Wordpress update doen

Handleiding voor zelf een WordPress update doen (2023). Mijn advies is om minimaal 1 keer per 3 maanden je WordPress updates uit te voeren. Zo laat je je WordPress CMS en plugins installatie in kleine stapjes meegroeien met de technische ontwikkelingen van WordPress en het juiste niveau van je website beveiliging. In het geval je professionele websitebouwers hebt ingehuurd, zorgen zij ervoor dat ze zo min mogelijk (extern ontwikkelde) plugins toevoegen aan de website. Echter de Evergreens WP-plugins die Webredactie Blog aanraadt, zijn vaak bekend en ook veilig om te gebruiken.

Wat je niet wilt, is dat je website op een goede dag op wit gaat (=zwart) of dat je site opeens gehackt blijkt te zijn. Als principe geldt: hoe langer je een WordPress update uitstelt, hoe meer kans op storingen.

Je kunt binnen een dagdeel je WordPress website updaten. In 9 stappen leg ik je uit hoe je dan te werk kunt gaan.

WordPress update 2023 | WordPress.org website updaten

De update naar WordPress 5.7. kan een aantal problemen opleveren. Website gaat stuk of delen worden niet weergegeven. Lees er meer over in het Nederlands. En installeer de helper plugin om het jquery gat te dichten.

Wat is WordPress updaten?

Dit artikel legt het uit in 9 stappen. Maar in het kort houdt het proces dit in: dat is aanvinken dat je software wilt vernieuwen naar de jongste versie. Dit zijn 4 stappen. Inloggen op het WordPress Dashboard (voor Admins). Eerst naar Plugins en alle plugins updaten, dan naar Dashboard, update naar nieuwere versie van WordPress core, en dan nog de geïnstalleerde WordPress themes updaten. Er moet wel een back-up zijn! Na een klik, nooit zomaar nog eens klikken en rustig wachten!

Hoeveel werk is WordPress website updaten?

Als alles goed gaat, heb je binnen 15 minuten je site geüpdate. Gaat er iets mis, dan kan foutopsporing (of backup-terugzetten) wel veel tijd kosten. Tip vanuit het verleden: Dus update nooit als je daarna geen tijd meer hebt. Het gaat 95% van de keren goed, tegenwoordig.

Hoe vaak WordPress updaten?

Michel Diepeveen uit Enschede onderhoudt WordPress websites rond de 25 Euro de maand. Al jaren. Zijn mening: “Technisch zou je steeds per 3 maanden de moeite kunnen nemen om je WordPress installatie te updaten. Toch is per maand updaten aan te raden. Als een plugin zich bijvoorbeeld vernieuwt, kan WordPress deze vernieuwde plugin gaan blokkeren. Ongemerkt is je site dan stuk. En dat hoef je niet te riskeren. En zo duur ben ik nou ook weer niet.”

Waarom WordPress updaten zo hard nodig is…

WordPress websites zijn betrekkelijk veilig en doen het qua veiligheid zelfs beter dan reguliere CMS systemen. Wel moet je bij WordPress met betrouwbare plugins werken en regelmatig blijven updaten. Je loopt beveiligingsrisico’s met je WordPress website als je onveilige versies van software (onderdelen) aanhoudt. Uit een artikel van 2020 blijkt dat er 4 grote kwetsbaarheden zijn, waardoor je website besmet of gehackt kan geraken. Algemeen bekend is dat juist (minder bekende) externe plugins zorgen voor kwetsbaarheid. Nu de vier kwetsbaarheden van WordPress:

Je WordPress website loopt risico in de volgende 4 gevallen. Als je:

 • WordPress contentmanagementsysteem (CMS) verouderd is.
 • één enkele plugin, of meerdere plugins, te lang niet bijwerkt of dat deze ondeugdelijk ontwikkeld zijn.
 • PHP-versie niet meer bijgewerkt wordt. (Zie artikel: PHP 7.3 overstap maken)
 • een niet beveiligde inlogwijze hebt en/of sprake is van een te zwak wachtwoord.

WordPress website checklist 2023 | 10 belangrijke WordPress checks

Een periodieke of jaarlijkse WordPress website check is belangrijk. Controleer je WordPress website elke 4 maanden op de volgende kwesties:

 1. Is alle software up to date? Dus eerst je WordPress plugins, dan je WordPress core (WP-versie) en als mogelijk je WordPress thema?
 2. Gebruikt je WordPress website de hoogst mogelijke WordPress PHP-versie? (PHP 8 of hoger)
 3. Laadt je WordPress website in minder dan 2-3 seconden? (hoe langer je site laden duurt, hoe meer bezoekers zullen afhaken).
 4. Werkt je WordPress site goed op zowel desktop, smartphone als op een tablet?
 5. Heeft de site gebroken links? (leer hoe je gebroken links kunt opsporen en verhelpen)
  Tonen alle belangrijke pagina’s normaal?, is de WordPress website niet geïnfecteerd met malware of gehackt met gijzelingssoftware?
 6. Zijn alle licenties, zoals die van WP-Rocket en ShortPixel plugin, tijdig betaald?
 7. Zorgt de WordPress database voor vertraging van de website (check via GT-Metrix.com)
 8. Maakt je WordPress hostpartij dagelijks een back-up? (check je hosting dashboard)
 9. Heeft de site een geldig SSL-certificaat? (check je gegevens bij de host)
 10. Loopt je hosting abonnement niet af? Zijn de kosten van WordPress hosting gestegen? (check je gegevens bij de host, of verhuis je hosting)

Maar laten we stap voor stap bekijken hoe je een WordPress site kunt updaten in 9 stappen:

Hoe WordPress update uitvoeren? 9 stappen:

Deze handleiding WordPress updaten stelt je in het staat het zelf te doen. Als je het niet zelf wilt doen, kun je ook je hosting veranderen naar “managed hosting”. Dit is wel een duurdere vorm, al kan het betaalbaar bij neostrada.nl.

 1. WordPress backup en database backup maken (voor)
 2. Plugins updaten
 3. Plugins uitzetten
 4. Thema updaten
 5. WordPress core update uitvoeren
 6. Plugins 1 voor 1 aanzetten
 7. Controleren WordPress update
 8. WordPress backup en database backup maken (na)
 9. Eventuele WordPress error oplossen

WordPress Update Tip: Doe je WordPress update ’s nachts of tijdens het weekend, dus bij weinig websitebezoek om je bezoekers niet teleur te stellen. En bouw tijd in voor eventuele problemen. Op het eind van de blog geen ik tips om eventuele problemen na een WordPress update op te lossen. Wel eerst een backup maken van zowel je websitebestanden als je SQL database.

En dan nu de 9 stappen uitgewerkt:

Inleiding backup WordPress
Je hebt altijd twee backups nodig. Van je PHP/MySQL Database en van je WordPress CMS bestanden die op de server staan van je hostpartij. Je kunt je WordPress CMS files backuppen op twee manieren. Handmatig en automatisch. Voor de Backup van de WP-database geldt alleen handmatig, voor zover ik weet. De hostingpartij zal ook backuppen, maar mogelijk zijn die backups niet opvraagbaar na enkele maanden. Neem je lot in eigen hand, zou ik adviseren. Backup zelf voordat je de WordPress update gaat doorvoeren. Zie plugin voor backup maken bij mijn favoriete plugins. En gebruik Cpanel of Fillezilla voor file-backups.

1e WordPress backup: WordPress website bestanden

Automatische backup van je WordPress bestanden
Je kunt automatisch een WordPress backup maken via installatie van een WordPress plugin, “Backup WordPress” of “BackWPup” bijvoorbeeld. Ook zijn er backup plugins die wegschrijven naar Dropbox of Google Drive.

Handmatige backup WordPress bestanden (via FTP via FileZilla)
Een handmatig WordPress Backup kan ook via FileZilla (Download dit gratis FTP programma voor WordPress o.a.), je hebt dan wel je hostinggegevens nodig: gebruikersnaam, wachtwoord en naam FTP server van je hostingpartij. Terzijde: alternatief voor FileZilla is de free FTP software cyberduck.io; vooral als je bestanden wilt verplaatsen vanuit Google Drive en/of Dropbox.

Stappen FTP’en via FileZilla.

 • Vul de gegevens in om te verbinden, laat waarde ‘Poort’ gewoon leeg.(Vaak is het poort 21), zie plaatje hieronder.
 • Links staan je pc bestanden, maak een map aan: Backup WP site (bijv.)
 • Rechts staan je websitebestanden, zoek de map ‘www’ of ‘site’ of ‘http’. Klik deze map aan. Je ziet allerlei files erin die beginnen met ‘wp-‘ etc.
 • Selecteer met Ctrl-A (of muis) alle bestanden rechts. En Sleep verzameling naar links. Het FTP programma gaat kopiëren. Dit duurt even.
 • Bekijk na de overdracht of het gelukt is. Of er geen bestanden in de ‘mislukt’ map binnen FileZilla venster. Check.
Backup WordPress FileZilla FTP

Duizenden bestanden kopiëren van Rechts (WP-site) naar Links (je PC).

Zie ook filmpje: WordPress backup maken met FileZilla

2e backup: SQL/PHPmyadmin database inhoud (handmatig, kan terwijl FileZilla nog loopt)

Het hangt van je hostingpartij af hoe dit precies gaat. Ik heb zowel de inlog gekregen van de hostingpartij als de PHPmyAdmin site. Stappen:

 • Gebruik 1 van de inlogs; klik de juiste (enige) database aan in startscherm.
 • Je ziet links een kolom met je databasebestanden, blijf er vanaf (tenzij je weet wat je doet). En zoek naar zoiets als exporteer of backup.
 • Exporteer de WordPress database in ieder geval als SQL bestand. (zie plaatjes onder) Mogelijk zijn er meerdere, verplichte instellingen. Bel evt. voor de zekerheid je hostingpartij erover. Maar vaak zal alles standaard zijn ingeregeld.
 • Kijk in je browser naar de downloads. Open de map en sla bestand netjes op.
 • Sla alle backups ook elders op (voor als je pc kapot gaat, denk aan Google Drive, Onedrive(?) of Dropbox)

Dit was het backup gedeelte van WordPress. Nu volgt updaten pas. Als je site in de problemen komt, heb je de backups nu achter de hand!

Klik juiste database aan, dan ‘exporteer’:

exporteer database

Instellingen exporteren:

Exporteer wp-database

Update eerst al je plugins, daarna komt pas je thema en WordPress installatie zelf.

Zet je plugins uit via deactivate / deactiveren. In ieder geval je ‘caching’ plugins. Binnen WordPress zijn de plugins W3 Total Cache, Super Cache en Quick Cache de meest gebruikte. Het is dus niet persé nodig om alle plugins uit te zetten, maar het geeft controle.

Een begrijpelijke reden om een WordPress update uit te stellen, is onzekerheid of het design van je WordPress website goed blijft. En ook het gevaar dat je achteraf aanpassingen moet maken die veel tijd kosten. Toch is de veiligheid van je site belangrijker en moet je wel updaten.Als je twijfelt over je thema. Kun je ook een standaard thema van WordPress uploaden en kiezen. Alleen voor tijdens de update.

Kies je wp-thema slim

Zorg voor een thema dat meegroeit met nieuwe versies van WordPress. In het algemeen kun je beter een betaald (premium) WP-thema kopen, zodat de kans groot is dat meerdere developers erbij betrokken blijven en dat zij het thema blijven bijwerken in de toekomst.

WordPress Genesis thema updaten

StudioPress met het Framework Genesis is zo’n degelijke partij. Ze werken met ‘parent’ en ‘child’ themes (Ouder en kind), waarbij ‘kind’ de vormgeving bevat. De vormgeving van het kind thema blijft bestaan, ondanks updates. Als je een thema binnen Genesis hebt, verloopt de WordPress update net iets anders. Als je WordPress versie erg oud is, van vier versies terug bijvoorbeeld, kun je beter eerst WordPress updaten (zie stap 5). De parent, Genesis Framework, heeft ook een versie. Ga naar de theme settings om de versie te bekijken.

genesis-thema-update

Die versie moet je eerst bijwerken, voordat je een upgrade gaat doen van je kindthema, dus het thema dat je ziet op je website. Het oude kindthema moet je goed bewaren, exporteer de ingestelde waarden voor vormgeving, bewaar de style.CSS file (zit in je backup, van stap 1). Verwijder de bestanden van je kindthema. Upload dan de .zip file van het nieuwe kindthema, dus de door developers gemaakte nieuwe versie van jouw kindthema. Dan zou het moeten werken.

Stap 5 heeft deze stappen om het WordPress CMS een update te geven.

5a. Login en ga naar WordPress dashboard

Je kunt een WordPress core update uitvoeren vanaf je WordPress dashboard. Ga naar http://www.jouwwebsite/wp-admin en log in:

WordPress update

5b. WordPress versie bijwerken

bovenin zie je wat de nieuwste versie van WordPress is. Klik op de link ‘Nu bijwerken’.

Bijwerken WordPress update

5c: Nu bijwerken (WordPress)

Je krijgt een scherm met ‘WordPress bijwerken’ als titel. Klik op de knop ‘Nu bijwerken’. Je kunt ook de link benaderen van de WordPress update pagina : http://www.jouwsite.nl/wp-admin/update-core.php

Nu bijwerken

5d Wacht het WordPress update proces af. Ik herhaal: wacht het af.

WordPress gaat bestanden downloaden en bijwerken. Wacht rustig af, ook als het scherm even wit wordt. Bij vastlopen: wacht 10 minuten, ga niet proberen het proces te beëindigen als het mis lijkt te gaan. Het gaat namelijk bijna altijd goed.

Wordpress wordt bijgewerkt

5e WordPress update voltooid

WordPress toont een bedankmelding. De WordPress update is nu klaar.

[plaatje]
Opties na installatie WordPress 4.2.1.

Zet je plugins 1 voor 1 weer aan. Controleer of alle meldingen juist zijn. En dat alles dus succesvol is bijgewerkt.

Kijk naar je homepage, naar een bericht, naar een commentbox, kijk of je menu’s opengaan en of de sidebar links werken. Als er iets fout is, kun je er meteen wat aan (proberen) te doen.

WordPress update werkt niet?

Een WordPress update ongedaan maken, kan via je backup, zie stap 1. Je kunt via FTP de bestanden weer terug zetten. Daarbij moet je je database (dump) ook terugzetten(!) Vandaar dat stap 1, een herstelpunt, erg belangrijk is. Zelf geen back-up? Bel dan je hostpartij.

Het eind is gelijk aan het begin. Maak een nieuwe WordPress backup. Je weet nooit of iemand je website gaat hacken, dus je kunt beter voor regelmatige backups zorgen. Je hostpartij maakt ook backups, maar je hebt meer controle als je ook zelf een backup achter de hand hebt.

Er kan een probleem of error onstaan na een WordPress update. Er zijn mogelijk WordPress plugins die niet meegegroeid zijn met de WordPress core software. Je kunt plugins uitzetten om te kijken of de WordPress error melding dan blijft of weg is. Je kunt de foutmeldingen aan de voorkant van je website laten weergeven via de instelling (Debug=True) in je config.php bestand binnen WordPress, zodat je kunt Googlen op de precieze foutmelding. Ook zijn dit behulpzame links bij een probleem:

Links: Error of probleem oplossen WordPress na updaten

Behulpzame links voor het oplossen van een WordPress Error:

Gerben G van Dijk
Volg hem