Hoe kun je een gratis infographic maken, zonder een designer in te schakelen? Dat kan wel degelijk! Ontdek welke gratis en betaalde infographic tools er zijn. Visuele content maken, komt ten goede aan je WordPress berichten, je sociale media updates en je nieuwsbrieven. Je verhoogt je bereik en je brengt je boodschap veel beter over. Het is bij infographics maken de kunst om één duidelijke kernboodschap te kiezen en het ontwerp daarbij te laten aansluiten. Gelukkig helpen diverse infographic makers je op weg!

Gratis infographic maken tools op rij (gratis infographics software)

Zoek niet verder als het gaat om tools voor gratis infographic maken. De meest populaire infographic maken tools van dit moment, zijn:

 1. Canva (tool voor gratis infographic maken), zie de video op deze pagina.
 2. Easel.ly (tool voor gratis infographic maken), zie screenshot op deze pagina.

NB. Een infographic maken in huisstijl, kan niet met gratis tools, maar wel via Visme.co. Zie de lijst met betaalde infographic maken tools:

Beste infographic maken tools op rij (betaalde infographics software)

Natuurlijk kun je meer met betaalde Infographic maken tools, Visme.co is daarbij mij favoriet. Maar om compleet te zijn, zijn dit je opties:

 1. Visme.co (betaalde tool, mijn favoriet, werkt met pre-set van je eigen lettertype en brandkleuren, importeren van Excel data gaat ook prima)
 2. Vizualise.me (tool om een visuele CV of grafische resumé maken)
 3. Free Vector Pack (tip)

Waarom een infographic maken?

Er is enorm veel content en een infograhic maken is dé manier om gelezen te worden. Relevante afbeeldingen doen het goed en brengen je boodschap meteen over. Feit is dat infographics worden vaker gedeeld. Ook helpt een infographic maken je om je conversie te verhogen. Soms tot wel 5 tot 7 keer zoveel. Ook ontvang je meer links naar je website. Kortom, genoeg redenen voor infographic maken!

Welke infographic maken tool gebruiken? meer uitleg over Canva.com en Visme.co

Canva.com, de voordelen

Een gratis infographic maken tool zoals Canva biedt voordelen boven betaalde software. Deze voordelen zijn:

 • Goed ontworpen workflow
 • Eenvoudig in gebruik, al kan niet alles
 • Benodigde foto’s kun je direct bijkopen binnen Canva.

Ps. Het is een nadeel van Canva dat je foto’s moet bijkopen. Als je dit wilt omzeilen, kun je ook iconen en plaatjes downloaden voor infographics, zie mijn berichten:

 

Visme.co, de voordelen:

Een betaalde infographic tool zoals Visme.co biedt voordelen boven de gratis software. Deze voordelen zijn:

 • Visme.co heeft een ‘brand-kit’, waardoor je huisstijlelementen zoals lettertype, kleuren en beeldelementen kunt uploaden
 • De mogelijkheid om grafieken te maken op basis van Excel data (check als alternatief Piktochart, maar is ook betaald)
 • Zowel eenvoudig als complex bewerken is mogelijk (geen voorkennis nodig van een designer)

Stappen voor infographic maken

De stappen voor het ontwerpen van een infographic in huisstijl worden in deze video uitgelegd, wil je een designer inhuren, lees dan verder bij ‘Infographic briefing maken’.

Visme.co is de tool waar ik uiteindelijk ben gaan betalen. Dus dat is mijn tip! Lange tijd vond ik Canva (zie verder) de meest geschikte tool voor infographics maken. Todat ik een eigen lettertype wilde gaan gebruiken en ook grafieken wilde gaan maken in huisstijl. Toen ben ik op Visme.co uitgekomen.

Infographic maken, de briefing vooraf

Een infographic maken vraagt om een professionele aanpak. De belangrijkste kernpunten voor een goede briefing zijn:

 

 

 • Bepaal je kernboodschap (het feit dat mensen moeten onthouden na het zien van je infographic)
 • Omschrijf duidelijk wie je doelgroep is
 • Bepaal op welke voorkennis je gaat aansluiten
 • Denk aan een kernachtige, zeer heldere manier om je boodschap over te brengen
 • Bedenk in welke stijl je een infographic zou willen maken
 • Kies je type infographic uit de Visme.co gallerie
 • Ontwerp eerst in zwart-wit, breng dan pas kleur aan
 • Test je ontwerp bij leden van je doelgroep

Ad. 1. Infographic maken (gratis) online met Canva (video)

Ad. 2 Infographic maken (gratis) online met Easel.ly

Easel.ly biedt gratis templates (themes) en plaatjes, en als je meer betaalt, krijg je meer mogelijkheden. Zelf zou ik de gratis versie gebruiken en extra plaatjes van internet afhalen. Of gewoon eens kijken welke JPG visuals Microsoft Powerpoint te bieden heeft of bijvoorbeeld Adobe Illustrator standaard al biedt. Een infographic maken online hoeft niet meteen perfect te zijn. Ga dan eerst voor ‘goed genoeg’.

Infographic-maken-easil.ly

Easil.ly biedt eenvoudige mogelijkheden voor infographics maken.

Ad 3. Infographic maken (betaald) online met Visme (video)

Visme.co is een online tool voor infographic maken, presentaties of voor (opzetten) van html pagina’s. Je kunt je resultaat downloaden als afbeelding of PDF. De gratis account maakt drie ontwerpen mogelijk.

Ad 4. Visuele CV infographic maken of grafische resumé maken met Vizualize.me

Vizualize.me is een infographic maken tool  om een visuele CV te maken (Curriculum Vitae of  Resume). Werk je met Indesign? Dan kun je ook Googlen op: resume indesign template. In de vorm van een tijdlijn van opgedane werkervaringen en opleidingen. Het nadeel is dat sommige titels in de Engelse taal blijven staan. Lettertype, kleuren en ontwerpen zijn wel aan te passen. Deze tip kwam van Eric van Isimedia. Een voorbeeld van een gratis visuele CV maken, heb ik uitgewerkt. Dit is maar een stukje; binnen Vizualize.me maak je een scrolbare infograhic:

Infographic-maken-CV-Resume-tool

Je kunt ook een infographic maken met je loopbaan als onderwerp.

Ad 5. Infographic maken met gratis iconen (Free Vector Pack)

Je kunt zoeken in Google op ‘ZOEKWOORD’ FREE+VECTOR+PACK. Dit zijn overzichten met plaatjes, een soort stickervel, waar je zelf vormen kunt uitknippen. Deze vormen kun je uploaden naar je ‘werkplek’, bijvoorbeeld in Canva, Visme.co of in Easelly. De infographics die je maakt met eigen plaatjes zijn weer unieker; en vast mooier.

Gemaakte infographic exporteren als JPG

Je kunt exporteren als JPG en als PDF. Voor WordPress gebruik heb je altijd JPG nodig (fotobestand). Bewaar altijd de hoog kwaliteit afbeelding op je computer, en de lage resolutie kun je voor je WordPress website gebruiken, omdat de site te zwaar wordt om te laden met grote afbeeldingen erop… Je kunt ook binnen een Word document een JPG invoegen via Invoegen / afbeelding.

Infographic maken tools op rij, samenvattend:

Bekijk voorbeelden van infographic maken (gratis) ook op Pinterest van Frankwatching.nl

Om een beeld te krijgen welke Infographics zoal zijn gemaakt om dingen over Marketing uit te leggen, kun je kijken op de Pinterest Infographic verzameling van Frankwatching. Je kunt per infographic zien hoeveel bezoek deze heeft gehad, dus dat zegt ook iets over de kwaliteit wellicht.

 

 

Veel succes met Infographics maken en zonder designer.

Gerben G van Dijk

Meer infographic maken software vinden:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *