404 foutmelding oplossen via Screaming frog

Een 404 foutmelding oplossen doe je omdat je een goede gebruikerservaring nastreeft voor je webbezoekers. In dit bericht bespreek ik Screaming Frog als tool om je website mee te analyseren op broken links, oftewel, ‘404 pagina niet gevonden’ urls. Daarnaast kan je via de tool werken aan een betere SEO via mijn Google SEO tutorial. Leer in deze post een 404 foutmelding oplossen.

Wat is een 404 foutmelding?

Een 404 foutmelding(of: 404 Pagina niet gevonden) ontstaat als je webbezoeker een pagina opvraagt die niet (meer) bestaat. Vaak is de oorzaak een verkeerde link op jouw website of op die van een ander. Als een ander verkeerd linkt, kun je via een redirect de verkeerde link omleiden (rerouten) naar een pagina van je website die wel bestaat. En/of hen verzoeken de link aan te passen. Als het om je eigen site gaat, zijn er tools om een 404 error op te sporen, zodat je de 404 foutmelding kunt herstellen.

404 foutmelding oplossen

Op zich kun je binnen Google Search Console crawlrapporten opvragen, daarin staan ook je 404 foutmeldingen die Google heeft waargenomen. Het lastige is soms dat je niet zo goed kunt zien welke pagina voorafging aan de 404 foutmelding: wat dus de pagina is met de verkeerde link. De bron van een 404-fout opsporen is lastig, zeker als je een grote website hebt. Wanneer je de 404 foutmelding weet, ga je in je CMS (WordPress) naar de betreffende pagina. Je opent deze en je wisselt de editor van Visueel naar Tekst. Zoek in de HTML de link, vervang en sla op.

404-foutmelding-oplossen-Wordpress

Screaming Frog

Een tool die je site systematisch controleert op 404-errors (tot 500 pagina’s gratis) is Screaming Frog. Als je een grotere site hebt, dan zul je ervoor moeten betalen. Het kost dan zo’n 149 Pond (reken op zo’n 175 Euro) het jaar. Tip: deel het abonnement met 4 andere individuen.

Screaming Frog is geschikt om je website op vindbaarheid (SEO), fouten en op toegankelijkheid te testen (van tabellen bijvoorbeed). Je kunt altijd de gratis versie proberen. En als je na een upgrade niet meer betaald, dan krijg je weer de gratis versie terug. Betalen kan met PayPall of met Creditcard.

Screaming Frog downloaden

Opsporen 404 foutmeldingen via Screaming Frog

Voordelen Screaming Frog

Screaming Frog is vooral een SEO tool, dus voor Google- of zoekmachine-optimalisatie. Het voordeel is dat je kunt zien op welke webpagina’s een Google Analytics code ontbreekt, op welke pagina’s h1 koppen missen (als HTML headings), wat de pagina’s zijn zonder (of zonder unieke) paginatitels, en waar metabeschrijvingen ontbreken. Andere voordelen zijn dat je tot acht filters kunt instellen voor checks op je pagina’s op aanwezigheid van bepaalde tekst of HTML tags. Let op, na instellen van de filters, moet je Screaming Frog wel opnieuw laten spideren.

Broken link checker

Je kunt Screaming Frog gebruiken als alternatief voor een online broken link checker of Google Search Console. Je wilt 404 foutmeldingen oplossen door te weten waar ze staan. De SEO-tool laat zien op welke webpagina (url) de foute links staan, inclusief de tekst waar je de 404 foutmelding aan kunt herkennen. De tool instellingen waarmee je dit doet, beschrijf ik hier even kort. Maar in de webtechniek handleiding van de Internetacademie (PDF) lees je de werkwijze ook. Zie hoofdstuk 12.5, vanaf pagina 88. (Ik hoop dat de handleiding daar blijft staan, anders wordt deze link een 404 foutmelding… :-))

404 foutmeldingen oplossen met Screaming Frog

Handig is dat je per broken link kunt zien op welke pagina deze staat. En ook met welke ankertekst. De 404 foutmelding oplossen, is dan nog een kleine moeite. Hoe het werkt: binnen Screaming Frog type je bovenin je url en druk je op Start. Je site wordt doorzocht. En dit kan 10-15 minuten duren (druk daarna eventueel op stop als het niet stopt). De stappen lees je onder dit plaatje, maar bekijk het plaatje en je snapt het vast al.

404-foutmelding-oplossen-via-overzicht

Stappen 404 foutmeldingen oplossen

  • Installeer Screaming Frog en ga ook akkoord met update van Java (als nodig)
  • Voer in Screaming Frog je website url in en laat het programma spideren (10-15 minuten)
  • Kies menu item: Internal
  • Zet Status Code op aflopend (500 –  400 – 200)
  • Klik op een url in het overzicht. Kies in submenu: InLinks (Bekijk de link door naar rechts te scrollen)
  • Zo kun je één voor één elke ‘404 pagina niet gevonden’ herstellen.

404 Anchor text vinden

Ideaal voor 404 foutmelding oplossen, is de indeling die je per verkeerde url ziet:

From (plek op de site waar de link staat)
To (de link die niet klopt, met als resultaat: 404 pagina niet gevonden)
Anchor text: de tekst waar je op klikken om de link te volgen

404 tekst snel zoeken op webpagina

Eenmaal op de pagina kun je in je browser vaak Ctrl+F (Find) gebruiken om te zoeken naar deze linktekst op je pagina. Als je ingelogd bent in je WordPress CMS, kun je de pagina meteen Bewerken aan de voorzijde. En weet je waar de 404 foutmelding staat.

Hopelijk heb je hier wat aan! Veel succes met WordPress en deel dit artikel gerust met anderen.

Gerben G van Dijk.

Heb je iets aan mijn WordPress blog gehad? Please, link, mail of deel. Succes met je website en groet, Gerben G van Dijk.
Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

En ja, reageer gerust

*