Gratis fotobank bronnen | Rechtenvrije foto’s voor bloggers en ondernemers

Je zoekt een gratis fotobank voor je WordPress website als blogger of als ondernemer. Deze blog biedt je de 15+ beste fotobanken en 5 slimme manieren om aan gratis foto’s te komen voor je website en social media kanalen. Pixabay zie ik daarbij als de beste gratis fotobank om rechtenvrije foto’s te vinden, zowel voor commercieel als niet-commercieel gebruik. Dé gouden tip dus.

Ontdek handige tools om gratis fotobank foto’s bij te snijden en volgens de juiste afmetingen van sociale media foto’s 2017, zonder Photoshop nodig te hebben. Kennis van deze gratis fotobanken, foto tools en juiste fotomaten bespaart je tijd. Bewaar deze pagina daarom in je favorieten!

gratis fotobank en hoe je rechtenvrije foto's zoekt en vindt

Gratis fotobank als bron en 5 andere fotobronnen

Boektip: wil je meer leren over foto’s kiezen, koop dan boek Beeldtaal via Bol.com.

FAQ: foto-tips, tools en afbeeldingen bijsnijden

Terug naar overzicht met gratis fotobanken

Foto-bron 1: Gratis fotobank

Terug naar overzicht alle foto-bronnen

Foto-bron 2: Betaalde fotobank

Tip: gratis rechtenvrije afbeeldingen vinden kan via zoeken op ‘Dutch’ en ‘Holland’.

Terug naar overzicht alle foto-bronnen

Je kunt met toestemming van de maker gratis foto’s of gratis afbeeldingen gebruiken waar WEL rechten op zitten, maar dat je afspreekt dat je de bron vermeld (maar niet betaald!). Dit kunnen kunstenaars zijn, maar ook je eigen klanten of kennissen. Volgens spreker Van Ess (zie SlideShare) is er een vraagmethode die in 90% van de gevallen slaagt. Laat de ander wel altijd via e-mail bevestigen dat jij de foto’s met toestemming mag gebruiken; zonder bijkomende kosten. Want schriftelijke toestemming geldt natuurlijk als juridisch bewijs. Zo verkrijg je dus rechtenvrije beelden voor je website. Zie FAQ voor tools om herkomst van foto’s te ontdekken.

Terug naar overzicht alle foto-bronnen

Foto-bron 4: Maak zelf een gratis rechtenvrije foto!

Zelf even een foto of afbeelding maken, is mogelijk nog gemakkelijker dan een gratis fotobank. Dan heb je eigen rechten en hoef je geen gratis rechtenvrije foto te zoeken. Zo kun je voorwerpen plaatsen op een groot stuk wit papier en fotograferen; die gratis foto hoef je haast niet meer te bewerken. Je kunt de foto bewerken via gratis software Picasa.  Picasa heet nu Google Foto’s). Wat ook nog kan, is een screenshot maken en als plaatje gebruiken:

Screenshot maken als gratis foto voor je website

Via de knoppen shift+printscreen (of bij laptop: FN + Printscreen) heb je zo een schermafbeelding als gratis foto. Je kunt deze gratis foto plakken/openen in Paint en bijsnijden (eerste gebied Selecteren). (Het programmaatje Paint zit in je bureau accessoires van Windows, heb je altijd als je Windows draait.)

Rechtenvrije foto maken via designtool Canva.com

De ontwerptool Canva is geschikt om binnen 10 minuten een design te maken dat professioneel overkomt (en rechtenvrij is). Je hebt snel een gratis foto voor Twitter, Facebook of Google+ of webbericht. Ga naar Canva.com en maak een account aan. Maak een nieuw item, kies ‘More’ uit de formaten; kies ‘Presentation (1024 pixels bij 768 pixels)’ of een pre-format voor sociale media. Zo kun je zelf een rechtenvrije foto maken. Er zijn gratis foto’s en betaalde (voor 1 dollar). Canva werkt eenvoudig.

Bekijk video over designtool Canva:

Terug naar alle foto-bronnen

Foto-bron 5: Google als gratis fotobank voor je website

Google’s gratis afbeeldingen kun je beter niet gebruiken als gratis fotobank. Omdat je niet weet hoe het met de rechten zit. Je kunt wel in Photoshop een foto bewerken die je via Google gevonden hebt. Bijvoorbeeld door speciaal filter effect toe te passen. Of maar een stukje van de foto te gebruiken. Maar Google gebruiken als gratis fotobank, biedt geen garanties. Automatische tools herkennen tegenwoordig steeds beter foto’s die hergebruikt zijn, zelfs delen van foto’s kunnen in de toekomst herkend worden. Jat dus ook geen foto’s, maar koop ze. Of gebruik de gratis stockfoto’s van bijvoorbeeld Pixabay.  (Zie lijst gratis fotobanken bovenaan dit bericht.). Met Photoshop (of Pixlr editor / Pixlr Express (gratis) kun je gratis foto’s online bewerken of bijsnijden

Terug naar overzicht foto-bronnen

Foto-bron 6: fotograaf inhuren voor rechtenvrije foto’s

Als je gratis foto’s wilt voor je website, is inhuren van een fotograaf een goed idee. Spreek je ideeen vooraf goed door. Zodat je samen met de fotograaf op ideeën kunt komen voor locatie, aankleding en plaatsing van het product (jij). Ik ken Merel maissan (voor goede fotos met mensen erop).

Terug naar overzicht foto-bronnen

Uitwerking gratis fotobank FAQ’s

FAQ: gratis fotobank foto bijsnijden

Je gratis foto’s gevonden? (zie gratis fotobanken verder in dit bericht) Dan zijn dit de beste foto apps voor pc, Android en Iphone voor foto’s bijsnijden en verfraaien van afbeeldingen!

Desktop apps voor gratis fotobewerking

Mobiele apps voor gratis fotobewerking

Op Youtube vind je vele tutorials, zoals het maken van een watermerk, toevoegen van tekst in foto’s en thumbnails maken e.d. Maar Canva.com is toch wat gemakkelijker om mee te starten, lijkt mij.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: de juiste fotomaten voor social media

Goede foto in gratis fotobank gevonden? Check deze fotomaten en tools

Bij een artikel of blog is een foto van 480 tot 550 pixels breed een gangbare fotomaat. Heeft jouw website GEEN zijkolom, en is hij dus breder,  overweeg dan een fotomaat van 1100 bij 300 pixels breed, want een ondiepe foto laat meer ruimte voor zichtbare tekst. Mogelijk heb je de foto’s nodig voor sociale media. Lees over de juiste fotomaten voor Facebook, Google+, Instagram, Pinterest via de cheatscheet 2017.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: gratis fotobank foto’s verkleinen qua KB omvang

Hoe kan ik de bestandsgrootte van online foto’s reduceren?

Gebruik op je website foto’s met weinig KB. Dat houdt je website sneller qua laadtijd. Een gratis tool voor foto’s verkleinen (alleen de bestandsomvang) is deze ‘smush-it-tool’, genaamd: https://kraken.io/web-interface .
Erg gemakkelijk is de Optimizilla foto’s verkleinen tool met preview. Heb je een WordPress website? Gebruik dan de plugin die dit proces automatiseert: Smush-it plugin WordPress.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: hoe je copyright, Auteurswet en Portretrecht claims kunt voorkomen…

Op een foto rust het auteursrecht van de originele maker. Het kan zijn dat je een CC foto hebt gevonden op een gratis fotobank. Een CC foto staat voor Creative Commons, het zijn foto’s die jou toestaan om deze te gebruiken voor niet-commercieel gebruik ervan. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s die je via Flicker / Compfight (tip) hebt gevonden.

Naamsvermelding fotograaf

In dat geval is het altijd netjes, en ook raadzaam, om de naam van de fotograaf te vermelden. Helemaal onderin je pagina, of direct onder de foto. Een link hoeft niet, maar kan natuurlijk wel (fotocredit of photocredit).

Embedden of linken naar originele foto

Als je een foto kunt embedden vanaf een andere website, is dat juridisch altijd veiliger dan de foto ergens van overnemen. Als je dat toch doet, je herpubliceert, dan is het slim om direct boven de foto de link te zetten naar het origineel. En in feite de maker te promoten. Voorbeeld: ‘Blogger Henk komt met deze gave Panda foto.’

Vraag originele maker altijd om schriftelijke toestemming

Je kunt prima een foto van Google gebruiken. Of van welke website dan ook. Als je weet wie de originele maker is, kun je altijd een email sturen met het verzoek deze te beantwoorden met een toestemming aan jou om de foto te gebruiken. Maak wel duidelijk hoe je de foto wilt gebruiken. Voor de website of ook voor print, bijvoorbeeld.

Hoe reageren op copyright claim of portretrecht claim?

Als je iemand’s foto of portret herpubliceert, kan je ook op die grond klachten of claims krijgen. Dan maak je inbreuk op het copyright, als je geen licentie hebt betaald om de foto te mogen gebruiken. Of je onthult iemand’s portret waarmee je de privacy van iemand schendt. Lees mijn bericht over voorkomen van claims op foto’s die je gebruikt hebt op je website of in je sociale media uitingen.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: ontdekken of een foto vaker op internet is gebruikt én waar

Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: tip voor SEO naamgeving van je foto bij opslaan

Denk ook aan aan Google vindbaarheid via je plaatjes: Het is slim om trefwoorden in de bestandsnaam te zetten die slaan op je content. Als je een foto op je WordPress zet, kun je ook trefwoorden toevoegen aan elk foto via het Alt-attribuut. Beschrijf ook wat er op de foto te zien is. Lees meer over Google vindbaarheid vergroten op dit WordPress blog (SEO-tips).
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: gratis fotobank foto juist publiceren via het WordPress CMS

Zie instructiefilmpje van Artesign over toevoegen van plaatjes in WordPress, bekijk video vanaf Minuut 6,27 en verder.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobank en andere fotobronnen
Terug naar overzicht gratis foto-bronnen

Tot zover over bronnen voor gratis fotobanken, gratis foto’s of gratis rechtenvrije foto’s voor WordPress website. Bedankt voor het lezen. En deel deze lijst gerust met vakgenoten en collega’s! Succes!

Gerben G van Dijk.

Heeft jouw WordPress website de juiste plugins? Volg Complete uitleg van 15 minuten over cms WordPress.

WordPress & boektips:

Boektip: Photoshop CS6
Eigen foto’s en banners maken? Koop betaalbaar Photoshop CS6 boek (=tip)
Boektip: WordPress Kickstarter
Meer kunnen met WordPress? Mijn tip: bestel het boek ‘WordPress Kickstarter’
Boektip: Website voor eigen bedrijf
WordPress website voor je eigen bedrijf maken? Zie mijn boektip (Bol.com)
Photoshop CS6 handboek, Classroom NL, € 49,95
Basisboek PowerPoint 2016 en 2013, € 17,95
Maak ze gek!, Aartjan van Erkel, € 22,50
Handboek e-mailmarketing in 60 minuten, €12,50

Ps. Naast WordPress webredacteur en SEO adviseur, is Gerben G van Dijk in te huren voor het maken van korte video's zoals 'klantreviews' of 'Even voorstellen video's'. Op locatie in Bunnik of elders in regio Utrecht / Midden Nederland.

 

Comments

 1. Wat ook handig is: Death to the Stock Photo. Je kan je aanmelden voor een maandelijkse download van gratis foto’s op http://deathtothestockphoto.com/.

 2. ik heb een vraag, ik knip afbeeldingen, foto’s uit reclamefolders, tijdschriften enz. hiermee maak ik collages van universele archetypen, spitituele archetypen, op de “kaarten die ik hiervan maak (22 x 18 cm) staan planten, dieren, mensen, dingen en tot vorm ik tot een nieuw beeld. Mag dat of kan ik hier bij plaatsing op facebook of website problemen mee krijgen. Heb voor dit reeds wel een websitenaam maar hij moet nog gemaakt worden.

 3. En gratis rechtenvrije filmpjes?

  VRAAG: ik wil graag weten of je ook ergens gratis rechtsvrije filmpjes hebt…ik zoek dingen die je niet vaak ‘live’ziet..
  ANTWOORD: Hoi, echt rechtenvrije video betekent Googlen op Free footage. Dit is voor filmmakers. Verder kun je veel youtube filmpjes embedden op je site zonder dat dit jou in problemen brengt. Immers, de bron moet aangeven of iets embed moet worden. Als het kan, kun je mede de film gebruiken of produceren. Verder kun je zelf een vlog maken. Gerben G van Dijk.

Trackbacks

 1. […] Ik heb 3 tools uitgekozen waarmee je je doel bereikt. Lees ook mijn bericht met vindplaatsen van gratis stockfoto’s voor je WordPress […]

 2. […] Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk maken […]

 3. […] Gratis fotobank voor rechtenvrije foto’s op je WordPress website […]

 4. […] maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk […]

 5. […] maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk […]

 6. […] maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk […]

 7. […] Bij zelfgemaakte portretfoto’s moet je wel even opletten. Ik zou voor eenmalig gebruik bij bijvoorbeeld een blog volstaan met een mondelinge toestemming. Maar als ik een gratis foto van iemand vaker wil gebruiken, zou ik dit expliciet vragen per e-mail! Portretten van gratis fotobanken, zoals Pixabay, zou ik gewoon gebruiken, maar niet voor prominent gebruik zoals bij een foto op een folder die je 10.000 keer drukt. Dan toch maar even een foto kopen, raad ik je aan. Dit kun je dus doen bij betaalde fotobanken. […]

 8. […] kunt zelf rechtenvrije foto’s toevoegen, of kijken wat de tool voor de automatische fotocompilatie je […]

 9. […] maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk […]

 10. […] Vier gratis manieren voor foto bijsnijden voor publicatie op het web. Heb je geen Photoshop? Geen probleem, deze blog bevat ook uitleg over gratis software voor bijsnijden van foto’s  zoals Paint, Pixlr Editor en Windows Picture Manager. De plekken op internet waar je gratis foto’s kunt vinden, heb ik al beschreven in mijn artikel over gratis fotobanken. […]

 11. […] vertelde je al waar je gratis foto’s en woordenwolken kunt vinden. Maar…. Wat zijn goede foto formaten voor web? Algemene […]

 12. […] goed met de gebruikerservaring. Het is niet nodig om zelf het wiel uit te vinden. En er zijn ook fotobanken voor goede plaatjes.  WordPress biedt de mogelijkheid om de kolomverdeling van webpagina’s te wijzigen. Je kunt […]

En ja, reageer gerust

*