Is je WordPress website uit de lucht? Raak dan niet meteen in paniek: het probleem is vaak binnen twee uren goed en wel opgelost.  Is je website langer dan 10 minuten offline? Bel dan pas met je hostpartij.

Controleer per 10 minuten of  je website wel of niet bereikbaar is. Druk daarvoor Ctrl+R om de pagina steeds opnieuw op te roepen in je browser. Blijft je website onbereikbaar? Dan weet je dat het probleem nog speelt.

Oorzaken 500 internal server error / website niet bereikbaar

Waarschijnlijk ligt het niet aan jouw website, maar als je weet dat je vlak voor de website uitval dingen in je WordPress installatie hebt gewijzigd, kijk dan via FTP of je database instellingen nog wel kloppen, zie uitleg verder.

WordPress backup terugzetten?

De hostpartij kan ervoor kiezen om een backup van een dag geleden terug te zetten. Bespreek dit met je webhostingpartij. De aanpassingen die je vandaag op je website hebt gedaan, worden teruggedraaid / ongedaan gemaakt als je een backup laat terugzetten. Een andere mogelijkheid is om je WordPress database te repareren. Hoe dat moet lees je verder (volg de link).

Wat betekent: website niet bereikbaar?

Als je website niet bereikbaar is, kan er geen contact gemaakt worden met de database van de website, dan merk je dat via de volgende melding(en) in je browser, zie verder:

500 internal server error

of

Deze site is niet bereikbaar

Het duurt te lang voordat [domein.nl] reageert.

Probeer het volgende:

  • Controleer de verbinding
  • Controleer de proxy en firewall
  • Windows Netwerkcontrole uitvoeren
ERR_TIMED_OUT
of

De wachttijd voor de verbinding is verstreken

De server op [domein.nl] doet er te lang over om te antwoorden.

Misschien is de website tijdelijk niet beschikbaar of overbelast. Probeer het over enkele ogenblikken opnieuw.
Als u geen enkele pagina kunt laden, controleer dan de netwerkverbinding van uw computer.
Als uw computer of netwerk wordt beveiligd door een firewall of proxy, zorg er dan voor dat Firefox toegang heeft tot het web.

Wat te doen als je WordPress website niet bereikbaar is?

Stap 1: bel nu met je WordPress hostpartij

Je hostpartij kan een backup terugzetten. Vraag eerst na bij je hostpartij of zij een storing hebben. Hun server kan overbelast zijn, of jouw website loopt net tegen de datalimieten op van het abonnement, wat ook kan is dat de hostpartij het idee heeft dat de website gehacked is, mogelijk door gebruik van een computer met een ander IP adres dan toegestaan is om toegang tot de database te hebben. Ligt je WordPress website eruit, bel dus eerst met je hostpartij.

Stap 2: Log in via FTP en controleer het bestand wp-config

Wat je zelf kunt proberen, is via de achterkant inloggen op je website via een FTP programma zoals FileZilla. Je kunt dan zien of je database naam en wachtwoord juist in het WP-config.php bestand staan. Controleer deze gegevens in je config.php bestand:

  1. Naam database (DB_NAME)
  2. Gebruikersnaam (DB_USER)
  3. Wachtwoord (DB_PASSWORD)
  4. Je host (DB_HOST)

NB. In plaats van FileZilla FTP kun je ook andere software als alternatief gebruiken. Ook cyberduck.io is gratis te downloaden als FTP programma. Compatible met Google Drive en/of Dropbox.

Gerben G van Dijk
Volg hem