Gratis een infographic maken online? Hoe maak je een infographic? Ontdek de 5 beste infographic tools van dit moment!

Je hoeft je niet meer af te vragen wat de beste infographic tool is… Als webredacteur deel ik met jou de beste infographic tools anno 2021.

Voor visuele weergave is dat Canva (Pro) en voor gebruik van echte data (in Excel) moet je Visme.co nemen. In die laatste tool kun je trouwens ook animaties maken.

In dit artikel verzuip je niet in opties. Je kunt meteen aan de slag in een goede infographic tool waar je nog jaren plezier van hebt. Lees het artikel.

Inhoud van deze pagina op Webredactie blog: Toon artikel index

Dé 5 beste gratis infographic maken tools op rij (gratis infographics software)

Zoek niet verder als het gaat om tools voor gratis infographic maken. De meest populaire tool voor infographics ontwerpen, zijn:

 • 1. Canva en Canva Pro (gratis tool voor infographic ontwikkelen), zie ook de video op deze pagina. En video tutorial Canva.
 • 2. Visme.co (gratis infographic maken tool; dit is anno 2020 de tool om te gaan gebruiken (nieuwe release februari 2020), lees onder de 10 seconden video waarom.
  Lees over de vijf beste infographic tools voor zelf een infographic ontwerpen.

Dé beste infographic maken tools op rij (betaalde infographic software)

Natuurlijk kun je meer bereiken met betaalde Infographic maken tools. Dit zijn betaalde opties voor online ontwerpen van infographics:

 • 3. Visme.co (zowel gratis als betaalde infographic tool, mijn favoriet, sinds 24 februari 2020 bieden zij extra mogelijkheden die stap verder gaan dan andere infographics tools, PowerPoint en Prezi. Zie extra uitleg onder het plaatje.
 • 4. Vizualise.me (tool om een visuele CV of grafische resumé maken)
 • 5. Free Vector Pack (tip om gratis plaatjes voor infographics te downloaden)
infographic maken met beweging animatie in huisstijl

Infographic maken met animatie van een figuur in huisstijl kleuren is sinds 2020 mogelijk in de tool Visme.co.

Hoe maak je een infographic?

Zorg voor een goede briefing bij infographics maken.

Het belangrijkste bij een infographic maken, is de informatie selectie. Als je helder kunt zijn, over wat je wilt overbrengen. Kun je gemakkelijk een designer aan het werk zetten om je infographic te maken. Deze briefing loodst je d0or het proces. Een infographic ontwikkelen vraagt om een professionele aanpak. De belangrijkste kernpunten voor een goede briefing zijn:

 • Bedenk het doel van je infographic, wil je mensen informeren, prikkelen, overtuigen of entertainen?
 • Bepaal je kernboodschap (het feit dat mensen moeten onthouden na het zien van je infographic)
 • Omschrijf duidelijk wie je doelgroep is
 • Kies één invalshoek, zodat je niet alles wilt gaan vertellen in je infographic. Schets bijvoorbeeld een toekomstbeeld, Het Toekomstbeeld overbrengen, Of 5 eyeopeners, Of in 5 stappen naar minder… of betere…. , de 5 emoties waar je als professional doorheengaat, positieve krachten vs tegenkrachten. 5 fouten die je niet wilt maken. Kortom, koppel één manier van kijken aan je infographic zodat je via een bepaalde tekening of metafoor een krachtig beeld kan bedenken. Maak een selectie door één kerngegeven uit te werken.
 • Welke actie koppel je aan de infographic? Moeten lezers gaan doorlezen, gaan downloaden, zich aanmelden?
 • Bepaal op welke voorkennis je gaat aansluiten
 • Denk aan een kernachtige, zeer heldere manier om je boodschap over te brengen
 • Bedenk in welke stijl je een infographic zou willen maken
 • Kies je type infographic uit de Visme.co gallerie
 • Ontwerp eerst in zwart-wit, breng dan pas kleur aan
 • Test je infographic ontwerp bij leden van je doelgroep
 • Voeg knipsels, schetsen en plaatjes van internet toe om je infographic ontwerper aan beelden te helpen.

Je kunt met deze ingrediënten de inhoud maken voor een infographic briefing. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met visme.co als tool, bijvoorbeeld. Het moeilijkste werk is om een boeiende selectie te maken uit de inhoud die er is.

Infographic maken in huisstijl? Neem daarvoor Visme!

Als je infographics wilt maken in huisstijl, dan raad ik je Visme aan. Bekijk deze video.

Trend 2022: Infographic maken met animatie in huisstijl

Anno 2021 kan ik je bijpraten over de volgende infographic trend die zeker interessant is te noemen. De infographic tool Visme.co is in 2020 grondig vernieuwd en de developers slagen in hun missie om “Data en informatie weergeven in alle schoonheid.” Je kunt een infographic aanvullen met animaties en bewegende figuren, waarbij deze karakters in huisstijl te ontwerpen zijn(!), zijn echt een lust voor het oog. Natuurlijk is niemand in het marketing- en communicatievak nu slecht af met de tool Canva. Maar wie mensen wil verrassen, komt niet meer met Prezi en Powerpoint presentaties, maar maakt presentaties in Visme.co. Je hebt keuze uit uitgebreide iconenbanken en templates in de 3 verschillende design stijlen.

VideoVisme.co geeft je als niet-designer toch voldoende mogelijkheden om iets in huisstijl te ontwerpen (lettertype juist, kleuren  juist)

Waarom kiezen voor een infographic?

Visuele content maken, is dé manier om nog op te vallen tussen de veelheid aan content dat dagelijks tot ons komt. Een infographic stelt je in staat om  je kernboodschap snel over te brengen, waarbij beeldmateriaal veel sneller gelezen en opgeslagen wordt door je doelgroep dan dat tekst alleen dat zou doen.

Met een infographic verhoog je je bereik, omdat het ook nog eens veel meer gedeeld wordt dan andere content. Het is bij infographics wel de kunst om zaken eenvoudig te maken en één duidelijke kernboodschap er te laten uitspringen. Zowel tekst en beeld moeten daaraan bijdragen.

Gelukkig zijn er vele gratis infographic tools waarmee je aan de slag kan. Bijvoorbeeld om de belangrijkste enquêteresultaten weer te geven in mooie tabellen en grafieken. Of de klantreis om een bijzondere manier vorm te geven; als een fysieke reis, verbeeld in een infographic.

Waarom contentshock je dwingt tot visueler communiceren

Iedereen produceert content en een infographic ontwerpen en verspreiden is dé manier om nog op te vallen. Vanwege de contentshock is beter gebruik van beeldmateriaal een must! Ga maar na: relevante afbeeldingen brengen je boodschap meteen over en grijpen je lezers bij de kladden. Feit is dat infographics veel vaker worden gedeeld op sociale media. Soms tot wel 5 tot 7 keer zoveel.

Canva vs Visme.co voor infographic maken?

In Nederland is de infographic tool Canva.com het meest bekend. Van stagiair tot aan senior communicatiemedewerker, ze maken via Canva mooie plaatjes voor bij sociale media en soms dus ook een infographic. Intussen is er een tool waarmee je sneller tot een mooi resultaat komt. En waarmee je ook nog onderscheidender bent. Deze infographic tool ontdekte ik een paar jaar geleden, maar nu in 2020, zijn ze bij Visme.co echt op een hoger niveau aangeland. Dat bleek uit hun nieuwe release op 24 februari 2020. Elke (gevorderde) Powerpoint gebruiker, mag een gat in de lucht springen met wat nu mogelijk is met Visme.co.

Infographic tool met animatie Visme.co

Visme komt met infographic tool met daarin levende animaties van poppetjes in je huisstijl met eigen emoties en bewegingen om je verhaal te ondersteunen. New launche van Visme.co in 2020. Op de foto: medewerkers Visme.co.

Visme vs Canva: infographics maken in huisstijl mogelijk bij Visme.co

 • Je kunt eigen lettertype toevoegen aan Visme.co
 • Je kunt instellen dat andere mensen alleen met je gekozen huisstijlkleuren en lettertypen mogen werken, zodat uitrol in de organisatie mogelijk is.
 • Bekijk hoe Visme werkt als alternatief voor als je met deze tool voor print ontwerpen wilt, zoals je anders via Indesign zou moeten.
 • Bekijk hoe je via Visme sociale media plaatjes kunt ontwerpen  in huisstijl.
 • Dit zijn wat functies onder elkaar. Een screenshot van de brandkit en de mogelijkheid voor uploaden van eigen lettertype.

Visme features: Brandkit en lettertype toevoegen aan infographic

Voorbeeld van brandkit kleuren in Visme.

Visme huisstijl kit of brand kit

Visme huisstijl kit of brand kit, je kunt 6 kleuren toevoegen en 2 steunkleuren.

Voorbeeld van toegevoegde, eigen lettertype in Visme, in dit geval Neutra Text-Book

Visme lettertype toevoegen

Visme: eigen lettertype toevoegen is mogelijk.

Infographic tool met animatie in  huisstijl

Op 24 februari 2020. kwam Visme.co vanuit Washington DC met een baanbrekende, nieuwe release. De waarde die zij nu bieden voor infographics, gaat verder dan wat Canva je tot nu toe geboden heeft. Als je al gewend bent om in Adobe, Canva, Powerpoint of Prezi je presentaties te maken, dan geeft Visme je de vrijheid om je publiek te verrassen met animaties, levendige poppetjes en vooraf in tijd te stellen intervallen qua animatie. De software is op eenvoud en snelheid gericht.

Je maakt snel iets moois. En dat is wat Visme.co wil bieden: de optimale ervaring voor ‘non-designers’, dus 98% procent van alle mensen…. Dingen die je eigenlijk zou willen binnen Powerpoint, zijn gerealiseerd binnen Visme: in een logische flow kunnen werken; gebruik kunnen maken van 1001 templates. En bijvoorbeeld slides kunnen linken aan elkaar. In de betaalde versie kun je gemakkelijk infographics maken in de kleuren van de huisstijl. De brandkit houdt zowel de kleuren en lettertypen voor je vast.

Nieuwe Visme | Presentaties met animaties – Visme verslaat Powerpoint, Prezi en Canva

Zelf een mooie infographic of presentatie maken met animatie. Snel iets moois maken tool met mooie design elementen. Dat biedt Visme.com. Bekijk video:

Opmerkelijke release van Visme 2023

Visme.co helpt je infographics maken voor sociale media. Maar ook je presentaties voor publiek kun je nu een stuk levendiger en cooler maken. Vanwege deze Visme’s infographic ontwerp mogelijkheden:

 • Je eigen lettertype en merkkleuren kun je importeren / aangeven in Visme.co. Dus infographics in eigen huisstijl zijn mogelijk, zonder dat je dit eerst moet laten ontwerpen.
 • Visme hanteert 3 stijlen waaruit je allerlei beelden kunt kiezen, de beelden kun je laten weergeven in je eigen huisstijl kleuren
 • Datablokjes, zoals staafdiagrammen en klokjes kun je als animatie laten weergeven, ze bewegen dus bij opening van de slide, of na verstrijken van ingestelde timings.
 • Je kunt data uit Excel importeren voor het weergeven van grafieken. Dit werkt dus beter dan allerlei losse tools.
 • Je kunt allerlei karakters invoegen (ook diverse sets), die je helemaal in kleuren van de huisstijl kunt vormgeven. Deze karakters kunnen emoties tonen en (aanwijs) bewegingen maken. Heel interactief.
 • Visme biedt in de gratis variant geen huisstijl kleuren set aan.

Een video over Visme.co vind je onderaan dit bericht. Zodra de eerste nieuwe video’s over de nieuwe ontwerpmogelijkheden in 2020, vind je dat terug in dit bericht.

Voordelen Canva.com vs voordelen Visme.co infographic maken tool

Canva.com infographic tool, de voordelen

Een gratis infographic tool zoals Canva biedt voordelen boven betaalde software. Deze voordelen zijn:

 • Het is een gratis beeldbewerkingstool (!)
 • Goed ontworpen workflow
 • Eenvoudig in gebruik, al kan niet alles
 • Benodigde foto’s kun je direct bijkopen binnen Canva.

Ps. Het is een nadeel van Canva dat je foto’s moet bijkopen. Als je dit wilt omzeilen, kun je ook iconen en plaatjes downloaden voor infographics, zie mijn berichten:

Visme.co infographic app, de voordelen

Visme.co is gratis, maar heeft premium (betaalde) opties. De betaalde opties bieden grote voordelen boven de gratis ontwerp tools. Deze voordelen zijn:

 • Visme is ontwerptool voor infographic maken; zowel beginners als ontwerpers
 • De infographic software biedt individueel lidmaatschap aan van 14 dollar (E 12,50) de maand (!)
 • In deze standaard versie output formaten: jpeg, high-res PNG en PDF. Bij duurdere versies ook HTML5 output
 • 250 MB opslag voor 15 actuele ontwerpprojecten
 • 10 x sneller plaatjes kunnen maken voor sociale media; zoals voor Instagram
 • Snel ontwerpen van slides voor webbinars en PowerPoint presentaties
  Tool voor snel maken van banners en aanbiedingen voor op de website
 • Snel ontwerpen van stijlelementen voor in Mailchimp nieuwsbrieven
 • Zelf vormgeven van eigen logo en visitekaartje
 • Ontwerpen van Powerpoint presentatie voor nieuwe klanten
 • Gemakkelijk gebruik van eigen lettertypen en huisstijlkleuren in eigen infographics
 • Infographic met visualisatie van data, via import van een simpele Excel tabel (!)

Video: 1. De stappen voor infographic maken met Visme infographics uitgelegd

De stappen voor het ontwerpen van een infographic in huisstijl worden in deze video uitgelegd, wil je een designer inhuren, lees dan verder bij ‘Infographic briefing maken’. Deze film is verouderd, want Visme.co heeft geheel nieuwe manier van ontwerpen geïntroduceerd. Maar voorlopig geeft dit wel een goede indruk. Bekijk video:

Visme.co is de tool waar ik uiteindelijk ben gaan betalen. Dus dat is mijn tip! Lange tijd vond ik Canva (zie verder) de meest geschikte tool voor infographics maken. Todat ik een eigen lettertype wilde gaan gebruiken en ook grafieken wilde gaan maken in huisstijl. Toen ben ik op Visme.co uitgekomen.

Hoe kun je met Canva een infographic maken? Bekijk hoe deze tool werkt in de video. Het is gratis software voor infographics maken. Video:

Ad. X Infographic maken gratis online met Easel.ly

Easel.ly biedt gratis templates (themes) en plaatjes, en als je meer betaalt, krijg je meer mogelijkheden. Zelf zou ik de gratis versie gebruiken en extra plaatjes van internet afhalen. Of gewoon eens kijken welke JPG visuals Microsoft Powerpoint te bieden heeft of bijvoorbeeld Adobe Illustrator standaard al biedt. En neem start niet al te serieus: een infographic ontwerp online hoeft niet meteen perfect te zijn.

Infographic-website-easil.ly

Easil.ly biedt eenvoudige mogelijkheden voor infographics creëren.

Visme.co is een online infographic tool voor infographics ontwerpen, presentaties of voor (opzetten) van html pagina’s. Je kunt je resultaat downloaden als afbeelding of PDF. De gratis account maakt drie ontwerpen mogelijk.

 

Vizualize.me is een app of website voor infographics maken. Bijvoorbeeld om een visuele CV te maken (Curriculum Vitae of  Resume). Werk je met Indesign? Dan kun je ook Googlen op: resume indesign template. In de vorm van een tijdlijn van opgedane werkervaringen en opleidingen. Het nadeel is dat sommige titels in de Engelse taal blijven staan. Lettertype, kleuren en ontwerpen zijn wel aan te passen. Deze tip kwam van Eric van Isimedia. Een voorbeeld van een gratis visuele CV maken, heb ik uitgewerkt. Dit is maar een stukje; binnen Vizualize.me maak je een scrolbare infograhic:

CV infographic met tijdlijn

Je kunt ook een infographic maken met je loopbaan als onderwerp.

Je kunt zoeken in Google op ‘ZOEKWOORD’ FREE+VECTOR+PACK. Dit zijn overzichten met plaatjes, een soort stickervel, waar je zelf vormen kunt uitknippen. Deze vormen kun je uploaden naar je ‘werkplek’, bijvoorbeeld in Canva, Visme.co of in Easelly. De infographic die je maakt met eigen plaatjes is unieker; en vast mooier.

Ontworpen infographic exporteren als JPG, PNG of PDF

Je kunt exporteren als JPG en als PDF. Voor WordPress gebruik heb je altijd JPG nodig (fotobestand). Bewaar altijd de hoog kwaliteit afbeelding op je computer, en de lage resolutie kun je voor je WordPress website gebruiken, omdat de site te zwaar wordt om te laden met grote afbeeldingen erop… Je kunt ook binnen een Word document een JPG invoegen via Invoegen / afbeelding.

Conclusie: alle Infographic maken tools nog eens op rij:

Zoals je in dit bericht hebt kunnen lezen, is Canva dé gratis infographic tool waar je mee kunt starten. Voor professioneel gebruik, dus als je vaak e-books en webcampagnes wilt samenstellen, kun je beter terugvallen op betaalde tool zoals Visme.co. Omdat ik zelf goede ervaringen met Visme heb, raad ik je deze tool aan. De video hieronder laat nog zien wat je er allemaal mee kan:

 • Canva (tool voor gratis infographic maken) (gratis)
 • Easel.ly (tool voor gratis infographic maken)
 • Visme.co (betaalde tool, werkt ook met je Excel data) (14 dollar de maand)
 • Vizualise.me (tool om een visuele CV of grafische resumé maken)
 • Free Vector Pack (tip)

Bekijk de Visme review video: infographic tool voor ontwerpen sociale media visuals, e-books en webbinars etc.

Meer weten? Bekijk de features en prijs op de website van Visme.co. Krijg korting bij de aanschaf door eerst het webinar van Visme aan te vragen en dan op de aanbieding in te gaan (-10%).

Bekijk deze voorbeelden van goede infographics

Om een beeld te krijgen welke Infographics succesvol zijn gebleken, kun je kijken op de Pinterest Infographic verzameling van Frankwatching. Je kunt per infographic zien hoeveel bezoek deze heeft gehad, dus dat zegt ook iets over de kwaliteit wellicht.

Veel succes.

Gerben G van Dijk

Meer lezen over infographics:

Gerben G van Dijk
Volg hem