In december 2018 is de Gutenberg WordPress 5 editor geïntroduceerd. Deze module, voor de weergave van je website pagina’s en berichten, is gebaseerd op versleepbare blokken. Het WordPress CMS is daarmee veel intuïtiever geworden.

Wie al langer met WordPress werkt, ziet zich gedwongen om de klassieke editor achter zich te laten. Gelukkig hoeft dit niet meteen en is ingroei mogelijk. In dit artikel wat achtergronden en wetenswaardigheden over de Gutenberg WordPress 5 editor.

Gutenberg WordPress 5 editor: Een introductie

De Gutenberg WordPress 5 editor is de werktitel voor een nieuwe functionaliteit in WordPress. Het staat voor de ‘blokken editor’ of ‘block editor’ die nu standaard zit in alle WordPress versies 5 en verder. Waar vroeger kennis van html nodig was om titels, paragrafen en plaatjes te plaatsen op in een pagina of bericht, kun je dat nu doen zonder enige kennis van code. Het is een vooruitgang dat WordPress nu standaard van een pagebuilder is voorzien, want dat is wat de Gutenberg editor feitelijk is: een pagebuilder.

Voor elk html element bestaat nu een block. Zoals voor ‘titel’, ‘paragraaf’ en ‘opsomming’. bijvoorbeeld. Ook is er een apart blok voor plaatsing van een video in je contentelement. Je hoeft alleen nog de video url in te plakken. Er komen nu steeds meer Gutenberg blokken bij. Zowel content, navigatie (menu’s) als widgets zullen met blokken gaan werken.

De ontwikkeling komt voort uit opkomende concurrentie van meer intuïtieve website CMS systemen. Ook zijn de laatste jaren plugins voor WordPress gebouwd om webdesign mogelijk te maken. Bekende daarvan zijn Elementor Pro en Divi. Maar er zijn meer pagebuilders.

Belangrijkste blokken in Gutenberg editor

 • Titel of kop
 • Paragraaf
 • Afbeelding
 • uitgelichte afbeelding
 • opsomming
 • kolommen
 • video embed
 • Html element (hier kan alle html in van een pagina of bericht dat ooit in de klassieke editor is ingevoerd)

Video handleiding Gutenberg WordPress 5 editor

Leer de Gutenberg WordPress 5 editor te gebruiken via deze gratis handleiding van Envato.

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

Naast de Gutenberg WordPress handleiding geeft de video je de extra tip om de: Full width editor plugin voor Gutenberg te installeren.

Overige handleidingen Gutenberg WordPress 5 editor

 • https://gutenberghub.com – Gutenberg Hub beheert de beste Gutenberg handleidingen, Gutenberg plug-ins, add-ons en informatie over de Gutenberg WordPress editor.
 • WP-lounge Gutenberg handleiding – zie Nederlandstalige Gutenberg handleiding / uitleg
 • Vlot-en-goed, Gutenberg editor instellen handleiding Nederlands
 • CSS-tricks – Handleidingen Gutenberg voor developers (Engelstalig)
 • Op udemy.com vind je veel online WordPress cursussen, zoals blog site maken 1 en snelle WordPress maken in WordPress.

Referenties Gutenberg WordPress 5 editor

Extra Gutenberg blokken voor WordPress (Gutenberg blocks bibliotheek)

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio Utrecht46% procent van alle pagina's op deze blog staan in de top 10 van Google (2021). Denk jij erover je Google SEO uit te besteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.