Hoe schrijf je een goede SEO meta-description of meta-beschrijving van elke webpagina of blogartikel? 

In de afgelopen jaren zijn de lengtes voor de SEO titel en SEO metabeschrijving (snippets of SERPS) een aantal keren gewijzigd. Lees in dit artikel meer over (de marges voor) de juiste lengte van titels en metabeschrijvingen voor Google.

Bekijk ook onze SEO-diensten Utrecht.

In de webpraktijk van nu, anno 2021, heeft een:

  • titel 55 tekens* maximaal
  • meta-beschrijving 150 tekens maximaal*

Ad * Anno 2021 bestaat een webtitel in Nederland uit gemiddeld 50 tekens. En heeft deze een gemiddelde metadescriptie 148 tekens (bron: Rankranger.com).

SEO Metadescriptions optimaliseren voor Google

Boek SEO 2021 Alain Sadon

Kooptip: SEO 2021 boek voor tekstschrijvers, van Alain Sadon (SEOguru.nl)

Voor Google én voor webbezoekers geven titels (H1 en H2) en SEO metadescriptions belangrijke informatie.

Wat is een SEO meta description?

Een SEO meta description kun je zien als een advertentie van je webpagina; met als doel om je aanbod te omschrijven en om klikken te stimuleren. Een meta description is de tekst die Google toont in haar zoekresultaten. Het is een informatieve en wervende tekst die beschrijft wat op elke webpagina te vinden is. Gebruik van je zoekwoorden (uit je titel) leidt ertoe dat Google deze tekst regelmatig zal voorschotelen aan je publiek; al hangt dit ook af van de gebruikte zoekwoorden en intentie.

Hoe juiste SEO meta descriptions toevoegen aan je website?

Veel CMS systemen stellen je in staat om zoekmachine informatie toe te voegen aan je content; het gaat dan om de titel en beschrijving van je webpagina. Binnen het WordPress CMS kun je via de SEO plugin van Yoast titels en SEO meta descriptions invoeren op deze plek (zie plaatje) onder je content. Een metadescriptie wordt ook wel ‘beschrijving’ genoemd. NB: Een ‘samenvatting’ is vaak voor gebruik binnen de website.

Hulpmiddel bij schrijven van metadescriptions voor Google

Heb je een ander CMS dan WordPress of geen Yoast SEO voor WordPress plugin? Dan kan de Google Chrome Extentie Minion je helpen om metateksten te maken die Google kan weergeven, omdat ze uit het juiste aantal tekens bestaan. Zie ook de tabel met het aantal karakters om je op te richten.

SEO Minion display voor testen van lengte metadescriptionsons invoeren via SEO Minion extentie Google Chrome

Minion Google Chrome extentie is een handig hulpmiddel bij het maken van meta-discriptions voor weergave van deze teksten in Google Zoekresultaten.

Hoe missende meta-descriptions controleren op een bestaande website?

Als je je site wilt controleren op missende meta-beschrijvingen, dan kan dit geautomatiseerd of handmatig. Voor geautomatiseerd, raad ik je SE ranking aan als tool. Het kan ook met Screaming Frog (gratis tot 500 urls). Migreer je een website? Je kunt handmatig controleren via de browser Google Chrome, toetsen Ctrl+U (Windows) kun je gebruiken om de HTML code van de webpagina te zien. Waar je de metadescription kunt vinden? Je ziet deze bovenaan in de code. Zoek via Ctrl+F naar “meta name”. De metadescription begint na deze code: <meta name=”descriptioncontent=”etc.

Waarom meta descriptions aan webpagina’s toevoegen?

Op basis van een zoekterm of zoektermen, toont Google een overzicht van titels en beschrijvingen van webpagina’s. Zoekers op het web klikken eerder op jouw meta omschrijving als je tekst inspeelt op hun zoektocht, dan wel hun probleem. Als jouw content relevant en nuttig is, dan zal Google de hogere klikratio, ook wel Click-through-rate (CTR) genoemd, belonen met een hogere score van jouw content in Google. Uiteindelijk beloont Google de gehele gebruikerservaring. Dus doet jouw meta description een juiste belofte en beantwoord je content hieraan, dan leiden goede meta descriptions mede tot hogere Google scores. Voor SEO belangrijk!

Wat is een SERP? Zul je denken.

Een Google SERP staat voor drie dingen: Een titel, de webpagina beschrijving (de meta) en het webadres (de url). Dit is een SERP, onderstaand plaatje. Waarbij de SEO meta description begint na de tekst: ‘May 4, 2016 -‘

SEO meta description die wervend is geschreven Voorbeeld van een SEO meta description binnen een Google SERP

Juiste lengte SEO titels en SEO meta-descriptions in karakters / tekens 2021

aantal karakters titels en descriptions Google 2019

RankRanger heeft real-time statistieken over titels en beschrijvingen die Google toont als het gaat om lengte, het maximaal aantal tekens, karakters of pixels. Je kunt vandaag kijken.

Een brandende vraag voor SEO specialisten / SEO experts is altijd wat de lengte van een SEO meta description mag zijn in tekens. In oktober 2019 experimenteert Google hiermee. Anno 2021 kun je uitgaan van:

  • Desktop SEO titel lengte: 49 tot 55 tekens. Precies gesproken gaat het om 565 toonbare pixels (advies SEOguru, Alain Sadon)(in Nederland).
  • Desktop SEO Meta description lengte: 144 tot 150 karakters (Minion extentie & Yoast) (SEO-guru stelt: 995 pixels breed)
  • Mobiel SEO titel lengte: 80 tekens (SEOguru). Red…Dit pleit voor twee zinnen in de metadescription. Waarbij zin 1 binnen 80 tekens is.
  • Mobiel SEO meta description lengte: 190 tekens. (SEOguru)

Hoe langere meta-descriptions goed benutten?

  1. Het is mogelijk om de inhoud van je pagina preciezer te omschrijven om beter te beantwoorden aan (echte) zoekvragen.
  2. Het is mogelijk om in je meta-descriptie een zoekvraag direct te beantwoorden, en toch ook te verleiden tot doorklikken naar de pagina zelf. Mogelijk zal Google dit ook belonen, zelfs als je minder doorkliks overhoudt, voor je eigen content.

Hoe schrijf ik een unieke SEO meta description?

Als het goed is, heb je elke pagina van je website geoptimaliseerd voor één of meer zoekwoorden. Gebruik deze woorden, dus die uit je H1 kop (titel), in je SEO meta description. Schrijf je Google snippets rondom deze woorden. Let wel, het gaat om een samenvatting die recht doet op wat daadwerkelijk op je pagina beschreven staat. Vanuit dit beginsel krijgt elke webpagina een unieke SEO meta description. Dat is belangrijk. Je kunt schrijven in de perfecte lengte, door één van de SERP checkers te gebruiken die ik al heb genoemd.

Houd Google pagina beschrijvingen leesbaar

Probeer wel een leesbare, soepele zin te schrijven. Dus pin je niet vast op allerlei zoekwoorden. Wel die uit je H1 kop. In deze tekst herhaal ik krampachtig mijn zoekterm ‘SEO meta description’, omdat nog 10 andere WordPress websites erover schrijven. Maar eigenlijk is dat niet goed voor de leesbaarheid. Je Google snippet moet lekker lezen en niet al te SEO technisch zijn samengesteld. Maarja, de keuze tussen zoekwoorden of lezer, vind ik ook lastig. Google blijft een belangrijke bezoeker. Maar alleen leesbare content wordt ook echt gedeeld.

Wat is een aantrekkelijke SEO meta description?

De Google zoeker heeft een aanleiding om te zoeken op internet. Als hij jouw website aantreft in de zoekresultaten van Google. Is het prettig als hij of zij erop klikt! Dit betekent dat je SEO meta description wervend moet zijn. De tekst moet inspelen op zijn/haar zoekintentie en/of probleem. Het gaat erom dat mensen zin krijgen om te gaan doorklikken naar je website. Zie je Google snippet dus ook als een advertentietekst!

Google snippet tekst: schrijf actief en in tegenwoordige tijd

Zoals je ziet, gaat het om activerende webteksten in spreektaal; niet in schrijftaal. Zelfs je pagina titel kun je nog een extra activering meegeven, zoals ik heb gedaan in de titel van deze blogpost. Benut dus woorden zoals: lees meer, bekijk, ontdek, vergelijk, check e.d.

Voorbeeld metatekst: ‘Ontdek hoe je pakkende meta descriptions schrijft, zodat meer mensen doorklikken naar jouw website. Lees de theorie en benut de Google Snippet Checker.’

Titel lengte van pagina of post

Als je toch bezig bent met aanpassen van meta-descripties, let dan ook eens op je SEO titels. Laat ik ook de titel lengte onthullen, want ook de titel bepaalt of mensen erop klikken. De lengte voor een goede SEO titel is ongeveer 49-54  tekens. In WordPress is de titel een apart veld en krijgt deze automatisch in HTML de H1-tag mee. Zie ook mijn artikel over hoe je de meest aantrekkelijke titel kunt schrijven voor social media. Als het mogelijk is, schrijf  ook een titel die aanzet tot klikken. Doordat het prikkelt of door woorden zoals: Ontdek, Leer, de 5 beste.

werkplek inrichten gadgets main gerbengvandijk nl 768x274 1

Schema.org zorgt voor rich snippets

Google kan altijd nog andere titels of SEO metadescriptions tonen dan die je hebt bedacht. Ook kan de Google zoekmachine aanvullende informatie tonen, zoals ratings, een plaatje van de auteur, datum evenement e.d. In SEO jargon heet het Rich snippets als je Google helpt hierbij. Binnen het WordPress CMS kun je via de All-in-one-schema-org-rich-snippets plugin meta informatie aan je webpagina toevoegen. Werkwijze: Log in op je WordPress Dashboard, klik in linkermenu op ‘Plugins’, Klik Voeg nieuwe plugin toe. Zoek naar ” All in one schema org rich snippets”, klik op Installeren. En activeer de SEO plugin voor schema.org data toevoegen. Hoe je zonder deze plugin Schema.org markup toevoegt, lees je in een andere blog van mij. Het effect: Google toont dan meer elementen dan alleen de tekst. Beoordelingen bijvoorbeeld, wat je content ‘sociale bewijskracht’ meegeeft.

structured data toevoegen aan webpagina via Schema.org markup
Tot zover de theorie! Ik heb inderdaad nog een SEO meta description checker, dus SEO tool, gevonden.

SEO Meta description checker | de praktijk

Stap 1: Goede meta beschrijvingen jatten

Gebruik de Chrome extentie SEO Quake om pagina’s van anderen, of jezelf, te checken op juist gebruik van SEO meta beschrijvingen. Alternatief: SERP simulator. Bovenstaande meta tekst, in het plaatje, was trouwens niet echt motiverend. Mijn voorstel voor een goede meta description zou zijn: “Maak de beste lasagne met dit ambachtelijke recept. Typisch Italiaans koken met  dagelijkse- ingrediënten. Zo lukt Italiaanse lasagne altijd.” Kortom, laat je inspireren door anderen, maar jat alleen de goede SEO metadescriptions van je concurrenten.

Stap 2: Zelf schrijven! Gebruik Word als SEO meta description checker

In Microsoft Word zit handige tekenteller die je feitelijk als meta description checker kunt gebruiken. Ga in Word naar tab ‘Controleren/Review’ en zie aan linkerzijde in het lint: ‘Woorden tellen / Word Count ‘. Kijk bij tekens, want het gaat zowel om letters als spaties in je SEO meta description.

SEO-meta-description-checker-via-Word-Woorden-tellen Gebruik Woorden tellen voor juiste lengte van meta description.

Stap 3: front-end controleren? Gebruik MozBar toolbar (Google Chrome extentie)

Mogelijk heb je al SEO meta descripti0ns in je website staan, maar wil je controleren of elke pagina een juiste meta beschrijving heeft. In dat geval biedt de MoZBar Toolbar (in Google Chrome is dit een Chrome extentie voor SEO) uitkomst. Maar het kan nog anders:

werkplek inrichten gadgets main gerbengvandijk nl 768x274 1

SEO Minion

Deze toolbar is wellicht nog een beter alternatief: SEO-Minion, omdat je daarbij ook kunt controleren wat je zoekterm doet in een ander land, zoals bijvoorbeeld Engeland of Duitsland. Je kunt dus zoeken in Google, zonder dat Google jouw zoekvoorkeuren meeweegt. Je krijgt niet-gepersonaliseerde google-zoekresultaten voor één trefwoord op twee verschillende locatie/taalcombinaties. Dus bijvoorbeeld Nederland vs Duitsland.

SEO minion extentie 2

Stap Alternatief: De ultieme meta-description check: Google snippets tool

Verbeter je Google snippets met deze gratis SEO Meta description checker of SERP checker van ‘de webbouwers’ die deze SEO tool gedoopt hebben tot: de SERP snippet tool. Zie ook hun afbeelding:

SEO-meta-description-checker-SERP-checker-tool-de-webbouwers De gratis SEO meta description checker (en SERP checker) van ‘de webbouwers’.

Meer lezen over Google meta beschrijvingen:

Succes met WordPress en deel dit artikel gerust. Dank voor lezen. En voor delen. Ben je beetje technisch? Zie dan leuke thuiswerkplek aankopen.

Gerben G van Dijk.