Bij 40% van alle nieuwe websites, wordt voor het WordPress CMS gekozen. Lees waarom WordPress zo vaak gekozen wordt. Of ontdek andere CMS-systemen.

Goedkoop WordPress Website laten maken?

Voor goedkoop WordPress website laten maken, heb je 2 opties:

 1. Als je het WordPress CMS wilt gebruiken, dan kun je kiezen voor publicatie van je nieuwe website op WordPress.com. Je hebt dan geen eigen url of domeinnaam, maar iets zoals: [jouw gekozen naam].wordpress.com. Voor 15 euro per jaar kun je deze wel nog koppelen aan een (jouw) unieke domeinnaam.
 2. Of je download alleen de WordPress software vanaf WordPress.org om een website te maken op een eigen domein, dus onder het webadres dat jij kiest. De kosten van een eenvoudige website zijn 100 euro bij je nieuwe website zelf bouwen.  Door een WordPress developer je professionele website laten maken, kost je tussen de 500 en 899 euro. Ik kan je helpen.

Wil je een betaalbare WordPress website laten maken?

Volg dan deze 10 stappen. Of laat je door mij, vanuit regio Utrecht, helpen aan een goedkope WordPress developer.

10 Stappen voor zelf WordPress website maken op eigen domein

Goedkoop WordPress website laten maken. Dit zijn de 10 stappen voor een WordPress website maken.

 1. Kies een domeinnaam die je goedkoop kunt vastleggen
 2. Kies goedkope WordPress hosting in Nederland (of België).
 3. Waar kan ik WordPress downloaden?
 4. Kies een professioneel WordPress theme uit
 5. Creëer je pagina’s, je url of websitestructuur (evt. Elementor plugin)
 6. Doe de pagina’s in het menu.
 7. Hoe kom ik aan gratis website foto’s
 8. Hoe kom ik aan goede website teksten?
 9. Extra functionaliteiten toevoegen via WordPress plugins
 10. Hoe promoot ik mijn nieuwe website?

Goedkope WordPress website maken, handleiding

Een professionele WordPress website maken, volg de stappen 1 tot en met 10:

Ad 1. Kies een domeinnaam die je goedkoop kunt vastleggen

Verzin een domeinnaam die goed te onthouden is. Als het mogelijk is, verwerk je een zoekwoord in de naam, zodat je eerder bovenkomt in Google. Je kunt ook de plaatsnaam in de url opnemen. Bijv. hondenuitlatenmeppel.nl. Het kan ook anders, zoals deze: bijclaudia.nl. Maar merk op dat het weinig zegt. Een korte fantasienaam kan ook, zoals gerseo.nl.

Waar kan ik een domeinnaam claimen?

Waar je nieuwe domeinnaam registreren? Dat kan bij deNeostrada domeinregistratie pagina. Het reserveren van een nieuwe domeinnaam .nl kost je ongeveer 2 euro per jaar. Voor de zekerheid kun je ook .com vastleggen, zodat niemand anders dat ooit kan gaan doen.

Moet ik een .nl domein kiezen of een .com domein?

Voor de Nederlandse markt kies je een .nl domein. Voor alleen Europa een .eu domein en voor de wereld een .com domein. Als je zaken doet over de gehele wereld, dan is een .com domein denkbaar.

Ad 2. Kies goedkope WordPress hosting in Nederland (of België).

neostrada.nl biedt goedkope WordPress hosting aan. Het meest voordeligst is shared hosting. Wanneer je kiest voor Managed WordPress hosting dan betaal je ervoor dat zij je website ook voor je updaten. Dat is een duurder hostingpakket. Je kunt kiezen voor Shared WordPress hosting tussen de 1 en 10 euro de maand. Als je meer dan 20.000 maandelijkse bezoekers verwacht, kun je gaan denken aan management hosting.

WordPress installeren bij je hostingprovider

Elke WordPress hostprovider heeft uitleg op de website staan over WordPress installeren. Kijk dus bij je host.

Ad 3. Waar kan ik WordPress downloaden?

Voor WordPress downloaden Nederland ga je naar de website WordPress.org. De software is gratis, veilig en betrouwbaar. Je krijgt WordPress in de vorm van een .zip file. Deze kun je later uitpakken voor de bestanden. Als de WordPress installatie is gelukt, kijk bij je hostingpartij hoe het bij hen werkt, kun je inloggen op je WordPress Dashboard. Daar vind je in het linkermenu de Instellingen. Lees wat de juiste WordPress instellingen zijn.

Ad 4. Kies een professioneel WordPress theme uit

Er zijn wel 10.000 WordPress thema’s, maar ik geef je keuze uit één platform om een thema uit te kiezen. Omdat deze websites snel laden, wat een kwaliteitsaspect is waar Google (ook) op let. Mijn tip: Kies uit de verzameling van Generate Press. Bekijk eventueel video cursus bij Udemy over het gebruiken van Generate Press als WordPress theme. Ook kun je via een ingebouwede Customizer vaak kleuren aanpassen voor het WordPress theme dat je gekozen hebt.

Ad 5. Creëer je pagina’s, je url of websitestructuur

Een nieuwe pagina aanmaken in WordPress is zo gedaan.

Kies je voor een WordPress pagebuilder?

Binnen ‘the World of WordPress’ heb je allerlei tools om je website mee vorm te geven. Deze tools heten page builders. De meest populaire site builders heb ik  al eens beschreven. Ik raad Elementor aan, schrik niet, maar zo’n 3 miljoen sites gebruiken deze plugin om een WordPress website te bouwen. Amazing. Ga ermee bezig. Via Youtube kun je alles leren over Elementor klik-en-sleep sitebouwer plugin, zelfs in de Nederlandse taal. Je hebt geen WordPress cursus of WordPress training nodig dus. Je hoeft met Elementor dus niet perse een WordPress theme te kopen. Maar zoals aangeraden kun je via Generate Press toch een combi gaan vormen met Elementor page builder.

Ad 6. Doe de pagina’s in het menu.

Voeg je pagina’s toe aan het hoofdmenu. Dit kan via Menu’s in het WordPress dashboard. Soms moet je even kijken hoeveel menu en submenu’s beschikbaar zijn. Een menu die gebruikersvriendelijk is, heeft max. 5 items. Bijvoorbeeld: Home, Aanbod, Over mij/ons/het project, Contact. Een prima start. Zie ook de 2 experttips hieronder.

SEO WordPress websitestructuur (expertip)

Wat is een sterke SEO WordPress websitestructuur? Als je sterker wilt staan in Google, maak dan per pagina een stuk of 5 subpagina’s aan. Stel in dat deze pagina’s vallen onder de moederpagina (de hoofdpagina). Je krijgt hierdoor een diepere url-structuur. De detailpagina krijgt dan deze url-vorm: www.jedomein.nl/paginax/subpagina1. Vervolgens plaats je links vanaf je homepage en vanaf subpagina’s naar de hoofdpagina. Dus over en weer linken deze onderling. Zowel homepage als onderliggende pagina’s duwen de hoofdpagina in Google omhoog. Het helpt daarbij dat deze hoofdpagina een onderdeel is van het hoofdmenu van je professionele WordPress website. Deze aanpak staat bekend als WordPress Silo-structuur, lees het artikel erover.

Ad 7. Hoe kom ik aan gratis website foto’s

Bekijk alle websites voor gratis foto’s via dit artikel.

Ad 8. Hoe kom ik aan goede website teksten?

Je kunt op rij zetten welke vragen websitebezoekers aan je zullen hebben. Per vraag schrijf je dan een stuk tekst. Een andere manier is om eerst zoekwoorden onderzoek te doen. Tenslotte kun je ook simpele woorden kiezen, door op B1-taalniveau te schrijven.

Wat is goed vindbare tekst in Google?

Een goed vindbare tekst in Google heeft een aantal kenmerken. Lees de kenmerken van een goede SEO-tekst.

Ad 9. Extra functionaliteiten toevoegen via WordPress plugins

Je kunt functionaliteiten toevoegen aan WordPress. Deze heten ook wel: WordPress plugins. Een plugin toevoegen kun je doen vanuit je WordPress Dashboard. Dus na inloggen via www.[jouwdomein].nl/wp-admin (bijvoorbeeld). Er zijn oneindige veel interessante WordPress plugins, gratis en betaalde. Bekijk de lijst met WordPress plugin Evergreens.

Hoe weet ik of een WordPress plugin betrouwbaar is?

De kwaliteit van WordPress plugins kun je beoordelen aan de hand van deze, vijf criteria:

 1. Zijn de plugins geschikt gemaakt tot aan de meest recente WordPress versie?
 2. Heeft de plugin meer dan 10.000 installaties?
 3. Zijn de reviews overwegend positief? Zijn Ster 1 beoordelingen schaars?
 4. Werkt de plugin goed samen met page builder Elementor (of andere plugins)?
 5. Lijken er veel supportvragen nog open te staan?

Ad 10 Hoe promoot ik mijn nieuwe website?

Wat zijn simpele manieren om mijn nieuwe website te promoten? Tips:

 • Het is belangrijk dat je op sociale media je website promoot. Dit helpt ook om je pagina’s sneller bekend te maken bij Google en andere zoekmachines. Leg in ieder geval linkjes van je sociale media profielen naar je website toe. Maak gebruik van Hootsuite Professional om updates in te plannen en ook vaker te herhalen. Eer van je werk :-).
 • Open een Google My Business (GMB) account en vul deze account zorgvuldig in. Dit heet ook: Google Mijn Bedrijf.
 • Google naar je eigen diensten en producten, je kunt je eigen site daarbij uitsluiten: [zoekopdracht] -site:www.[jouwdomein].nl. Kijk welke sites behulpzaam zijn op de zoektocht. Vraag die sites naar jou te linken. Geef ook aan vanaf welke pagina dit zou kunnen en dat dit nuttige informatie is voor de lezers van die website.
 • Denk ook aan LinkedIn adverteren met een korte video en link naar je website. Via een Quora account kun je starten met kennis delen en antwoord geven op elke relevante vraag die daar gesteld wordt, om daarbij een link naar je site te zetten. Plaatjes die je gebruikt op je website, kun je ook delen op Pinterest en Instagram. Ook met link in de omschrijving uiteraard.
 • Denk aan Lead advertenties via Facebook. Deel bijvoorbeeld een whitepaper die mensen kunnen downloaden.
 • Adverteer op je zoekwoorden via Google Ads. Op korte termijn kan dit verkeer opleveren. Kosten kunnen hoog zijn, vanaf 50 Euro de maand als minimum.
 • Druk visitekaartjes af via Vistaprint (alleen visitekaartjes bestellen!). En zorg ervoor dat je ze altijd bij je hebt. :-)

Tot zover de 10 stappen voor goedkope WordPress website laten bouwen.

Goedkope WordPress site bouwen advies nodig?

Heb je advies nodig. Of vind je het prettig om te sparren? Webredactie blog kan een betaalbare WordPress website dichterbij helpen brengen. Neem gewoon Contact op.

Succes met WordPress!

Groet van,

Gerben G van Dijk