Wat te doen als berichten of agenda items in WordPress zich verkeerd om sorteren? In dit bericht een quickfix om dit zonder technische ingrepen of nieuwe calender plugin (kalender) te verhelpen.

Verkeerde sortering berichten of evenementen oplossen

Je bent niet de eerste WordPress website eigenaar die ontdekt dat als je meerdere evenementen invoert in je WordPress agenda, of website kalender, dat een verkeerde sortering kan optreden. In plaats van een data lijst die sorteert van nieuw naar oud (de eerstkomende evenementen tonen eerst), zie je een evenementen lijstweergave van oud naar nieuw (evenementen die pas later in de tijd zijn, komen meteen bovenaan te staan). Dit heeft alles te maken met de publicatiedatum van WordPress berichten en agenda items: “Hoe jonger de publicatiedatum. Hoe hoger in de berichtenvolgorde of in de sortering van de agenda”. Terwijl je gebeurtenissen natuurlijk niet wilt sorteren op publicatiedatum, maar op een logische volgorde, waarbij de datum van het eerste evenement bovenaan de lijst komt te staan en niet onderin. Dit zijn de opties om dit sorteringsprobleem op te lossen:

Optie 1: andersom sorteren door wijzigen van publicatiedatum

Als je een verkeerde sortering in het posttype berichten of evenementen wilt fixen, gaat dat meestal via het tweaken van de publicatiedatum. Je kunt oplopend dan wel aflopend sorteren door een lijstje te maken met publicatiedata en elk bericht te ante-dateren. Hoe ouder het bericht, hoe dieper deze dan komt in het overzicht /  de lijstweergave van berichten of events. Wat je dus eenvoudig kunt doen, is alle publicatiedata aanpassen, zodat je de gewenste volgorde verkrijgt en er geen verkeerde datum bovenaan de sortering komt de staan.

Optie 2: andersom sorteren via vaste publicatiedatum en volgorde via 24-uur tijdsklok (aanbevolen)

WordPress volgorde van agenda evenementen aanpassen via publicatiedatum

Mijn oplossing voor een juiste sortering / op volgorde zetten van evenementen in WordPress is als volgt:

  • Kies voor een agenda bericht de publicatiedatum 1 januari [huidig jaartal] voor alle evenementen / agenda items voor data in het KOMENDE jaar.
  • Kies voor een agende bericht de publicatiedatum 2 januari [huidig jaartal] voor alle evenementen die in dit LOPENDE jaar nog gaan plaatsvinden
  • Sorteer de evenement maand via de 24-uurs klok. Maak de rekensom 24 uur minus de maand. Bijvoorbeeld maand september (=9). Dus 24-9 is een publicatie uur van: 15 (3 uur ’s middags)
  • Sorteer de evenement dag via de minuten klok. Maak de rekensom 60 minuten minus de dag. Bijvoorbeeld 26 september (=26). Dus 60-26 is een publicatie minuut van 34 (3 uur, 34, ’s middags)
  • Klaar!
  • Als je de volgorde van berichten en events toch precies andersom wilt, die dan niet de stap van minus. En draai 1 januari dan om met 2 januari en visa versa (voor wie dit begrijpt)

Optie 3: nieuwe agenda of evenementen plugin voor anders sorteren

Je kunt de agenda opbouw of sortering van berichten binnen WordPress ook via de techniek aanpassen, zodat je het probleem van de verkeerde volgorde van evenementen voorgoed oplost. Er zijn plugins om de WordPress berichten indeling oplopend dan wel aflopend te maken. Twee plugins zijn geschikt:

NB. Zie ook nog vier andere plugins tips voor een alternatieve berichten sortering binnen WordPress.

Hopelijk lukt het zo om een juiste weergavelijst te krijgen als het om de volgorde gaat van items.

Succes met WordPress,

Gerben G van Dijk.

Gerben G van Dijk
Volg hem