Cornwall Zuid Engeland UK vouwwagen wandelen

Cornwall, Zuid-Engeland. Kamperen met je auto, camper, vouwwagen of ga je met de caravan naar Engeland? Wil je prachtig wandelen langs de Engelse Kust?

Plan je een rondreis naar Zuid-Engeland? Gebruik dan deze praktische informatie over kamperen en reizen. Wij hebben drie jaar terug een reis naar Engeland gemaakt met een vouwwagen. Lees welke campings wij gekozen hebben en welke Ferry naar Engeland goedkoop is het Kanaal mee over te steken. Ook onontbeerlijke tips voor benodigdheden, reizen en links rijden in Engeland lees je hier.

Lees deze camping Engeland, en algemene UK reistips, voor het Verenigd Koninkrijk. In dit artikel ook een speciale, geheime tip voor een hele luwe, ruime en geheime camping nabij de Engelse kust. Een camping om je benen te strekken, zonder Nederlanders en wijds uitzicht.

De kampeervakantie die wij hebben gedaan, kun je met caravan, tent, vouwwagen, camper in 14 dagen zelf doen. Bekijk de route door Zuid Engeland. Kamperen en wandelen langs de Engelse kust gaan heel goed samen. De regen valt mee. Zuid-Engeland ligt zuidelijker dan Nederland.

Vouwwagen vakantie Engeland Cornwall Lizard met 3 kinderen

The Lizard: meest zuidelijke schiereiland van Engeland.

Inhoud van deze pagina op Webredactie blog: Toon artikel index

Vakantie, kamperen of met de caravan naar het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Engeland in zomer 2023. Ja, doen!

Een autoreis Zuid Engeland blijft wat onzeker voelen. In dit artikel wijs ik je op de mogelijkheid een eigen chemisch toilet mee te nemen, om het risico op contact met het Delta virus aldaar 100% te elimineren. Je zult vast wel toe zijn aan zomervakantie in Engeland. In dit artikel wat tips voor een zeer ruime camping Zuid Engeland.

In 2019 hebben wij deze vouwwagen of caravan route Zuid Engeland uitgestippeld.

Wandelen aan de zuidkust van Engeland

Ons doel was langs de zuidkust van Engeland wandelen. We hebben in zomer 2019 erg genoten van de uitzichten, mooie, rode bloemen, cliffs, pubs en hondenshows. Cornwall (Verenigd Koninkrijk, UK) en de landtong ‘The Lizard‘ is een schitterende bestemming. Andere tips voor een goede wandelbestemming in Zuid Engeland zijn de zeven dagetappes tussen Seaton en Poole.

Goede temperaturen voor een actieve vakantie! 

We zijn blij dat we ondanks onze twijfels over ’the UK’ (onze angst voor regen) daar toch op zomervakantie zijn gegaan. Het cliché dat het daar veel regent, is soms waar. Maar heel veel vaker hebben we genoten van zonnig weer en aangename temperaturen.

Leuk, gemakkelijk en open contact met Engelsen

We kwamen haast geen Nederlanders tegen, maar vooral… Engelsen! Op de campings en ook langs de kust. We vonden deze gesprekken hartstikke leuk en verrijkend. Zo hoorden we dat The Brexit “a self inflicted wound” is “for the UK”. Tja, mooier kunnen we het zelf niet zeggen. Zo’n reis is goed voor je Engels ook. De Engelsen houden van kwinkslagen en hebben de lessen van hospitality goed begrepen. Als ik zeg: “Mag ik deze souvenir al kopen, al heb ik de berg nog niet beklommen?”, antwoord de verkoopster: “I don’t care about that, I’ll gladly take your money!”

Engelse kust wandelen nabij Looe, UK

Wandelen langs de Zuid-Engelse kust via de wandelpaden van National Trust. Nabij Looe.

Afwisseling: niet de hitte van Zuid-Frankrijk of Italië

We hadden al een paar ‘ideale’ zomervakanties gehad op een camping met een zwembad. Toch kan de zon zo heet zijn, dat je eigenlijk maar weinig kunt ondernemen overdag. Behalve dan gezellig wijn drinken met campinggasten; waar we trouwens ook vrienden aan overgehouden hebben (zie video zomer 2018: Eindeloos Italië). Kortom, Zuid-Engeland is, achteraf gebleken, heel goed voor de afwisseling. Kortom, wij raden het ook jouw gezin en kind(eren) aan om met de vouwwagen naar Engeland te gaan…

Boektip: boek Het Zoutpad over rugzakwandelen in Zuid-Engeland

Als je een mooi verhaal wilt lezen over mensen die hun leven opnieuw willen beginnen en gaan wandelen langs de Zuid Engelse kust, dan kunnen wij je dit boek aanraden. Schrijfster Raynor Winn schreef de bestseller Het Zoutpad. Het is een verhaal over twee vijftigers, Raynor Winn en haar man Moth, die alles mee lijken te hebben: een goed huwelijk en een mooie boerderij waar ze ook een Bed & Breakfast in hebben gemaakt…. Totdat ineens het noodlot toeslaat. Zij krijgen zware tegenslagen te incasseren, waaronder aanhoudend bezoeken van deurwaarders. Om hun tragische lot vorm te geven, nemen ze plots het besluit om een oud kustpad (het South West Coast Path) te gaan bewandelen als rugzaktoerist. Het Zoutpad vertelt een prachtig verhaal over hun volharding. 

Het Zoutpad meeslepende verhalen over wandelen over zeepaden en opnieuw beginnen Cornwall Engeland

Het Zoutpad, meeslepende verhalen over wandelen over zeepaden en opnieuw beginnen Cornwall Engeland (UK).

Kamperen Zuid Engeland tips

Een goede voorbereiding is het halve werk, vandaar dat je in dit artikel onze vouwwagen tips leest op basis van onze jarenlange ervaring met kamperen. Maar ook als je een camper of tent hebt, maken deze tips het verschil voor je autoreis Zuid Engeland. Lees mijn algemene UK reistips. Vakantietips die jullie reis naar het Verenigd Koninkrijk en specifiek hoe je via Dover naar Cornwall en The Lizard komt. En hoe je deze UK reis of UK roadtrip onvergetelijk kunt maken!

Paklijst of checklist voor vouwwagen of kampeerspullen om mee te nemen op vakantie

Het lijstje van spullen om mee te nemen op kamperen vakantie, zal niet compleet zijn, maar doe er je voordeel mee. PAKLIJST VOOR VAKANTIES voor je vouwwagen of campervakantie benodigdheden.

Eigen chemisch toilet mee vanwege Covid-19 Delta variant

In verband met “Corona en Engeland” is een eigen toilet meenemen, als het niet in de camper of caravan zit, iets om te overwegen. Zodat je geen problemen hebt als Engeland afkondigt dat de toiletgebouwen dicht zouden gaan. Het mobiel toilet dat je normaal als camper of caravan toilet gebruikt, kan prima mee met vouwwagen of tent (een aparte toilettent hoeft echt niet; vinden wij :-)).
Lees onze ervaringen met de Thetford Porta Potti en waar je chemisch toilet vloeistof kunt kopen.

chemisch toilet gerbengvandijk nl

Chemisch toilet bestellen bol voor kamperen. En de vloeistof. Hieronder een plaatje van de wc-reiniger om niet te vergeten:

 

Rondreis zuid engeland camper vouwwagen mobiel toilet vloeistof

Rondreis zuid engeland camper vouwwagen mobiel toilet vloeistof (koop nu bij bol.com)

 

eigen camping douche

Eigen camping douche kopen (bol.com)

Ferry Zuid Engeland: Calais – Dover

P&O ferries overtochten naar UK Engeland

P&O vaart ook op Hull vanuit Nederland en België. Calais – Dover is de kortste vaarroute.

Een rondreis in Zuid Engeland begint met het boeken van een ferry naar Zuid-Engeland. Onze tip:

De goedkoopste ferry naar Engeland is natuurlijk is daar waar de Noordzee het smalste is. Dat is het traject Calais – Dover. Reken erop dat je ’s ochtends om 5.30 uur van huis moet gaan met je auto, camper, vouwwagen of met de caravan. Deze planning helpt je om ver in Engeland te komen en dan snel naar Cornwall te komen. Ik geef je alle links en caravan adressen voor zover je die zelf al niet hebt. Lekker met de caravan naar Engeland!

P&O ferries biedt daarbij de goedkoopste overtocht. Je moet dan geen flexibel ticket nemen, maar juist kiezen voor een vastgelegde vertrektijd. Al moet je wel een uur van tevoren in Calais kunnen zijn. Een retour met zowel de auto, camper als de vouwwagen (en met 3 kinderen) kost je in totaal 400 Euro. Maar die prijzen liggen misschien nu weer anders. Als je boven Londen wilt uitkomen, vaar dan met de ferry vanaf Hoek van Holland naar Harwich. Deze vaarroute naar Engeland loopt via Stenaline. Naast deze overtocht kun je voor prijzen ook eens kijken bij DFDS.

Je kunt ook vanuit Nederland een veerboot nemen. Bijvoorbeeld een ferry van DFDS van IJmuiden naar New Castle. Boek dan wel een 5-6 persoon hut en doe dit een half jaar van tevoren. Anders zijn de grote hutten al weg… En moet er een persoon op een stoel op het bovendek slapen (wel goedkope seat).

Caravan route of camper route Zuid Engeland campings

We hebben een aantal goede websites gevonden waarmee je UK campsites kunt vinden. Dit zijn zo wat tips:

Kleine campings Engeland voor vouwwagens, campers en caravans

Goede websites voor het vinden van kleinere campings zijn:

Grote campings Engeland voor vouwwagens, campers en caravans

Grote campings in Engeland kun je vinden bij de kampeerhobbyclubs, dat zijn er twee:

Aart Kok vouwwagen is geschikt voor Zuid Engeland

Een goede vouwwagen is een waterdichte vouwwagen met sterk zeil en sterke stokken. 

Tweedehands vouwwagen?

Deze link geeft je meteen de actuele lijst van Tweede Hands Aart Kok vouwwagens die nu te koop staan op Marktplaats.

Wij zijn dan mensen die tweedehands kopen. Op Marktplaats.nl staan gebruikte Aart-Kok vouwwagens en als er geen goede op staat, kun je alerts instellen zodat je bericht krijgt als iemand zijn gebruikte vouwwagen te koop aanbiedt. Wellicht zijn er ook occasion vouwwagens te vinden in de showroom te Amersfoort van de Vouwwagenzaak. Dit is dus een vouwwagen winkel die je een vouwwagen in goede staat kan aanbieden.

Onze Scout Rowan vouwwagen

Onze type vouwwagen is een stokoude Scout Rowan uit 1980 die de regen en wind nog steeds aankan! We hebben ooit het dak geïmpregneerd, maar die chemie mag niet meer, tegenwoordig. Wij zouden dus een Aart Kok vouwwagen nemen, als het zeil van onze vouwwagen zou scheuren. Dit werkt nog steeds, video:

Waar op letten bij vouwwagen kopen?

Heel fijn aan onze vouwwagen is de tafel met de bankjes in het midden. En ook het feit dat alle kinderen apart in bed gelegd kunnen worden. Aan de zijden van de klapkar heb je twee bedden. En onder elk ervan, hangt een ondertentje. Zo heb je 4 slaap compartimenten.

Als we voor een gezin met 3 kinderen een nieuwe vouwwagen zouden kopen, gaan we voor een Aart-Kok. Grappig genoeg wonen we in Bunnik vlak naast de Holtkamper showroow (te zien in deze video). Maar een nieuwe Holtkamper vinden we echt zonde van ons geld.

Camper of caravan route Zuid-Engeland, Cornwall

Het is wel even rijden met de camper of auto naar Cornwall. Zuid-Engeland is sterk glooiend, veel meer dan Frankrijk, je reist daardoor niet sneller dan 60 kilometer per uur. Een tip daarbij is om de The AA-routeplanner van het Verenigd Koninkrijk (UK) zelf te gebruiken.

Wij hebben de ferry / veerboot naar Dover gekozen, om daarna via de provincie Kent naar Cornwall te rijden met onze eigen auto. Binnen de provincie Cornwall vonden we ‘The Lizard” als onze ideale vakantiebestemming. Met onze 3 kinderen konden we daar prachtig aan de kust wandelen in Engeland.

Ook vonden we de goedkoopste en rustigste camping ooit, daarover straks meer. En het stageld was ook nog super aantrekkelijk.

Cornwall, lizard, Engeland Verenigd Koninkrijk UK

Reisverslag Zuid-Engeland: eerste reisdag

Rijden naar de P&O ferry bij Calais

Binnen 5 uur rijd je van Nederland naar Calais in Frankrijk. Afhankelijk van waar je woont, rijdt je via Antwerpen, dan wel via Brussel. Je moet er 60 minuten voor vertrek zijn. Wanneer je de boot van 14.00 uur boekt, kun je er in de ochtend heen rijden, maar dat lukt je alleen wanneer je vóór de ochtendspits nog vertrekt. Met deze planning kun je binnen 1 dag in Engeland zijn. En overnacht je daar.

Ferry naar Engeland boeken

De P&O bootreis duurt 1,5 uur en je kunt bijvoorbeeld een “Americano large black” (zwarte koffie) bestellen als de boot al 40 minuten heeft gevaren. De rij bij de bar is dan weg. Na een uurtje zie je vanaf de ferry de Engelse krijtrotsen bij Dover. Als alle mensen weer naar de auto’s gaan. Ga je ook weer naar je auto toe.

Als de auto voor je gaat rijden, start je de auto en ga je ook de boot af. Het links rijden lukt daar zeker, omdat je alleen maar in een stoet achter alle auto’s aan rijdt. En ook op de snelweg kost links rijden geen enkele moeite.

Zie verderop ook mijn tips voor links van de weg rijden voor op het Engelse platteland.

PO Ferry Calais Dover aankomst Engeland

Eerste overnachting nabij Dover: Palace Farm Hostel

En op 50 minuten rijafstand van het Engelse Dover, weet ik dan een goed gezinshotel. Je kunt de vouwwagen nog dicht laten, want de dag erna wil je vroeg door.  Het family hostel heet Palace Farm en zit in Doddington. Het is een zelfstandige jeugdherberg, waar je met het gezin kunt overnachten. Om 17.00 uur ben je er zeker aangekomen.

Je kunt betaalbaar overnachten in hun gezinskamer voor 5-6 personen (zie foto). Je kunt daar ook vouwwagenplek boeken, omdat het niet alleen een hostel, maar ook een camping is met vlakke graslanden.

In het hostel kun je zelf koken in de goed voorziene keuken. Wij nemen van huis altijd twee standaard gerechten mee. Welke dat zijn vind je in de tips onderin dit bericht. Weet dus dat het mogelijk is om binnen één dag in Engeland te geraken. Mits je ook een hostel boekt.

Nederlandstalige TV kijken via het internet

Dus na een beetje Nederlandstalige TV kijken via onze Google Chromecast doezelden we in. Handig om een Chromecast mee te nemen.

Palace farm hostel Doddington Kent Engeland UK near Dover

In de familyroom voor 5 of 6 personen in Doddington staan aangename(!) stapelbedden klaar, met schone lakens en kussens. En een eigen badkamer erbij.

Reisverslag Zuid-Engeland: tweede reisdag

Een vroeg vertrek vanuit Doddington is aan te bevelen, omdat de reis naar Cornwall nog lang is.

Je neemt de rondweg onder London door, dat is verreweg het snelste om te rijden als je naar Cornwall gaat. Wel kun je bij London een kwartiertje file hebben, dat is dan maar zo!

Een vouwwagen tip is trouwens om vooraf alle routes uit te printen. En met daarbij de goede tijdinschattingen, want rijden in Engeland gaat over veel heuvels en dalen. Dat neemt tijd. Gebruik daarvoor The AA routeplanner voor de UK.

Vouwwagen, caravan en campertips Engeland: kies voor National Trust campsites

Wij hebben gehoord en ervaren dat de campings van National Trust zeer rustieke campings zijn in Engeland (de UK). De doelstelling van een National Trust campsite is dat inwoners van Engeland kunnen genieten van de mooiste natuurgebieden in het land. Deze campsites liggen nabij mooie natuur en de voorzieningen zijn netjes en milieubewust opgezet.

Twee erg mooie campings in Cornwall zijn de Highertown farm campsite bij Looe en de Teneriffe camping nabij The Lizard, Cornwall (wij zijn daar overigens niet geweest).

Wij zijn bij de eerste geweest en hadden er spijt van dat we niet langer dan 5 dagen hadden geboekt. Verlengen kon niet meer, want alle plekken waren reeds geboekt. Alleen tentjes van spontane kustwandelaars werden nog toegelaten. Je kunt dus eventueel nog een Camouflage trekkerstentje kopen. Het was dus vol, maar dat voelde niet zo. Wij houden van een groot, rond grasveld, waar je iedereen kunt zien, maar dan wel op een prettige afstand van elkaar.

Cornwall the Lizard Zuidelijkste puntje Engeland UK

Uitzicht op een plaatsje aan de kust in Zuid-Engeland.

Wandelen Zuid-Engeland: onze 1e week

Vanuit een National Trust camping kun je mooi wandelen langs de Engelse kust in Zuid-Engeland.

Vouwwagen tips: wandelen langs de Engelse kust

De wandeltocht naar de haven van Polperro was fantastisch, maar heen en terug was wel een lange dag…

Vanwege het vele dalen en klimmen, duurt een tocht langs de kust veel langer dan je denkt. Wel was juist dat heel avontuurlijk voor de kinderen.

Het was niet eens nodig om ze een ijsje te beloven in het havenplaatje waar we heen liepen. We lieten wel zien op de kaart waar we waren.

Wandelen Zuid-Engeland: onze 2e week

Na een te drukke camping te hebben bezocht, kwamen we een campsite in ’the Lizard’ tegen die niet op Google Maps stond,  niet op internet en ook niet in de reisgidsen….
Steveddon farm camping

Steveddon farm campsite in The Lizard

Camping in The Lizard,  Cornwall, Engeland

Het was precies wat we zochten: zeer basic, maar perfect rustig. Hoe wij eraan kwamen: gewoon via een bord aan de weg. (zie foto).

De Engelse eigenaren hebben deze rustige camping naast hun timmerbedrijf en hoeven er ook niet van te leven. De meeste gasten hebben zomerwerk in de buurt en zijn niet eens toeristen.

De faciliteiten van Steveddon campsite:

 • groot rond grasveld (met volleybalnet)
 • aardige, Britse campinghouders
 • eenvoudige poepdozen (waar je houtsnippers over je ontlasting moet gooien)
 • praktische douchen
 • 17,50 Engelse pond per nacht, koop een stormband (belangrijkste van alle vouwwagen tips).
Kamperen bij de boer is prima voor ons. We schuiven onze stoelen graag 50 meter op als de zon toevallig een stukje verder valt…  Zie adres en telefoonnummer onderin dit artikel.
 
Steveddon farm camping Helston Lizard Point Engeland

Steveddon campsite, The Lizard, Cornwall, UK

 

Wandelen kustgebied Engeland

Het omliggende gebied van Cornwall, The Lizard is gewoonweg gaaf te noemen. Je kunt daar op allerlei plekken langs de kust wandelen. Al waait het wel meer op het schiereiland de Lizard, vandaar dat een stormband meenemen een kampeertip is. Doe er je voordeel mee!
 
Veel buien die elders in Engeland wel vallen, waaiden in the Lizard over. Dus daardoor hadden we veel zon!

Poolhond in Engeland

De campingeigenaren hebben ook een poolhond, maar die hoort niet in het Engelse landschap. Wel komt deze voor in The Lord of the Rings. Dat verwacht je niet. Wat ik ook niet had gedacht is dat deze hond de knuffel van één van onze kinderen zou meeslepen naar zijn hol. Direct nadat het gebeurde, moest ik de hond wel achterna rennen. Ik vond de hond onder een woonwagen. En na hem op te kop te slaan met een lange lat, liet hij eindelijk de pop los. En kon ons kind getroost.
 
hond bij oude jeeps Steveddon farm camping

Foto nabij de timmerschuur, waar de tijd stil staat en waar toerisme een bijzaak is…. De poolhond kijkt toe.

Wandelen Zuid-Engeland: onze 3e week

We spraken ook met de Engelsen ook over hun favoriete vakantieplaatsen. Als het op natuur aankomt, viel vaak de naam New Forest. Een andere bestemming die naar voren kwam was Cotswold.

In vakantiegidsen beschreven als een beroemd streek met schilderachtige heuvels en velden die bezaaid zijn met dorpen, herenhuizen, jachtgebieden en kastelen. En ook Wales werd door de Engelsen genoemd, maar daar waren we al eens. We gaan zeker eens naar het Lake District.

Enthousiast als we zijn voor het wandelen, besloten we afgelopen zomer om voor New Forest te kiezen. Zoals de naam als zegt, is New Forest een bosgebied. Daarin zijn een stuk of 11 campings gelegen waar paarden (en ossen) vrij kunnen rondlopen. Wij zijn op de Campsite Ashurst gegaan, omdat dit perfect op de route ligt tussen Cornwall en Dover. Wederom gebruikten wij de AA routeplanner van de UK.

Ashurst campsite, New Forest, UK

De Ashurst campsite is leuk, mooi en prima voor zowel tenten, campers, vouwwagens (tenttrailers) en busjes (campervans). Zie alle adressen onderin dit artikel.

New Forest Ashurst campsite UK

In New Forest lopen paarden los over de camping. Vouwwagen tip: sluit alle ritsen.

Engelse pub ‘Happy Cheese’ in Ashurst

In Ashurst hadden we helaas wel de regen die in The Lizard nooit gevallen zou zijn… Daar stond wel tegenover dat ze een superpub bij de hand hebben. “Happy Cheese” heet deze Engelse pub.

Je kunt er heerlijk eten en op woensdagavond is er de pubquiz. Verschillende lokale teams strijden dan om de eer en ook om de pot met prijzengeld. Eén team noemde zichzelf, bijvoorbeeld, ‘The Simple Minds’. Maar de Engelsen zijn geoefend en wisten ontzettend veel.

Als Nederlanders schaamden we ons voor onze schrale cultuur kennis. Wij kregen de troostprijs.

Wandelen in Zuid-Engeland: onze laatste dagen (snik… snif…)

Wij hebben een vakantie genomen van iets meer dan 3 weken. We zijn weer geëindigd in het Palace Farm Hostel met de 5 á  6 persoons gezinskamers in Doddington, Kent. Zo konden wij de volgende dag om een uur of 11 in de ochtend weer op de boot in Dover staan.

Nog één keer de krijtrotsen bij Dover kijken

Als je op tijd bij de ferry Engeland – Nederland bent, kun je vlakbij de boot nog een tunneltje nemen naar de kust. Zodat je nog even zelf langs de krijtrotsen kunt lopen om deze te bewonderen.

En via Frankrijk België weer naar Nederland

Eenmaal bij Calais, is het dan nog zo’n 4 uur rijden naar huis in Nederland. En dan rijd je naar de stalling van de vouwwagen of camper. En dan nog even naar huis…

Dit was zo’n beetje onze auto rondreis Zuid Engeland. We hopen dat ons autoreis verhaal en onze kampeertips jullie van pas komen. En dat het jullie ook moed geeft om toch naar Engeland te gaan, ondanks de kans op regen of zelfs besmetting met het Corona virus (Deltavirus). Maar dat risico loop je in Nederland dus ook. Nu maar hopen dat Engeland geel kleurt. En een veilige vakantiebestemming mag zijn in zomer 2021.

Tot zover mijn reisverslag van een mooie reis door Zuid Engeland met de vouwwagen. Tot zover mijn reisverslag van een mooie reis door Zuid Engeland met de vouwwagen.

Lees nog meer tips voor rondreis, roadtrip of wandelvakantie Zuid Engeland:

Wandelen Lizard Point Engeland UK

De kust bij the Lizard is onvergetelijk mooi. Lees vanaf nu al onze vouwwagen tips.

Vouwwagen ongemakken leren kennen

De ongemakken van het vouwwagen kamperen nemen we op de koop toe. Dit zijn de ongemakken:

 • je slaapt wat minder diep,
 • je bent steeds je spullen kwijt en
 • soms wordt je gek van het geklapper als de wind hard waait
 • je moet teruglopen vanaf de douche, omdat je een handdoek of onderbroek of shampoo vergeten bent mee te nemen.

Verder is het heerlijk ontspannend. Je kunt je eigen ding doen. En een camper, caravan of mobil home biedt vast nog meer comfort.

Vouwwagen ongemakken overwinnen

Dit is wat je zelf kunt doen tegen de ongemakken van vouwwagen kamperen:

 • Wel gaan we op een camping beschut staan, dus uit de felle zon en niet in harde wind.
 • De vouwwagen staat niet verder dan 100 meter vanaf het WC-gebouw.
 • Horizontaal slapen, en niet schuin, doordat je een waterpas mee hebt genomen. Waterpas kopen kan voor 6 euro (Bol.com)
 • Spullen steeds opbergen op dezelfde plek.
 • We hebben een vouwwagen (of tent) waar je bij regen in kunt staan en ook gezellig in kunt zitten
 • Elke ochtend erop uit voor een wandeling, tripje of boodschap met het hele gezin, niet te lang, om 14.3o uur weer op de camping.
 • Schone doekjes en dergelijke op meerdere(!) plekken leggen.  (heb je luierkinderen, ga dan in een huisje als je dit kunt betalen!!!)
 • Verdring de gedachte dat de vakantie aangenamer zou zijn met een andere, of duurdere vouwwagen.

Toch genieten op English campsites

Onze ‘tent trailer’ brengt ons overal. Onze 3 kinderen vinden het heerlijk om op elke, Engelse camping (“English campsite”) een eigen vertrouwd slaapplekje te hebben. We zijn daarbij vrij om te gaan en te staan waar we willen. Verder vinden we het gezellig om lokale Engelsen en reizigers te treffen, veel frisse lucht te ademen en te genieten van mooie uitzichten.

Vakantiebudget dat een jaar meegaat!

Als je 3 kinderen hebt, is het behoorlijk duur om kamers te boeken in Engeland. Je moet dan op zoek gaan naar family-rooms. Ook zijn Bell-tenten een aardig alternatief, dat heet in Engeland dan al snel ‘glamping’. (En een campingplek heet trouwens een ‘pitch’). Maar waar het allemaal op neerkomt: dankzij de kampeervakantie in de zomer, kunnen we vaker op vakantie door het jaar heen. En daar doen we het voor.

Links rijden Engeland tips

Ja, links rijden, dat is een beetje eng van tevoren. Maar, mij viel het mee. Je kunt er desnoods ook voor kiezen om met de trein te gaan via Europoort Rotterdam, van Hull naar York voor een City trip York. Enfin, dit zijn een aantal tips voor met de auto links rijden in Engeland:

Bij een kruising niet op routine rijden

Het grootste gevaar is een lege weg zonder andere voertuigen. Als je dan bijvoorbeeld een tankstation uitrijdt, kun je vanuit automatisme de verkeerde kant van de weg gaan rijden. De angsten erover, zijn normaal. Feit is dat je bij elke kruising toch even moet nadenken. Om zonder afleiding goed te rijden, is het verstandig om altijd naar beide wegkanten (en beide weghelften) te kijken als je een weg oprijdt. Dus dubbel zoveel kijken, maar dit geeft feitelijk de minste inspanning om veilig te rijden.

Goede UK routeplanner gebruiken

Een tip voor autorijden in Engeland is om altijd de The AA-routeplanner van het Verenigd Koninkrijk (UK) zelf te gebruiken. Dit geeft je de beste tijdsindicaties. Het is verstandig om thuis de routes van AA alvast te printen (of screenshots te maken). Vaak geven ze drie mogelijke routes aan. Wat niet prettig is aan de AA planner is de uitgeschreven route. Je wilt ook op een kaart kunnen rijden. Daarom is het verstandig om een fysieke kaart Engeland te bestellen om de auto routes in Engeland te kennen. Of kaart Zuid Engeland alleen.

Rekenen in Engelse miles

In Engeland zijn de afstanden in mijlen aangegeven. Het werkt het gemakkelijkste voor jezelf om het aantal mijlen steeds keer anderhalf te doen, dan weet je ongeveer hoeveel kilometer het is. Een Engelse mijl is trouwens 1600 meter.

Meer tips voor veilig links autorijden in Engeland:

Nog een paar tips voor links rijden in Engeland:

 • Maak zelf een sticker voor op je autodashboard.  Plak een etiket op de plek waar je de autosleutel in het dashboard steekt. Als reminder. Met als tekst: “Keep Left”. Of “Rijdt links”. Vooral na het tanken is het gevaarlijk. En als er geen ander verkeer aankomt, rijdt je zo aan de verkeerde kant van de weg. Omdat de automatisch piloot het overneemt.
 • Laat de bijrijder ‘meerijden’. Vraag je bijrijder duidelijk om als extra paar ogen te fungeren.
 • Volg de borden na de Ferry. Na de de ferry-havens zie je extra borden over links rijden. Dit eerste stuk gaat meevallen! En daarna zijn de landwegen rustiger.
 • Kijk op het scherm van je navigatiesysteem, zeker in landen waar men links rijdt. Zo zie je bijvoorbeeld op het scherm hoe je de rotondes moet nemen (zie verder). 

Op de snelweg links rijden in Engeland

Mijn tip: gebruik steeds de middenbaan van UK snelwegen.

 • Snelwegen gaan sowieso prima.
 • Neem op de snelweg de middelste baan, die loopt altijd door. De linkerbaan kan overgaan in een afrit.
 • Zet je navigatie aan en houd in de gaten op welke afstand een afslag echt is. Let niet alleen op het beeld dus.

Op een rotonde links rijden in Engeland

Neem rotondes linksom. Hoofdregel is dat het verkeer op/van de belangrijkste weg voorrang krijgt. Stappen rotonde nemen bij links rijden:

 • Neem de rotonde door linksom te gaan, met de klok mee!
 • Als je niet weet waar je bent, rijdt dan nog maar een rondje.
 • Rijd iets te zacht, als je twijfelt over welke aftakking je moet hebben, zodat je navigatiesysteem goed meeloopt.

Op een gelijkvloerse kruising links rijden in Engeland

 • Rijd op tot de stopstreep. En stop ook echt.
 • Kijk de weg rechts in, langs het gezicht van je bijrijder (als je in een Nederlandse auto zit met het stuur links)
 • Kijk de weg links in, maar kijk daarbij naar de overkant van de weg.
 • Rijdt de weg op, en je houdt het gevoel dat je iets in je blikveld gemist hebt. Geef dus dan maar gas!

Hoe zit het met de Engelse Pond, gewoon pinnen?

Ja, gewoon pinnen in Engeland; dus in ons reisplan is dat in Doddington. Ga niet op de ferry geld wisselen, dat kost je poen. Eigenlijk kun je overal wel pinnen in Engeland. Zelfs bij marktkramen en shops op een camping e.d.

Vouwwagen extra’s kopen, wat kooptips

Stormband voor over de vouwwagen luifel

Het is dus zo dat het heus regent in Engeland. Maar als je naar de Lizard gaat, ontdek je ook dat het soms flink waait. Je moet echt een stormband meenemen voor over je voortent te spannen. Voor als het een keertje windkracht 6 of 7 is… Het verschil is: met een vouwwagen stormband durf je de camping wel af. Zonder stormband hang je zelf aan de stokken… Stormband kopen kan via Bol.com.

Internationale stekkers voor de UK

Wat we mee hadden, waren twee internationale stekkers voor de UK. Dit was dus echt handig dat we dit ook mee hadden. Koop dus twee n
Universele wereldstekkers bij Bol.com.

Hoe zit het eigenlijk met stroom op de Engelse campings?

Niet elke campingplek heeft stroom in Engeland. Het hangt soms af van de drukte op de camping. Het kan zo zijn dat alle stroompunten bezet zijn. Of dat je een kampeerplek (pitch) hebt zonder electra. Als er wel stroom is, dan kun je in Engeland terecht met een “Franse vakantiestekker”, want die blijken universeel te zijn. Neem dus je Franse kampeerstekker mee, dit heet een verloopstekker voor kamperen lees ik net. Je kunt een Verloopstekker ‘Frankrijk’ camping kopen bij Bol.com. Als je een Nederlandse stekkerdoos wilt aansluiten op een Engels stopcontact, dan heb je dit verloop nodig.

Hoe telefoon opladen op camping in Engeland?

Bij de camping Ashurst, meer daarover in vakantieverslag: derde week in Engeland, was het met je telefoon opladen goed geregeld. Voor 50 pence kun je een telefoon of Ipad veilig laten opladen bij de receptie. Dus zo blijf je ook op reis bereikbaar.

Nog een vouwwagen tip: goede powerbanks meenemen

Een vouwwagen tip is om voldoende Powerbanks mee te nemen naar Engeland. Het is slim om 2 á 3 powerbanks mee te nemen; zodat je in de auto je telefoon (en navigatie) aan de praat kunt houden. Als je auto heel modern is, en zelf USB stekkers heeft, dan hoef je ze niet mee te nemen. Maar als je powerbanks mee hebt, zorg dan wel dat je stekkers en snoertjes mee hebt om ze ook weer op het vakantieadres op te laden. Ik ben fan van het merk Trust. Goed en betaalbaar. Dus ik zou adviseren om één of meer Trust powerbanks te kopen bij Bol.com.

CampingGaz bijvullen in Nederland, overzichtskaart ANWB

Zelf heb ik een Camping Gaz gasstel met twee pitten. We slepen bij onze vouwwagen een hele keuken mee, maar die gebruiken we feitelijk als krat. Koken doe ik het liefste buiten de vouwwagen. Verder vul ik de camping gaz gasflessen bij via het gasflessen vulstation, bij Gulf bij ons in Zeist, dit is het plaatselijk Gulf tankstation. Er blijkt ook een landelijke kaart van ANWB voor gasfles vullen te bestaan met daarop alle plekken in Nederland waar je gasflessen van CampingGaz kunt laten bijvullen.

Vouwwagen tips: alle te installeren apps en navigatie software

Voordat je van huis gaat, kun je deze apps op je telefoon installeren. Handig voor op reis!

kampeermaaltijd voor onderweg vouwwagen Zuid Engeland 1

Snelle hap voor onderweg. Een Kampeermaaltijd voor onderweg vouwwagen Zuid Engeland. Je kunt blikken Gulasch kopen in de Turkse Winkel. Samen met Atjar Tjampoer en witte rijst een prima maaltijd voor onderweg.

Vouwwagen tips voor eten en drinken in de auto:

In de auto mee 1: Vouwwagen maaltijden tips

 • Eerste maaltijd na de boot: Een dubbelblik erwtensoep, 2 magere rookworsten om te snipperen. Eventueel pot augurken erbij.
 • Laatste maaltijd voor de boot: pot rode kool, witte rijst, 2 magere rookworsten uit de supermarkt.
 • Simpele kampeerhap voor achter de hand (zie afbeelding): 2 blikken Gulasch van de Turkse winkel, Atjar Tjampoer pot als groente en witte rijst.

In de auto mee 2: Thermosfles gevuld met koffie voor onderweg.

Het is altijd handig om een thermosfles voor in de houden te hebben. Met koffie.

In de auto mee 3: Hapjes onderweg om de kinderen zoet te houden

Uit de supermarkt onderweg: zakjes met schoongemaakte wortels en bakjes Humus (dippen). Het is ook slim om dropjes mee te nemen. En als je een lange reisdag hebt. Neem dan kleine, ingepakte kadootjes mee (viltstiften, krasboekjes, moppenboekje, stickers). Daarmee houd je de kinderen zoet in de auto. Pas wel op dat ze niet misselijk worden. Bij rijden over heuvels moeten ze ook naar buiten kijken! Als je dat niet tegen ze zegt, is dat niet erg, maar dan kotst er wel iemand je auto onder. Kun je grappig vinden; maar is wel onze ervaring!

Bekijk nu de adressen van Engelse campings in Zuid-Engeland.

Kiezen van campings is tijdrovend. Maar je kunt ook ons in de voetsporen volgen natuurlijk. Lees welke campings wij in Zuid Engeland bezocht hebben, hieronder. 

Scout Rowan Vouwwagen stallen

Thuiskomst vanuit Engeland. Weer in Nederland op de boerderij van Opa en Oma.

Tent, vouwwagen en camper campings Zuid-Engeland

Voordat ik straks nog een plezante video laat zien over hoe je een vouwwagen (merk Scout Rowan) moet onderhouden, eerst de adressen waar wij zomer 2019 zijn geweest in Zuid-Engeland. Je kunt hier met tent, vouwwagen of camper kamperen in Engeland; op je autoreis naar Cornwall toe.

Dag 1 en 2 : Kent, Engeland

Ideale camping in Engeland om na de ferry Zuid Engeland neer te strijken:

Palace Farm Hostel and Campsite, Kent.
Down Ct Rd, Doddington,
Sittingbourne ME9 0AU,
Verenigd Koninkrijk
Graham Cuthbert: +447843287704
Liz Cuthbert: +447754796532
Website Palace Farm Hostel

Ps1. Slapen te Doddington op drie kwartier rijden vanaf Dover, aankomst mogelijk vanaf 17.00 uur
Ps2. Dit is ook je eindpunt als je je vouwwagen droog wilt inklappen voordat je weer in Nederland bent.
Ps3. Ietsje ‘Down the road’ aldaar zit een goede pub om te eten! En honden zijn daar toegestaan.

Week 1: Cornwall, Engeland

Highertown Farm Campsite
Camping beheerd door The National Trust
Looe PL13 2PX, Verenigd Koninkrijk
+44 1208 265211
30 pond per nacht
Wel stroom, maar als je geluk hebt.
National Trust website bekijken en boeken:

Week 2: The Lizard, UK

Wil je rust, ruimte en veel Engelse kusten bewandelen? Deze campings moet je dan NIET nemen… We hebben nog gekeken op Henry’s Camp Site (leuk maar vol), Chy Carne Holiday Park (druk) en Namparra Campsite (lawaai,goedkoop).

Wij vinden de genoemde campings te druk, te klein of te lawaaïg. 

Wij vonden onze rust op de zeer betaalbare camping: kamperen bij de boer voor 17,50 pond per nacht. Dit is onze gouden vouwwagen tip. Tenminste, als je van primitief en betaalbaar houdt. En dus heel veel ruimte om je heen. Dat je dus echt tot rust komt!

Treveddon Farm Camping, Ruan Minor, Lizard, UK
(nabij Helston, Ruan Minor en Lizard Point, Engeland)
Judy & Russel
+441326291183
Dagelijks vers brood is op loopafstand te verkrijgen.
Ze hebben GEEN WEBSITE en dat is hun kracht!
17,50 Engelse Pond per nacht, geen stroom

Google Maps route naar:
Instellen in Google Maps app: “Bolenowe Animal Sanctuary” (dit is zeer nabij, een steenworp ervandaan)

Navigatie locatie:
Kugger, UK, 49’59’58″N 5’11’40’W

Route-uitleg naar Treveddon Lizard campsite:

 • Vanaf Helston richting de Lizard, dan de weg naar Ruan Minor inslaan.
 • Zijtak nemen, linksaf, op de plek waar het bord “Treveddon Farm Camping” staat.

Eettips rondom Treveddon Farm campsite

Echte Thai, Lizard
Brengt zelfs de thaise maaltijden op de camping! (bestel wel 2 uur van te voren), bestellen:

Sainsbury’s Cafe Helston
De ‘La Place’ van de Mall Sainsbury in Helston)
Adres: Clodgey Ln, Helston TR13 8BN
Zie de reviews van Sainsbury’s Café

Kynance Cove Cafe (aan geweldig strand)
Helston TR12 7PJ, Verenigd Koninkrijk
Zie de Google reviews Kynance Cove Café

Week 3: New Forest, Southampton, UK

Een camping in het bos waar de paarden los lopen, genoeg keuze in New Forest. Wij kozen deze en deze is bevallen!

Ashurst Campsite in New Forest
Lyndhurst Road
Ashurst SO40 7AR
Verenigd Koninkrijk
+44 23 8029 2097
Website Ashurst campsite, UK

Ps1. Voor 09.00 uur ’s ochtends vertrekken is noodzakelijk voor haalbare reisdag naar de Ashurst Campsite in New Forest.
Ps2. Bij de receptie kun je steeds je telefoon opladen voor 50 pence per keer.
Ps3. Zeer aardige staff: noemt mij zelfs ‘Sweetheart’ als ik bij de receptie kom!

Adres laatste reisdag, overnachting bij Dover

Palace Farm Hostel and Campsite, Kent, Engeland
Familiebedrijf met akkerbouw en fruit met een mooi verbouwde binnenplaats en groot, plat kampeerveld. Overnachten in een familyroom met 5-6 gezinsleden, of de vouwwagen uitklappen op het ruime grasveld dat helemaal vlak is. Dan geen waterpas nodig dus :-)
Website Palace Farm Hostel en camping.

Hoe zelf campings vinden en uitzoeken in Zuid Engeland?

Onze methode van campings vinden en uitkiezen, is om via Google Maps te kijken welke campings een bepaalde streek heeft. Vervolgens kun je deze campings noteren. De urls en de plaatsnaam. Daarna kun je in ChatGPT een lijst laten maken die je in Word plakt. De opdracht aan ChatGPT om campings te vinden, ziet er zo uit, het resultaat zie je eronder als plaatje. Maar dan snap je het idee…. Te gebruiken prompt voor ChatGPT om campings op rij te zetten om uit te kiezen. 

Chat GPT prompt campings kiezen

“Stel je op als een adviseur van een reisbureau en maak een tabel. We willen deze tabel gebruiken om een camping te kiezen. Wij zijn een gezin met een vouwwagen en we zijn als man en vrouw getrouwd en we hebben drie kinderen. We wonen in Nederland en we willen deze zomer reizen naar verschillende campings in andere Europese landen. We gaan daarbij vooral af op voordelen en nadelen gericht op specifieke campings. Maak daarvoor een tabel met 6 kolommen “url camping”, “plaats”, “streek”, “land”, “voordelen” en “nadelen”. Als input geef ik je de url van de camping voor in de tabel, en ook de plaatsnaam erbij. Aan de hand van de url en de plaatsnaam kun jij als taalmodel ChatGPT ook de streek en het land invullen. Als informatie bekend is, kun je ook alvast voordelen en nadelen van elke camping invullen, zoals aanwezigheid van een zwembad en zwemmogelijkheden en wandelmogelijkheden in de buurt als voordeel. Ook is het een voordeel als een camping 2 of 3-sterren heeft. Het belangrijkste is om de urls goed in de tabel te zetten. En de plaatsnamen juist te combineren met de streek en het land van kamperen. De tabel hoeft niet ingevuld te worden voor gegevens die niet bekend zijn. Voor- en nadelen dus niet voorspellen, maar alleen benoemen als internetbronnen of reisgidsen hiervoor gebruikt zijn. Maak de tabel op basis van url en plaatsnaam van elke camping. Sorteer de regels in de tabel ook op land, te beginnen met Frankrijk, dan Oostenrijk en dan Spanje. Maak de tabel op basis van steeds een url en een plaatsnaam. Dit zijn de 9 campings. Samen met de koppen heeft de tabel dus 10 rijen.” [Geef onder deze opdracht aan ChatGPT een lijstje met camping urls, onder elke url steeds de plaatsnaam zetten].[Met als RESULTAAT:]

tabel campings kiezen via chatgpt

Tabel campings kiezen via chatgpt: ChatGPT doet wat extra voorwerk bij het uitkiezen van geschikte campings voor vouwwagens. Raadpleeg de campingsites bij het maken van definitieve keuzes.

Tip bij plakken van tabel uit ChatGPT naar Word tabel. Je kunt de tabel in Word eerst zelf maken met “Tabel invoegen”, kies juiste aantal kolommen en rijen. Knip daarna pas uit ChatGPT. Selecteer hele tabel in Word daarna en bekijk plakopties om alle waarden echt rechtstreeks in de Word tabel te plakken vanuit Chat GPT. 

Camping kiezen op basis van nieuwste reviews Google Maps.

Je kunt binnen Google Maps een hele rij reviews kopieren naar ChatGPT. Sorteer eerst de reviews naar “Nieuwste”. Loop de reviews voor 12 maanden langs en klik op “Meer” voor als reviewteksten nog niet helemaal zichtbaar zijn. Kopieer alle reviews met alle veiligheid en foto’s erbij. Plak die gehele selectie, zonder enige editting, onder de navolgende prompt binnen ChatGPT 3, 3.5 of 4:

“Geef de algehele conclusies of stemming weer uitgaande van deze rij nieuwste reviews uit Google maps over een bepaalde campings. Dit is de selectie met vervuilde tekstelementen, Baseer je samenvattende oordelen over de geschreven reviews vanuit deze grove resultaten. Input:[plak]”

ChatGPT zal alles netjes samenvatten, wat tijd scheelt.

Toegift video: Scout Rowan Vouwwagen opzetten en onderhouden…

Op internet is het altijd de vraag: Hoe moet je de Scout Rowan vouwwagen in godsnaam opzetten en opvouwen. Deze video onthult slechts een tipje van de sluier..

Welnu, tot zover ons reisverslag en alle vouwwagen tips vanuit onze ervaringen in Zuid-Engeland. Leuk als je een reactie achterlaat. Of dit deelt met anderen.

Groet,

Gerben G van Dijk

NB. Deze WordPress website gaat eigenlijk over webredactie, maar mijn Zuid-Engeland vakantie ervaringen wil ik ook graag delen.

 

Gerben G van Dijk
Volg hem