Voorbeelden ‘ beste gemeentelijke website met toptaken’
Bekijk welk CMS elke toptaken gemeente in Nederland gebruikt. En bekijk hieronder de beste voorbeelden van gemeentelijke websites met toptaken.
Achtergrond toptaken website gemeenten
Het standaardboek voor toptaken is nog steeds: The Stranger’s long neck van McGovern (Bol.com). Bekijk ook zijn nieuwste boek over toptaken (2018):

Boek “Toptasks A how-to guide” (2018) van Gerry mc Govern is te koop bij Bol.com
Veenendaal, beste gemeentewebsite met toptaken (uitgelicht voorbeeld)
Een toptaken website die momenteel veel wordt aangehaald, is de website van gemeente Veenendaal. Zie ook lijst met andere gemeentelijke websites. In onderstaande afbeelding vind je de top 20 toptaken (anno 2015). De kans is groot dat andere gemeente dezelfde toptaken lijst zullen hebben, met wat kleine verschillen daarin. Zie ook documentatie voor verder lezen.

GBBO onderzocht de toptaken voor gemeente Veenendaal in 2015. De top 20 toont nu de top 20 producten. Zie hun presentatie hierover.
Documentatie bij toptaken website gemeente Veenendaal
- Onderzoek GBBO presentatie aan de gemeente Veenendaal
- Nota “Uitgangspunten Dienstverlening gemeente Veenendaal 2015-2019″
- Ponydesignclub ontwerpbureau en front-end partij voor deze website
Goede voorbeelden toptaken websites gemeenten
- https://www.veenendaal.nl (2018) (CMS is Typo 3)
- https://www.westerwolde.nl/ (oktober 2018)(Drupal CMS)
- https://www.vught.nl (Drupal en biedt de site gratis aan)
- https://www.gemeentebest.nl (Sitebox CMS / CARE)
- https://www.loonopzand.nl (TYPO3 4.6 CMS)
- https://www.capelleaandenijssel.nl (SIM CMS)
- https://www.zeewolde.nl (SIM CMS)
- https://www.asten.nl (TYPO3 4.5 CMS)
- https://www.woerden.nl (Drupal CMS)
- https://www.sintmichielsgestel.nl (Typo3 CMS)
- https://www.simpelveld.nl (SIM CMS)
- https://www.someren.nl (TYPO3 4.5 CMS)
- https://www.gemeentewestland.nl (TYPO3 4.6 CMS)
- https://www.deventer.nl (TYPO3 CMS)
- https://www.haarlem.nl (TYPO 4.5 CMS)
- https://www.tilburg.nl (TYPO3 4.5 CMS)
- https://www.uden.nl (Sitebox CMS / CARE)
- https://www.gemeente-oldambt.nl (Drupal 7)
- https://www.aaenhunze.nl (Green Valley CMS)
- https://www.stichtsevecht.nl/ (SIM CMS)
Video Gerry Mc Govern (2019) over toptaken bepalen en navigatie vervolgonderzoek
Bekijk deze video van ongeveer een uur en/of lees de samenvatting onder de video :-)
Wil je Google SEO uitbesteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan [email protected] of bel even: 06 – 23661106.
Samenvatting en tips uit bovenstaande video uit 2019 over toptaken:
- Toptaken bepalen doe je met meer disciplines in je organisatie dan alleen de afdeling Communicatie. De eerste 5 a 6 taken bepalen ook de hoofdmenu structuur. Het is niet (meer) zo dat je de toptaken bij je navigatie plakt zoals die nu eenmaal is. Nee, de toptaken schrijven je hoofdnavigatie feitelijk voor!
- Een ??online enquête is prima uitvoerbaar met één enkele lijst van 70 tot 80 taken die respondenten integraal moeten doorlopen. Het lijkt gek, maar het werkt echt. Respondenten moeten uit de lijst 3 tot 5 toptaken kiezen. Ze hoeven dus niet perse 5 items te kiezen.
- Het clusteren van taken naar logische (hoofdmenu) onderdelen kan worden uitgevoerd met 15 personen of meer. Dit onderzoek kan online of offline zijn, hangt ervan af wat handig is om te doen. Een goede naam geven per cluster, is iets dat experts moeten doen, niet perse de respondenten. Ze zijn daar niet goed in. Laat ze gewoon dingen in een cluster zetten, met als titel erboven: “Hernoem deze categorie”.
- Er zijn drie rondes (live) onderzoek nodig om te achterhalen of het bedachte menu (en subnavigatie) ook werkt. Het is een proces van herhaaldelijk verbeteren. Zelfs ook als de toptaken correct zijn gekozen, dan nog is er dus vervolgonderzoek nodig. Gerry Mc Govern spreekt van 3 ronden, waarbij de “task completion rate” kan uitkomen op 90% van alle webbezoekers die deze taak aanvangen.
Zie ook:
De beste gemeentelijke websites volgens experts:
- Overzicht belangrijkste toptaken gemeenten. De belangrijkste diensten van gemeentelijke websites zijn in 2016 in beeld gebracht op basis van het online gedrag van burgers en ondernemers.

Boek “Toptasks A how-to guide” (2018) van Gerry mc Govern is te koop bij Bol.com