Hoe kun je categorieën en tags gebruiken in WordPress? Categorieën en tags zijn beide contenttypes waarbij je de volledige beschikking hebt om content in te richten, net zoals bij een bericht of pagina in WordPress. Wel gaat het steeds om inleidingen om gebruikers te helpen navigeren. Dit artikel legt de verschillen uit tussen de contentvormen. Meer informatie in het Engels bij WordPress.org: categorieën en tags.

Categorieën en tags voor juiste ordening van je WordPress blog of website

Met categorieën en tags kun je de inhoud ordenen. Samen vormen zij de taxonomie, of website structuur van je WordPress website.

  • Categorieën zijn bedoeld voor een breed zoekwoord, of voor groeperen van berichten over een breed onderwerp. Bijvoorbeeld, ggz-zorg tegenover wmo-zorg als categorie. Ook genres kunnen een categorie vormen. Denk aan: Hiphop, Klassiek e.d.
  • Tags zijn bedoeld voor kleinere onderwerpen die gerelateerd zijn aan het brede thema waar je categorie over gaat. De zoekwoorden zijn heel specifiek. Denk bijvoorbeeld aan ‘intake’ als onderwerp binnen een groter onderwerp over Zorg. Of denk aan subcategorieën, zoals “Ali B” als bekende hiphopper, binnen het genre Hiphop.

Hoeveel categorieën en tags gebruiken in WordPress?

In het ideale geval, heeft je website niet meer dan 9 categorieën en zijn ze evenredig gevuld met artikelen. Voor tags geldt dat je een shortlist zou kunnen hebben van 25 á 40 tags, waarbij elke tag op zijn minst 3 artikelen bevat. Meer over website structuur staat in dit Google SEO bericht.

Kan ik WordPress plugins gebruiken om categorieën en tags te beheren?

Ja, de plugin die je helpt om je tags één voor één van content te voorzien. Is deze plugin. In de gratis versie is het wel wat omslachtig. Om echt bulkacties te kunnen doen, moet je eerst betalen voor de premium versie. Zie ook mijn lijst van Evergreen plugins met andere tips.

Alle WordPress tags wissen om opnieuw te beginnen?

Ja, dat kan. Als je alle tags van je site eerst wilt wissen, dan kan dat gratis via je database. Je logt dan in bij je hostingpartij en je gaat naar PHPmyadmin om je database te openen van je site. Je vult dan deze SQL-zoekopdracht in om alle tags eerst te wissen (zie ook hieronder). Het is daarna handig om alle tags weer aan te maken, binnen de plugin, of gewoon binnen WordPress.

Categorieën en tags wisselen, is mogelijk in nieuwe WordPress versies

Verder kun je ook kijken bij de import functie van WordPress. Tegenwoordig kun je van categorieën tags maken en van tags categorieën. Dit kan dus helpen bij het ordenen van je website content.

WordPress post_tag of post_tags verwijderen of wissen

Het is mogelijk alle tags te wissen / verwijderen. Het heeft namelijk geen zin om veel tags te hebben die maar 1 bericht ontsluiten.

SQL querie om tags te wissen / verwijderen uit WordPress database

Let op: je kunt zelf tabellen hebben in je WordPress database die niet beginnen met wp_, kijk dus eerst of namen overeen komen. Code:

delete from `wp_terms` where `term_id` in ( SELECT `term_id`
FROM `wp_term_taxonomy`
WHERE `taxonomy` = ‘post_tag’ ) and `term_id` not like 1

Succes ermee en groet, Gerben G van Dijk.

Gerben G van Dijk
Volg hem