Gratis muziek downloaden rechtenvrije YouTube free music

Hoe kan ik gratis muziek downloaden van YouTube? Wat zijn de beste websites voor gratis muziek downloaden? Bekijk de 5 beste websites voor rechtenvrije muziek en gratis geluidseffecten downloaden. Vind sneller de filmmuziekjes en mp3 audio-effecten die je zoekt.

Hoe gratis muziek downloaden van YouTube en andere 5 beste websites?

Hoe kan ik gratis muziek downloaden van YouTube? Dit zijn de beste 5 websites voor gratis en rechtenvrij muziek downloaden voor videogebruik of voor verdere audio bewerking (.mp3). Bekijk nu deze free websites for royalty free music. Als je kunt downloaden in .wav format dan is de kwaliteit hoger dan gratis mp3 muziekbestanden die meer gecomprimeerd zijn. Exporteren van een free mp3 file zou moeten op kwaliteit 192 of meer.

Legaal gratis muziek downloaden of illegale muziek downloaden?

Bovenstaande 5 bronnen voor gratis muziek downloaden zijn bronnen voor legaal muziek downloaden. Het is illegaal om muziek te strippen van internetbronnen waar auteursrechten op rusten. Toch is illegale muziek downloaden denkbaar, bijvoorbeeld omdat je het niet gaat herpubliceren, maar puur een gratis download maakt voor studiedoeleinden. De meest betrouwbare tool is om Audacity te gebruiken om geluid op te nemen vanaf een YouTube filmpje dat je op dat moment ook afspeelt. 

Een tool of app voor illegaal muziek downloaden is byclickdownloader.com. Het is ook een tool om video’s te downloaden voor offline gebruik. Het is gratis software, maar na uitproberen, kost het geld om By Click Downloader te gebruiken. Hoe je de By Click downloader verwijdert van je laptop of computer, leer je in deze video.

Tenslotte geef ik nog deze tool ClipGrab voor video’s downloaden vanaf YouTube en Vimeo voor eigen gebruik, zoals studie. Dan nu naar betaalde tools voor gratis muziek downloaden.

Betaalde websites voor muziek downloaden (niet gratis)

Voorgaande opsomming waren sites voor rechtenvrije muziek, dus royalty free music, vaak in .mp3 format. Het is mij ook eens gebeurt dat gratis muziek later toch rechten bleek te bevatten. YouTube blokkeert dan die video’s. Of het gebeurt dat inkomsten uit advertenties rondom je video dan gaan naar de “rechthebbende eigenaar”. Je kunt dit voorkomen door wel voor muziek te betalen.

 • AudioJungle.net: Audio Jungle biedt Royalty free music aan vanaf 1 Euro per nummer. Je hebt dan meer garanties dat de gekozen muziek geen problemen gaat geven in de toekomst. Het gaat om gratis audio tracks en geluiden van muzikanten en sound designers. Je kunt ook een gratis tune laten componeren, bijvoorbeeld door Peter Fokkema (van Peper en Zout).
 • Premiumbeat.com: Dit kost eenmalig 45 euro per nummer in je video. Je zit safe qua rechten, maar het is dus prijziger.

Hoe gratis muziek downloaden: dé 5 bewezen websites nader uitgelegd

Wanneer ik video’s maak, wil ik vaak een gratis muziekje eronder zetten, zonder dat ik daarvoor rechten hoef te betalen. En zonder dat YouTube het later weigert, omdat muziekrechten geschonden zouden zijn. Hier de vijf beste websites voor download van free music.

Waarom kan ik bijvoorbeeld geen bekende popliedjes mp3 gebruiken onder een video?

Bekende liedjes gebruiken, is stuk leuker in je video’s op YouTube en Vimeo. Maar dan zul je moeten betalen voor de copyrights. Gebruik van onbekendere muziek, royalty free music of gratis achtergrondmuziek, voorkomt dat je video op zwart komt te staan. Dit doet YouTube bijvoorbeeld.

Websites voor gratis muziek downloaden (rechtenvrij)

YouTube Audio Library, de meest eenvoudige site voor gratis muziek downloaden

De nummer 1 website voor muziek downloaden gratis is gewoon te vinden in de YouTube Creator Studio. Rechtenvrije muziek of rechtenvrij achtergrondmuziek vindt je aldaar op genre. Ga naar de website: YouTube Audio Library   

free music by studio.youtube.com
free music downloaden by studio.youtube.com

Free Music Archive

Rechtenvrije muziek downloaden gratis, dat kan via deze site met uitsluitend gratis muziek: freemusicarchive.org

free music site freemusicarchive.org
free music site freemusicarchive.org

Freesound

Website voor downloaden van losse geluidsfragmenten: Freesound.org

freesound free adio library
https://freesound.org/

 

Soundcloud

Website voor rechtenvrije filmmuziek: Soundcloud/nocopyrightsounds

soundcloud rechtenvrije muziek voor video
soundcloud rechtenvrije muziek voor video

Ben Sound (free music download)

Voor gratis muziek downloaden (in ruil voor vermelding, zie extra uitleg: Bensound.com

bensound.com download mp3
bensound.com download mp3

Gratis websites voor downloaden geluidseffecten (.mp3 of .wav)

Naast rechtenvrije muziek, kun je ook geluidsfragmenten gratis downloaden.

Als maker van (YouTube) video heb je soms ook losse geluidseffecten nodig. Geluidsfragmenten worden in het Engels ‘free sound effects’ genoemd.

Audio-bronnen voor downloaden van gratis geluiden, zijn:

Deze 3 websites voor gratis geluiden en free sounds downloaden.

 1. https://www.freesound.org/ (voor samples / geluidseffecten)
 2. https://www.youtube.com (via vrij Zoeken in het Engels, bijvoorbeeld: ‘soundeffect door slam’, lees de uitleg over hoe geluidseffect downloaden van YouTube verderop)
 3. OpenGameart.org (Creatieve verzamelplek, als voorbeeld zoek ik op ‘dog’ (Barking)

Welk muziekformaat kun je het beste downloaden?

Bij muziek downloaden gratis kun je voor .mp3 of voor .wav files gaan. Dit zijn audio bestanden die je goed kunt bewerken voor je uiteindelijke soundmix.

Beste websites voor gratis muziek downloaden 

De beste websites voor rechtenvrije muziek downloaden, gratis achtergrondmuziek en geluidseffecten vinden, kom je nu te weten. Ontdek op welke royalty free music websites je veilig gratis muziek kunt downloaden. Je hoeft niet alleen muziek bij YouTube te vinden; ook op andere sites bieden muzikanten gratis muziek aan. Een aantal muziekbronnen zijn heel geschikt om vaak te gebruiken. Bekijk de 5 bronnen voor gratis muziek en 3 sample-websites met geluidseffecten.

Gouden tips bij gratis muziek downloaden gratis via YouTube

 1. Hoe YouTube Creator Studio Audio Library gebruiken?
 2. Hoe kom ik aan gratis geluidseffecten via YouTube?
 3. Welke gratis software is er voor audio bewerken van stem, muziek of geluidseffecten?
 4. Hoe muziek makers juist vermelden in de credits?

Tip: YouTube Creator Studio Audio Library gebruiken?

Gebruik de rechtenvrije muziek uit de Creator Studio Audio Library van Youtube, hierbij meteen de visuele uitleg (video) over hoe je deze gratis muziekbibliotheek kunt gebruiken:

CC Creative Commons Music, rechtenvrije muziek voor gratis downloaden (non-commercieel)

Wanneer je niet commercieel bezig bent, kun je Creative Commons muziekfragmenten veilig gebruiken. Er zitten beperkte rechten op gebruik van de muziek; maar als je er geen geld mee verdiend, zit je er goed mee. De genoemde 5 websites (zie boven) hebben gratis muziek, dan wel CC Creative Commons music om te gebruiken voor Youtube of voor je WordPress website.

>> Terug naar overzicht extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Tip: Hoe kom ik aan gratis geluidseffecten via YouTube?

Gebruikers op Youtube bieden zelf video’s aan met verschillende geluidseffecten Zo kun je een hele video afluisteren met gratis geluidsfragmenten voor een ‘dichtslaande deur’. Als je een geluidsfragment hebt gevonden via (in het Engels) Zoeken op YouTube, dan kun je het filmpje (illegaal) strippen. De online dienst die ik daarvoor gebruik is ForceDownload.com.

Rechtenvrije muziek downloaden gratis door YouTube video te downloaden via tool.

Stappen gratis muziek downloaden door gehele YouTube video te downloaden via tool ForceDownload:

 • Ga naar ForceDownload.com
 • Plak de video url in, bijvoorbeeld deze: ‘Dichtslaande deur geluidseffect’, https://www.youtube.com/watch?v=GRHw8nkLhSs
 • Druk op ‘Choose format’
 • Kies mp3 of mp4 (wat beschikbaar is)
 • Druk ‘Continue without subscribtion’, negeer het dreigement: ‘Bad choice’
 • Wacht af, klik onder ‘converting the file: 100% op de link naar de mp4 of mp3’
  upload de Youtube video export naar je video-editing programma.
 • Sleep het geluid in je timeline, gebruik het beeld nooit, tenzij rechtenvrij (CC)!
 • Geweldig, je weet nu hoe je gratis geluiden van Youtube kunt downloaden.

>> Terug naar overzicht extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Tip: Welke gratis software is er voor audio bewerken van stem, muziek downloads of geluidseffecten?

Wil je rechtenvrije muziek, of audio of geluid demo’s, van Youtube gratis bewerken? Zie dan ook mijn eerdere bericht over geluid en stem bewerken met Audacity. Gratis software!

>> Terug naar overzicht extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Tip: Hoe muziek makers juist vermelden in de credits?

Tip voor juist vermelden van muzikanten bij muziek downloaden

Ontdek ook hoe je muziekmakers en componisten juist kunt vermelden als je rechtenvrij (CC) muziek gebruikt. Als je credits wilt vermelden in een video. Of in de beschrijving ervan. Dan zie je onder voorbeeld formats.

Het is belangrijk om makers van gratis en rechtenvrije muziek altijd te vermelden in de beschrijving van je video’s op YouTube. Het kan gebeuren dat muziek dat eerst aangeduid was als Creative Commons (CC) later een andere kwalificatie krijgt, waardoor er opeens meer rechten aan het muziekfragment zitten. En dat je doodleuk een waarschuwing van YouTube ontvangt waarin staat dat je illegale muziek, met auteursrechten, ten onrechte hebt gebruikt!

Dus als je muziek claims krijgt van YouTube, dan is het belangrijk dat je de links nog hebt naar de originele plaats waar jij de gratis muziek voor YouTube hebt gedownload. Dan kun je na boycot van Youtube de video “weer herstellen” en in een opmerking aangeven waar je de rechten aan ontleent; dus dan heb je de link toch nodig in contact met YouTube. Dus vermeld makers!

Juiste naamsvermelding makers onder YouTube video:

Voorbeeld 1: wijze vermelden maker van gratis muziek YouTube

Music: ‘Drive‘ by Ross Bugden. Free download: https://youtu.be/3pZdZiPnsGs

Voorbeeld 2: wijze vermelden maker van free music YouTube

Music: bensound.com/royalty-free-music

>> Terug naar extra uitleg over gratis muziek gebruiken

Veel plezier met je muziek downloaden gratis!

Dank voor #youtube delen en reageren! Hopelijk ben je blij met je gratis downloads aan muziek. Veel plezier met je verkregen royalty free music gratis.

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk
Volg hem