O-zo-saai methode van GerbenGvandijk ozosaai

Goed dat je nog wist dat ik over de O Zo Saai dagroutine (OZOSAAI) heb gepubliceerd. Dit was in april 2022 op Frankwatching en het gehele artikel vind je daar. Als het je gaat om de dagroutine voor meer focus, dan kun je de ‘O Zo Saai dagroutine’ nu downloaden van mijn Webredactie blog. Het is vrij te gebruiken voor je communicatiemanagement.

Download vanaf deze pagina, zie verder.

O ZO SAAI dagroutine, start je werkdag op routine, als is het O Zo Saai…

Een goede gewoonte is om elke werkdag “O ZO SAAI” te beginnen. Beter omgaan met taken en tijd, was een lange zoektocht voor mij. Terwijl nieuwe gewoonten eigenlijk voor het oprapen lagen, want zowat elke collega had betere planningsvaardigheden dan ik! Maar goede gewoonten ontwikkelen kan helpen om meer focus te krijgen en geconcentreerd te blijven werken.

Download
Download de OZOSAAI-routine voor eigen gebruik.

Hoe werkt de O ZO SAAI dagroutine? Dat gaat zo:

Alles wat je moet onthouden, zit focus in de weg en moet uit je hoofd. Opschrijven dus! Zeker als je creatief wil zijn, is een ‘leeg hoofd’ aan het begin van de werkdag een must. Start daarom je werkdag eerder dan iedereen. Als lukt een half uur eerder en werk dan ongestoord.

De tool: A4-papier!

Ik pak er een rood vel A4-papier bij, maar het kan ook een blauw takenboek zijn met ringband. De O ZO SAAI-dagroutine helpt je om de werkdag goed te starten. Acties, afspraken en reminders voor deze ene dag schrijf je op. Noteer daarbij ook de tijden van je afspraken. De afkorting OZOSAAI heb ik zelf bedacht en houdt me bij de les:

  • Opruimen
  • Zelfzorg
  • Opstarten (sluit laptop en telefoon aan)
  • Stilte (of Sound zonder zang als dat je concentratie verhoogt, luister nu deze muziek via YouTube)
  • Agenda checken
  • Acties checken (zie je takenlijst of Excel-overzicht)
  • Inbox checken

Wat levert de O ZO SAAI dagroutine je op?

Je vaste patroon van orde scheppen en alles even nalopen, levert overzicht op. De reminders zijn eigenlijk de vlaggetjes die je binnen de piste houden. Doordat je niet meteen in een taak schiet, overzie je vooraf de slalom van je dag.

Alles dat je moet onthouden, zit focus in de weg en moet eruit.

Je OZoSaai dagritueel…. Start eerder op dan iedereen en neem er 30 minuten de tijd voor. Alles dat je moet onthouden, zit focus in de weg en moet eruit. Zet al je acties, afspraken en reminders in je digitale systeem. Alles dat voor vandaag geldt, noteer je op een rood vel a4-papier. Het zijn de vlaggetjes die je binnen de piste houden. Na OZOSAAI kan je werkdag beginnen.

Zie het gehele artikel over je eigen communicatiemanagement. In april 2022 stond ik op Frankwatching.com met het gehele artikel over het organiseren van communicatiewerk.

Veel succes en zet em op! Zie ook hoe je een mappenstructuur maakt in Excel.

Gerben G van Dijk
Volg hem