Gefocust aan de slag met concentratie muziek die je aandacht verhoogt. Verspil geen tijd met zoeken naar welke concentratie verhogende muziek je wilt horen. Ik bied je hier prima muziek aan, aangeraden door de voetballer Ruud Gullit, start het YouTube hieronder en ga voortvarend aan de slag! Muziek verbetert je concentratie zeker weten. Zie ook mijn tips voor plannen en organiseren van communicatiewerk.

Onderstaande ontspannende muziek geeft je een betere concentratie vandaag! Zie ook de links naar alternatieve video (trommelmuziek van slagwerkgroep Den Haag) of concentratie muziek van Spotify. Kies wel muziek zonder zang om afleiding te voorkomen. Focus met achtergrondmuziek die je structuur geeft. Op je werkplek, in de klas, of thuis.

Concentratie muziek voor meer focus (kies uit video 1 of 2 hieronder)

Deze harpmuziek zonder zang is van Andreas Vollenmeier. Hij laat je geconcentreerd werken aan de meest taaie werkzaamheden. Je komt zeker in een flow. HET GAAT JE DUS LUKKEN VANDAAG!

Muziek voor meer concentratie, keuze 1: harpmuziek (zie ook optie 2, eronder)

Verhoog je concentratie met harpmuziek zonder zang. Voor kinderen en volwassenen geschikt om focus aan te brengen. Zie anders nog de concentratie tips verderop in dit artikel.

Beluister bovenstaande YouTube Playlist als zachte achtergrondmuziek voor optimaal werken zonder afleidingen. Of zie deze alternatieve video voor subtiel gebruik van slagwerkgeluiden. Ook weer zonder afleidende zang.

Waarom concentratiemuziek tijdens zelfstandig werken of leren?

Instrumentale studiemuziek zonder zang is de ideale muziek om naar te luisteren als:

 • Je wilt luisteren naar muziek tijdens zelfstandig werken
 • Je wilt muziek luisteren tijdens leren
 • Concentratie verhogen bij studeren nodig voor je is, dus vinden van focus via muziek tijdens studeren
 • Je last hebt van storende collega’s of afleidingen door ADHD of Burnout klachten (Je bent niet de enige, hoor)
 • Je effectiever wilt werken, en concentratie muziek als achtergrondmuziek of als je persoonlijke coping instrument inzet bij timemanagement.

Waarom instrumentale muziek voor focus bij thuiswerken?

Als je op internet gaat zoeken naar muziek die het juiste effect heeft op je concentratievermogen kom je uit bij instrumentale muziek, klassieke muziek (ook: barok), snaarinstrumenten,  synthesizers (rustige harpmuziek)  en kabbelende geluiden uit de natuur (zoek maar op Natural Sounds op YouTube). Dit is allemaal goede muziek om je beter te concentreren. Zet maar eens op. Zodat je geen taken meer uitstelt, maar aan de slag gaat met WAT JE JE VANDAAG HAD VOORGENOMEN TE DOEN.

Philips mini-setje erbij kopen van 100 Euro? (Bluetooth, dus altijd via je telefoon of pc, muziek tijdens je werk, af te spelen)

(Kind) concentratie koptelefoon

Werk je samen met anderen? Gebruik dan een concentratie koptelefoon in de klas of op het werk. Concentratie muziek kun je beter beluisteren via een omgevingsgeluiddempende koptelefoon. Denk aan een noise cancelling koptelefoon.

Andere thuiswerken tips voor betere concentratie

Voorkom afleidingen te horen, door achtergrondmuziek zonder zang te beluisteren als je goed wilt doorwerken. Thuiswerken moet je dus prettig maken…. Werk aan focus door goede omgeving voor werken en leren te creëren: Bekijk meer thuiswerkplektips.

Concentratie muziek Spotify

Deze Spotify playlist met concentratie muziek is rustige muziek zonder storende geluiden die kunnen afleiden, zet op als rustige achtergrond muziek die onrustige gedachten tot rust brengt.

Nog meer luistertips voor verhogen concentratie

 • The Sound of Silence is Music to the Heart’ (Larsen & Galletly, 2005) is gek genoeg ook goede concentratie muziek. Eigenlijk is ‘stilte’ de beste muziekkeuze als je gefocust en stil wilt werken op kantoor of geconcentreerd wilt thuiswerken.
 • Meer luistertips voor betere concentratie, zie de website van deze  coach die ik eens tegenkwam.
 • Als je achtergrond muziek zoekt voor bij video, lees dan mijn artikel over gratis muziek downloaden van YouTube

Tips bij concentratieproblemen op kantoor

1. Minder afleiding op je werkplek

 1. Zorg voor een leeg bureau: elk papiertje, fotootje of BIC-balpen kan een gedachte oproepen die je afleidt van het werk…
 2. Kies een stillere plek; zorg dat je een eigen laptop hebt en dus overal kunt werken. Heb je geen eigen laptop? Voor minder dan 600 euro heb je een goede Asus laptop. Dat beetje geld moet je werkgever wel overhebben voor deze betaalbare kantoorlaptop.
 3. Zeg dat je even niet aanspreekbaar en bereikbaar bent. Je collega’s dit duidelijk zeggen, is één ding. Echt fysiek ergens anders zijn, is altijd het beste om te doen. Echter, soms kan dat niet, bijvoorbeeld omdat de baas je wil zien werken of omdat overleg op kantoor noodzakelijk is. Wat je in dat geval altijd kan doen:
 4. Sluit jezelf af door een hoofdtelefoon op te zetten. Het meest effectiefste om op kantoor te doen, is een koptelefoon op te zetten. Ik raad je een computer hoofdtelefoon zonder draad aan (bluetooth), zodat je zonder  een ruk aan je nek te krijgen naar de printer kunt lopen en er geen computer van tafel afdondert… Muziek in de hoofdtelefoon dempt de irritante gesprekken van collega’s. Luister naar Pinguin radio, dit is een online radiostation met allerlei leuke muzieksoorten. Maar een koptelefoon opdoen, zonder dat er geluid aanstaat, is ook slim, prima en praktisch!!! Verder is er nog Nederland.fm natuurlijk.
 5. Zet alle meldingen van Whatsapp en die van je emailprogramma op stil. ‘Blokkeer’ websites zoals Facebook, nu.nl en Gmail. Zeg tegen jezelf: dat doe ik thuis. Voorkom dat je hiervan meldingen krijgt.
 6. Koop de labelprinter van Brother om je fysieke papieren snel te ordenen.  En een scanner  van HP om ingekomen post meteen digitaal op te slaan.

2. Meer concentratie door natuurlijke dagindeling

 1. Bewaar het eerste half uur voor al je mailtjes en gesprekjes met collega’s.
 2. Neem 1,5 uur voor een taaie klus. Je kunt maar 3 uur per dag een taaie klus doen….
 3. Bewaar voor elk dagdeel 1 uur voor onverwachtse werkzaamheden, dan wel verzoeken.
 4. Neem altijd een lunchpauze, ga daarbij weg van je werkplek (zie verderop meer over pauze nemen)
 5. Doe na de lunch een taak die NIET geestelijk intensief is…
 6. Neem 1,5 uur om een zware taak te doen, zonder concentratieproblemen door de after-lunch-dip.
 7. Reserveer op het einde van de dag half uur voor je takenlijst, losse mails, agenda, afronden van taken.

3. Betere omgang met mail om tijd te besparen

 1. Verzuip niet in je mail. Lees bij start van je werkdag alle nieuwe mail door: gooi weg wat gelezen is, markeer wat een taak is. Ga taken (nog) NIET doen!
 2. Lees na de lunch je mail en tegen het einde van de werkdag. 3 x per dag dus.
 3. Schrijf als antwoord mailtjes van maximaal 2 regels tekst. Sluit een bijlage of link bij als je meer wilt zeggen of overdragen.
 4. Lees eventueel het boek Getting Things Done en leer de principes van effectiever mailen en werken.

4. Betere concentratie op de taken, voorkom afleiding

 1. Bedenk bij start van je werkdag welk ultiem doel je die dag gehaald wilt hebben om tevreden te zijn. Ik zeg heel duidelijk: één doel. Verzin er niet meer, want dan ga je mogelijk van starten met een doel met prio 2. Dus: stel een prio 1 doel voor elke werkdag.
 2. Reken af met uitstel en uitstelgedachten. De effectiefste methode is om je taak in te delen in drie fases: voorbereiden, doen en afronden (afwerken/overdragen). De grap is dat voorbereiden en afronden meestal geen concentratieproblemen opleveren en daarmee laagdrempelig zijn. Wanneer je opziet tegen taken, definieer dan de voorbereiding en start daar meteen mee. Doe je taaie taak zo lang mogelijk. Het afronden (mailen e.d.) kan dag later…
 3. Leg een kladblok op je bureau. Schrijf daar de taken op die je nu niet kunt doen en bang bent om te vergeten. Zeg tegen jezelf: in de pauze kijk ik er weer naar. Beloof jezelf dat je op het einde van de werkdag de dingen nog in je takenlijst, ik gebruik Toodledo Plus , gaat zetten of in je agenda, zodat je ze echt niet zult vergeten.
 4. Plan elk (mondeling) verzoek in. Accepteer dat andere mensen beschikken over je tijd, ook als je dat niet wilt. Ga uit van 4 á 5 uren effectief werken op een kantoor. Zet blokken in je agenda voor het doorlopende werk en blokken voor het ‘zware denkwerk’ dat je te doen hebt.
 5. Reageer als mensen tegen je praten, ga erop in, dat levert uiteindelijk altijd meer krediet op dan ‘goed presteren’. Goede werkrelaties zijn zeer belangrijk.
 6. Lees eventueel het boek Getting Things Done en leer de principes van effectiever mailen en werken.

5. Tijdig pauze nemen voor meer concentratie!

 1. Pauze? Verlaat de werkruimte! Beweeg! Drink water!
 2. Geloof het of niet, maar ZUURSTOF, is een goede remedie tegen concentratieproblemen. Zorg dat je af en toe loopt. Het liefst buiten natuurlijk, want daar is vooral zuurstof. Zo voorkom je ook droge ogen door de airco of benauwdheid. Is naar buiten gaan een drempel? Ga dan naar de wc en was je handen, stop je polsen onder de koude kraan.
 3. Drink WATER en spoel daarbij ook gelijk je gezicht. En kijk even uit het raam, omdat in- en uitzoomen op werk een gezonde cadans geeft.

6. Meer focus door goede werk en privé balans

 1. Zorg voor een goede nachtrust. Neem vandaag drie besluiten:
   • Het besluit om je mobiele telefoon buiten je slaapkamer te houden en een wekker aan te schaffen.
   • De beslissing om na 22.00 uur geen beeldscherm en smartphone scherm meer te bekijken.
   • Het besluit om na het avondeten geen cafeïne en geen alcohol meer te drinken (op werkdagen).
 1. Laat het werk echt even los, in het weekend zeker. Doe een sport of ga wandelen of fietsen in je weekend. Gun jezelf een werkvrije-gedachten-dag…
 2. Stop je leven niet vol activiteiten. Temper ambities als je op een belangrijk terrein concentratieproblemen krijgt.
 3. Vraag snel hulp bij emotionele problemen, want dan krijg je ze eerder onder controle: zorgen, rouw, boosheid en emotie vreten aan je concentratie.

Concentratieproblemen door mismatch met taken? Doe er wat aan!

Mogelijk passen de taken niet bij jou. Heb je andere kwaliteiten?, bespreek dit met collega’s en leidinggevende. Raadpleeg het boek: Benut je sterke kanten. Wat ook kan, is dat je de taken niet zo zinning vindt. Dat kan, maar bespreek dat met collega’s. Als je het belang van taken vergroot, vergroot je ook je concentratie ervoor.

Concentratieproblemen door uitputting of stress? Doe er wat aan!

Het is logisch als je door stress of door overgangen minder aandacht hebt voor je taken. Concentratieproblemen zijn vrij normaal bij rouwverwerking of perspectiefverlies. Soms kost het tijd om dingen plek te geven. Verder kunnen dingen buiten het werk hun tol eisen: uitputting, te hard werken, een verhuizing e.d. Voorkom burn-out en trek tijdig grenzen. Als je meer dan 1 nacht heel slecht slaapt en je merkt dat je maalt over je werk, neem dan nu meteen maatregelen.

Links voor verder lezen om concentratieproblemen op kantoor tegen te gaan

Instrumentale Concentratie muziek

Beluister deze instrumentale concentratiemuziek: harp.

Wil je werken of studeren met ontspannende achtergrondmuziek bijvoorbeeld in de klas. Een concentratietip is deze muziek. Ook slagwerk geluiden verhogen de concentratie: slagwerkgeluiden. En zonder zang. Puur instrumentaal.

Succes met deze tips en hulpmiddelen voor concentreren vandaag.

Gerben G van Dijk.