zelf zonnepanelen schoonmaken

Hoe maak je zonnepanelen schoon die vuil zijn? Doe je dit met kraanwater (Ja, kan). Zonnepanelen schoonmaken met allesreiniger (Nee!), met Dreft (Nee!) of liever Osmose water kopen bij Action, Kruidvat of bij Bol.com? (ja, ja en ja). Lees op deze pagina waar je Osmose water kunt bestellen. Binnen één of twee dagen kun je je zonnepanelen reinigen.

LET OP: je hebt er wel een nylon borstel (zachte kunststof borstel) bij nodig.

Osmose water kopen Action waar demi water kopen

Osmose water kopen Action? Barst! Hebben ze daar dus niet…  Tip van mij: voordelig is de Bol.com jerrycan (demi-water).

Osmose water kopen voor zonnepanelen

Osmose water kopen bij Action is een goed idee. Alleen gedestilleerd water blijkt niet bij Action te koop. Lees waar je wel speciale vloeistof koopt voor zonnepalen schoonmaken. Zo kun je gewoon bij Kruidvat terecht voor spul voor zonnepanelen schoonmaken. Die winkel verkoopt ook Osmose water, ook wel gedemineraliseerd water of demi water genoemd. Als particulier kun je dus gewoon naar de Kruidvat te gaan! Dus laat je niets aanpraten door klussers aan de deur.

Demi water is dus het door experts veelgeprezen Osmose water. Dat spul heb je dus nodig. Ik geef de tip voor Kruidvat. Maar het werkt snel om het meteen te bestellen bij Bol.com, dan heb je meteen 5 liter of 20 liter thuis. Handig om te weten: voor 5 zonnecellen heb je 1 liter Osmose water nodig. Je kunt het maximaal 2 jaar bewaren. En je betaalt maar 1 Euro de liter als je 20 liter koopt. En anders betaal je 2.

Osmose water waar te koop?

Je kunt als particulier zelf Osmose water kopen. Kies tussen Action, Kruidvat of koop ineens 5 liter of 20 liter bij Bol.com. Het kost geen drol en je kunt er jaren mee vooruit.  Lees welke spullen je er verder bij nodig hebt. En om welk vuil het gaat en/of zonnepanelen schoonmaken wel of niet hoeft.

Zonnepanelen schoonmaken die vuil zijn, is nodig om voldoende zonlicht te blijven vangen. Als je zonnepanelen niet op tijd reinigt, verlaagt dat je energieopbrengst aanzienlijk. Zand, stuifmeel, vogelpoep en bladeren hinderen nu eenmaal het zonlicht waarmee je veel energie wilt opwekken met elk zonnepaneel. Het is daarom verstandig om jaarlijks je eigen zonnepanelen te reinigen in de maand maart of april. Veilig is zonder zeep en waar je Osmose water kunt kopen is bij Kruidvat en bij Bol.com koop je direct 5 liter demi water of 20 liter, het is toch eeuwig houdbaar.

Osmose water kopen Action voor zonnepalen schoonmaken?

Lees de beste 3 doe-het-zelf tips om zonnepanelen goedkoop te reinigen. Lees wat je precies nodig hebt voor zelf zonnepanelen schoonmaken. Gewoon langs de Kruidvat gaan voor Osmose water.

Inhoud van deze pagina op Webredactie blog: Toon artikel index

Osmose water kopen Action voor zonnepalen schoonmaken?

Zonnepanelen reinig je zelf met Osmose water. Dit hoef je dus niet aan een expert uit te besteden. Als je niet teveel last hebt van hoogtevrees dan: KUN JE HET ZELF. Al vertelt niemand je dat. Osmose water of gedemineraliseerd water koop je Action. Zelf koop ik het bij de Kruidvat (zie verder) of bestel ik 5 liter of 20 liter ineens via Bol.com. Action biedt het online niet aan…

Daarbij heb je absoluut een zachte borstel nodig, gebruik van zeep is dus niet noodzakelijk. Voor het water gebruik je osmose water, dit is puur water welke geen resten of strepen op je zonnepanelen achterlaat. Dit water is bij het Kruidvat te koop als Kruidvat “gedemineraliseerd water 1000ml“. Dus per enkele liter. Maar 5 liter via Bol.com is dan morgen of overmorgen bij je binnen.

Benodigdheden zonnepanelen reinigen met osmose water (Action)

Naast Osmose water kopen. Heb je nodig: een zachte borstel; een nylonborstel of autowasborstel. Gebruik desnoods de simpele flessenreiniger van  Euro 2,50 (Kruidvat).

osmose water kopen Action of zoals hier die van Kruidvat huismerk

Ideaal reinigingsspul voor onderhoud van je zonnepanelen van de Kruidvat Huishoud: gedemineraliseerd water voor zonnepanelen reiniging.

Benodigdheden zelf zonnepanelen schoonmaken

 • Nylon borstel zacht, Nylon autowasborstel. Of uitschuifbare stok met nylon borstel. Dus een wasborstel op een telescopische steel.
 • Telescoopladder 4 meter (ongeveer) voor zelf zonnepanelen schoonmaken op het dak. Niet: Periskoop ladder.
 • Osmose water, zonnepanelen reiniger, voor de action van streeploos schoonmaken, Osmose 5 liter. Gebruik anders water uit je regenton, in ieder geval geen water met kalk erin). Je kunt dit bij het Huishoudrek van Kruidvat ook kopen voor 60 cent de liter. Of online bij Kruidvat.
 • Beste zeep voor zonnepanelen: een zonnepanelen reiniger is niet nodig! Nee, niet nodig om te kopen. Geen autoshampoo en geen Dreft ook, want de zuurtegraad daarvan tast de coating van de zonnecellen aan. Gebruik daarom alleen (osmose water 20 liter)(of 5 liter), of regenwater,  of leidingwater als juiste reinigingsmiddel voor zonnepanelen schoonmaken. Osmose water kopen, is de professionele tip!
 • Extra spons voor vogelpoep verwijderen van zonnepanelen (nooit een schuurspons gebruiken of schuurmiddelen)
 • Als je op het dak moet klimmen, kun je daarvoor een telescoopladder gebruiken. Geen periskoop(!). Goedkoopste dakladder is te koop bij bol.com.
Osmose water kopen action of bij bol en geen dreft gebruiken

Dit is Osmose water (nu kopen bij Bol.com) voor zelf zonnepanelen schoonmaken. Gebruik geen andere zeep zoals Dreft of autozeep. Reinig zonnepanelen door de beweging van je zachte borstel. Zie kooptips in dit artikel.

Pas op met de stroomkabels van de zonnepanelen!

Het is verstandig om bij het zelf schoonmaken van zonnepanelen de installatie van de solar panels uit te schakelen. Of het water echt alleen op de oppervlakten te gebruiken. Dit voorkomt kortsluiting.

Aan de slag!

Video over zonnepanelen schoonmaken met Osmose water, dus zonder Dreft

Geen Dreft gebruiken en gewoon met regenwater boenen. Pas wel op met het dak opgaan. Natuurlijk gebruikt de professional Osmose water voor een streeploos resultaat. Bekijk de video:

 

3 beste tips voor zelf zonnepanelen schoonmaken (bekijk ook de video)

Na deze video hierbij wat extra tips bij de stappen voor zelf zonnepanelen schoonmaken:

 1. Zonnepanelen maak je schoon met water en een zachte borstel (Bol.com), zeep is niet noodzakelijk. Voor het water gebruik je osmose water 20 liter of Osmose water action kopen 5 liter. (bij Bol.com)
 2. Maak zonnepanelen schoon wanneer het regent. Door het regenwater worden de panelen nagespoeld, hierdoor ontstaat minder kalkaanslag op de panelen als je gewoon leidingwater gebruikt.
 3. Werk veilig met een stevige ladder (Bol.com) en als je ver moet reiken voor reinigen van een zonnedak, gebruik dan een telescoopsteel set met borstel (van nylon) (Bol.com)
Zelf zonnepanelen reinigen zeep benodigheden geen dreft 1

Zelf zonnepanelen reinigen. Doe het juist en veilig. Gebruik geen zeep zoals Dreft.

Zelf zonnepanelen schoonmaken: vragen en antwoorden (FAQ)

Hoe zonnepanelen reinigen? Wat is de juiste borstel voor schoonmaken van zonnepanelen? Op alle mogelijke vragen, vind je hier de antwoorden:

Wat is Osmose water?

Osmose water, ook wel bekend als ‘RO’ (Reverse Osmosis), is water dat een filtratieproces onder hoge druk heeft ondergaan om ongeveer 95 tot 99% van de opgeloste zouten en onzuiverheden te verwijderen. Het water stroomt door een semipermeabel membraan dat als filter fungeert. Hierdoor ontstaat zuiver water, terwijl de mineralen, zouten en onzuiverheden achterblijven. Het proces kan echter wel duur zijn, aangezien er naar schatting zes liter water nodig is om slechts één liter osmose water te verkrijgen.

Wat is de prijs van Osmose water?

De prijs van Osmose water varieert, maar ligt over het algemeen tussen de 1 en 2 euro per liter. Als je 5 liter bestelt, betaal je 2 Euro de liter. Bestel je 20 liter Osmose water, dan betaal je 1 Euro per liter, gemiddeld. Meer demi water inkopen, maakt het een kosteneffectieve optie voor het reinigen van zonnepanelen. Maar je moet het wel binnen 2 jaar opmaken. Voor een dak met 15 panelen, heb je 3 liter per keer nodig.

Hoeveel Osmose water heb ik nodig voor mijn zonnepanelen?

Voor het reinigen van zonnepanelen wordt over het algemeen aanbevolen om 1 liter Osmose water per 5 zonnepanelen te gebruiken. Dit zorgt voor een effectieve reiniging zonder verspilling van water.

Waar kan ik Osmose water online kopen?

Osmose water is eenvoudig online te bestellen via bol.com, vooral als je daar vaker bestelt. Het platform biedt verschillende hoeveelheden aan, waardoor je gemakkelijk de juiste hoeveelheid voor jouw behoeften kunt vinden.

Hoe kan ik Osmose water bewaren?

Osmose water kan maximaal 2 jaar worden bewaard, waardoor het alleen slim is om veel te bestellen als je regelmatig zonnepanelen reinigt en je niet mis wilt grijpen. Bewaar het op een droge en schone plek, zonder stof en vuil. Gebruik alleen zeer schone jerrycans als je het ergens in overgiet. Als je Osmose water gebruikt voor een aquarium, is het van belang om zuurstof in het zuivere water te brengen. Lees of vraag dit na bij een speciaalzaak voor vissen.

Wanneer zijn zonnepanelen vuil?

Als je stof, vuil, vogelpoep of kleverige boomsappen op je zonnepanelen ziet, dan telt dat als schaduw. Dat gedeelte geeft dus minder opbrengst van licht en stroom in de zonnecellen. Zie je geen vieze vlekken of stof op je sonar panels dan hoef je ze niet te laten reinigen. Elk jaar controleren en zonnepanelen vuil verwijderen, is natuurlijk slim om te doen. Wanneer zonnepanelen schoonmaken nodig is, is een persoonlijke inschatting. Het kan ook jaren goed gaan zonder de panelen op het dak te reinigen.

Osmose water betekenis

Osmose betekenis: Osmose water is gezuiverd en fijnmazig gefilterd water. Het heeft als eigenschappen dat het viezigheid en vuil van zonnepanelen kan afhalen. Na opdrogen is het streeploos schoon. Meer lezen over wat Osmose water is, zie dit artikel over Osmoseapparaat voordelen en werking en toepassingen van Osmose water.
osmose betekenis

Osmose betekenis: gedemineraliseerd water. Gefilterd water. Met deze simpele werkset maak je zelf zonnepanelen schoon. Het is niet nodig om er een specialist voor in te huren. Tenzij je hoogtevrees hebt (op de grond?).

Wat is Osmose water?

Osmose water is vrij van kalk en/of bijtende stoffen zodat er geen strepen of vlekken op de zonnepanelen achterblijven. Osmose water of demi water is beter dan kraanwater, Osmose water 5 liter of 20 liter (goedkoopste), andere namen: Demi water | Demiwater | Gedemineraliseerd water. Kortom, osmose water is gezuiverd water waaruit kalk en andere mineralen zijn verwijderd.

Waar kun je Osmose water kopen?

Osmose water waar te koop? Osmoso water kun je kopen bij Bol.com en bij Kruidvat (echter dan betaal je bij Kruidvat per enkele liter). Online bestellen van Osmose water gaat per  5 liter liter of 20 liter.

Dosering Osmose water zonnepanelen schoonmaken?

Wat is de juiste dosering Osmose water bij zelf zonnepanelen schoonmaken? Als je zelf bij de zonnepanelen op het dak kunt en zelf schoon schrobt met een zachte borstel, dan heb je per 5 zonnepanelen ongeveer 1 liter Osmose water nodig voor het handmatig reinigen van zonnepanelen.

Hoeveel Osmose water nodig?

Als je handmatig de zonnepanelen zelf schoonmaakt, heb je per 5 zonnepanelen 1 liter Osmose water nodig. Als je hoog werkt en veel water verliest, kan je meer nodig hebben. Bij Bol.com meteen grotere hoeveelheden Osmose water kopen. Je kunt Osmose water niet zelf maken, omdat je gewoon water onder hoge druk moet filteren om het te verkrijgen. Zie voor kopen van 20 liter deze link. Of 5 liter kopen.

Waar kan ik Osmose water kopen?

Waar is Osmose water voor zonnepanelen te koop? Osmose water is ideaal reinigingsspul voor onderhoud van je zonnepanelen. Winkels die Osmose water verkopen zijn Kruidvat en Bol.com. Osmose water zonnepanelen kopen kan blijkbaar niet bij Action (niet gevonden) maar wel bij Kruidvat. Het staat daar, dus bij Kruidvat in het Huishoudrek (bij de schoonmaakmiddelen): het heet aldaar “gedemineraliseerd water” (demi water), Action biedt het online niet aan. Gedemineraliseerd water is onder andere geschikt voor zonnepanelen reiniging of het effectief en streeploos wassen van ramen. Verder kun je bij Bol.com meteen grotere hoeveelheden Osmose water kopen. Zie deze link. Of koop 5 liter.

Is Osmose water hetzelfde als gedemineraliseerd water?

Gedemineraliseerd water, is hetzelfde als osmose water. Je kunt het trouwens ook in het waterreservoir doen van een stroomstrijkijzer, om kalkafzetting te voorkomen.

Waarom zonnepanelen reinigen met osmose water?

Het water kan veel vies of vuil van zonnepanelen absorberen, zodat zonlicht beter de zonnecellen kan bereiken. Verder droogt Osmose water streeploos op. Vandaar dat je Osmose water ook als product of middel in huis kan halen om ramen streeploos schoon te wassen. Het is tot slot milieuvriendelijk om geen speciale zeep voor zonnepanelen schoonmaken, te gebruiken. Osmose water volstaat.

Is Osmosewater te koop voor particuleren?

Ja, zowel bedrijven als particulieren kunnen Osmosewater kopen.

Waar wordt osmosewater voor gebruikt?

Enkele populaire gebruikstoepassingen van osmosewater zijn:

 • Zonnepanelen: schoonmaken zonder de toplaag te beschadigen.
 • Glas: Goed spul voor ramen streeploos schoonmaken: Osmose water kopen.
 • Plantverzorging: Planten groeien wat beter in osmosewater.
 • Koi vijvers: Osmosewater biedt optimale waterkwaliteit voor kostbare koi vissen.
 • Aquariums: Zorg voor een veilige en gezonde omgeving voor vissen en planten.
 • Kwekers: voor juiste voeding samenstellen voor planten.

Waarom geven kwekers van planten of cannabis (wiet) de voorkeur aan Osmose water?

Het gebruik van puur water als uitgangspunt stelt kwekers van planten of cannabis (wiet) in staat om met grote nauwkeurigheid voedingsstoffen zoals magnesium, calcium en NPK toe te voegen. Dit maakt het mogelijk om de planten op de best mogelijke manier te voeden, wat een optimale groei en ontwikkeling van de planten stimuleert.

Zelf zonnepanelen schoonmaken of uitbesteden?

Als u geen hoogtevrees heeft en ook tijd, kunt u zelf uw zonnepanelen schoonmaken. Mits je ook de spullen hebt, zie de opsomming in dit artikel. Natuurlijk kun je een bedrijf inhuren voor zonnepanelen reiniging. Dit kan ook een Klussenier zijn. Dit is een zzp’er die allerhande klusjes doet in en om het huis.

Wat zijn de kosten voor het laten reinigen van zonnepanelen?

Er zijn schoonmaakbedrijven en klussers die zonnepanelen reinigen. Gemiddeld zal de zonnepanelen reinigen prijs tussen een tarief van €52 tot een tarief van €80.

Zonnepanelen schoonmaken of niet?

Zonnepanelen schoonmaken of niet. Je moet het alleen doen wanneer ze VOL stof zijn. En dat je een laagje verontreiniging ziet op grote delen van je zonnepanelen. Je kunt het ook standaard doen, doe dit dan aan het begin van de lente (begin maart of in april). Dit is dan een jaarlijkste schoonmaak van zonnepanelen. Meestal in de maanden maart en april. Het liefst tijdens dat het regent.

Wat is de beste maand voor zonnepanelen qua opbrengst?

In Nederland behalen zonnepanelen in de maand mei gemiddeld de hoogste opbrengst.

Waarmee zonnepanelen reinigen?

Gebruik altijd een zachte borstel. Of nylon autowasborstel. Een zachte doek of spons is wel mogelijk, maar één zandkorrel kan al een streep trekken in de beschermende laag; de vuilafstotende coating die op een zonnepaneel zit. Ideaal is een autowasborstel. Zie de kooplijst op deze pagina.

Welke zeep gebruiken voor zonnepanelen?

Je hebt geen zeep nodig voor het zelf reinigen van zonnepanelen. Gebruik Osmose water. Zie links naar Bol.com in dit artikel voor actuele link om voordelig dit in te kopen voor meerdere jaren.

Welk schoonmaakmiddel zonnepanelen?

Schoonmaakmiddel zonnepanelen is niet nodig. Gewoon lauw water (demi water, zie deze pagina) volstaat. dJe kunt een autowasborstel gebruiken. En voor hardnekkig of vastzittend vuil een spons bij de hand houden. Of een zacht microvezel doekje. Dus voor reinigen van zonnepanelen is geen reinigingsmiddel nodig.

Wat is de beste manier om zonnepanelen schoon te maken?

De beste manier van zonnepanelen schoonmaken is met een zachte borstel. Gebruik als water ontkalkt of demi water en daarbij een (biologisch) schoonmaakmiddel. Als je vogelpoep van een zonnepaneel wilt verwijderen, kun je daarvoor een zachte spons gebruiken.

Kan je een zonnepaneel met regenwater wassen?

Ja, mits je maar een zachte borstel gebruikt, om te voorkomen dat zand of steentjes krassen maken in de laklaag over de zonnepanelen heen. Volg de aanwijzingen in de video. En maak zonnepanelen bij voorkeur schoon tijdens regen en zeker niet tijdens felle zon.

Kun je zonnepanelen met kraanwater reinigen?

Ja, maar liever met regenwater, omdat ik kraanwater kalk zit. Kalkresten kunnen achterblijven. Maar als je met een zachte nylon borstel het oppervlakte van je zonnepanelen reinigt, is er niets aan de hand. Pas ervoor op dat zand of steentjes krassen kunnen maken in de beschermende laag van je zonnepanelen. En maak zonnepanelen bij voorkeur schoon tijdens regen en zeker niet tijdens felle zon. Omosowater laat minder strepen achter. Zie dit artikel waar je dit speciale water voor zonnepanelen zelf reinigen kunt bestellen.

Nylon zachte borstel waar te koop?

Een zachte borstel tast geen laklaag of beschermlaag aan van je zonnepanelen. Ook voorkomt een zachte borstel dat zand kan schuren op je zonnepanelen. Een autowasborstel beschert lak of beschermlaag op je zonnepanelen. De goedkoopste autowasborstel met zachte haren, kun je hier vinden bij bol.com als je online bestelt.

autowasborstel of borstel voor zelf zonnepanelen schoonmaken

Autowasborstel of borstel voor zelf zonnepanelen schoonmaken. Standaard. Bestel bij Bol.com.

Zonnepanelen reinigen telescoop waar te koop?

Een Zonnepanelen reinigen telescoop set kopen. Dit kan bij een aanbieding van de Action. Daar kun je een telescopische borstel nylon (Action) kopen die bijna tot 5 meter uitschuifbaar is (4,6 meter). Tip voor opbergen van de lange, uitschuifbare stok of steel: Reinig de telescoopsteel met een lichtvochtige, pluisvrije doek voordat u de telescoopreiniger inschuift. Dit voorkomt krassen door zand. Bewaar de reinigingsborstel voor zonnepanelen, verticaal, dus met de borstelkop omhoog. Bewaar op een droge, vorstvrije plaats. Telescopische steel borstel binnen bewaren en niet in de zon. Zo blijven de nylon borstelharen in de juiste stand staan.

Welke borstel om zonnepanelen te reinigen?

Het reinigen van zonnepanelen doet u eenvoudig zelf met het juiste gereedschap: een uitschuifbare telecoopsteel en telescoopborstel (Action). Door dit zelf te doen, hoeft u geen schoonmaakbedrijf in te huren voor reinigen van zonnepanelen. Dat bespaart weer geld. Ook Bol.com heeft een zachte borstel op een uitschuifbare stok. Een autowasborstel volstaat ook.

Hoe kom ik aan een hoge ladder?

Je hebt een telescoopladder nodig om tot de dakrand te komen. Het goedkoopste is om via Bol.com de juiste hoogte te bestellen, zodat de ladder tot over de dakrand komt.
Voor 150 euro of meer heb je een lader om tot aan de dakpannen te komen. Een ladder om op het dak te komen. Bij Bol.com is ook een goede ladder, van 3.80 hoog, deze kost ongeveer 140 Euro. Je kunt ook een hogere telescoopladder kopen voor het huis. Kies dan van hetzelfde merk een langere variant. Dit kun je aanklikken als je nu alles besteld.

Wat is een telescoopladder

Wat is een telescoopladder. Dat is een hoge ladder voor zelf bij het dak kunnen voor zelf schoonmaken van zonnecellen.

Succes met zelf zonnepanelen schoonmaken.

Welnu, laten we weer verder gaan met webredactie. Zie ook tips voor je bril of toetsenbord reinigen met handige alcoholdoekjes. :-)

Gerben G van Dijk
Volg hem