Een Meme maken of GIF maken, is eenvoudig. Zodat je met visuele humor je doelgroep bereikt. Doelgroepen die vaak swipend door het leven gaan. Leuke, humoristische plaatjes kun je zelf maken. Wie weet, bereik je er een groot publiek mee. Lees in dit how-to artikel welke Meme generator en GIF maker je daarvoor het beste kan gebruiken. En deel je mime via website embed of via Facebook, Twitter en Instagram. Bekijk de twee meme / Gif generatoren die ik je tip:

Grappige Meme maken of GIF maken voor meer sociale media bereik

Leer via welke generator of website een meme maken of GIF maken, mogelijk is.

Wat is een Meme?

Meme of memes, de uitspraak is miems, is een plaatje (foto, illustratie, citaat, gerucht of filmstill) met daarbij een tekstuele grap die vaak slaat op een actueel of cultureel fenomeen. Als het plaatje een repeterend filmpje is, dan spreek je juist van een GIF, omdat de filenaam dan niet .jpg of .png is, maar .gif. De beelden blijven eindeloos in circulatie als mensen het materiaal, met hun tekst erin, verspreiden.

Er is ook een wetenschappelijke uitleg: Het fenomeen ‘meme’ is van Britse bioloog Richard Dawkins die hierover publiceerde in zijn boek
The selfish gene (1976). Hij omschreef met meme een stukje cultuur dat zich van mens tot mens voortplant. Dawkins koos bewust een woord dat lijkt op ‘gene’, dit is de Engelse term voor een stukje DNA. Dawkins besefte dat cultuur zich, net als de genen in je DNA, zich soms gedraagt volgens de wetten van de biologische evolutie. Zie ook de uitleg van Wikipedia over internetmeme. Daar lees je:

Soorten Memes

Voorbeelden van zaken die weleens een meme worden,volgens Wikipedia:

 • broodjeaapverhalen en hoaxes
 • afbeeldingen en bewerkte afbeeldingen (bv. image macros, exploitables)
 • referenties aan populaire cultuur (muziek, tv-series, films, video games)
 • reclame en advertenties
 • ongewilde beroemdheden
 • schaamteloze zelfpromotie
 • grappige tekstjes en/of plaatjes (meestal bewerkt)

Wat is een GIF?

Als het plaatje een repeterend, deelbaar filmpje is, dan spreek je juist van een GIF, omdat de filenaam dan niet .jpg of .png is, maar .gif. Het is een ultrakorte video van 1,2 of 3 seconden. Naast beeld is er een korte tekst, vaak een uitroep of slechts één woord.

Waarom Meme of GIF verspreiden via je sociale media?

Een meme of GIF in je sociale media gebruiken heeft voordelen. Wel raad ik je altijd aan om te testen op een collega en iemand buiten je organisatie. De 7 voordelen van Mime of GIF.

 1. menselijke connectie leggen vanuit jou, je merk of je organisatie
 2. herkenning en gunfactor van je publiek (als humor aanslaat)
 3. zelfgemaakt korte filmpje of afbeelding, met grappig bijschrift, is gemakkelijke deelbaar
 4. lage kosten
 5. een mime of gif is snel te maken.
 6. meer volgers
 7. meer vermeldingen of links (SEO)
 8. meer parate bekendheid van je naam of merk.

Wanneer gaat een Meme of GIF viraal?

Er zijn niet echt regels voor. Ideaal is een meme die het groepsgevoel versterkt en (dus) veel herkenning oproept bij jouw doelgroep. Vanzelfsprekend is er sprake van humor,  verrassing, schokkendheid of ander signaal waardoor mensen het gaan delen.

Waar op letten bij maken van Meme of GIF?

Er zijn wel enkele technische eisen: de boodschap moet bijna meteen begrepen worden. En het delen van de meme of GIF moet ook eenvoudig zijn. En ander aspect is dat de grap of afbeelding voldoende afstand moet scheppen van degene die het verzendt, zodat de boodschap niet verward kan worden als een boodschap of creatie van die persoon zelf. Thema dieren is bijvoorbeeld erg populair.

Je kunt ook een averechts effect bereiken, humor kan heel persoonlijk zijn. Als mensen zich eraan storen, kan dat nadelig zijn voor je online en offline reputatie. Dus is het belangrijk dat je minimaal 2 mensen om een mening vraagt. Iemand in je organisatie en iemand erbuiten.

Voorbeeld Meme voor sociale media

Voorbeeld van een meme; een grappig tekstje op een afbeelding die tot de menselijke verbeelding spreekt.

 

Voorbeeld GIF voor sociale media

Een GIF is een foto animatie, het is een kort filmpje dat zich herhaald. Dit voorbeeld is via de Giphy embedcode op deze website geplaatst.

Bron: GIPHY.com

Hoe Meme maken?

Ga naar de website IMGflip en maak een gratis account aan: https://imgflip.com. Binnen dat platform schep je de Meme, en je kunt heel eenvoudig delen naar Facebook, Twitter en Instagram vanaf het platform.

Video handleiding, instructie Meme maken

Bekijk de video over zelf een meme maken met meme generator imgflip als website voor memes maken.

Hoe GIF maken?

Je kunt via de website GIPHY.com een bewegend en repeterend filmpje maken van enkele seconden.

Video handleiding, instructie GIF maken

Bekijk de video over zelf een GIF maken met Giphy.com als populaire GIF generator.

Succes met WordPress,

Gerben G van Dijk.

Gerben G van Dijk
Volg hem