zelf zonnepanelen schoonmaken

Waarom zelf zonnepanelen schoonmaken met Osmosewater? Waar kan ik als particulier osmose water kopen? Kan ik zelf Osmose water maken?

Zonnepanelen die vuil zijn, vangen minder zonlicht op en dat verlaagt de energieopbrengst. Zand, stuifmeel, vogelpoep en bladeren hinderen het zonlicht dat op een zonnepaneel valt. Het is verstandig om jaarlijks je eigen zonnepanelen te reinigen in de maand maart of april. Veilig is zonder zeep en waar je Osmose water kunt kopen is bij Kruidvat en Bol.com.

Lees de beste 3 doe-het-zelf tips om zonnepanelen goedkoop te reinigen. Lees wat je precies nodig hebt voor zelf zonnepanelen schoonmaken. Gewoon langs de Kruidvat gaan voor Osmose water.

Hoe zelf zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen reinig je zelf met water en een zachte borstel, zeep is niet noodzakelijk. Voor het water gebruik je osmosewater, dit is puur water welke geen resten of strepen op je zonnepanelen achterlaat. Dit water is bij het Kruidvat te koop als Kruidvat “gedemineraliseerd water 1000ml“. Een zachte borstel is een nylonborstel of autowasborstel. Gebruik desnoods de simpele flessenreiniger van  Euro 2,50 (Kruidvat). Als je op het dak moet klimmen, kun je daarvoor een telescoopladder gebruiken. Geen periskoop(!). Goedkoopste dakladder is te koop bij bol.com.

Kruidvat schoonmaakmiddel zonnepanelen

Ideaal reinigingsspul voor onderhoud van je zonnepanelen van de Kruidvat Huishoud: gedemineraliseerd water voor zonnepanelen reiniging.

Benodigdheden zelf zonnepanelen schoonmaken

  • Nylon borstel zacht, Nylon autowasborstel. Of uitschuifbare stok met nylon borstel. Dus een wasborstel op een telescopische steel.
  • Telescoopladder 4 meter (ongeveer) voor zelf zonnepanelen schoonmaken op het dak. Niet: Periskoop ladder.
  • Osmose water voor streeploos schoonmaken, Osmose 5 liter. Gebruik anders water uit je regenton, in ieder geval geen water met kalk erin). Je kunt dit bij het Huishoudrek van Kruidvat ook kopen voor 60 cent de liter. Of online bij Kruidvat.
  • Beste zeep voor zonnepanelen: een zonnepanelen reiniger is niet nodig! Geen autoshampoo en geen Dreft, want de zuurtegraad tast de coating aan. Gebruik alleen (osmose water), regenwater of leidingwater als juiste reinigingsmiddel voor zonnepanelen schoonmaken.
  • Extra spons voor vogelpoep verwijderen van zonnepanelen (nooit een schuurspons gebruiken of schuurmiddelen)
Zelf zonnepanelen schoonmaken met osmose water bol en geen dreft

Dit is Osmose water voor zelf zonnepanelen schoonmaken. Gebruik geen andere zeep zoals Dreft of autozeep. Reinig zonnepanelen door de beweging van je zachte borstel. Zie kooptips in dit artikel.

Pas op met de stroomkabels van de zonnepanelen!

Het is verstandig om bij het zelf schoonmaken van zonnepanelen de installatie van de solar panels uit te schakelen. Of het water echt alleen op de oppervlakten te gebruiken.

Aan de slag!

Video over zelf schoonmaken zonnepanelen zonder Dreft

Geen Dreft gebruiken en gewoon met regenwater boenen. Pas wel op met het dak opgaan. Natuurlijk gebruikt de professional Osmosewater voor een streeploos resultaat. Bekijk de video:

 

3 beste tips voor zelf zonnepanelen schoonmaken (bekijk ook de video)

Na deze video hierbij wat extra tips bij de stappen voor zelf zonnepanelen schoonmaken:

  1. Zonnepanelen maak je schoon met water en een zachte borstel (Bol.com), zeep is niet noodzakelijk. Voor het water gebruik je osmosewater. (Bol.com)
  2. Maak zonnepanelen schoon wanneer het regent. Door het regenwater worden de panelen nagespoeld, hierdoor ontstaat minder kalkaanslag op de panelen als je gewoon leidingwater gebruikt.
  3. Werk veilig met een stevige ladder (Bol.com) en als je ver moet reiken voor reinigen van een zonnedak, gebruik dan een telescoopsteel set met borstel (van nylon) (Bol.com)
Zelf zonnepanelen reinigen zeep benodigheden geen dreft 1

Zelf zonnepanelen reinigen. Doe het juist en veilig. Gebruik geen zeep zoals Dreft.

Zelf zonnepanelen schoonmaken: vragen en antwoorden (FAQ)

Hoe zonnepanelen reinigen? Wat is de juiste borstel voor schoonmaken van zonnepanelen? Op alle mogelijke vragen, vind je hier de antwoorden:

Wanneer zijn zonnepanelen vuil?

Als je stof, vuil, vogelpoep of kleverige boomsappen op je zonnepanelen ziet, dan telt dat als schaduw. Dat gedeelte geeft dus minder opbrengst van licht en stroom in de zonnecellen. Zie je geen vieze vlekken of stof op je sonar panels dan hoef je ze niet te laten reinigen. Elk jaar controleren en zonnepanelen vuil verwijderen, is natuurlijk slim om te doen. Wanneer zonnepanelen schoonmaken nodig is, is een persoonlijke inschatting. Het kan ook jaren goed gaan zonder de panelen op het dak te reinigen.

Wat is Osmose water?

Osmose betekenis: Osmose water is gezuiverd en fijnmazig gefilterd water. Het heeft als eigenschappen dat het viezigheid en vuil van zonnepanelen kan afhalen. Na opdrogen is het streeploos schoon. Meer lezen over wat Osmose water is, zie dit artikel over Osmoseapparaat voordelen en werking en toepassingen van Osmose water.
osmose betekenis

Osmose betekenis: gedemineraliseerd water. Gefilterd water. Met deze simpele werkset maak je zelf zonnepanelen schoon. Het is niet nodig om er een specialist voor in te huren. Tenzij je hoogtevrees hebt (op de grond?).

Wat is Osmose water?

Osmose water is vrij van kalk en/of bijtende stoffen zodat er geen strepen of vlekken op de zonnepanelen achterblijven.
Osmose water of demi water is beter dan kraanwater, Osmose water 5 liter (goedkoopste), andere namen: Demi water | Demiwater | Gedemineraliseerd water

Waar kun je Osmose water kopen?

Osmose water waar te koop? Osmoso water kun je kopen bij Bol.com en bij Kruidvat (echter dan betaal je per liter). Online bestellen van Osmose water gaat per  5 liter liter of meer. Als je zelf bij de zonnepanelen op het dak kunt en zelf schoon schrobt met een zachte borstel, dan heb je per 5 zonnepanelen ongeveer 1 liter Osmose water nodig.

Hoeveel Osmose water nodig?

Als je handmatig de zonnepanelen zelf schoonmaakt, heb je per 5 zonnepanelen 1 liter Osmose water nodig. Als je hoog werkt en veel water verliest, kan je meer nodig hebben. Bij Bol.com meteen grotere hoeveelheden Osmose water kopen. Je kunt Osmose water niet zelf maken, omdat je gewoon water onder hoge druk moet filteren om het te verkrijgen. Zie voor kopen, deze link.

Waarom Osmose water kopen?

Osmose water is ideaal reinigingsspul voor onderhoud van je zonnepanelen. Winkels die Osmose water verkopen zijn Kruidvat en Bol.com. Bij het Kruidvat in het Huishoudrek (bij schoonmaakmiddelen): het heet aldaar “gedemineraliseerd water” (demi water) voor ondermeer zonnepanelen reiniging of het effectief en streeploos wassen van ramen. Verder kun je bij Bol.com meteen grotere hoeveelheden Osmose water kopen. Zie deze link.

Is Osmose water hetzelfde als gedemineraliseerd water?

Gedemineraliseerd water, is hetzelfde als osmose water. Je kunt het trouwens ook in het waterreservoir doen van een stroomstrijkijzer, om kalkafzetting te voorkomen.

Waarom zonnepanelen reinigen met osmose water?

Het water kan veel vies of vuil van zonnepanelen absorberen, zodat zonlicht beter de zonnecellen kan bereiken. Verder droogt Osmose water streeploos op. Vandaar dat je Osmose water ook als product of middel in huis kan halen om ramen streeploos schoon te wassen. Het is tot slot milieuvriendelijk om geen zeep te gebruiken.

Zelf zonnepanelen schoonmaken of uitbesteden?

Als u geen hoogtevrees heeft en ook tijd, kunt u zelf uw zonnepanelen schoonmaken. Mits u ook de spullen heeft, zie dit artikel. Natuurlijk kun je een bedrijf inhuren voor zonnepanelen reiniging. Dit kan ook een Klussenier zijn. Een zzp’er die allerhande klusjes doet in en om het huis.

Wat zijn de kosten voor het laten reinigen van zonnepanelen?

Er zijn schoonmaakbedrijven en klussers die zonnepanelen reinigen. Gemiddeld zal de zonnepanelen reinigen prijs tussen een tarief van €52 tot een tarief van €80.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Wanneer ze vol stof zijn. Of sowieso aan het begin van de lente. Dit is een jaarlijkste schoonmaak van zonnepanelen. Meestal in de maanden maart en april. Het liefst tijdens dat het regent.

Wat is de beste maand voor zonnepanelen qua opbrengst?

In Nederland behalen zonnepanelen in de maand mei gemiddeld de hoogste opbrengst.

Waarmee zonnepanelen reinigen?

Gebruik altijd een zachte borstel. Of nylon autowasborstel. Een zachte doek of spons is wel mogelijk, maar één zandkorrel kan al een streep trekken in de beschermende laag; de vuilafstotende coating die op een zonnepaneel zit. Ideaal is een autowasborstel.

Welke zeep gebruiken voor zonnepanelen?

Je hebt geen zeep nodig voor het zelf reinigen van zonnepanelen.

Welk schoonmaakmiddel zonnepanelen?

Schoonmaakmiddel zonnepanelen is niet nodig. Gewoon lauw water (demi water, zie deze pagina) volstaat. dJe kunt een autowasborstel gebruiken. En voor hardnekkig of vastzittend vuil een spons bij de hand houden. Of een zacht microvezel doekje. Dus voor reinigen van zonnepanelen is geen reinigingsmiddel nodig.

Wat is de beste manier om zonnepanelen schoon te maken?

De beste manier van zonnepanelen schoonmaken is met een zachte borstel. Gebruik als water ontkalkt of demi water en daarbij een (biologisch) schoonmaakmiddel. Als je vogelpoep van een zonnepaneel wilt verwijderen, kun je daarvoor een zachte spons gebruiken.

Kan je een zonnepaneel met regenwater wassen?

Ja, mits je maar een zachte borstel gebruikt, om te voorkomen dat zand of steentjes krassen maken in de laklaag over de zonnepanelen heen. Volg de aanwijzingen in de video. En maak zonnepanelen bij voorkeur schoon tijdens regen en zeker niet tijdens felle zon.

Kun je zonnepanelen met kraanwater reinigen?

Ja, maar liever met regenwater, omdat ik kraanwater kalk zit. Kalkresten kunnen achterblijven. Maar als je met een zachte nylon borstel het oppervlakte van je zonnepanelen reinigt, is er niets aan de hand. Pas ervoor op dat zand of steentjes krassen kunnen maken in de beschermende laag van je zonnepanelen. En maak zonnepanelen bij voorkeur schoon tijdens regen en zeker niet tijdens felle zon. Omosowater laat minder strepen achter. Zie dit artikel waar je dit speciale water voor zonnepanelen zelf reinigen kunt bestellen.

Nylon zachte borstel waar te koop?

Een zachte borstel tast geen laklaag of beschermlaag aan van je zonnepanelen. Ook voorkomt een zachte borstel dat zand kan schuren op je zonnepanelen. Een autowasborstel beschert lak of beschermlaag op je zonnepanelen. De goedkoopste autowasborstel met zachte haren, kun je hier vinden bij bol.com als je online bestelt.

autowasborstel of borstel voor zelf zonnepanelen schoonmaken

Autowasborstel of borstel voor zelf zonnepanelen schoonmaken. Standaard. Bestel bij Bol.com.

Zonnepanelen reinigen telescoop waar te koop?

Een Zonnepanelen reinigen telescoop set kopen. Dit kan bij een aanbieding van de Action. Daar kun je een telescopische borstel nylon (Action) kopen die bijna tot 5 meter uitschuifbaar is (4,6 meter). Tip voor opbergen van de lange, uitschuifbare stok of steel: Reinig de telescoopsteel met een lichtvochtige, pluisvrije doek voordat u de telescoopreiniger inschuift. Dit voorkomt krassen door zand. Bewaar de reinigingsborstel voor zonnepanelen, verticaal, dus met de borstelkop omhoog. Bewaar op een droge, vorstvrije plaats. Telescopische steel borstel binnen bewaren en niet in de zon. Zo blijven de nylon borstelharen in de juiste stand staan.

Welke borstel om zonnepanelen te reinigen?

Het reinigen van zonnepanelen doet u eenvoudig zelf met het juiste gereedschap: een uitschuifbare telecoopsteel en telescoopborstel (Action). Door dit zelf te doen, hoeft u geen schoonmaakbedrijf in te huren voor reinigen van zonnepanelen. Dat bespaart weer geld. Ook Bol.com heeft een zachte borstel op een uitschuifbare stok. Een autowasborstel volstaat ook.

Hoe kom ik aan een hoge ladder?

Je hebt een telescoopladder nodig om tot de dakrand te komen. Het goedkoopste is om via Bol.com de juiste hoogte te bestellen, zodat de ladder tot over de dakrand komt.
Voor 150 euro of meer heb je een lader om tot aan de dakpannen te komen. Een ladder om op het dak te komen. Bij Bol.com is ook een goede ladder, van 3.80 hoog, deze kost ongeveer 140 Euro. Je kunt ook een hogere telescoopladder kopen voor het huis. Kies dan van hetzelfde merk een langere variant. Dit kun je aanklikken als je nu alles besteld.

Wat is een telescoopladder

Wat is een telescoopladder. Dat is een hoge ladder voor zelf bij het dak kunnen voor zelf schoonmaken van zonnecellen.

Succes met zelf zonnepanelen schoonmaken.

Welnu, laten we weer verder gaan met webredactie. Zie ook tips voor je bril of toetsenbord reinigen met handige alcoholdoekjes. :-)