DIJK linkbuilding stategie SEO WordPress

Ontdek hoe links verkrijgen werkt via de DIJK beste linkbuilding strategie voor een goed linkprofiel (WordPress SEO). Je hoeft je concurrenten in de markt niet te gaan vragen om linkjes. In de wereld van SEO-specialisten introduceer ik graag een nieuw begrip: “linkvrienden”. Werk aan een goed linkprofiel en verkrijg meer backlinks van websites die niet jouw producten of diensten verkopen. Ga op zoek naar website-eigenaren die blij zijn met jouw content en ernaar willen linken. Meer links naar je site, laat je hoger in Google komen.

Volg de 10 stappen en gebruik daarbij gratis SEO-tools. En 1 betaalde: SE Ranking.

Bekijk ook onze SEO-diensten Utrecht.

Inhoud van deze pagina op Webredactie blog: Toon artikel index

DIJK beste linkbuilding strategie: linkbuilding zelf doen

Wat is bijzonder aan de DIJK’s beste linkbuilding strategie? De afkorting DIJK staat voor: “Do It Yourself (dat K-werk) Linkbuilding“. Het is een handmatige linkbuilding methode waarbij je oprecht contact aangaat met andere websiteeigenaren, op basis van jouw eigen nieuwsgierigheid, jouw ervaringen en expertkennis van jouw product, dienst of markt. Het gaat om relevantie en linkvrienden vinden.

Gratis SEO software of betaalde?

Ik heb me suf gezocht, in het verleden, naar perfect te gebruiken gratis SEO tools. Ik weet nu dat ze goed op weg helpen, maar nooit alles in één bieden. Dat is wel nodig om zoekwoordenonderzoek en linkbuilding wat plezieriger te maken. Ik ben bij SE Ranking uitgekomen. Qua prijs en gemak. Los daarvan, deel ik graag de gratis tools die daarnaast erg praktisch zijn om te gebruiken.

Schema: DIJK beste linkbuilding strategie

Wat is een SEO-strategie? Een SEO-strategie is het ontwerpen en uitvoeren van acties met als doel om meer online bezoek te krijgen. Linkbuilding is één van de manieren voor hoger in Google komen.

De samenleving verhardt. Dat zie ik ook terug in alle SEO linkbuilding strategieën of SEO-methoden die ik tegenkom. Ze spreken allemaal van je “concurrenten” en van “concurrentenanalyse”. Linkbuilding lijkt daarmee wel een agressief en mannelijk spel te zijn dat alleen voorbehouden is aan tech savy marketeers en zoekmachineoptimalisatie specialisten (SEO specialisten). Een totale misvatting, vind ik.

Bloggers en kleine ondernemers zijn lyrisch over hun passies en wonderbaarlijke kennis. Daar schuilt ontzettend veel waarde in. Waardoor ik het SEO jargon absoluut wil aanvullen met een zachtere invalshoek die uitgaat van synergie: linkbuilding via het actief delen van je passie.

Daarom maak je in dit artikel kennis met het woord ‘linkvrienden’. Ze zijn er echt. Over de wereld heen zijn er zat websites die naar je willen linken omdat je hun passie deelt, of omdat ze jouw ondernemerschap graag steunen. Het zijn die website-eigenaren die je ontmoeten wilt.

Linkbuilding zelf doen is uitgaan van jouw nieuwsgierigheid en jouw verlangen om te daten met andere websites. Achter al die algoritmes en achter die ‘meer dan 200 Google factoren’ gaan echte mensen schuil. Mensen die jouw linkverlangen gaan beantwoorden. De linkbegging emails die jij stuurt, gaan over de wederzijdse passie. Jij kunt linkliefdes aanwakkeren en doen ontluiken, dus ontdek jouw linkvrienden.

beste linkbuilding strategie DIJK linkvrienden sites

De DIJK beste linkbuilding strategie gaat uit van ‘linkvrienden’. Een linkverlangen vanuit nieuwsgierigheid, betrokkenheid en hoge vakkennis.

DIJK beste linkbuilding strategie, 10 stappen voor meer links verkrijgen

Je kunt kort of lang nadenken over de beste linkbuilding strategie. Toch is de beste linkbuilding strategie links verkrijgen. Misschien flauw gezegd, maar ga het gewoon doen. Voor kleinere (blog)websites werkt deze methode. Al is het ook behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend :-)

 1. je gaat uit van je meest waardevolle pagina’s en berichten. Deze pagina’s ‘verdienen’ ook om links te krijgen (bijvoorbeeld je top 3).
 2. je legt per bericht het zoekbegrip vast dat de meeste bezoekers aantrekt (volgens Google Search Console of plugin Google Sitekit).
 3. je legt een tweede zoekwoord vast, waarbij de zoekintentie hetzelfde is, maar waarbij de woordkeuze ‘180 graden’ anders is.
 4. je gaat zoeken in Google op deze top zoekwoorden. En je ontdekt via Google welke websites in de top 3 staan voor zoekbegrip 1 en zoekbegrip 2. Bij elkaar heb je dan 6 sites op het oog.
 5. Kijk of de 6 websites linken naar andere websites, of dat je in de footer ziet, dat ze met vaste mediapartners werken. Dan maak je geen kans…. Selecteer zo geschikte websites.
 6. Bepaal via SE Ranking de backlinks van deze, enkele websites. De andere sites die ernaar linken, zijn dus je “linkvrienden”.
 7. Analyseer de artikelen of urls van alle bevriende sites. Bij een relevante url, kijk je of je kunt mailen, wat de voornaam is. En ook het mobiele nummer. Want in deze intensieve “Do It Yourself (dat K-werk) Linkbuilding” methode, ga je ook echt voor meer links.
 8. Je stelt de standaardmail op, die je zo persoonlijk mogelijk maakt, dit is linkverzoek tekst, vrij voor jou om te gebruiken. Je gebruikt Boomerang voor Gmail, waardoor je je mail op 2 tijdstippen op 1 dag kunt inplannen. De ander zal je mail niet missen.
 9. Een week later, dus precies op hetzelfde dagdeel dat jij aan linkbuilding doet, bel je op over de mail (als je niets gehoord hebt). Je legt warm contact, of…. Je spreekt in dat je graag wilt linken en je zegt dat je de mail nog een keer stuurt. Dan, daarna, laat je deze linkvriend los. Klaar. Op naar de volgende. Hoe vaker en breder de pogingen, hoe meer kans op links naar je website.
 10. Je houdt je voortgang bij in Excel. Je blijft nieuwsgierig en enthousiast. Wie weet welke linkvrienden je gaat onmoeten?!
 11. BONUSTIP: voeg de linkvrienden toe aan je LinkedIn. Voor leuke uitwisseling en is mogelijk meer klanten verkrijgen(!).

Doel linkbuilding: goed linkprofiel

Kortom, je kunt vanuit je eigen passie en nieuwsgierigheid bouwen aan een goed linkprofiel. Maar weet waaraan je begint…. Ik kan je vertellen dat hoger komen in Google een langdurig proces is. SEO-specialisten die in hun reclame zeggen dat ze je kunnen helpen aan Google nummer 1 posities, zou ik niet geloven. Tenzij je wilt scoren op heel unieke, lange zoekwoorden: “Mars shuttle bus ticket Utrecht Centraal 22 november 2040”. Ja, die Google nummer 1 positie lukt dan, inderdaad. Maar ook wel zonder de SEO-specialist.

Wat is een goed linkprofiel?

Stel dat je Fietswinkel Wim Kok in Utrecht bent en dat je vooral Union Fietsen verkoopt. Als je dan links vanaf andere websites wilt creëren. Welke samenstelling van backlinks en domeinen, en soorten links, is dan aan te bevelen? Richtlijnen voor een goed linkprofiel:

In het SEO vak, zijn er A, B en C domeinen waarop sites gehost kunnen zijn. Het gaat dan tot welk domein een IP-adres behoort. Dit is erg technisch. En ga ik niet verder op in. Wat je moet begrijpen is dat je een diversiteit aan websites laat linken: nieuws, blogs, organisaties.

Ankerteksten in links variëren

Links die je krijgt, moeten gevarieerd zijn, volgens de volgende grove verhoudingen:

 • 25% – Link met bedrijfsnaam erin genoemd: 25%, bijvoorbeeld “Wim Kok fietswinkel”.
 • 10% – Letterlijk overeenstemmend: 10%, bijvoorbeeld “Union fiets kopen Utrecht”
 • 20% – Specifieke zoekwoordensamenstelling die conversie geeft: 20%, bijvoorbeeld “Union fietsen verkooppunten”
 • 25% – Algemene zoekwoordensamenstelling: “fietsenwinkel Utrecht”
 • 20% – Links die je url letterlijk noemen: zie de website “wimkokfietsen.nl”.

Linkbuilding kun je zelf, al is het werk nooit af.

DIJK beste Linkbuilding strategie (gratis SEO-tools)

Met de DIJK-methode, voor beste linkbuilding strategie, laat je de tijd achter je dat je website weinig bezoekers kreeg. DIJK staat voor: Verhoog je traffic en Do it Yourself dat K-werk (kortweg DIJK). Goede en stabiele links vanaf andere websites (linkvrienden) helpen je om je domein autoriteit te verhogen, waardoor je gaandeweg hoger komt in Google. Zoals gezegd is dit een proces dat maanden (of jaren) neemt. Dat nog eens gezegd. Dan nu de gratis SEO-tools die je wilt weten:

Hoe meer links verkrijgen? Zelf doen!

Linkbuilding zelf doen, hoe doe je dat? Ontdek hoe je via gratis SEO-tools en standaardmails aan meer backlinks naar je website of blog komt. Gebruik deze informatie als gratis SEO linkbuilding handleiding Nederlands.

Het is belangrijk voor elke website om zoveel mogelijk (goede!) links te krijgen vanaf andere websites. Als je net met linkbuilding bent gestart, begin dan vooral met je gegevens achterlaten op Google My Business en verschillende sites voor bedrijfsvermelding (dank je wel linkvriend Herman Geertsema).

Ik leg je uit (video volgt) hoe je een Excel maakt met daarin je webpagina’s waar je meer links naar wilt. Dit is de basis om op regelmatige wijze links te gaan verkrijgen, van websites die met jou resoneren en graag naar je linken. Mits je het hen maar vraagt! Stop met zoeken naar de juiste linkbuilding strategie. Natuurlijk, er zijn vele manieren om aan links te komen.

Als je zelf grote kennis hebt van jouw product en branche. Ben jij zelf de expert voor linkbuilding uitbesteden. Besteed het uit aan… Jezelf! De grote les hier is, als het gaat om hoger komen in Google  (Google zoekmachine optimalisatie), is dat de beste linkbuilding strategie het realiseren van links is. :-)

DIJK beste linkbuilding strategie is zelf linkbuilding doen (SEO)

De DIJK beste linkbuilding strategie bestaat uit linkbuilding tips om het zelf op te pakken. Je wilt backlinks van andere websites verkrijgen die logisch en waardevolle links zijn in de ogen van jouw doelgroep. Een betrouwbaar linkprofiel voor Google is het resultaat als je linkbuilding niet uitbesteed, maar dat zelf doet. Bekijk ook de video (onder) wanneer je linkbuilding tot een vaste routine wilt gaan maken.

SEO video: linkbuilding als je tweede beroep als website eigenaar

Bekijk de video en weet hoe het SEO werkt. De video werkt maar deels, ik zal nog een betere maken… De tool Openlinkprofiler.org laat lang zoeken helaas niet toe. Als je filtert, kun je bovendien beter alleen de filter: “Do follow links” kiezen. Zodat je uit de 100 gratis resultaten. Toch aantal goede opties te zien krijgt. Bekijk de video.

video SEO handleiding voor linkbuilding zelf doen youtube

Video: bekijk deze introductie bij dit artikel over SEO en linkbuilding zelf doen.

Doel: hoger in Google komen via betrouwbare links

Het einddoel is een diversiteit aan relevante links naar jouw website of blog. Niet alleen naar je homepage, maar naar tal van je unieke webpagina’s. Zodanig, dat Google aanneemt dat de waardering voor jouw site (of bedrijf) oprecht verkregen is. Het is niet zo verstandig om je links ‘in te kopen’ bij linkfarms als die niet, vanuit kennis van jouw werk, een natuurlijk linkprofiel weten te creëren.

Als je erover nadenkt, ben jij de meest aangewezen persoon, als website eigenaar, om een authentiek linkprofiel te creëren. Door online actief te zijn, dagelijks of wekelijks. Op jouw sociale kanalen en in  jouw vakgebied bereik je het meeste. Vergeet niet dat als je moeite steekt in goede content, je daarmee al vanzelf links verdient. Do it Yourself, dat K -werk, is de beste linkbuilding strategie.

EXCEL: IJK Beste Linkbuilding strategie (SEO)

Excel linkbuilding linkverzoek tekst voorbeeld

Aan de hand van zoekwoorden waarop jij gevonden wordt, ook sites spotten die linken naar hoogscorende websites op jouw zoekwoordcombinatie. Excel voorbeeld.

De beste linkbuilding strategie, is een strategie die links oplevert… In de DIJK linkbuilding aanpak (Do It Yourself, dat K-werk) bouwen we voort op linkbuilding die al gewerkt heeft. We gaan af op andere websites die al heel hoog scoren in Google. We gaan kijken welke links daarvoor zorgen. Die sites zijn voor ons geen concurrenten, maar vaker ook gelijkgezinde en bevriende websites, waar je gewoon links aan kunt vragen voor jouw pagina, met een (soort)gelijk onderwerp. Kansen in Excel bijhouden, en domeinen scoren op gewildheid, helpt om je moeite juist te richten. Het echte werk is het doen van linkverzoeken bij andere website-eigenaren. Dat is het K-werk dat kwalitatieve linkbuiding van je vraagt. Het wordt ook wel ‘linkbegging’ genoemd in het Engels. Kun je nagaan.

De DIJK beste linkbuilding strategie is als volgt (uitgebreid)

Excel sheet linkbuilding - te koop bij Gerben G van Dijk In de basis heb je voor de DIJK’s beste linkbuilding strategie een Excel werkblad nodig. Omdat mijn Enter-toets van mijn toetsenbord versleten is, vanwege de vele aanvragen voor de gratis Excel. Heb ik besloten om er 20 Euro voor te vragen. Maak 20 Euro over naar G.G. van Dijk, NL33 ABNA 0451 5980 16. Vermeld in de omschrijving je emailadres. Je krijgt de Excel dan toegestuurd per mail.

FASE 1: Vooranalyse eigen content

 • Je onderzoekt in Google Analytics (gedrag/inhoud/alle pagina ‘s) welke webpagina’s jouw het meeste verkeer geven.
 • Je onderzoek in Google Search Console de zoekcombinaties die tot verkeer naar je website leiden.
 • Zet deze content in Excel. Kolommen zie boven, of bestel bij mij het Excel. (zie intro hierboven).
 • Per url of webpagina, heb je 2 woordcombinaties waar je vindbaar op bent, of nog meer wilt worden.

FASE 2: Vooranalyse interessante websites

 • Google uitsluitend op de zoekwoorden die bij jouw url horen (2 zoekingangen).
 • Bekijk de top 3 in Google. Zet deze 3 urls even op je kladblokje.
 • Gooi de urls door het programma: openlinkprofiler.org (als double check nodig is, dan ook tool Backlink checker Ahrefs)
 • Verzamel interessante links op je interne kladblok binnen Google Chrome (zie extenties uitleg verder)
 • LET OP: Google maakt een onderscheidt tussen follow-links en nofollow links. Voor een goed linkprofiel heb je vooral follow-links nodig.
 • Je controleert via de Google Chrome extentie SEOquake (zie uitleg verderop) of de domein Autoriteit minimaal DA25+ (zie verder) is én dat de website of blog ouder is dan 5 jaar.
 • Blogs en websites die je interessant vindt, onderzoek je door bij Over ons te kijken: emailadres, voornaam en telefoonnummer (06-nummer) noteer je.
 • Zet alle interessante, verwijzende links naar elke url op je kladblokje.
 • Voeg aan deze Excel gegevens toe, zoals siteurl, voornaam en emailadres
 • Je to-do lijst voor langere termijn is hiermee compleet!

FASE 3: Linkverzoeken uitzetten via mail

 • Doe linkbuilding als je eens tijd hebt
 • Verzend naar site eigenaar je mailverzoeken (met voorstel voor ankertekst, de linkwoorden)
 • Gebruik de standaardmail die ik in mijn Excel staan. Je maakt de mail steeds zo persoonlijk mogelijk, via kleine ingrepen; woorden.
 • Zoals je verderop nog leest, kun je met Google Extentie Text Expander heel snel een mail in Gmail toveren. Tip shortcode instellen: “linkz” en “reacz”
 • Herhaal de mails, liefst 2 x per dag op de eerste dag. Dan nog eens na enkele dagen. Je kunt met de Chrome extentie Boomerang mails plannen op tijdstip. (zie verder)

FASE 4: nabellen linkpartners

 • Bel personen na die niet hebben gereageerd. Neem de tijd, maak echt even kennis met iemand. Als website eigenaren deel je een passie. Maak instant vrienden.
 • Biedt de webmaster aan om een link van jou te krijgen, maak op je website of blog een speciale pagina aan, noem deze pagina bijvoorbeeld: Linkpartners.

FASE 5: Check SE RANKING

Geniet van het resultaat. Bekijk bijgekomen links in je wekelijks crawl, uitgevoerd door SE Ranking. Dit is betaalde software voor linkbuilding zelf doen, 10 euro de maand, opzegbaar.

Evaluatie

 • Kijk in het programma SE Ranking welke links erbij gekomen zijn in je backlinkprofiel.
 • Gamification daagt uit

Gratis linkbuilding software: backlink checker free

In de wereld van zoekmachinemarketing en SEO specialisten noemen ze andere websites altijd ‘concurrenten’. Maar als die websites inderdaad concurrenten zijn, dan gaan mijn linkverzoeken daar niet heen. Ik zoek juist naar ‘gelijkgestemde websites’ en die linken naar mijn ‘concurrenten’. Je gaat op zoek naar vrienden! Dit doe je met gratis linkbuilding software, een gratis backlink checker.

Tool voor backlinks checken naar specifieke webpagina (unieke url)

Via de gratis linkbuilding tool Backlink checker van Ahrefs kun je onderzoeken welke websites met een link verwijzen naar een specifieke url. Deze domeinen kun je noteren (mits DA, de Domein Autoriteit hoger is dan 40, wat je kunt nagaan via de SEOquake toolbar Chrome extentie) en een blik op de website je leert dat het haalbaar is om er een link op te verkrijgen, vanuit de content.
backlink checker free unieke url webpagina

Ahrefs gratis linkchecker tool voor backlinks, stelt je ook in staat om voor bepaalde webpagina of url te weten welke andere websites ernaar linken. b

Tool voor backlinks checken naar domein van concurrenten (of je eigen website)

Gratis tool openlinkprofiler.org. Deze tool toont je alle backlinks die verwijzen naar een domein die jij intypt. Je kunt daarna filteren op type domein, bijvoorbeeld door in de filter “.nl” te typen. Dan zie je backlinks vanaf websites met .nl (Nederland) als extentie. Je kunt ook filteren op een zoekwoord die in de link staat, maar dat is natuurlijk gokken. Je kunt deze site zonder account gebruiken. Als je wel een gratis account neemt, kun je in dat account niet filteren. Wel kun je doorscrollen in de resultaten. En alle sites met in de ‘LIS kolom’ een waarde hoger dan 33% overnemen. Exporteren vanuit het free account naar .CSV (Excel) betekent dat je alleen maar de 1000 laatst aangebrachte links krijgt te zien. Dit is alleen maar interessant voor kleine websites met < 1000 historische links.
seo frofiler backlink checker free tool google

Uitleg gratis linkchecker tool Open Link Profiler (.org). Stel dat je wilt weten welke websites linken naar de website Geertwilders.nl, dan typ je dat in bij Open Link Profiler (account niet nodig). En kun je filteren op .nl (voor links uit Nederland). Dan heb je puur Nederlandse links :-). Voor als je daar om geeft.

Of je Open Link Profiler nu gratis gebruikt of betaald, je zult de domeinautoriteit (DA) zelf even moeten checken via Google Zoeken. De zoekopdracht is dan bijvoorbeeld: “site:www.smulweb.nl”. Je ziet de resultaten vanzelf komen en de SEOquake toont je de domein authority (DA), tenminste, als je ingelogd staat met Google Chrome op het free account. Goede richtlijn voor moeite gaan stoppen om een link te verkrijgen is een domain autoriteit van minimaal DA 25+ en een domeinleeftijd van  7 jaar of meer. DIJK linkbuilding is het Do-It-Yourself van deze K-klus. Dus kies waar je voor gaat.

Gamification van linkbuilding (tip: SE Ranking)

Zelf geloof ik dat je veel motivatie kunt halen voor backlinken uit gamification. Zelf heb ik betaalbare linkbuilding tool, SE Ranking, aangeschaft, waardoor ik wekelijks een crawl krijg en ik weet welke links er die week bijgekomen zijn. Dit motiveert mij om mijn doel te behalen: elke week 1 of 2 nieuwe links. En als ik een week oversla, dan probeer ik het in te halen door 4 links te behalen in één week. In Excel heb ik mijn linkbuilding to-do lijst altijd klaar. Deze opzet in Excel kun je voor 20 euro van mij kopen. Mail mij gerust voor een exemplaar.
SE Ranking linkbuilding zelf doen sofware tool

SE Ranking linkbuilding software om jezelf te helpen bij linkbuilding zelf doen. Kost 10 euro de maand, per maand opzegbaar. Instellen bij aanschaf: wekelijks crawlen.

 

‘Ingepakte Sperziebonen’ (uniek zoekwoord): praktijkvoorbeeld over backlinks bouwen:

Heb jij ook welleens dat je op een ander moet wachten in de supermarkt totdat je je groentje kan wegen. En dat je dan zomaar: “Gratis backlink checker software free” tegen iemand zegt? Nou, zoiets moet je alleen maar tegen Google zeggen. Die begrijpt dan dat het over deze webpagina gaat… Google weet zoveel. Google kan je ook vertellen welke sites naar jouw website linken. Als het daarom gaat, moet je je aanmelden bij Google Webmaster Tools (gratis), maar die software heet al jaren: Google Search Console. Het is een website of web app die toont op welke zoekwoorden je verkeer krijgt. En welke backlinks.

Maar… wat ik perse wil weten… Is welke links een bepaalde webpagina heeft verkregen. Dus als het om andere websites gaat.

Wie linkt er naar ‘ingepakte sperziebonen’?

Stel ik sta in de top 3 van Google voor een bepaalde zoekterm, stel dat dit is voor “ingepakte sperziebonen” is. Dan is het handig om te onderzoeken hoe de andere concurrenten (ook) zo hoog gekomen zijn. Welke links van wie zij kregen. Dikke kans dat diezelfde partijen mogelijk linken naar jou. En zoals eerder besproken, kun je via Similar Web ook nog onderzoeken welke andere broeders in de markt zijn, om naar jou te linken. Weet je welke site het hoogste komt op zoekwoord: ‘ingepakte sperziebonen’. Deze site krijgt zomaar een link van mij. De gelukkige blijkt Smulweb met een sperziebonen(!) recept. Om een lang verhaal kort te maken. Dit is de tool waarmee je kunt zien dat ik (gerbengvandijk.nl) inderdaad een link heb gelegd met deze url van Smulweb:

https://www.smulweb.nl/recepten/1381328/Ingepakte-sperziebonen-op-tagliatelle

Hoe werkt backlinkchecker van Ahrefs? (ontdek het via dit voorbeeld)

Als je deze site invoert in de backlinkchecker van Ahrefs, en je stelt in: unieke url, dan zul je zien dat ik inderdaad een backlink heb gegeven vanaf gerbengvandijk.nl

Lijst gratis linkbuilding tools in Google Chrome (extra’s)

Links bij elkaar sprokkelen kost tijd. Dus is het handig om zoveel mogelijk te automatiseren. Google Chrome extenties voor linkbuilding zijn dan een uitkomst. Je kunt uitstekende linkbuilding software kopen, daar kom ik zo nog op. Allemaal zo duur, waardoor je website of blog een kostenpost wordt in plaats van een leuk zakcentje of zelfs een passief inkomen. Voor linkbuilding zelf doen, heb je echt genoeg aan alle gratis linkbuilding tools uit dit artikel. Onmisbaar zijn wel sommige Google Chrome apps om uiteindelijk sneller je website traffic te boosten.

Gratis Google Chrome extenties

We gaan uit van de meest gebruikte browser in Nederland (en daarbuiten) en dat is Google Chrome. Het volgende gaat over te installeren (gratis!) extenties. Daarna komen de bladwijzers om een paar handige sites ook onder de knop te hebben. Het is heel moeilijk om gratis software te vinden voor backlinks naar specifieke pagina’s en voor bepalen wie naar je site linkt. Maar ik heb ze voor je gevonden hoor :-). Dat komt dus na deze hulpprogramma’s, oftewel Google Chrome Extentie tips:

SEOquake

Doe alleen moeite voor linkbuilding naar websites met een DA (Domein Autoriteit) van 25+ en liever nog 40+. Bij de zoekresultaten in Google lees je allerlei kengetallen per zoekresultaat. Alleen de DA is genoeg om te weten. Natuurlijk kun je op het oog zien of de site linkt naar andere websites. En kun je uit de Over Ons pagina (About Page) wel opmaken of ze mogelijk benaderbaar zijn voor jouw links. En ander beginsel dan op DA te letten, is om alleen naar sites te linken die al 7 of meer jaar bestaan. Oudere domeinen hebben al meer links; dus steek je moeite in deze sites met hun grote voetafdruk in Google. Het is belangrijk dat je een free account aanmaakt, anders zie je de domeinscore niet in jouw eigen Google Zoeken resultaten. Zie ook voorbeeld met Coolblue.com.

SEOQuack extentie Google Chrome SEO linkbuilding

SEOQuack extentie Google Chrome SEO linkbuilding

 

domein score bepalen linkbuilding

SEOQuake plaatst onder elk Google Zoekresultaten de scores van een gevonden website. Kies een Domain Score (domein score) van 25+, maar liever 40+ (als haalbaar). En sites ouder dan 7 jaar. Natuurlijk moet je wel een gratis account aanmaken om de waarde “DS” te kunnen zien.

Similar Web

Stel dat je een site hebt gevonden die in de juiste hoek zit qua inhoud en soort berichten. Kun je gelijk via de Google Chrome Similar Web extentie ontdekken welke sites overlap hebben. Dan kun je die gelijk inschatten. Je ontdekt de hoofdzoekwoorden van zo’n website. Ook een manier om te zien of de website eigenaar je mogelijk wilt helpen, of dat je juist in precies dezelfde vijver probeert te vissen (naar links).
compare Similar websites tool for seo free linkbuilden

Vergelijk Similar websites en ontdek meer sites om linkpartners in jouw niche of branche te vinden. Vraag een link, of geef zelfs een link.

Check My Links

Stel dat je op een website een pagina vindt, waar je wel op zou willen staan. Maar je ziet al vergelijkbare links staan. Dan is het een kleine moeite om Check My Links extentie even aan te klikken. In een oogwenk checkt de extentie of er gebroken links 404 op de pagina staan. Dus links die nu niet meer bestaan. Als er een gat valt, mail jij de website eigenaar dat je wel een nieuwe link weet. De jouwe! Natuurlijk stel je er wel iets tegenover: “Ik sta er altijd open voor om goede blogs te promoten, dus laat me gerust weten hoe ik je eens kan vermelden op mijn sociale media kanalen.” Google Extentie voor broken links:
Check my links chrome extentie gerbengvandijk nl

Check my Links Chrome Extentie  toont de dode links op de pagina die je dan bekijkt.

Auto Text Expander 2 (linkbuilding tip: stel als sneltoets woord in: “linkz”)

Linkbuilding is moeilijk werk, dus moet je het vooral leuk maken. Niet ingewikkeld en snel te doen. Je hebt aantal standaard mailtjes nodig waar je nooit meer naar hoeft te zoeken. Links verkrijgen doe je gewoon tussen je werk door. Als mico-pauze, zeg maar. Dus is dit kladblokje handig. Je kunt er teksten in opslaan die je via shortcodes (Sesam Open U) razendsnel in je (Gmail) mail zet. Dus typ je bijvoorbeeld “linkz”, dan roep je je standaard linkverzoek ermee op in je mail. Je hoeft alleen nog maar het webadres toe te voegen van de ander, zijn voornaam te typen. En de url (van jezelf) die je bij zijn site en lezers vindt passen. Dus maak persoonlijke mails in een oogwenk met Text Expander 2.

TextExpander chrome extentie voor linkverzoeken automatseren en persoonlijk maken

Text Expander 2 voor linkverzoeken automatiseren en persoonlijk maken

SEO review tools

SEO review tools via chrome extentie

SEO review tools via chrome extentie

Linkvriend Jasja ter Horst (LinkedIn) is de Nederlandse developer van SEO review Tools voor Google Chrome. De tool is nog erg nieuw, ik weet niet precies wat je ermee kunt. Sowieso kun je een Google Lighthouse Audit doen. Dus je weet snel hoe je je website moet aanpassen om een wit voetje te halen bij Google. Maar het gaat uiteindelijk om je websitebezoekers. Maar Google weet, veel beter dan jij, wie dat zijn.

SEO Minion

Je kunt met deze Google Chrome extentie je metabeschrijvingen controleren en je beschrijvingen bij links en dergelijke Maar ook is er een Google-simulator om te kijken hoe zoektermen scoren in een ander land dan Nederland. Je krijgt niet-gepersonaliseerde google-zoekresultaten voor één trefwoord op twee verschillende locatie/taalcombinaties. Dus bijvoorbeeld Nederland vs Duitsland.

SEO minion extentie 2

Page Analytics

Deze hoeft niet voor linkbuilding, maar kan gewoon leuk zijn om ook te installeren. Je weet mogelijk wel welke pagina’s je wilt promoten. Als je deze extentie koppelt met je eigen Google Analytics, dan kun je gemakkelijk nagaan (zonder in te loggen in Google Analytics of je WordPress dashboard) of de pagina veel bezoek heeft. Als die veel bezoek heeft, is jouw pagina ook interessant voor de ander, om er naar te linken. Je kunt het bezoek desnoods benoemen in je linkverzoek.
Google Analytics toevoegen chrome

Google Analytics voor je webpagina bekijken via Chrome extentie. Dagelijkse toegang.

Nimbus voor schermopname Google Chrome

Als je iemand een linkverzoek stuurt. En je toont meteen een screenshot van de plek waar jouw link wel zou passen (met markeerstift aanduiding) dan zal die ander zijn site herkennen en weten dat je voor hem of haar dit screenshot persoonlijk hebt gemaakt. De interesse is meteen gewekt! Wat dus heel simpel kan, via deze Google Chrome Extentie voor schermafbeelding of fragment. Zelf gebruik ik het al jaren. Je kunt ook vergelijken met Awesome Screenshot of zoiets. Dus in de Google Chrome Webstore. Via Zoeken ontdek je van alles. En hoe meer sterren (ratings) en gebruikers, hoe beter de tool mensen bevalt.
nimbus screenshot maker voor linkbuilding

nimbus screenshot maker voor linkbuilding

Notepad

Dit is gewoon een kladblok. Maar je hoeft je browser niet uit als je links aan het onderzoeken bent. Je plakt in de notepad de link op van de pagina waar je een link van wilt. Eronder plak je de link van jouw website, de link die je wilt aanbieden. Je plakt het emailadres erboven. De voornaam. Rijtje van 4 dingen. Datzelfde rijtje plak je in een nieuw mailtje (later) en via Text Expander 2, tover je er een mail bij. Het leuke van deze notepad is, dat ie alles bewaard. Heb je het de volgende dag nodig? Geen probleem, eenmaal ingeplakt, blijft het opgeslagen. Geen gedoe meer met steeds wisselen tussen 2 beeldschermen. Is niet nodig, toch? Je kijkt toch zeker niet naar een tenniswedstrijd!
Notepad integratie chrome voor zoekmachineoptimalisatie

Notepad of kladblok te gebruikenm binnen je browser Google Chrome. Aantekeningen.

Boomerang for Gmail

Veel mensen schijnen op keurige tijden te werken. Je krijgt van hen geen mails om 1 uur ’s nachts. Als jij wel om 1 uur ’s nachts zou mailen, kun je beter Boomerang for Gmail,  als Google extentie, gebruiken. Je kunt instellen op welke tijd je mail verstuurd gaat worden. Dus je plant je mail. Ook bij mailen naar het buitenland kan dat handig zijn. Dat je dat op tijden doet, waarin mensen actief met mail bezig zijn. Ideaal is natuurlijk een mail sturen om 12.45 uur. Na de lunch, mailbox was netjes leeg. Je mail valt op. En wie weet, wil iemand het nog lezen ook!
Boomerang voor gmail mail op later tijdstip versturen chrome

Boomerang voor gmail mail op later tijdstip versturen chrome

Gratis zoekwoorden analyse tools

De woorden en beschrijvingen in de links naar jouw webpagina’s zijn ook de woorden en begrippen waarmee jouw webpagina’s ook in Google goed te vinden zijn. Dus in je linkverzoeken deel je ook je kennis over zoekwoorden die jou nu verkeer geven.

Via Google Search Console ontdek je dit.

google zoekwoorden console siteanalyse verkeer

Google zoekwoorden Console jouw websiteanalyse.

Je kunt in Google Trends weer zien hoe populair trefwoorden zijn die jij in je content wilt gebruiken. Dit is een nuttige ingang voor als je nog content gaat maken. Verder brengt ook Google Zoeken je op goede ideeën. Zie verder voor geavanceerd zoeken via Google.

google trends zoekwoorden linkbuilding

Google Trends potentiële zoekwoorden ontdekken.

In Google Search Console (zie video onder) kun je per pagina, controleer je toppagina’s, zien welke trefwoorden (of woordcombinaties) welk verkeer opleveren. Het gaat dan op zichtbaarheid, en de mate waarin op de woorden geklikt is. Zelf kies ik twee zoekwoorden ingangen (Google topics) als beschrijvende woorden voor die betreffende webpagina. De woorden die jij wenst in een externe link, kun je actief communiceren in je linkverzoeken per mail.

Als je een WordPress website hebt, installeer dan de plugin Google Site Kit (gratis) en ontdek hetzelfde via je website dashboard.

Google SiteKit Plugin linkbuilding

Google SiteKit Plugin voor zoekwoorden vinden die nu al sterk verkeer trekken op jouw website.

Ook Google zelf brengt je op ideeën. Vaak lees je in Google zoekresultaten: “mensen die dit zochten, zochten ook…” Ook geavanceerd Google zoeken helpt je: bijv. “site:nl + trefwoorden”, “intitle:zoekwoorden”, “inurl:zoekwoorden” “link:jedomein -site:jedomein”, “related:jedomeinnaam” and “define:trefwoorden”). Je kunt zeker rijtjes maken met interessante zoekwoorden. Je hebt niet meer tools nodig. Waar je wel op kan letten is of je trefwoorden combinatie te maken heeft met de actie die je wenst. Dus of je het woord: kopen, bestellen, aanvragen eraan kunt toevoegen. Voor mensen die deze transactie online zoeken.

Het resultaat voor mijn belangrijkste content, is dat ik een shortlist hebt van twee zoekberichten per webpagina. Op die twee woordsets ga ik mensen om links vragen. Voorbeelden:

 • Zoekwoord 1 (de grootste topper): wordle maken (https://www.gerbengvandijk.nl/tagcloud-maken-woordenwolk-maken/)
 • Zoekwoord 2 (natuurlijk synoniem): wordcloud maken (https://www.gerbengvandijk.nl/tagcloud-maken-woordenwolk-maken/

Video: Installeren en Google Search Console raadplegen van zoekwoorden en verkeer naar jouw website

Google Search Console. Ontdek welke zoekwoorden belangrijk zijn voor je website. Het bedrijf Ahrefs, specialist in linkbuilding, vertelt over het gebruik. Deze Google tool is gratis. Ahrefs is zeker niet gratis. Vandaar dat ik SE Ranking aanraad, om als SEO-tool te gebruiken tijdens het linkjes vragen van andere websites. Klik op de video:

Betaalde tools voor linkbuilding (sla dit gedeelte alsjeblieft over)

Er zijn professionele, geautomatiseerde tools voor linkbuilding. Ze zijn erg bekend omdat ze affiliate programma’s uitvoeren. Bloggers, zoals ik, verdienen een centje mee als jou als webbezoeker klikt op gepromoote links. Als het goed is, kun je alle tools 7 dagen gratis gebruiken, maar let er dan wel op dat je abonnement niet ongewild ingaat….

Als je broekzakken niet al leeg waren, dan zorgen deze tools er wel voor dat je je echt blauw betaald. Voor de volledigheid van dit artikel, zal ik je over deze tools bijpraten. Al zijn ze vooral interessant voor grote websites en webwinkels. De eerste dure SEO-tool is Ahrefs. En de andere tool (waarmee je de concurrentie integraal kunt volgen in keywords, backlinks en online gedrag) is SemRush tool voor linkbuilding.

Toch heb ik tussen alle betaalde SEO-tools wel een hele goede, derde gevonden. Kost mij nu 10 euro de maand, waarbij de software 1 x per week mijn site crawlt. Dit is om te zien welke links ik heb gescoord. Meer websitelinks krijgen, als werk, maak ik er leuker mee. Door de voortgang te zien, zit er nu een element van gamification bij. Die betaalde tool voor linkbuilding is SE RAnkings .

SE Rankings kun je vergelijken met de betaalde tool SpyFu. Zeker als je veel doet met Google Advertenties (Google Ads) en wilt weten hoe je concurrenten dat middel inzetten.

Linkbuilding afronden: goed linkprofiel verkrijgen

Je hebt nu vooral links verzameld van websites met gerelateerde onderwerpen, met veel kwaliteit en/of hoge domeinwaarde (25+). Natuurlijk had je al allerlei links naar je website. Nu is het dus de vraag hoe je een goed linkprofiel kunt verkrijgen. Dat is vrij simpel: alles slechte links moet je eruit halen, om je linkprofiel te verbeteren. ‘Spammy-links’ kunnen je site scores in Google naar beneden halen (als er veel van zijn). Daarnaast wil je steeds nieuwe links krijgen. Google geeft extra waarde aan nieuwe links en devalueert ouder geworden links. De Google freshness factor. Een goed linkprofiel is dus altijd in ontwikkeling.

Je website linkprofiel analyseren voor de beste linkbuilding strategie

Je hebt een overzicht nodig van alle websites die verwijzen naar je website. Dit doe je weer met openlinkprofiler.org (gratis). Als je een gratis account aanmaakt, kun je in ieder geval de laatste 1000 verkregen links analyseren. Ik exporteer backlinks via de tool SE Rankings (betaald). Binnen Excel filter ik op de kolom Pagina autoriteit (PA). Ik beoordeel of zwakke links ook ‘spammy’ zijn. Een backlink analyse is essentieel in de DIJK beste linkbuilding strategie. Zie resultaten van SE Ranking in een Excel werkblad:

excel export backlinks SE Ranking software

Een volledige export maken van alle backlinks vereist mogelijk een betaalde tool. SE Ranking is betaalbaar, als je de site maar 1 x per week laat crawlen door deze SEO-tools software. excel export backlinks SE Ranking software

Slechte backlinks verwijderen, afwijzen of neutraliseren

Er zijn 3 manieren om slechte backlinks kwijt te raken:

 1. Benader de website-eigenaar van de verwijzende website en verzoek om de slechte link, of meerdere links, te verwijderen. Een voorbeeld mailtje vind je hieronder.
 2. Verwijder de webpagina waar de inkomende link naartoe gaat. Of verander de url (slug), maar zorg ervoor dat er geen redirect tot stand komt. De oude url moet onvindbaar zijn.
 3. Gebruik in het uiterste geval de Google Disavow tool voor degradatie van zwakke, slechte, schadelijke of niet relevante links. Bewaar en upload een kladblok bestand (.txt), dat je steeds aanvult in de tijd. Zie disavow lijst als voorbeeld hieronder. Google zegt dat je dit alleen moet doen als je last hebt van vele, slechte links (en Google Search Console je deze problemen meldt). Dus geen weg om zomaar te gaan. De plek waar je de disavow file (.txt) kunt uploaden binnen Google Search Console, is deze plek.

Voorbeeld mail: verzoek verwijderen van ongewenste links

slechte links verzoek verwijderen disavow google

Een Engelse tekst kun je prima vertalen met deepl.com. Verzoek link verwijderen kan je zo sturen.

Disavow lijst voorbeeld / disavow example .txt

De wijze waarop je een disavow file moet opstellen, zie je hieronder, je kunt ook deze disavow file TXT ombouwen / gebruiken.

disavow voorbeeld example txt file

Disavow voorbeeld van hoe je Google laat weten dat je van deze slechte links af wilt. Dus het werkt via een kladblok (.txt) bestand. Zie dit disavow list example. Met dank aan Neil Patel die veel kennis deelt over hoe je zoekmachineoptimalisatie (SEO) doet.

Meer over linkbuilding leren?

Met mijn laatste opmerkingen over het verwijderen van ongewenste links naar je website, loopt deze linkbuilding handleiding op zijn eind. Bedankt voor het lezen en succes!

Ps: Gebruik de standaardmails die ik in mijn Excel staan. Dit werkblad is te koop bij mij voor 20 euro en dan heb je een vliegende start met linkbuilding zelf doen. 

Succes met linkbuilden volgens DIJK beste linkbuilding strategie.

Gerben G van Dijk.

Gerben G van Dijk
Volg hem