Zo hoog mogelijk scoren in Google met je website of blog?  Bekijk de video van 12 minuten als jouw WordPress SEO handleiding voor 2020. Daarna ga ik in op de theorie zodat je WordPress SEO zelf kan oppakken. Naast kennis via Moz, heb ik diverse lezingen over WordPress SEO en cursussen bij SEOguru te Amsterdam gevolgd. Op basis van die kennis houd ik dit artikel actueel.

WordPress SEO handleiding; alles dat je moet weten op praktisch aan de slag te gaan

Via deze WordPress SEO handleiding voor WordPress websites ontdek je in 6 stappen hoe zoekmachine optimalisatie zelf doen in zijn werk gaat. Bekijk eerst deze video (juni 2020):

 

Google seo handleiding WordPress

SEO software tip: Als Google Search Console je vertelt welke zoekwoorden verkeer geven naar je site, dan kun je met het programma SE Ranking bijhouden of je stijgt of zakt tegenover je concurrenten.

Mijn commentaar op bovenstaande video ‘SEO voor beginners’ van 12 minuten. Ik zeg: kijken!

Deze video is super state-of-the-art als het gaat om #SEO kennis. Een nuance die ik altijd maak, is dat je niet alle content op pagina 1 van de Google zoekresultaten kunt krijgen. Enerzijds moet je onderwerp of je aanpak uniek zijn en hangt het af van (lokale) concurrentie of je komt bovendrijven in zoekmachines. Daarnaast moet je in jaren tijd kwaliteit én autoriteit opbouwen; mede uitgedrukt in vele (type) links naar je website. Eén advies dat ik overneem, is om de introductietekst van een blog te vatten in 5 korte zinnen, met een dubbele regelafstand. Het is inderdaad een hele goede #usability ingreep, lijkt mij. De video is wel Amerikaans, omdat het zeer sterk de eigen autoriteit bekrachtigt, terwijl het om algemene kennis gaat die ook jij kan vergaren (via dit artikel!). Enfin: bekijk de video en verdiep je in dit artikel.

Google SEO trend voor je WordPress SEO strategie 2020, 5 gouden tips:

In het jaar van 2020 (en daarna), kun je spreken van toenemende contentshock. Er is een overvloed aan content. Iedereen publiceert maar raak. Daar helpt alleen nog deze WordPress SEO strategie 2020 tegen. Tenminste, als je je WordPress website wilt optimaliseren voor betere vindbaarheid in Google, dan is dit de beste SEO strategie voor een betere Google vindbaarheid van je website:

 1. Doe UX-onderzoek. Test je content dus vaker bij je eindgebruiker. Mondeling, maar ook digitaal. Digitaal kan technisch via de tools Hotjar en Google analytics.  Of via een heel simpele WordPress plugin voor website feedback: Vit website reviews (voor kleine WordPress websites) of Contentking.nl danwel Silktide.com (werkt goed voor Engelse en Nederlandse spelling) (voor grote WordPress websites)
 2. Daarnaast zul je heel regelmatig, zeker wekelijks, zichtbaar moeten zijn op je sociale media platformen. Denk aan werkwoorden in je call-to-actions om meer verkeer naar je website te halen.
 3. Maak gewenste conversie en acties duidelijk zichtbaar via knoppen. Zeker op je landingspagina’s (categoriepagina’s) en je WordPress homepage. Zorg voor een goede ervaring als mensen via Google, Facebook advertenties of via nieuwsbrieven naar je site komen.
 4. Kijk hoe concurrenten het doen. Via gratis of betaalde tools zoals SpyFu of SemRush. Zie mijn aparte artikel over deze WordPress SEO-tools.
 5. Versterk je bestaande relaties door met hen af te spreken dat je artikelen plaatst en deelt op hun platformen. Trek dus samen op.

Lees nu verder over de Google SEO factoren die het Amerikaanse bedrijf Moz.com uitgebreid onderzocht heeft. Laat je verder geen complexiteit aanpraten door SEO specialisten uit Amsterdam of Utrecht, maar geloof mij: de WordPress SEO factoren veranderen slechts geleidelijk. De laatste 3 jaren zijn wel zoekintentie (de zoek aanleiding) en UX (gebruikersvriendelijkheid) belangrijker geworden. Ook is het belang toegenomen om content regelmatig te updaten om kwaliteit, onderbouwing en nauwkeurigheid zo actueel mogelijk te houden. De  tijd van strooien met zoekwoorden ligt definitief achter ons. Google is slimmer geworden en kijkt naar de context. de compleetheid van de uitwerking, de gebruikerservaring en positieve signalen bij delen van de content op sociale media. Nu snel aan de slag met jouw WordPress SEO!

In zes stappen naar betere Google vindbaarheid (WordPress SEO)

Heb je een WordPress website en wil je SEO zelf doen? Volg dan deze SEO tips aan de hand van 6 afzonderlijke aandachtsgebieden. Installeer ook de zojuist verschenen WordPress plugin, genaamd: Google Site Kit. En je kunt nog gemakkelijker met SEO aan de slag!

 

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

 

Dus… verbeter je WordPress website en teksten op SEO factoren en doe dat via deze SEO handleiding voor WordPress! (Neem er 7 minuten voor)

Tussen ons gezegd en gezwegen… Er komt steeds meer content. Vanwege deze, toenemende ‘contentshock’ is het is niet zo gek als je het gevoel hebt dat je website steeds slechter gevonden wordt. Over alles is bijna al geschreven en de kans dat mensen op jouw werk stuiten wordt kleiner naarmate het internet groeit. Dat zie je aan je webstatistieken: de cijfers vallen vaak tegen. Terwijl je content gewoon goed is. Echt waar! Kortom, het wordt tijd dat je meer lezers trekt. Maak jezelf zichtbaar; gebruik de tips uit deze Google SEO handleiding, oftewel deze WordPress SEO handleiding.

SEO-factoren-voor-betere-zoekmachine-optimalisatie-volgens-Moz-2017

SEO factoren voor Google vindbaarheid zijn gelijk gebleven voor in 2019. Echter, usability eisen zijn steeds belangrijker. Optimaliseer ook de gebruikerservaring!

WordPress SEO handleiding in het kort:

Zes SEO factoren voor zoekmachine optimalisatie zelf doen

SEO tips en tools WordPress handleiding zoekmachine optimalisatie

Betekenis zoekmachineoptimalisatie (SEO): SEO betekent zoveel als ‘zoekmachine optimalisatie’ of het verbeteren van de Google vindbaarheid in de Google zoekmachine.

Buiten kwaliteit van content zijn er veel technische factoren van invloed op je SEO / vindbaarheid in Google. Deze Google SEO handleiding, WordPress SEO handleiding, vertelt je welke zes SEO factoren het meest belangrijk zijn.

Volg dan deze SEO tips aan de hand van 6 afzonderlijke aandachtsgebieden:

 1. Vaak iets nieuws publiceren is de beste SEO-strategie (ververs ook de publicatiedatum van berichten)
 2. Iets unieks publiceren en wat bovendien van waarde is voor anderen (je doelgroep)
 3. Teksten van 400 – 700 woorden (of meer); met populair zoekbegrip in titel en content
 4. Een website die snel laadt: tussen 1 en 3 seconden laadtijd is goed (zie ook bericht: WordPress SEO website testen)
 5. Zorg voor mobile first en responsive website. Bouw een website die uitstekend werkt op smartphone en tablet
 6. Gebruik meerdere kanalen, nieuwsbrieven via Mailchimp en sociale media zoals LinkedIn, Instagram/Facebook en Twitter. Verrijk content door systematisch video’s te gaan maken voor Youtube. Verkoop je producten? Zorg voor authentieke, goed geschreven reviews als extra SEO strategie.

WordPress SEO handleiding, uitgebreid

Google SEO handleiding / WordPress SEO handleiding, 6 delen:

1a. Google SEO trends en factoren, een korte SEO cursus

SEO-expert-Utrecht

Gerben G van Dijk springt.

In deze Google SEO handleiding lees je de meest actuele SEO trends en factoren. Het slechte nieuws is misschien wel dat on-page SEO factoren niet doorslaggevend zijn voor hoge rankings in Google. Het gaat er zeker niet meer om een bepaald zoekwoord vaak te herhalen. Wel maakt doelbewuste inzet ervan wel een (beperkt) verschil. Zoekmachine optimalisatie hangt ook samen met de leeftijd van je website, je laadsnelheid en het aantal links naar je website toe vanaf vele andere websites, daarover straks nog meer… Als je dit hele artikel goed leest, heb je geen basis SEO cursus in Amsterdam of Utrecht meer nodig!

Nederland is Google land

In Nederland zoekt 93 procent of meer van alle online gebruikers via Google. Daarom optimaliseren we content voor Google. En niet voor Bing, bijvoorbeeld.

 

 

SEO tip: goede content krijgt aandacht

Bedenk dat goede content mensen tijd bespaart en voor hen waarde toevoegt. Zonder deze content zou hun leven er een stukje minder mooi uitzien… Wat fijn is voor websitegebruikers vindt Google ook fijn. Los vragen en problemen van je doelgroep op via je content; maak de inhoud herkenbaar en gebruik vertrouwde taal en begrippen. Richt je echt op een branche en op een beroep of rol in diezelfde hoek.

Autoriteit en sterke merken winnen SEO race

Naamsbekendheid en vertrouwen in je website, en/of in jou, tellen sterk mee. Het is voor grote bedrijven gemakkelijker om in de top van de Google zoekresultaten te komen. Ook deze ‘off-line’ factoren tellen, hoe meer mensen vertrouwen in je hebben en op zoek zijn naar je content; hoe hoger je scoort met SEO. Een online bewijs is dat veel andere sites linken naar jouw website. Een mogelijke SEO strategie voor kleine partijen is om achtergrondartikelen te maken en om andere partijen telefonisch te benaderen met de vraag om er naartoe te linken; met als argument dat het voor hun doelgroep (ook) interessant is.

Google SEO trend: unieke (gerichte) content komt hoger

Hoe unieker je content, hoe hoger je komt in Google. Ga de diepte in op het onderwerp en de smalte in qua doelgroep. Zo word je veel meer relevant voor jouw doelgroep en dus ook voor Google. Zorg daarbij dat je ook op lokale zoekwoorden, dus op plaatsnaam, te vinden bent. Voorbeelden: SEO Utrecht en SEO Zwolle. Zorg ook voor input vanuit meerdere bronnen, zodat je een verhaal schrijft dat echt een unieke opbouw kent. Stukjes content die je van andere websites afhaalt, moet je altijd herschrijven in eigen woorden. Zo voorkom je ‘duplicate content’ en breek je toch door het internetgeweld heen…

 

 

Websitebezoekers verdienen én betalen

Het is nadelig voor SEO dat op de zoekoverzichtspagina van Google er steeds minder ruimte (zie: voorbeeld) is voor niet-betaalde zoekresultaten (natuurlijke zoekresultaten). Het is moeilijker geworden om zonder investeringen hoog te komen in Google. De ranking plekken nummer 1 en 2 zijn nu bijna altijd bezet door betaalde links. Je moet daarom zeker overwegen om te adverteren via Google advertenties (Adwords) en/of Facebook / Youtube / Twitter adverenties. Ja, dat kost geld, maar levert je mogelijk ook meer conversie op, na vinden van je balans erin. Bottom-line is natuurlijk dat je je website op SEO analyseert en op peil brengt.

SEO trend: topics en zoekintenties

Let op: Google maakt melding van 200+ rankingfactoren, en het nieuwe Rankbrain algoritme gaat uit van zoekintenties. Zoekresultaten worden ook nog eens gewogen met inachtneming van de zoekintentie! Het nieuwste inzicht is daarom dat je pagina’s maakt voor elke zoekintentie met ‘een rijkdom’ aan zoekwoorden. Het gebruik van bepaalde woordgroepen heet ook wel SEO topics. Dus probeer alle onderwerp relevante begrippen en termen op te nemen. Tot zover de trends in deze Google SEO handleiding of WordPress SEO handleiding. We gaan verder met Google zoekwoorden vaststellen. De basis voor elke nieuw webtekst!

[Terug naar topmenu]

1b. Gratis SEO-tools overzicht

In dit artikel komen een aantal SEO-tools aan de orde. Deze zal ik hier kort even noemen.

WordPress SEO plugins

SEO technische analyse tools

Website backlinks checker en beste SEO scores

Zoekwoorden bepalen tool:

Optimalisatie webpagina’s technische SEO tool

Optimalisatie website onpage SEO plugin

Backlinks bepalen

NB. Daarnaast bestaat er een goed artikel over de beste 21 SEO tools (eerst op Frankwatching.nl) (2019)

2. Google SEO handleiding zoekwoorden tips

Hoe WordPress SEO zoekwoorden verzamelen?

Maak SEO zoekwoorden lijst via Google Trends en andere suggesties

Begin met de zoeksuggesties die Google zelf geeft, als je een bepaald woord gaat typen. Je vindt deze woorden ook onderin de eerste bladzijde met zoekresultaten. Kopiëer deze woorden naar een kladblok. Verzamel nog meer woorden door belangrijke woorden in te typen in de gratis tool: MoZ zoekwoord suggesties tool en extra hulpmiddel daarbij is deze tool om online gebruikte synoniemen te vinden. Zoek aanvullend nog meer woorden. Maak in je kladblok mooie rijtjes / clusters van 5 vergelijkbare begrippen. Ga nu naar Google trends. Gooi er steeds vijf woorden in (zet wel land op Nederland). Kies uit de trending topics, de zoekwoorden met hoge volumes. Je kunt zien welke zoekbegrippen populairder aan het worden zijn; oftewel dit zijn de stijgende zoekwoorden volgens Google Trends. Vul j zo je lijst met zoekwoorden .

Vul SEO zoekwoorden lijst aan met synoniemen

Neem ook deze zoekwoorden mee in je kladblok. Uiteindelijk kun je voor kernzoekwoorden nog meer synoniemen vinden via deze gratis tools: SEO tool keywordtool.io en answerhepublic.com . De laatste is zowel grappig als nuttig. ‘Answer the public‘ stelt je in staat zoekwoorden op te nemen die een hele vraag vormen; wat vooruitloopt op het feit dat mensen vaker spraakgestuurd gaan zoeken. Tot slot kun je eigen metingen nog bijvoegen aan je SEO woordenlijst. Als je website is gekoppeld aan Google Search Console, dan kun je je rankings zien van zoekwoorden waar je nu al op scoort. Download ook deze lijst met woorden; kies zowel voor desktop als mobiel verkeer (alles aanvinken: zoekwoorden, cost per click etc.). Dit .CSV bestand kun je daarna openen in Excel en weer opslaan als Excel werkblad. Pak de kolom met zoekwoorden en zet het ook in  je kladblok. Klaar. De volgende stap is om de beste zoekwoorden te gaan kiezen.

Vul SEO zoekwoorden lijst aan met top zoekwoorden van concurrenten

Je kunt veel leren van de zoekwoorden waar je concurrenten al succes mee hebben. Twee gratis tools kunnen je daarbij helpen:

 

 

 • SimilarWeb.com Niet elke site heeft genoeg verkeer voor volledige analyse, maar de top 5 zoekwoorden worden wel getoond in de tool. Voor de url in en kies in het links verticale menu voor “Search”. De top 5 zoekwoorden kun je zien.
 • SearchMetrics.com (registreren is wel vereist): De zoekwoorden tool toont per website welke 10 zoekwoorden hoog scoren.
 • SemRush heeft hier een betaald product voor: SemRush tool voor geavanceerde SEO zoekwoorden- en concurrentieanalyse.

Hoe WordPress zoekwoorden definitief kiezen?

Het heeft geen zin om je artikelen/pagina’s te optimaliseren op heel algemene woorden en trends. We gaan daarom afwegen welke zoekwoorden je wel meer websitebezoek gaan opleveren. Word gratis lid van Google Adwords en gebruik de Google Adwords Keyword planner (SEO zoekwoordenplanner) om je zoekwoorden te kiezen. Dit is een tool binnen de Adwords Hulpprogramma’s. In de keyword planner kun je al je zoekwoorden gooien (tot 700 in aantal). Daarna zie je per woordgroep of trefwoord wat ongeveer het verkeer is in Nederland op deze zoekwoorden. Een andere mooie tool, dat zich ook baseert op de Google Adwords Keyword Planner is Ubersuggest van Neil Patel. Je ziet per zoekwoord ook goed wie erover publiceren.

Kies de zoekwoord(combinaties) die veel gebruikt worden, maar probeer ook in te schatten vanuit welke intentie mensen deze zoekwoorden gebruiken. ‘SEO content laten maken‘ is voor mij beter, dan ‘SEO content schrijven‘, omdat het eerste zoekbegrip iets te maken heeft met inhuren of inkopen van een dienst/product dat ik aanbied. Vanuit die afweging, en vanuit analyse van concurrenten, bepaal je je eigen set aan zoekwoorden. Per zoekwoord(begrip) maak je minimaal één webpagina. Die pagina’s moet je ook onderhouden! (Reken 4 uur pp per jaar aan onderhoud) Wanneer mensen die zoekwoordcombinatie intypen, kom jij boven via Google Search.

Betaalde SEO tool voor zoekwoorden kiezen kosten veel geld. Als je budget hebt, dan adviseer ik de SEO tool van SemRush.

Juiste zoekvolumes bepalen in Adwords zoekwoordenplanner is lastig

Na de zomer van 2016 worden de precieze bereikcijfers per zoekterm niet meer weergegeven, maar zie je wel volume groepen. In hoofdlijn kies je een zoekterm (van 1,2 of 3 woorden) uit waarop veel gezocht wordt. Dit verwerk je ook zo in je (werk)titel.

Lees in een artikel van SEOGuru hoe je de exacte bereikcijfers per zoekwoord (en synoniemen) toch naar boven kunt halen. Dit gaat wat ver voor deze Google SEO handleiding.

Weeg al met al dus af welke zoekwoorden voor jouw business geschikt zijn en je wat kunnen opleveren; afgezet tegen de concurrentie op het zoekwoord. Ben je SEO expert? Laat me dan weten welke tool je gebruikt!

Gele stipschoenring pendule? Met Unieke Woorden kom je op 1 in Google.

Kom je nu op nummer 1 in Google. Nee…. Het is vaak een hele kunst om de eerste pagina van de Google resultaten al te bereiken… En als je op pagina één komt, zijn alleen de eerste drie plekken (onder de advertenties) interessant. De plek bepaalt hoe vaak wordt doorgeklikt; en dit is onderzocht: 1e positie: 32% van alle kliks, 2e positie 18% van alle clicks, derde 11%. Hoe hoger in de lijst, hoe meer conversie (in principe). SEO specialisten die je een nummer 1 positie beloven, beloven je te veel. Tenzij het bijvoorbeeld gaat om “Gele stipschoenring pendule” als zoekterm. Dan lukt het mij zelfs om met deze zoekterm op nummer één binnen te komen. Hoe anders ligt dit voor zoekwoorden zoals ‘hypotheek’, ‘autobanden’ en ‘huisdieren’. Met ‘Gele stipschoenring pendule’, sta ik echt op de Google Nr 1 positie = geen verrassing.

WordPress SEO tip: minimaal 400-700 woorden

De eis dat je tekst minimaal 500-700 woorden moet hebben, is goed om voor ogen te houden. Maar niet té vast. Kijk wel naar het doel van de tekst. Gebruik niet (veel) meer woorden dan nodig is. Schrijf voor gebruikers, daarna pas voor zoekmachines. Over goede titels en teksten is heel veel te schrijven. En valt buiten het bestek van deze WordPress SEO handleiding / Google SEO tutorial. Enfin, ga qua content gerust de diepte in! Artikelen mogen 1000 woorden zijn, maar ook 2.000 of 3.000. Dit artikel heeft er 4.000.

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

Frequentie SEO zoekwoorden

Verwerk de gevonden zoekwoorden ‘natuurlijk’ in je tekst. Hoe vaak? Een vuistregel van Bol.com is om 4 of 5 keer het woord in een tekst van 200 woorden te stoppen. Je SEO tekst is niet af voordat je deze verhouding hebt gecheckt. Verdeel de woorden over je: in titel, intro, koppen en alinea’s én op het eind. Gebruik nooit vaker het zoekwoord dan in 4% van de content.

[Terug naar topmenu]

3. WordPress SEO handleiding webpagina

In deze Google SEO handleiding / WordPress SEO handleiding zoomen we nu in op de vindbaarheid verbeteren van webpagina’s, dit wordt ook wel on-page SEO genoemd. Verderop lees je meer over website techniek, dat is ook een WordPress SEO factor, net zoals je online/off-line autoriteit (incl. sociale media).

Google-SEO-tutorial-webpagina-onpage-seo

Je werkt via de WordPress editor om je (Word) tekst vorm te geven op je website. Google SEO factoren:

Google SEO factoren webpagina (volgens Moz.com)

 • SEO factor: unieke ‘title’ en ‘url’
 • meta-description / meta-zoekwoorden (alleen in HTML te zien)
 • H1 en H2 en H3 koppen (meerdere h1’s en h2’s mag)
 • plaatjes: max. 20 kb met Alt-tag (alleen in HTML te zien)
 • link bevat zoekwoord
 • aantal zoekwoorden in tekst
 • meerdere talen (gebruik hreflangcode in de headsectie van je webpagina, zie uitleg Google)
 • meta-keywords (alleen in HTML te zien)
 • let op vet: maak niet teveel woorden vet.
 • bevorder doorlezen, met links, foto’s en video
 • werk toe naar pagina’s met lage bouncerate < 60 procent. Gooi ook pagina’s weg (na 2 jaar proberen)

Ps. Je hoeft de SEO factoren in deze Google SEO handleiding niet te onthouden, installeer gewoon de Yoast voor WordPress plugin (zie mijn lijst met beste evergreens WordPress plugins). En maak deze pagina favoriet in je browser. Handig!

 

 

SEO must have: unieke ‘title’ en ‘url’

Zowel je tekst als je webpagina hebben een titel. Stel deze gelijk. Geef de titel van je tekst letterlijk op als titelnaam van je webpagina. De url, of de ‘www-naam’ mag je inkorten tot alleen de zoekwoorden. Werk met korte url’s van 2 tot 3 woorden. Je url bevat een of meer belangrijke zoekwoorden. Helaas is de url minder van belang geworden voor SEO. Dus ook een url zonder zoekwoord, kan toch goed gaan scoren in Google. Het is ook niet (meer) erg om een website te hebben onder je persoonlijke naam (wat geen algemeen zoekwoord is).De titel moet wel uniek zijn en bevat zo’n 60-70 tekens. Maak titels die prikkelen en tot actie bewegen: ‘bekijk’, ‘ontdek’ e.d. Gebruik de SEOmofo snippet optimizer als je wilt weten hoe / wat de lengte moet zijn van je SEO titel en meta-description.

SEO tip: behoud altijd oude url! Je kunt een url veranderen, maar zorg dan wel voor een redirect 301. Die moet 12 maanden blijven bestaan. Zo weet Google wat de oude url was, en waar hij heen moet voor de nieuwe url. Gebruik een wp-plugin voor 301 redirects.maken. Via Google Search Console (Webmastertools van Google) kom je mogelijk op zoekwoordideeën. Die raadpleeg je als je pagina 3 maanden of meer live staat; dan zie je wat… Dan zie je op welke woorden mensen op je site terecht komen. En kom je ook op ideeeën voor betere urls. in Google Analytics zijn geen zoekwoorden te zien: NOT PROVIDED, helaas.

Meta-description en meta-data (de lengte is weer 155 tekens, zoals het altijd al was)

Een meta-description is de tekst die Google toont onder je paginatitel in de zoekresultaten. Deze metatekst toont Google als deze relevant is voor de internetzoeker. Je kunt de meta-beschrijving toevoegen aan je webpagina via de SEO plugin van Yoast (zie verder weer). Deze plugin houdt de lengte ook in de gaten, zodat je kunt controleren of je zin helemaal toont in Google. Sinds december 2017 toont Google langere metabeschrijving dan daarvoor. Het was altijd voor mobiel 115 tekens en voor desktop 155 tekens.

 

 

Onder deze alinea in deze Google SEO handleiding zie je hier een plaatje van (uit de Yoast plugin). De meta-info beschrijft je pagina in meer woorden, maar dan op een wervende manier, passend bij de zoekintentie. Sluit wel de hoofdzoekwoorden in! Zorg dat je meta-descriptie prikkelt tot actie (dus niet alleen de titel, volgens Bol.com). Voorbeeld: Titel=’WordPress SEO schrijven doe je zo!’ Metadescription: ‘Optimaliseer nu je webpagina’s voor meer websitebezoek via Google. Tien SEO regels op rij.’ Een wervende meta-description, trekt meer mensen. Zie ook mijn bericht voor checken van meta-descriptions.

Meta-data / Rich snippets

De technische die hards, heb ik ook nog een tip in deze Google SEO handleiding: verdiep je in meta-data. Je kunt in de HTML van je webpagina aangeven welke ‘objecten’ jij in je tekst bespreekt. Zoals naam van de auteur, beroep van de auteur, het product, of adres. Al deze dingen kun je coderen, om Google te leren wat zaken beteken. Deze codering staat uitgelegd op www.schema.org. Zo speel je in op het semantische web (web 3.0). Deze aanvullende informatie over je producten en diensten kan Google voorschotelen aan je webbezoekers. Kijk maar in de rijkere zoekresultaten als je gaat zoeken op: “Bol Lego doos” (bol.com) ofzo. Hierbij een stukje HTML / ld+Json-code dat je kunt aanpassen en in de code van je pagina(body) kan zetten (via knop ‘Tekst’ in je WordPress editor). Laat Google merken via je homepage dat je de auteur bent van je website. Dit kun je doen door onderstaande link in de pagina(code) te zetten (via editor) en jezelf op Google+ bijdrager te maken voor jouw website. Dan koppelt Google+ de website met jou. Dit is de onderstaande link:
<a href=”https://plus.google.com/[jouwGoogle+naam]” rel=”publisher”>Zie ook Google+ profiel</a>

SEO eisen: H1, H2, H3 koppen

In WordPress is de titel van je pagina automatisch de H1 kop. Verdeel je content in secties en in alinea’s. Gebruik voor de sectie de H2 kop als attribuut voor die tussenkop. Je mag een H1 en H2 kop overigens vaker gebruiken. En voor elke alinea een H3 voor de titel of tussenkop. Gebruik de H2 kop opnieuw als je echt een nieuwe sectie opent. Meestal heb je 1 h1, 1 h2, en diverse h3 koppen in je tekst. Als je de ‘text’ editor (HTML-weergave in WordPress) opent, ziet dat er zo uit:<h2>Google SEO optimalisatie tips</h2> (bijvoorbeeld). Je hoeft niet verder te gaan tot H4, al mag dat wel. Google kijkt naar deze titels, dus zet je zoekwoord(combinatie) daar dus ook in.

Google-SEO-tutorial-h2-h3-koppen-invoeren-WordPress

Google SEO: Plaatjes: max. 20 kb en Alt-tag

Je kunt de snelheid van een webpagina verbeteren. Hoe sneller de pagina laadt, hoe beter. Het helpt voor zoekmachine optimalisatie om foto’s van niet meer dan 100 kb te plaatsen. Check je hele website er maar eens op! Belangrijk bij plaatjes is om een ALT tekst toe te voegen. Deze tekst beschrijft wat je letterlijk ziet op de foto. Gebruik ook hier (deels) de zoekwoorden die je voor je pagina hebt bedacht. Hieruit volgt dat je de Alt-tekst in de taal van de content schrijft. De fotobeschrijvingen versterken zo de vindbaarheid van je webpagina. Zie verder voor uploaden van foto’s in een zo klein mogelijk bestand…

Google SEO: Link bevat zoekwoord (minder belangrijk anno 2015-2020)

Gebruik je links in je teksten? Zet in elke link een zoekwoord, maar let op: de zoekterm waarop je de pagina optimaliseert zet je juist niet in de link. Want dat geef je een andere pagina autoriteit en niet je eigen site voor je onderwerp. Introduceer elke link met een relevante, begeleidende SEO-tekst. Heb je affiliate links (of onbetrouwbare sites waar je naar linkt), voorzie die van de HTML attribuut: ‘no follow’. Dit ziet er zo uit: <a href=”http://www.sitenaam.nl/pagina” rel=”nofollow”>SEO concullega website</a>. Het is voor SEO geen factor als je nu veel of weinig linkt naar andere websites. Help de lezer juist met goede links.

Toegestaan aantal zoekwoorden in tekst voor SEO

Gebruik een SEO zoekwoord niet zo vaak dat de tekst daardoor minder prettig leest. Check je webpagina via deze SEO keyword density checker. Gebruik niet meer dan 4 á 5 keer hetzelfde begrip in een tekst van 250 woorden. Je (hoofd) zoekwoord mag niet meer dan 2 tot 4 procent van het aantal woorden in je tekst uitmaken. Tegenwoordig is het belangrijk om in de eerste alinea het hoofdzoekwoord vaker te gebruiken. En ook op het einde van je tekst. Per alinea kun je varianten gebruiken met het hoofdzoekwoord of juist samenhangende onderwerpen in andere woorden. Optimaliseer elke alinea zo op je specifieke zoekbegrip. Dan is elke alinea goed geoptimaliseerd.

 

 

Meerdere talen en Google SEO
Google ontdekt vanzelf wat de hoofdtaal is van je pagina. Het is raadzaam om subdomeinen voor elke taal te hebben. Zoals ‘www.gerbengvandijk.nl/en/welcome’ voor het Engels (ik heb geen Engels gedeelte). Het is niet (meer) noodzakelijk dat een pagina in een andere taal een ‘Hreflang html tag’ / taalinstelling heeft. Niet nodig om hoog te komen in Google. Wel handig voor de zoeker waarvan de browser in bepaalde taal zoekt. Zie ook WordPress website vertalen plugins.

Meta-description en keywords zijn GEEN SEO factoren

De meta-description en de keywords geef je aan een pagina mee, maar zijn geen rankingsfactor meer voor Google. Google kijkt naar de woorden die zichtbaar op de pagina staan. De meta-omschrijving is de tekst die Google (kan) laten zien bij een titel van je pagina in een zoekresultatenoverzicht. Vaak toont Google een ander stukje tekst uit je pagina dan je meta-description. Dit gebeurt ondermeer als de zoekwoorden waarop iemand zoekt niet in je meta-beschrijving staan. Zorg voor een meta-omschrijving die aanzet tot klikken. Biedt een uniek voordeel en gebruik actieve werkwoorden. Gebruik max. 115 tekens (mobiel), of max. 155 tekens (laptop).  Voorbeeld: “Bekijk deze SEO handleiding voor WordPress website gebruikers en optimaliseer je website vandaag nog.” Google gebruikt de trefwoorden /tags niet meer. Volsta ermee door de zoekwoorden uit de titel als tags op te geven of laat deze tags leeg als het toch niet zichtbaar wordt.

Gebruik vet spaarzaam

Je kun woorden vet maken, maar doe dit spaarzaam, bijvoorbeeld één of enkele keren in de tekst dat je iets extra laat opvallen.

Bevorder doorlezen, ook foto’s en video erbij

Verleid je webbezoekers om meer tijd door te brengen op je site én om meerdere pagina’s te lezen. Dat versterkt SEO. Gebruik een embed video (dit heeft geen effect op laadtijd, zie verder) en minimaal één plaatje. Over je plaatjes dit: beschrijf in de Alt-tag van het plaatje wat er te zien is. Gebruik wel een of meer zoekwoorden, maar houdt het een beetje natuurlijk. Ga niet overal precies dezelfde zoekwoordcombinatie als Alt-tag gebruiken. Hoe natuurlijker, hoe menselijker en dat wil Google ook.

Verklein het gewicht in kb van plaatjes op je website (of plugin: smush-it)

Zorg dat plaatjes snel geladen worden, maak ze lichter via speciale software voor verkleinen van het fotobestand. Foto’s verkleinen kan via deze tool: kraken.io crunch images. Zet de verkleinde foto’s daarna in je website. Is je JPG of PNG-file te groot? Verklein deze dan eerst met Image compressor. Wat ook kan, is om dit werk structureel te laten doen via een WordPress plugin.

Werk toe naar pagina’s met lage bouncerate

Pagina’s die top scoren in Google hebben een lage bouncerate van rond de 50%. Werk toe naar een lagere bouncerate: maak pagina’s voor afzonderlijke doelgroepen, die ze graag lezen en biedt hen doorklik mogelijkheden verder je site in. Gooi ook pagina’s weg met hoge bouncerate; bijvoorbeeld na 2 jaar proberen om te content relevanter/bruikbaarder/gerichter te maken. De bouncerate kun je zien in Google Analytics. Op pagina-niveau en op website-niveau (gemiddelde). Bounces zijn mensen die niet doorklikken op je content. Hoge bouncerate in combinatie met een korte leestijd is een slecht teken.

Samenvatting: tips voor goede SEO webpagina

 • Een SEO webtekst heeft tussen de 500 en 700 woorden, maar 1000+ is meer save.
 • Een logische structuur is cruciaal in deze langere teksten, gebruik H2 tussenkoppen (6-8 per tekst)
 • Onder elke kop 2-3 alinea’s, geef de koppen daarvan een H3 (neem Google trefwoorden erin mee)
 • Per alinea / paragraaf ongeveer 4 zinnen, gebruik trefwoorden en gerelateerde termen
 • Herhaal het zoekwoord of zoekwoordcombinatie, maar let op: zorg voor prettige leesbaarheid
 • De meta-description moet motiveren tot klikken, maar is GEEN SEO rankingsfactor (115 tekens (mobiel), max. 155 tekens(desktop))
 • Foto’s, video’s en relevante (interne) links verbeteren de ervaring met je website en dat werkt door in Google SEO.

SEO boeken tips voor naslag

[Terug naar topmenu]

4. WordPress SEO url structuur en menu-structuur

Onthoud dat je met korte url’s (webadressen) moet werken, waarin je gekozen zoekwoorden in voorkomen. Ook in de paginatitel natuurlijk (liefst aan het begin van de titel). Een vuistregel is dat koppen niet meer dan 5 woorden hebben. Echter, Google leest vooral de eerste twee. Onthoud dit ook uit deze WordPress SEO handleiding.

Landingpagina’s en onderliggende SEO pagina’s

Bepaal je basis zoekwoorden dan wel basis productgroepen. En vernoem pagina’s naar een zoekterm of zoekwoordcombinatie. Zet zo gelijksoortige content in een url structuur. Zoals ik in dit voorbeeld, onder deze alinea, heb gedaan. Je werkt met paginagroepen voor gelijksoortige content.In het WordPress CMS denk je in categorieën. Je kunt berichten groeperen via een categorie. Die categorie geef je een naam van één of twee zoekwoorden. Alle berichten die binnen een categorie vallen, laat je zoveel mogelijk naar elkaar linken. Ook via links in het kruimelpad (zie verder). Via de plugin van Yoast kun je kruimelpaden aanzetten. Voorbeeld ‘HomeTwitterContentmarketing‘.

SEO Paginaset 1

gerbengvandijk.nl/facebook (landingspagina)
gerbengvandijk.nl/facebook/fotos-seo
gerbengvandijk.nl/facebook/filmpjes-seo
gerbengvandijk.nl/facebook/tekst-seo
gerbengvandijk.nl/facebook/links-seo
gerbengvandijk.nl/facebook/contentmarketing-seo
gerbengvandijk.nl/facebook/google-seo

SEO Paginaset 2

gerbengvandijk.nl/twitter (Landingspagina)
gerbengvandijk.nl/twitter/fotos-seo
gerbengvandijk.nl/twitter/filmpjes-seo
gerbengvandijk.nl/twitter/tekst-seo
gerbengvandijk.nl/twitter/links-seo
gerbengvandijk.nl/twitter/contentmarketing-seo
gerbengvandijk.nl/twitter/google-seo

Zoals je ziet, draait elke landingspagina om een belangrijk keyword. Zoals hier: ‘Twitter’ en ‘Facebook’, in combinatie met ‘SEO’. Als je naar de homepage gaat, kun je van daaruit naar de landingspagina’s en verder afzakken in de website zogezegd. Als je paginasets gebruikt, kun je webpagina’s binnen deze set laten verwijzen naar de bovenliggende landingspagina in de structuur van de website. Dit geeft extra SEO waarde aan de landingspagina omdat ze ook zeer relevante interne links van de pagina’s eronder naartoe leiden. Hoe je structuur aanbrengt in je WordPress website, in het algemeen, lees je in deze blog van WP-lounge. De leesbare link of url-instellingen voor WordPress Pagina’s en Categorieen leer je van Yoast.

Nieuwe site? Kies goede silo structuur en redirect belangrijke categorieën naar pagina’s en zet deze in menu

Het is nog een extra overweging om voor zoekmachineoptimalisatie de volgende ingrepen te doen: maak categorieën aan met een bepaalde url en maak pagina’s aan met deze url. Redirect de categorie naar de pagina. Zet de categorie op niet indexeren. En zet de pagina in het hoofdmenu van je site. Voorzie deze pagina van 3000 tot 8000 woorden. En link naar berichten in de betreffende categorie. Link nier naar andere berichten in andere categorieën. Link vanuit elk bericht naar de pagina.

Overigens hoef je niet perse categoriepagina’s te redirecten naar een pagina. Je kunt ook gewoon de categoriepagina als ‘pagina gebruiken’. Dat is puur een lay-out kwestie. Wanneer je je categoriestructuur implementeert, plaats dan wel de belangrijkste categorieën ook in het hoofdmenu. Bij  het aanpassen van het menu. Zie je een paneel met het woord categoriën. Die kun je gewoon aan het WordPress menu toevoegen.

Zie ook dit naslagwerk om het idee van silo content geheel te begrijpen, al is een silo-structuur minder krachtig als SEO-instrument dan enkele jaren terug.Eisen aan Menu in WordPress website

Usability experts blijven erbij dat 3, 4 of 5 items in één keer te overzien zijn. Dus denk eraan dat je met menu’s werkt die niet meer dan 5 items hebben. Zoals je al kon lezen over de ‘silo’ website structuur, is het belangrijk om je belangrijkste diensten en/of informatiegebieden te ontsluiten via het hoofdmenu. Je kunt ervoor kiezen om categoriepagina te redirecten naar gewone pagina’s, waarbij je de url van de categoriepagina hetzelfde laat zijn voor de nieuwe, gewone pagina. Om je een voorbeeld te geven van een menu met niet teveel items. Toon ik jou hier het menu van deze website nog eens (niet klikbaar plaatje).

 

Interne linkstructuur verhoogt WordPress SEO

Los van logische en leesbare url’s kun je SEO toepassen op de interne linkstructuur, dus de wijze waarop je eigen pagina’s onderling laat linken. Alain Saidon van SEO Guru vertelt in een eigen artikel hierover. Belangrijke detailpagina’s geef je meer links vanaf (pagina’s rondom) de homepage en broodkruimelpaden zorgen weer voor linkjes naar categoriepagina’s en de Homepage toe.

Gebruik 301 redirects

Als je een url verandert, werk dan met redirects 301 (laat die minimaal 12 maanden staan!). Gebruik daar een SEO redirects plugin voor als het niet in je WordPress zit. Denk ook aan interne links, leg die zeker aan op plekken waar ze van meerwaarde zijn voor je websitebezoekers. Lees deze Google SEO handleiding nog verder.

[Terug naar topmenu]

5. WordPress SEO handleiding websitebouw

Domeinleeftijd, domeinnaam en Google SEO

Het wordt gezegd dat de domeinleeftijd, dus hoe lang een website bestaat, niet bepalend is voor de score binnen Google. Dit is heel lang gedacht, toch gaat het vooral om links en bezoek. Ook hoeft de domein geen echt zoekwoord te bevatten.

Seo factor: mobiele website  / responsive

Zorg dat je website snel laadt op smartphones en responsive is. Dit houdt in dat je website gemakkelijk 1-koloms kan worden, zodra het scherm kleiner wordt. Je kunt dit op de laptop of pc testen door je browser venster steeds kleiner te maken. Je trekt met de muis de rand van de browser steeds meer naar binnen. Een goede responsive website krimpt dan netjes mee.

Installeer de Yoast voor WordPress plugin (Joost van der Valk)

Het is goed om deze WordPress SEO begrippen te weten, maar beter nog is om de Joost van der Valk WordPress plugin (SEO plugin) te gebruiken binnen je WordPress website. De Joost van der Valk WordPress plugin helpt pagina’s opbouwen rondom zoekwoorden combinaties en geeft je SEO suggesties. Dit is de standaard SEO plugin die door zeer veel WordPress website eigenaren wordt gebruikt (gratis of premium versie). Zie ook deze video: Joost van der Valk WordPress plugin installeren.

Korte laadtijd: <3 seconden

Een krachtig seo-advies volgt nu: zorg dat je website binnen 2 of 3 seconden laadt. Mijn WordPress website draait daarbij niet meer op PHP 5.6 maar op PHP 7.0. De overstap naar PHP 7 (zie 13 stappen) verkorte de laadtijd van mijn WordPress website met 30%. Verder vraagt snelle laadtijd goede hosting en sitebouw. Ook de plugin WP Super Cache is nuttig erbij. Je webbouwer moet hier meer van weten, zoals het gebruik van JetPack Plugin en evt. Cloudflare (DNS) samen met WP super Cache. Hoe je Cloudflare kunt instellen, zie je in deze video. Hoe je WP Super Cache kunt instellen, lees je in dit artikel.

Non-www en www pagina’s: stel in binnen Google Search Console

Maak je website lid van Google Search Console (GSC), stel daar in hoe je wilt dat je website heet voor Google, bijvoorbeeld, gerbengvandijk.nl, of www.gerbengvandijk.nl. Stel deze voorkeur in zodat Google geen dubbele content rekent voor beide verzamelingen, maar één verzameling van je content als hoofdzakelijk ziet.

SEO-tip: redirect van http naar https

Als je website is overgestapt van http naar https, zorg er dan voor dat alle links op je website, en de links die binnenkomen vanaf andere websites met, http. Dat deze een redirect krijgen naar https. Vraag je website bouwer om dit te doen.

Gebruik canonical links bij dubbele content

Heb je een webwinkel, waarbij contentpagina’s bijna gelijk zijn, zoals een short die je verkoopt in diverse maten? Zorg dan dat 1 pagina de hoofdcontent is, geef de kopieën een canonical link mee. Google merkt op als de inhoud van pagina’s gelijk zijn en dat pakt negatief uit. De canonical link vertelt Google welke pagina de hoofdpagina is en welke pagina’s ervan af zijn geleid.

Nog meer technische WordPress SEO aspecten

 • Domein en url keuze: Is je markt in Nederland. Kies dan voor hosting in Nederland op een .nl of .com of .eu domein. Gebruik de Nederlandse taal.
 • HTML5 is de nieuwe taal voor weergeven van content op je website. Gebruik je Iframes of Javascript in je content? Zorg dan dat je er geen inhoudelijke content in zet, want dat leest Google helemaal niet. Dus zorg ervoor dat je content via HTML5 (en vanuit eigen PHP code) tot je gebruikers komt.
 • XML Sitemap bestand en ROBOTS.TXT moeten kloppen. Vraag je webbouwer ernaar. Robot.txt zorg dat de crawlers van Google niet pagina’s indexeren die onbelangrijk zijn. Zoals images, inlogpagina of algemene voorwaarden e.d. De ROBOTS.TXT file mag CSS en Javascript niet blokkeren. Plaats in de XML Sitemap de tag die de Prioriteit bepaalt tussen je home, landings en gewone pagina’s. Priority 1.0 is je homepage. Twee landings kunnen prioriteit 0.9 krijgen. De rest moet lager scoren. Zie screenshot onder voor SEO voorbeeld XML bestand.
 • De HTACCES file moet kloppen. De voorwaarden ervoor moet je even Googlen, want die weet ik niet. Bijvoorbeeld: ‘how optimize HTACCESS file’.
 • Plaats het CMS berichten in relevante categorieën, en kun je posts binnen die categorieën met elkaar laten linken? Daar zijn WordPress plugins voor (ik meen iets van ‘link to another post’). Zo maak je doorlezen beter mogelijk en voorkom je bounces.
 • Gebruik je uitklapmenu’s op de pagina? Dat mag van Google, de gehele tekst wordt geïndexeerd, ook als tekst niet zichtbaar op de webpagina staat, totdat je content uitklapt via een plus (+) symbool of tabje.
 • Hoe is de laadtijd?, kun je Javascript pas op het laatste inladen. Mensen klikken weg als laadtijd langer is dan 2 of 3 seconden. Check Google Speed voor meting.
 • Zijn er redirects naar home voor www.naam.nl/index.php en voor www.naam.nl/. Je hebt een basisurl. Niet twee of drie!

SEO en linkwaarde behouden bij migratie WordPress website

Bij migratie van je website, wil je de linkwaarde, of opgebouwde reputatie behouden. Wat zijn de juiste redirect om aan te maken op je oude site?

 • 301 redirect gebruik je voor een permanente verhuizing van een webpagina.
 • 302 redirect gebruik je voor een tijdelijke verhuizing.
 • Met aanbrengen van deze redirects voorkom je 404 fouten en verlies van opgebouwde linkwaarde.
Google-SEO-tutorial-WordPress

Gerben G van Dijk en Kees van Seuren

Word lid van Google search Console (voorheen: Google webmaster tools)

Via de Google Search Console kun je kijken of je website één url aanbiedt. Dus niet meerdere. Zoals www.naam.nl/index.php of www.naam.nl/ (met slash). Dit heeft te maken met dubbel meetellen van content door Google (duplicate content in SEO vakjargon). Ook houd Webmaster tools je op de hoogte van fouten op je website. Zodat je zelf in staat bent om je webbouwer aan te spreken.

SEO Robot.txt file en SEO Sitemap (bekijk voorbeeld plaatjes via de links)

SEO tip: WordPress CMS updaten

Update je CMS tweemaal per jaar. Lees hoe je een WordPress update handmatig doet (het gaat automatisch tegenwoordig). En bespreek dat ook met je webbouwer.

[Terug naar topmenu]

6. Google SEO handleiding linkbuilding

Links verkrijgen van andere websites is erg  belangrijk. Je wilt links verkrijgen van kwalitatief goede websites. De oplossing is echte samenwerking. Schrijf blogs op websites op jouw vakgebied die een autoriteit zijn. Soms moet je een drempel overwinnen, maar een eerste stap is eens bellen met zo’n site. Om te horen wat voor content verwachtingen ze precies hebben. Dan weet je ook wat je ervoor moet doen. Sites die in Google op nummer 1 staan hebben soms wel 10.000 backlinks (links vanuit andere websites). Daar kun je vaak niet tegenop. Toch helpen links om jouw unieke content meer gewicht te geven. Wist je ook dat PDF files met links daarin werken als echte links naar een website. Maak er gebruik van. Zet ook content elders neer, zet presentaties en PDF’s (met links naar je website) op Slideshare bijvoorbeeld. Denk ook aan lokale SEO en start een plaatselijke Meetup groep voor jouw dienst / product / activiteit.

Hoe aan linkbuilding doen?

Er is niets mis om andere websites (met een hoge moz rank) te complimenteren en te vragen of ze naar je linken willen. Je kunt een mailtje sturen: maak een compliment over de andere website, en vraag vriendelijk naar een link op een specifieke pagina van hen. Een tip daarbij is om Google Alerts in te stellen voor je bedrijfsnaam. Wanneer een andere site iets over je bedrijf schrijft, heb je een natuurlijke reden om energie te stoppen in een linkaanvraag bij die site. In die context is een link naar jouw site erg relevant. Voor Google dus, maar ook voor je lezers. Je bedrijfsnaam die ergens genoemd staat (zonder link erbij), is ook goede reclame. Uiteindelijk werkt een gevarieerd linkprofiel. Op de blog Satama lees je meer over do’s en don’ts voor je backlink profiel. En Bram Speelman licht linkbuilding strategie verder toe. Promoot je url’s ook op openbare sociale media, zoals: Google+, onder je Youtube video’s, Instagram en (pin op) Pinterest.

Concurrentie analyse als inspiratie voor SEO linkbuilding

Bekijk of je betere content hebt, of kunt maken, op ‘concurrenten’ die over hetzelfde onderwerp schrijven. Bekijk voor hun pagina’s welke backlinks ze verdiend hebben (links vanaf andere websites). Een gratis tool daarvoor is opensiteexplorer van MOZ. Je weet nu welke websites deze inhoud nuttig vonden. Benader nu bloggers, redacteuren en site-eigenaren persoonlijk met de vraag of ze naar jouw site willen linken, omdat de content beter is…. Probeer deze tekst eens en stuur die per e-mail:

[Linkverzoek voorbeeld tekst voor email]

Onderwerp: [website naam] is tof

Beste Joop,

Tot mijn verrassing kwam ik op je website dit artikel van je tegen [link], waardoor ik meer te weten kwam over het [onderwerp X]. [website naam] heeft me daarbij tof geholpen. Intussen ben ik mij verder gaan verdiepen en heb ik ook een artikel geschreven. Het is vast een goede aanvulling en interessant voor je andere volgers. Wil je er naar linken? Dat zou mij een enorm plezier doen. Mogelijk kun je het artikel nog verder verbeteren door [gemeende suggestie]. Dit wou ik je laten weten en leuk als je de link plaatst. Het is deze: [link naar jouw bijdrage]

Groet, van een lezer, ga zo door
[je naam]

[Linkverzoek: juiste lengte voor LinkedIn connectie verzoek mét tekst]

Beste Lynsey,

Tof dit artikel van jou: https://www.frankwatching.com/archive/2017/12/04/de-toekomst-van-pr-2-trends-voor-2018/ . Als inspiratie daarop heb ik uitgezocht hoe je podcasts kunt maken. Misschien naar linken? Link: https://www.gerbengvandijk.nl/podcast-maken-en-podcast-software . Groet G

Zet nuttige links in WordPress website teksten: ook al zijn dit dan uitgaande links

Elke webpagina geeft een stukje ‘autoriteit’ door aan een pagina waar deze pagina naar linkt. Het is belangrijk om naar eigen relevante content te linken. Daar win je zelf wat autoriteit mee. Toch zul je gebruikers wat willen bieden en hen naar waardevolle externe content willen verwijzen. Zeker ook doen, maar beperk uitgaande links daarbij wel. Een hardnekkig misverstand is dat je uitgaande links kunt ‘uitzetten’ door ze de status ‘no-follow’ te geven. Dat is helemaal niet zo, volgens Google zelf. Het is goed als mensen naar jou linken, maar geef niet zomaar een link ‘weg’, maar doe dat bewust. Als je links van iemand vraag, vraag dan om een echte link (of check via de broncode van de betreffende site of ze standaard gebruik maken van ‘no-follow’ links.). De term pagerank raakt wat in onbruik voor seo, baseer je nu op moz rank. Wat wel telt, is dat gebruik van ‘no-follow’ links je website kunnen beschermen. In het geval webbezoekers hun url kunnen achterlaten in de reacties van je webpagina, dan is het slim dat deze links automatisch het HTML attribuut ‘no-follow‘ meekrijgen. Ook kun je beter met ‘no-follow’ linken naar onbetrouwbare/spammerige websites.

SEO tip: publiceer, publiceer, publiceer

Dat van die linkbuilding, dat wat je net hebt gelezen, is een goede stijl voor als je wat ‘Nerdy’ bent. Wanneer je meer sociaal gericht bent, werkt het misschien weer beter door echt samen te werken in de wereld. Te reageren op vragen die op je site terechtkomen. Blogs te schrijven voor andere websites. En partnerships aan te gaan. Dat is pas echt natuurlijk link builden. En dat wordt door Google nooit gestraft! Goede content is één. Verspreiden, en blijven verspreiden, op allerlei sociale media. Is hoe het allemaal werkt. Maak één boodschap in tekst (500-700 woorden) en vertaal deze naar passende varianten voor sociale media: quote’s, intro’s, plaatjes etc. En link zo terug naar je website contentitem. Gebruik daarbij Hootsuite als social media managementtool om in minder tijd je content te verspreiden. Pas je boodschap aan voor elk medium en elk type doelgroep! SEO trend: verwerk de content ook in video’s en/of podcasts. Een video in je content nodigt uit tot lezen, maar is geen SEO factor op zichzelf. Mogelijk spreekt het je doelgroep wel extra aan!

Tot zover deze SEO tips / Google SEO handleiding, nog 1 ding:

Persbericht verspreiden als WordPress SEO strategie

Af en toe een persbericht maken als SEO strategie  is goed voor linkbuilding. Het valt misschien wat buiten deze Google SEO handleiding, maar je kunt online persdiensten gebruiken zoals deze. Ook kun je inhaken op bestaand nieuws om je eigen website te promoten in de media. Lijst persdiensten:

Bronnen voor deze Google SEO handleiding

 • MOZ
 • ZEO, online marketingbureau Utrecht. Presentatie november 2014.
 • Edwin Dijkstra, online marketeer Groningen, Presentatie, juni 2015.
 • SEO Guru, forum
 • Medewerker Bol.com (2015, tijdens Expert Event van Bol.com)

Google SEO boeken tips:

SEO blogs tips:

 • Moz (!)
 • Search Engine Land (!)
 • Search Engine Watch (!)
 • Hubspot
 • Buzzsumo
 • SEMrush (en SEO toolbox)
 • Distilled
 • Search Engine Journal
 • Kissmetrics

Tot zover de SEO handleiding voor WordPress. Deel het gerust met anderen!

[Terug naar topmenu]