Welke online stemmen tool is geschikt voor het maken van een online poll? Goede vraag! Je zoekt dus een handige online stemmen app of software om publiek te laten stemmen tijdens presentatie? En gratis. Leer via dit bericht hoe je eenvoudig een online poll, pubquiz of online stellingen spel kunt maken.

Je wilt dat je publiek tijdens een presentatie online kan stemmen via hun mobiele telefoon of tablet. In dit bericht lees je over twee online poll maken apps om eenvoudig quizvragen of een online poll interactief te houden onder je publiek.  De twee online stemmen tools zijn gratis en beproefd en wedstrijd met stellingen, quiz of pubquiz kun je eenvoudig samenstellen.

Laat je publiek digitaal en interactief stemmen tijdens presentaties. Lees over de twee apps: de gratis online stemmen app Sli.do. Slido is een gemakkelijke Q&A of online enquête tool voor interactieve polls met de zaal. Of gebruik in plaats van Sli.do de meest populaire, online stemmen tool in het onderwijs: Kahoot.it. Toch bieden deze quiz tools niet alles gratis aan. Als je dat wel wilt, en het is toch maar voor één keer. Dan raad ik je Thinkexam aan, (gratis tot aan je 30e test).


online-poll-app-voor-digitaal-stemmen-met-de-zaal-publiek

 

Publiek online laten stemmen via een online stemmen tool

Er zijn twee goede, online stemmen tools of apps waarmee je een online poll kunt maken. Zodat je publiek actief kunt betrekken. Dit zijn de 2 belangrijkste stem apps:

  1. Sli.do (zie uitleg hieronder)
  2. Kahoot.it (zie uitleg hieronder)men tool voor in de zaal (online interactie)

NB. Toch bieden deze twee quiztools niet alle mogelijkheden (meer) gratis aan. Als je dat wel wilt, en het is toch maar voor één keer, dan raad ik je Thinkexam aan, (gratis tot aan je 30e test).

Ad1 Sli.do als interactieve pubquiz tool, online stemmen tool; zo werkt het!

Sli.do is een gratis online interactieve presentatie tool om je publiek laten stemmen:

 • live vragen verzamelen vanuit het publiek (online stemmen tool)
 • publiek interactief laten stemmen tijdens een presentatie

Voorbereiding online polls houden:

 • Check of er Wifi in de zaal is en of dit voldoende bandbreedte heeft bij volle zaal
 • Oefen het proces van live stemmen eerst met wat collega’s (kan dagen voor het congres / de presentatie)

online-poll-app-slido-stemmen-tijdens-presentatie

Online poll  app voor stemmen tijdens presentatie

Hoe werkt de online poll app / online stemmen toolSli.do? Het publiek gaat naar Slido.com en toetst eerst de evenementcode in; zorg dus dat die code goed te zien is op je dia in je presentatie. Vervolgens kan je publiek realtime antwoord geven op je vragen. Of zelfs vragen digitaal indienen tijdens het evenement. Het is handig als je spreker eerst start met een simpele vraag aan de zaal, denk aan een meerkeuzevraag: “Vanuit welke sector bent u hier aanwezig?”. Het publiek kan stemmen op meerdere antwoordmogelijkheden. Met deze interactieve app betrek je snel het publiek.

Stemmen tijdens presentatie via gratis app Sli.do

De gratis poll app Sli.do is eenvoudig in gebruik. Je moet wel inloggen om een account aan te maken. Maar je kunt zowel als admin en als deelnemer kijken hoe het werkt. Je kunt je dus rustig voorbereiden op het gebruik van de interactieve enquête tool. Je kunt realtime respons van het publiek vragen op meerdere manieren:

 • Vragen ophalen uit een publiek, en de rangorde laten stemmen, je kunt vragen wel of niet laten tonen op groot scherm.
 • Enquetes afnemen bij je publiek, waarbij je vragen open vragen of multiple choice vragen kunt stellen.
 • Betaalde opties: laten kiezen tussen plaatjes of andere vormen van interactiviteit via de online poll app

Ad 2. Kahoot.it als interactieve quiz tool, online stemmen tool; lees over Kahoot poll maken

In het onderwijs is de online poll tool Kahoot.it veel in gebruik. Je publiek kun je online laten stemmen op stellingen en quizvragen. Deelnemers kunnen heel gemakkelijk inloggen als deelnemers van je poll tijdens je les, evenement of training.

 

 

Werkwijze interactieve Kahoot poll maken

 • Eerst zet je een quiz of een set van open vragen op. Bij de bijeenkomst instrueer je mensen welke nick names ze moeten kiezen (bijvoorbeeld om aan te geven van welke organisatie ze zijn). Dan toon je de website Kahoot.it en de evenementcode voor jouw quiz of vragenlijst.
 • Het spelelement is dat iedereen eerst inlogt met zijn mobiele telefoon en meteen een nickname kiest; deze is zichtbaar voor alle deelnemers. Dan druk je als spreker of als trainer op ‘start’.
 • Nu komen alle quiz of poll-vragen aan bod en het is leuk dat alle vragen snel beantwoord moeten worden en dat er wat te winnen valt!
 • Uiteindelijk worden alle antwoorden bewaard en kun je serieuze vragen stellen over beleid of inhoudelijke thema’s.

interactief-stemmen-via-quiz-kahoot-it

Nog een 3e poll maken app

Nog een alternatief voor Sli.do en Kahoot.it voor stemmen tijdens een evenement:

 1. Polleverywhere.com

Interactie met je publiek via stellingen (zonder digitale tools)

Als je een groep van minder dan 60 mensen hebt, kun je interactie met de zaal persoonlijk maken door een theatervorm te gebruiken die ik hier beschrijf.

Voorbereiden stellingen spel

Pak een gewone stok kaarten en knip alle kaarten door de midden, bij 32 spelkaartjen heb je 32 paren. Pak zoveel paren als je nodig hebt en schud ze.

Maak vooraf 5 prikkelende stellingen over het (vak)thema van de dag, een goede stelling heeft daarbij deze kenmerken:

 1. De stelling is absoluut en mogelijk (bewust) overdreven gesteld
 2. Stelling roept meteen discussie op
 3. Helder en duidelijk om in één keer te lezen
 4. Gebruik concrete en in het vak herkenbare begrippen
 5. De stelling is een mening en bevat geen argumenten

Kopieer voor elke deelnemer de stellingen, bijvoorbeeld op een A5 blaadje. Kruis per blaadje één stelling aan.

 

 

Leg op elke stoel de speelkaart (halve) en een blaadje met de 5 stellingen, waarvan er 1 is aangekruisd.

Verloop stellingen spel

Kondig aan dat het programma een interactieve werkvorm heeft. Warm de zaal een beetje op, door dingen te vragen zoals: steek je hand op als je…. (langer dan een half uur hebt gereden om hier te komen). Vertel dat iedereen op zijn stoel een kaart heeft en een blaadje met stellingen. Vraag deelnemers om door de ruimte te lopen en een partner te zoeken met dezelfde kaart (de wederhelft). Dit duo bespreekt welke stelling gekozen wordt om samen te bespreken, want ze hebben elk één stelling aangekruisd staan. Laat de mensen 2 a 3 minuten praten.

Centraal bespreken van stellingenspel

Stop de interactie in de zaal. Vraag het publiek of zij hun stelling kunnen koppelen aan een praktijksituatie. Dan laat je iedereen weer 2 minuten praten. Stop weer de interactie. En vraag de zaal, wie heeft een praktijk dilemma besproken, die mogelijk interessant is voor anderen? Durf stilt te laten vallen en beloon mensen die een verhaal brengen. Laat zo verhalen en ervaringen delen tussen de deelnemers in de zaal. Neem hiervoor 20 minuten.

Is je online stemming of je interactie met je publiek goed gelukt?

 • Deel je ervaring met online interactie met de zaal op deze blog! Zo leren anderen hoe zij succesvol realtime enquêtes live kunnen houden. En laat even weten of sli.do is bevallen. Of tip mij een andere poll tool.

Veel succes met het betrekken van je publiek, via de 3 publiek online laten stemmen tools of via de interactie met de zaal via het stellingenspel.

Gerben G van Dijk