Wix vs WordPress website kiezen? Nu Wix sitebuilder de wereld verovert, komt al snel de vraag op: als een Wix website alles zo eenvoudig maakt, moet ik dan wel starten met het WordPress CMS? Zou een Wix website voor mijn bedrijf of doel al goed zijn. En wat is het beste? Het Wix CMS of WordPress CMS? Alle antwoorden over Wix vind je in deze Wix review.

Alternatief WordPress

Benieuwd naar alternatief voor WordPress? Bekijk ook andere, populaire CMS-systemen.

Het is niet leuk om over Wix te moeten zeggen, maar ze adverteren nogal aggressief tegenover de open source en gratis software van WordPress. Wix is een commercieel bedrijf. Ze laten mensen die voor het eerst een website kiezen, geloven dat ze met Wix “beter af zijn dan met WordPress”.

Natuurlijk kun je zeggen dat Wix nieuwkomers ontzorgt door veel technisch gedoe uit handen te nemen. Maar Wix vertelt er zelf niet bij dat je jouw(!) content later NIET kunt exporteren naar een ander systeem… Als je vanuit Wix wilt exporteren, kan je dat hooguit proberen via hun RSS-feed. Dat terzijde, meer over Wix:

pagina bewerken

Hoe Wix webpagina bewerken? Net naast het logo zit keuzemenu (dropdown)…

Wix vs WordPress

Wix vs WordPress website? Een nieuwe website is vaak een eerste stap om je ideeën en aanbod concreet te maken en letterlijk in de wereld te zetten. Wat moet je kiezen? Wix vs WordPress? Als je dit artikel leest, kun je al aardig bepalen waar jij het beste mee af bent.

Wat is Wix CMS sitebuilder?

Wix-website-vs-WordPress-cms Voordelen van Wix CMS: sitebuilder en hosting inéén, automatische updates. Nadelen: niet eenvoudig wisselen van templates. Minder flexibel in techniek. Wix to WordPress, gaat handwerk worden.

Bij Wix kun je uit templates kiezen die goed bij je business passen. Je neemt daarbij het Wix cms én de hosting af van één bedrijf. Maar je domeinnaam stallen bij Transip (extern) kan dus ook. Je betaalt 4 euro erbij per maand als je het zo doet. De Wix website kan gratis zijn, maar er zijn ook betaalde apps binnen Wix waarvoor je kunt kiezen. Je betaalt dus meer met een eigen domeinnaam (url). Voor zakelijk gebruik moet je dat zeker doen, trouwens.

Binnen Wix kun je zeer mooie designs kiezen. De designs vul je aan met je eigen keuze aan woord en beeld, dat kan een precies werkje zijn, maar daarna staat je Wix website ook. En gaat alles vervolgens vanzelf qua techniek. Geen gedoe meer met plugins en updaten.

Bovendien kun je er een simpele webshop aan koppelen voor bijvoorbeeld de verkoop van boeken of cd’s. En ook de nieuwsbrieven zijn geregeld. Die stuur je vanuit je Wix website. Lees verder!

Doelgroep Wix website eigenaren

Wix biedt een universele website (dat is het). Functies die je nodig hebt, zitten er in. Een Wix website is geschikt voor kleine bedrijven. Zoals voor een boekhouder, een coach of trainer, een juridisch adviseur, een schrijver of muzikant, of financiële dienstverlener. Ook afspraken inboeken en vele, andere functies zijn te koppelen. Er zijn speciale ontwerpen voor restaurants (Wix restaurants) en voor Bed and Breakfasts houders of Hotels. (Wix hotel). Sowieso kun je er een informatieve website, webwinkel of blog hosten. Zie voor de functies verder in dit artikel. Ook bezoekers laten betalen via Wix Ideal is mogelijk.

Wix templates of sjablonen

Wix heeft veel gebruikersvriendelijke sjablonen om uit te kiezen.

Wix en Google zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Hoog scoren in Google is mogelijk door goede content. En toevoegen van code in de head voor alle website pagina’s ineens. Denk aan teksten > 400 woorden. Dat scoort beter.

Kan ik een webwinkel in Wix maken?

Je kunt via een Wix website ook verkopen, via betaalmogelijkheden. Gaat Ideal en Wix samen? Ja, Wix heeft Ideal voor online betalen. Dit zijn alle mogelijke betaalwijzen. Er is specifiekere software voor webwinkels. Zie daarvoor het overzicht van webbeheersystemen.

betaalmethoden in Wix 1

De betaalmethoden in Wix zijn voldoende divers.

Wix editor voorbeeld.

Wix is niet zo eenvoudig. Je moet regelmatig filmpjes kijken (op YouTube) hoe het werkt. Dit is in ieder geval het Wix Dashboard. Er valt wel uit te komen. Maar zoals altijd. Websites kosten tijd.

Toevoegen inhoud en elementen in Wix site editor 1

Toevoegen inhoud en elementen in Wix site editor. Je sleept onderdelen naar een webpagina. Je kunt uitzoomen, om de web elementen in goede volgorde te zetten. Los van die modus, kun je alles los editten.

Krijg een indruk via deze Wix tutorial 2021 (voor beginners)

Je kunt een Wix website zelf in elkaar zetten als je bereid bent om via YouTube te leren. En systematisch alle opties binnen Wix door te kijken. Op die manier ontdek je vanzelf meer.

Wat kost een Wix website? (Wix pricing)

Een premium Wix website kost momenteel (2021) € 125 per jaar. Dit is het Combo abonnement. En connecten van een domein (via Transip.nl bijvoorbeeld), maakt het € 13 Euro de maand. Alleen Weebly is goedkoper als Wix alternatief (Wix alternative).

wix prijzen 2021 wix pricing 2

Wix prijzen, Wix pricing, zie bovenstaande tabel in Euro’s 2020 – 2021

Wix website kosten vs WordPress website kosten

Gratis beginnen met Wix is mogelijk, of Tilda CMS of Weebly, maar een eigen domein kost daarbij 8,5 tot 12,50 dollar de maand. Verder zijn er apps te koop die je kunt toevoegen aan Wix. Dat kost je enkele euro’s per maand meer. Wix kan goedkoper zijn dan WordPress, maar dit is maar hoe je het bekijkt. Op WordPress.com start je ook gratis een website. Het hoeft elkaar niet te ontlopen, maar Wix kan wel goedkoper blijken uit te pakken. Het hangt af van je keuzen. Je hosting zit ook bij Wix. En als je daarmee tevreden bent, lost Wix alles goed op voor jou. Bij WordPress doe je hosting meestal elders.

Is Wix to WordPress migratie mogelijk?

Nee, dat wordt gewoon knippen/plakken. Opnieuw invoeren van het web, geknipte content.

Welke functies biedt een Wix website?

Wix is een overzichtelijk CMS om te leren kennen. Mocht je een Wix website installeren, dan zijn hier wat Wix-instellingen als voorbeeld. Functionaliteiten Wix:

 • settings om je site te verbinden aan DNS (goede externe hostpartij)
 • een editor om je content te managen
 • email template kiezen (of via Mailchimp)
 • Google Analytics
 • koppeling met andere software (zoals CRM van Ascend business tools)
 • koppeling met zelfgemaakte Mailchimp template, of email template binnen Wix
 • online betalingen mogelijk maken (PayPall, Ideal, creditcard e.d.)
 • automatische antwoorden sturen aan nieuwe inschrijvers
 • verkopen van winkelitems, downloads (PDF) of bijvoorbeeld (muziek) files.
 • tools voor leads en marketing
 • tools voor SEO (zoekmachineoptimalisatie Wix)
 • mogelijkheid van code invoegen in de head en body sectie van je webpagina’s (inplakken van Custom code in daarvoor bedoelde velden. Dus bijvoorbeeld voor Schema.org code. (SEO).

Eenvoud van Wix of complexiteit van WordPress?

De keuze Wix vs WordPress is vooral kiezen tussen ‘eenvoud vs flexibel’ en tussen ‘gemak en marketing’. De keuze is aan jou. Zowel WordPress als Wix zijn gevestigde CMS-systemen voor een professionele (persoonlijke) website. Als je hulp nodig hebt, van ons hieronder, kun je het vragen.

Wix-vs-WordPress-website-laten-bouwen

Wix CMS of WordPress CMS kiezen?

Het Wix CMS is geen open source software, maar wordt door één bedrijf verzorgd. Dit geeft een goede basisfunctionaliteit in HTML5, maar er is geen wereldwijde community zoals bij het WordPress CMS. Je bent bij een Wix website niet zo flexibel in de te kiezen techniek. Je gaat dan eerder uit van basis en eenvoud.  Je houdt het simpel door hosting en techniek bij Wix te houden; de techniek doen zij voor je. Echter, als je online een merk wilt uitbouwen, is WordPress daarvoor een beter instrument. Je kunt met het WordPress CMS je vindbaarheid veel beter optimaliseren (SEO). En je kunt dan kiezen uit het wereldwijde aanbod van plugins. Je blijft daarbij eigenaar over je eigen website. Bekijk dit betoog maar (video Engelstalig). Koop evt. boek. (zie plaatje)

Video Why WordPress website, Wix website or Weebly website?

Weebly is de meest basale optie voor je nieuwe website, omdat het zo goedkoop is. En nog eenvoudiger dan Wix. Maar ik zou dit doen voor een reisblog ofzo. Zie ook de voordelen van Weebly in een ander bericht.

Design wisselen, is lastig bij Wix website…

In WordPress kun je snel wisselen van designs (thema’s) terwijl je bij Wix opnieuw moet gaan bouwen als je een ander design wilt. Dit is dus echt een nadeel van een Wix website tegenover WordPress. Jouw design kan wel snel staan, en goed blijven staan, als je het design goed hebt gekozen! Weeg dat ook goed af.

Wix of WordPress : weinig vs veel content?

Wix is een minder technische totaaloplossing voor iemand die een simpele website zoekt. Gewoon een homepage met onderliggende pagina’s. Bij WordPress heb je nog een tussenlaag, de categorieën, wat WordPress geschikt maakt voor een website met veel meer content. Dus heb je veel content? Dan moet je geen Wix nemen, maar WordPress. Heb je bovendien meerdere gebruikers van het CMS dan biedt WordPress daar betere mogelijkheid voor (via toekenen van rollen), dan Wix.

WordPress vs Wix bij contentmarketing en SEO

Wie serieus de concurrentie op internet aan wil gaan, kan beter WordPress kiezen, zeker als bloggen je contentstrategie is. Via WordPress kun je de SEO parameters, voor Google vindbaarheid, beter instellen om goed gevonden te worden. Je kunt titels, metabeschrijving en Url’s dan veranderen en de oude URL redirecten. Bij WordPress kun je redirecten via een plugin, zoals Redirects.

Sowieso kun je een nieuwsbrief versturen via Wix, zonder extra plugin daarvoor. WordPress heeft Mailchimp als goede combinatie. Natuurlijk geeft dit veel meer mogelijkheden ook, maar het vereist wel kennis, niet meer geld. Bij WordPress heb je een steilere leercurve. Bij Wix veel meer gemak, maar ook minder mogelijkheden dus. Denk aan autoresponders via mailchimp; als iemand op je nieuwsbrief reageert per email.

Je kunt bij WordPress bovendien beter meten hoe je content presteert. De webwinkel in Wix meet de eindconversie via de bedankpagina, maar meet niet het hele koopproces. Je kunt technisch minder met Wix voor je contentmarketing, maar je hebt wel meer gemak. Dat wat je toch niet kunt veranderen, staat gewoon vast. :-)

Populariteit: WordPress, Wix, Squarespace, Joomla, drupal

Google Trends geeft een indruk van de mate waarin gezocht wordt op bepaalde termen. Zowel WordPress als Wix worden vaak opgevraagd in Google (Wereldwijd).

Wix-vs-WordPress-website-builder-kiezen-als-CMSGoogle trends 2018: WordPress blijft marktleider in meestgekozen website CMS, toch heeft Wix een aardig aandeel weten te verwerven in populariteit.

Wix vs WordPress conclusie

Wix is meestal niet de eindoplossing verwacht ik. Maar een website maken / beginnen is wel erg simpel met Wix. Wanneer je zelf een mooi design hebt gemaakt, kan dat de start zijn van een bloeiende business. Misschien groei je later meer in online en zie je noodzaak meer online te concurreren. Gewoon beginnen, is het nieuwe perfectionisme, zeg ik dan maar. Wie weet, kan de Wix website later als inspiratie dienen voor de WordPress developer die je later gaat inschakelen. Je kunt dan voortbouwen op de lessen van je eerste site!

De tijd staat niet stil. En misschien blijkt een Wix website wel de beste keuze op termijn; want de sitebuilder ontwikkelt zich voort. De keuze Wix vs wordpress is vooral kiezen tussen ‘eenvoud vs flexibel’ en tussen ‘gemak en marketing’. Wat het beste is voor jou. Blijft aan jou. Zelf blijf ik bij WordPress, omdat ik de techniek ervan juist leuk vind en altijd maar blijf leren. Maar dat geldt niet voor iedereen misschien.

Maar zoals ook geldt voor Squarespace vs WordPress en voor Weebly vs WordPress en voor Jimdo vs WordPress: een standaard sitebuilder, beperkt je in online marketing en flexibiliteit. Als online conversie erg belangrijk is als verdienmodel, kun je ook cms Phoenix bekijken.

Lees ook de Engelse literatuur eens, zie de links. Ps. Leuk als je dit bericht deelt in social media! Reacties zeer welkom!

Links Wix vs WordPress

Succes met Wix of een andere sitebuilder.

gerbengvandijk.nl

 

Gerben G van Dijk
Volg hem