Voorbeelden ‘ beste gemeentelijke website met toptaken’

Bekijk welk CMS elke toptaken gemeente in Nederland gebruikt. En bekijk hieronder de beste voorbeelden van gemeentelijke websites met toptaken.

werkplek inrichten gadgets main gerbengvandijk nl 768x274 1

Achtergrond toptaken website gemeenten

Het standaardboek voor toptaken is nog steeds: The Stranger’s long neck van McGovern (Bol.com). Bekijk ook zijn nieuwste boek over toptaken (2018):

Toptasks how to guide gerry mc govern

Boek “Toptasks A how-to guide” (2018) van Gerry mc Govern is te koop bij Bol.com

Veenendaal, beste gemeentewebsite met toptaken (uitgelicht voorbeeld)

Een toptaken website die momenteel veel wordt aangehaald, is de website van gemeente Veenendaal. Zie ook lijst met andere gemeentelijke websites. In onderstaande afbeelding vind je de top 20 toptaken (anno 2015). De kans is groot dat andere gemeente dezelfde toptaken lijst zullen hebben, met wat kleine verschillen daarin. Zie ook documentatie voor verder lezen.

Gerry mc Govern toptaken gemeente veenendaal

GBBO onderzocht de toptaken voor gemeente Veenendaal in 2015. De top 20 toont nu de top 20 producten. Zie hun presentatie hierover.

Documentatie bij toptaken website gemeente Veenendaal

Goede voorbeelden toptaken websites gemeenten

Video Gerry Mc Govern (2019) over toptaken bepalen en navigatie vervolgonderzoek

Bekijk deze video van ongeveer een uur en/of lees de samenvatting onder de video :-)

Samenvatting en tips uit bovenstaande video uit 2019 over toptaken:

  1. Toptaken bepalen doe je met meer disciplines in je organisatie dan alleen de afdeling Communicatie. De eerste 5 a 6 taken bepalen ook de hoofdmenu structuur. Het is niet (meer) zo dat je de toptaken bij je navigatie plakt zoals die nu eenmaal is. Nee, de toptaken schrijven je hoofdnavigatie feitelijk voor!
  2. Een ??online enquête is prima uitvoerbaar met één enkele lijst van 70 tot 80 taken die respondenten integraal moeten doorlopen. Het lijkt gek, maar het werkt echt. Respondenten moeten uit de lijst 3 tot 5 toptaken kiezen. Ze hoeven dus niet perse 5 items te kiezen.
  3. Het clusteren van taken naar logische (hoofdmenu) onderdelen kan worden uitgevoerd met 15 personen of meer. Dit onderzoek kan online of offline zijn, hangt ervan af wat handig is om te doen. Een goede naam geven per cluster, is iets dat experts moeten doen, niet perse de respondenten. Ze zijn daar niet goed in. Laat ze gewoon dingen in een cluster zetten, met als titel erboven: “Hernoem deze categorie”.
  4. Er zijn drie rondes (live) onderzoek nodig om te achterhalen of het bedachte menu (en subnavigatie) ook werkt. Het is een proces van herhaaldelijk verbeteren. Zelfs ook als de toptaken correct zijn gekozen, dan nog is er dus vervolgonderzoek nodig. Gerry Mc Govern spreekt van 3 ronden, waarbij de “task completion rate” kan uitkomen op 90% van alle webbezoekers die deze taak aanvangen.

Zie ook:

De beste gemeentelijke websites volgens experts:

Toptasks how to guide gerry mc govern

Boek “Toptasks A how-to guide” (2018) van Gerry mc Govern is te koop bij Bol.com