Waarom WordPress CMS vs andere CMS-systemen

WordPress wordt steeds meer gebruikt als CMS. Jaren terug ging het daarbij vooral om websites in de vorm van een blog, maar intussen heeft WordPress zich ontwikkeld tot een state-of-the-art contentmanagementsysteem (CMS). Kleine en grote bedrijven maken inmiddels gebruik van WordPress om content te publiceren. Denk bijvoorbeeld aan Frankwatching, maar ook aan de New York Times!

Waarom-WordPress-website-laten-maken-updatesWordPress website laten maken | 10 redenen om te kiezen voor WordPress

Lees in dit artikel wat de 10 redenen zijn om voor een WordPress website te kiezen. Verder wil ik je alvast wijzen op mijn overzichtsartikel over een nieuwe WordPress website zelf bouwen. Een goede dealers voor een WordPress website ontwerp is bijvoorbeeld WP Supporters en Raket.net.

Wat is WordPress?

WordPress is een flexibel en eenvoudig website CMS dat je content goed vindbaar maakt in Google. Het is een wereldwijd gebruikt contentmanagementsysteem dat betrouwbaar is en je zeer veel mogelijkheden biedt. Rondom WordPress bestaat een actieve open source community die de software verder ontwikkeld.

WordPress domein en hosting

Bij WordPress kun je kiezen of je publiceert op het WordPress platform (via WordPress.com) of dat je zelf de software betrekt voor je eigen domein. (via wordpress.org). Bekijk mijn top 3 WordPress hosting partijen voor als je hosting zoekt.

WordPress met eigen domein

Je kunt je eigen websitenaam claimen (url) en op die ‘webstek’ je WordPress website installeren.

WordPress zonder domein

Wil een WordPress zonder domein? Je hebt dan een WordPress website zonder je eigen domeinnaam te hebben. Via WordPress.com is dit mogelijk. Je sluit dan aan bij een grote groep (van niet-commerciële) bloggers die voor eenvoud gaan. Via WordPress.com. kun je gratis je blogspot claimen. Voor zo’n 13 euro per jaar is een unieke url wel mogelijk.

Waarom WordPress website laten maken?

Naar schatting ligt het marktaandeel van WordPress op circa 32,5% van het totaal aantal websites ter wereld. Dit vertelde Matt Mullenweg nog op 7 december 2018; hij is de oprichter van het WordPress (core) systeem via het bedrijf Automattic. Inmiddels is WordPress 5.3 (in Beta) uitgekomen. Sinds WordPress 5.0 is de klassieke editor vervangen door de Gutenberg editor waardoor het CMS veel intuïtiever is geworden voor contentmakers.

Je kunt gratis van start gaan met WordPress thema’s en plugins. Waarom WordPress websites populair blijven, is omdat het gebruikersgemak hoog is, je lay-out flexibel is en omdat antwoorden altijd online te vinden zijn. Het WordPress CMS gebruiken, maakt je sowieso minder afhankelijk van bijvoorbeeld een onbekend maatwerk CMS. Als de ondersteuning daarvan stopt, zit je klem met je content en moet je migreren, wat kostbaar is.

Lees uitgebreid wat de 10 redenen zijn om voor WordPress te kiezen.

Soms bieden betaalde thema’s en plugins je extra mogelijkheden. Ook is gebruik van een webwinkel mogelijk in combinatie met Ideal. De tijd dat WordPress alleen voor bloggers was, is voorbij. Lees in dit bericht waarom een WordPress website laten maken een goede optie voor jou kan zijn. En deel de voordelen en de nadelen van WordPress websites gerust met anderen!

1. Open source CMS

WordPress is gratis te downloaden, het is open source software, waardoor iedereen mee kan ontwikkelen. Open Source betekent dat het systeem voortdurend wordt vernieuwd. Er zit in principe geen commercieel gewin achter. WordPress is een gratis CMS. Daar komt bij dat je wel kunt betalen voor extra software, plugin’s en thema’s. In dat geval lees je dat het gaat om premium plugins of om premium WordPress thema’s. Zijn je eisen niet al te hoog dan kun je zelfs ook nog uit de voeten met gratis versies.

2. Waarom WordPress gebruiken? Een eenvoudig CMS!

Waarom WordPress gebruiken? Welnu, het WordPress CMS past uitstekend in wat meer kleinschalige omgevingen waar webredactie niet verbonden is met een workflowproces. Het CMS heeft geen ingebouwde controles als er meer personen tegelijkertijd ingelogd staan, al functioneert dit wel prima zolang iedereen maar aan de eigen pagina’s of berichten werkt. Het WordPress CMS past ook bij grotere organisaties. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan campagnesites, of (tijdelijke) HR websites. Het user-management is in die gevallen ook simpel. Ook voor projecten en campagnes kun je een WordPress website laten maken in Utrecht.

3. Gebruikersvriendelijk CMS

WordPress is een gebruikervriendelijk CMS. Zowel via een dashboard als via de voorkant, front-end-editting, kun je de berichten en pagina’s eenvoudig aanpassen. Dit kan bijna iedereen doen na een klein beetje uitleg. Dat maakt gebruik van WordPress laagdrempelig:

Waarom-WordPress-website-laten-maken-gebruikersvriendelijk-cms

Nog een reden waarom je een WordPress website wilt laten maken is het gemak van publicatie van beeldmateriaal. WordPress is uitstekend voor dat doel geschikt. Het formaat van foto’s is simpel aan te passen. Online video’s, vooral van Vimeo en YouTube, kun je met weinig moeite op je website worden geplaatst via de embedcode van deze videodiensten.

4. Flexibel website ontwerp

Voor je nieuwe WordPress website zijn ontzettend veel gratis en betaalde WP-thema’s te verkrijgen die degelijk en beproefd zijn.  Advies: kies een betaald thema dat onderhouden wordt door meerdere developers (Divi of Genesis thema). Door het wereldwijd gebruik van websitedesigns zit het vaak goed met de gebruikerservaring. Het is niet nodig om zelf het wiel uit te vinden. En er zijn ook fotobanken voor goede plaatjes.  WordPress biedt de mogelijkheid om de kolomverdeling van webpagina’s te wijzigen. Je kunt ervoor kiezen om de hoofdcontent te combineren met één of twee sidebars. Een thema echt aanpassen qua layout (indeling/afstanden) vereist HTML/CSS/PHP programmeerkennis.

Wel kun je blokjes toevoegen, dit zijn widgets. Je kun  via widgets, Zoeken, Menu’s , Downloads of blokjes met html code activeren, op de plekken die het thema daarvoor beschikbaar heeft gesteld. Het is bij WordPress altijd mogelijk om van WordPress thema te wisselen, met behoud van de content. Dit biedt met name voordelen in het ontwikkeltraject waarbij je snel kunt reageren op de voorkeuren van je doelgroep. Een ander voorbeeld van deze flexibiliteit is de eenvoudige uitbreidbaarheid van WordPress naar meertalige websites; als je nog niet de stap maakt naar aparte domeinen. In december 2018, is met WordPress 5.0 de nieuwe editor Gutenberg erbij gekomen waarmee gebruiker zelf pagina’s kunnen indelen. Zie ook meer uitgebreide, beste page builders, zoals Elementor.

5. WordPress community

Er is ontzettend veel gratis informatie en lesmateriaal beschikbaar bij een WordPress website laten maken en er is een uitgebreide user-community voor het oplossen van WordPress problemen en het stellen van vragen. Ook zijn er Facebook groepen en kun je vooral ook op Youtube terecht voor allerlei ‘WP handleidingen en tips’. Als je kijkt in Google Trends, dan zie je dat enorm gezocht wordt op woord WordPress, “WP”is al jaren het meest populaire CMS systeem in de wereld:

WordPress-of-Wix-website-builder-kiezen-als-CMS

Video: Matt Mullenweg spreekt de community toe (2018, 50  minuten)

6. Waarom WordPress –> Goed vindbare website (SEO)

WordPress scoort relatief goed in Google. Dat is algemeen bekend. Het WordPress CMS is zo ingericht dat titels, pagina’s, berichten en categorieën op zichzelf goed te vinden. Een belangrijke plugin voor optimale Google vindbaarheid is  de  Yoast SEO plugin. Deze plugin heeft een Nederlander gemaakt: Joost van der Valk.

Daarnaast is de interne linking nog te versterken via een ‘related post plugin’ en indeling van de categorieën op belangrijke zoekwoorden. Ooit was WordPress vooral een website om blogs op te publiceren; dit ligt nu veel breder. Nog steeds is regelmatig publiceren wel raadzaam. Zie voor uitgebreide tips om hoger in Google te komen, deze handleiding: WordPress SEO handleiding.

Extra pluspunt: de kracht van bloggen naast adverteren

WordPress is geschikt voor allerlei type websites, maar als blogplatform is het altijd al het beste CMS geweest. Je kunt veel advertentiekosten besparen door als bedrijf, project of als individu te bloggen. Waarom? Je kunt gedachten, emoties en percepties overbrengen. Je kunt de ruimte nemen om je eigen visie toe te lichten, desnoods in honderden artikelen over de tijd heen. De kans dat toekomstige klanten je op internet zullen tegenkomen, wordt veel groter.  En als het klikt, komen ze sneller naar je toe. Je bouwt met je lezers een band op; zonder dat je dit misschien in de echte wereld met hen doet. Als ze moeten kiezen tussen twee experts, zullen ze degene kiezen die ze kennen en al meer vertrouwen. Dat kan jij zijn. Een blog helpt mee aan Google vindbaarheid op relevante woorden en onderwerpen. En als je kwaliteit brengt, geeft dit  je autoriteit. Juist door het brengen van je eigen verhaal. Met adverteren alleen, kun je zoveel inhoud niet overdragen. Daarbij blijven verhalen beter hangen en is je toekomstige klant intensiever bij jou betrokken als je regelmatig publiceert via een WordPress blog.

7. Gemakkelijk te onderhouden CMS

Updates binnen WordPress gaan meestal vanzelf. Tenzij het om grote veranderingen gaat. Het gaat er wel om dat je minimaal twee keer per jaar je dashboard controleert op nieuwe updates en meldingen. Mogelijk moet je zelf iets doen op je WordPress installatie te updaten. Zie ook het bericht over WordPress update.

8. Veilig CMS

WordPress biedt een security level dat je van een CMS mag verwachten. Het blijft een CMS, dus gevoelige informatie kun je er niet in opslaan. Dan zou je beter een CMS gekoppeld aan een CRM moeten nemen. WordPress heeft wel allerlei plugins voor hogere veiligheid. Door regelmatig te updaten, is de kans op een gehackte website al heel veel kleiner. Laat ook je webbouwer beperkte rechten toekennen aan de mappen met je websitebestanden, zie in dit externe bericht de ‘aanbevolen maprechten WordPress‘.

Veiligheid van je CMS heb je zelf in de hand, nog een reden waarom je juist een nieuwe website in WordPress kunt laten maken. Wel zou je voor een onbekender CMS kunnen kiezen voor optimale veiligheid op hacking gebied. Denk daarbij aan Umbraco (non-profit) of aan Sitecore (profit) als (duurdere) alternatieven. Het gaat mij wat ver om te stellen dat een populair CMS, dus een onveilig CMS is. In die denktrant, is Microsoft ook te onveilig om te gebruiken. Verdiep je verder via een voorstander en een tegenstander van WordPress CMS.

9. Betaalbaar CMS

Sinds de crises willen bedrijven niet meer betalen voor upgrades van CMS systemen die in de duizenden Euro’s lopen. CMS systemen zoals Typo3, Drupal en Magento worden minder snel gekozen, omdat bedrijven pragmatischer kiezen voor de functionaliteiten die ze krijgen voor hun geld. Marketing bureau’s verdienen weinig aan websites bouwen en kiezen voor WordPress, omdat ze snel en goedkoop kunnen bouwen en keuze hebben uit ontelbare, goede templates.

Bovendien hebben ze geen licentiekosten af te dragen. Daarbij drukt de concurrentie de prijzen, omdat ook eenpitters en duo’s WordPress websites kunnen maken. Developers voor andere CMS systemen worden schaarser en daarmee duurder. Om al deze redenen belooft WordPress een betaalbaar en stabiel CMS te blijven.

10. Waarom WordPress? Ook webwinkel!

WordPress is ook als webwinkel CMS geschikt dankzij de WOO-commerce plugin. Deze plugin heeft zijn waarde al langer bewezen. Voor het betalingsverkeer op de Nederlandse markt kan aan WordPress ook nog een iDeal plugin worden toegevoegd. Dit werkt allemaal prima samen en is betrouwbaar. Grote webwinkels werken vaker met Magento als CMS.

Alternatieven WordPress  / Alternative to WordPress

Natuurlijk zijn er ook vele alternatieve CMS systemen buiten WordPress beschikbaar.

Succes met WordPress!

Gerben G van Dijk
Online adviseur / SEO specialist / Senior webredacteur Utrecht en omgeving

Gerben G van Dijk
Volg hem