Podcast maken en podcast software tips om snel On Air te gaan

Een podcast maken kan een goede strategie zijn om vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten. Wie internetradio gaat maken, haalt een hoop werk aan. Overdenk daarom de volgende podcast stappen: Lees gehele bericht.

Zelf een podcast maken

Van analoog radio maken naar internetradio

In dit artikel leg ik uit welke microfoon en software je nodig hebt voor podcasten. Tip vooraf is om eerst te kijken of een podcast een geschikt middel is voor jouw doelgroep en om te kijken of regelmatig publiceren lukt, qua content.

Apparatuur voor podcast maken

Ik heb om mij heen gevraagd welke podcasting microfoon geschikt is. Het gaat dan om een dynamische microfoon zoals voor zang gebruikt wordt, omdat je dan geen last hebt van achtergrondgeluiden (zoals je wel kunt hebben bij microfoons Zoom H1 of Zoom H3, waarmee je concerten kunt opnemen bijvoorbeeld).

USB microfoon of analoge microfoon?

Er is keuze tussen USB microfoons en analoge microfoons die je aansluit (met een snoer). Ik bemerk dat de USB microfoon ook door professionele podcasters wordt gebruikt. Zie de podcast kit met een USB microfoon (Bax-shop).

Een microfoon met snoer (analoog) is ook mogelijk. Een tip die ik kreeg van een audio expert is: SM 58 microfoon. Het gaat om een dynamische zangmicrofoon, die is namelijk geschikt voor podcasting. Wel moet je dan een geluidskaart hebben voor je pc met een analoge aansluiting. Dus niet met een kleine, standaard microfoon jack (3,5mm). Laat je even adviseren, zie link. PS. De link is niet gesponsord. Bax-shop is mij aangeraden.

Podcast software free download

Zoek je een podcast software free download? Een podcast opnemen kun je met gratis podcast software: free download Audacity van Windows. Dit programma is een virtuele geluidsstudio voor Windows Pc’s. Je hebt daarmee geen betaalde podcast software meer nodig.

Je podcast marketing

Podcast doelgroep

Een podcast maken, past goed bij de vakgebieden consultancy en management. De doelgroep heeft weinig tijd, maar zoekt via internetradio wel online kanalen om gemaakte podcasts te beluisteren.

Podcast onderwerpen

Het is slim om vooraf een contentplanning te maken, om te zien of er genoeg onderwerpen te bedenken zijn om regelmatig radio over te maken. Bedenk een format. Dit kan ook zijn dat je steeds iemand uit de branche interviewt. Criterium: is het dan ook interessant om te downloaden?

Ideale Podcast lengte

Denk aan uitzendingen van 12 tot maximaal 18 minuten, ongeveer. Dat lijkt mij een ideale lengte.
Podcast uitzendingen maken volgens schema
Het is een open deur, maar je bouwt pas een publiek op als je regelmatig online radio maakt. Dus plan je podcast uitzendingen.

Podcast afzetkanalen

Je kunt je geluidsopnamen kwijt op Itunes, Soundcloud, je website(!) en op Youtube bijvoorbeeld, als aparte geluidsband onder je video’s. Denk ook aan ‘Whiteboard video’s’ die nu vaker gemaakt worden. Je zou één foto van een Whiteboard al als ‘video’ kunnen neerzetten, als het om de online audio gaat. Er zijn vast meer kanalen, maar dit zijn de kanalen waarover ik heb gehoord.

Podcast reacties beheren

Denk vooraf na hoe mensen kunnen reageren en welke ‘call-to-actions’ je dus moet opnemen in de  podcast afleveringen die je maakt. Bedank mensen altijd voor luisteren en vraag hen om de podcast te delen via sociale media. Benoem ook je site, en de specifieke acties die daar te vinden zijn. Bijvoorbeeld ook het nalezen van aantekeningen en links die jij in de podcast hebt genoemd.

Succes met je podcast maken

Dit zijn de onderwerpen die om de hoek komen bij podcast maken. Het begint natuurlijk bij de apparatuur en software voor opnemen van je podcast. Je kunt ook proef online uitzendingen maken met een gewone headset van 5 Euro. Dan kun je bemerken of je het wat lijkt om te gaan podcasten! Succes met je eerste podcast maken.

Bedankt voor lezen, verpreid mijn blog en tips gerust.

Podcasting links:

Onderstaande links zijn van Jon Buscall, podcaster, die vele podcast uitzendingen heeft staan op Moondog Marketing Podcast. Op dit moment heeft hij al 150 podcast afleveringen gemaakt. Al jaren bezig!

 

Radio foto credit: CapCase via Compfight cc

Heb je iets aan mijn WordPress blog gehad? Laat het mij merken! Link, deel of mail. Of huur mij in als WordPress webredacteur Utrecht.
Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Comments

  1. Echt een leuk idee om een podcast te gaan maken. Nu nog even broeden op de content en dan aan de slag met deze adviezen. Bedankt

Trackbacks

  1. […] Begin met een eenvoudige headset, maar als je minder geruis wilt, kun je uitwijken naar microfoons waarmee je ook podcasts kunt maken. […]

En ja, reageer gerust

*