Op dit moment is de WordPress update 5.x beschikbaar. Update naar WordPress 4.8.2Twee keer per jaar je WordPress update uitvoeren, is een goed streven. Zo groeit je WordPress installatie mee in kleine stapjes, want hoe langer je een WordPress update uitstelt, hoe meer kans op storingen. Zie ook mijn vergelijkbaar bericht over een PHP upgrade naar versie 7.3 in 13 stappen.WordPress Update Tip: Doe je WordPress update ’s nachts of tijdens het weekend, dus bij weinig websitebezoek om je bezoekers niet teleur te stellen. En bouw tijd in voor eventuele problemen. Op het eind van de blog geen ik tips om eventuele problemen na een WordPress update op te lossen. Wel eerst een backup maken van zowel je websitebestanden als je SQL database.

Een WordPress update, waarbij je eerst een backup maakt, zal een avondje werk zijn.

WordPress-update-uitvoeren

Zorg voor een backup vooraf, ga daarna WordPress updaten.

Stappen WordPress update:

 1. WordPress backup en database backup maken (voor)
 2. Plugins updaten
 3. Plugins uitzetten
 4. Thema updaten
 5. WordPress core update uitvoeren
 6. Plugins 1 voor 1 aanzetten
 7. Controleren WordPress update
 8. WordPress backup en database backup maken (na)
 9. Eventuele WordPress error oplossen
Ad 1 WordPress Backup maken (vooraf)

Inleiding backup WordPress
Je hebt altijd twee backups nodig. Van je PHP/MySQL Database en van je WordPress CMS bestanden die op de server staan van je hostpartij. Je kunt je WordPress CMS files backuppen op twee manieren. Handmatig en automatisch. Voor de Backup van de WP-database geldt alleen handmatig, voor zover ik weet. De hostingpartij zal ook backuppen, maar mogelijk zijn die backups niet opvraagbaar na enkele maanden. Neem je lot in eigen hand, zou ik adviseren. Backup zelf voordat je de WordPress update gaat doorvoeren.

1e backup: WordPress website bestanden

Automatische backup van je WordPress bestanden
Je kunt automatisch een WordPress backup maken via installatie van een WordPress plugin, “Backup WordPress” of “BackWPup” bijvoorbeeld. Ook zijn er backup plugins die wegschrijven naar Dropbox of Google Drive.

 

Handmatige backup WordPress bestanden (FTP via FileZilla)
Een handmatig WordPress Backup kan ook via FileZilla (Download dit gratis FTP programma voor WordPress o.a.), je hebt dan wel je hostinggegevens nodig: gebruikersnaam, wachtwoord en naam FTP server van je hostingpartij. Stappen:

 • Vul de gegevens in om te verbinden, laat waarde ‘Poort’ gewoon leeg.(Vaak is het poort 21), zie plaatje hieronder.
 • Links staan je pc bestanden, maak een map aan: Backup WP site (bijv.)
 • Rechts staan je websitebestanden, zoek de map ‘www’ of ‘site’ of ‘http’. Klik deze map aan. Je ziet allerlei files erin die beginnen met ‘wp-‘ etc.
 • Selecteer met Ctrl-A (of muis) alle bestanden rechts. En Sleep verzameling naar links. Het FTP programma gaat kopiëren. Dit duurt even.
 • Bekijk na de overdracht of het gelukt is. Of er geen bestanden in de ‘mislukt’ map binnen FileZilla venster. Check.
Backup WordPress FileZilla FTP

Duizenden bestanden kopiëren van Rechts (WP-site) naar Links (je PC).

Zie ook filmpje: WordPress backup maken met FileZilla

2e backup: SQL/PHPmyadmin database inhoud (handmatig, kan terwijl FileZilla nog loopt)

Het hangt van je hostingpartij af hoe dit precies gaat. Ik heb zowel de inlog gekregen van de hostingpartij als de PHPmyAdmin site. Stappen:

 • Gebruik 1 van de inlogs; klik de juiste (enige) database aan in startscherm.
 • Je ziet links een kolom met je databasebestanden, blijf er vanaf (tenzij je weet wat je doet). En zoek naar zoiets als exporteer of backup.
 • Exporteer de WordPress database in ieder geval als SQL bestand. (zie plaatjes onder) Mogelijk zijn er meerdere, verplichte instellingen. Bel evt. voor de zekerheid je hostingpartij erover. Maar vaak zal alles standaard zijn ingeregeld.
 • Kijk in je browser naar de downloads. Open de map en sla bestand netjes op.
 • Sla alle backups ook elders op (voor als je pc kapot gaat, denk aan Google Drive, Onedrive(?) of Dropbox)

Dit was het backup gedeelte van WordPress. Nu volgt updaten pas. Als je site in de problemen komt, heb je de backups nu achter de hand!

 

 

Klik juiste database aan, dan ‘exporteer’:

exporteer database

Instellingen exporteren:

Exporteer wp-database

 

 

Ad 2. Plugins updaten

Update eerst al je plugins, daarna komt pas je thema en WordPress installatie zelf.Ad 3. Plugins uitzetten

Zet je plugins uit via deactivate / deactiveren. In ieder geval je ‘caching’ plugins. Binnen WordPress zijn de plugins W3 Total Cache, Super Cache en Quick Cache de meest gebruikte. Het is dus niet persé nodig om alle plugins uit te zetten, maar het geeft controle.

 

 

Ad 4. WordPress updaten: thema

Een begrijpelijke reden om een WordPress update uit te stellen, is onzekerheid of het design van je WordPress website goed blijft. En ook het gevaar dat je achteraf aanpassingen moet maken die veel tijd kosten. Toch is de veiligheid van je site belangrijker en moet je wel updaten.Als je twijfelt over je thema. Kun je ook een standaard thema van WordPress uploaden en kiezen. Alleen voor tijdens de update.

Kies je wp-thema slim

Zorg voor een thema dat meegroeit met nieuwe versies van WordPress. In het algemeen kun je beter een betaald (premium) WP-thema kopen, zodat de kans groot is dat meerdere developers erbij betrokken blijven en dat zij het thema blijven bijwerken in de toekomst.

WordPress Genesis thema updaten

StudioPress met het Framework Genesis is zo’n degelijke partij. Ze werken met ‘parent’ en ‘child’ themes (Ouder en kind), waarbij ‘kind’ de vormgeving bevat. De vormgeving van het kind thema blijft bestaan, ondanks updates. Als je een thema binnen Genesis hebt, verloopt de WordPress update net iets anders. Als je WordPress versie erg oud is, van vier versies terug bijvoorbeeld, kun je beter eerst WordPress updaten (zie stap 5). De parent, Genesis Framework, heeft ook een versie. Ga naar de theme settings om de versie te bekijken.

genesis-thema-update

 

 

Die versie moet je eerst bijwerken, voordat je een upgrade gaat doen van je kindthema, dus het thema dat je ziet op je website. Het oude kindthema moet je goed bewaren, exporteer de ingestelde waarden voor vormgeving, bewaar de style.CSS file (zit in je backup, van stap 1). Verwijder de bestanden van je kindthema. Upload dan de .zip file van het nieuwe kindthema, dus de door developers gemaakte nieuwe versie van jouw kindthema. Dan zou het moeten werken.Ad 5 WordPress update uitvoeren : core  (one-click)

5a. Je kunt een WordPress core update uitvoeren vanaf je WordPress dashboard. Ga naar http://www.jouwwebsite/wp-admin en log in:

WordPress update

5b. bovenin zie je wat de nieuwste versie van WordPress is. Klik op de link ‘Nu bijwerken’.

Bijwerken WordPress update

5c: Je krijgt een scherm met ‘WordPress bijwerken’ als titel. Klik op de knop ‘Nu bijwerken’. Je kunt ook de link benaderen van de WordPress update pagina : http://www.jouwsite.nl/wp-admin/update-core.php

Nu bijwerken

5d Wacht het proces af. Ik herhaal: wacht het af.
WordPress gaat bestanden downloaden en bijwerken. Wacht rustig af, ook als het scherm even wit wordt. Bij vastlopen: wacht 10 minuten, ga niet proberen het proces te beëindigen als het mis lijkt te gaan. Het gaat namelijk bijna altijd goed.

Wordpress wordt bijgewerkt

5e WordPress update voltooid

WordPress toont een bedankmelding. De WordPress update is nu klaar.

 

 

[plaatje]
Opties na installatie WordPress 4.2.1.

Ad 6: Plugins 1 voor 1 aanzetten

Zet je plugins 1 voor 1 weer aan. Controleer of alle meldingen juist zijn. En dat alles dus succesvol is bijgewerkt.

Ad 7: Controleer je website

Kijk naar je homepage, naar een bericht, naar een commentbox, kijk of je menu’s opengaan en of de sidebar links werken. Als er iets fout is, kun je er meteen wat aan (proberen) te doen.

WordPress update werkt niet?

Een WordPress update ongedaan maken, kan via je backup, zie stap 1. Je kunt via FTP de bestanden weer terug zetten. Daarbij moet je je database (dump) ook terugzetten(!) Vandaar dat stap 1, een herstelpunt, erg belangrijk is. Zelf geen back-up? Bel dan je hostpartij.Ad 8: WordPress backup maken (na, optioneel)

Het eind is gelijk aan het begin. Maak een nieuwe WordPress backup. Je weet nooit of iemand je website gaat hacken, dus je kunt beter voor regelmatige backups zorgen.

Ad 9: Eventuele WordPress error oplossen

Er kan een probleem of error onstaan na een WordPress update. Er zijn mogelijk WordPress plugins die niet meegegroeid zijn met de WordPress core software. Je kunt plugins uitzetten om te kijken of de WordPress error melding dan blijft of weg is. Je kunt de foutmeldingen aan de voorkant van je website laten weergeven via de instelling (Debug=True) in je config.php bestand binnen WordPress, zodat je kunt Googlen op de precieze foutmelding. Ook zijn dit behulpzame links bij een probleem:

Links: Error of probleem oplossen WordPress na updaten

Behulpzame links voor het oplossen van een WordPress Error: