kunt je muziekcreatie meteen delen via sociale media. Mijn stijlkeuze was Moderate Arena Rock with arabic Rai influences. Beluister het lied.

Welke muziekstijl zit in de Suno AI muziek video export?

Moderate Arena rock with arabic rai influences. powerful expressive female voice with clear pronuncian and male voices

De door mij gekozen thema: Zenmeditatie

Hoe ik een lied over Zenmeditatie leren maakte via Suno AI.

ai muziek suno adobe Linkedin

Lees hieronder mijn liedtekst die wel 100% persoonlijk is.

Mijn songtekst (voorbeeld):

[LET OP: de rechten van deze tekst berusten bij Gerben G van Dijk (mijzelf), dus hergebruik hiervan is NIET toegestaan.]

[expressive female voice]

Het mediteren begint ergens op te lijken. Al hoeft het nergens op te lijken.

[Male voices]

We zitten op een mat

Mijn hart gaat niet hard

Mijn gedachten bijna stil

Houden we het vol? (zonder pil)

Zitten we stil?

(boedha, boedha,, boedha)

[pre-chorus instrumental]

boedha, boedha

[Chorus]

Het mediteren begint ergens op te lijken.

Al hoeft het nergens op te lijken (om jezelf te eiken)

Al wat er gebeurd is ik (ik, ik, ik)

En ik hoor alleen de tijd die tikt (de tijd die tikt)

[opzwepende electrisch gitaar riff]

tick,tick, tack

[verse]

We doen ons best (ons best)

Om in het nu (nu, nu) te zijn.

En metaforen helpen ons daarbij

Dat willen we denken.

Om niet te denken.

[break]

In deze grot

kun je tanken.

12 graden

dat kun je weg denken

[rapping female voice, only drums]

Het leven is een ontwarbare kluwen.

Zegt ons hoofd.

Het leven is een onvatbare bol.

Zegt onze buik.

Het leven is kleur

Zeggen onze ogen.

Alles is verbonden.

Zegt ons hart.

Maar we zijn meer dan dat

Meditatie is het handvat.

[pre-chorus instrumental]

Soms verlang ik naar stilte.

[pre-chorus instrumental]

mmm, mmm, mmm

mmm, mmm, mmm

[opzwepende electrisch gitaar riff]

tick,tick, tack

[chorus]

Het mediteren begint ergens op te lijken.

Al hoeft het nergens op te lijken (van alles bekijken).

Het lichaam is een ik besmeur.

Het is in meditatie dat ik mezelf blur.

[aggressive male voices, verse]

We zijn meer dan ons lichaam.

Meer dan onze zintuigen.

Meer dan ons leven. Als we dat eens vergeten…

[arabisch melodisch riff]

Dan zijn we in het nu

[bass riff]

nu, nu, nu

[chorus]

Het mediteren begint ergens op te lijken.

Al hoeft het nergens op te lijken (het lukt altijd).

Ik en de ander, dat is één.

Als ik mijn lijf vergeet, ben ik geen.

(geblurd van top tot teen)

[opzwepende electrisch gitaar riff]

tick,tick, tack

[new age break instrumental]

Als ik mij niets laat weten.

Dan ben ik in het nu (nu, nu, nu)

[after-chorus instrumental]

nu, nu, nu

[electric guitar solo]

tick, tick, tack

[chorus]

Het mediteren begint ergens op te lijken.

Al hoeft het nergens op te lijken.

(bij die Van Dijken).

(boedha, boedha, boedha)

[pre-chorus instrumental]

(boedha, boedha)

[Chorus]

Het mediteren begint ergens op te lijken.

Al hoeft het nergens op te lijken (prutsen op het kussen)

Al wat er gebeurd is ik (ik, ik, ik)

En ik hoor alleen de tijd die tikt (de tijd die tikt)

[arabic lute instrumental]

boedha, boedha, boedha

[strike with gong]

Wat lijk jij toch op jezelf.

[end of song]

[de rechten van deze tekst berusten bij Gerben G van Dijk (mijzelf), dus hergebruik hiervan is NIET toegestaan.]

Tot zover mijn handleiding over hoe je Suno.com kunt gebruiken om zelf muziek te maken via A.I. Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is. Laat het mij gerust weten via Contact. Of via Twitter: https://www.twitter.com/gerbengvandijk

Conclusie Suno AI music

Het gebruik van AI in muziekcreatie roept terecht spanning op in de muziekindustrie. Enerzijds wordt de time-to-market korter; het kost aan de ene kant steeds minder moeite, geld en tussenpersonen om iets op de markt te brengen (zoals op Spotify). Aan de andere kant kunnen mensen met minder groot talent of technische vaardigheden volwaardige(re) producties maken, waardoor de concurrentie toeneemt en het verdiende geld over meer mensen verdeeld moet worden. Per individuele artiest geeft dit, lijkt mij, een teruggang aan inkomsten.

Intussen worden ook muziekrechten en belangen geschonden van iedereen die openbaar muziek heeft gepubliceert, zonder daarbij het idee te hebben dat AI-bedrijven dit zouden gaan inlezen en gaan exploiteren. Ook zullen consumenten hun tijd nog meer kunnen gaan verdelen over verschillende muziekplatformen die mogelijk ontstaan onder invloed van AI. Ook dat beperkt de verdienmogelijkheden met muziek.

AI-tools zoals Suno bieden ongekende mogelijkheden voor zowel amateurmuzikanten als professionals. Ze kunnen creativiteit stimuleren en nieuwe manieren bieden om muziek te maken. Dat is het goede van deze AI voor muziek generatie. Het is mogelijk om snel tot productie te komen en daarna lang te fine-tunen om tot een creatief product te komen die voldoet aan het eigen idee, het eigen verhaal en de eigen manier om dit verhaal te willen vertellen. De creator overwint door zijn eigen authenciteit altijd boven AI te stellen.

Veel succes met AI muziek maken!

Gerben G van Dijk.

Gerben G van Dijk
Volg hem