Foto bijsnijden voor WordPress via pc of programma

Foto bijsnijden voor web en WordPress kan via Windows Paint, Pixlr Editor (online en gratis) of Photoshop (betaald). Drie manieren van een foto bijsnijden vind je uitgelegd op deze pagina. Ook kun je lezen hoe je een reeks foto’s kunt bewerken via Photoshop batch bewerking.

Foto-bijsnijden-voor-web-en-facebook

Op welke manier wil jij een foto bijsnijden voor WordPress?

 • Paint (Windows PC) of Knipprogramma (te vinden via Zoeken op je PC)
 • Pixlr Editor / Pixlr Express (online editor, geen account vereist), zie youtube video in dit bericht of kijk op Youtube dit filmpe over foto bijsnijden
 • Photoshop CS6 (aankopen bij Adobe)

Bekijk ook: de juiste (Facebook) fotomaten voor sociale media 2017

Eenvoudig: foto bijsnijden via Paint

Gebruik het programma Paint dat op elke Microsoft computer zit. Klik op de Windows knop onderin je beeldscherm en type in het zoekveld ‘Paint’ om het programma op te starten. Bekijk het filmpje om te zien hoe bijsnijden via Paint, en vergroten van een foto, in zijn werk gaat:
http://screencast.com/t/TGweBLeMekNX

Via gratis tool Pixlr/editor: foto bijsnijden voor Facebook (video)

Ook als je niet beschikt over Photoshop, kun je gratis software gebruiken. Een goede gratis foto editor is https://pixlr.com/editor/. Leer via dit filmpje hoe je foto bijsnijden gaat voor Facebook Coverfoto:

Of zie wat ouder filmpje over foto bijsnijden:
http://screencast.com/t/Srp4QLyliz8Q

Foto opslaan als .JPEG (.JPG), .PNG of als .GIF?

 • Standaard kun je iets opslaan als een .JPEG (= .JPG) bestand.
 • Iets dat heel scherp moet blijven, zoals een logo, sla je op als .PNG bestand, ook als er delen zijn in de foto die transparant moeten blijven.
 • Een .GIF bestand kun je ook gebruiken; een ‘animated GIF’ wisselt beelden af. Dat kan alleen met GIF.

Video: verzameling of foto bijsnijden via Photoshop CS6

Stappen foto bijsnijden Photoshop CS6 en verzamelingen (zie video)

 • Zet foto’s in aparte map: ‘foto’s onbewerkt’
 • Maak map aan: ‘Foto’s bewerkt bijsnijden’ bijvoorbeeld (crop)
 • Open in Photoshop één foto van de serie foto bijsnijden / foto uitsnijden in Photoshop uit map ‘onbewerkt’.
 • Stel standaardhandelingen in: open weergave modus/paneel ‘Actions’ (Alt+F9). Kies voor ‘nieuwe handeling aanmaken’ en geef die een eigen naam, bijv. ‘Foto bijsnijden en jpg’.
 • Start met opnemen / recorden van de handelingen die gelden voor je foto. Het rode bolletje staat mogelijk al aan. Doe de handeling, kies daarna Opslaan als (JPG) en dan Bestand/sluiten.
 • Sluit de recording af = Druk op vierkantje Stop-knopje. Je set handelingen is nu klaar. Je hebt er drie staan, en de naam erbij die de set naam dekt. Nu werk je vanuit een ander scherm:
 • Start met de Batch: ga naar bestand, kies automatisch, kies batch (file / automate / batch)
 • De handeling staat er als het goed is al in, dus je naam, ‘foto bijsnijden en jpg’.
 • Stel bronmap in en doelmap, vink aan ‘Save As’ toestaan. Zie deze afbeelding voor instellingen, zorg dat dezelfde vinkjes aanstaan!:Photoshop batch foto bijsnijden voor WordPress instellingen LET OP: Vinkje bij ‘Save As’ aanlaten. Zorg dus dat in je Handelingen scherm (Alt+F9) je opslaan als .jpg hebt ingesteld. Dan staan alle vinkjes goed zoals ze hier afgebeeld staan!!!

Bestanden converteren van .PSD naar JPEG

Wanneer je standaardbewerkingen hebt gedaan, zijn de bestanden in je doelmap mogelijk allemaal nog .PSD bestanden. Zeker als je ‘Save As’ hebt overgeslagen. Je kunt via het panel Scripts de foto’s converteren naar JPEG. Het wijst zich vanzelf. Je kunt kiezen voor JPEG foto’s en de kwaliteit van de foto’s, bijvoorbeeld 7.:

.PSD bestanden converteren naar JPEG Photoshop CS6 fotobijsnijden voor WordPress

Functie voor converteren foto batch Photoshop CS6 om te komen van .PSD naar .JPEG

Zie dus bovenstaande video en plaatjes over croppen van meerdere foto’s of veranderen van de extentie van je Photoshop CS6 bestanden.

Klaar! Nu bijgesneden foto uploaden binnen WordPress CMS

Log in binnen WordPress. Open je bericht op pagina. Ga op de gewenste plek staan in je editor. Kies de knop ‘Media toevoegen’. Linksboven de editor zit deze knop. Je kunt de foto’s nog op formaat aanpassen nadat je de foto in je bericht/pagina hebt gezet.
Succes.

Hopelijk lukt alles zo en weet je genoeg. Was dit nuttig, deel het dan met anderen. Zo niet, vertel mij je suggesties voor een betere blogpost op deze WordPress website. Ik ben bereikbaar via de mail. Gerben G van Dijk.

Heb je iets aan mijn WordPress blog gehad? Laat het mij merken! Link, deel of mail. Of huur mij in als WordPress webredacteur Utrecht.
Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Trackbacks

 1. […] Waar je ook aan je content werkt, je kunt foto’s online bewerken/bijsnijden. […]

En ja, reageer gerust

*