In deze blog lees je hoe ‘overbodige afbeeldingen verwijderen uit WordPress’ in zijn werk gaat. Lees ook hoe je via een plugin ervoor kunt zorgen dat je WordPress Mediabank niet vervuild raakt met plaatjes in de verkeerde maat. Na instellen van deze plugin worden bij uploaden van plaatjes alleen de juiste maten aangemaakt in de mediabank van WordPress. Zodat je in de toekomst niet steeds plaatjes moet wissen uit je WordPress media, maar dat je alleen die afbeeldingen in je WordPress Media hebt die je website nodig heeft.

Teveel plaatjes in je WordPress Media? Hoe verwijderen

WordPress maakt zelf 4 standaard fotomaten aan bij het uploaden van nieuwe plaatjes. Toch zijn er WordPress themes /thema’s die veel meer plaatjes aanmaken van verschillende grootten, terwijl dat niet wenselijk is. Je kunt dit tegengaan via de plugin Simple image sizes. in dit bericht lees je ook hoe je deze plugin instelt en hoe je een teveel aan plaatjes verwijdert van je (host) webserver via FTP (FileZilla).

Waarom plaatjes verwijderen uit WordPress Media?

Teveel en te zware foto bestanden kunnen er de oorzaak van zijn dat jouw WordPress website momenteel te veel schijfruimte gebruikt.  Wat ook kan is dat WordPress, of je thema, te veel plaatjes maakt in verschillende maten. In dat geval kun je beter afbeeldingen die je niet gebruikt verwijderen uit de WordPress Mediabibliotheek.

Webserver limiet bereikt?

Je hosting- of webserver abonnement stelt een limiet aan de omvang van je website, bijvoorbeeld 250 MB. Heb je steeds meer bestanden, die bovendien groot zijn, dan raakt je webserver daardoor te vol. Als je plaatjes uit je WordPress media wilt verwijderen, omdat de website server vol raakt, dan kunnen opgeslagen backups daarvan ook de oorzaak zijn. Het is in dat geval beter om (eerst) de overtollige backups te deleten en/of over te zetten op een harde schijf elders. Het gratis programma om dit mee te doen is FileZilla (FTP). Natuurlijk is het altijd prima om overbodige, dus niet gebruikte afbeeldingen, te verwijderen uit WordPress.

Probleem: te veel plaatjes van verschillende maten in Media

WordPress maakt standaard 4 maten aan in de Media bij uploaden van één plaatje. Bovendien maken sommige thema’s of webwinkel thema’s nog meer plaatjes aan, in verschillende formaten, terwijl je WordPress thema die wellicht toch niet allemaal gebruikt (check dit eerst!). Als je WordPress thema teveel plaatjes aanmaakt, kun je dit tegengaan via de plugin Simple image sizes. Via deze plugin kun je aan WordPress de gewenste uploadmaten van afbeeldingen doorgeven.

Simple image sizes plugin WordPress

Na installatie binnen WordPress, werkt deze de simple image sizes plugin als volgt:

  1. Installeer en activeer de Simple image sizes plugin
  2. Check welke standaardmaten er binnen je WordPress Dashboard ingesteld zijn voor jouw thema. In de linkerkolom van je WordPress dashboard vindt je deze instellingen: Zie deze figuur:
    WordPress-standaard-maten-theme-instellingen
  3. De Simple image sizes plugin geeft je een overzicht van alle mogelijke maten van plaatjes die er binnen WordPress kunnen zijn. Vergelijk de maten uit je media instellingen met deze maten. Zorg dat je de goede maten overneemt vanuit je instellingen naar het schema van deze plugin. Alle type plaatjes dat jouw WordPress thema niet nodig heeft, kun je op nul stellen, dus 0 x 0 px (pixels). Kortom, zet binnen de instellingen van deze plugin alle plaatjes op de maat 0 x 0 px, behalve je standaardmaten. Zo voorkom je voor de toekomst dat WordPress teveel versies bevat van hetzelfde plaatje, weliswaar in verschillende formaten.
  4. Verwijder overbodige afbeeldingen uit je mediabank. Dit kan op twee manieren: via de voorkant (WordPress Dashboard) of via de achterkant (FTP):

Teveel afbeeldingen verwijderen uit WordPress media, 2 methoden

Waarschuwing vooraf: Pas op met foto’s van een verkeerde maat verwijderen. Want mogelijk heb je één of meer foto’s nog nodig om opnieuw bij te snijden in de goede maten. Deze foto’s kun je dan eerst zeker stellen door je website te bekijken en als je zo’n foto tegenkomt, deze op te slaan. Op de volgende wijze: klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies voor “Afbeelding openen in nieuw tab”. Ga naar die tab en sla dan de foto op (via rechtermuisknop weer: Afbeelding opslaan. Dan heb je deze backup alvast.

METHODE 1: VIA DE VOORKANT (VIA WORDPRESS MEDIABANK)

Log in op je WordPress website om afbeeldingen te verwijderen uit de Media. Binnen Media: filter je foto’s op niet-gekoppeld / niet gekoppelde beelden. Vink de afbeeldingen aan die je uit de media wilt verwijderen. En kies: Delete / permanent verwijderen en ‘apply’.Verwijder zo plaatjes uit WordPress Media. Zie dit plaatje:

Afbeeldingen-verwijderen-WordPress

NB. Mogelijk blijven de plaatjes wel op je server staan, dus zie dan toch de eerst gegeven tip, om via FTP je website ruimte weer vrij te maken. Een gratis programma om in de achterkant van je website te kijken, de mappen met afbeeldingen is FileZilla.

METHODE 2: VIA DE ACHTERKANT (VIA FILEZILLA FTP)

Als het gaat om teveel backup bestanden kun je de achterkant van je website raadplegen via een (s)FTP programma zoals FileZilla. Deze files kun je dan downloaden (voor de zekerheid) en vervolgens verwijder je de overbodige foto’s van je WordPress webserver. Tip: Binnen FileZilla kun je via F3 zoeken naar bepaalde bestanden. Dus als je typt: “650x”, zie je een lijst met alle bestanden met deze maat erin. Dan kies je via de muis voor ‘Verwijderen’.

Zie ook screenshot onderin deze discussie. Een alternatief is plugin image-sizes.

Zie dit artikel voor meer tips voor handige WordPress plugins.

Succes met WordPress!

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk
Volg hem