Mp3 toevoegen WordPress plugin

Je wilt een mp3 bestand, je podcast, of opgenomen interview delen via je WordPress website of blog. Ik zie vijf mogelijkheden om je mp3 file of opname te delen met je publiek. Je kunt ook een WordPress plugin voor podcast delen in je website opnemen. Ik zou zeggen, begin eenvoudig, want je wilt je podcast vooral delen via sociale media. Je hebt daarvoor één plekje nodig, waar de podcast voor je bezoekers te vinden is. Bekijk de 5 mogelijkheden voor MP3 audio online delen.

Hoe MP3 file op WordPress website plaatsen?

Lees over deze 5 manieren:

1. Gewoon in Media zetten

Gewoon je .mp3 audio file toevoegen aan WordPress Media (bibliotheek), WordPress heeft namelijk al een ingebouwde mediaspeler.

2. Voeg MP3 toe aan een (stilstaande) video

Audio delen kan met behulp van een video (via een Youtube embed), en een video url kun je gewoon in WordPress plakken (in je bericht of pagina). Je kunt op deze manier een afbeelding toevoegen aan een MP3, doordat je video bestaat uit stilstaand beeld. Zie ook optie 3: een mp3 voorzien van een play button / afspeelknop.

3. MP3 met een speelknop / play button tonen op je website

audio-podcast-mp3-delen-WordPress-website-via-play-button

MP3 met play button op je site gezet. Via plugin Compact wp audio player.

Audio online delen kan via een een playbutton (WordPress audio plugin vereist (zie plaatje rechts)

4. MP3 uitschrijven in tekst (en dus niet als audio plaatsen)

Een MP3 kun je uitwerken als een geschreven interview. Zie een handige tool om de mp3 langszaam af te spelen om de opname uit te werken, verder.

5.  WordPress plugin voor podcast verspreiden en ook verbinden aan je website:

Uitwerking opties 1,2 en 3: Mp3 file op WordPress website plaatsen

  • ad 1. Je  kunt via “media toevoegen” in je WordPress dashboard uploaden en toevoegen aan je website. Dat ziet er dan zo uit aan de voorkant (zie hier direct onder). Dus met een balk met een play knop. Gebruik de audio plugin als je kleine muziekafspeelknopje wilt (zie verder).
  • ad 2. Audio plaatsen als een video met vaste afbeelding: als we het eenmalig doen, is een plugin installatie niet wenselijk. Stuur de audiofile dan naar mij (via Wetransfer.com). Dan plaats ik de audio in een video met afbeelding. Dan wordt audio gewoon embed als video. De video ontsluit je via Youtube, waardoor je eigen website geen technische aanpassing nodig heeft voor (eenmalig) ontsluiten va podcasts). Een voorbeeld van deze audio publicatie oplossing kun je zien in dit voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=XDq9Jj1QoEI&feature=youtu.be
  • ad 3. WordPress audio, mp3 of podcast plugin installeren: dit is een simpele plugin voor audio delen / ontsluiten op je WordPress website: https://wordpress.org/plugins/compact-wp-audio-player/ . De mp3 kan gewoon in de WordPress Mediabibliotheek gezet worden. De uiterlijke vorm op de site is heel subtiel: een klein play knopje dat niet in de weg zie (zie plaatje rechtsboven). Dit opent de weg voor meer podcasts op je website; wat je website aantrekkelijker maakt.
  • ad 4. Mp3 audio file uitwerken naar geschreven tekst: Mocht het technisch niet lukken om audio op je website te plaatsen, dan kun je de tape gewoon uitwerken als interview. Via via hoorde ik over deze tool voor uitluisteren en vastleggen van interviews die op mp3 zijn vastgelegd. Het is een tool voor interviewers die het geluid opnemen op mp3. Wat het tooltje voor je doet, is steeds kleine stukjes voorlezen (het tempo waarin kun je zelf instellen). Zodat je gemakkelijker mee kunt typen, om een interview bijna letterlijk te kunnen publiceren. Dit is de audio tool voor uitwerken van interviews op mp3: https://transcribe.wreally.com/

Audio én tekst op WordPress website plaatsen

Audio naar tekst, kan een goede aanvulling zijn als je wilt dat de podcast beter wordt gevonden via Google. Dan helpt het om meerdere mediavormen te ontsluiten. Sowieso helpt het om tekst, afbeeldingen, video’s en eventueel podcast te delen. Hoe rijker je content is, hoe leuker het is om je WordPress website te gaan bekijken en beluisteren! Zowel Google als webgebruikers zullen je daarin belonen. :-)

Succes met WordPress en delen van deze bijdrage is welkom.

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk
Volg hem