Welke online stemmen tool of app is geschikt voor online deelname?

De meest bekende van de online stemmen tools, is Kahoot. Lees over diverse interactieve tools om je publiek te laten stemmen (of reageren) via hun mobiele telefoon of laptop. Tijdens een evenement, presentatie of bijeenkomst. Of bij werken op afstand, dus bij Corona thuiswerken. Dus vo0r het maken van een pubquiz, online poll of interactieve quiz.

Wil je een proefexamen doen met een groep, een pubquiz in een café of een interactief online stellingen spel tijdens het congres? Het is echt mogelijk met deze gratis online stemmen tools.

Je wilt dat je publiek tijdens een presentatie online kan stemmen via hun mobiele telefoon of tablet. In dit bericht lees je over online poll maken apps om eenvoudig quizvragen of een online poll interactief te houden met je publiek. De besproken online stemmen tools zijn gratis en beproefd.  Je kunt tijdens training of bijeenkomst leuke energizer inbouwen via online stellingen, interactieve quiz of pubquiz. Laat je publiek digitaal en interactief stemmen tijdens evenement. 4 gratis stemmen apps.

online-poll-app-voor-digitaal-stemmen-met-de-zaal-publiek

De beste gratis online stemmen tool of app kiezen, dit zijn je mogelijkheden:

Er zijn diverse goede, online stemmen apps of interactief stemmen tools waarmee je een online poll kunt maken. Zodat je publiek actief kunt betrekken.

 1. Sli.do (zie uitleg bij Ad 1 op deze pagina.)
 2. Kahoot.it (zie uitleg bij Ad 2.) tool voor in de zaal (online interactie)
 3. Thinkexam, (gratis stemmen tool, je kunt tot aan 30 keer een vragenlijst gratis testen, zie opmerking hieronder)
 4. Polleverywhere.com
 5. QuizXpress.com quiz software (waarbij deelnemers een kastje krijgen met 6 knoppen, en niet via eigen telefoon meedoen). Zie uitleg bij Ad 5.
 6. Jitsi videoconferentie, zie artikel over online pubquiz organiseren

Als je maar voor 1 x de tool nodig hebt, kan ik je nr. 3 nog aanraden (Thinkexam). Bij herhaald gebruik, kun je weer beter voor Sli.do of Kahoot kiezen, omdat je daar onbeperkt kunt testen wat je gemaakt hebt. Ik raad je altijd aan om je online spel of quiz tijdens je presentatie altijd vooraf met iemand te testen. Ook als het gaat om het weergeven of tonen van de quiz uitslagen via de beamer.

Ad1 Sli.do als interactieve pubquiz tool, online stemmen tool; zo werkt het!

Slido is een gemakkelijke Q&A of online enquête tool voor interactieve polls met de zaal.

Sli.do is een gratis online interactieve presentatie tool om je publiek laten stemmen:

 • live vragen verzamelen vanuit het publiek (online stemmen tool)
 • publiek interactief laten stemmen tijdens een presentatie

Voorbereiding online polls houden:

 • Check of er Wifi in de zaal is en of dit voldoende bandbreedte heeft bij volle zaal
 • Oefen het proces van live stemmen eerst met wat collega’s (kan dagen voor het congres / de presentatie)

online-poll-app-slido-stemmen-tijdens-presentatie

Online poll  app voor stemmen tijdens presentatie

Hoe werkt de online poll app / online stemmen tool Sli.do? Het publiek gaat naar Slido.com en toetst eerst de evenementcode in; zorg dus dat die code goed te zien is op je dia in je presentatie. Vervolgens kan je publiek realtime antwoord geven op je vragen. Of zelfs vragen digitaal indienen tijdens het evenement. Het is handig als je spreker eerst start met een simpele vraag aan de zaal, denk aan een meerkeuzevraag: “Vanuit welke sector bent u hier aanwezig?”. Het publiek kan stemmen op meerdere antwoordmogelijkheden. Met deze interactieve app betrek je snel het publiek.

Stemmen tijdens presentatie via gratis app Sli.do

De gratis poll app Sli.do is eenvoudig in gebruik. Je moet wel inloggen om een account aan te maken. Maar je kunt zowel als admin en als deelnemer kijken hoe het werkt. Je kunt je dus rustig voorbereiden op het gebruik van de interactieve enquête tool. Je kunt realtime respons van het publiek vragen op meerdere manieren:

 • Vragen ophalen uit een publiek, en de rangorde laten stemmen, je kunt vragen wel of niet laten tonen op groot scherm.
 • Enquetes afnemen bij je publiek, waarbij je vragen open vragen of multiple choice vragen kunt stellen.
 • Betaalde opties: laten kiezen tussen plaatjes of andere vormen van interactiviteit via de online poll app

In het onderwijs is de online poll tool Kahoot.it veel in gebruik. Je publiek kun je online laten stemmen op stellingen en quizvragen. Deelnemers kunnen heel gemakkelijk inloggen als deelnemers van je poll tijdens je les, evenement of training.

Werkwijze interactieve Kahoot poll maken

 • Eerst zet je een quiz of een set van open vragen op. Bij de bijeenkomst instrueer je mensen welke nick names ze moeten kiezen (bijvoorbeeld om aan te geven van welke organisatie ze zijn). Dan toon je de website Kahoot.it en de evenementcode voor jouw quiz of vragenlijst.
 • Het spelelement is dat iedereen eerst inlogt met zijn mobiele telefoon en meteen een nickname kiest; deze is zichtbaar voor alle deelnemers. Dan druk je als spreker of als trainer op ‘start’.
 • Nu komen alle quiz of poll-vragen aan bod en het is leuk dat alle vragen snel beantwoord moeten worden en dat er wat te winnen valt!
 • Uiteindelijk worden alle antwoorden bewaard en kun je serieuze vragen stellen over beleid of inhoudelijke thema’s.

interactief-stemmen-via-quiz-kahoot-it

Thinkexam, is een gratis interactief stemmen tool. Je kunt tot aan 30 keer een vragenlijst gratis testen, voordat je een betaalde versie nodig hebt. De software is gratis en maakt een eenvoudige online test afnemen eenvoudig. Je kunt ook quizen of pubquizen creëren. Ook examenvragen kun je live tonen en oefenen in een groep of voor een publiek.

Nog een alternatief voor Sli.do en Kahoot.it voor stemmen tijdens een evenement:

 1. Polleverywhere.com
Als je niet wilt dat deelnemers afgeleid raken. Overweeg dan aanschaf van een set met kleine afstandsbedieningen. Deelnemers gaan geen andere dingen doen op hun telefoon. Als je in elke training wilt quizen. En dit mooi wil vormgeven. Dan is dit pakket kopen iets om te overwegen. Tel wel goed of je alle kastjes terugkijkt. Tip van een trainer die ik sprak. Quizexpress.com

quiz software voor online stemmen via kastje quiz express com nl

quiz software licentie voor stemmen via kastje multiple choice antwoorden via QuizXpress.com nl

 

Interactie met je publiek via stellingen (zonder digitale tools)

Als je een groep van minder dan 60 mensen hebt, kun je interactie met de zaal persoonlijk maken door een theatervorm te gebruiken die ik hier beschrijf.

Voorbereiden stellingen spel

Pak een gewone stok kaarten en knip alle kaarten door de midden, bij 32 spelkaartjen heb je 32 paren. Pak zoveel paren als je nodig hebt en schud ze.

Maak vooraf 5 prikkelende stellingen over het (vak)thema van de dag, een goede stelling heeft daarbij deze kenmerken:

 1. De stelling is absoluut en mogelijk (bewust) overdreven gesteld
 2. Stelling roept meteen discussie op
 3. Helder en duidelijk om in één keer te lezen
 4. Gebruik concrete en in het vak herkenbare begrippen
 5. De stelling is een mening en bevat geen argumenten

Kopieer voor elke deelnemer de stellingen, bijvoorbeeld op een A5 blaadje. Kruis per blaadje één stelling aan.

Leg op elke stoel de speelkaart (halve) en een blaadje met de 5 stellingen, waarvan er 1 is aangekruisd.

Verloop stellingen spel

Kondig aan dat het programma een interactieve werkvorm heeft. Warm de zaal een beetje op, door dingen te vragen zoals: steek je hand op als je…. (langer dan een half uur hebt gereden om hier te komen). Vertel dat iedereen op zijn stoel een kaart heeft en een blaadje met stellingen. Vraag deelnemers om door de ruimte te lopen en een partner te zoeken met dezelfde kaart (de wederhelft). Dit duo bespreekt welke stelling gekozen wordt om samen te bespreken, want ze hebben elk één stelling aangekruisd staan. Laat de mensen 2 a 3 minuten praten.

Centraal bespreken van stellingenspel

Stop de interactie in de zaal. Vraag het publiek of zij hun stelling kunnen koppelen aan een praktijksituatie. Dan laat je iedereen weer 2 minuten praten. Stop weer de interactie. En vraag de zaal, wie heeft een praktijk dilemma besproken, die mogelijk interessant is voor anderen? Durf stilt te laten vallen en beloon mensen die een verhaal brengen. Laat zo verhalen en ervaringen delen tussen de deelnemers in de zaal. Neem hiervoor 20 minuten.

Is je online stemming of je interactie met je publiek goed gelukt?

 • Deel je ervaring met online interactie met de zaal op deze blog! Zo leren anderen hoe zij succesvol realtime enquêtes live kunnen houden. En laat even weten of sli.do is bevallen. Of tip mij een andere poll tool.

Veel succes met het betrekken van je publiek, via de 3 publiek online laten stemmen tools of via de interactie met de zaal via het stellingenspel.

Gerben G van Dijk

Gerben G van Dijk
Volg hem