Wix website of WordPress cms kiezen? Nu Wix sitebuilder de wereld verovert, komt al snel de vraag op: als een Wix website alles zo eenvoudig maakt, moet ik dan wel starten met het WordPress CMS?

Wie  zichzelf wil presenteren met een creatieve stijl kan een Wix website zeker overwegen. Denk aan Wix website builder als het gaat om websites voor artiesten, bands, boekenschrijvers, restaurants (Wix restaurants) en Bed and Breakfasts houders (Wix hotel). De keuze Wix vs WordPress is vooral kiezen tussen ‘eenvoud vs flexibel’ en tussen ‘gemak en marketing’. De keuze is aan jou. Zowel WordPress als Wix zijn gevestigde CMS systemen voor een professionele website.

Wix-vs-WordPress-website-laten-bouwen

Wat is Wix sitebuilder?

Wix-website-vs-WordPress-cms Voordelen van Wix: sitebuilder en hosting inéén, automatische updates. Nadelen: niet eenvoudig wisselen van templates. Minder flexibel in techniek. Slechtere SEO. Maar wél voordelig. Net zoals WordPress…

Bij Wix kun je uit templates kiezen die goed bij je business passen. Je neemt daarbij het Wix cms én de hosting af van één bedrijf. De website kan gratis zijn, maar er zijn ook betaalde apps waarvoor je kunt kiezen. Je betaalt meer als je ook een eigen domeinnaam (url) wilt.

Binnen Wix kun je zeer mooie designs kiezen. De designs vul je aan met je eigen keuze aan woord en beeld, dat kan een precies werkje zijn, maar daarna staat je Wix website ook. En gaat alles vervolgens vanzelf qua techniek. Geen gedoe meer met plugins en updaten.

Bovendien kun je er een simpele webshop aan koppelen voor bijvoorbeeld de verkoop van boeken of cd’s. En ook de nieuwsbrieven zijn geregeld. Die stuur je vanuit je Wix website. Allemaal voordelen? Nee, nadelen zijn er zeker ook. Lees deze blog daarom helemaal uit!

Wix website vs WordPress CMS?

Wix is geen open source software, maar wordt door één bedrijf verzorgd. Dit geeft een goede basisfunctionaliteit in HTML5, maar er is geen wereldwijde community zoals bij het WordPress CMS. Je bent bij een Wix website niet zo flexibel in de te kiezen techniek. Je gaat dan eerder uit van basis en eenvoud.  Je houdt het simpel door hosting en techniek bij Wix te houden; de techniek doen zij voor je. Echter, als je online een merk wilt uitbouwen, is WordPress daarvoor een beter instrument. Je kunt met het WordPress CMS je vindbaarheid veel beter optimaliseren (SEO). En je kunt dan kiezen uit het wereldwijde aanbod van plugins. Je blijft daarbij eigenaar over je eigen website. Bekijk dit betoog maar (video Engelstalig). Koop evt. boek. (zie plaatje)

Video Why WordPress website, Wix website or Weebly website?

Wix goedkoper dan WordPress sitebuilder?

Gratis beginnen met Wix is mogelijk, maar een eigen domein kost daarbij 8,5 tot 12,50 dollar de maand. Verder zijn er apps te koop die je kunt toevoegen aan Wix. Dat kost je enkele euro’s per maand meer. Wix kan goedkoper zijn dan WordPress, maar dit is maar hoe je het bekijkt. Op WordPress.com start je ook gratis een website. Het hoeft elkaar niet te ontlopen, maar Wix kan wel goedkoper blijken uit te pakken. Het hangt af van je keuzen. Je hosting zit ook bij Wix. En als je daarmee tevreden bent, lost Wix alles goed op voor jou. Bij WordPress doe je hosting meestal elders.

Design wisselen, lastig bij Wix website…

In WordPress kun je snel wisselen van designs (thema’s) terwijl je bij Wix opnieuw moet gaan bouwen als je een ander design wilt. Dit is dus echt een nadeel van een Wix website tegenover WordPress. Jouw design kan wel snel staan, en goed blijven staan, als je het design goed hebt gekozen! Weeg dat ook goed af.

Wix vs WordPress : weinig vs veel content?

Wix is een minder technische totaaloplossing voor iemand die een simpele website zoekt. Gewoon een homepage met onderliggende pagina’s. Bij WordPress heb je nog een tussenlaag, de categorieën, wat WordPress geschikt maakt voor een website met veel meer content. Dus heb je veel content? Dan moet je geen Wix nemen, maar WordPress. Heb je bovendien meerdere gebruikers van het CMS dan biedt WordPress daar betere mogelijkheid voor (via toekenen van rollen), dan Wix.

WordPress vs Wix bij contentmarketing en SEO

Wie serieus de concurrentie op internet aan wil gaan, kan beter WordPress kiezen, zeker als bloggen je contentstrategie is. Via WordPress kun je de SEO parameters, voor Google vindbaarheid, beter instellen om goed gevonden te worden. Je kunt titels, metabeschrijving en Url’s dan veranderen en de oude URL redirecten. Bij WordPress kun je redirecten via een plugin, zoals Redirects.

Sowieso kun je een nieuwsbrief versturen via Wix, zonder extra plugin daarvoor. WordPress heeft Mailchimp als goede combinatie. Natuurlijk geeft dit veel meer mogelijkheden ook, maar het vereist wel kennis, niet meer geld. Bij WordPress heb je een steilere leercurve. Bij Wix veel meer gemak, maar ook minder mogelijkheden dus. Denk aan autoresponders via mailchimp; als iemand op je nieuwsbrief reageert per email.

Je kunt bij WordPress bovendien beter meten hoe je content presteert. De webwinkel in Wix meet de eindconversie via de bedankpagina, maar meet niet het hele koopproces. Je kunt technisch minder met Wix voor je contentmarketing, maar je hebt wel meer gemak. Dat wat je toch niet kunt veranderen, staat gewoon vast. :-)

Populariteit: WordPress, Wix, Squarespace, Joomla, drupal

Google Trends geeft een indruk van de mate waarin gezocht wordt op bepaalde termen. Zowel WordPress als Wix worden vaak opgevraagd in Google (Wereldwijd).

WordPress-of-Wix-website-builder-kiezen-als-CMSGoogle trends 2018: WordPress blijft marktleider in meestgekozen website CMS, toch heeft Wix een aardig aandeel weten te verwerven in populariteit.

Wix vs WordPress conclusie

Wix is meestal niet de eindoplossing verwacht ik. Maar een website maken / beginnen is wel erg simpel met Wix. Wanneer je zelf een mooi design hebt gemaakt, kan dat de start zijn van een bloeiende business. Misschien groei je later meer in online en zie je noodzaak meer online te concurreren. Gewoon beginnen, is het nieuwe perfectionisme, zeg ik dan maar. Wie weet, kan de Wix website later als inspiratie dienen voor de WordPress developer die je later gaat inschakelen. Je kunt dan voortbouwen op de lessen van je eerste site!

De tijd staat niet stil. En misschien blijkt een Wix website wel de beste keuze op termijn; want de sitebuilder ontwikkelt zich voort. De keuze Wix vs wordpress is vooral kiezen tussen ‘eenvoud vs flexibel’ en tussen ‘gemak en marketing’. Wat het beste is voor jou. Blijft aan jou. Zelf blijf ik bij WordPress, omdat ik de techniek ervan juist leuk vind en altijd maar blijf leren. Maar dat geldt niet voor iedereen misschien.

Maar zoals ook geldt voor Squarespace vs WordPress en voor Jimdo vs WordPress: een standaard sitebuilder, beperkt je in online marketing en flexibiliteit.

Lees ook de Engelse literatuur eens, zie de links. Ps. Leuk als je dit bericht deelt in social media! Reacties zeer welkom!

Links Wix vs WordPress

9 antwoorden
 1. Emilie
  Emilie zegt:

  Beste Gerben,

  mijn hartelijke dank voor dit helder geschreven zeer informatieve stuk! Het is precies de informatie die ik nodig heb om te kunnen kiezen tussen WIX en WordPress en ik ben er dus erg blij mee. Het is nu duidelijk waarom WIX voor mij op dit moment de beste optie is want als “medium digibeet” (LOL je hebt uiteraard ook small en large of extra-large digibeten) heb ik niet de behoefte noch de zin om me uit en te na te gaan verdiepen in het bouwen en onderhouden van websites. Tegelijkertijd wil ik wel een platform waarin ik verschillende van mijn activiteiten en werkvelden kan laten samenkomen en me kan profileren.

  Ik vind je laatste zinnen erg grappig: “Zelf blijf ik bij WordPress, omdat ik de techniek ervan juist leuk vind en altijd maar blijf leren. Maar dat geldt niet voor iedereen misschien.

  Echt niet “misschien” hoor want voor mij geldt dat dit zeker weten zo is maar mijn beste vriendin vind het heerlijk om net als jij steeds weer en meer te leren over de techniek m.b.t. het bouwen, uitbreiden en onderhouden van websites terwijl ik niet bepaald enthousiast daar mee bezig ben en niet meer hierover wil leren dan strikt noodzakelijk is ;-) Vandaar ook dat mijn huidige website mijn facebookpagina is en nog niet een echte website.

  Nogmaals mijn complimenten voor de wijze waarop je helder en duidelijk de voor- en nadelen van WIX en WordPress op een rijtje hebt gezet en de adviezen die je in deze blog geeft. Je hebt mij echt heel goed geholpen om een keuze te kunnen maken!

  Vriendelijke groeten,
  Emilie.

  Beantwoorden
  • Gerben G van Dijk
   Gerben G van Dijk zegt:

   WordPress is echt het meest gebruikte CMS. Het betekent wel dat deze, vanwege de populariteit en het open karakter ervan (gebruik van allerlei open source plugins), gemakkelijker gehackt kan worden. Vandaar dat WordPress prima is, maar dat je wel up-to-date moet zien te blijven. Zowel met het coresysteem (WordPress CMS) als de in jouw website gebruikte plugins. Deze plugins moeten in principe van vertrouwde partijen afkomstig zijn. Wie deze zorg niet wil dragen, én lagere eisen heeft aan design aanpassing én Google vindbaarheid niet voorop stelt, vindt bij Wix precies het gemak dat hij of zij zoekt. Voor elke situatie kun je weer anders denken over het CMS dat daarbij past. Niet voor niets zijn er veel soorten CMS systemen, naast Wix en WordPress. Bij veel beveiliging en publiceerrechten, denk ik weer aan Umbraco, bijvoorbeeld.

   Beantwoorden
 2. Arno van den Heuvel
  Arno van den Heuvel zegt:

  “Gewoon beginnen, is het nieuwe perfectionisme” WHAHAHAHAHAHA!
  Om deze zinsnede in je blog heb ik gewoon echt hardop zitten lachen, waarvoor mijn oprechte dank :-)

  Verder…

  Helder artikel over Wix websites, hoewel ik persoonlijk vind dat je Wix nog iets te rooskleurig wegzet. Ik werk voor een relatie van mij met Wix en ik vind het… nou ja, een drama. Je hebt groot gelijk met te zeggen dat Wix een heel laagdrempelige instap heeft, maar dat is tegelijkertijd ook meteen het nadeel: je leert absoluut niks over hoe je Wix website van binnen eigenlijk werkt en over hoe Google SEO toepassen, werkt. Als je dus na een tijdje succesvol timmeren aan de weg denkt: “Zo, laat ik nou maar eens stapje verder gaan en met zo’n WordPress geval beginnen”, dan sta je met je ‘Wix kennis’ weer helemaal op 0. Zo kun je je Wix-site niet meenemen, overzetten of migreren naar WordPress, je moet dan de WordPress leercurve alsnog in gaan. Ik denk dat Wix met name aan MKB-ers heel veel geld verdient met zijn diensten om ze vervolgens, wanneer de MKB-er in kwestie inziet dat hij iets anders moet om in Google echt te gaan scoren, in de kou te laten staan. En vooral; ze te confronteren met een serieus probleem waar ze beter in hun beginperiode over na hadden kunnen denken.

  Zo, dat is eruit, haha.
  Ik kan weer verder met mijn leven :-) Een hele fijne dag!

  [Gerbengvandijk.nl: Dank je wel, Arno van blogpapa.nl

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] zoals ook geldt voor Wix vs WordPress en voor Jimdo vs WordPress: een standaard sitebuilder zoals Squarespace  beperkt je in online […]

 2. […] websites kunt maken. Je bouwt en host bij Jimdo. Overweeg ook website builders van WordPress, Wix en Squarespace (voor […]

 3. […] Want dat heb ik je bij deze uitgelegd. Zie ook persoonlijke website CMS zoals: Wix (zie ook: Waarom Wix?), Blogger, Weebly, Tumblr en Blogger. Denk ook aan Drupal of […]

 4. […] Algemene WordPress tutorial (Zie ook: Waarom toch geen Wix website?) […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *