Je hoeft geen seo bureau of seo specialist in de hand te nemen om je website SEO te optimaliseren. Intussen zijn er allerlei website performance en realtime SEO monitoring tools die je website pagina’s structureel crawlen. Via online rapportages ontdekt je webteam hoe gezond je website is als het gaat om kwaliteit van content en vindbaarheid van webpagina’s in Google. Bekijk ook alle marketing tools buiten SEO WordPress om.

Op deze pagina enkele SEO software reviews die jou een beeld geven van welke SEO monitoring software op de markt is en wat de kosten zijn.

website-monitoring-tools-vergeleken

Website performance en SEO monitoring tools op de Nederlandse markt

Zowel in Nederland (NL) als in het Verenigd Koninkrijk (UK) en de Verenigde Staten (VS), kun je realtime SEO monitoring tools vinden die de performance en SEO kwaliteit doorlopend in de gaten houden via hun crawlers. Website performance en SEO monitoring tools zijn vaak duur in de aanschaf, terwijl dat wellicht niet nodig is. Ik bespreek nu een aantal software leveranciers op het gebied van website monitoring. Voor kleinere websites, met minder dan 500 pagina’s, denk ik eerder aan gratis en beter betaalbare tools. Zie daarvoor mijn artikel over website testen.

Een SEO tool haalt SEO expertise in huis

De feedback van realtime SEO software leert je veel over zoekmachineoptimalisatie. Het doen van een contentaudit kost het webteam daarbij geen tijd meer, omdat de software duidelijke overzichten geeft van de punten waarop de website verbetert kan worden. Zowel qua content als qua techniek. Een SEO feedback tool meet hoe de kwaliteit is van SEO, spelling, laadtijd en performance van webpagina’s.

Website performance en SEO monitoring tools (<200 euro per jaar)

Gaat het om je gehele website door te lichten op SEO dan kom je bij betaalde tools. De meest betaalbare daarbij is Screaming frog, SEO spider tool (E 170 per jaar, tot 500 webpagina’s is de tool trouwens gratis). In mijn artikel over Screaming frog lees je hoe je met deze software kapotte links kunt opsporen. Via Screaming frog kun je testen op 404 broken links (en welke ankerteksten erbij horen), ontbreken van h1, h2, h3 attributen, aanwezigheid van Alt-teksten bij plaatjes, maar ook checken of je geen dubbele titels of metabeschrijvingen hebt.

MOZ rank checker

Een goed product dat al vele jaren bestaat. Als het alleen om broken links verhelpen gaat, kun je ook volstaan met een gratis online broken link checker of broken link checker Je kunt ook nog de MOZ rank checker gebruiken: http://www.seomoz.org/rank-tracker (betaald, 30 dagen gratis). MOZ.com is de Amerikaanse organisatie die heel veel onderzoek doet naar SEO. Je kunt het gehele vak bijhouden door hun website goed te volgen. Lees ook mijn samenvatting over Google SEO.

Semrush voor SEO & concurrentieanalyse

SemRush heeft de beste SEO tools waarmee je concurrenten te onderzoeken. Afhankelijk van het abonnement kost het tussen de 99 en de 199 dollar per jaar. (Goedkope simpele variant is SE Ranking).

SemRush biedt SEO concurrentieanalyse op vele niveau’s:
  • Welke SEO zoekwoorden ze gebruiken en hoe ze ermee scoren,
  • Welke advertenties ze hebben en hoeveel bezoek zij ermee creëren
  • welke advertentieteksten ze precies gebruiken in Adwords en hoeveel ze voor de advertenties betalen.
  • Wat zij zeggen op sociale media en hoeveel verkeer ze aantrekken ermee.
Welke SEO strategie je ook tegenover je concurrenten zet; je krijgt advies over zoekwoorden, titels en de te beantwoorden vragen. Zelfs hoeveel woorden je moet gebruiken geeft de tool aan. Je kunt van tevoren zien welke inzet nodig is voor een positie op pagina 1 van de Google zoekresultaten. Vaak moet een artikel daarvoor 2500 of meer woorden hebben (gemiddeld). Zo weet je welke SEO stappen succes kunnen hebben. Je kunt dus elke website van je concurrenten uitpluizen met SemRush.

Website performance en SEO monitoring tools (>200 euro per jaar)

Hoe je website scoort op zoekmachineoptimalisatie (SEO) kun je doorlopend meten. De tools die SEO real time kunnen meten, zijn:

  • Contentking (Nederland), goedkoopste voor websites tot 10.000 pagina’s
  • Sitebeam (UK), goedkoop voor websites vanaf 10.000 pagina’s.
  • Insites (UK), in alle gevallen duurder… Is meer een SEO tool voor corporate websites
  • Siteimprove vs Sitemorse –> Niet aanbevolen, zie verder

SEO software reviews van bovengenoemde partijen

Realtime SEO monitoring gebruiken of websites steekproefsgewijs doorlichten? Er bestaan website performance en SEO monitoring tools die je website voortdurend controleren op spelling, laadtijd, zoekmachineoptimalisatie (SEO), broken links, spelling en andere prestatie-indicatoren of KPI’s voor de website. Realtime SEO monitoring is erg interessant voor websites die dagelijks een bepaalde omzet willen halen.  Toch is SEO software vaak erg duur, terwijl daar in veel gevallen geen financiële opbrengsten tegenover staan; in alle gevallen wel kwalitatieve opbrengsten.

Contentking.nl SEO software review

Een prima SEO tool van Nederlandse bodem is contentking.nl. Vanuit mijn persoonlijke SEO software review kan ik zeggen dat het prima software is. En dat de kennisbank over SEO helemaal up-to-date is. Je wordt gaandeweg zelf een SEO specialist, dan wel SEO-bureau. In Nederland raad ik geen andere software leverancier aan dan Contentking voor het realtime meten van je website op SEO aspecten en performance (zoals laadtijd).

Sitebeam.net SEO software review

Dan nu een kijkje over de grens. Een goede buitenlandse concurrent die ik ken, zit in de UK: dat is Sitebeam. Sitebeam website monitoring is betaalbaarder voor websites met meer dan 10.000 pagina’s (630 Euro per jaar inclusief BTW).

Insites.com SEO software review

Een meer geavanceerde SEO tool is Insites. De website performance en SEO monitoring software van Insites kan wel op 39 talen controleren of de inhoud leesbaar is; ook voor het Nederlands werkt het goed. Insites realtime website monitoring, kost mogelijk tussen de 1000 en 2000 Euro per jaar (tenminste, als je goed met ze onderhandelt)… In Nederland zitten nog twee partijen voor vergelijkbare realtime SEO checks, die ik hieronder wel noem. Persoonlijk vind ik ze veel te duur… Dit zijn deze SEO software leveranciers:

Siteimprove vs Sitemorse SEO software review

Siteimprove vs Sitemorse. Deze laatste twee SEO performance en monitoring tools zijn mogelijk betaalbaar voor grote webwinkels en grote corporates. Sitemorse wint het van de twee dan nog op prijs, maar Siteimprove vraagt een absurd hoog bedrag. Op de website van Siteimprove staan niet eens prijzen vermeld, wat wel te denken geeft. In zo’n geval raad ik aan om hun bestaande klanten te bellen om te vragen in hoeverre ze tevreden zijn. En nog beter: zelf zien op hun webredactie hoe de online marketeers met Sitemorse werken. Gezien de enorme bedragen die rondgaan voor SEO software, benadruk ik het feit om op zoek te gaan naar software die doet wat je ervan verwacht en ook nog betaalbaar is.

Conclusie beste leverancier voor website performance en SEO monitoring tools:

Op dit moment raad ik elk (internationaal) bedrijf aan, als zij wil scoren op SEO, om in zee te gaan met Insites.com/Silktide uit de UK.

Enfin, succes met WordPress! Betrouwbare en zinvolle reacties en andere ervaringen, van gebruikers, zijn altijd welkom!

Gerben G van Dijk.

Gerben G van Dijk
Volg hem