Wat is Visual Composer? In dit bericht lees je over een populaire page builder plugin voor WordPress sites, Visual composer genaamd (voorheen: WPBakery Visual Composer). Naast het feit dat je aan gratis WordPress theme’s komt, kun je met deze plugin helemaal zelf je pagina’s indelen. Je kunt zo zelf je website bouwen zonder een steile leercurve. Ook het beheer van de website wordt super efficient. Lees ook welke, andere WordPress page builders er nog zijn. Zelf ben ik enthousiast over Visual Composer. In dit bericht lees je meer over het hoe en wat van deze betaalde page builder plugin.

Wat-is-Visual-composer

 

Wat is Visual Composer?

Visual Composer (VC) is een ontwerptool om templates te maken binnen WordPress. De page builder is populair vanwege de vele lay-out mogelijkheden. Je kunt gemakkelijk tekst, afbeeldingen, sliders en video’s plaatsen via het ‘drag & drop’ systeem om een webpagina in te delen. Eenmaal gemaakte indelingen (WordPress templates) zijn eenvoudig te hergebruiken, daarmee bespaart Visual Composer veel tijd; zowel voor grafisch ontwerpers als voor individuele gebruikers van het WordPress CMS. De WordPress page builder kan aanvullend op de standaard Gutenberg editor geïnstalleerd worden. Ook is het mogelijk om de Gutenberg editor uit te zetten en als alternatief de Classic editor plugin te downloaden en te activeren. De opmaak van webpagina’s vindt dan uitsluitend nog plaats via de Visual Composer page builder.

Visual Composer page builder downloaden

Visual Composer (of: WPBakery Visual Composer) is een betaalde WordPress page builder plugin. Wil je templates samenstellen in WordPress via slepen van designelementen? Download dan deze template plugin.

Gratis WordPress theme’s

Wanneer je Visual Composer gebruikt, heb je automatisch toegang tot gratis WordPress theme’s. Je moet wel eerst de plugin betalen om deze theme’s te zien…

WordPress templates zelf ontwerpen via WPBakery Visual Composer

Dankzij de Visual Composer plugin kun je zelf WordPress templates ontwerpen. Dat werkt zo. Als je een nieuwe pagina, of nieuw bericht, in WordPress maakt, kun je altijd nog kiezen tussen een eenvoudige pagina of een uitgebreide pagina waarvan je de lay-out dus opmaakt met Visual Composer.

Rij slepen in VC

Het indelen van pagina’s en berichten begint altijd met het slepen of maken van een nieuwe rij. Per rij geef je aan hoeveel kolommen deze heeft. De verdeling is bijvoorbeeld: 2/3,1/3. De hoofdcontent krijgt dan 2/3 en 1/3 kolom (rechterkolom) is dan voor aanvullende informatie.

Contentelementen slepen in VC

Blokken die je kunt slepen zijn tekstelementen, afbeeldingen, video frame, Facebook like box, gallerie voor foto of video, uitgelicht blok met icoon, quote, slider, Google maps. Er zijn veel opties en de vormgeving ziet er heel goed uit.

Visual Composer best pagebuilder WordPress

Visual Composer is erg populair, er zijn meerdere plugins op de markt om WordPress templates te maken. Bekijk de voordelen en nadelen.

Voordelen (WPBakery) Visual Composer

  • Een professionele website bouwen in WordPress, dat kan iedereen via de Visual Composer plugin
  • Responsive design gegarandeert: zowel goede weergave op desktop, tablet als op mobiele apparaten
  • Ontzettend veel mogelijkheden voor instellen van elementen, lettertype, kleuren, mooi ontworpen iconen e.d.
  • Eenmaal gemaakte WordPress templates kun je gemakkelijk opslaan en elders in de website aanroepen

Nadelen (WPBakery) Visual Composer

  • Het gaat om standaard elementen, aanpassingen doen, vraagt om programmeerkennis.
  • Basiskennis van WordPress is wel nodig om Visual Composer erbij te leren, leercurve in totaal: 3-4 weken.
  • Het kan nodig zijn om sommige wensen alsnog te realiseren via extra plugins (dus ook zonder programmeren)
  • De HTML code van je website wordt uitgebreid met [VC elementen], mogelijk moet je ooit VC code verwijderen.
  • De pagina’s worden complexer, dus de laadtijd kan daardoor langer worden. Dus houd het wel eenvoudig.

Visual Composer downloaden

Visual Composer (voorheen: WPBakery Visual Composer) kost geld om aan te schaffen. Je kunt de Visual Comeposer page builder hier downloaden.

Meer lezen over Visual Composer WordPress templates?

Bekijk meer informatie en reviews op Codecanyon:

Gerben G van Dijk
Volg hem