Je zoekt een gratis fotobank voor je WordPress website als blogger of als ondernemer. Deze blog biedt je de 15+ beste fotobanken en 5 slimme manieren om aan gratis foto’s te komen voor je website en social media kanalen. Sinds kort ben ik minder tevreden met gratis fotobank Pixabay, maar zeer tevreden met de fotobank 123rf.com, waarbij foto’s wel wát kosten, maar niet zoveel. Zorg er wel voor dat je gratis website foto’s informatie toevoegen aan je tekst, anders verlaagt het gebruik van gratis foto’s juist de kwaliteit van je website.

Ontdek in dit bericht niet alleen gratis fotobank foto’s, maar ook handige tools voor bijsnijden e.d.

Bekijk de gratis fotobanken en zet dit overzicht nu in je favorieten!

gratis fotobank en hoe je rechtenvrije foto's zoekt en vindt

Gratis fotobank als bron en 5 andere fotobronnen

FAQ: foto-tips, tools en afbeeldingen bijsnijden

Terug naar overzicht met gratis fotobanken

Foto-bron 1: Gratis fotobank

Dit zijn de gratis fotobanken, overweeg voor meer keuze betaalde stockfoto’s.

Terug naar overzicht alle foto-bronnen

Nieuwsbrief gerbengvandijk inschrijven blog over WordPress en webredactie
Foto-bron 2: Betaalde fotobank

Boek Beeldtaal kopen van Jos van den Broek Jaap de Jong

Boek over Beeldtaal van Jos van den Broek en Jaap de Jong is nu beschikbaar bij Bol.com.

Tip: gratis rechtenvrije afbeeldingen vinden kan via zoeken op ‘Dutch’ en ‘Holland’.

Terug naar overzicht alle foto-bronnenJe kunt met toestemming van de maker gratis foto’s of gratis afbeeldingen gebruiken waar WEL rechten op zitten, maar dat je afspreekt dat je de bron vermeld (maar niet betaald!). Dit kunnen kunstenaars zijn, maar ook je eigen klanten of kennissen. Volgens spreker Van Ess (zie SlideShare) is er een vraagmethode die in 90% van de gevallen slaagt. Laat de ander wel altijd via e-mail bevestigen dat jij de foto’s met toestemming mag gebruiken; zonder bijkomende kosten. Want schriftelijke toestemming geldt natuurlijk als juridisch bewijs. Zo verkrijg je dus rechtenvrije beelden voor je website. Zie FAQ voor tools om herkomst van foto’s te ontdekken.

Terug naar overzicht alle foto-bronnen

Foto-bron 4: Maak zelf een gratis rechtenvrije foto!

Zelf even een foto of afbeelding maken, is mogelijk nog gemakkelijker dan een gratis fotobank. Dan heb je eigen rechten en hoef je geen gratis rechtenvrije foto te zoeken. Zo kun je voorwerpen plaatsen op een groot stuk wit papier en fotograferen; die gratis foto hoef je haast niet meer te bewerken. Je kunt de foto bewerken via gratis software Picasa.  Picasa heet nu Google Foto’s). Wat ook nog kan, is een screenshot maken en als plaatje gebruiken:

Screenshot maken als gratis foto voor je website

Via de knoppen shift+printscreen (of bij laptop: FN + Printscreen) heb je zo een schermafbeelding als gratis foto. Je kunt deze gratis foto plakken/openen in Paint en bijsnijden (eerste gebied Selecteren). (Het programmaatje Paint zit in je bureau accessoires van Windows, heb je altijd als je Windows draait.)

Rechtenvrije foto maken via designtool Canva.com

De ontwerptool Canva is geschikt om binnen 10 minuten een design te maken dat professioneel overkomt (en rechtenvrij is). Je hebt snel een gratis foto voor Twitter, Facebook of Google+ of webbericht. Ga naar Canva.com en maak een account aan. Maak een nieuw item, kies ‘More’ uit de formaten; kies ‘Presentation (1024 pixels bij 768 pixels)’ of een pre-format voor sociale media. Zo kun je zelf een rechtenvrije foto maken. Er zijn gratis foto’s en betaalde (voor 1 dollar). Canva werkt eenvoudig.

Bekijk video over designtool Canva:

Of leer jezelf fotograferen via een cursus of deze boeken:

Goede boeken voor Photoshop leren en fotografie in het algemeen zijn:

Terug naar alle foto-bronnenFoto-bron 5: Google als gratis fotobank voor je website

Google’s gratis afbeeldingen kun je beter niet gebruiken als gratis fotobank. Omdat je niet weet hoe het met de rechten zit. Je kunt wel in Photoshop een foto bewerken die je via Google gevonden hebt. Bijvoorbeeld door speciaal filter effect toe te passen. Of maar een stukje van de foto te gebruiken. Maar Google gebruiken als gratis fotobank, biedt geen garanties. Automatische tools herkennen tegenwoordig steeds beter foto’s die hergebruikt zijn, zelfs delen van foto’s kunnen in de toekomst herkend worden. Jat dus ook geen foto’s, maar koop ze. Of gebruik de gratis stockfoto’s van bijvoorbeeld Pixabay.  (Zie lijst gratis fotobanken bovenaan dit bericht.). Met Photoshop (of Pixlr editor / Pixlr Express (gratis) kun je gratis foto’s online bewerken of bijsnijden

Terug naar overzicht foto-bronnen

Foto-bron 6: fotograaf inhuren voor rechtenvrije foto’s

Als je gratis foto’s wilt voor je website, is inhuren van een fotograaf een goed idee. Spreek je ideeen vooraf goed door. Zodat je samen met de fotograaf op ideeën kunt komen voor locatie, aankleding en plaatsing van het product (jij). Ik ken Merel maissan (voor goede fotos met mensen erop).

Terug naar overzicht foto-bronnenUitwerking gratis fotobank FAQ’s

Ontdek handige tools om gratis fotobank foto’s bij te snijden en volgens de juiste afmetingen van sociale media foto’s 2017, zonder Photoshop nodig te hebben. Kennis van deze gratis fotobanken, foto tools en juiste fotomaten bespaart je tijd.

FAQ: gratis fotobank foto bijsnijden & ‘smushen’

Heb je goede foto’s gevonden? Dan zijn dit de beste foto apps voor pc, Android en Iphone voor foto’s bijsnijden en verfraaien van afbeeldingen!

Desktop apps voor gratis fotobewerking (zoals bijsnijden of ‘smushen’ naar plaatje met minder kb)

Mobiele apps voor gratis fotobewerking

Op Youtube vind je vele tutorials, zoals het maken van een watermerk, toevoegen van tekst in foto’s en thumbnails maken e.d. Maar Canva.com is toch wat gemakkelijker om mee te starten, lijkt mij.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: de juiste fotomaten voor social media

Goede foto in gratis fotobank gevonden? Check deze fotomaten en tools

Bij een artikel of blog is een foto van 480 tot 550 pixels breed een gangbare fotomaat. Heeft jouw website GEEN zijkolom, en is hij dus breder,  overweeg dan een fotomaat van 1100 bij 300 pixels breed, want een ondiepe foto laat meer ruimte voor zichtbare tekst. Mogelijk heb je de foto’s nodig voor sociale media. Lees over de juiste fotomaten voor Facebook, Google+, Instagram, Pinterest via de cheatscheet 2017.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: gratis fotobank foto’s verkleinen qua KB omvang

Hoe kan ik de bestandsgrootte van online foto’s reduceren?

Gebruik op je website foto’s met weinig KB. Dat houdt je website sneller qua laadtijd. Een gratis tool voor foto’s verkleinen (alleen de bestandsomvang) is deze ‘smush-it-tool’, genaamd: https://kraken.io/web-interface .
Erg gemakkelijk is de Optimizilla foto’s verkleinen tool met preview. Heb je een WordPress website? Gebruik dan de plugin die dit proces automatiseert: Smush-it plugin WordPress.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: hoe je copyright, Auteurswet en Portretrecht claims kunt voorkomen…

Op een foto rust het auteursrecht van de originele maker. Het kan zijn dat je een CC foto hebt gevonden op een gratis fotobank. Een CC foto staat voor Creative Commons, het zijn foto’s die jou toestaan om deze te gebruiken voor niet-commercieel gebruik ervan. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s die je via Flicker / Compfight (tip) hebt gevonden.

Naamsvermelding fotograaf

In dat geval is het altijd netjes, en ook raadzaam, om de naam van de fotograaf te vermelden. Helemaal onderin je pagina, of direct onder de foto. Een link hoeft niet, maar kan natuurlijk wel (fotocredit of photocredit).Embedden of linken naar originele foto

Als je een foto kunt embedden vanaf een andere website, is dat juridisch altijd veiliger dan de foto ergens van overnemen. Als je dat toch doet, je herpubliceert, dan is het slim om direct boven de foto de link te zetten naar het origineel. En in feite de maker te promoten. Voorbeeld: ‘Blogger Henk komt met deze gave Panda foto.’

Vraag originele maker altijd om schriftelijke toestemming

Je kunt prima een foto van Google gebruiken. Of van welke website dan ook. Als je weet wie de originele maker is, kun je altijd een email sturen met het verzoek deze te beantwoorden met een toestemming aan jou om de foto te gebruiken. Maak wel duidelijk hoe je de foto wilt gebruiken. Voor de website of ook voor print, bijvoorbeeld.

Hoe reageren op copyright claim of portretrecht claim?

Als je iemand’s foto of portret herpubliceert, kan je ook op die grond klachten of claims krijgen. Dan maak je inbreuk op het copyright, als je geen licentie hebt betaald om de foto te mogen gebruiken. Of je onthult iemand’s portret waarmee je de privacy van iemand schendt.

Heb je geen geld verdiend aan een niet-rechtenvrije/geclaimde foto?

Wees dan niet al te bang voor een claim voor onrechtmatig gebruik van de foto. Het is zeker denkbaar dat iemand vindt dat je inbreuk maakt op het auteursrecht door een bepaalde foto te gebruiken, zonder toestemming, of zonder licentie voor gebruik van het copyright. Maar als iemand je daarop aanspreekt, laat je daardoor dan niet intimideren: betaal gewoon niet. De eventuele rechter zal vast aan jouw kant staan, al kan ik dit niet beweren. Het hangt van de zaak af. Maar in de regel:

  • Verwijder de omstreden foto meteen van je website (voor de zekerheid gewoon)
  • Krijg je dreigbrieven over hoge geldboetes? Gewoon weggooien! Nooit betalen.
  • Word je gebeld over foto claims: doe alsof je het helemaal niet begrijpt en ontken illegaal gebruik van beelden. Onzin!
  • Aangetekende brief met dreigementen? Ook negeren! (de ander moet het maar gaan bewijzen dat jij eraan verdiende of dat hij of zij schade heeft.)

Heb je wel geld verdiend aan de niet-rechtenvrije / geclaimde foto?

Volgens de Auteurswet is het wel zo dat je de ander dan wel een redelijke vergoeding moet betalen, in het geval je winst hebt verkregen door deze foto te gebruiken zonder toestemming van de rechthebbende. En dit is pas het geval als het voor de rechter is gekomen en als die niet jou, maar de ander in het gelijk stelt! Je kunt dus uitstellen tot de dagvaarding. Je kunt starten te zeggen dat je er voor 50 euro vanaf wilt zijn en anders niet. Als dat niet werkt, volg dan onderstaande aanpak. Wel geheel op eigen risico, want ik ben dus geen jurist, maar een WordPress webredacteur met ervaring…

Hoe omgaan met terechte klacht of claim op basis van de Auteurswet?

Als je een foto van een maker hebt gebruik zonder toestemming en je hebt er (mogelijk) geld mee verdiend. Dan kan een copyright claim terecht zijn. Bedenk dat een foto kopen ongeveer zo’n 50 euro kost, dus dat is reëel om sowieso aan te bieden.

Lees mijn gehele bericht over voorkomen van claims op foto’s die je gebruikt hebt op je website of in je sociale media uitingen.

Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: ontdekken of een foto vaker op internet is gebruikt én waar

Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: Hoe kom ik aan leuke uitspraken of inspirerende quote’s voor in Powerpoint?

Voor als je niet weet waar je uitspraken/quote’s en inspirerende citaten kunt vinden, koop dan de standaardwerken:

Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: tip voor SEO naamgeving van je foto bij opslaan

Denk ook aan aan Google vindbaarheid via je plaatjes: Het is slim om trefwoorden in de bestandsnaam te zetten die slaan op je content. Als je een foto op je WordPress zet, kun je ook trefwoorden toevoegen aan elk foto via het Alt-attribuut. Beschrijf ook wat er op de foto te zien is. Lees meer over Google vindbaarheid vergroten op dit WordPress blog (SEO-tips).
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobanken

FAQ: gratis fotobank foto juist publiceren via het WordPress CMS

Zie instructiefilmpje van Artesign over toevoegen van plaatjes in WordPress, bekijk video vanaf Minuut 6,27 en verder.
Terug naar FAQ overzicht gratis fotobank en andere fotobronnen
Terug naar overzicht gratis foto-bronnen

Tot zover over bronnen voor gratis fotobanken, gratis foto’s of gratis rechtenvrije foto’s voor WordPress website. Bedankt voor het lezen. En deel deze lijst gerust met vakgenoten en collega’s! Succes!

Gerben G van Dijk.

Heeft jouw WordPress website de juiste plugins? Volg Complete uitleg van 15 minuten over cms WordPress.

Boektips: zelf foto’s maken = foto’s gratis verkrijgen

Goede boeken voor fotografie en Photoshop leren, zijn:

WordPress referenties

Goede WordPress naslagwerken die ik je aanraad, zijn:

l>

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *