Je zoekt naar een overzicht van de beste gratis WordPress thema’s of free WordPress templates voor SEO. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een WordPress theme. Webredactie blog raadt Elementor aan als extra plugin bij je gekozen WordPress thema.

BONUS: Nog niet zo bekend met WordPress? Hier een 11-stappenplan voor doorpakken met je nieuwe WordPress website.

Overzicht gratis WordPress thema’s voor SEO 2023

De WordPress themes of templates die Webredactie blog aanraadt, zijn als volgt ingedeeld:

  • De beste WordPress themes voor WordPress website zelf bouwen.
  • De beste WordPress themes voor WordPress website laten maken.
  • Een aparte categorie vormen nog de webshop themes. Zie verder.

 

Inhoud van deze pagina op Webredactie blog: Toon artikel index

Beste WordPress themes: free of betaalde WP-thema’s?

Echt iedereen zoekt free WordPress themes. Ik leg je verderop uit waarom ik betaalde thema’s kies.

Beste 5 gratis WordPress thema’s of templates op rij bij WordPress zelf bouwen

Als je niet heel het internet wilt afzoeken, en op mijn suggesties vertrouwd, dan kun je aan de slag met het bouwen van je eigen website in WordPress. Deze WordPress themes zijn dan geschikt en worden veel gebruikt. Je valt er zeker geen buil aan. Ook zit je goed als het gaat om beveiliging. Goede WordPress themes worden onderhouden en vaak geüpdate. Al zoekt bijna iedereen naar gratis WordPress templates; die kosten zijn te verwaarlozen. Dus ik adviseer altijd betaalde themes.

  1. Kijk op WordPress.org. Dit zijn de gratis standaard WordPress themes en die werken goed. Professionele wensen, bekijk dan de beste WordPress themes:
  2. GeneratePress (kies WEL premium!!!) super licht, snel ladend en daarmee beste WordPress theme voor SEO (zoekmachine optimalisatie))
  3. Astra Theme, Dit gaat meer richting developers werk, maar er zijn simpele WordPress templates voor starters. De Elementor plugin gebruik je hierbij ook.
  4. OceanWP je kunt op soort business een wp-theme uitzoeken.
  5. WordPress themes voor de Block editor (Gutenberg compatible), zie die lijst voor inspiratie.
  6. Hello theme voor Elementor (plugin) is jouw website bouwpakket; waar ook genoeg over te vinden valt op YouTube. En waarmee je hoog kan komen in Google. Je kunt ook zonder dit theme. En gewoon de Elementor Plugin in je installatie van WordPress opnemen. (zie ook andere WordPress pagebuilders)

Beste 5 free WordPress thema’s of themes bij WordPress website laten bouwen

Wil je juist veel keuze, maar ook wat garanties? Kijk dan op deze, beste WordPress themes websites. Je hebt daarbij keuzen tussen simpele websites en websites die werken met een pagebuilder. Zelf zou ik flexibiliteit als uitgangspunt nemen. Dus extra elementen die pagebuilders meebrengen, zijn mooi meegenomen. Wel is het complexer!

Gratis WordPress thema’s of templates met pagebuilder Elementor of Divi

  • Astra Themes, in combinatie met plugin Elementor als pagebuilder.
  • Elegant Themes (DIVI) (De pagebuilder Divi is goed, net zoals Elementor (zie video hieronder evt.)

Gratis WordPress thema’s of templates zonder pagebuilder

Gratis WordPress thema’s of WordPress templates voor webshop (met WooCommerce plugins en Mollie betalingen)

Welke Plugins?

Samen met je gekozen WordPress theme, kan je op zoek naar geschikte plugins. Dit artikel helpt daarbij om alleen voor kwaliteit te gaan.

Heb je al WordPress keuzestress?

Verder kom je bij kiezen voor een nieuwe website tal van vragen tegen. Een kort antwoord op elke kwestie vind je verderop in dit artikel. Deze uitgebreide FAQ, onderin dit artikel, gaat je vast helpen hierbij. :-)

Hoe domeinnaam claimen?

Voordat je een site kunt starten, zul je een domeinnaam moeten claimen. Via de Neostrada domeinregistratie pagina kost het 2 Euro per jaar.

Video: Wat is belangrijkste verschil tussen Elementor vs Divi?

Wil je meer weten over de verschillen tussen Elementor en Divi van Elegantthemes? Bekijk hieronder de video van Ferdy Korpershoek. In dit artikel kun je lezen dat WordPress tegenwoordig  een eigen, ingebouwde pagebuilder heeft. Deze heet Gutenberg. Je pagina’s kun je hier uitstekend mee invullen. Steeds meer kun je je gehele websites ermee ontwerpen. Toch hebben Elementor en Divi hun kwaliteiten bewezen. En kun je fantastische dingen bereiken met deze WordPress pagebuilders. Duik maar in de video:

FAQ bij juiste WordPress theme kiezen 2021

Waarom WordPress kiezen?

Het hoeft niet. Maar het zou wel mijn keuze zijn. Dit artikel legt uit Waarom WordPress?. En ook WordPress alternatieven komen in dat artikel aan bod.

Gratis WordPress template kiezen of betaald WordPress theme?

Het is helemaal niet verkeerd om een gratis WordPress thema te kiezen. Zelf zou ik altijd een premium WordPress theme nemen, dus betaald. De reden is dat er vaak een supportteam achter zit. Dus als iets niet werkt, kun je dan ergens terecht. Natuurlijk heeft WordPress.com de gratis WordPress themes die goed zijn. Maar bij zelf gehoste website ligt dat anders. Mijn advies is om te betalen om te beschikken over de beste WordPress themes.

Hoe kan ik een nieuw WordPress template installeren?

Er zijn twee mogelijkheden: via het dashboard van WordPress of via de achterkant:

Gratis WordPress thema installeren via WordPress dashboard

  • Je kunt na installatie nog extra gratis WordPress themes installeren.
  • Log in / ga naar dashboard
  • Ga naar Weergave, kies themes en kies voor de tab (in subscherm rechtsboven): themes installeren.
  • Je kunt gratis WordPress themes zoeken, of via geavanceerd zoeken goede WordPress themes vinden.

Betaald WordPress theme of WordPress thema installeren, uploaden

Via de software FTP/Filezilla kun je bestanden uploaden naar je websites. Zoals themes of .zip plugin files (plugins). Hoe je plugins installeert, dat staat uitgelegd in mijn top 100 van WordPress plugins. Wat ook kan, is via je hostingpartij. Wanneer die bijvoorbeeld Cpanel aanbiedt, kun je uploaden via Files, dus binnen Cpanel.

NB. Het is ook mogelijk om cyberduck.io als gratis FTP programma te gebruiken, doe dit als je bijvoorbeeld ook wilt werken met Google Drive en/of Dropbox.

Wel of geen pagebuilder kiezen?

WordPress gaat de strijd aan, via pagebuilders, om concurrentie vanuit Wix, Phoenix, Jimdo en Squarespace beter aan te kunnen. Elementor en Divi zijn pagebuilders die hun waarde bewezen hebben. En ook de ingebouwde editor binnen WordPress, Gutenberg (content blocks), is een verbetering. Als je meer wil dan het theme al biedt, kun je ervoor kiezen om een extra pagebuilder toe te voegen. Dus Elementor of Divi, maar je hebt ook Beaver Blocks, WP-Bakery en nog veel meer…

Hoe een gratis WordPress thema’s kiezen? 5 tips:

Je moet op vijf dingen letten als je een goed WordPress thema wil kiezen:

  1. Is de developer of het team van developers consistent en betrouwbaar (geweest)? (lees alle reviews en bekijk wanneer ze geschreven zijn, zie website voor WordPress themes verder). Wanneer een WordPress theme gratis is en vasthangt aan de goede wil van één developer, dan loop je risico dat een WordPress theme niet wordt bijgewerkt op de langere termijn. Dat is een risico dat ik niet wil lopen. Verder kun je ook een childtheme laten maken. Deze verloopt nooit. Ook niet als WordPress  een update doorvoert. Een WordPress childtheme laten ontwikkelen, dat zal meestal via een developer of webbureau moeten gebeuren.
  2. Is het ontwerp zo gebouwd dat de website snel laadt? (vaak aangeduid met ‘lightweighted’). De ontwerpen die het snelste laden in Google zijn die van Generate Press. Dit zijn betaalde themes, maar dat kan je relatief veel webverkeer opleveren. Google beloont sites die snel laden.
  3. Is het mogelijk om het WordPress theme op genoeg plekken te kunnen aanpassen, zodat je je brandkleuren en logo goed kunt vormgeven (let bijvoorbeeld op de plekken voor widgets, en gemakkelijk kunnen aanpassen van kleuren)
  4. Werkt het WordPress theme goed samen met de meest bekende WordPress pagebuilders? (de content die je invoert in je block-editor, kun je laten tonen via geavanceerde templates; die creëer je zelf via een pagebuilder plugin)
  5. Kun je oude berichten bewerken in de klassieke editor en berichten vanaf nu in de blockeditor (beide editors kun je gebruiken in WordPress). En als je de klassieke editor nodig hebt, installeer je de plugin Classic Editor. Zie WordPress benodigde plugins overzicht.

Kan ik een WordPress template later verwisselen met een andere?

Ja, dat kan, tenzij je veel maatwerk neemt. Fijn bij WordPress is wel dat je altijd van WordPress thema kunt wisselen, zonder dat je content verloren gaat. Maar hoe meer maatwerk in je theme zit, hoe meer dit extra werk verloren gaat, als je wisselt van theme. Dus als je een widget gevuld hebt met content / HTML, dan kun je deze widgets niet zomaar meenemen. Bewaar die HTML. Dit soort code moet je dus handmatig omzetten, zie ook artikel wisseling van WordPress thema.

Waar nieuwe WordPress website hosten?

Een hobbymatige website kun je hosten op WordPress.com. Je kunt daar trouwens ook ontwerpideeën opdoen voor het theme dat jij zoekt. Voor een professionele website kun je beter een eigen hostpartij zoeken. Ik heb deze tip voor snelle WordPress hosting bijneostrada.nl. Zowel voor Shared hosting als Managed Hosting (>20.000 bezoekers).

Website zelf bouwen of nieuwe website laten bouwen (uitbesteden)?

Daarna komt de keuze, kan ik mijn website zelf bouwen (=tijd investeren), of wil ik een WordPress website laten bouwen door een developer (=geld investeren). Natuurlijk spelen de kosten een rol, zie verder bij kosten. In het algemeen: er zijn mensen voor opgeleid om een website heel professioneel te laten overkomen…

Hoe WordPress thema installeren (bij zelf WordPress site bouwen)

Lees hoe je WordPress kan installeren, artikel over installeren.

Hoe selecteer ik een webbouwer of een webbureau?

Gouden tips van mij hierbij, dus niet doorvertellen, is dat je 3 offerten maakt. En persoonlijk checkt of de WordPress designer of het webbureau voor WordPress websites een portfolio heeft dat je aanstaat en vertrouwen geeft. Geen offerte vragen van iemand die geen, of geen passend, portfolio kan laten zien. Dat scheelt ellende.

Hoe kan ik mezelf uniek onderscheiden met mijn nieuwe WordPress ontwerp?

Lijken alle WordPress websites op elkaar. Zelf vind ik dat niet. Wel is het zo dat veel websites inspelen op onze internetgewoontes. En die zijn vrij universeel tegenwoordig… Als je eens wat anders wilt horen, laat ik je dan dit zeggen: laat nu het hele idee los je zo uniek wilt zijn: Je Content Maakt Jou Uniek. Het is allemaal ego als je veel geld gaat betalen voor iets unieks. Weet dat alles al eens gedaan is, en de variatie in websites al enorm is. Wat je alleen niet moet doen, is je concurrenten precies kopiëren. Maar laat je wel inspireren door andere websites, natuurlijk. Vaar verder op de usability (UX) die binnen vele goede WP-themes al is uitgedacht en bewezen is.

Moet mijn WordPress homepage geen coole slider hebben?

Nee, hou op. Het is nu bewezen dat sliders en grote openingsfoto’s niet werken. Bij sliders kijkt men alleen naar de eerste en bij grote openingsfoto’s gaan mensen niet scrollen. Zet ook geen foto van jezelf op je homepage. Tenzij je een coach bent, want dan ben jij wel degelijk het product. Laat zien wat je aanbiedt. In het ideale geval weet iedereen die 3 tot 5 seconden naar je website kijkt, wat je aanbiedt. Dit effect kan je behalen via een foto, korte animatie, de menu-structuur, of onderkop onder je logo.

Wat mag een nieuwe WordPress website kosten?

Het WordPress theme op zich, die website kosten  zijn super beperkt. Een WordPress theme mag je zeker 60 Euro (maximaal) kosten. Bouwkosten:

  • Verder kost een simpele WordPress site laten maken tussen de 500 en 999 Euro.
  • Websites voor kleine bedrijven mogen 1500 tot 3000 kosten (diverse templates home, nieuws, pagina en berichten. Event- en agendaplanner of chatfunctie erbij.)
  • En als je naar meer maatwerk toegaat, kunnen de website kosten voor bouwen oplopen van 4.500 tot 15.000 Euro.

Wat is een Gutenberg compatible WordPress theme?

Forget about that. Je mag er anno nu vanuit gaan dat alle aangeboden themes ook samengaan met de blok editor van WordPress, Gutenberg. De Editor van voor 2018 heet: Classic editor. Tegenwoordig spreek je van Gutenberg of van de Block editor. Dus WordPress blocks zogezegd. Dus elk stukje HTML code (paragraaf, opsomming) is nu een visueel blok. De grap is dat WordPress nu standaard een pagebuilder in zich heeft; alleen nog niet zo uitgebreid als de concurrende pagebuilders die waren ontstaan. Maar ook dat haalt WordPress in.

Welke WordPress plugins heb ik minimaal nodig. En moet ik daar dan voor betalen?

Deze keuzen volgen al snel nadat je een WordPress theme keuze hebt gemaakt. Ik denk dat je echt zou moeten betalen om de plugin WP-Rocket te kunnen gebruiken. En verder nog 5 Euro besteden aan de plugin Shortpixel. En je theme kosten dus. Is te overzien, toch? Zie ook de Evergreens lijst van plugins van Webredactie Blog.

Hoe kan ik HEX-kleuren aanpassen voor WordPress themes?

De kleuren van je WordPress theme, wp-theme, kun je aanpassen. Je kunt op zoek gaan naar mooie kleurcombinaties via de website: Adobe kleurenkiezer.

Hoe juiste lettertypen en huisstijl toevoegen aan site?

Je kunt aan Google Fonts denken. En zoals altijd: er is een plugin voor. In dit geval Custom Fonts genaamd.

Succes met kiezen gratis WordPress thema of WordPress template free

Ps. Heb je zelf tips voor handige vindplaatsen voor gratis WordPress themes / Gratis WordPress templates ? Laat het me weten, dan zet ik ze hier nog bij! Dank alvast.

Groet,

Gerben G van Dijk
Volg hem