Je zoekt naar de beste gratis WordPress themes. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen uit WordPress themes of wp-themes. De beste websites die betaalde gratis WordPress themes aanbieden, vind je hier opgesomd, op Webredactie blog. In dit bericht alle opties op rij, zowel de beste betaalde WordPress thema’s als gratis WordPress Themes anno 2020.

Voordelen en nadelen van gratis WordPress themes

Het is helemaal niet verkeerd om een gratis WordPress thema te kiezen. Zelf zou ik altijd een betaalde nemen. De reden is dat er vaak een supportteam achter zit. Dus als iets niet werkt, kun je dan ergens terecht. Natuurlijk heeft WordPress.com de gratis WordPress themes die goed zijn. Maar bij zelf gehoste website, waarbij je gebruik maakt van wordpress.org ligt het anders. Mijn advies is dan om de beste betaalde WordPress themes te nemen.

Hoe een WordPress theme kiezen? 5 dingen om op te letten

Je moet op vijf dingen letten als je een goed WordPress theme wilt kiezen:

 1. Is de developer of het team van developers consistent en betrouwbaar (geweest)? (lees alle reviews en bekijk wanneer ze geschreven zijn, zie website voor WordPress themes verder)
 2. Is het ontwerp zo gebouwd dat de website snel laadt? (vaak aangeduid met ‘lightweighted’). De ontwerpen die het snelste laden in Google zijn die van Generate Press. Dit zijn betaalde themes, maar dat kan je relatief veel webverkeer opleveren. Google beloont sites die snel laden.
 3. Is het mogelijk om het WordPress theme op genoeg plekken te kunnen aanpassen, zodat je je brandkleuren en logo goed kunt vormgeven (let bijvoorbeeld op de plekken voor widgets, en gemakkelijk kunnen aanpassen van kleuren)
 4. Werkt het WordPress theme goed samen met de meest bekende WordPress pagebuilders? (de content die je invoert in je block-editor, kun je laten tonen via geavanceerde templates; die creëer je zelf via een pagebuilder plugin)
 5. Kun je oude berichten bewerken in de klassieke editor en berichten vanaf nu in de blockeditor (beide editors kun je gebruiken in WordPress 5.5. en werkt probleemloos)

Risico’s van gratis WordPress themes

Wanneer een WordPress theme gratis is en vasthangt aan de goede wil van één developer, dan loop je risico dat een WordPress theme niet wordt bijgewerkt op de langere termijn. Natuurlijk kun je populaire standaard themes van WordPress.org helemaal vertrouwen, omdat daar vele ontwikkelaars aan werken en dat hopelijk ook blijven doen. Het hangt ook van je wensen af. Als je een merk hebt uit te dragen, is een te eenvoudige website ook weer een afbreukrisico voor je klanten. Verder krijg je bij keuze van standaard wp-themes geen (persoonlijke) support. Als je website stuk gaat, en je ziet een wit scherm, dan moet je op zoek naar een WordPress developer. Bij een betaald WordPress theme, heb je daar meteen toegang tot.

WordPress-website-bouwen

Gerben en Kees. Concept & website bouw

Wat kies jij? Gratis WordPress themes of betaalde?

Wil je toch gratis WordPress themes of wp-template, kijk dan naar de standaard themes van WordPress. Dit is altijd ook prima en betrouwbaar. Kijk verder bij de opsomming, verderop, standaard wp-themes.

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio UtrechtWil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.

Beste WordPress theme voor jouw website (gratis)

Volgens WordPress experts op WordCamp Berlin 2019, en volgens mijn eigen literatuuronderzoek, zit het beste WordPress theme in deze top 3 (het hangt ook af van jouw wensen, natuurlijk :-) )

 1. GeneratePress (super licht, snel ladend en daarmee beste WordPress thema voor SEO (zoekmachine optimalisatie))
 2. Astra Theme, zie *
 3. OceanWP, zie *

AD * Gebruik hierbij een pagebuilder, mijn advies: Visual Composer (Voorheen WP-Bakery), zie ook bericht over de beste WordPress pagebuilders.

Beste WordPress themes (betaald)

Wil je juist veel keuze, maar ook wat garanties? Kijk dan op deze, beste WordPress themes verzamelwebsites:

Video: Nog meer WordPress themes…. Beste gratis WordPress themes 2020 (n=15)

Je kunt veel leren van mondelinge uitleg over de 15 beste WordPress themes  van dit moment. Klik op de onderstaande video.

gratis wordpress themes

Beste gratis wordpress themes

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

 

Bekijk deze video en de links naar de genoemde WordPress themes. Of ga anders meteen af op mijn persoonlijke tips:

Betaalde WordPress themes compatibel met de block editor (Gutenberg proof)

Eind 2018 is de block editor gekomen in WordPress om de concurrentie met Wix, Phoenix, Jimdo en Squarespace beter aan te kunnen. Deze themes zijn er heel zeker op aangepast, maar mogelijk inmiddels alle andere wp-thema’s ook:

Premium WordPress theme met pagebuilder er gratis bij

Een eenvoudig idee is om een premium WordPress template te kopen bij de partij Visual Composer die een goede page builder aanbiedt. Bij aanschaf van de plugin, is het template gratis. Dit beperkt de keuzestress en houdt de leercurve beperkt. Zowel thema als pagebuilder komt van één partij. Wanneer je betaald, ben je ook verzekerd van support. En je site loopt natuurlijk op rolletjes in zo’n geval. Ook kun je je WordPress website goed beheren!

Waar op letten bij keuze voor WordPress thema?

 • In 2018 is WordPress 5.0 uitgekomen, inmiddels zitten we op versie WordPress 5.3. Deze bevat een eigen page builder, Gutenberg genaamd, ook wel “Block editor” genoemd. Als je nieuwe WordPress themes kiest, heb ik hier 30 WordPress templates die compatible zijn met Gutenberg. In plaats van Gutenberg kun je ook Visual Composer gebruiken als langer beproefde pagebuilder, dat veel door webbureau’s en developers wordt gebruikt, maar ook door individuen! (Zie uitleg Visual Composer)
 • NB: Twee dingen waar je op moet letten bij kiezen van een WordPress theme, zijn deze twee dingen op het vlak van gebruikersvriendelijkheid van je WordPress template. Het is nu bewezen dat sliders en grote openingsfoto’s niet werken. Bij sliders kijkt men alleen naar de eerste en bij grote openingsfoto’s gaan mensen niet scrollen. Zet ook geen foto van jezelf op je homepage. Bied in je WordPress design meteen aan wat mensen zoeken. Het kan daarbij handig zijn als je WordPress template ruimte heeft voor een kort zinnetje onder je logo over wat je doet en wat precies te halen is op jouw website. Mee eens? Deel dan deze post :-)

What are the best WordPress themes, Gratis WordPress thema’s, volgens Quora?

Er is een lopende discussie bij Quora die steeds aangevuld wordt, kijk daar eens naar:
http://www.quora.com/What-are-the-best-WordPress-themes

Overige opties:

Wijze installeren WordPress thema: zie verder in dit bericht.

Hoe kleuren kiezen voor WordPress themes?

De kleuren van je WordPress theme, wp-theme, kun je aanpassen. Je kunt op zoek gaan naar mooie kleurcombinaties via de website: Adobe Kuler kleurenkiezer.

Welke plugins heb ik nodig bij mijn WordPress theme?

Dit hangt niet echt van het theme af, behalve dan de plugin voor de pagebuilder, deze pagebuilder moet wel samengaan met het wp-thema. Zie mijn populaire WordPress plugins.

Voordelen en nadelen gratis WordPress themes?

Waar op letten bij keuze voor WordPress theme? Ik zou bijna zeggen: let erop dat ze NIET gratis zijn, maar betaald. Het liefst behorende bij een framework, zoals Genesis. Ik wil alleen maar waarschuwen: als WordPress update naar een nieuwere versie is het handig als het theme meegroeit. Bij de themes Twenty Ten, Eleven, Twelv e.d. kun je daarvan uitgaan. Niet bij onbekende thema’s van onbekende partijen.

Bekijk goed welke opties elk wp-theme heeft. Het vereist kennis van CSS om kleuren te veranderen. Terwijl je sommige WordPress themes met 1 druk op de knop een andere kleurstelling kunt geven. Wil je toch een gratis WordPress theme gebruiken, kijk dan wat langer rond op WordPress.org en dan via geavanceerd zoeken.

WordPress thema wisselen is maatwerk verliezen

Fijn bij WordPress is wel dat je altijd van themes kunt wisselen, zonder dat je content verloren gaat. Maar hoe meer maatwerk in je theme zit, hoe meer dit extra werk verloren gaat, als je wisselt van theme. Stel dat een bepaald theme voorziet in specifieke widgetsruimten. Als je deze widgets gevuld hebt met content / HTML, dan kun je deze widgets niet zomaar meenemen naar een ander WordPress theme. De header die je hebt, past bijvoorbeeld niet meer qua maat. En de widgets moeten op een andere plek. Dit moet je handmatig omzetten bij wisseling van WordPress theme.

Zelf child theme aanmaken om maatwerk te behouden

Ik ga ervan uit dat de lezers van deze blog niet zelf WordPress themes programmeren. Maar de indeling veranderen kan wel, bijvoorbeeld via Dreamweaver waarin je de PHP files kunt bewerken. Het gevaar hiervan is dat je een theme aanpast, en dat dit theme enkele jaren later een update krijgt. Die update overschrijft dan je PHP en CSS files. Er is een manier om dit te voorkomen. Door een kopie van je theme te maken binnen je WordPress installatie. Dit heet ook wel het aanmaken van een Child theme en dit kan via plugins.

De PHP en CSS bestanden die je in je WordPress child theme onderbrengt, overschrijven altijd de updates die gedaan zullen worden aan het originele theme, het ingekochte theme (de parent). Het is mogelijk om van een betaald WordPress theme een child theme te maken. Echter, dit is dus alleen voorbehouden aan mensen die niet bang zijn voor PHP programmeren.

Beste gratis WordPress thema’s of themes

WordPress heeft standaard WordPress themes. Zij bieden WordPress themes aan die door duizenden mensen gebruikt worden. Dit kun je zien als nadeel, maar ook als voordeel: de WordPress theme’s zijn zeer beproefd.

Default wp-themes of WordPress templates kiezen

WordPress geeft bij installatie al gratis WordPress templates die je op WordPress.org kunt bekijken.

Kleuren aanpassen WordPress thema

Adobe heeft fantastische kleuren combinaties waar je uit kunt kiezen. Je kunt steeds doorklikken naar een screenshot met de gehele kleurencombinatie uitvergroot. Steeds sets van 4 of 5 kleuren. Op die pagina vind je RGB kleuren en de bijbehorende Hex waarden die je kunt invoeren in de CSS Stylesheet van je theme (via je editor in WordPress). Of bij StudioPress themes kan het via menu’s. De site met kleuren vind je hier.  Adobe Kuler kleurenkiezer. Kies je kleuren voor kleuren aanpassen in je CMS.

Installatie gratis WordPress themes?

Gratis WordPress thema installeren via wordpress zelf

 • Je kunt na installatie nog extra gratis WordPress themes installeren.
 • Log in / ga naar dashboard
 • Ga naar Weergave, kies themes en kies voor de tab (in subscherm rechtsboven): themes installeren.
 • Je kunt gratis WordPress themes zoeken, of via geavanceerd zoeken goede WordPress themes vinden.

Sta je niet ingelogd, maar wil je wel gratis WordPress themes vinden. Ze zijn allemaal te vinden op WordPress.org.  (Je kunt WordPress themes zoeken via de ‘geavanceerd zoeken’link)

Gratis WordPress themes downloaden en uploaden via FTP/Filezilla

WordPress referenties voor WordPress thema’s

De volgende WordPress naslagwerken raad ik je aan:

Ps. Heb je zelf tips voor handige vindplaatsen voor gratis WordPress themes / Gratis WordPress templates ? Laat het me weten, dan zet ik ze hier nog bij! Dank.

Succes met WordPress!

 

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio UtrechtWil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.