15+ Gratis fotobank bronnen | Rechtenvrije foto’s voor bloggers en ondernemers

Je zoekt een gratis fotobank voor je WordPress website. De meest gebruikte gratis fotobanken vind je hier gesorteerd. En zes manieren om snel aan gratis foto’s en afbeeldingen te komen. Wat mensen het meest aanspreekt, zijn foto’s met authentieke mensen erop. Dus selecteer zo dat niet iedereen meteen denkt: dat is zo’n gratis stockfoto. Bekijk het overzicht aan gratis fotobanken. Nummer 1 tip volgt eerst: gebruik Pixabay.com.

Let goed op de rechten: Gratis afbeeldingen zoeken, geeft het risico dat de gratis beelden geen rechtenvrije foto’s blijken te zijn. Wanneer het geen commercieel gebruik betreft, zit je met CC foto’s altijd goed. CC staat voor Creative Common foto’s die je vrij op internet mag gebruiken. Meer over auteursrecht, zie verder.

Gratis foto’s op Pixabay.com

Pixabay is de beste gratis fotobank, wat mij betreft. Zowel voor persoonlijk als voor commercieel gebruik kun je gratis foto’s downloaden. Het gaat dan om rechtenvrije foto’s. Je vindt precies de gratis afbeelding die je zoekt! Andere manieren om aan gratis foto’s te komen, lees je in deze blog. Ik heb gratis fotobanken en betaalde fotobanken op rij gezet en help je aan ideeën met andere fotobronnen en tools. Zoals foto bijsnijden voor web.

gratis-fotobank-rechtenvrije-foto's-zoeken-en-vinden

Gratis fotobank voor zoeken van gratis foto’s

Zoek je een gratis fotobank voor rechtenvrije, gratis foto’s? Check dan deze zes manieren voor afbeeldingen zoeken gratis:

Gratis afbeeldingen FAQ

Foto-optie 1: Gratis Foto vinden via gratis fotobanken

Tips voor opslaan van gratis foto’s

Denk ook aan aan Google vindbaarheid via je plaatjes: Het is slim om trefwoorden in de bestandsnaam te zetten die slaan op je content. Als je een foto op je WordPress zet, kun je ook trefwoorden toevoegen aan elk foto via het Alt-attribuut. Beschrijf ook wat er op de foto te zien is. Lees meer over Google vindbaarheid vergroten op dit WordPress blog (SEO-tips).

Terug naar alle foto-bronnen

Foto-optie 2: Betaalde fotobanken / paid stockphoto’s

Tip: gratis rechtenvrije afbeeldingen vinden kan via zoeken op ‘Dutch’ en ‘Holland’.

Boeken die blij maken (skip ads gerust)

Terug naar alle foto-bronnen

Je kunt met toestemming van de maker gratis foto’s of gratis afbeeldingen gebruiken waar WEL rechten op zitten, maar dat je afspreekt dat je de bron vermeld (maar niet betaald!). Dit kunnen kunstenaars zijn, maar ook je eigen klanten of kennissen. Volgens spreker Van Ess (zie SlideShare) is er een vraagmethode die in 90% van de gevallen slaagt. Laat de ander wel altijd via e-mail bevestigen dat jij de foto’s met toestemming mag gebruiken; zonder bijkomende kosten. Want schriftelijke toestemming geldt natuurlijk als juridisch bewijs. Zo verkrijg je dus rechtenvrije beelden voor je website.

Tools om oorspronkelijke makers op te sporen zijn:

Terug naar alle foto-bronnen

Foto-optie 4: Maak zelf een gratis rechtenvrije foto!

Zelf even een foto of afbeelding maken, is mogelijk nog gemakkelijker dan een gratis fotobank. Dan heb je eigen rechten en hoef je geen gratis rechtenvrije foto te zoeken. Zo kun je voorwerpen plaatsen op een groot stuk wit papier en fotograferen; die gratis foto hoef je haast niet meer te bewerken. Je kunt de foto bewerken via gratis software Picasa.  Picasa heet nu Google Foto’s). Wat ook nog kan, is een screenshot maken en als plaatje gebruiken:

Screenshot maken als gratis foto voor je website

Via de knoppen shift+printscreen (of bij laptop: FN + Printscreen) heb je zo een schermafbeelding als gratis foto. Je kunt deze gratis foto plakken/openen in Paint en bijsnijden (eerste gebied Selecteren). (Het programmaatje Paint zit in je bureau accessoires van Windows, heb je altijd als je Windows draait.)

Rechtenvrije foto maken via designtool Canva.com

De ontwerptool Canva is geschikt om binnen 10 minuten een design te maken dat professioneel overkomt (en rechtenvrij is). Je hebt snel een gratis foto voor Twitter, Facebook of Google+ of webbericht. Ga naar Canva.com en maak een account aan. Maak een nieuw item, kies ‘More’ uit de formaten; kies ‘Presentation (1024 pixels bij 768 pixels)’ of een pre-format voor sociale media. Zo kun je zelf een rechtenvrije foto maken. Er zijn gratis foto’s en betaalde (voor 1 dollar). Canva werkt eenvoudig.

Bekijk video over designtool Canva:


Terug naar alle foto-bronnen

Foto-optie 5: Google als gratis fotobank voor je website

Google’s gratis afbeeldingen kun je beter niet gebruiken als gratis fotobank. Omdat je niet weet hoe het met de rechten zit. Je kunt wel in Photoshop een foto bewerken die je via Google gevonden hebt. Bijvoorbeeld door speciaal filter effect toe te passen. Of maar een stukje van de foto te gebruiken. Maar Google gebruiken als gratis fotobank, biedt geen garanties. Automatische tools herkennen tegenwoordig steeds beter foto’s die hergebruikt zijn, zelfs delen van foto’s kunnen in de toekomst herkend worden. Jat dus ook geen foto’s, maar koop ze. Of gebruik de gratis stockfoto’s van bijvoorbeeld Pixabay.  (Zie lijst gratis fotobanken bovenaan dit bericht.). Met Photoshop (of Pixlr editor / Pixlr Express (gratis) kun je gratis foto’s online bewerken of bijsnijden

Terug naar alle foto-bronnen

Foto-optie 6: fotograaf inhuren voor website foto’s

Als je gratis foto’s wilt voor je website, is inhuren van een fotograaf een goed idee. Spreek je ideeen vooraf goed door. Zodat je samen met de fotograaf op ideeën kunt komen voor locatie, aankleding en plaatsing van het product (jij). Ik ken Merel maissan (voor goede fotos met mensen erop).

Terug naar alle foto-bronnen

Gratis afbeeldingen FAQ antwoorden

Wat zijn handige gratis tools voor foto’s bijsnijden?

Je gratis foto’s gevonden? (zie gratis fotobanken verder in dit bericht) Dan zijn dit de beste foto apps voor pc, Android en Iphone voor foto’s bijsnijden en verfraaien van afbeeldingen!

Desktop apps voor gratis fotobewerking

Mobiele apps voor gratis fotobewerking

Op Youtube vind je vele tutorials, zoals het maken van een watermerk, toevoegen van tekst in foto’s en thumbnails maken e.d. Maar Canva.com is toch wat gemakkelijker om mee te starten, lijkt mij.

Terug naar top foto-FAQ

Gratis foto gevonden? Check deze fotomaten en tools

Bij een artikel of blog is een foto van 480 tot 550 pixels breed een gangbare fotomaat. Heeft jouw website GEEN zijkolom, en is hij dus breder,  overweeg dan een fotomaat van 1100 bij 300 pixels breed, want een ondiepe foto laat meer ruimte voor zichtbare tekst. Mogelijk heb je de foto’s nodig voor sociale media. Lees over de juiste fotomaten voor Twitter, Facebook e.d.

Terug naar top foto-FAQ

Hoe kan ik de bestandsgrootte van online foto’s reduceren?

Gebruik op je website foto’s met weinig KB. Dat houdt je website sneller qua laadtijd. Een gratis tool voor foto’s verkleinen (alleen de bestandsomvang) is deze ‘smush-it-tool’, genaamd: https://kraken.io/web-interface . Heb je een WordPress website? Gebruik dan de plugin die dit proces automatiseert: Smush-it plugin WordPress.

Terug naar top foto-FAQ

Rechtenvrije beelden zoeken, vinden en claims voorkomen

Rechtenvrije beelden van Pixabay.com, bijvoorbeeld, zijn zelfs te gebruiken voor commerciëel gebruik, mits je de gratis foto’s niet in een negatieve context gebruikt. Dat spreekt voor zich. Op het web kun je altijd gratis afbeeldingen zoeken naar CC Creative Commons foto’s of video’s (op Vimeo). Zie mijn uitleg over de CC foto’s via Compfight.com in dit bericht. Als je deze CC foto’s niet prominent gebruikt, kan het in praktijk geen kwaad de gratis foto’s van een fotobank te gebruiken. Al is het wel netjes om een link naar de maker op te nemen in je blog of tekst. Soms kan dat niet, zoals bij een webwinkel. Ook dan zou ik CC foto’s toch ook gewoon gebruiken. Tenzij je ze heel prominent gebruikt, dan zou ik maker opsporen en deze per e-mail om toestemming vragen. Lees meer over achtergronden auteursrecht of portretrecht en over hoe je omgaat met claims rondom rechtenvrije beelden.

Terug naar top foto-FAQ
Terug naar de zes foto-bronnen

Lees meer interessante zaken op deze WordPress blog:

Video montage via Android / Iphone
Gratis tools woordenwolk maken
WordPress website vindbaar maken (SEO)

Tot zover over bronnen voor gratis fotobanken, gratis foto’s of gratis rechtenvrije foto’s voor WordPress website. Bedankt voor het lezen. Het auteursrecht van de openingsfoto ligt trouwens bij mij!

Reageer gerust op dit artikel, link of deel dit artikel voor anderen. Dank daarvoor! Gerben G van Dijk.

Heeft jouw WordPress website de juiste plugins? Volg Complete uitleg van 15 minuten over cms WordPress.


PS. Zie instructiefilmpje van Artesign over toevoegen van plaatjes in WordPress, bekijk video vanaf Minuut 6,27 en verder.

WordPress & boektips:

Boektip: Photoshop CS6
Eigen foto’s en banners maken? Koop betaalbaar Photoshop CS6 boek (=tip)

Boektip: WordPress Kickstarter
Meer kunnen met WordPress? Mijn tip: bestel het boek ‘WordPress Kickstarter’

Boektip: Website voor eigen bedrijf
WordPress website voor je eigen bedrijf maken? Zie mijn boektip (Bol.com)

Heb je iets aan mijn WordPress blog gehad? Laat het mij merken! Link, deel of mail. Of huur mij in als WordPress webredacteur Utrecht.
Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Comments

 1. Wat ook handig is: Death to the Stock Photo. Je kan je aanmelden voor een maandelijkse download van gratis foto’s op http://deathtothestockphoto.com/.

 2. ik heb een vraag, ik knip afbeeldingen, foto’s uit reclamefolders, tijdschriften enz. hiermee maak ik collages van universele archetypen, spitituele archetypen, op de “kaarten die ik hiervan maak (22 x 18 cm) staan planten, dieren, mensen, dingen en tot vorm ik tot een nieuw beeld. Mag dat of kan ik hier bij plaatsing op facebook of website problemen mee krijgen. Heb voor dit reeds wel een websitenaam maar hij moet nog gemaakt worden.

 3. En gratis rechtenvrije filmpjes?

  VRAAG: ik wil graag weten of je ook ergens gratis rechtsvrije filmpjes hebt…ik zoek dingen die je niet vaak ‘live’ziet..
  ANTWOORD: Hoi, echt rechtenvrije video betekent Googlen op Free footage. Dit is voor filmmakers. Verder kun je veel youtube filmpjes embedden op je site zonder dat dit jou in problemen brengt. Immers, de bron moet aangeven of iets embed moet worden. Als het kan, kun je mede de film gebruiken of produceren. Verder kun je zelf een vlog maken. Gerben G van Dijk.

Trackbacks

 1. […] Ik heb 3 tools uitgekozen waarmee je je doel bereikt. Lees ook mijn bericht met vindplaatsen van gratis stockfoto’s voor je WordPress […]

 2. […] Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk maken […]

 3. […] Gratis fotobank voor rechtenvrije foto’s op je WordPress website […]

 4. […] maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk […]

 5. […] maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk […]

 6. […] maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk […]

 7. […] Bij zelfgemaakte portretfoto’s moet je wel even opletten. Ik zou voor eenmalig gebruik bij bijvoorbeeld een blog volstaan met een mondelinge toestemming. Maar als ik een gratis foto van iemand vaker wil gebruiken, zou ik dit expliciet vragen per e-mail! Portretten van gratis fotobanken, zoals Pixabay, zou ik gewoon gebruiken, maar niet voor prominent gebruik zoals bij een foto op een folder die je 10.000 keer drukt. Dan toch maar even een foto kopen, raad ik je aan. Dit kun je dus doen bij betaalde fotobanken. […]

 8. […] kunt zelf rechtenvrije foto’s toevoegen, of kijken wat de tool voor de automatische fotocompilatie je […]

 9. […] maken Gratis foto’s vinden Geo-kaart maken Woordenwolk […]

En ja, reageer gerust

*