Zelf een nieuwe website bouwen, kan een mogelijkheid zijn. Bekijk welke CMS-systemen er zijn. Weeg ook af of WordPress voor jouw doel juist is.

In dit artikel laat ik je zien dat dit vooral afhangt van de complexiteit van je wensen en eisen als het gaat om een nieuwe website maken. De mogelijkheid om een website developer in te huren, is vaak een aantrekkelijkere optie.

Lees over 5 afwegingen die je kunt maken bij uitkiezen van een betaalbare website bouwer.

nieuwe website zelf doen of uitbesteden aan WordPress developer

Nieuwe website zelf bouwen of WordPress developer inhuren?

Of je iemand inhuurt voor je nieuwe website of het bouwen ervan juist uitbesteed, hangt van meer factoren af. Wanneer ontwerp en bouw je je eigen website en wanneer betaal je ervoor?

Zelf een nieuwe website bouwen

nieuwe website zelf maken

Nieuwe website zelf maken

Als de site heel simpel is en je doet er verder niets mee. Dan kun je bijvoorbeeld een Wix website zelf bouwen. Snel klaar en meteen online. Wanneer je liever niet afhankelijk bent van één bedrijf, zoals Wix. Dan is het de vraag of zelf bouwen iets is dat jij kunt doen.

Toch als je zelf inkomen hebt, kun je mogelijk beter overwegen om een andere pro in te schakelen voor websitebouw en bijvoorbeeld de content dan zelf te schrijven voor het web. Een goed startpunt is om goede content van concurrenten te verzamelen en op basis hiervan eigen teksten te maken die er voldoende van afwijken; zowel voor Google (geen dubbele content) en de auteurswet (niet echt jatten).

Een nieuwe website laten maken

nieuwe site laten bouwen

WordPress site uitbesteden

Anno 2021 zoekt 80% van de mensen eerst op internet, dan op je website, voordat ze zaken gaan doen met een ondernemer. Al is het ook mogelijk dat je zelf mensen ontmoet, en dat zij via jouw site controleren of je mogelijk waarmaakt wat je zegt. En natuurlijk heeft ook LinkedIn deze functie. Dat kan om een goede website vragen.

Mogelijk moet je je website integreren met sociale media mogelijkheden, optimaal laten zijn voor de Google zoekmachine, voldoende kwaliteit laten hebben (als je kijkt naar je concurrenten) en je website ook een rol laten hebben in je content marketing. Dan stel je dus meer eisen aan een nieuwe website. De standaard tegenwoordig, qua gangbaar websysteem (CMS), is een WordPress website.

Welke WordPress developer inhuren?

Als je weet dat je een webontwikkelaar nodig hebt, wat is dan de beste freelancer voor jouw situatie? Hierbij schets ik een werkwijze die voorkomt dat je eindigt met een halve website. Zonder goed onderzoek vooraf, en niet weten wat je wilt, koop je een kat in de zak.

Je kunt beter enkele website bouwers spreken alvorens je iemand kiest die toevallig op je pad komt. Het helpt ook om het proces van websites bouwen zelf wel al een beetje te begrijpen.

Shortlist maken

Je kunt in Google zoeken op deze precieze termen om aan een goed aanbod te komen van freelance websiteontwikkelaars.

 • freelance website bouwers [jouw stad of regio] of
 • freelance WordPress developers [jouw stad of regio] of
 • website laten bouwen [jouw stad of regio] ?

Op basis van je deskresearch kun je dan een korte lijst (short list) maken van personen die je kunt inhuren om je nieuwe website te maken.

Eisen aan website portfolio

Je kijkt dan altijd in hun portfolio’s door en checkt de websites die zij gemaakt hebben. Deze moeten genoeg voorbeelden geven van functies die, ook jij, graag in de site wil zien. Het is een menselijke neiging om teveel te beloven. Ook site ontwerpers zijn mensen. Dus check hun portfolio grondig. De functies die je zelf wilt, moet je kunnen aanwijzen op eerder gemaakte websites.

Shortlist evalueren

Vijf afwegingen zijn doorslaggevend in het kiezen voor een geschikte WordPress developer. Je zult een persoonlijk gesprek nodig hebben met 1 of 2 webbouwers.

 1. Kennis en vaardigheid om een nieuwe website te bouwen die voldoet aan jouw eisen.
 2. Persoonlijke klik en kwaliteit van de onderlinge communicatie (kies iemand in je lokale regio, in mijn geval is dat Utrecht, Zeist, Houten, Bunnik en De Bilt)
 3. Is de WordPress developer beschikbaar voor toekomstige vragen en support? Dit kun je alleen uit Google Reviews halen. Of vraag of je een klant mag bellen van 2 jaar terug. Is er een verplicht WordPress onderhoudsabonnement?
 4. Stijl van de portfolio past bij de uitstraling die je wilt hebben. Omdat website ontwerpers mensen zijn, kun je ze niet naar jouw stijl toepraten. Ze zijn daarin net Trump. :-)
 5. De verwachte kosten, reken alles mee: kosten van evergreen plugins licenties, aanschaf WordPress thema, hostingkosten en de arbeidstijd (tarief) die het ontwikkelen zal vragen.

Wat kost een nieuwe website maken?

Voor zzp’ers en kleine bedrijven kan het ontwikkelen van een nieuwe website, wanneer een professionele WordPress bouwer die maakt, tussen de 1000 en 7000 Euro (ex btw) kosten.

Echter, zonder speciale functies, met uitzondering van bijvoorbeeld een contactformulier, zou je uit moeten komen tussen de 750 en 1350 Euro (ex BTW). Wanneer budget een probleem vormt, start dan met een nieuwe basiswebsite.

Ga uit van minimale wensen, en stel al het andere uit voor doorontwikkeling. Het blijkt dan later wel of deze doorontwikkeling wat oplevert. Deze opstelling scheelt je licentiekosten van extra plugins. Je WordPress website doorontwikkelen kan altijd nog. Vele functies zijn immers beschikbaar in de WordPress community. Mogelijk ontdek je zelf hoe je je doel kunt bereiken.

Wat nog meer redenen kunnen zijn voor een nieuwe WordPress website, kun je lezen in dit artikel over Waarom WordPress?

Hoe meer arbeid, hoe duurder de websiteontwikkeling

De kosten van websiteontwikkeling zijn sterk afhankelijk van de complexiteit.

Dat een site duur is, hoef je niet meteen vanaf de buitenkant te zien. Soms zijn er koppelingen met andere sites, of is er bijvoorbeeld een extra database nodig. Speciale fotografie of bijvoorbeeld een ongebruikelijke afspraken module of design vraagstukken die daardoor om een maatwerk website vragen. Extra specialisten zijn dan nodig voor Javascript, fotografie of animaties. Ook landingspagina’s kunnen nodig zijn. Die elk om hun eigen ontwerp vragen.

Je kunt afwegen of je eenvoudige of complexe website wilt laten bouwen. Denk in een aantal trappen van moeilijkheid. (Het is zo een raket net). Zoals je begrijpt, stijgen de kosten wanneer je vele technische eisen stelt aan de gewenste websitevernieuwing. Vier typen complexiteit:

Vier typen websites en hun complexiteit

Je moet met veel dingen rekening houden als je een website wilt laten bouwen. Welke functies heb je echt nodig in de website. En wat kun je buiten de website om doen? Hoe moeilijk maak je de website. En is het een business model of meer een bijkomstigheid?

Dit is een opbouw naar soorten websites en hun complexiteit:

 1. Eentraps raket: Een informatieve website met een aantal pagina’s als ingangen / hoofdstukken. Dit was vroeger een folder, nu een website. Vooral bedoeld om online vindbaar te zijn met juiste informatie. Denk ook aan Wix vs WordPress, Jimdo, Weebly, en Squarespace.
 2. Tweetraps raket: net als de vorige site, maar dan met een extra database. Los van de database die er altijd is, voor de content. Extra data moet goed beveiligd worden. Ook zijn vaak formulieren noodzakelijk waarin deze data ingevuld kan worden. Je kunt deze complexiteit verregaand voorkomen door een ander systeem te kiezen waar de nieuwe site vervolgens naar verwijst. Zoals Mailchimp voor nieuwsbrief abonnees. Of een eenvoudig CRM-Systeem of Documentatiesysteem. Bij extra beveiliging kun je aan Drupal en Typo3 denken als CMS.
 3. Drietraps raket: een portfolio website waarin design doorslaggevend is. Het kan ook een integratie zijn met een webwinkel (WordPress en WooCommerce plugin). Het heeft categorieën en productpagina’s. Een bladersysteem. En soms extra scripts voor beter interactie en usability en/of coockies en Google Analytics tagging om de commerciële voortgang te kunnen monitoren. Mogelijk heb je een openingsfilm of openingsslider. Op zich is dat technisch niet heel moeilijk, maar het kost veel arbeid om dit erg mooi te krijgen. En naar ieder’s tevredenheid. En veel arbeid verhoogt de kosten. Het is ook niet gezegd dat een mooier ontwerp een betere conversie geeft. Wat goede conversie geeft, is wel onderzocht. Dus overweeg eventueel een Phoenix site.
 4. Viertraps raket: een bijzondere website die verder niemand heeft. Denk bijvoorbeeld aan de site Steffie.nl. Bijna alles is maatwerk om de doelgroep te bedienen met eenvoudige informatie en vele animaties e.d.

Conclusie: maak je verhaal uniek, koop geen te dure website

Veel ondernemers willen natuurlijk uniek zijn. Mijn advies zou zijn om uniek te zijn op je verhaal, maar verder niet op je siteontwerp en sitebouw. Gangbaar geld verdienen, is beter dan hoge kosten maken. Een nieuwe site tussen de 1000 en 2000 Euro, als basisversie, kan wellicht afdoende zijn. Overweeg jij inhuur van een WordPress developer? Vraag mij dan eens wie ik voor je ken.

Webredactie blog gerben g van dijkZelf draai ik meer dan 10 jaar mee in het vak van websiteontwikkeling. Al bouw ik zelf steeds minder, heb ik wel zo mijn voorkeuren met wie ik wil werken. Ik kan jou een tip geven voor een goede WordPress developer. En dan vooral betaalbare website bouwer in Utrecht, Zeist, De Bilt, Hilversum of Houten. Dus wie weet, kan ik je helpen.

Enfin, Connecten kan altijd.

 

Gangbaar geld verdienen, is beter dan hoge kosten maken… Leuk als je dit artikel deelt.

Gerben G van Dijk
Volg hem