Wil je de Weissensee 2023 schaatsen? Als schaatsliefhebber en deelnemer hoop ik natuurlijk dat Weissensee 2023 een fantastisch sportief evenement wordt. Je kunt in ieder geval je schaatshart alvast ophalen met twee hilarische video’s op deze pagina. Maar lees ook tips voor een goede skibril en reis- en kledingsuggesties.

De Alternatieve Elfstendentocht 2023 in Oostenrijk uitrijden, is een grootse, sportieve prestatie. Deelnemen aan de Weissensee schaatsen 2023 zou betekenen dat je op één dag 200 kilometer gaat schaatsen op natuurijs, terwijl het wel -18 graden kan zijn. De Weissensee 2023 inschrijving (zie verder) is van start gegaan en maximaal 1500 deelnemers kunnen meedoen met deze krachttour.

Brrr. Maar ook heel gaaf. De omgeving aldaar is sowieso prachtig!

In dit artikel lees je de ervaringen van Willem en Gerben die in 2019 de Weissensee schaatstocht hebben doorgemaakt. De video, zie onder, vertelt jou hun verhaal. Je leest ook hun kledinglijst  en schaatsen materiaaltips zodat jij je Weissensee schaatsen 2023 avontuur optimaal kunt voorbereiden. In ons verhaal lees je ook over welk vervoer en welk verblijf je zou kunnen boeken om  goed beslagen ten ijs te komen bij het Weissensee schaatsen 2023. Kortom, pik onze ervaringen nu even mee. En durf te leven, zoals Sieb zegt: “Schaats alsof het je laatste slag is, leef!!!”.

Als de Weissensee 2020 schaatstocht in het donker begint, dan hoop je dat er snel een straaltje zon boven de besneeuwde bergen uitkomt. Zodat de kou wat afneemt en dat je weer een laagje kleren uit kunt doen… Koude wind langs je handschoenen. Straks na de volgende, volgende bocht weer een stukje banaan…

Zin in Weissensee 2023 in Oostenrijk? Bekijk ons verhaal uit 2019 (pre-corona)

In 2019 hebben Willem Dabekaussen en Gerben van Dijk, beide uit Bunnik, de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk gereden: 200 kilometer schaatsen op natuurijs op de Weissensee. Over deze ervaring hebben zij een grappige filmpje gemaakt, met daarin onmisbare tips voor iedereen die voor het eerst de Weissensee schaatstocht wil gaan rijden.

Video: Ben je klaar voor de Alternatieve Elfstedentocht 2023, Weissensee schaatsen 2023 nog eens uitgelicht (5 min.)

Vanuit de skilift kijken Gerben en Willem terug op hun 16 schaatsronden op het kleine meer en hoe zij zichzelf daarbij tegenkwamen op 22 januari 2019. Ontdek hoe ieder van hen de 200 kilometer schaatsen op natuurijs is doorgekomen. Een verhaal dat verteld moet worden, zodat jij de Weissensee 2020 schaatstocht kan overleven. Leer van deze video en deel hem via de link: http://bit.ly/lachenweissensee

In de video: Naast het verhaal over hun marathon en ontberingen, zie je indrukwekkende foto’s van de Weissensee ijsbaan.

Weissensee video: Je kunt de video op YouTube groot bekijken. Ook is het mogelijk om de ondertiteling AAN te zetten om het verhaal en alle tips goed mee te krijgen. Een skibril voor Weissensee 2023 mag je natuurlijk niet vergeten. Zie ook alle kledingtips verderop in dit reisverslag.

16 ronden op het Kleine Meer van de Weissensee: strakke tijden of tegen de vlakte?

Als deelnemer van Weissensee schaatsen 2020 ontvang je een band op de bovenarm waarmee tijdmeting plaatsvindt. Elke keer dat je dan over de finish komt, voeg je weer jaarhistorie toe aan de statistiekenpagina van Weissensee.nl. Vrienden, familie en collega’s kunnen je tijden live volgen. Zie hieronder het schema met de gemiddelde schaatstijden per ronde. De blauwe lijn is die van Willem en de gele lijn van Gerben (die het dus wat zwaarder had). Op de website van de Weissensee komen per ronde ook de videobeelden, waarop je later kunt zien hoe je over de finish ging.

Weissensee-schema-16-ronden-200kim-Willem-Gerben

Lijst benodigde kleding en materiaal Weissensee schaatsen 2023

Als je eenmaal weet dat je gaat naar Weissensee 2020, dan is het een hele uitdaging om de juiste schaatsen, spullen en kleding mee te nemen. Je wilt natuurlijk niet dat je kruis bevriest, je ogen bevriezen of dat je hard op je heupen valt. Een goede voorbereiding van de Weissensee, is het halve werk….

kleding-weissensee-schaatsen-2020

Koop de juiste kleding voor de Weissensee en drapeer je hotelkamer ermee…

Lijst benodigde kleding voor schaatsen op de Weissensee 2023

 • Craft elastisch schaatspak (normaal schaatspak)
 • Langlaufbroek voor over je schaatspak heen (met ritsen, zodat je de schaatsen niet uit hoeft te doen)
 • http://bit.ly/weissensee-skibril (als je geen bril draagt, zit deze skibril goed, zodat je ogen niet bevriezen)
 • http://bit.ly/Weissensee-skibril-over-bril (Weissensee skibril, speciaal voor brildragers, gewoon over de bril heen)
 • Een schaatshelm (zoals Cado Alpha-2) , deze is populair, waarbij je achterhoofd beschermd is en waarbij er geen schaatsijzer door de gleuven kan. Tijdens de Weissensee toer is een helm niet verplicht, maar wel aan te raden. Bij deelname aan Weissensee wedstrijden is een helm verplicht.
 • Salomon schaatsen (zie uitleg verder)
 • Voor onder de schaatshelm: een elastisch mutsje
 • Een buf voor om de hals heen, kun je over je kin trekken bij kou
 • Handschoenen of wanten voor -10
 • Handschoenen of wanten voor -3
 • Schaatsjack (met rits en 2-3 zakken achterop voor flesje water of mueslirepen)
 • Lange mouw hardloop shirt, als zijnde extra thermokleding (extra laagje)
 • Craft thermokleding, broek en shirt (en reserveset)
 • Schaats onderbroek met windstopper, stukje materiaal dat wind stopt, erin
 • Extra hardloopjasje, voor over schaatsjack heen, voor als er veel wind is.
 • Grote rugtas of sporttas om op de baan neer te zetten, waterdicht.

Ps. Handige webshops zijn de winkels: Decathlon (langlaufbroek heren) (koop de langlaufbroek: superhandig), schaatskleding.net en ook de webwinkel van Jan Van der Hoorn in Ter Aar.

oude slijpsteen voor thuis schaatsen slijpen voor fanatieke schaatsers 1

Fanatieke schaatsers slijpen hun schaatsen zelf.

Salomon schaatsen Weissensee 2023

Je moet weten dat Salomon schaatsen uitermate geschikt zijn voor schaatsen op natuurijs, waarom dat zo is, leg ik uit:

Salomon schaatsen, kun je ook huren bij de plaatselijke Intersport winkel naast de Weissensee. Deze schaatsen hebben skischoenen en die houden je enkels stabiel en je voeten warm. Zie ook de lange uitleg over waarom je Salomon schaatsen zou moeten kopen of huren. Als je ze zelf hebt, kun je Salomon schaatsen laten slijpen bij je ijsbaan, of bij specialisten zoals Jan Zwaan Schaatsenservice te Bilthoven, ook ter plaatse op de Weissensee kun je je schaatsen laten slijpen; gewoon bij een standje op het ijs.

Waarom Salomon schaatsen kopen voor Weissensee 2023?

De meeste, ervaren Elfstedentocht-rijders, rijden met Salomon kluunschaatsen. De kans dat je hiermee de eindstreep van de 200 kilometer Weissensee 2020 tocht ook echt behaalt, wordt ras groter als je voor dit materiaal kiest. De schaatsen van het merk Salomon zijn uitgerust met langlaufschoenen en je staat lager op het ijs dan met noren. Het is dus verstandig om deze Salomon kluunschaats te kopen, dan wel te huren bij de plaatselijke Intersportwinkel bij de Weissensee ijsbaan.

Op Salomon schaatsen sta je meer achterop je ijzers, waardoor je sneller uit een scheur komt zodra je erin belandt bent. De ijzers voor Salomon schaatsen hebben punten als een Friese doorloper. Je gaat de scheur in, maar ook weer uit. Dit kan handig zijn als het ijs in slechte staat is, bijvoorbeeld door dooi, de kans op scheuren in het ijs neemt daardoor toe. Als Weissensee schaatser moet je hierop voorbereid zijn. Het ene jaar is het ijs overal glad. Het andere jaar weer geribbeld of zit het vol diepe scheuren.

Zoals gezegd, zijn de Salomon schaatsen lager dan noren, waardoor je steviger staat en door de skischoen worden je enkels ontzien. Vooral bij lange afstandsschaatsen, krijgen de enkels (en rug) het zwaar te verduren. Het merk Salomon geeft zelfs aan dat je geen koude voeten krijgt in deze schoenen. Dus een bevroren teen, hoef je niet te vrezen…. (denk natuurlijk ook aan een goede skibril, want je ogen kunnen wel bevriezen en dit gebeurt (eigenwijze) schaatsers ook regelmatig doordat ze geen echte skibril dragen.

Kortom, het investeren in goede schaatsen bij lange tochten is geen overbodige luxe. Naast het kopen (of huren) van Salomon kluunschaatsen is een andere succesfactor de training in Nederland. In de weken voorafgaande aan de Weissensee Elfstedentocht moet je beslist enkele keren 4 uur per training schaatsen op de ijsbaan. Je zult merken dat je deze duurbelasting dan wel zeker gaat voelen… De Weissensee schaatsen 2020 Elfstedentocht “ist kein Spaziergang im Park”.

Schaatsconditie opbouwen op Flevonice

In aanloop naar de Weissensee toe, is het goed als je 4 uur schaatsen achtereen goed kunt volhouden. Verder moet je ervoor zorgen dat je conditie goed is. Elke week 1 á 2 keer schaatsen, dat helpt. Ook wielrennen en skeeleren, in de zomer, dragen bij aan een goede conditie. Voordat je in januari 2020 naar de Weissensee gaat. Je moet beslist deelnemen aan de Weissensee schaatstoertocht 2020 van Flevonice.

Inschrijven of deelnemen aan Weissensee programma 2023

Inschrijven op de schaatstochten op de Weissensee 2023, kan via de officiële website Weissensee.nl, de pagina ‘Deelnemen Weissensee schaatsen 2023’. Hoe de dagen waarop je als amateurschaatser of als marathonschaatser kunt deelnemen, verdeeld zijn, dat kun je lezen in het Programma Weissensee 2024N.B. Inschrijven op Weissensee 2023 waarbij je uitkomt voor een goed doel, dat is ook mogelijk. Bekende goede doelen zijn Hartekind, Kika, Skate4air en Weissensee4kids. Je kunt als toerder twee afstanden kiezen:

 • De Alternatieve Elfstedentocht heeft een maximale afstand van 200 km en start vanaf 07:00 uur.
 • De Weissensee Prestatietocht 2023 start om 09:00 uur en kent een maximale afstand van 100 km.

Hoe krijg je andere schaatsers enthousiast om mee te gaan?

Je daadwerkelijk gaan inschrijven op Alternatieve Elfstendentocht voor de Weissensee 2020 is nu misschien de belangrijkste drempel om nu te nemen. Het juiste materiaal vinden, kun je via dit artikel vast en zeker. Wat je nu te doen staat, is andere mensen enthousiast maken. Zodat je echt kunt gaan!

Dit zijn tips om anderen te verleiden om met je mee te gaan naar Weissensee schaatsen 2023:

 • Zeg dat het mooi schaatsen is op de Weissensee, de bergen om het meer heen, zijn echt prachtig.
 • Zeg dat het alleen een kwestie van instappen is, de schaatstocht is goed verzorgd. Tijdens het schaatsen krijg je eten en drinken.
 • Alle deelnemers zijn samen één familie, en na het schaatsen zie je elkaar in de feesttent, dat is gewoon hartstikke leuk.
 • Je hebt om doel om voor te sporten en dat maakt sporten extra leuk. Je oefent je schaatstechniek en leert je krachten te verdelen.
 • ALS je weer thuis komt, heb je de mooiste verhalen. Verhalen die je jaar op jaar nog kunt aandikken!!! :-). Zoals ook dit absurde schaatsverhaal (bekijk onderstaande video).

Onvergetelijke video: De eenbenige Elfstedentocht schaatser (Kees van Kooten & Wim de Bie)

Hilarisch. Je kunt deze video van Het Simplisties Verbond via Whatsapp delen, succes verzekerd, via: http://bit.ly/1been11steden

Reismogelijkheden naar de Weissensee 2023, ‘Alternatieve Elfstedentocht’

De Weissensee 2020 vindt plaats in Karinthië, dit is de meest zuidelijke provincie van Oostenrijk. Het meer ligt op ongeveer duizend meter hoogte en is 12 kilometer lang. Met de auto is het zo’n 1.100 kilometer rijden. Maar je hoeft niet persé met de auto te gaan. Dit zijn nog andere opties:

Je kunt met de nachtbus naar de Weissensee 2023 gaan (zie info verder). Andere alternatieven om naar de Weissensee te reizen zijn: eigen auto, trein (heerlijk met de sneltrein) of met het vliegtuig naar Klagenfurt Oostenrijk. Al deze opties zijn mogelijk en worden ook gedaan! Ik heb vele deelnemers gesproken; het is gewoon wat je zelf prettig vindt. Ook een Weissensee groepsreis is mogelijk via de ANWB.

Je leest onder deze foto welke busmaatschappij wij genomen hebben om naar de Weissensee 2023 toe te gaan. Zie ook meer informatie over reis en verblijf Weissensee op de officiële website.

Kupers-toeringcars-schaatsen-Weissensee-2023-bus-vervoer

Bus vervoer Weissensee

Rond 18 januari 2019 hebben wij de 1e Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee geschaatst. We zijn gekomen met de nachtbus van busbedrijf Kupers Touringcars. Zie: kuperstouringcars.nl/. Het is goed geregeld, je rijdt ’s nachts en stopt slechts enkele keren. En voor ontbijt onderweg wordt ook gezorgd. Als ik al mijn reizen in nachtbussen naast elkaar zet; heb ik op deze reis behoorlijk goed geslapen ;-)

Hoteltip Weissensee schaatsen

We sliepen op loopafstand van de feesttent, bij Seehaus Winkler. Het was een prima Hotel met een heel prettige, houten relaxruimte erbij.

Nederlandstalige TV kijken via het internet op de hotelkamer

Eenmaal thuis uit de kou, konden we Nederlandstalige TV kijken via onze Google Chromecast. Handig om een Chromecast mee te nemen.

Dit waren onze Weissensee 2019 verhalen en zo wat tips voor Weissensee 2023. Over de video’s en tips in dit artikel raak je met schaatsfanaten natuurlijk nooit uitgesproken. Dus deel dit artikel vaak en veelvuldig met andere schaatsers!

Succes hè, met schaatsen op de Weissensee 2023! (en vergeet je ene been niet hé!!!)

Dank voor lezen en warme groet van Gerben G van Dijk en Willem Dabekausen, wonende te Bunnik.

Gerben G van Dijk
Volg hem