online brainstormen tool gratis werken op afstand

Online brainstorm tool nodig voor je team dat werkt op afstand? Stop met zoeken. Je kunt verder met gratis brainstormtool Mural.co. Juist in tijden van Corona thuiswerken, is het leuk om visueel samenwerken mogelijk te maken, waardoor een brainstormsessie online mogelijk is. Het is goed voor je business development als concepten op elkaar afgestemd en verbeterd worden. Ook verhoog je de team betrokkenheid. Lees dit bericht.

Online brainstorm tool Mural.co is helemaal gratis

Via deze gratis online brainstorm tool kun je visueel en innovatief samenwerken. Via Mural.co kun je concepten en problemen visueel maken. Het meest handig is dat je deelnemers online kunt betrekken door eerst hun ideeën en suggesties te verzamelen, om ze daarna te groeperen. Het is dus een online alternatief voor het plakken van post-it briefjes wat je normaal zou doen in een fysieke workshop. Het meedoen is niet anoniem, deelnemers moeten wel een account aanmaken. Je kunt dus zien wie welke ideeën online inbrengt binnen Mural.co.

Video: zo werkt online brainstormen met Mural.co

In deze recente video, gemaakt tijdens de Corona thuiswerken crisis, worden de de mogelijkheden voor online samenwerken op afstand uitgelegd.

Wat is Mural.co?

Welbeschouwd is Mural.co een digitale werkplaats voor samenwerking, inspiratie en innovatie. Het werkt op elk type apparaat. Werkt op zowel mobiel / smartphone als op Windows 10 of MAC laptop (pc) of tablet. Dus je kunt online brainstormen en online samenwerken op elk moment, elke plaats en op elk apparaat. Leuk dus om eens kennis mee te maken.

De online brainstorm tool (gratis) is in opkomst omdat, door Corona, steeds meer organisaties worden gedwongen te experimenteren met werken op afstand. Dankzij Mural.co kunnen sommige vergaderingen en workshops niet uitgesteld of afgelast te worden, maar kan de bijeenkomst online doorgaan.

Methodiek voor online brainstormen (bron: Mural blog)

STAP 1: ZOEK NAAR HULPMIDDELEN DIE U NODIG HEBT

Er zijn vijf belangrijke mogelijkheden die elk team nodig heeft om op afstand samen te werken:

 • 1) Communiceer in real time, zodat u ieders glimlach kunt zien en ieders stem kunt horen wanneer u elkaar ontmoet.
 • 2) Communiceer asynchroon, zodat u een gemeenschap kunt creëren voordat u elkaar ontmoet en het werk effectief tussen de vergaderingen kan blijven rollen, zelfs wanneer u over tijdzones heen werkt.
 • 3) Deel de inhoud probleemloos door toegankelijke bestandslocatie(s) open te stellen waar documenten, video’s, PDF’s en andere noodzakelijke bestanden te vinden zijn.
 • 4) Blijf georganiseerd om middelen, evenementen en opdrachten bij elkaar te houden en dus vindbaar te maken om het team op één lijn te houden.
 • 5) Denk visueel zodat je het lijkt alsof iedereen bij elkaar zit, terwijl je aan het online samenwerken, online brainstormen of online creëren bent.

STAP 2: VERTROUWEN OPBOUWEN BIJ ONLINE INTERACTIE

Het werk op afstand is nieuw en mensen kunnen zich onzeker voelen. Het helpt om te beginnen met het opbouwen van vertrouwen tussen uw team met een aantal basisstappen. We kunnen dit opsplitsen in vijf belangrijke stappen:

 • 1) Test het gereedschap. Maak het gemakkelijk om toegang te krijgen tot uw digitale hulpmiddelen en deze te gebruiken om het werk gedaan te krijgen.
 • 2) Definieer de regels. Verduidelijken van gedragingen die het team helpen om zijn doelen te bereiken.
 • 3) Creëer rollen. Identificeer hoe individuen het team kunnen helpen om te slagen.
 • 4) Ken uw teamvorm. De manier waarop de teamleden georganiseerd zijn heeft invloed op de manier waarop ze met elkaar omgaan.
  • Gecompliceerd: Mensen pendelen naar een centraal kantoor.
  • Gesplitst/verdeeld: Mensen pendelen naar meerdere kantoren en coördineren tussen hen.
  • Gemengde/Hybride: Sommige mensen zijn co-located in kantoren, sommige mensen zijn afgelegen.
  • Afstandelijk: Mensen zijn bijna altijd aan het werk
 • 5) Bouw een positieve vergadercyclus op. Creëer bijeenkomsten die balans en energie creëren voor de groep.

STAP 3: KIES WERKVORMEN, VERGADER- OF BRAINSTORM METHODEN DIE WERKEN

Vergaderingen hoeven niet saai te zijn. Verander de manier waarop gedistribueerde teams zich met dit eenvoudige kader verbinden en samenwerken.

 • 1) Stel resultaten voorop. Ken het doel van de bijeenkomst. Overbelast de agenda niet door te veel te proberen. U kunt meer dan één resultaat bereiken, maar zorg ervoor dat u weet welke het belangrijkste is.
 • 2) Voorwerk. Wat we doen voordat het team elkaar online gaat ontmoeten. Overweeg het gebruik van voorwerk als een manier om uw team toegang te geven tot informatie die ze nodig hebben om deel te nemen aan de vergadering. Ze kunnen informatie bekijken of input geven voor de vergadering op hun eigen schema, waardoor ze kostbare vergadertijd kunnen besparen.
 • 3) Opwarming. Opwarmen als teamleden elkaar ontmoeten. Je hebt betrokken deelnemers nodig. Neem even de tijd om hen te helpen vorige vergaderingen achter zich te laten en zich te oriënteren op het nieuwe onderwerp. Dit zal iedereen helpen om met meer aandacht te krijgen en zich te concentreren op het resultaat.
 • 4) Diverge ? Convergentie. Verbreed de discussie en vernauw de mogelijkheden.
 •  5) Denk na over de gewenste resultaten en overweeg de beste volgorde van methoden. Denk na over wat er nodig is om elk van deze methoden te “voeden” en wat het “product” zou moeten zijn. Idealiter helpt de output van de ene methode om de volgende werkvorm te voeden.
 • 6) Trek conclusies op het eind. Duidelijk afsluiten voordat het team weer uiteen gaat. Vermijd dus losse eindjes door deze vergader- of online brainstormsessie goed af te sluiten. Zijn er nog laatste vragen? Weten we allemaal wat we doen? Zijn we duidelijk wat we elkaar verschuldigd zijn? Handel dat nog af.
 • 7) Testvraag over het vervolg. Wat gaan we ermee doen nadat we elkaar hebben ontmoet? Stel die vraag. Denk samen na over wat er na de sessie moet gebeuren. Is er weer zo’n bijeenkomst? Is het een presentatie voor een andere groep? Denk verder dan het doel van deze ene vergadering. Maar denk vanuit het doel van het grotere geheel.

Meer weten over gratis online brainstormen?

Neem contact op met [email protected] als je vragen hebt over het gebruik van Mural.

Groet,
Succes met WordPress ook.

Gerben G van Dijk (5 mei, 2020)

Ps. Zie ook mijn bericht over online stemmen tools(zie nog dit advertentietje: )

Je wilt geen Corona, toch? Maar ook geen RSI!

Bekijk complete thuiswerkplek kopen tips.

Presentje voor medewerkers tijdens Corona thuiswerken

Dit statief geeft rustig en gelijkwaardig contact. Nooit meer last van onderkin- of blouseinkijk. Maakt online brainstormen beter, want minder afleidend. :-) Je kunt Mural zonder dit statief gebruiken. Het is alleen een leukere vorm van videobellen als je elkaar op ooghoogte treft bij het online uitwisselen van ideeën.

Gerben G van Dijk
Volg hem