In december 2018 is de Gutenberg WordPress 5 editor geïntroduceerd. Deze module, voor de weergave van je website pagina’s en berichten, is gebaseerd op versleepbare blokken. Het WordPress CMS is daarmee veel intuïtiever geworden. Deze ontwikkeling is verder doorgevoerd in WordPress 6 (WP 6.0). Lees wat de functionaliteiten tegenwoordig zijn. Vertaal eventueel met deepl.com.

Wie al langer met WordPress werkt, ziet zich gedwongen om de klassieke editor achter zich te laten. Gelukkig hoeft dit niet meteen en is ingroei mogelijk. In dit artikel wat achtergronden en wetenswaardigheden over de Gutenberg WordPress 5 editor.

Gutenberg WordPress 5 editor: Een introductie

De Gutenberg WordPress 5 editor is de werktitel voor een nieuwe functionaliteit in WordPress. Het staat voor de ‘blokken editor’ of ‘block editor’ die nu standaard zit in alle WordPress versies 5 en verder. Waar vroeger kennis van html nodig was om titels, paragrafen en plaatjes te plaatsen op in een pagina of bericht, kun je dat nu doen zonder enige kennis van code. Het is een vooruitgang dat WordPress nu standaard van een pagebuilder is voorzien, want dat is wat de Gutenberg editor feitelijk is: een pagebuilder.

Voor elk html element bestaat nu een block. Zoals voor ’titel’, ‘paragraaf’ en ‘opsomming’. bijvoorbeeld. Ook is er een apart blok voor plaatsing van een video in je contentelement. Je hoeft alleen nog de video url in te plakken. Er komen nu steeds meer Gutenberg blokken bij. Zowel content, navigatie (menu’s) als widgets zullen met blokken gaan werken.

De ontwikkeling komt voort uit opkomende concurrentie van meer intuïtieve website CMS systemen. Ook zijn de laatste jaren plugins voor WordPress gebouwd om webdesign mogelijk te maken. Bekende daarvan zijn Elementor Pro en Divi. Maar er zijn meer pagebuilders.

Belangrijkste blokken in Gutenberg editor

  • Titel of kop
  • Paragraaf
  • Afbeelding
  • uitgelichte afbeelding
  • opsomming
  • kolommen
  • video embed
  • Html element (hier kan alle html in van een pagina of bericht dat ooit in de klassieke editor is ingevoerd)

Video handleiding Gutenberg WordPress 5 editor

Leer de Gutenberg WordPress 5 editor te gebruiken via deze gratis handleiding van Envato.

Naast de Gutenberg WordPress handleiding geeft de video je de extra tip om de: Full width editor plugin voor Gutenberg te installeren.

Overige handleidingen Gutenberg WordPress 5 editor

Referenties Gutenberg WordPress 5 editor

Extra Gutenberg blokken voor WordPress (Gutenberg blocks bibliotheek)

Gerben G van Dijk
Volg hem