Lees waar gratis muziek downloaden mogelijk is. Ontdek de beste websites voor rechtenvrije muziek. Omdat royalty free music gratis uitzoeken vaak een tijdrovende bezigheid is, geef ik alleen gratis muziek websites op die prettig werken en waarbij downloaden mogelijk is. Lees ook hoe je muziek gratis kunt bewerken op je laptop, zie dan ook het vervolgartikel.

Wil je gratis muziek downloaden voor onder je YouTube filmpjes?

De beste tips voor rechtenvrije muziek downloaden, gratis achtergrondmuziek en geluidseffecten vinden, kom je nu te weten. Ontdek op welke royalty free music websites je veilig gratis muziek kunt downloaden. Ook legt Webredactie blog je uit hoe je video’s van YouTube kunt rippen, zodat je video en geluidsfragmenten verder kunt bewerken in je montage programma.

Tenslotte krijg je tips voor handige aankopen als het gaat om video maken.  Zie ook mijn bericht over een gratis geluidsstudio in Windows 10 om geluid te verbeteren van de muziek die je gratis van YouTube hebt gedownload.

muziek-downloaden-van-youtube-tools

 

Beste websites voor gratis muziek downloaden van YouTube

Je moet weten op welke websites je muziek kunt vinden.  Een aantal muziekbronnen zijn heel geschikt om vaak te gebruiken. Ik heb de bronnen voor gratis muziek downloaden van Youtube voor je op rij gezet. Je hoeft niet alleen muziek bij YouTube te halen, er zijn ook anders sites waar muzikanten hun muziek rechtenvrij aanbieden.

5 Beste gratis muziek downloaden bronnen:

Dit zijn de beste 5 websites voor gratis en rechtenvrij muziek downloaden voor videogebruik of voor verdere audio bewerking. Als je toch wat origineler wilt zijn in je muziekkeuze, is het verstandig om ook websites buiten de YouTube Audio Library te bekijken.

De 5 bronnen voor veilig gratis muziek downloaden / royalty free music gratis:

 1. YouTube Audio Library (Ter info: Vimeo had ooit een gratis muziekbank, maar de Vimeo Free Music Store bestaat nu helaas niet meer…)
 2. Bensound.com voor gratis muziek downloaden (in ruil voor vermelding, zie extra uitleg)
 3. https://www.BackgroundMusicForFree.com (gratis achtergrondmuziek, free music website)
 4. https://www.freemusicarchive.org
 5. Soundcloud/nocopyrightsounds (550 nummers aan rechtenvrije filmmuziek)

3 Beste bronnen voor veilig gratis muziek downloaden of geluidseffecten (.mp3 of .wav)

Naast muziek, kun je ook geluidsfragmenten downloaden. Als maker van Youtube video heb je soms ook losse geluidseffecten nodig. Geluidsfragmenten worden in het Engels ‘free sound effects’ genoemd. Bij downloaden van muziek kun je voor .mp3 of voor .wav files gaan. Dit zijn audio bestanden die je goed kunt bewerken voor je uiteindelijke soundmix. Goede audio-bronnen voor gratis geluiden, zijn:

 1. https://www.freesound.org/ (voor samples / geluidseffecten)
 2. https://www.youtube.com (via vrij Zoeken in het Engels, bijvoorbeeld: ‘soundeffect door slam’, lees de uitleg over hoe geluidseffect downloaden van YouTube verderop)
 3. OpenGameart.org (Creatieve verzamelplek, als voorbeeld zoek ik op ‘dog’ (Barking)

Tip voor juist vermelden van muzikanten bij muziek downloaden

Ontdek ook hoe je muziekmakers en componisten juist kunt vermelden als je rechtenvrij (CC) muziek gebruikt. Naast handige websites voor gratis muziek is YouTube zelf een goede bron voor geluidsfragmenten. Lees verder!

 

 

Extra uitleg bij gratis muziek downloaden via YouTube

 1. YouTube Creator Studio Audio Library gebruiken?
 2. Hoe kom ik aan gratis geluidseffecten via YouTube?
 3. Welke gratis software is er voor audio bewerken van stem, muziek of geluidseffecten?
 4. Hoe muziek makers juist vermelden in de credits?

YouTube Creator Studio Audio Library gebruiken?

Gebruik de rechtenvrije muziek uit de Creator Studio Audio Library van Youtube, hierbij meteen de visuele uitleg (video) over hoe je deze gratis muziekbibliotheek kunt gebruiken:

CC Creative Commons Music, rechtenvrije muziek voor gratis downloaden (non-commercieel)

Wanneer je niet commercieel bezig bent, kun je Creative Commons muziekfragmenten veilig gebruiken. Er zitten beperkte rechten op gebruik van de muziek; maar als je er geen geld mee verdiend, zit je er goed mee. De genoemde 5 websites (zie boven) hebben gratis muziek, dan wel CC Creative Commons music om te gebruiken voor Youtube of voor je WordPress website.

>> Terug naar overzicht extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Hoe kom ik aan gratis geluidseffecten via YouTube?

Gebruikers op Youtube bieden zelf video’s aan met verschillende geluidseffecten Zo kun je een hele video afluisteren met gratis geluidsfragmenten voor een ‘dichtslaande deur’. Als je een geluidsfragment hebt gevonden via (in het Engels) Zoeken op YouTube, dan kun je het filmpje (illegaal) strippen. De online dienst die ik daarvoor gebruik is ForceDownload.com.

Stappen gratis muziek downloaden door gehele YouTube video te downloaden via tool ForceDownload:

 • Ga naar ForceDownload.com
 • Plak de video url in, bijvoorbeeld deze: ‘Dichtslaande deur geluidseffect’, https://www.youtube.com/watch?v=GRHw8nkLhSs
 • Druk op ‘Choose format’
 • Kies mp3 of mp4 (wat beschikbaar is)
 • Druk ‘Continue without subscribtion’, negeer het dreigement: ‘Bad choice’
 • Wacht af, klik onder ‘converting the file: 100% op de link naar de mp4 of mp3’
  upload de Youtube video export naar je video-editing programma.
 • Sleep het geluid in je timeline, gebruik het beeld nooit, tenzij rechtenvrij (CC)!
 • Geweldig, je weet nu hoe je gratis geluiden van Youtube kunt downloaden.

>> Terug naar overzicht extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Welke gratis software is er voor audio bewerken van stem, muziek downloads of geluidseffecten?

Wil je rechtenvrije muziek, of audio of geluid demo’s, van Youtube gratis bewerken? Zie dan ook mijn eerdere bericht over geluid en stem bewerken met Audacity. Gratis software!

 

 

>> Terug naar overzicht extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Hoe muziek makers juist vermelden in de credits?

Het is belangrijk om makers van gratis en rechtenvrije muziek altijd te vermelden in de beschrijving van je video’s op YouTube. Het kan gebeuren dat muziek dat eerst aangeduid was als Creative Commons (CC) later een andere kwalificatie krijgt, waardoor er opeens meer rechten aan het muziekfragment zitten. En dat je doodleuk een waarschuwing van YouTube ontvangt waarin staat dat je illegale muziek, met auteursrechten, ten onrechte hebt gebruikt!

Dus als je muziek claims krijgt van YouTube, dan is het belangrijk dat je de links nog hebt naar de originele plaats waar jij de gratis muziek voor YouTube hebt gedownload. Dan kun je na boycot van Youtube de video “weer herstellen” en in een opmerking aangeven waar je de rechten aan ontleent; dus dan heb je de link toch nodig in contact met YouTube. Dus vermeld makers!

Juiste naamsvermelding makers onder YouTube video:

Voorbeeld 1: wijze vermelden maker van gratis muziek YouTube

Music: ‘Drive‘ by Ross Bugden. Free download: https://youtu.be/3pZdZiPnsGs

Voorbeeld 2: wijze vermelden maker van free music YouTube

Music: http://www.bensound.com/royalty-free-music

>> Terug naar extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Veel plezier met je gratis muziek downloaden

Dank voor #youtube delen en reageren! Veel plezier met je verkregen royalty free music gratis.

Gerben G van Dijk