WordPress testomgeving maken in eigen domein of WordPress migreren plugin
Lees de 10 stappen voor een WordPress testomgeving maken. Het gaat om een WordPress staging website waar je zelf, of je opdrachtgever, op kunt kijken. Om de WordPress website ontwikkeling te volgen.  Een proefomgeving, staging of testomgeving voor WordPress is dan te overwegen, zodat je live-omgeving up-and-running blijft. In dit artikel lees je over de plugin Duplicator voor WordPress website migratie.

Waarom een WordPress testomgeving maken?

Een WordPress testomgeving maak je in de volgende situaties.
  • Als je een website wilt migreren naar een ander domein.
  • Als je website erg oud is, en je niet weet of deze breekt bij updaten.
  • Of als je gewoon op een rustige manier wil werken aan vervanging van je WordPress thema.

NB. WordPress heeft ook de standaard optie: content Exporteren en Importeren. Je kunt ook kiezen voor een schone WordPress installatie op een ander domein. Vervolgens importeer je de inhoud (dus de export die je eerder gedaan hebt). Zie ook artikel in het Engels over 5-minuten installatie van WordPress CMS in een nieuwe omgeving of domein.

Waarom kiezen voor de WordPress migratie plugin: Duplicator?

De plugin wordt aangeraden door gerenommeerde hostingpartijen zoals Neostrada.nl (zie goedkope hosting voor WordPress). Duplicator is een WordPress migratie plugin. Via deze plugin kun je je website verplaatsen naar een andere server of account. In je huidige website installeer je Duplicator, zodat de plugin de website en database kan scannen om alles in één keer over te zetten naar een andere hosting, of nieuwe locatie voor de WordPress website. Dit kan dus ook een diepere map (=folder) zijn in het huidige domein. In dit artikel gaat het om een website testomgeving maken binnen het eigen domein. Dus binnen het hostingpakket dat er is, mits dit pakket genoeg ruimte biedt om ook de gemaakte dubbele website te kunnen hosten.

WordPress testomgeving maken met Duplicator plugin voor website migratie

Je kunt een WordPress testomgeving maken binnen de huidige domein van je actuele website. Dit zijn de stappen om je website te dupliceren.

Stap 1: WordPress testomgeving niet laten indexeren door Google.

Log in op je huidige website. Ga naar Algemene instellingen en zet je live website op “Niet Indexeren” door Google. Dit is een tijdelijke maatregel, zodra je WordPress migratie gelukt is, moet je dit vinkje in de live-omgeving wel weer aanzetten! Kijk ook gelijk of je geen backup of beveiligingsplugin hebt aanstaan die heel veel logfiles of backups heeft aangemaakt. Die kun je dan beter eerst verwijderen om een minder zware website te hoeven migreren.

Stap 2: folder aanmaken voor je WordPress testsite

Je huidige website bestaat uit 2 componenten. De database (SQL/PHP) en de verzameling aan bestanden (files). Die staan bij je hostpartij in je map www of je map public_html, bijvoorbeeld. Je kunt in die omgeving een diepere map aanmaken (folder). Daarin komt jou WordPress testsite te staan. Maak dus een nieuwe map aan in je eigen domein, bijvoorbeeld op www.voorbeeld.nl/testsite. Je kunt dit regelen via je hosting of via de software FTP FileZilla voor bestandenoverdracht. Vraag je hostingpartij. Of heb je Cpanel? Ga naar Filemanager in het dashboard en maak daar de extra map aan. Als het niet via de hosting kan, dan kan het via je FTP inlog gegevens (FileZilla). Een FileZilla alternatief is cyberduck.io.

Houd de naam of root van je folder paraat op een digitaal kladblokje, in dit voorbeeld: https://www.voorbeeld.nl/testsite

Stap 3: lege database aanmaken voor je WordPress testwebsite

Maak een extra database aan via je hostingpartij, of via Cpanel. Ga naar “Mijn SQL-databases”. En maak achtereenvolgens aan: een nieuwe database, een nieuwe user, een user wachtwoord. Koppel daarna de user aan de database (Add user). Alle gegevens die je nu aangemaakt hebt, moet je kopiëren naar een kladblokje. En 3 keer voor jezelf controleren of je echt de volledige namen hebt overgenomen. De databasenaam zou kunnen zijn, bijvoorbeeld:  xmp_henk1q-domeintest2 (zorg dat je middenstreepje en onderliggend streepje niet verkeerd overneemt). Je moet deze gegevens straks zetten in het wp-config bestand van je WordPress testomgeving. Na het maken van een nieuwe, lege database, heb je dus het volgende rijtje aan gegevens paraat:

  • Database naam:  de database die je hebt aangemaakt
  • Database user: de naam van de gebruiker voor toegang tot database
  • Het database wachtwoord: het bijbehorende wachtwoord.
  • Host: localhost, dit is meestal standaard: ‘localhost’.

Stap 4: installeer de migratie plugin voor WordPress

Installeer de plugin Duplicator. Je leest bij het artikel over Evergreens plugins hoe installeren ook alweer gaat. Ik gebruik de gratis versie. Er is ook een pro-versie, maar die heb je hiervoor niet nodig.

Stap 5: exporteer de WordPress website inhoud (= content én database)

Om je database en files gemakkelijk te migreren naar een ander domein, in dit geval je testomgeving binnen je eigen domein, gebruik je de WordPress plugin: Duplicator voor WordPress. Hoe deze precies werkt, kun je nagaan via de plugin zelf en de links onderin dit artikel. In het kort gaat het zo:  je maakt een nieuwe verzameling aan, klik op “nieuw” als je in het dashboard van Duplicator zit. Pak je kladblokje erbij. De plugin neemt een aantal testjes af. Je leest de meldingen erover.

In principe zet je steeds een vinkje voor akkoord en/of ga je steeds een stap verder (=Next). Na dit proces geeft de plugin je 2 bestanden om te downloaden. Een .zip file (met alle files én de inhoud van je database) en een programmaatje om deze files weer uit te pakken op de nieuwe plek. Dat andere bestandje heet: “Installer.php”. Deze files download je naar een harde schijf om te bewaren voor altijd. Ik zou de twee files apart downloaden. Dus niet via één klik.

Stap 6: zet twee bestanden in de map van je WordPress testomgeving

Zet de 2 bestanden in je nieuw map, zoals je die bij stap 2 hebt aangemaakt. Dit kun je doen via Cpanel/Filemanager of via FTP FileZilla. Dus zet .zip file en Installer.php file samen in de map: https://www.voorbeeld.nl/testsite

Stap 7: surf naar de nieuwe testsite voor uitpakken van de .zip

Activeer de wizzard Installer.php door via je browser naar het volgende webadres te gaan: https://www.voorbeeld.nl/testsite/installer.php. Doorloop de stappen. In principe moet alles goed gaan. De database connectie wordt getest voordat het uitpakken begint. Als de .zip file niet herkend wordt, terwijl de naam wel overeen komt, dan is het helaas nodig om de bestanden eerst uit te pakken lokaal, voordat je ze upload naar je nieuwe site locatie. Meer uitleg over zelf uitpakken, vind je hier.

Stap 8: WordPress testsite is gemaakt

Als het allemaal goed is gegaan, dan is je WordPress testsite nu in de lucht. Je gaat er via je browser heen, via de url die je in stap 2 hebt gemaakt. De mappenstructuur. In dit voorbeeld; https://www.voorbeeld.nl/testsite/

Stap 9: Ga naar je live site en rond het af

Twee dingen. Zet in de live omgeving het vinkje weer aan, zodat Google je live site weer wel kan indexeren. Je kunt binnen de plugin Duplicator de files weer deleten. Mocht dit nog niet gedaan zijn door de Wizzard van Duplicator. Ook kun je de plugin deactiveren, totdat je deze weer nodig hebt.

Stap 10: lees je goed in voor je aan alles begint….

Dit zijn nog links die ik tegenkwam:

Succes met WordPress testomgeving maken.

Gerben G van Dijk

Ps. Gebruikte foto is van Bruce Mars op Pexels, zie gratis foto’s websites.

Gerben G van Dijk
Volg hem