Oude mails verwijderen Gmail en opschonen Google Drive | Zo gedaan!

Zit je Google Drive schijf vol?: “15 GB van 15 GB gebruikt”? Het is dan tijd om twee zaken te doen: ‘mails verwijderen Gmail’ en ‘Opschonen Google Drive’.  In dit bericht ontdek je snel hoe je Google Drive kunt opschonen en hoe Gmail opschonen gaat.

Inbox-gmail

Gmail ‘Inbox’ mails van twee jaar geleden… Verwijder ze!

Twee stappen: 1. Grote bestanden wissen uit Google Drive, 2. Gmail opschonen: oude mails verwijderen.

1. Google Drive opschonen: oude bestanden verwijderen

Google Drive laat je weten hoeveel ruimte je al gebruikt hebt. Ook als de schijf vol is. Als je op deze rode melding klikt, zie je een tekstballon met blauw rondje erin. Als je daarop klikt, toont Google Drive welke zware bestanden je hebt. Waarschijnlijk zit je Google Drive vol, maar mogelijk heb je ook grote bestanden in je Gmail inbox. In deze blog ontdek je hoe je oude, grote bestanden verwijdert uit Google Drive en uit Gmail (zie verder). Je kunt deze bestanden handmatig controleren en aanklikken. Houd daarbij de Ctrl-knop ingedrukt (voor Windows), als je met de linkermuisknop de bestanden aanklikt. Heb je alle zware bestanden geselecteerd? Druk dan ‘Delete’. Zie in plaatje hoe je Google Drive kunt opschonen:

bestanden-verwijderen-google-drive

Klik op de rode link: “15 GB van 15 GB gebruikt” binnen Google Drive.

2. Gmail opschonen: oude mails verwijderen

Stap 1: Gebruik het veld Zoeken om oude mails te selecteren / filteren in Gmail, commando is before:2014/12/31. Je gooit gewoon mail weg van 2 of 3 jaar geleden. Als je alleen grote bestanden wilt verwijderen, wat ook al veel ruimte in Gmail oplevert, gebruik dan alleen dit commando: size:5m older_than:1y

Stap 2: Alle mails wissen in de verzameling. Dit kun je aanvinken (zie video).

Stap 3: Ga naar de Gmail prullenbak om deze te legen. Weer via Zoeken, Commando: in:trash .  Kies ervoor om de hele verzameling aan Gmail te selecteren en kies voor deleten / alle gmail wissen.

Stappen nogmaals: mails verwijderen Gmail

 1. Kies map updates,reclame of sociaal die je wilt opruimen
 2. filter via Zoeken: typ: Before:2014/12/31 (dit gaat om mails uit 2014 en ouder)
 3. Kies Selecteer ‘Alle’ (standaard is dit 100 mails, maar Gmail geeft je ook de optie: hele verzameling mails filteren
 4. Druk op Delete (het vuilnisbakje in Gmail). Wacht totdat Gmail klaar is.
 5. Ga dan naar de Gmail Prullenbak voor mails verwijderen: weer via Gmail Zoeken: in:trash
 6. Kies commando: Prullenbak legen. Dit is Gmail mails verwijderen. Je Gmail is opgeschoond.

Video: mails verwijderen Gmail via before:2014/12/31

Opschonen Gmail en Google Drive, het is dus zo gedaan!

Tot zover over je inbox in Gmail opschonen om opslagruimte te besparen binnen Google Drive.

Gmail-this-banner

 

 

Ps. Houd je een WordPress website bij? Check dan nu de meest populaire post van mijn blog. En deel het via Twitter of Linkedin!

Over Gerben G van Dijk

Als WordPress webredacteur Utrecht help ik non-profit organisaties om tot zichtbare en vindbare content te komen die eindgebruikers waarderen. Reageer gerust op deze blog via een reactie. Wil je mij volgen? Connect met mij via LinkedIn.

Comments

 1. Benno says:

  Hallo Gerben,

  Bedankt voor je digitale informatie. Je hebt mij echt heel goed geholpen.

  Groet,

  Benno

 2. RHSpierings says:

  En hoe verwijder je ALLEEN de grote bijlagen?

  • Goedendag, het is inderdaad slim om grote bijlagen, zoals bestanden van meer dan 5 mb uit je gmail te verwijderen. Typ dit commando in je Gmail zoekvenster: size:5m older_than:1y
   Vink alle mails aan die je kwijt wilt en je hebt weer ruimte vrijgemaakt in Gmail.

   Succes en fijn als je mijn bijdragen leest en verspreid of linkt!

   https://www.gerbengvandijk.nl

 3. Het is simpel hoor. Binnen Gmail vink je de mails aan die je wilt verwijderen, te doen met de muis. Waardoor je daarna op het icoontje kunt drukken dat lijkt op een vuilnisbak met deksel. Dan komen de mails in de Prullenbak en zijn ze na een maand echt weg (tenzij je de map Prullenbak ook meteen leegt). Gerbengvandijk.nl

 4. Hallo,
  Via Quota op de Googel Drive selecteer ik megabytes aan bestanden die ik wil verwijderen, maar een uurtje later is de ruimte weer vol. Ik heb al van alles geprobeerd, de boel opnieuw geïnstalleerd, maar het probleem blijft. Ik moet elke dag een aantal keren alles in de prullenbak doen en die vervolgens leegmaken. Ik heb al mijn foto’s al elders opgeslagen. Wie heeft een suggestie? Op de help forums van Googel kom ik niet verder. Alvast bedankt.

  • Staat jouw Google Drive niet in verbinding met een andere computer, waardoor hij steeds gaat ‘syncen’ met de computer die als hoofdeigenaar van het account gezien wordt? Of heb je diensten aanstaan, zoals automatische backups die naar jouw Google Drive gaan? Heb je de bestanden goed bekeken; ze zijn niet de bijlagen van je oude mails? Vervelend probleem!

En ja, reageer gerust

*