Welke websites bieden gratis foto’s die ook rechtenvrij zijn? Bekijk het gratis fotobanken overzicht op deze pagina. Gratis foto’s of rechtenvrije afbeeldingen vindt je op gratis fotobanken, maar er zijn ook betaalde stockfoto’s die je kunt downloaden. Bekijk de bronnen in dit overzicht voor rechtenvrije foto’s vinden. Zelf foto’s laten maken? Zie dan ook: briefing fotograaf en AVG eisen.

Gratis foto of rechtenvrije foto downloaden, gratis of betaald, voor welke fotobank ga jij?:

Klik op ‘gratis fotobank’ of ‘betaalde fotobank’ voor afbeeldingen zoeken gratis of betaald op de juiste fotobank:

Hoe bewerk ik de gevonden foto’s van een fotobank naar de juiste fotomaten voor social media?

Verder vind je de juiste sociale media fotomaten 2019 en uitleg over hoe je een gratis foto kunt  bewerken en hoe je via je eigen creativiteit aan een rechtenvrije foto’s kunt komen!

 

Wat zijn goede gratis foto’s voor op je website?

  • Zorg dat de gratis foto / rechtenvrije foto een waarheidsgetrouwe indruk wekt. Gratis foto’s en gratis fotobanken zijn natuurlijk leuk, maar soms is het beter om een fotograaf in te schakelen of om zelf foto’s te maken en/of plaatjes bij te snijden. De gratis foto’s moeten passen bij NL of België.
  • Zorg dat op je gratis foto of rechtenvrije foto ook mensen te zien zijn. Pas wel op met gratis foto’s waarin mensen herkenbaar in beeld zijn. In dat geval kun je beter een stockfoto kopen bij een fotobank.
  • Bij plaatsen van gratis foto’s is herkenbaarheid belangrijk; test daarom de foto altijd bij je doelgroep en vraag hen wat de rechtenvrije foto’s voor hen toevoegen aan de website.

gratis fotobank en hoe je rechtenvrije foto's zoekt en vindt

Gratis foto of rechtenvrije foto downloaden | Afbeeldingen zoeken gratis | dit zijn je opties: 

 

Advertentie-Visual-Composer-page-builder-WordPress

Gebruik Visual Composer als page builder in WordPress voor de beste uitlijning van je website foto’s. Klik op de banner voor meer informatie. (Advertentie)

FAQ gratis foto / rechtenvrije foto’s

Terug naar overzicht met gratis fotobanken

Foto-bron 1: Rechtenvrije foto’s via gratis fotobank

Dit zijn de gratis fotobanken waarmee je een gratis foto kunt vinden en downloaden, kies uit de lijst je fotobank, overweeg voor meer keuze betaalde stockfoto’s.

 

 

Extra uitleg: rechtenvrije foto’s (CC) via Flickr.com (via Compfight.com search)

Gratis foto’s die geen stockfoto zijn, kun je vinden op Flickr, een machine die daarop voor je zoekt is Compfight. Stel zoeken (linkerkolom) in op Creative Commons (CC). In de zoekresultaten komen ook commericiele foto’s in beeld. Kijk alleen onder de stippellijn, want je wilt zoeken in een gratis fotobank. Kies nu de gratis rechtenvrije foto of afbeelding en download de juiste maat. Check altijd of er staat: “Some rights reserved” –> Deze foto’s kun je alleen gratis en rechtenvrij gebruiken met bronvermelding in een beschrijving en/of de naam van de fotograaf in de bestandsnaam.

Vlog-camera-kopen-bol

Beste fotocamera Tech Awards: Canon EOS 200D, klik plaatje voor prijs bij Bol.com

Terug naar overzicht alle foto-bronnen

Foto-bron 2: Gratis foto of rechtenvrije foto’s via betaalde fotobank

Boek Beeldtaal kopen van Jos van den Broek Jaap de Jong

Boek over Beeldtaal van Jos van den Broek en Jaap de Jong is nu beschikbaar bij Bol.com.

Dit zijn de betaalde fotobanken waarmee je een gratis foto kunt vinden en downloaden, kies uit de lijst je fotobank voor betaalde stockfoto’s:

Tip: gratis foto of rechtenvrije afbeeldingen vinden, kan via zoeken op specifieke woorden ‘Dutch’ en ‘Holland’. (=tip)

 

 

Terug naar overzicht alle foto-bronnen

Je kunt met toestemming van de maker gratis foto’s of gratis afbeeldingen gebruiken waar WEL rechten op zitten, maar dat je afspreekt dat je de bron vermeld (maar niet betaald!). Dit kunnen kunstenaars zijn, maar ook je eigen klanten of kennissen. Volgens spreker Van Ess (zie SlideShare) is er een vraagmethode die in 90% van de gevallen slaagt. Laat de ander wel altijd via e-mail bevestigen dat jij de foto’s met toestemming mag gebruiken; zonder bijkomende kosten. Want schriftelijke toestemming geldt natuurlijk als juridisch bewijs. Zo verkrijg je dus rechtenvrije beelden voor je website. Zie FAQ voor tools om herkomst van foto’s te ontdekken.

Terug naar overzicht alle foto-bronnen

Foto-bron 4: Maak zelf gratis foto, gratis rechtenvrije foto’s!

Zelf even een rechtenvrije foto of afbeelding maken, is mogelijk nog gemakkelijker dan gratis foto’s downloaden via een gratis fotobank. Dan heb je eigen rechten en hoef je geen gratis rechtenvrije foto te zoeken. Zo kun je voorwerpen plaatsen op een groot stuk wit papier en fotograferen; die gratis foto hoef je haast niet meer te bewerken. Je kunt de foto bewerken via gratis software Picasa.  Picasa heet nu Google Foto’s). Wat ook nog kan, is een screenshot maken en als plaatje gebruiken:

Screenshot maken als gratis foto voor je website

Via de knoppen shift+printscreen (of bij laptop: FN + Printscreen) heb je zo een schermafbeelding als gratis foto. Je kunt deze gratis foto plakken/openen in Paint en bijsnijden (eerste gebied Selecteren). (Het programmaatje Paint zit in je bureau accessoires van Windows, heb je altijd als je Windows draait.)

Rechtenvrije foto maken via designtool Canva.com

De ontwerptool Canva is geschikt om binnen 10 minuten een design te maken dat professioneel overkomt (en rechtenvrij is). Je hebt snel een gratis foto voor Twitter, Facebook of Google+ of webbericht. Ga naar Canva.com en maak een account aan. Maak een nieuw item, kies ‘More’ uit de formaten; kies ‘Presentation (1024 pixels bij 768 pixels)’ of een pre-format voor sociale media. Zo kun je zelf een rechtenvrije foto maken. Er zijn gratis foto’s en betaalde (voor 1 dollar). Canva werkt eenvoudig.

Bekijk video over hoe designtool Canva te gebruiken is voor foto bewerking:

Of leer jezelf fotograferen via een cursus of deze boeken:

Goede boeken voor Photoshop leren en fotografie in het algemeen zijn:

Terug naar alle foto-bronnen

 

 

Foto-bron 5: Google als gratis fotobank voor je website

Google’s gratis afbeeldingen kun je beter niet gebruiken als gratis fotobank. Omdat je niet weet hoe het met de fotorechten zit. Je kunt wel in Photoshop een foto bewerken die je via Google gevonden hebt. Bijvoorbeeld door speciaal filter effect toe te passen. Of maar een stukje van de foto te gebruiken. Maar Google gebruiken als gratis fotobank, biedt geen garanties.

Automatische tools herkennen tegenwoordig steeds beter foto’s die hergebruikt zijn, zelfs delen van foto’s kunnen in de toekomst herkend worden. Jat daarom geen foto’s, maar koop ze., zodat je zeker weet dat de foto’s rechtenvrij zijn. Dus zie de eerdere tip: gebruik de gratis stockfoto’s van bijvoorbeeld Pixabay.

Met Photoshop (of gratis tool Pixlr editor) kun je rechtenvrije foto’s / gratis foto’s online bewerken of bijsnijden

Terug naar overzicht foto-bronnen

Foto-bron 6: fotograaf inhuren voor gratis foto of rechtenvrije foto’s

Een prettige en betrouwbare fotograaf is Arnaud van Mooij fotografie uit Utrecht. Hij maakt ook LinkedIn foto’s (65 Euro) of portretfoto (500 Euro). Als je gratis foto’s wilt voor je website, is inhuren van een fotograaf een goed idee. Zie artikel over Briefing fotograaf en AVG.

Terug naar overzicht foto-bronnen

 

 

Uitwerking rechtenvrije foto’s FAQ’s

Ontdek handige tools om rechtenvrije foto’s bij te snijden en volgens de juiste afmetingen van sociale media foto’s 2019, zonder Photoshop nodig te hebben. Kennis van deze gratis fotobanken, foto tools en juiste fotomaten bespaart je tijd.

FAQ: gratis fotobank foto bijsnijden & ‘smushen’

Heb je goede foto’s gevonden? Dan zijn dit de beste foto apps voor pc, Android en Iphone voor foto’s bijsnijden en verfraaien van afbeeldingen! De tip die ik aan communicatie-adviseurs geef is om de Pixlr editor (zie link onder de foto) te gebruiken voor foto’s uitsnijden in de juiste maat.  Zie ook de andere tools ervoor.

foto-bijsnijden-pixlr-editor

Pixlr.com/editor is een gratis programma waarmee je foto’s op exacte maten kunt bijsnijden. De maten die je van je webbouwer gekregen hebt, kun je ook instellen als ‘beeldverhouding’, zodat foto’s die van de standaard websitematen afwijken, toch in goede verhouding in je WordPress beeldbank komen. De functie in deze foto is ‘foto bijsnijden’ en ‘beeldverhouding aanpassen’, zie de rode circels in de foto. De breedte van 1148 px bij 600 px is een fictieve maat. Dit hangt af van de fotomaten in je eigen website ontwerp. Zie ook instructiefilmpje voor foto bijsnijden.

 

 

Desktop apps voor gratis fotobewerking (zoals bijsnijden of ‘smushen’ naar plaatje met minder kb)

Mobiele apps voor gratis fotobewerking

Op Youtube vind je vele tutorials, zoals het maken van een watermerk, toevoegen van tekst in foto’s en thumbnails maken e.d. Maar Canva.com is toch wat gemakkelijker om mee te starten, lijkt mij.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: de juiste fotomaten voor social media

Goede foto in gratis fotobank gevonden? Check deze fotomaten en tools

Bij een artikel of blog is een foto van 480 tot 550 pixels breed een gangbare fotomaat. Heeft jouw website GEEN zijkolom, en is hij dus breder,  overweeg dan een fotomaat van 1100 bij 300 pixels breed, want een ondiepe foto laat meer ruimte voor zichtbare tekst. Mogelijk heb je de foto’s nodig voor sociale media. Lees over de juiste fotomaten voor Facebook, Google+, Instagram, Pinterest via de cheatscheet 2019.

Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: gratis fotobank foto’s verkleinen qua KB omvang

Hoe kan ik de bestandsgrootte van online foto’s reduceren?

Gebruik op je website foto’s met weinig KB. Dat houdt je website sneller qua laadtijd. Een gratis tool voor foto’s verkleinen (alleen de bestandsomvang) is deze ‘smush-it-tool’, genaamd: https://kraken.io/web-interface .

Erg gemakkelijk is de Optimizilla foto’s verkleinen tool met preview. Heb je een WordPress website? Gebruik dan de plugin die dit proces automatiseert: Smush-it plugin WordPress.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: hoe je copyright, Auteurswet en Portretrecht claims kunt voorkomen…

Op een foto rust het auteursrecht van de originele maker. Het kan zijn dat je een CC foto hebt gevonden op een gratis fotobank. Een CC foto staat voor Creative Commons, het zijn foto’s die jou toestaan om deze te gebruiken voor niet-commercieel gebruik ervan. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s die je via Flicker / Compfight (tip) hebt gevonden.

Naamsvermelding fotograaf

In dat geval is het altijd netjes, en ook raadzaam, om de naam van de fotograaf te vermelden. Helemaal onderin je pagina, of direct onder de foto. Een link hoeft niet, maar kan natuurlijk wel (fotocredit of photocredit).

Rechtenvrije foto's gebruiken - boek auteursrecht

Weet waar de grenzen liggen bij gebruik van rechtenvrije foto’s in bijvoorbeeld reclame en promotiemateriaal.
>> Bestel bij Bol.com

Embedden of linken naar originele foto

Als je een foto kunt embedden vanaf een andere website, is dat juridisch altijd veiliger dan de foto ergens van overnemen. Als je dat toch doet, je herpubliceert, dan is het slim om direct boven de foto de link te zetten naar het origineel. En in feite de maker te promoten. Voorbeeld: ‘Blogger Henk komt met deze gave Panda foto.’

Vraag originele maker altijd om schriftelijke toestemming

Je kunt prima een gratis foto van Google gebruiken. Of van welke website dan ook. Als je weet wie de originele maker is, kun je altijd een email sturen met het verzoek deze te beantwoorden met een toestemming aan jou om de foto te gebruiken. Maak wel duidelijk hoe je de foto wilt gebruiken. Voor de website of ook voor print, bijvoorbeeld.

Hoe reageren op copyright claim of portretrecht claim?

Als je iemand’s foto of portret herpubliceert, kan je ook op die grond klachten of claims krijgen. Dan maak je inbreuk op het copyright, als je geen licentie hebt betaald om de foto te mogen gebruiken. Of je onthult iemand’s portret waarmee je de privacy van iemand schendt.

Heb je geen geld verdiend aan een niet-rechtenvrije/geclaimde foto?

Wees dan niet al te bang voor een claim voor onrechtmatig gebruik van de foto. Het is zeker denkbaar dat iemand vindt dat je inbreuk maakt op het auteursrecht door een bepaalde foto te gebruiken, zonder toestemming, of zonder licentie voor gebruik van het copyright.

Maar als iemand je daarop aanspreekt, laat je daardoor dan niet intimideren: betaal gewoon niet. De eventuele rechter zal vast aan jouw kant staan, al kan ik dit niet beweren. Het hangt van de zaak af. Maar in de regel:

  • Verwijder de omstreden foto meteen van je website (voor de zekerheid gewoon)
  • Krijg je dreigbrieven over hoge geldboetes? Gewoon weggooien! Nooit betalen.
  • Word je gebeld over foto claims: doe alsof je het helemaal niet begrijpt en ontken illegaal gebruik van beelden. Onzin!
  • Aangetekende brief met dreigementen? Ook negeren! (de ander moet het maar gaan bewijzen dat jij eraan verdiende of dat hij of zij schade heeft.)

Heb je wel geld verdiend aan de niet-rechtenvrije / geclaimde foto?

Volgens de Auteurswet is het wel zo dat je de ander dan wel een redelijke vergoeding moet betalen, in het geval je winst hebt verkregen door deze foto te gebruiken zonder toestemming van de rechthebbende.

En dit is pas het geval als het voor de rechter is gekomen en als die niet jou, maar de ander in het gelijk stelt! Je kunt dus uitstellen tot de dagvaarding. Je kunt starten te zeggen dat je er voor 50 euro vanaf wilt zijn en anders niet. Als dat niet werkt, volg dan onderstaande aanpak. Wel geheel op eigen risico, want ik ben dus geen jurist, maar een WordPress webredacteur met ervaring…

Hoe omgaan met terechte klacht of claim op basis van de Auteurswet?

Als je een foto van een maker hebt gebruik zonder toestemming en je hebt er (mogelijk) geld mee verdiend. Dan kan een copyright claim terecht zijn. Bedenk dat een foto kopen ongeveer zo’n 50 euro kost, dus dat is reëel om die prijs voor een foto sowieso aan te willen bieden.

Lees mijn gehele bericht over voorkomen van claims op foto’s die je gebruikt hebt op je website of in je sociale media uitingen.

Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: ontdekken of een foto vaker op internet is gebruikt én waar

Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: Hoe kom ik aan leuke uitspraken of inspirerende quote’s voor in Powerpoint?

Voor als je niet weet waar je uitspraken/quote’s en inspirerende citaten kunt vinden, koop dan de standaardwerken:

Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: tip voor SEO naamgeving van je foto bij opslaan

Denk ook aan aan Google vindbaarheid via je plaatjes: Het is slim om trefwoorden in de bestandsnaam te zetten die slaan op je content. Als je een foto op je WordPress zet, kun je ook trefwoorden toevoegen aan elk foto via het Alt-attribuut. Beschrijf ook wat er op de foto te zien is. Lees meer over Google vindbaarheid vergroten op dit WordPress blog (SEO-tips).
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: gratis fotobank foto juist publiceren via het WordPress CMS

Zie instructiefilmpje van Artesign over toevoegen van plaatjes in WordPress, bekijk video vanaf Minuut 6,27 en verder.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobank en andere fotobronnen
Terug naar overzicht gratis foto-bronnen

En heb ik je geholpen aan gratis rechtenvrije foto’s??!

Doneer dan 50 cent aan mij, zodat ik bij de koffie een kanokoek kan kopen!

Tot zover dit artikel over het vinden van rechtenvrije foto’s en raadplegen van gratis fotobanken en betaalde stockfoto banken. Bedankt voor het lezen. En deel deze lijst gerust met vakgenoten en collega’s!

Boektips: zelf foto’s maken = foto’s gratis verkrijgen

Goede boeken voor fotografie en Photoshop leren, zijn:

WordPress referenties

Goede WordPress naslagwerken die ik je aanraad, zijn:

Groet en succes!

Gerben G van Dijk.
Gerbengvandijk.nl

1 antwoord
  1. boelie zegt:

    mensen ga gewoon met de rechtermuisknop aan het werk, embedden mag! ook met anp foto s, het is volledig legaal ook voor commerciele sites

Reacties zijn gesloten.