Gratis muziek downloaden rechtenvrije YouTube free music

Ontdek de beste websites voor gratis downloaden van mp3 rechtenvrije muziek. Zeker als je van plan bent om zelfgemaakte video op YouTube of Vimeo te zetten, dat is royalty free music (of achtergrondmuziek zonder rechten) van groot belang. Je loopt het risico dat video platformen je video gaan weren, wanneer je zomaar muziek gebruikt waarbij je geen copyrights hebt betaald.

Rechtenvrije muziek of rechtenvrij achtergrondmuziek kun je vinden op diverse website, waarbij de audio library van YouTube een voordehandliggende bron is. Lees in dit artikel mijn favoriete websites voor gratis muziek en geluidsfragmenten. Houd er rekening mee dat geschikte gratis muziek vinden bij een video vaak een klein uur werk is. Dus doe je klusje in de avond. Bekijk bronnen:

Beste websites voor gratis muziek downloaden mp3

De beste websites voor rechtenvrije muziek downloaden, gratis achtergrondmuziek en geluidseffecten vinden, kom je nu te weten. Ontdek op welke royalty free music websites je veilig gratis muziek kunt downloaden. Je hoeft niet alleen muziek bij YouTube te vinden; ook op andere sites bieden muzikanten gratis muziek aan. Een aantal muziekbronnen zijn heel geschikt om vaak te gebruiken. Bekijk de 5 bronnen voor gratis muziek en 3 sample-websites met geluidseffecten.

5 websites voor gratis muziek downloaden / royalty free music

Dit zijn de beste 5 websites voor gratis en rechtenvrij muziek downloaden voor videogebruik of voor verdere audio bewerking. Als je toch wat origineler wilt zijn in je muziekkeuze, is het verstandig om ook websites buiten de YouTube Audio Library te bekijken.

 1. YouTube Audio Library (Ter info: Vimeo had ooit een gratis muziekbank, maar de Vimeo Free Music Store bestaat nu helaas niet meer…)
 2. Bensound.com voor gratis muziek downloaden (in ruil voor vermelding, zie extra uitleg)
 3. https://www.BackgroundMusicForFree.com (gratis achtergrondmuziek, free music website)
 4. https://www.freemusicarchive.org
 5. Soundcloud/nocopyrightsounds (550 nummers aan rechtenvrije filmmuziek)

3 Beste bronnen voor veilig gratis muziek downloaden of geluidseffecten (.mp3 of .wav)

Naast muziek, kun je ook geluidsfragmenten downloaden. Als maker van Youtube video heb je soms ook losse geluidseffecten nodig. Geluidsfragmenten worden in het Engels ‘free sound effects’ genoemd. Bij downloaden van muziek kun je voor .mp3 of voor .wav files gaan. Dit zijn audio bestanden die je goed kunt bewerken voor je uiteindelijke soundmix. Goede audio-bronnen voor gratis geluiden, zijn:

 1. https://www.freesound.org/ (voor samples / geluidseffecten)
 2. https://www.youtube.com (via vrij Zoeken in het Engels, bijvoorbeeld: ‘soundeffect door slam’, lees de uitleg over hoe geluidseffect downloaden van YouTube verderop)
 3. OpenGameart.org (Creatieve verzamelplek, als voorbeeld zoek ik op ‘dog’ (Barking)

arbo werkplek inrichten thuis bol com kopen

Gouden tips bij gratis muziek downloaden via YouTube

 1. Hoe YouTube Creator Studio Audio Library gebruiken?
 2. Hoe kom ik aan gratis geluidseffecten via YouTube?
 3. Welke gratis software is er voor audio bewerken van stem, muziek of geluidseffecten?
 4. Hoe muziek makers juist vermelden in de credits?

Ad 1. YouTube Creator Studio Audio Library gebruiken?

Gebruik de rechtenvrije muziek uit de Creator Studio Audio Library van Youtube, hierbij meteen de visuele uitleg (video) over hoe je deze gratis muziekbibliotheek kunt gebruiken:

CC Creative Commons Music, rechtenvrije muziek voor gratis downloaden (non-commercieel)

Wanneer je niet commercieel bezig bent, kun je Creative Commons muziekfragmenten veilig gebruiken. Er zitten beperkte rechten op gebruik van de muziek; maar als je er geen geld mee verdiend, zit je er goed mee. De genoemde 5 websites (zie boven) hebben gratis muziek, dan wel CC Creative Commons music om te gebruiken voor Youtube of voor je WordPress website.

>> Terug naar overzicht extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Ad 2. Hoe kom ik aan gratis geluidseffecten via YouTube?

Gebruikers op Youtube bieden zelf video’s aan met verschillende geluidseffecten Zo kun je een hele video afluisteren met gratis geluidsfragmenten voor een ‘dichtslaande deur’. Als je een geluidsfragment hebt gevonden via (in het Engels) Zoeken op YouTube, dan kun je het filmpje (illegaal) strippen. De online dienst die ik daarvoor gebruik is ForceDownload.com.

Rechtenvrije muziek downloaden door YouTube video te downloaden via tool.

Stappen gratis muziek downloaden door gehele YouTube video te downloaden via tool ForceDownload:

 • Ga naar ForceDownload.com
 • Plak de video url in, bijvoorbeeld deze: ‘Dichtslaande deur geluidseffect’, https://www.youtube.com/watch?v=GRHw8nkLhSs
 • Druk op ‘Choose format’
 • Kies mp3 of mp4 (wat beschikbaar is)
 • Druk ‘Continue without subscribtion’, negeer het dreigement: ‘Bad choice’
 • Wacht af, klik onder ‘converting the file: 100% op de link naar de mp4 of mp3’
  upload de Youtube video export naar je video-editing programma.
 • Sleep het geluid in je timeline, gebruik het beeld nooit, tenzij rechtenvrij (CC)!
 • Geweldig, je weet nu hoe je gratis geluiden van Youtube kunt downloaden.

>> Terug naar overzicht extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Ad 3. Welke gratis software is er voor audio bewerken van stem, muziek downloads of geluidseffecten?

Wil je rechtenvrije muziek, of audio of geluid demo’s, van Youtube gratis bewerken? Zie dan ook mijn eerdere bericht over geluid en stem bewerken met Audacity. Gratis software!

>> Terug naar overzicht extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Ad 4. Hoe muziek makers juist vermelden in de credits?

Tip voor juist vermelden van muzikanten bij muziek downloaden

Ontdek ook hoe je muziekmakers en componisten juist kunt vermelden als je rechtenvrij (CC) muziek gebruikt. Als je credits wilt vermelden in een video. Of in de beschrijving ervan. Dan zie je onder voorbeeld formats.

Het is belangrijk om makers van gratis en rechtenvrije muziek altijd te vermelden in de beschrijving van je video’s op YouTube. Het kan gebeuren dat muziek dat eerst aangeduid was als Creative Commons (CC) later een andere kwalificatie krijgt, waardoor er opeens meer rechten aan het muziekfragment zitten. En dat je doodleuk een waarschuwing van YouTube ontvangt waarin staat dat je illegale muziek, met auteursrechten, ten onrechte hebt gebruikt!

Dus als je muziek claims krijgt van YouTube, dan is het belangrijk dat je de links nog hebt naar de originele plaats waar jij de gratis muziek voor YouTube hebt gedownload. Dan kun je na boycot van Youtube de video “weer herstellen” en in een opmerking aangeven waar je de rechten aan ontleent; dus dan heb je de link toch nodig in contact met YouTube. Dus vermeld makers!

Juiste naamsvermelding makers onder YouTube video:

Voorbeeld 1: wijze vermelden maker van gratis muziek YouTube

Music: ‘Drive‘ by Ross Bugden. Free download: https://youtu.be/3pZdZiPnsGs

Voorbeeld 2: wijze vermelden maker van free music YouTube

Music: http://www.bensound.com/royalty-free-music

>> Terug naar extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Veel plezier met je gratis muziek downloaden!

Dank voor #youtube delen en reageren! Veel plezier met je verkregen royalty free music gratis.

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk online specialist en SEO uit regio Utrecht46% procent van alle pagina's op deze blog staan in de top 10 van Google (2021). Denk jij erover je Google SEO uit te besteden, maar niet aan een SEO agency? Vanuit de regio Utrecht doe ik een contentanalyse via Google Search Console, SE-Ranking en Google Ads (SEA). Samen met uw organisatie werk ik toe naar toegankelijke, begrijpelijke én bruikbare content. In de vorm van SEO teksten, fotografie en ook video. Kwaliteitsgericht en op de lange termijn. Zodat uw organisatie voortaan aan de weg timmert met hogere online zichtbaarheid. Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Mail dan  [email protected] of bel even: 06 – 23661106.