Hoe kan je van een WordPress thema veranderen, zonder categorieën of menu’s te verliezen? In principe is een WordPress thema veranderen altijd mogelijk. Je kunt altijd het oude thema weer terugzetten als het nieuwe thema niet bevalt. Echter….  Je kunt storingen nooit uitsluiten, daarom is het verstandig om eerst een WordPress backup te maken. Lees verder voor de handelingen die je moet doen om het WordPress thema te veranderen.

Risico’s WordPress thema veranderen

Als je van een WordPress thema verandert, kan het menu door de war ligt…Mogelijk had je WordPress thema andere menu’s of meerdere menu’s. Ook shortcodes die in één thema werken, hoeven niet te werken in een ander thema: dan zie je de shortcodes opeens als tekst staan, zonder dat ze nog een weergave functie uitvoeren. Ook worden je widget gedeactiveerd. En dat is niet zo erg. Je kunt ze terugzetten / terugslepen naar hun plek als je het oude WordPress thema weer aanzet. Toch kun je speciale widgets verliezen. Dan ben je verder van huis. Dan wordt een WordPress thema terugzetten naar de oude staat onmogelijk. Kortom, zorg ervoor dat die oude staat nog bestaat. In de vorm van een backup.

Werkwijze bij WordPress thema veranderen

Binnen het WordPress dashboard ga je op zoek naar themes. (Je kunt WordPress in de Algemene instellingen op Nederlands instellen ook). Zie screenshot:

 

Geschikte WordPress thema’s zoeken

Je kunt nieuwe thema’s zoeken binnen WordPress. Heb je een thema gekocht dan moet je de bestanden eerst overbrengen naar je website server. Lees in dat geval meer over de WordPress installatie, waarbij je via FTP bestanden overzet.

Als het gewenste thema in je dashboard staat, scroll je met je muis gewoon op de afbeelding van dat thema. Dan zie je de knop ’thema activeren’ en daar klik je dan op. Zo kun je de instelling van je WordPress thema dus wijzigen. Als WordPress aan het rekenen is, druk dan nergens op. Wacht 10 minuten als nodig is. Waarschijnlijk is het maar 1 of 2 minuten. Maar ingrijpen in een lopend proces is ook een risico. Niet doen!

Van thema veranderen, gewoon doen

Laat je niet bang maken, hoor. WordPress is bedoeld om van thema’s te veranderen. Probeer het gewoon uit. Maar altijd na een backup…. Dus van je database en van je WordPress website bestanden.

Succes met WordPress, Gerben G van Dijk.