Zen meditatie kan helpen om rust en kalmte te vinden in het moment, waardoor het een waardevolle oefening is voor het verminderen van stress en het bevorderen van innerlijke vrede. In het communicatievak is het schering en inslag dat alles belangrijk lijkt en dat je altijd bereikbaar zou moeten zijn. Hierbij meditatie voor beginners tips om mee te starten.

Loop tijdens je lunchpauze eens langs een begraafplaats. Misschien geeft dat een ander perspectief op de noodzaak om voortdurend content te moeten plaatsen… Via deze blogpost ontdek je, in enkele minuten, hoe je begint met Zen meditatie. En ook hoe je afleidende gedachten laat zijn en vaker kalmeert. De kosmische grap is dat je afleidingen in je eigen gedachtenwereld helemaal niet weg wilt hebben. Maar juist toelaat en weer voorbij laat gaan.

Als je elke dag mediteert, zul je bedaarder door het leven kunnen gaan. Je ego is dan wat maar op de achtergrond. En als je klaar bent mediteren, hebben daarna deadlines weer meer de voorgrond. Het geheim van Zen is: afstand nemen.

Wat is Zen meditatie?

Zen betekent eigenlijk “gewoon zitten”, maar wat doe je dan als je gewoon zit? Vaak zul je snel merken dat het moeilijk is om gewoon stil te zitten. Het lichaam begint pijn te doen, je hoort innerlijke stemmen en de geest laat onrust zien. Het eerste dat je leert, is om tot rust te komen: fysiek, energetisch en mentaal. Je kunt dat doen door je aandacht op je ademhaling te richten of door de ademhaling te tellen.

Op dat moment ontstaat er ruimte om te kijken, te luisteren of te voelen wat er op dat moment in je gebeurt. Je duwt die ervaring niet weg en je klampt je er ook niet aan vast. Je neemt het alleen waar. Als je merkt dat je in je hoofd een monoloog voert, dan keer je terug naar je ademhaling totdat er weer ruimte ontstaat.

Als je vertrouwd raakt met de ruimte die ontstaat, kun je steeds meer je aandacht loslaten en rusten in een groot en open bewustzijn. Er is geen beweging, niet fysiek, niet energetisch en niet mentaal. Dat betekent dat je alles wat in die grote ruimte opkomt met rust laat, in de leegte laat zijn. Het komt en gaat. Je bent volledig ontspannen.

Hoe meditatie tegenwicht biedt aan een prestatiegerichte maatschappij

Zowel in werk als op school ligt vaak de nadruk op prestaties en successen. Je vergeet daardoor gemakkelijk om te leven in het moment en te genieten van de dagelijkse dingen en de natuur om je heen. Meditatie maakt je daar weer alert op en bewust van. Het idee dat je zelf kiest dat je gelukkig, succesvol en gezond bent, is onzin. Geluk in studie, werk, relaties, sport, gezondheid en levensstijl zijn afhankelijk van zeer veel dingen. Van je afkomst en opvoeding, van vrienden, van je vaardigheden, je karakter en van je talent voor leven. Alles hangt af van toeval, van momentum. Dat zaken waar je tegenaan loopt bij het leven horen en niet (zomaar) op te lossen zijn, is ook belangrijk om voor ogen te houden. Door regelmatig te mediteren ontdek je dat alleen de ademhaling de grond onder je voeten is. Je prestaties en successen geven deze houvast niet. In mediteren ervaar je in het nu (meer) geluk en tevredenheid in het besef dat alles voorbijgaat.

Gratis YouTube Zen meditatie muziek (30 minuten)

Het is eigenlijk een beetje kolder, vind ik, om te Zen mediteren op muziek. Of daar een gratis meditatie app (Waking Up app Google Play) voor te gebruiken. Dit omdat Zen meditatie er juist om draait om stil worden. In je geest en in je lichaam. De leegte aangaan. Vergeten dat jij mediteert. Vergeten dat jij je best wilt doen. Vergeten dat afleiding tijdens meditatie niet te stoppen is. Daarmee tevreden zijn, dingen kunnen laten, ambities laten.

Je bent al okay in the first place….

Je kunt ook een timer zetten op je telefoon voor 26 minuten. Zodat je een alarm hoort als de tijd erop zit. Maar omdat iedereen anders is, en een video deze content professioneel doet ogen. Neem ik de video wel op. Duur is precies 30 minuten. Wel zachtjes afspelen deze YouTube Zen meditatie muziek.

Alles om te weten over Zen Meditatie voor Beginners

Hoe beginnen met Zen meditatie? Dit is de Zen instructie van Zenmeester Dogen. Een oude Zen-leraar die binnen de Zen gemeenschap veel navolging heeft gekregen. Dit is hoe je Zen Meditatie doet en wat je daarbij moet laten.

Volg deze stappen, deze Zen mediatie tips als uitleg:

Zen meditatie tips voor leren mediteren in 10 stappen volgens de oude zenmeester Dogen:

  1. Zorg ervoor dat je in een comfortabele positie zit, met je rug recht en je voeten gekruist.
  2. Houd je ogen open en richt die op een punt ongeveer 1 meter voor je. Adem rustig in en uit.
  3. Concentreer je op je ademhaling en laat alle andere gedachten los.
  4. Als je gedachten afdwalen, breng je je aandacht terug naar je ademhaling (dit kan met behulp van
    het tellen van elke uitademing, als je niet meer weet waar je bent, begin je weer bij de tel één…).
  5. Als je je lichaam voelt ontspannen, breng je je aandacht naar je buik. Je buik drukt je handen en ellebogen licht omhoog en omlaag.
  6. Voel de beweging van je buik terwijl je ademt. De buikwand voelen, is steeds waar je naar terugkeert.
  7. Dus als je je aandacht verliest, breng je je aandacht terug naar je ademhaling. Dit gebeurt steeds. En is helemaal niet erg!
  8. Blijf je ademhaling volgen en laat alle andere gedachten los. Steeds terug naar de buikwand. Of wenk jezelf daartoe door afscheid te nemen van een gedachtenstroom: “Zo is het”.
  9. Na 25-30 minuten, rek je jezelf rustig uit en stap je op. Beweeg langzamer om je spieren e.d. te voelen.
  10. Loop in slow-motion en onthaast je nog even!

Ik heb geen discipline? Discpline is NIET wat je voor Zen mediteren nodig hebt

Het voornemen hebben om dagelijks te mediteren is genoeg. En als het anders loopt. Is het ook goed. Het leven loopt toch altijd anders. En in de Zen meditatie leer je alles welkom heten. Ook het idee geen zin te hebben. Het is niet erg om geen zen te hebben, maar beter van wel…. Je kunt vaste rituelen maken in je dag. Deze kunnen je een tijdje helpen om te starten met het fijne Zen.

Heb ik een zenleraar, zenlerares of Zen cursus nodig?

Ja, je hebt een zenleraar of zenlerares nodig als je Zen meditatie lang wilt volhouden. Dat is nodig voor je spirituele ontwikkeling je persoonlijke groei en je persoonlijk welzijn. Je raakt gevoed als je  erbij hoort, bij een spirituele groep. Het helpt bij motivatie en bij de beoefening van je Zen meditatie. Contact met een zenleraar of zenlerares is nodig om ook te mediteren op moeilijkere momenten, als je geen zin hebt, je te blij ervoor voelt, je te rot voelt of dat je juist erg druk bent. Het is de bedoeling dat het een vaste gewoont wordt. Los ervan of je hersenen denken: “Ik heb er vandaag zin in!”. Zen scholen zijn er in grote steden, zoals Amsterdam, Antwerpen, Utrecht of Rotterdam Zentrum. Maar mogelijk ook in je eigen woonplaats of stresscode gebied.

Bladwijzer voor deze pagina maken over Zen meditatie

Je kunt deze pagina opslaan als bladwijzer op je mobiele telefoon (via puntjes rechtsboven, op Startscherm zetten). Zodat je altijd een rustpunt in je dag kunt creëren. Zen meditatie kan je helpen om je doelen voor de dag te relativeren, beter en dieper te ademen en meer ruimte te voelen in jezelf.

Wat zijn benodigdheden voor Zen meditatie, thuis of op het werk?

Je zit tijdens Zen meditatie (meestal) in kleermakerszit. Wat je nodig hebt voor Zen meditatie is: een vierkant dik kussen van 1 meter bij 1 meter. En een rond Zen kussentje of Zen meditatiekussen voor Zen (of andere, losse Zen kussens op elkaar gestapeld) zijn meestal geschikt. Sommige (zeer zeldzaam) mensen gebruiken voor Zen een houten meditatiebankje. Voor tijd in de gaten kan een  kookwekker dienen. Met deze blogpost heb je geen boek meer nodig. Maar als je toch meer wilt lezen erover, is dit boek: Alle dagen Zen aan te raden. Maar ademhaling tellen, is wel de kern, hoor.

Kan Zen mijn stress of concentratieproblemen verminderen?

Last van stress of van concentratieproblemen? Zie dan ook mijn pagina over concentratiemuziek. Communicatie kan veel stress geven, daar kan ChatGPT over meepraten:

Communicatie stress en Zen gedicht door ChatGPT Gerben G van Dijk en Ingrid Jonker

Zen gedicht door ChatGPT, Gerben G van Dijk en de inspirerende stijl van Ingrid Jonker. Een gedicht over Zen en communicatie:

Gedicht: Adem in, adem uit, laat alles zijn

Zen gedicht door ChatGPT, Gerben G van Dijk en de inspirerende stijl Ingrid Jonker.

Het komt:

Deadlines halen zonder vertraging
Crisiscommunicatie onder zware druk
Overwerken tot diep in de nacht
Prioriteiten stellen zonder falen
Onverwachte situaties opvangen met kalmte
Conflicten oplossen met tact en begrip
Externe druk van stakeholders en media onder controle houden

Het gaat:

Multitasking, de kunst van efficiëntie
Bereikbaarheid, een constante verbinding
Feedback geven en ontvangen met openheid
Strakke planning voor structuur en rust
Beslissingen nemen onder druk met dapperheid
Onzekerheid, een kans om te groeien
Rapporteren en verantwoorden voor transparantie
Onderhandelen, een proces van geven en nemen
Overleggen en vergaderen, een uitwisseling van ideeën

Adem in, adem uit, laat alles zijn

De stress van communicatie en werk kan soms te veel zijn
Maar als we de golf zien aankomen en ons voorbereiden op wat er komen gaat
En als we weten hoe we ermee om moeten gaan, kunnen we de stresskip verslaan.

 

Zen meditatie samaya klooster midden Nederland bij Utrecht en Werkhoven 1

Zen meditatie bijwonen, voor al ervaren personen, is mogelijk bij een verblijf in klooster Samaya in midden Nederland bij Werkhoven.

Hoe kan het communicatievak minder hectisch worden?

Mogelijk kun je communicatiewerk organiseren, zodat er meer rust tussen afspraken in zit. Denk eraan een half uur voor en na een overleg vrij te houden. Voor zowel voorbereiding, als directe actie na een overleg. Een andere valkuil, is het maken van communicatiejaarplannen. Dit is meestal achterhaald. Denk ook aan het strategisch communicatiemodel voorbeeld van Betteke van Ruler. Een model dat zich richt op de prioriteiten die in het nu zijn.

Kortom, het echte leven draait om het nu, niet om toen of straks of om het maken van de beste SEO url-structuur.

Gerben G van Dijk
Volg hem