ebook maken amazon boektip

Wil je een boek publiceren op Amazon KDP. Een boek op Amazon uitgeven. Gratis publiceren op Amazon. Dit heb ik reeds al eens gedaan. Dus heb ik er kennis over. Graag raad ik je dit boek aan als je wilt verkopen op Amazon.

Amazon boek publiceren op Amazon

Een boek publiceren op Amazon is geen garantie voor verkoop. Je doet er goed aan om eerst zelf op Amazon te kijken hoe goed het aanbod aan ebook Kindle’s en Paperback’s al is. Het kan maanden duren voordat je ook maar iets verkoopt op Amazon. Je zult veel aanvullende marketing moeten doen. Als er koophistorie is, kan het algoritme van Amazon pas voor jou gaan werken.

ISBN nummer nodig of niet?

Als je een Kindle of Paperback uitgeeft, kan dit op een ISBN van Amazon (gratis). Of via MijnIsbn.nl waarbij je zelf twee ISBN’s koopt; voor je eboek en voor je printuitgave. Kosten: 200 Euro (100 per ISBN). Voor je eerste boek is het niet zo waarschijnlijk dat het gaat lopen. Probeer gewoon een ISBN van Amazon zelf. En doorloop het publicatieproces bij Amazon. Het is je leerschool. Uiteindelijk zijn auteurs die wat verdienen de mensen die een serie schrijven en ook lezers aan zich weten te binden. Je kunt fictie schrijven, of non-fictie (dus over onderwerpen).

Ebook schrijven in Word

Je kunt starten met je boek door deze in Word op te stellen. En later dit bestand geschikt te maken voor upload naar Amazon. De website van Amazon waar je zelf kunt optreden als uitgever heet: kdp.Amazon. Je kunt KDP Amazon gewoon googlen om er te komen. Als Nederlander betaal je geen belastingen over inkomsten uit zelf gepubliceerde boeken. Mits je in het proces van Amazon je belastinggegevens opgeeft. En je BSN nummer (als TIN nummer) opgeeft als om een buitenlands nummer gevraagd wordt. Qua prijs zul je dichtbij de kosten voor publicatie moeten zitten. Dit om aankopen te krijgen. Deze aankopen moeten leiden tot goede reviews. Pas daarna zal de verkoop van je eigen Amazon Kindle boek en paperback kunnen toenemen. Verwacht er niet teveel van….

Een eigen boek publiceren op Amazon

Het is veel, veel werk een boek te schrijven en daarop deze juist te plaatsen. Het is aan te bevelen om een lezersgroep in te stellen, zodat je feedback krijgt. De kaft moet er professioneel ontworpen uitzien. Je zult eerst onderzoek moeten doen voor welke twee categorieën je schrijft op Amazon. En kijken wat er al is. En of je daar een unieke boodschap aan kunt toevoegen.

Online boek laten vertalen

Zelf schreef ik eerst in het Nederlands, daarna heb ik het laten vertalen via Fairlingo.com. Je kunt trouwens zelf sommige teksten al goed vertalen met deepl.com vertaalmachine. Ik heb met Fairlingo een aardig goede ervaring gehad, maar je weet niet wie de vertaalklus krijgt. Een professionele vertaler heeft de tekst ook gezien. Het Engels was niet overal mooi, maar niet fout. Dus geen stomme fouten in het Engels. En de juiste toon voor het Engels UK (international). Meer weten over vertalingen van teksten? Lees mijn bericht over website vertalen.

Eerst zoekwoordenonderzoek naar populaire onderwerpen

Via de software SE Ranking kun je kijken welke zoekwoorden populair zijn in de VS of UK om in je titel te doen. Zodat je Amazon boek gevonden kan worden op gangbare zoektermen. Maar je kunt ook kijken welke woorden Google zelf teruggeeft als je over je eigen thema iets intypt in Google. Hetzelfde onderzoek kun je doen in Amazon zelf. De helft van het werk is om een goede titel en goede insteek te hebben. Vandaar dat je vergelijkbare Amazon boeken eerst moet onderzoeken.

Hulp bij publiceren op Amazon

Voor hulp bij publiceren op Amazon, Kobo, Bol.com en Smashwords.com kan ik je een zzp’er aanraden. Haar blog bevat al heel veel tips en informatie. Zij heet Maria Staal en dit is haar site. Ze is schrijfexpert en self-publishing expert. Ze is erg hulpvaardig. Als je wilt concentreren op het schrijven, kun je haar inhuren om feedback te krijgen en de uiteindelijke plaatsingen te doen.

Amazon boek over zelf publiceren op Amazon.com

Graag raad ik je dit boek aan als je zelf wilt publiceren op Amazon en zelf wilt verkopen op Amazon. Het boek vertelt precies wat je moet doen. Zodat je uiteindelijk de juiste upload kan doen naar Amazon KDP. Zelf heb ik er veel aan gehad voor mijn online boek. En mijn drukwerk boek. Onderstaand boek gaat over publiceren op Amazon als selfpublisher:

 

ebook maken amazon boektip

Goed Amazon boek over zelf publiceren op Amazon

Wel of geen professionele ontwerper van je boek nemen?

Het is aan te raden om een zo professioneel mogelijk product te laten maken. Je hebt het dan over een Cover en over de inhoud (PDF) van je boek. Een ontwerper kan PDF’s maken voor drukkerijen in Adobe Indesign. Maar op zich kun je zelf dit type PDF’s ook maken via Canva (lees mijn handleiding over Canva Pro). Toen ik al zelf had gepubliceerd op Amazon (met behulp van het boek dat ik hierboven heb aangeraden), wou ik bij nader inzien ook een paperback publiceren op IngramSpark. Dit vereist weer net andere maten van mijn bestanden. En er zijn vele voorschriften. Via Amazon wist ik dat mijn boekje 36 pagina’s had. Na herontwerp in een ander formaat zijn het nu 45 pagina’s. Ik heb voor 41 dollar de ontwerpster Aalishaa aan het werk gezet via Fiverr.com. Zij heeft de cover en de inhoud volgens voorschriften gemaakt. Ik heb de indruk dat ze een paar dagen eraan gewerkt heeft, maar dat valt moeilijk in te schatten. Zij zit in India, ik in Nederland. Maar ik ben tevreden over wat ze gemaakt heeft. Ik zet alleen een paperback op IngramSpark, omdat mijn ebook al op Amazon staat. En dat pikt IngramSpark niet. Mijn upload files zien er nu zo ongeveer uit. Dan weet je dat het boek net wat mooier ontworpen is, dan ik zelf zou doen.

indesign ontwerp voor paperback laten maken publiceren

Indesign ontwerp voor paperback laten maken publiceren. Door ontwerpster Aalishaa die freelance werk aanneemt via Fiverr.com.

Na publicatie op Amazon

Als je eenmaal auteur op Amazon bent, ben je nog geen goedverkopende auteur. Je zult het boek moeten promoten bij tijdschriften, podcasten en allerlei websites. Je hebt veel geduld nodig om uitbetaald te worden ook. Omdat je een zekere hoeveelheid verkocht moet hebben. En dit gaat per land. Bekijk onderstaande video, het liefst voordat je ook maar een boek gaat schrijven.

Amazon Select of niet?

Je kunt beslissen om alleen op Amazon te publiceren. Het is een goed idee om alleen Amazon te doen als je een Engelstalig boek hebt. Je hebt dan extra mogelijkheden voor gratis marketing. Zoals beschreven in dat gekleurde boek dat ik aanraad. Zelf heb ik dat niet gedaan. Ik heb ook uploads van mijn ebook staan op Smashwords en Kobo gedaan. En via Kobo ook op Bol.com. En nu dus ook een paperback op IngramSpark. Het is ook mogelijk om in je eigen webwinkel je boeken te verkopen. Als je met Shopify werkt of met WooCommerce. Dit laat je dan lopen via Lulu.com.

Selling on Amazon KDP – What to know first

Deze video legt je uit hoe verkopen op Amazon werkt. Je zult veel geduld moeten hebben. De eerste boekverkoop laat op zich wachten. Betalingen duren vele maanden, mits je genoeg verkoopt. Druk op dit plaatje om de video te starten.

Amazon Ebook promoten tips

Hoe kun je een Amazon online boek of Amazon ebook promoten? Volg deze tips.

 • Gratis reviews krijgen voor je e-boek of paperback, kun je proberen via een gratis weekje lidmaatschap van Pubby.co (gebruik deze link voor vrij aanmelden, mocht je betaald lid worden, geeft het je 15% korting). Zorg dat je in één dag checkt of je inschrijving en uploads goed zijn gegaan. En hop, je krijgt reviews op Amazon.com van meelezers via Pubby.co. Je kunt ook zelf credits verdienen door ander werk te lezen en reviews te schrijven.
 • Je kunt na publicatie op Amazon (als je eboek of paperback life is) nog 8 extra categorieën toevoegen waarin je boek verschijnt. Meer kans op ontdekking van je boek. Zie video hieronder:
 • Verder is adverteren op Amazon het meest voor de hand liggend is om te doen.

Video Amazon categoriën uitbreiden naar 10 per marketplace (US, UK, IN, NL etc)

Je kunt de zichtbaarheid op Amazon vergroten door meer categorieën aan je ebook en paperback (en PDF) toe te kennen. Bekijk de video:

Amazon marketing ebook (vervolg)

Je kunt nog andere dingen proberen, die dus meer tijd gaan kosten, zoals deze dingen op je online boek (epub, pdf) te promoten, te verkopen online:

 • Zorg dat je kaft gaaf ontworpen is. Professioneel. Het loont de moeite om doelgroep onderzoek te doen en mensen te laten kiezen tussen 2 of 3 kaften. Het is bepalend voor je boek verkopen.
 • Besteed veel zorg aan je zoekwoorden en categorieën op Amazon. Probeer een categorie te kiezen waarbij je wellicht hoog kan eindigen in de top 100. Vaak is dit wishful thinking, overigens. Op YouTube kun je hier genoeg over vinden.
 • Als je alleen op Amazon zit, niet op andere ebook en paperback platformen, kun je acties doen via KDP Select. Zo kun je de eerste 5 dagen na publicatie het boek gratis aanbieden. Alleen doen als je niet meteen op Bol.com en Kobo ook gaat. Verder zijn er meer acties nodig, waar je je apart in moet verdiepen. Dat kan via YouTube bijvoorbeeld. Ik heb nog een aardige video introductie onderin deze post.
 • Wees een actieve en oprechte deelnemer bij specifieke Facebookgroepen.
 • Schrijf influencers aan (zelfs als dit docenten zijn en geen beroemde mensen), vraag of ze je boek kunnen promoten. Beloof of betaal meer beroemde influencers (op YouTube) een bedrag, zodat ze interesse krijgen om je boek te gaan bekijken (mogelijk werkt elk bedrag, dat moet je proberen).
 • Publiceer over je thema via je eigen blog en je eigen sociale media kanalen. Het zou ideaal zijn als je lezers kunnen zorgen voor content die jij weer kan delen.
 • Gebruik ook Twitter in je sociale media mix, dus naast Facebook, Instagram en LinkedIn. Wees op 1 of 2 platformen echt actief. In de praktijk is dat haalbaar.
 • Overweeg een extra publicatiekanaal naast Amazon KDP. Zoals Ingramspark. Check it out.

Zelf een online boek publiceren op Amazon KDP, Kobo/Bol.com, Smashwords, IngramSpark, Lulu? En promoten is dus blijvend werk na je publicatie.

Ga je er nog voor?

Veel succes gewenst!!!

Gerben G van Dijk
Volg hem