influencer marketing voor seo linkbuilding

In een tijd waarin het internet overstroomt met meer content dan ooit, kan het een uitdaging zijn om jouw merk, bedrijf of jouw dienstverlening te laten opvallen. Gelukkig biedt influencer marketing een krachtige SEO oplossing. SEO linkbuilding kan het jouw merk,  bedrijf of ZZP-diensten vooruit helpen in tijden van contentshock.

SEO linkbuilding via effectieve influencer marketing

Influencer marketing wordt steeds meer een cruciale factor in je digitale marketingstrategie. Of je nu een merk, een bedrijf of een ZZP-dienst runt, een samenwerking met de juiste influencers kan je SEO-resultaten aanzienlijk verbeteren. Meer verkeer, contacten en omzet is wat je hoopt van de inzet van een effectieve SEO strategie (Search Engine Optimization Strategy). Of je nu samenwerkt met bloggers, video influencers of Instagram influencers, het kan zeer zeker leiden tot goede en kwalitatieve backlinks, met als gevolg een stijging in organisch zoekverkeer en een hogere positie in Google. En bij een breder bereik, gaat het sneller met de naamsbekendheid of zichtbaarheid van je merk, met als gevolg merkbekendheid. Zo wordt je dus top-of-mind.

Bouw een sterkere online aanwezigheid op met influencer marketing

Influencer marketing voor betere SEO is een investering op lange termijn, maar de voordelen zijn het waard. Je zult een groter bereik krijgen, meer authentieke verbindingen maken en uiteindelijk werkt dit door in je opbouw naar een sterkere online aanwezigheid. Kortom, een goed linkprofiel.

Kwalitatieve backlinks genereren met selectief uitgekozen influencers

Influencers, of het nu bloggers of videomakers zijn, kunnen je helpen bij het genereren van kwalitatieve backlinks, wat een van de belangrijkste ranking factoren is voor zoekmachines zoals Google. Een backlink van een gerenommeerde influencer kan jouw website een flinke SEO-boost geven. Je merkt het dan direct aan je Google Analytics cijfers.

Hoe de juiste influencers vinden?

Maar hoe vind je de juiste influencers? Een effectieve methode is om te zoeken naar bloggers of video influencers die actief zijn in jouw branche of een relevant publiek hebben. Gelukkig zijn er ook tools en platformen beschikbaar die het makkelijker maken om de juiste influencers te vinden:

 1. BuzzSumo (https://buzzsumo.com/): BuzzSumo is een tool die je helpt om te zien welke content het beste presteert. Je kunt hiermee populaire onderwerpen, trends en invloedrijke personen op social media vinden.
 2. FRENDZ (https://www.frendz.nl/influencer/): FRENDZ is een plek voor influencers, met een focus op Instagram. Je meldt je aan, krijgt af en toe mails over nieuwe projecten, meestal ruildeals met bekende merken.
 3. Hulc (https://hulc.nl/): Hulc is een marktplaats voor websites waar je op allerlei soorten opdrachten kan pitchen. Je kunt nu zien wat bedrijven te besteden hebben, dus je verspilt geen tijd aan bedrijven die geen geld hebben voor een artikel. Pas op, ze pakken een deel van je inkomsten.
 4. Influencity (https://www.influencity.com/): Influencity is een platform voor bedrijven om influencers te vinden en te analyseren. Handig voor het meten van bereik en impact.
 5. Klear (https://klear.com/): Klear is een platform dat influencer marketing tools biedt. Je kunt hiermee influencers vinden en analyseren, en het helpt ook met het managen van je campagnes.
 6. Juulr (https://www.juulr.com/): Juulr is een online marktplaats voor influencers en marketeers. Ze bieden een platform waar influencers en merken elkaar kunnen vinden voor samenwerkingen.
 7. Loggershut (https://loggershut.nl/): Bij Loggershut kun je je aanmelden als blogger, Instagrammer of YouTuber. Na aanmelding heb ik nog geen opdrachten ontvangen.
 8. Promoty (https://promoty.io/): Promoty is een influencer marktplaats maar dan als app. In de app vind je verschillende bedrijfscampagnes waar je op kan pitchen. Het is een mix van ruildeals en betaalde projecten.
 9. Raiker (https://www.raiker.nl/): Raiker heeft opdrachten voor Nederlandse en Belgische bloggers. Na inschrijving kreeg ik wat opdrachten, maar daarna was het stil. Op de website zie je welke campagnes openstaan, dus misschien moet je af en toe zelf een mailtje sturen.
 10. SE Ranking (https://seranking.com/): SE Ranking is een SEO tool waarmee je blogs kunt doorzoeken. Handig om je eigen blog te verbeteren of om te kijken hoe je concurrenten het doen.
 11. Social Friendz (https://www.socialfriendz.nl/): Social Friendz heeft toffe campagnes voor Instagrammers, bloggers en YouTubers. Na inschrijving krijg je vanzelf mails over projecten waarvoor je geselecteerd bent of je krijgt een nieuwsbrief met campagnes waar je op kan reageren.
 12. We Are First (http://wearefirst.nl/): We Are First is er voor Instagrammers, maar ook voor bloggers met een Instagram-account. Als je bent ingeschreven, krijg je automatisch een mail als er een nieuwe opdracht is waar je op kan pitchen. Ik heb hier een keer een toffe Twix-campagne gedaan.

NB: Zorg wel voor een diverse groep van influencers. Voer een krachtig diversiteitsbeleid. Dus mensen uit verschillende sectoren (mode, tech, lifestyle, enzovoort). Verschillende talen of etniciteiten. Je ankermensen of gezichten en hun uitingen symboliseren dan diversiteit en samenwerking. Dat is goede influencer marketing.

Of vind de juiste gastbloggers…

Ik krijg regelmatig verzoeken van seoplaats.nl om via één van hun sites een blog of link te laten plaatsen. Check SEOplaats! Ze leveren sterke blogartikelen die links naar jouw site bevatten. En dat is wat je wilt, want zo kom je hoger in Google. Ze nemen de hele contentcreatie voor hun rekening. Ze zijn erop gericht dat elk artikel uitblinkt met de juiste zoekwoorden, metatags en headers. Of je nu in de mode zit, of bezig bent met technologie of gezondheid, ze leveren content die naadloos aansluit op jouw doelgroep. Kortom, ook een manier om gastbloggen tot SEO-strategie te maken.

Authenticiteit en langdurige relaties

Het is dus belangrijk om te onthouden dat succesvolle influencer marketing draait om authenticiteit en het opbouwen van langdurige relaties. Een eenmalige samenwerking kan misschien voor een tijdelijke boost zorgen, maar een duurzame relatie met een influencer kan leiden tot voortdurende groei en verbetering van je SEO-prestaties. Dus denken op de langere termijn is altijd verstandig.

Het belang van authenticiteit en waardevolle content

Zoekmachines en sociale mediaplatformen worden steeds beter in het herkennen van spamachtige, niet-authentieke content. Bovendien is het publiek van tegenwoordig goed in het detecteren van gesponsorde content die alleen bedoeld is om producten of services te verkopen zonder dat die content echt waarde toevoegt. Dit kan uiteindelijk leiden tot negatieve SEO-effecten en schade aan je merkreputatie. Of je krijgt niet die klandizie die je had gehoopt van de online promoties.

Organisch verkeer leiden met influencer marketing

Influencer marketing biedt vooral de mogelijkheid om organisch verkeer naar je website te leiden. Dus verkeer dat niet door advertenties wordt gegenereerd. Wanneer influencers je producten of diensten promoten op hun sociale mediakanalen, trekken ze de aandacht van hun volgers. Dit voorbeeldgedrag leidt tot volgen van dit gedrag. Menselijk.

Optimaliseer je contentstrategie met influencers

Het gebruik van influencers kan nog op een andere manier je  websiteverkeer doen verhogen. De bloggers die je in de arm hebt, zitten op anderen platformen en doen weer andere online dingen dan jij. Dit geeft variatie in hoe jouw bedrijf,  ZZP werkzaamheden  of merk wordt gepresenteerd over het internet heen. Je hebt daarmee een gevarieerde en diverse contentstrategie die allerlei doelgroepen insluit.

Bovendien zullen de influencers op voor hen heel succesvolle manieren jouw content presenteren. Als jij vervolgens hun contentgebruik en bereik goed analyseert, kan je dit ook helpen om je eigen contentcreatie en contentvormen te verbeteren. Leren van anderen is een goede manier om je eigen content te optimaliseren voor SEO en zo meer waarde te bieden aan je doelgroep.

Influencer marketing met een beperkt budget

Ook als je een beperkt budget hebt, zijn er nog steeds mogelijkheden om waardevolle relaties met influencers op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het ruilen van producten of diensten in plaats van betaling. Maar voor duurzaam SEO-succes is het cruciaal om te investeren in langdurige relaties met influencers. Door consistent en authentiek te zijn in je influencer marketing benadering, kun je op de lange termijn profiteren van links die blijvend zijn. Dat maakt je netwerk van influencers een goede marketingtool op lange termijn.

Een samenwerking met influencers hoeft niet duur te zijn. Zelfs met een klein budget zijn er manieren om te profiteren van influencer marketing. Je kunt bijvoorbeeld micro-influencers benaderen. Dit zijn influencers met een kleinere, maar zeer betrokken volgersgroep. Ze vragen vaak minder vergoeding dan macro-influencers en kunnen soms bereid zijn om te werken in ruil voor gratis producten of diensten. Dus doe ook voor hen moeite. Bovendien krijgen ze meer fans.

Gouden tip: Verhoog de zichtbaarheid met sociale media-wedstrijden

Een aardige mogelijkheid is trouwens om sociale media-wedstrijden en weggeefacties te organiseren in samenwerking met je influencers. Dit verhoogt niet alleen de zichtbaarheid van je merk, bedrijf, diensten of SEO diensten maar kan ook leiden tot meer betrokkenheid op je sociale mediakanalen.

Meet en analyseer je influencer marketingprestaties

Vergeet niet om het succes van je influencer marketinginspanningen te meten. Analyseer de prestaties van je campagnes en pas je strategie aan op basis van de resultaten. Let daarbij op belangrijke SEO-metrics zoals organisch verkeer, bounce rate en de tijd die bezoekers op je site doorbrengen. Met Google Analytics 4 gaat het bijvoorbeeld om engagement, time-on-site en conversies.

Conclusie: Influencer marketing werkt voor SEO

Influencer marketing is echt geweldig om je websiteverkeer een flinke boost te geven en je SEO-prestaties te verbeteren. Samenwerken met influencers die een passie hebben voor jouw merk en authentieke content kunnen creëren, zorgt voor langdurige relaties en versterkt je online aanwezigheid. Dus waarom zou je niet vol vertrouwen influencer marketing inzetten als een mega-effectieve strategie om je merk te laten groeien en een groter publiek te bereiken?

Influencer marketing, gewoon doen!

Gerben G van Dijk
Volg hem